Dodaj do ulubionych

chełm umiera!

04.05.11, 22:04
z pełnym przekonaniem stwierdzam, że to miasto umiera... wszędzie mniej ludzi...na deptakach, ulicach.... czy na prawdę wszyscy z tego miasta wyjeżdżają? mnie to zaczyna przerażać powoli... żadnej przyszłości dla tego miasta?
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: chełm umiera! 06.05.11, 14:48
      Niestety to wina Nas - mieszkańców i Władz - miejskich też.

Brak skutecznej promocji i pomysłów na Chełm.
      • sibeliuss Re: chełm umiera! 28.06.11, 09:37
        Póki market będzie dłużej otwarty od prywatnych sklepów, póki nie będziecie kupować lokalnie wyprodukowanych artykułów - póty będzie co raz gorzej.
    • deceptikon Re: chełm umiera! 30.06.11, 20:09
      Zgadzam się , jest źle a wszystko na to wskazuje że będzie jeszcze gorzej , brak przyszłości , celów , środków. Bardzo wysoka migracja młodzieży za granicę lub jak najdalej z tąd , brak jakichkolwiek perspektyw na utrzymanie rodziny. Jedyne na co można liczyć to pensja w postaci najniższej krajowej-jeśli się uda taką znaleźć a na dłuższą metę to graniczy z cudem. Za to wymagania pracodawców b.wysokie - w zamian płace głodowe , dlatego też trudno się utrzymać rodzinie a rodzinie z dziećmi graniczy z nieprawdopodobnym,chyba że w skrajnym niedostatku lecz wtedy trudno nazwać to szczęściem. Zamiast pracy -staże i co perę miesięcy darmowy pracownik na koszt wszystkich i zawsze nowy dla "biznesmenów" którzy "dorobili" się w latach 90-tych, dojących dziś z uśmiechem mieszkańców tego miasta nie dając w zasadzie nic poza współczesnym niewolnictwem. To miasto emerytów i rencistów utrzymujących gospodarstwa domowe, gdy ich zabraknie będzie w Chełmie katastrofa. Miasto urzędów , biedronek , ciuchlandów i ... aptek.
      • ruthenus.blogspot.com a węgiel 16.01.12, 02:05
        deceptikon napisał:

> Zgadzam się , jest źle a wszystko na to wskazuje że będzie jeszcze gorzej , brak
        > przyszłości , celów , środków.

A co myślicie o tym:

www.nowytydzien.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=1723:che%B3m-na-wielkim-bogactwie&Itemid=27
        Zastanawia mnie brak reakcji na powyższe na forum chełmskim. Mam rozumieć, że pomysł prof. Zająca przez chełmian uznany został a priori za mrzonkę bez szans realizacji? Oczywiście, jako mieszkaniec Lublina mogę zostać uznany za ignoranta z definicji, można wysuwać istotne trudności (od węgla się odchodzi z racji "klimatycznych", rząd nie ma pieniędzy na tworzenie nowych kopalń, dość ma problemów ze starymi na Śląsku itd.) - ale osobiście muszę przyznać, że dostrzegam w idei prof. Zająca wielką szansę dla miłego memu sercu miasta.
        • andrzej.sawa Re: a węgiel 16.01.12, 15:53
          No to zbierzmy się w kupę.

A przy okazji - władze miasta zauważyły mój pomysł na blokadę Rejowieckiej - dzisiejszy Nowy Tydzień.

Chełmiacy,zbierzmy się i do roboty.

Kto chce walczyć o dobro miasta?.
          Proszę wpisać na listę sie
          • nabucco1954-54 no i co sawciu z ta kupą? 11.02.12, 20:50
            jakoś Chełmianie leją na twoje hurraoptymistyczne wołanie. Mają w dupie debila? No popatrz od 16-01 do dzisiaj cisza. Masz "zajebisty" autorytet. Nawet nikt ci nie napisał: spierdzielaj! lub pocałuj się w rzyć :-) Na Rejowieckiej kiedy tiry staną? A może tylko ty swoim trabantem?
            Twój bosman :-)
            • andrzej.sawa Re: no i co sawciu z ta kupą? 12.02.12, 02:26
              Za takie chamstwo należy się w ryj.Rozumiesz dzieciaku?
            • tomekjot Re: no i co sawciu z ta kupą? 13.02.12, 14:02

bosman jak zwykle przesadziła. chociaż jesteście prawie z jednego pokolenia.

Faktem, jest że Chełm od kilkunastu lat się zwija.

Kina praktycznie już nie ma, basenu odkrytego nie ma a także kąpieliska.
              • andrzej.sawa Ludzie obudźcie się 13.02.12, 15:38
                Szczególnie w ostatnich latach władze nie mają żadnego pomysłu na przyszłość.

Mieszkańcy Chełma też nie wykazują aktywności.
                • skuter44 Re: Ludzie obudźcie się 07.03.12, 07:18
                  A miało być dobrze. Co wiązało się osobą Pani Prezydent Chełma (przed wyborami były takie opinie). Tak dobrym i przedsiębiorczym gospodarzem.
                  • andrzej.sawa Re: Ludzie obudźcie się 07.03.12, 11:53
                    Gospodarskie oko obecnej władzy widać w wydawaniu pieniędzy na etaty,a marne 5 mln. na inwestycje,przy olbrzymich potrzebach,jest kpiną z dobrego zarządzania.Liczba uczniów spada,a koszty oświaty rosną - z 40 paru,do 50 paru procent budżetu.
        • donpedro72 Węgiel/łupki? Dziękuję, nie palę. 16.02.12, 13:28
          A ja nie chcę mieszkać w Chorzowie, Bytomiu czy innej kopalnianej, śmierdzącej i zadymionej sypialni. Wolę nasze lasy - i Borek, i te ciągnące się wokół miasta aż do Włodawy. I spokój i ciszę. Nie chcę też eksploatacji "łupków", tym bardziej, że nawet w Bułgarii (po początkowej euforii związanej z ew. pokładami gazu) - zabroniono poszukiwań ? i wydobycia gazu łupkowego. Skoro mamy Bogdankę, to dlaczego nie drążą eksploatacji w jej okolicach? Np. w stronę Lublina? Heh, bo wiedzą czym to pachnie. A naród w Chełmie pokorny, biedny, bogobojny, to się zgodzi na degradację swojej ziemi za parę etatów więcej. A ja dziękuję.
          Pozdrawiam.
          • andrzej.sawa Re: Węgiel/łupki? Dziękuję, nie palę. 16.02.12, 16:59
            Problem w tym,że węgla w kierunku Lublina nie ma.To jest chełmskie zagłębie węglowe.Ciągnie się do Lwowa.
    • qwertyudwa Re: chełm umiera! 22.07.11, 15:58
      a jednak miasto się zmienia na plus, spójrzcie na Lubelską:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka