Dodaj do ulubionych

Chociaż raz ..

07.01.10, 07:45
Zdaje się że chociaż raz Chełm jako teren pod inwestycje ma nieco lepszą sytuacje niż Lublin:
"Cztery baseny, dwie zjeżdżalnie, kręgielnia, salony odnowy biologicznej oraz sauna - taki aguapark zamierza wybudować Chełm. Miasto ma już gotową koncepcje. Lublin natomiast wiosną po raz kolejny będzie próbował sprzedać działkę, na której podobna inwestycja miałaby stanąć."
Donosi GazWyb - całość:
tnij.org/aqapark
Jeśli inwestycja to nie przekręt - trzymam kciuki!
Obserwuj wątek
    • aaapap Przepraszam 07.01.10, 08:21
      Olazało się, że podobny wątek już rok temu był:
      tnij.org/kompleksraz
      Sorry!
    • avalon111 Re: Chociaż raz .. 08.01.10, 17:22
      Na razie to wygląda dość mgliście, ale ja również trzymam kciuki. Ważne, że
      temat zaczyna "ożywać".
      • aaapap Altruista? 08.01.10, 19:54
        Osoba skłonna zainwestować 200 milionów w mieście liczącym ca 70 tysięcy mieszkańców!
        Zaledwie TRZY TYSIĄCE! - tyle powinien wydać każdy mieszkający w Chełmie do momentu zamortyzowania się inwestycji!
        Potem to czysty zysk!
        Czy są kredyty hipoteczne stuletnie i który bank ich udziela ?

głupawka mode on
        Do listy atrakcji które powinny się znaleść w tym wodnym obiekcie dodałbym sporą pralnie i całość nazwał -Aquapark Pralnia

Gdyby dysponujący gotówką 200 -300 tysięcy złotych Wasz jakiś znajomy zapytał : - ile kilometrów od Chełma można w coś zainwestować? - jakiej odpowiedzi można udzielić, jakie to jednostki odległości?
        głupawka mode off
        • ole707 Re: Altruista? 10.01.10, 07:03
          Jest taka partia, która uzależnia poparcie dla ZM od budowy tego Aqaparku. Na
          czele klubu radnych stoi dyrektor chyba najbardziej zadłużonego szpitala w
          województwie lubelskim. W tym właśnie szpitalu, a to rodzącą tak błyskawicznie
          obsługują, że rodzi w drodze do łóżka, i w tym szpitalu ranny czeka 5 godzin na
          lekarza. Takich oto ludzi wybieramy na radnych!
          • aaapap Nadmierne upolitycznienie 10.01.10, 09:53
            > Jest taka partia, która uzależnia poparcie dla ZM od budowy tego Aqaparku. Na
            > czele klubu radnych stoi dyrektor chyba najbardziej zadłużonego szpitala w
            > województwie lubelskim

Będą wybory, każdy ma swój rozum i trzeba wybrać ludzi nie dla pośmiewiska, lub jak mówią na protestanckich ślubach: - niech zamilknie na wieki.

>W tym właśnie szpitalu, a to rodzącą tak błyskawicznie
            > obsługują, że rodzi w drodze do łóżka, i w tym szpitalu ranny czeka 5 godzin na
            > lekarza. Takich oto ludzi wybieramy na radnych!

Służba Zdrowia jest skandaliczna!
            Tak mówią wszyscy, nie mogę tylko zrozumieć dlaczego polscy gastarbeiterzy odwiedzający swoje rodziny w święta wykorzystują pobyt na podratowanie zdrowia właśnie w ramach tej jak się twierdzi najgorszej opieki (nie chodzi tu tylko o płatnych dentystów).

Sam rozpoczynając ten wątek nie miałem pojęcia o złożoności tematu...
            Z treści cytowanego artykułu wynikało że inwestorem aquaparku miało by być miasto - co jest pomysłem "od czapy", z drugiej strony w jeśli jest jakaś wada prawna we własności ziemi na której miała by być budowa, to calutka sprawa ma znamiona dzielenia skóry na niedźwiedziu.

Do Ole707
            Pański mentor zanurzył się w antyklerykalnym szaleństwie (Kochamchelm), zamknął się opiniotwórzy organ (Trybuna), może więc pora na poszukiwanie innych punktów odniesienia...
            Sam też niekiedy daję się "oczarować" rozmaitym poglądom, ale rozmowa ze starszymi ludźmi którzy wiele przeżyli daje naukę jak wartościować i myśleć o różnych sprawach.
            Pozdrawiam
            • ole707 Re: Nadmierne upolitycznienie 10.01.10, 22:10
              aaapap napisał:

> >
              > Do Ole707
              > Pański mentor zanurzył się w antyklerykalnym szaleństwie (Kochamchelm), zamknął
              > się opiniotwórzy organ (Trybuna), może więc pora na poszukiwanie innych punktó
              > w odniesienia...
              > Sam też niekiedy daję się "oczarować" rozmaitym poglądom, ale rozmowa ze starsz
              > ymi ludźmi którzy wiele przeżyli daje naukę jak wartościować i myśleć o różnych
              > sprawach.
              > Pozdrawiam
              Nie wiedziałem, że Kch jest moim mentorem. Co do drugiej sprawy podobno ma w
              lutym ruszyć eięc może jakoś przetrwam. Informacje o szpitalu z miejscowej prasy.
              • aaapap Co jest naprawdę ważne? 10.01.10, 23:11
                ole707 napisał:
                >Co do drugiej sprawy podobno ma w
                > lutym ruszyć eięc może jakoś przetrwam. Informacje o szpitalu z miejscowej pra
                > sy.
                Jeśli szpital jest drugą sprawą to przez dwadzieścia osiem lat(!) budowy tego budynku było wiele różnokolorowych politycznie dyrekcji które walnie przyczyniły się to tego wielkiego sukcesu.

>>Informacje o szpitalu z miejscowej prasy.

Państwo dziennikarze z tego żyją.
                Na forach zwykle mają szanse przetrwać te tematy które nie komentują pajacowania dziennikarzy.
                Każda zbyt szybka reakcja na jakiś fakt dziennikarski zwykle też staje się wygłupem.

Ten wątek (przypomnę o aquaparku) jest właśnie moją porażką, bowiem w 36 godzin po przeczytaniu artykułu w Gazecie i pospiesznym jego skomentowaniu zdałem sobie sprawę iluzoryczności przedsięwzięcia.
                Mam nadzieję że EOT!
                • ole707 Re: Co jest naprawdę ważne? 11.01.10, 07:28
                  > Ten wątek (przypomnę o aquaparku) jest właśnie moją porażką, bowiem w 36 godzin
                  > po przeczytaniu artykułu w Gazecie i pospiesznym jego skomentowaniu zdałem so
                  > bie sprawę iluzoryczności przedsięwzięcia.
                  > Mam nadzieję że EOT!
                  Miasto tj ZM planuje inwestycje za 47 mln na 2010. Jezeli aqapark ma kosztować
                  200mln to oczywiste, że nikt nie podejmie decyzji by to miasto budowało.
                  • aaapap Re: Co jest naprawdę ważne? 11.01.10, 07:44
                    Pogrubioną czcionką w Gazecie stało: "- taki aguapark zamierza wybudować Chełm. Miasto ma już gotową koncepcje."
                    Dlatego pisałem to co pisałem, nie wiedziałem wówczas o wcześniejszym sprezentowaniu gruntów Panu Zającowi i o tej całej hucpie z "czeskim inwestorem".
                    Być może są jakieś inne okoliczności, nie są jednak mi znane i dlatego uważam rozpoczęcie tego topicu za swój błąd.
                    EOT!
        • vidigal Jakie 200 mln? 11.01.10, 15:34
          Chyba ci się cyfry pomyliły, bo budowa takiego aquaparku kosztuje ok
          30 mln zł (np. w Wągrowcu k/Poznania budują podobnej wielkości
          aquapark, a koszt inwestycji wynosi 23 mln zł)
          • jakiwredny Re: Jakie 200 mln? 11.01.10, 23:28
            To co obecnie teoretycznie proponuje "Miasto":
            "Chełmski aquapark ma stanąć powyżej Miejskiej Hali Sportowej, pomiędzy ulicami Graniczną i Wyszyńskiego. Zakładany koszt przedsięwzięcia to 20 mln zł. Za te pieniądze w ramach jednego kompleksu ma powstać kryta pływalnia z basenem sportowym z widownią na 100 miejsc, basenem do nauki pływania, brodzikiem ze zjeżdżalnia dla dzieci oraz basenem rekreacyjnym z wodną kaskadą, podwodnym gejzerem, rynną wodną, jacuzzi, zjeżdżalnią sauną, solarium i siłownią."
            www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090603/CHELM/592773086
            To czym epatował Pan Zając ustami Pani Beaty Werszler:

"PWSZ wystąpiła z inicjatywą utworzenia w Chełmie kompleksu
            wypoczynkowego - z hotelem, obiektem rekreacyjnym z pływalnią oraz
            akademikiem.

- Mimo trwających około 2 lat negocjacji z samorządem miasta,
            wszystkie rozmowy kończyły się jedynie na deklaracjach poparcia i
            gotowości ścisłej współpracy - mówi Beata Werszler z PWSZ. - W tej
            sytuacji władzom uczelni nie pozostało nic innego, jak zadeklarować
            wykorzystanie naszej działki zgodnie z celami statutowymi.
            Działkę szkoła otrzymała od miasta.

Chodziło o zapewnienie przestrzeni pod ewentualne uczelniane
            inwestycje.
            Tymczasem PWSZ wystąpiła z inicjatywą utworzenia w Chełmie kompleksu
            wypoczynkowego - z hotelem, obiektem rekreacyjnym z pływalnią oraz
            akademikiem. Wszystko to miało kosztować około 300 mln zł. Szkole
            udało się nawet pozyskać zainteresowanego przedsięwzięciem
            prywatnego inwestora.

Zdaniem rektora, skorzystało by też miasto, bo w kompleksie mogłoby
            znaleźć pracę ponad 1 tys. osób. Od początku powodzenie inwestycji
            było uzależnione od poparcia radnych, czego uczelnia nie doczekała
            się."
            forum.gazeta.pl/forum/w,253,89065460,89065460,Nie_bedzie_kompleksu_wypoczynkowego.html
            • ole707 Re: Jakie 200 mln? 12.01.10, 07:33
              jakiwredny napisał:

> To co obecnie teoretycznie proponuje "Miasto":
              > "Chełmski aquapark ma stanąć powyżej Miejskiej Hali Sportowej, pomiędzy ulicami
              > Graniczną i Wyszyńskiego. Zakładany koszt przedsięwzięcia to 20 mln zł..
              > W tym stanie rzeczy wchodzę pod ławę i odszczekuję. Chełm będzie miał aquapark!
              • ole707 Re: Jakie 200 mln? 12.01.10, 07:37
                ole707 napisał:

> jakiwredny napisał:
                >
                > > To co obecnie teoretycznie proponuje "Miasto":
                > > "Chełmski aquapark ma stanąć powyżej Miejskiej Hali Sportowej, pomiędzy u
                > licami
                > > Graniczną i Wyszyńskiego. Zakładany koszt przedsięwzięcia to 20 mln z
                > ł
                ..
                > > W tym stanie rzeczy wchodzę pod ławę i odszczekuję. Chełm będzie miał aq
                > uapark!
                Skąd wziąć ławę???
                • aaapap Re: Jakie 200 mln? 12.01.10, 09:07
                  Miasto wybuduje ? -OK!
                  Działka gruntu podobno należy do PWST?
                  Jeżeli to nie jest problem, to mam do Pana sprawę.
                  Otóż, mam w mieście atrakcyjną działkę.
                  Chciałbym by Pan wybudował na niej nieruchomość.
                  Może wystarczyło by gdyby dał mi Pan na budowę tylko pieniądze.
                  Obiecuje, że to świetny interes...
                  • ole707 Re: Jakie 200 mln? 12.01.10, 21:38
                    Nie ma problemu Niech Pan już robi projekt!
                    • aaapap Re: Jakie 200 mln? 13.01.10, 08:58
                      Sgodzę się "przyjąć" pieniądze pod niewielkim wszak warunkiem: umowę napiszze mój prawnik.Ok ?
                      Pozdrawiam
                      • ole707 Re: Jakie 200 mln? 13.01.10, 14:42
                        Jakie pieniądze???
    • ejdzkej Re: Chociaż raz .. 09.02.10, 16:23
      popieram i czekam
      • aaapap Re: Chociaż raz .. 10.02.10, 09:20
        ejdzkej napisała:

> popieram i czekam

Uroczyście przyrzekam:
        Jeśli w ciągu trzech lat doczekamy się tego obiektu postawię Tobie flaszkę tzw. większe pół litra* gatunku powszechnie uznawanego za dobry, importowanego z bratniej Finlandii

*Większe pół = 0,7 l
        • ole707 Re: Chociaż raz .. 26.02.10, 07:05
          aaapap napisał:

> ejdzkej napisała:
          >
          > > popieram i czekam
          >
          > Uroczyście przyrzekam:
          > Jeśli w ciągu trzech lat doczekamy się tego obiektu postawię Tobie flaszkę tzw.
          > większe pół litra* gatunku powszechnie uznawanego za dobry, importowanego z br
          > atniej Finlandii

>
          > *Większe pół = 0,7 l
          Ciekawe co na to Komisja Przeciwdziałania Alkoholizmowi z Gminy Siedliszcze
          • aaapap Re: Chociaż raz .. 26.02.10, 08:15
            ole707 napisał:
            > Ciekawe co na to Komisja Przeciwdziałania Alkoholizmowi z Gminy Siedliszcze

Czy zrobisz Pan donos, czy nie i tak nie zaproszę.

Nawet jeśli wcześniej pisałem o wódce - to chyba ja nie mam z tym problemów - umawiam się wszak dopiero za trzy lata!, a niektórzy zrobili sobie wczoraj imprezkę i jak widać dorwali się do klawiatury.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka