bjkor 08.09.07, 11:44 a jednak Michalczuk doprowadził do powstania boiska dla wszystkich na Woli. Powinno być gotowe w przyszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexa30 Re: Wola 08.09.07, 12:03 No to mój sym się ucieszy:))Bo choć mamy duuuże podwórko to jednak takie boisko to super sprawa.O ile będzie dla wszystkich:) Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Wola 11.09.07, 06:59 między Drzewieckiego a Kruczą już jest tzn. robi się może pomożemy ?? nie tylko pilnować żeby niktnie ukradł siatki Odpowiedz Link Zgłoś
monkamaj Re: Wola 18.09.07, 22:12 a to bedzie boisko tylko do piłki noznej czy do kosza też? bardzo fajny pomysł, wielkie brawa dla inicjatora!! jeżeli to tam gdzie wykarczowali te chaszcze to super!! duze miejsce i w końcu cos porządnego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
malinmm Re: Wola 10.09.07, 21:35 alexa30 napisała: > No to mój sym się ucieszy:))Bo choć mamy duuuże podwórko to jednak > takie boisko to super sprawa.O ile będzie dla wszystkich:) No moja suczka sie nie ucieszy raczej. Juz trzecie boisko i coraz mniej miejsca dla niej do biegania, a jest nas psiarzy trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
ciepan Re: Wola 18.09.07, 10:07 Tak tak jeśli ktoś coś już zrobi to zawsze znajdzie się ktoś komu to przeszkadza, a to cykliści a to ekolodzy a to sąsiedzi a to układ. Sorki, ale skoro mieszkasz na Woli no to bez przesady, że nie masz gdzie wyprowadzić psa, suki konkretnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
monkamaj Re: Wola 18.09.07, 22:13 zgadzam się z Ciepanem, jak mieszkasz na Woli to miejsca do spacerów z psem masz dostatek, a dzieci są chyba jednak wazniejsze od psów co? Odpowiedz Link Zgłoś
malinmm Re: Wola 18.09.07, 23:10 monkamaj napisała: > a dzieci są chyba jednak wazniejsze od psów > co? Niom ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
denis1978 Re: Wola 19.09.07, 08:36 tez mieszkam przy Alejach i też mam psa i mimo, że faktycznie teren do psich harców sukcesywnie się kurczy to nie dlatego nie cieszy mnie kolejne boisko (przynajmniej u nas robią juz czwarte). Nie podoba mi się to, że wszyscy przyklaskują inicjatywie: gdzie się da tam boisko! Owszem zdecydowanie wolę aby dzieci zajęły się sportem niż mają szukać sobie "innych" rozrywek-ale skończmy z tym monopolem na piłkę. Dlaczego nie zrobią czegoś innego np. do kosza, do tenisa, skate parku itp A poza tym mam córeczkę-czy też ma biegać za piłką bo nikt nie miał innego pomysłu... Odpowiedz Link Zgłoś
alexa30 Re: Wola 19.09.07, 09:19 No tak,skoro mieszkasz przy Alejach to jestem w stanie zrozumieć ,że nie cieszy Cię ta inicjatywa.Tylko,że ja mieszkam na Łomaskiej przy lotnisku i te boiska na Alejach są całkowicie poza zasięgiem możliwości moich dzieci.Dlatego też boisko przy ul.Drzewieckiego jest dla nas ,mieszkających za torami fajną sprawą:))))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Wola 21.09.07, 06:43 a tytaj to masz rację, inne boiska powinne być i to otwarte dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
bingo36 Re: Wola 22.09.07, 20:19 A ja mam pytanie do ludzi mieszkających na Łomaskiej , czy wiecie coś może na temat remontu naszej ulicy? Bo jeżdżę ostatnio slalomem , omijając dziury w jezdni , studzienki wystające , kałuże , wędrujących do szkoły i do pracy , pieski i resztę... Może napiszmy jakieś pisemko do prezydenta , żeby w końcu uporządkował naszą ulicę , chodników brak , ulica w fatalnym stanie , Górną zrobili a co z Łomaską - też tak jak Górna kończy się na bramie lotniska , a więcej ludzi tędy jeździ . Niekiedy samochody tak pędzą , że aż strach o dzieci - gdyby były chodniki i równa nawierzchnia , byłoby na pewno inaczej . A może już coś jest w planach a ja o tym nie wiem ? Mieszkam niedługo na tej ulicy ale ,mnie to dobija dokładnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Wola 19.10.07, 08:18 no to początek chyba widzisz bo coś się robi koło Podleśnej. podobno w przyszłym roku będzie więcej Odpowiedz Link Zgłoś
zibi1962 Re: Wola 06.12.07, 19:42 Od kilku dni coś drgnęło na Łomaskiej.Chyba Prezydent też jest zalogowany na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa30 Re: Wola 07.12.07, 08:05 Taaa,zrobią chodniki.Do skrzydeł,bo za skrzydłami to juz ludzie nie mieszkają.. Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Wola 29.10.07, 05:31 a czy wiecie że w przyszłym roku budują salę w sp 3 Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola 08.12.07, 01:44 AVE !!! Ponieważ piszę po raz pierwszy, chciałbym się przedstawić :-) Nazywam się Mariusz Michalczuk i mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do "swoich" :-) Chciałbym się wypowiedzieć w sprawie ul. Łomaskiej. Otóż w projekcie budżetu Miasta na rok 2008 jest zapisana kwota (nie mam blisko dokumentów więc nie podam dokładnie, ale postaram się zrobić to jutro) na remont ul. Łomaskiej. Mam nadzieję, że ta ulica zostanie wyremontowana w całości, a nie jak tutaj słusznie zauważacie: do "skrzydeł" :-) Z tego co mi wiadomo, jakieś remonty są zaplanowane na bieżący rok, dlatego też coś się ruszyło. Wiele zależy od tego jak zachowają się radni głosując uchwałę budżetową na rok 2008. Jeżeli nie wniosą poprawek dotyczących ulic, to na osiedlu "Za torami" a także w innych rejonach tzw. okręgu wyborczego nr 2 zostanie wybudowanych wiele ulic w technologii uproszczonej. Jeżeli chcecie, to jutro postaram się wypisać z projektu budżetu ulice z "naszego" osiedla, które są zaplanowane do wykonania w 2008 roku. Albo możemy podyskutować o wszelkich inwestycjach zaplanowanych "u nas". Pozdrawiam i obiecuję być do waszej dyspozycji, jeżeli będę mógł w jakiś sposób pomóc. pozdr Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zibi1962 Re: Wola 08.12.07, 10:05 Ciekawe dlaczego zaczyna się najpierw robić nawierzchnie tak zwaną tenologią uproszczoną (dobrze, że chociaż tyle) na mniejszych uliczkach np.ul.Górna a dojazd do niej ulicą np.Żwirki i Wigury jest pozostawiony z ogromnymi dziurami.Widzę ,że Pan Michalczuk ma jakieś pojęcie na ten temat. Proszę o wyjaśnienie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola 10.12.07, 23:16 AVE !!! Zaglądałem wcześniej, ale czasu jakoś brakowało, ale teraz obiecuję bywać częściej i brać czynny udział w dyskusjach :-) pozdr Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alexa30 Re: Wola 08.12.07, 11:43 Dokładnie,zauważcie ,że Gorna jest też zrobiona tylko w pewnym odcinku.Hmm,czyżby tam właśnie ktoś z "ważniejszych" mieszkał?? Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola 10.12.07, 23:14 AVE !!! Jeżeli chodzi o ulice w tzw. technologii uproszczonej, to co roku w budżecie są zapisywane ulice do wykonania w takiej właśnie technologii. Prawdopodobnie ul. Górna została zaplanowana jeszcze w poprzedniej kadencji, kiedy nie byłem radnym. Dziwi mnie tak samo jak Was, że zrobiony jest tylko kawałek Górnej, a większa jej część nie. I teraz, mogę się domyślać, że być może w przyszłości jest planowana budowa odcinka ul. od Podleśnej do Żwirki i Wigury w "normalnej" technologii, z chodnikami. Jeżeli nie, to oczywiście warto spytać urzędników KIEDY ul. Górna będzie utwardzona i jaka nawierzchnia zostanie tam położona, no i ja jestem od tego, żeby to zrobić w Waszym imieniu i na pewno to zrobię. pozdr Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Wola 09.12.07, 06:54 o prosimy o częstsze wizyty na forum i prosimy o więcej faktów z pierwszej ręki Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola 10.12.07, 23:18 AVE !!! Oczywiście będę teraz częstym gościem forum, mam zamiar czynnie uczestniczyć w dyskusjach, no i jeśli będą jakieś pytania do mnie, to oczywiście zawsze chętnie odpowiem...może nie natychmiast, ale będę się starał rozmawiać z każdym :-) pozdr CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Wola 10.12.07, 13:40 ciekawe jest to że, na forum ważniejsze są "majtki" do kupienia niż nasze bialskie sprawy oczywiście "majtek" też nie można pomijać, ale naprawdę pogadajmy o Białej Odpowiedz Link Zgłoś
bingo36 Re: Wola 10.12.07, 22:01 Wspaniale , że dyskutujemy na ten temat , bo od tego jest to forum. Zadałam pytanie jakiś czas temu na forum , potem był list do Słowa Podlasia n.t. właśnie ul.Łomaskiej . Odpowiedź była z Urzędu Miasta, a jakże ,że przecież chodnik będą u was układać - a więc układają w zawrotnym tempie , zgodzę się , ale czemu tylko do "skrzydeł"???????? A czy pozostali mieszkańcy tej ulicy , ich dzieci , co mieszkają dalej za skrzydłami nie maja prawa do tego aby przejść bezpiecznie po chodniku np.do przystanku autobusowego , do sklepu ? Wszyscy nadal chodzą po jezdni , jej środkiem, bo tam jedynie nie stoi woda , ale samochody pędza czasem jak do pożaru . Kto zagwarantuje , że moje dzieci zdrowe i całe wrócą do domu ze szkoły ? /Nie zawsze mogę je odebrać samochodem /. Chodników nie ma , autobus zatrzymuje się przed skrętem na Żwirki i Wigury , dalej dzieci idą pieszo . Robi się b.szybko ciemno , gdyby był chodnik chociaż po jednej stronie , niebezpieczeństwo by zniknęło . A łatanie dziur w naszej ulicy na niewiele pomaga , , bo jest nierówna , studzienki wystają , stoi woda nawet po niewielkich opadach . Podpisywaliśmy przecież petycję do p. Prezydenta w sprawie remontu naszej ulicy ,właśnie w tej części od skrzydeł do bramy lotniska i co ? Jest jakiś odzew? Wbrew pozorom tam też mieszkają ludzie , płacący podatki , a że może nie tak ważni jak na innych ulicach .... Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola, plan budowy ulic w 2008 10.12.07, 23:54 AVE !!! Rozumiem nerwy użytkownika "bingo36". I zamiast może odnosić się do całego tekstu napiszę tylko, że jutro o godz. 9.00 mam posiedzenie komisji w UM i postaram się zapytać pana naczelnika o los ul. Łomaskiej. Ponieważ w budżecie na rok 2008 jest wpisana do budowy ul. Łomaska+chodnik. Jest to oczywiście tylko projekt budżetu, który może się zmienić. Nad projektem będziemy dyskutować jako radni w tym tygodniu na komisjach, a głosowanie odbędzie się 17 grudnia na sesji. Jak znam życie, to radni (w swej "mądrości") wniosą wiele poprawek, jedne będą logicznie uzasadnione, ale będzie też wiele "politycznie" uzasadnionych ;-) Mam nadzieję, że 17 grudnia wieczorem będę mógł Wam napisać, że wiem wszystko o ul. Łomaskiej i że będą to dobre wieści. A teraz zgodnie z obietnicą wypiszę wszystkie ulice jakie są zaplanowane do budowy w technologii uproszczonej w tzw. Okręgu wyborczym nr 2. Zapraszam do lektury: Bartka Las, boczna Drzewieckiego (co to znaczy?), Borówkowa, Bukowa, Cienista, Cisowa, Czerwińskiego (NARESZCIE !!), Dzika, Gałczyńskiego, Grabarska (do końca obustronnej zabudowy), Gromadzka, Grzybowa (przedłużenie do lasu), Jaracza, Jesionowa, Klonowa, Mieszczańska, Milcarka, Modrzewiowa, Okrężna, Olszowa (od Robotniczej do schroniska), Pl. Trzech Krzyży (spędziłem przy tej ulicy większość swojego życia :-) ), Pogodna, Poziomkowa (a teraz będę mieszkał na tej ulicy), Przelotna, Przyjaźni, Sarnia, Sobolowa, Sosnowa, Szumowa, Środkowa, Świerkowa, Wrzosowa+łącznik z Bukową, Wyrzykowskiego, Zagajnikowa, Zelwerowicza, Ziemiańska. Ufff... trochę tego jest :-) Cieszyć się trzeba, że aż tyle ulic jest zaplanowanych "u nas", chyba czas najwyższy. Na 50 zaplanowanych ulic, aż 37 jest właśnie "u nas"...pewnie dlatego, że w "mieście" większość jest już utwardzona ;-))) Poza ulicami, które wymieniłem, UM planuje wykonać naprawę ulic, które zostały źle wykonane w poprzednich latach w tech. uproszcz. Planowane jest dokończenie budowy kładki na ul. Droga Wojskowa oraz budowa ulic: Witoszyńskiego, Długosza, Żardeckiego oraz ul. Wolskiej. Ważnym elementem budżetu jest zapewnienie środków na budowę HALI SPORTOWEJ SP 3 (HURRRRRAAAA !!!) oraz dokończenie termomodernizacji budynku. O pomyśle budowy Hali napiszę innym razem, aby dać Wam obraz jak zrodził się pomysł wybudowania takiego obiektu przy sp3 :-)) No tak, krótki tekst, to to nie jest ;-) No, ale jak już zacząłem pisać, to postanowiłem napisać wszystko co ważne IMO. Jutro mam posiedzenie komisji, postaram się dowiedzieć czegoś więcej o ul. Łomaskiej i wieczorem napiszę co i jak. pozdr Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Wola, plan budowy ulic w 2008 11.12.07, 05:25 no dzięki Panu może rozwinie się ten wątek bo jednak ludzi to interesuje. A za słowa radnego będziemy rozliczać. Ale cieszę się że jest pan za nami Odpowiedz Link Zgłoś
ciepan Re: Wola, plan budowy ulic w 2008 11.12.07, 12:09 Nic tylko się cieszyć :) mam tylko nadzieję, że z te plany zostaną zrealizowane, utwardzona droga nawet metodą uproszczoną no to normalnie cywilizacja się do nas wkrada, trochę szkoda będzie zawsze miałem czym znajomych rozśmieszać, że mieszkam w mieście a droga gruntowa no normalnie na po deszczu albo wiosnę (roztopy) będę mógł do domu dojechać :) Odpowiedz Link Zgłoś
zibi1962 Re: Wola, plan budowy ulic w 2008 14.12.07, 19:03 Dzięki Panu Mariuszowi za obszerną relację z planów UM, dotyczących osiedla Za Torami i czekamy na wiecej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Wola, plan budowy ulic w 2008 18.12.07, 06:34 Mam do pana pytanie gdzie na stronie miasta są zarządzenia i inne akty prawne z naszego miasta bo nie mogę znaleźć. Proszę o link Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola, plan budowy ulic w 2008 12.01.08, 00:08 bjkor napisał: > Mam do pana pytanie gdzie na stronie miasta są zarządzenia i inne akty prawne z > naszego miasta bo nie mogę znaleźć. Proszę o link AVE !!! A próbował Pan w BiP? Po prawej stronie jest link i tam powinno być, to co Pana interesuje. pozdr Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszeek78 Re: Wola, plan budowy ulic w 2008 30.08.08, 22:38 No a kiedy utwardzenie ul. Młyńskiej ? Dojeżdżam co miesiąc do firmy Frlab od której mam internet a ta ulica coraz bardziej tragiczna. Szef firmy mówi że miasto nic z tym nie robi i od czasu do czasu muszą wynajmować firmy zewnętrzne do równania tej ulicy na własny koszt, mimo że płacą rzetelnie podatki. Bo miasto się tym nie chce zająć. Więc proszę o zrobienie coś z tym bo szkoda mi auta. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa30 Re: Wola 11.12.07, 08:45 Bingo,bardzo trafnie to wszystko ujęłaś:))Ja też mieszkam za skrzydłami,płacę podatki i to nie małe bo prowadzę też działalność i już niedługo to klienci przestaną przyjeżdzać bo naprawdę po tej ulicy to strach jeździć:( Odpowiedz Link Zgłoś
arturkorniluk Re: Wola 18.12.07, 14:53 W końcu jakiś interesujący wątek Czy są już jakieś nowe wiadomości?? Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola - najnowsze pomysły radnych - żenada 11.01.08, 23:37 AVE !!! Na wstępie przepraszam wszystkich, którzy oczekiwali moich postów w temacie "Wola", ale nie chciałem pisać "po łebkach", tylko gruntownie podejść do tematu. Tylko co by tu wam napisać... słów mi brakuje po dzisiejszej sesji Rady Miasta!!! To co wyprawiają radni tzw. "opozycyjni" przekracza wszelkie granice i woła o pomstę do nieba! Otóż szanowni koledzy i koleżanki (proszę pisać do mnie per Ty, nie jestem aż taką ważną personą, aby być z wami per Pan, zwłaszcza, że "jesteśmy w internecie" :-) ) Jeszcze w grudniu pisałem z wielką radością o tym, że Magistrat czyli Prezydent naszego Miasta nareszcie zauważył potrzeby mieszkańców Woli i pozytywnie odpowiedział na ich apele i pisane petycje! Wielu mieszkańców Woli, Grzybowej czy Słonecznego Wzgórza - okręg wyb nr 2 - z nadzieją czekało na przyjecie budżetu na rok 2008, ponieważ zapisano tam wykonanie ulic w tzw. technologii uproszczonej. Z 50 proponowanych do realizacji ulic aż 37 miało być robione "u nas". Miało być? Tak, miało być, ponieważ dzisiaj radni zaproponowali, żeby zmniejszyć liczbę ulic do wykonania w 2008 roku z 50 do.... uwaga uwaga.... 17 !!! Argumentując, że są one poplanowane na osiedlach, które istnieją od 5-7 lat i niewiele osób tam mieszka, a są ulice gdzie stoi 2-3 domy! I cóż Wy na to?? Nie byłoby być może w tym nic dziwnego, gdyby takie pomysły były zgłaszane na komisjach, które zajmowały się budżetem, ale podczas prac komisji NIKT nie zgłaszał potrzeby zmniejszania nakładów na ulice, nie dano więc szansy na dyskusję. Ale to nie koniec niespodzianek przygotowanych przez radnych z PiS, Nasze Miasto i PO - jak stwierdził p. H. Grodecki, który te zmiany prezentował. Otóż, radni zaproponowali zdjęcie pieniędzy z budowy ulicy Grzybowej !!! Co jest bardzo dziwne, dlatego że osobiście uczestniczyłem w spotkaniu mieszkańców osiedla "Grzybowa" z Prezydentem i radnymi. Wtedy WSZYSCY radni wykazywali zrozumienie dla potrzeby budowy tejże ulicy, teraz okazało się, że jest inaczej. Radny Kuraś, Maziarczyk i Romanowski (pośrednio) uznali, że Grzybowa nie jest ulicą którą należy budować - pewnie chcą oszczędzać! Wymieniłem z nazwiska tylko radnych z okręgu nr 2 czyli tych, którzy powinni dbać i wspierać bez względu na układy polityczne, wszelkie inwestycje "u nas" - no chyba, że się mylę? :-( Ciekawe tylko dlaczego nie są tak oszczędni jeśli chodzi o dokładanie (a zabieranie z innych obiektów) pieniędzy na Klub TOP 54 czy też projekt budowy stadionu miejskiego? Odpowiedź wydaje się jasna. Pewnie ucieszę kilka osób, bo nie przyszło im do głowy zdjąć ul. Łomaskiej :-) Coś mi się zdaje, że Łomaską chodzi do pracy w klubie TOP 54 radny Kuraś, może dlatego ;-) W każdym razie rozmawiałem z naczelnikiem Denisiukiem i potwierdził, że Łomaska jest planowana w całości! To chyba jedyna dobra wiadomość! :-) Dzisiejsza sesja została przerwana do piątku 18 stycznia, niestety prawdopodobnie nie będę mógł uczestniczyć w dalszych obradach, ponieważ 17 stycznia wyjeżdżam na obóz narciarski do Zakopanego - zapraszam, mam jeszcze kilka miejsc wolnych, decyzja do jutra wieczór :-) Zaznaczam, że są to propozycje, ale ponieważ ci którzy to proponują mają w Radzie większość, wydaje się, że niestety te poprawki zostaną uchwalone. A tu cytat z wypowiedzi Przewodniczącego rady Miasta: "Miasta nie stać już na inwestycje z rosnących kredytów. Za dwa lata grozi nam, że dług przekroczy połowę budżetu. Trzeba to przerwać". Wypowiedź zastanawiająca jak na bialskiego przedsiębiorcę, czyżby w jego firmie wszystko kupowano za gotówkę? A propos obniżył sobie i innym przewoźnikom podatki od ciężarówek (ma firmę przewozową, to musi dbać nie?) ;-) To mieszkańcy uznali, że chcą aby inwestować pieniądze z kredytu na kolejne ulice, bo to oni będą ten kredyt spłacać podatkami. Cóż z tego, że kredyt się zmniejszy, skoro ulic nie przybędzie. No ale komuś, kto nie ma błota pod domem, to nie przeszkadza. Niech Wola dalej będzie "dziczą", po co tam w ogóle ulice? My mieszkamy w blokach a tam ulice są, albo mieszkamy tam gdzie dawno ulice zrobiono. Ważne że kredyt nie jest "przejadany", wszelkie pieniądze idą na inwestycje, ale tego przetłumaczyć się niestety nie da. Szkoda, że pomysły radnych dotykają akurat "naszej" dzielnicy. A jeszcze bardziej szkoda, że radni wybrani aby reprezentować interesy mieszkańców czyli tych, którzy ulic chcieli, reprezentują interesy partii i ugrupowań politycznych. Czemu ja się dziwię? ;-) Mam tylko nadzieję, że wybierając kolejny raz mieszkańcy przypomną sobie jak ich reprezentowali radni zastanowią się zanim podejmą decyzję. Ciekawostką jest także propozycja aby nie remontować ulic (większość u nas) które zostały wykonane w tech. upr. i wymagają zrobienia poprawek!!! Niech dalej będą tam dziury, a co! A najważniejsze, że te poprawki miały być wykonane po bardzo niskich kosztach, przy okazji innych inwestycji - taka jest umowa z inwestorem, zapewniał mnie p. Naczelnik J. Kostecki. Niestety w Radzie Białej Podlaskiej nie jest ważne czy ktoś proponuje coś mądrego czy głupiego, istotne jest KTO proponuje, jeśli go lubimy (kolega z klubu PiS) to ok, ale gorzej jak nie lubimy (Prezydent lub ktoś z Magistratu), wtedy nie ważne, że on mówi mądrze, trzeba mu wskazać jego miejsce w szeregu...a że Miasto na tym traci, nie ważne, liczy się przecież zupełnie co innego... tylko co? Bo nie rozumiem! Rozpisałem się, ale jestem na prawdę zażenowany dzisiejszą sesją i propozycjami poprawek, jest też rozgoryczony, bo liczyłem, że napiszę wam: HUURRRAAAA, nasza dzielnica będzie się rozwijać... no cóż, demokracja jest jaka jest, a rozsądku doszukiwać się w poczynaniach radnych chyba nie ma co...rok jestem radnym i jeszcze się dziwię ;-) Zapraszam do dyskusji, jestem do środy włącznie, potem jadę na obóz, jeśli będzie taka potrzeba, pojawi się szansa, że moja obecność na sesji w piątek da jakiś pozytywny efekt, to wrócę na jeden dzień z Zakopca (cóż to było, raptem 500 km) aby głosować za dobrymi rozwiązaniami dl Woli i nie tylko, myślę cały czas o okręgu wyborczym nr 2. Pewnie trochę niespójna ta moja wypowiedź, ale wybaczcie, jestem zmęczony i pewnie dlatego. Pozdrawiam Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aga9001 Re: Wola - najnowsze pomysły radnych - żenada 12.01.08, 05:36 Po prostu słów na to brak :( Czy mówi się na obradach Rady o pracach związanych z tworzeniem Wolnej Strefy Ekonomicznej?? Odpowiedz Link Zgłoś
arturkorniluk Re: Wola - najnowsze pomysły radnych - żenada 23.01.08, 11:05 picasaweb.google.pl/mixmich/Potop Foty zrobione przez kumpla wczoraj...... bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
negev56 Re: Wola - najnowsze pomysły radnych - żenada 23.01.08, 17:58 nie no, komentarz musi być...:) Zdjęcia bardzo ładne, super mamy ulice w tej Białej, tylko pogratulować kumplowi, że mu się chciało, a włodarzom miasta dobrego samopoczucia. Jeszcze fajnie byłoby pokazać ulice, przy których mieszkają ci z ratusza, niewątpliwie kontrast byłby ciekawy... Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola - najnowsze pomysły radnych - żenada 27.01.08, 22:24 AVE !!! Tylko, ze w tym przypadku (budżet 2008), to nie włodarze Miasta zdecydowali o nie robieniu parkingów i ulic, tylko radni(którzy chcą przejmować kompetencje Włodarzy)! Prezydent wyszedł na przeciw prośbom ludzi, ale radni okazali się mądrzejsi od zwykłych ludzi. Szkoda, że tak mało Słowo Podlasia pisze o tym, kto konkretnie zdecydował o takim kształcie budżetu, pisze się że radni, ale ważne jest którzy! Dlatego, że także Ci, którzy na spotkaniu z mieszkańcami obiecywali utwardzenie ulic - Grzybowa. A teraz uznali, że nadszedł czas oszczędzania! Tylko, że na wszystkich osiedlach większość ulic i uliczek jest już utwardzona, tylko "Za torami" nie, ale to nic, ludzie czekali 20 lat, to poczekają jeszcze...ehh...szkoda słów :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Wola - najnowsze pomysły radnych - żenada 28.01.08, 06:57 pierwszy raz na stronie miasta widzę sprawozdanie z głosowania a może tak stenogramy ? czemu ich nigdzie nie ma ? tzn w internecie może warto ? Czyli Czapski i reszta trochę się w..... Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Wola - najnowsze pomysły radnych - żenada 21.02.08, 05:07 Czy coś się zmieniło ? Czyradni ustąpili ? Ciekawe co z Czerwińskiego ? Odpowiedz Link Zgłoś
ciepan Re: Wola 09.02.08, 13:49 Mam taki pomysł na utworzenie galerii pod tytułem "Ulice bialskie podatki warszawskie". Jeśli ktoś ma ochotę zrobić coś takiego to sam bym chętnie zrobił zdjęcia do tej galerii. Byłaby wspaniała "reklama" dla "pana" prezydenta i "naszej" rady miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ciepan Re: Wola 29.02.08, 08:26 tak sobie myślę po co w ogóle wybierać radnych z Woli skoro i tak nic nie robią, zawsze to taniej będzie i władze miasta będą mogły pozwolić sobie na na prawdziwą limuzynę a nie taki szajs jak teraz, a najlepiej byłyby zmienić przynależność Woli np. do gminy Biała Podlaska, byłyby prawdziwe ulice, mniejsze podatki, a i większe koszty uzyskania dochodu :) i brak pana prezydenta - może ktoś z pań i panów radnych podpowie co należy zrobić w tej kwestii Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Wola 05.03.08, 06:43 no właśnie kto z radnych był z Woli ? Może p.Michalczuk nam przpomni Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola 07.03.08, 14:51 AVE !!! Mam tylko chwilę więc nie pogadam z Wami, ale radnych z okręgu nr 2 już wymieniam: 1. M. Michalczuk - Akcja Samorządowa, 2. Zbigniew Maziarczyk - Nasze Miasto Wspólne Dobro, 3. Jadwiga Droździel LiD,. 4. Stanisław Romanowski PO, 5. Marek Kuraś PiS pozdrawiam Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ciepan Re: Wola 11.03.08, 10:32 no to pięknie, każdy pies z innej budy, no ja już widzę to pojednanie ponad podziałami na rzecz wspólnego dobra hehe, mówią, że nadzieja matką głupich, ale ja myślę, że jak każda matka dba o swoje dzieci. może by radni jakieś raporty dawali co zrobili, zobaczcie w budżecie - ulice nazw nawet jeszcze nie mają a już asfalt lać będą a ty człowieku, gnij w tym błocie, będzie boisko (fajnie :) ) ale w koło same szutry, wiem wiem niby można rowerem, tylko rowerem to też trzeba się wykosztować, w zeszłym roku dwa razy zmieniałem koła przez te nasze "ulic". fak - my to nawet nie możemy powiedzieć "nasze ulice wasze kamienice" bo nawet bruku nie mamy Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola 12.03.08, 23:40 ciepan napisał: > tak sobie myślę po co w ogóle wybierać radnych z Woli skoro i tak nic nie robią > , > zawsze to taniej będzie i władze miasta będą mogły pozwolić sobie na na > prawdziwą limuzynę a nie taki szajs jak teraz, > a najlepiej byłyby zmienić przynależność Woli np. do gminy Biała Podlaska, > byłyby prawdziwe ulice, mniejsze podatki, a i większe koszty uzyskania dochodu > :) i brak pana prezydenta - może ktoś z pań i panów radnych podpowie co należy > zrobić w tej kwestii AVE !!! Hmmmm ciekawe ciekawe :-)))) Napiszę o swoich odczuciach: troszkę inaczej wyobrażałem sobie pracę w Radzie Miasta. Wydawało mi się, że jak ktoś jest z danego okręgu ( w naszym przypadku nr 2), to powinien dbać o swój okręg, jego mieszkańców w zasadzie, bez względu na poglądy polityczne. A w ogóle, to partie polityczne i Rada Miasta, to pomyłka, powinno się zabronić partiom politycznym startu w wyborach samorządowych :-)))) Piszę tak świadomie i wiem, że jest to niemożliwe, ale obserwacje jakie poczyniłem przez ponad rok tak własnie nakazują mi myśleć. Przy głosowaniach sytuacja wygląda mniej więcej tak: czyja uchwała? Prezydenta? a ja go nie lubię! Jestem przeciw! Tak to mozna obrazowo przedstawić...niestety. Bo klub radnych, bo partia, bo ustalenia....a gdzie wola ludzi, którzy nas wybrali? Ja nie startowałem z listy partii, nie należę do żadnej partii. Partie niech się kłócą w Warszawie na ul. Wiejskiej, a miastach, zwłaszcza tak małych jak nasza Biała, powinno być inne myślenie radnych, niestety nie zawsze tak jest. Pozdrawiam Mariusz Michalczuk CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola 12.03.08, 23:33 ciepan napisał: > Mam taki pomysł na utworzenie galerii pod tytułem "Ulice bialskie podatki > warszawskie". Jeśli ktoś ma ochotę zrobić coś takiego to sam bym chętnie zrobił > zdjęcia do tej galerii. Byłaby wspaniała "reklama" dla "pana" prezydenta i > "naszej" rady miejskiej. AVE !!! Z tymi podatkami to bym nie przesadzał. Ile rocznie wynosi podatek od nieruchomości za dom? Ja nie wiem, dowiem się pewnie niedługo, bo kończę budowę ;-) Ale z tego co słyszałem, to nie są to zawrotne kwoty w skali roku. A jeśli chodzi o ulice, to pretensje można mieć TYLKO do Rady Miasta, bo Prezydent chciał (ludzie prosili pisząc petycje), ale Rada uznała, że nie trzeba. Najbardziej mnie boli, że radni z Woli nie walczyli nawet o Wolę właśnie, chodzi mi o tych radnych, którzy są w "większości". Radni którzy głosowali za wycięciem ulic tłumaczyli mi np, że ulica Grzybowa wcale jeszcze tak źle nie wygląda!!! Załamać się można, ale cóż ... Tłumaczenie o zmniejszaniu zadłużenia też mnie nie przekonuje, bo dlaczego teraz szuka się oszczędności i dlaczego kosztem Woli właśnie. Inne dzielnice w Białej mają ulice utwardzone, jak je utwardzano nie trzeba było oszczędzać? Żeby nie kredyty, to Biała by tak nie wyglądała jak wygląda, a ja nie wybudowałbym domu ;-) Kredyt bierze się na inwestycję, a nie na "przejedzenie". No ale chyba nie wszyscy Radni coś kiedykolwiek sami zbudowali, albo mają niewielkie potrzeby i tak im po prostu dobrze? Po co się rozwijać skoro to są koszty, lepiej się nie rozwijać i nie wydawać kasy ... dla mnie to pomyłka, ale cóż robić? :-/ A wracając do podatków, mieszkańcy chcieliby tak: podatki małe, ale ulice to niech Prezydent wybuduje! Niestety wokół jest drożej, na każdym kroku, logiczne wydaje się, że podatki też powinny być podniesione - nie zostały (ja byłem za podwyżką, niewielką dodam). Typowe "polskie" myślenie ;-) Pozdrawiam i mam nadzieję, że dyskusja się ożywi na tym forum, zwłaszcza w sprawach Woli. P.S. Na ostatniej sesji RM podjęto uchwałę o przejęciu gruntów przez Miasto od właścicieli Fabryki Mebli (za zaległe podatki) , wreszcie będzie można uruchomić "machinę", aby hala sportowa i boisko powstały przy Szkole Podstawowej nr 3! Mariusz Michalczuk CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ciepan Re: Wola 13.03.08, 09:08 widzę, że w końcu znalazłeś trochę czasu :) sorki za to wyrzucanie, ale niestety tylko jeden radny nas odwiedza. co do podatków to nie wiem czy to jest sprawiedliwe, że płacę takie same podatki jak np. przy ul. zamkowej, powodów jest traktowanie po macoszemu, brak ulic, po opadach nie wiem czy samochód terenowy by sobie poradził, o zimie nie nawet nie mówię, gdy już da się "przejechać" to pół auta może zostać na którejś dziurze. co do prezydenta i rady, nie obchodzi mnie już kto, co, przy radzie odpowiedzialność się oczywiście rozmywa w myśl zasady "to nie ja to oni", prezydent jest wybierany w wyborach bezpośrednich i skoro zdecydował się być prezydentem no to niech się nie dziwi, że psy są wieszane na nim. co do ordynacji wyborczej w wyborach samorządowych fakt jest do d..., osobiście nigdy nie lubiłem jakichś rozbudowanych gremiów decyzyjnych z powodów o których pisałem wyżej (rozmywanie się odpowiedzialności) no i prezydent - w przypadku gdy istnieje rada powinien być wybierany przez radę lub nie mieć żadnych uprawnień. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola 13.03.08, 10:32 AVE !!! Ja się nie gniewam za wypowiedzi, przecież nikogo nie obrażasz, dyskutujemy sobie tylko :-) Ja też uważam, że generalnie Wola jest od wielu lat traktowana nie tak jak należy. Myślałem,że w tej kadencji coś się zmieni, ale ciężko to idzie (jeszcze jest czas, będziemy walczyć). Całe szczęście, że ludzie piszą petycje i jest nadzieja, że w końcu Rada pójdzie po rozum go głowy. Dobrze, że chociaż kilka z inwestycji uda się (mam nadzieję) rozpocząć: ul. Łomaska (cała, anie do skrzydeł), ul. Wolska, budowa hali sportowej w szkole w której uczyłem się przez 8 lat, a teraz od 12 lat pracuję. Mam nadzieję, że jeszcze w tym budżecie będą korekty. Ciekawą sprawą jest sytuacja radnych Grodeckiego i Broniewicza, którzy najprawdopodobniej stracą mandaty, Urząd Wojewody nakazał Radzie wygaszenie mandatów, ale to się nie stało. Teraz z mocy prawa Wojewoda wyda takie rozporządzenie, sytuacja będzie ciekawa gdy okaże się, że trzeba będzie wracać do uchwał, które już były głosowane, bo dwaj panowie nie powinni byli głosować :-)) Czas pokaże jak będzie i czy będzie to miało wpływa na pracę Rady. Pozdrawiam Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alexa30 Re: Wola 13.03.08, 10:49 Hej:) Czy ja dobrze przeczyłam?Ulica Łomaska ma być remontowana CAŁA? Do końca? Nie moge uwierzyć:)) Jeśli chodzi o podatki od nieruchomości to mój wynosi rocznie 5500 zł.No ale ja mam działalność gosp. a takoch na naszej ulcy nie wiele.Ale i tak uważam ,że nie jest to mała kwota.A i w tym roku zapłaciłam 700 zł więcęj podatku niż w poprzednim.Więc to nie jest tak ,że podwyżek nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
ciepan Re: Wola 13.03.08, 14:54 jak znam życie to panowie pewnie zostaną. fakt trzeba się cieszyć z tego co będzie no bo zawsze można powiedzieć, że "mogło nie być nic", szkoda tylko że wola i biała kończy się na przejeździe - łomaską przegapili bo ta ulica jest też przed przejazdem i pewnie z rozmachu zostanie pociągnięta do końca (taki ponury żart :) Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk ulic na Woli nie przybedzie :-(((( 22.04.08, 22:09 AVE !!! Niestety, po raz kolejny niektórzy radni odrzucili poprawki Prezydenta, które były bardzo ważne dla mieszkańców Woli! Chodzi o ulice w technologii uproszczonej. Niestety apele mieszkańców, argumenty radnych , którzy byli "za" na sesji, nie przyniosły efektów i ulic w technologii uproszczonej nie będzie, a w zasadzie nie będzie tyle ile chciał Prezydent. Wychodzi na to, że grupa radnych nie myśli samodzielnie, tylko jest z zasady "przeciw" Prezydentowi. Trudno, trzeba będzie próbować jak najwięcej ulic umieścić w budżecie za rok, może wtedy się uda wykonać ich więcej, póki co mamy, to co mamy. Jeżeli macie jakieś pytania do mnie jako radnego, serdecznie zapraszam do dyskusji. Podaję mój e-mail: jackie1@poczta.fm pozdr Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aga9001 Re: ulic na Woli nie przybedzie :-(((( 23.04.08, 06:03 Z czystej ciekawości... kto był przeciw (co by w przyszłości nie głosować na te osoby :) Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: ulic na Woli nie przybedzie :-(((( 24.04.08, 09:28 www.bialapodlaska.pl/?id=332 znalazłem wyniki głosowań ciekawy jestem czemu nasi radnitak często się mylą w głosowaniach czy nie potrafią czytać? szkoda naszego Kraszaka tylko jeszcze nie widzę albo nie wiem gdzie są uchwały ale to pytanie do P.Mariusza Odpowiedz Link Zgłoś
aga9001 Re: ulic na Woli nie przybedzie :-(((( 24.04.08, 14:08 po pobieżnym przejrzeniu wyników głosowania dochodzę do wnisoku, ze co niektórzy Radni mają chyba jaś system głoswania przeciw lub wstrzymuję się (Radny Kuraś). Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: ulic na Woli nie przybedzie :-(((( 28.04.08, 22:23 AVE !!! Taka pomyłka to wg mnie zwykła gierka, bo np p. Broniewicz jak zobaczył wyniki głosowania, to dopiero stwierdził, że on jednak był ZA. Mógł być za, bo i tak to nic nie zmieniało, ale wyglądało dobrze, że niby jest ZA bo on chyba Kraszaka kończył :-)) A w ogóle to w przypadku pomyłki zarządza się reasumpcję głosowania, a nie daje notki do protokołu, że ktoś tam się pomylił i ze "tak na prawdę to był ZA". Uchwały zapewne się pojawią wkrótce. Jak widać p. Kuraś jest zawsze na NIE, nawet jeśli chodzi o Klub w którym pracuje :-) Dzisiaj uchwaliliśmy przekazanie klubowi TOP 54 terenów gdzie są boiska, a p. Kuraś się wstrzymał :-))) Mało tego, na komisjach był przeciw (jesteśmy razem w dwóch komisjach Rady) Trudno doszukiwać się rozsądku, ja jakoś od początku pracy w Radzie tego rozsądku nie widzę. Widzę za to chęć wtrącania się w nie swoje kompetencje i ciągłe "węszenie" czy sby ns pewno wszystko jest zgodnie z prawem. Może to i dobrze, ale gdzie odrobina zaufania do urzędników czy Prezydenta. Chyba p. Czapski osobiście p.Kurasia nie skrzywdził :-) pozdr Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: ulic na Woli nie przybedzie :-(((( 23.04.08, 06:03 normalne po raz kolejny mają nas gdzieś, Ale wybory już nie tak długo Odpowiedz Link Zgłoś
ciepan Re: ulic na Woli nie przybedzie :-(((( 23.04.08, 09:29 a bo to se ludzie powymyślają, asfaltu im sie zachciewa, ot daj kurze grzędę..., może chociaż raz byście docenili pana prezydenta i radnych myślicie, że to tak łatwo oni po nocach nie śpią aby biała stała się metropolią: a to podatki podniosą, a to nowe wprowadzą od deszczu, a to ceny biletów mzk podniosą no i teraz mamy lepiej niż w lublinie, no i jeszcze biedaczków po kostkach kopią na boiskach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: ulic na Woli nie przybedzie :-(((( 28.04.08, 22:43 ciepan napisał: > może chociaż raz byście docenili pana prezydenta i radnych myślicie, że to tak > łatwo oni po nocach nie śpią aby biała stała się metropolią: a to podatki > podniosą, a to nowe wprowadzą od deszczu, a to ceny biletów mzk podniosą no i > teraz mamy lepiej niż w lublinie, no i jeszcze biedaczków po kostkach kopią na > boiskach ;) AVE !!! Po raz kolejny napiszę, że tym razem Prezydent wyszedł na przeciw oczekiwaniom mieszkańców i wprowadził, chciał w prowadzić do budżetu ulice. To radni tego nie chcieli, podobno ludzie ich proszą o niezadłużanie miasta. No cóż, dług jest, ale jak się inwestuje to musi być, chyba że radni, którzy byli na NIE wszystko co mają kupili czy wybudowali za gotowiznę, nie biorąc nic na raty czy na kredyt. Tłumaczenia skarbnika UM, że wszystko jest pod kontrolą nic nie dają, nie bo nie! Ja kończę budować dom, musiałem dobrać kredytu, bo inaczej bym się nie wyrobił. Zgodnie z filozofią radnych na NIE, powinienem nie brać i mieszkać w..... bajzlu, ale ważne że bym zaoszczędził :-) Dzięki kredytom Biała wygląda tak jak wygląda, a jakby ich nie brać w latach ubiegłych, to po Pl. Wolności "suchą nogą" dalej by się nie przeszło. No mozna mieć i taką wizję, ja mam inną, ale niestety większość rady ma wizję oszczędzania. Co do podatków, to przyznaję szczerze, że też uważam, że można je delikatnie podnosić. I się tego nie wstydzę, uważam że wtedy mogę wymagać od Prezydenta i Urzędu Miasta więcej i oczekiwać wiecej. Nie mozna oczekiwać, że będzie się w około poprawiało, ale do kasy miejskiej to niekoniecznie wpłacać podatki. Nie wiem (zona prowadzi te sprawy) ile będę płacił rocznego podatku, ale podwyżka w skali roku np. o 10 złotych mnie nie przeraża. Rozumiem, że może są osoby (są na pewno), które mają więcej niż jeden budynek czy firmę i wtedy sprawa wygląda inaczej. Większość jednak to "zwykli" mieszkańcy, nie mający wielu budynków, a firmy często zwracają się o ulgi do UM. Temat podatków jest zawsze drażliwy, mozna je podnosić, ale żeby mieszkańcy widzieli poprawę w wydawaniu kasy prawda :-)) Jeżeli chodzi o mecz i p. Broniewicza, to p. Pietrzela Marek niestety po raz kolejny wypisuje banialuki :-) Podczas całego meczu byłem tylko raz w pobliżu p. Broniewicza i wtedy nastąpiła ta sytuacja, nie może być mowy o prowokowaniu czy kopaniu w kostkę :-) Mało tego, p. Broniewicz stwierdził, że cała ta sytuacja z meczu została specjalnie ułożona, żeby go sprowokować i potem odczytać na sesji (mogę tu zamieścić cały tekst jaki przytoczyłem na sesji po meczu, jeśli chcecie - dość to ciekawe). Tak jakbym ja nie miał o czym myśleć na meczu charytatywnym, tylko o prowokowaniu p. Broniewicza :-)) Wiele takich spotkań zorganizowałem i nie w głowie mi prowokacje, zwłaszcza polityczne :-) p.s. Jedynym zawodnikiem z obydwu drużyn, który nie wrzucił nawet złotówki do puszki był ...... :-))) tak tak, p. Broniewicz oczywiście :-)) Być może wpłacił na Eryka jakąś kasę inaczej, jednak wyglądało to dość groteskowo, gdy studenci wrzucali po 10 złotych, a bialski biznesmen, przewodniczący ( w sumie to nie wiadomo czy jeszcze) rady miasta nie wrzucił dzieciom nic. Pozdrawiam Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ciepan Re: ulic na Woli nie przybedzie :-(((( 29.04.08, 08:37 Witam a po raz kolejny napiszę: 1) nie obchodzi mnie kto, czy radni czy prezydent coś tam zrobili (bo to jak za cara: nasz car jest dobry tylko ci jego ministrowie tyle zła robią), załatwili dla miasta, interesuje mnie co zrobili, władzę oceniam po stanie własnego portfela zarówno samorządowe jak i centralne 2) również uważam, że podatki należy płacić, ale szlag człowieka trafia jak nie widzi ich wpływu na własne otoczenie (mówię tutaj o podatkach gminnych), ponieważ jak wnioskuję nadal istnieje podział miasto-wola-chamska wola, chociaż nigdy nie wierzyłem w spiskowe teorie dziejów :) wiem, wiem są inwestycje chodniki na łomaskiej, podleśnej buhaha no i oczywiście boisko :) (kiedy rusza?), 10 lat inwestycji na woli z głowy, 3) dalej, podwyżka cen za wywóz śmieci już jest widoczna ba nawet ją czuć, mieszkam przy lesie i widzę i czuję efekty wprowadzonej podwyżki, fakt podwyższa spowodowała, że ludzie zaczęli segregować śmieci na na takie które da się spalić a które nie 4) co do akcji - meczu charytatywnego, wydaje mi się, że jest to sprawa osobista czy ktoś wrzuca kasę czy nie, uczestnicząc w imprezie, niech ten ktoś sam wyciąga wnioski no chyba że ktoś prawdziwą mendą jest i nie jest w stanie sam dojść do jakichkolwiek wniosków, no ale wtedy to chyba się takiej osoby nie zaprasza i jeszcze jedno a propos akcji charytatywnych jak przez szkło powiększające wyłazi przy ich okazji "polskie piekiełko" - kilka dni temu czytałem na którymś forum poświęconym białej o akcji jednego z radnych (dają taką zieloną naklejkę "dobry duszek powiatu" czy jakoś tak) no to od razu posypały się gromy, oskarżenia itp. itd. nie wiem czy to będzie jakaś pociecha, ale nie dotyczy to tylko naszego regionu vide czarny PR niektórych środowisko ;) przeciwko owsiakowi Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: ulic na Woli nie przybedzie :-(((( 29.04.08, 23:31 AVE !!! zacytuję :-) "1) nie obchodzi mnie kto, czy radni czy prezydent coś tam zrobili (bo to jak za cara: nasz car jest dobry tylko ci jego ministrowie tyle zła robią), załatwili dla miasta, interesuje mnie co zrobili, władzę oceniam po stanie własnego portfela zarówno samorządowe jak i centralne" Jasne, że może Cię to nie obchodzić, ale jest jak jest, czyli podział władzy Rada Miasta i Prezydent. Dobrze się dzieje wtedy gdy te dwa podmioty współdziałają, niestety u nas w Białej to nie działa. Winny jest zapewne UM i Prezydent, winni są także radni. I żeby powstały ulice na których np. Tobie zależy, muszą się zgodzić radni. I tak jak napisałem możesz mieć to gdzieś, ale taka jest rzeczywistość i nie bardzo mozna wrzucać wszystkich "rządzących" do jednego worka :-)) Ale nic to. kolejny cyt. "2) również uważam, że podatki należy płacić, ale szlag człowieka trafia jak nie widzi ich wpływu na własne otoczenie" Zgadzamy się w tym względzie gdyż napisałem tak: "Temat podatków jest zawsze drażliwy, mozna je podnosić, ale żeby mieszkańcy widzieli poprawę w wydawaniu kasy prawda :-))" Jeżeli chodzi o boisko, to mam nadzieję, że po wakacjach będzie mozna grać. Wiosną jeszcze nie z prostego powodu: trawa musi się ukorzenić. Juz prawie umówiłem się na pierwsze koszenie, potem jakiś wał drogowy muszę zamówić, ogrodzenie itp. Nie będę się rozpisywał, bo i po co :-) Chciałbym aby jesienią rozegrać jakiś turniej na otwarcie. Zgadzam się jeśli chodzi o podwyżkę za wywóz śmieci, to powoduje zachowania jakie opisujesz czyli wywóz do lasu, no ale żeby to zmienić, trzeba zmienić mentalność ludzi, bo zakładam, że większość z wywożących teraz wywoziła do lasu i wtedy gdy było taniej. Problem jednak istnieje. Zgadzam się, że każdy sam decyduje czy wrzuca kasę czy nie, zaznaczyłem przecież, że być może p. Broniewicz wpłacił jakąś kwotę na Eryka w inny sposób. Też czytałem o radnym Duszku, w internecie posypały się na niego gromy, że zajmuje się nie tym co trzeba, hmmmm.... jeśli oprócz pracy w Radzie ma czas pomagać innym, to chyba dobrze? Jak widać nie dla wszystkich. Pozdrawiam i zachęcam innych forumowiczów do dyskusji. Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dziska23 skład wody pitnej 25.05.08, 12:38 Panie Mariuszu zna Pan może skład wody pitnej w Białej Podlaskiej? jest Pan blizej "rządzących" wiec była bym wdzięczna gdyby Pan os na ten temat sie dowiedział! z góry dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: skład wody pitnej 25.05.08, 19:44 AVE !!! Rozumiem, że chodzi o przydatność wody do spożycia? :-) pozdr Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: skład wody pitnej 27.05.08, 23:57 AVE !!! Nie znam, ale jeśli to dla Pani ważne, to mogę się spróbować dowiedzieć, w czwartek jestem w UM na komisji, to znajdę chwilę i zobaczymy czego się dowiem. pozdrawiam/ Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dziska23 Re: skład wody pitnej 28.05.08, 21:54 Witam jak by było to możliwe to chciałabym wiedziec interesuje mnie najbardzij zawartość fluoru!z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
dziska23 Re: skład wody pitnej 24.09.08, 10:43 Panie Mariuszu dowiedział sie Pan o skład wody pitnej? Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: ulic na Woli nie przybedzie :-(((( 30.04.08, 05:51 "p.s. Jedynym zawodnikiem z obydwu drużyn, który nie wrzucił nawet złotówki do puszki był ...... :-))) tak tak, p. Broniewicz oczywiście :-)) Być może wpłacił na Eryka jakąś kasę inaczej, jednak wyglądało to dość groteskowo, gdy studenci wrzucali po 10 złotych, a bialski biznesmen, przewodniczący ( w sumie to nie wiadomo czy jeszcze) rady miasta nie wrzucił dzieciom nic." Ludzie przecież Jego na to niestać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
terazbufetowa Panie Mariuszu! Hipermarket na Łomaskiej?! 25.05.08, 22:04 Dobry wieczór, Słuchy chodzą na mieście, że na Łomaskiej obok SP3, na terenie Fabryki Mebli ma powstać wielki hipermarket, a raczej cały ich kompleks, powiedzmy duże centrum handlowe. 1. Czy to prawda? 2. Czy jest Pan za tym, żeby coś tak ogromnego tam powstawało? POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ciepan Re: Panie Mariuszu! Hipermarket na Łomaskiej?! 27.05.08, 09:52 co prawda pytanie ie do mnie, ale pozwolę sobie odpowiedzieć a co, o niczym takim nie słyszałem, ale jeżeli tak to super (argumentów, że to zagłada dla małych sklepów nie przyjmuję, bo prowadzi to do poglądów p. kononowicza, że "nic by nie było" a mianowicie należałoby zlikwidować np. komunikację autobusową ponieważ odbierają chleb biednym taksówkarzom itp. itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
4freddy Re: Panie Mariuszu! Hipermarket na Łomaskiej?! 28.05.08, 08:18 ciepan napisał: > (argumentów, że to zagłada > dla małych sklepów nie przyjmuję, bo prowadzi to do poglądów p. kononowicza, że > "nic by nie było" a mianowicie należałoby zlikwidować np. komunikację autobusową > ponieważ odbierają chleb biednym taksówkarzom itp. itd.) zgadzam się z ciepanem. W dzisiejszych czasach człowiek/klient powinien miec prawo wyboru. Poza tym w małych sklepikach na ogół ceny są wyższe, wystarczy porównać ceny cukru, kawy czy sera żółtego. Jako klient chcę korzystać z usług super,hiper,mega, giga marketów, ale nie omieszkam zajrzeć do osiedlowego sklepiku kiedy skończy mi się np.herbata. Jednak na większe zakupy zdecydowanie wybieram "większy" sklep. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Panie Mariuszu! Hipermarket na Łomaskiej?! 27.05.08, 23:56 AVE !!! No jakieś słuchy chodzą, coś tam jakaś firma pisała do Przewodniczącego Rady, jakiś pomysł miała na hipermarket. Jak będę wiedział więcej to oczywiście napiszę, ale tylko gdy pojawią się konkrety, bo to, że ktoś się interesuje, albo ma pomysły, to jeszcze niewiele znaczy. A czy jestem "za"? Hmmm, bardziej jestem za niż przeciw i też nie demonizowałbym, że małe sklepiki upadną, bo jak coś jest dobre to sie utrzyma. Ja np. jeżdżę do jednego ze sklepów specjalnie w okolice terbelskiej (i nie jest to żaden duży sklep, chociaż takie też odwiedzam) aby kupić np bułki. A jesli będzie taniej w takim dużym sklepie to chyba dla konsumentów dobrze. Z drugiej strony duży sklep może decydować o cenach... zawsze są dwie strony medalu, ja uważam, że jak coś jest dobre, to zawsze ma szansę na rynku. Ale wracając do terenu gdzie miałby powstać market, to najpierw powstanie tam Hala Sportowa dla sp3, boisko ze sztuczną trawą, parking przy hali, a jak starczy miejsca (pewnie by starczyło), to wtedy hipermarket ;-)) pozdrawiam Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Panie Mariuszu! Hipermarket na Łomaskiej?! 31.05.08, 04:30 a właściwie cały ten teren to już miasta ? wszystkie sprawy prawne juz są zakończone ? ciakawe ile kosztuje oczyszczenie tego terenu ? Odpowiedz Link Zgłoś
aquamarine Re: Panie Mariuszu! Hipermarket na Łomaskiej?! 31.05.08, 18:18 Ja też jestem za. Małe sklepy jakoś sobie poradzą, chociaż... w okolicy kilka pewnie padnie. Nie podoba mi się właśnie tylko lokalizacja tego czegoś. Takie centra handlowe w całym cywilizowanym świecie powstają na obrzeżach miasta. Nie rozumiem zupełnie dlaczego w BP ma byc inaczej. Spróbujcie sobie wyobrazić jak będzie wyglądała ta okolica jak taki moloch będzie otwarty. Koszmar... Łomaska to wąska ulica i nie ma jej jak rozszerzyć. A co dopiero jak przejazd kolejowy będzie zamknięty? Korki we wszystkie strony. Skala może trochę większa, ale zobaczcie, co się dzieję w okolicach Arkadii w W-wie. Jeden wielki korek niezależnie od godziny. Na obrzeżach zazwyczaj jest więcej miejsca i takich problemów nie ma, poza tym mamy obwodnicę. No i lokalni mali sklepikarze nie krzyczeliby ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kiniabepe Re: Panie Mariuszu! Hipermarket na Łomaskiej?! 04.06.08, 18:56 a czy w ogole potrzeny jest kolejny market w Bialej? I tak mamy ich chyba zaduzo. co domiejsca to zgadzam sie z przemowca. nie jest najlepsze. poza tym moje dziecko niedlugo idzie do sp3 i nie chcialabym zeby swoj wolnyczas po szkole spedzalo w jakims centrum handlowym. boisko tam to chyba lepszy pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Wola 10.07.08, 17:17 podobno ruszają ulice tzn asfaltowanie na Woli czy ktoś coś wie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ciepan Re: Wola 17.07.08, 09:18 ja coś wiem bo widziałem, asfaltują tam gdzie jest asfalt, patrz ulica na przeciwko wyjazdu z lotniska, w mordę Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola 18.07.08, 01:35 AVE !!! Spokojnie, asfaltują tam gdzie jest już nawierzchnia, ale zrobiona źle. Pierwsze ulice w technologii uproszczonej były zrobione w technologii "za bardzo uproszczonej" i są do poprawki, kasa na to w budżecie była zaplanowana. :-) Ale np. Plac Trzech Krzyży asfaltują, ciesz mnie to szczególnie, bo spędziłem tam kawał swojego życia :-) Inne ulice też są robione. Pozdr Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ciepan Re: Wola 18.07.08, 10:25 no to nieźle, to oznacza, że władze miasta wiedzą, że ulice są robione d..., skoro od razu planują środki na ich poprawę, w taki sposób to prędzej moja ulica - robiona w technologii ultranowoczesnej, przez fachowców zwana "błotnistą" - zamieni się w 2 pasmówkę z utwardzonego błota niż asfalt zobaczy Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola 19.07.08, 01:13 AVE !!! Nie zrozumieliśmy się :-) Władze Białej Podl. kilka lat temu, jako jedne z pierwszych postanowiły spróbować budować drogi w tech. upr. Kudziom Białje zależy na drogach więc się ucieszyli, jednak okazało się (już po roku), że ta technologia jest zła i trzeba ją ulepszyć. Ulice zostały już jednak zrobione, pojawiły się na nich szybko dziury i teraz dlatego jest to poprawiane. Jak nietrudno zauważyć w kolejnych latach jakoś ulic w tech. upr. bardzo się poprawiła i teraz już jest ok :-) Szkoda tylko, że nie wszystkim radnym (kurczę zawsze mnie to będzie chyba dziwić!), zwłaszcza z naszego okręgu, nie zależy aby było tych ulic więcej :-/ A Ty na jakiej ulicy mieszkasz, jeśli wolno spytać, bo "błotnistej" nie znam a mieszkam w Białej od urodzenia ;-)) Pozdrawiam Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola 19.07.08, 01:16 ... jeszcze jedno :-) pisząc, że kasa w budżecie była zaplanowana, miałem na myśli tegoroczny budżet i potrzebę poprawy "starych" ulic :-) pozdr Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola 19.07.08, 01:18 ... łoooo matkoooo, co ja wypisuję :-/ miało być oczywiście "ludziom w Białej" - przepraszam za literówkę pozdr Mariusz CZESC !!! Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Wola 19.07.08, 06:06 czyli jednak coś u nas robią, tzn na Woli. Chyba jednak do zimy część ulic będzie zrobione. Panie Dariuszu jak z salą w 3-ce? Odpowiedz Link Zgłoś
ciepan Re: Wola 22.07.08, 07:59 żadnej "błotnistej"!? a proszę bardzo: olszowa, graniczna, mieszczańska, ziemiańska, szumowa, sosnowa (od wyzwolenia), topolowa, krucza, żwirki i wigury (od długiej) więcej nie pamiętam (nazw ulic, ale jeszcze sporo jest) ale za wszystkie żałuję. jak widać sami radni z naszego okręgu nie znają sytuacji. szkoda, że państwo tego nie widzieli poniedziałek godz. 20.30 (21.07.2008) nie jedna rzeka takiego nurtu nie ma jak te ulice. technologia uproszczona - wieczna prowizorka, ale to i tak dla mnie szczyt marzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
bingo36 Re: Wola 22.07.08, 23:19 A kiedy zaczną coś robić z nawierzchnią na Łomaskiej ? Oczywiście nie mówię o łataniu dziur , tylko o prawdziwym asfalcie i chodnikach dalej za skrzydłami. Czy na ten temat coś wiadomo ? Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola 23.07.08, 12:12 AVE !!! ciepan napisał: > żadnej "błotnistej"!? a proszę bardzo: olszowa, graniczna, mieszczańska,> ziemiańska, szumowa, sosnowa (od wyzwolenia), topolowa, krucza, żwirki i wigury ... ciach ... Hmmm, ciężko mi się rozmawia z Tobą, ponieważ nie zauważasz w tekście znaczków typu: " ;-) " Jeżeli piszę, że nie znam ulicy "błotnistej" i dodaję do tego ;-) to coś jednak oznacza prawda?? Mniej emocji więcej zrozumienia i mimo wszystko luzu ;-) A jeśli chcesz bez udziwnień, to proszę, pytałem na jakiej ulicy mieszkasz? > jak widać sami radni z naszego okręgu nie znają sytuacji. Hmmm, przykro mi, że piszesz takie rzeczy! Obrażasz mnie wypisując takie teksty!!! Bo akurat wszystkie wymienione przez Ciebie ulice są mi znane, ich stan również i nie tylko z forum internetowego BP! Mogę dyskutować, ale nie w ten sposób :-( Proponuję więcej wiary w to, że ktoś chce na prawdę coś zrobić, a nie tylko gadać. Zazwyczaj takich co gadają jest więcej, niestety ... Pozdrawiam Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ciepan Re: Wola 23.07.08, 12:56 mariusz.michalczuk napisał: > Hmmm, ciężko mi się rozmawia z Tobą, ponieważ nie zauważasz w tekście znaczków > typu: " ;-) " Jeżeli piszę, że nie znam ulicy "błotnistej" i dodaję do tego ;-) > to coś jednak oznacza prawda?? Mniej emocji więcej zrozumienia i mimo wszystko > luzu ;-) A jeśli chcesz bez udziwnień, to proszę, pytałem na jakiej ulicy miesz > kasz? > > > jak widać sami radni z naszego okręgu nie znają sytuacji. > > Hmmm, przykro mi, że piszesz takie rzeczy! Obrażasz mnie wypisując takie > teksty!!! Bo akurat wszystkie wymienione przez Ciebie ulice są mi znane, ich > stan również i nie tylko z forum internetowego BP! Mogę dyskutować, ale nie w > ten sposób :-( > Proponuję więcej wiary w to, że ktoś chce na prawdę coś zrobić, a nie tylko > gadać. Zazwyczaj takich co gadają jest więcej, niestety ... mnie obraża wstawianie znaczków "" i:) bo to jest nabijanie się z mieszkańców, a i przy okazji z samego siebie, że w mieście było nie było wojewódzkim jest nadal ogromna liczba ulic których nie sposób przejść w normalnych butach i to nie koniecznie zimą lub wiosną i to wcale nie jest śmieszne (no się po obrażaliśmy :) . co do aktywności jak pan radny sam zapewne wie, biała to taka mała koteria. co z tego że ludzie kogoś znają, że zrobił coś dla ludzi itp. itd. sam powinieneś wiedzieć, że nie zostałbyś radnym tylko dlatego, że jesteś znany ale dlatego, że wstąpiłeś do takiej to a takiej partii. przecież nie zarzucam ci, że nic nie robisz, bo wiem i znam sukcesy chociaż nie uczyłem się w trójce :) właśnie wierzę, że dzięki tobie coś drgnie na tej dzielnicy. co do emocji: raczej jestem introwertykiem,i dlatego jeśli ujawniam emocje t w ten sposób, iż staję się zasadniczy :) co do gadania to mogę się mylić, ale chyba od tego jest forum? Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola 23.07.08, 21:17 AVE !!! Zacznę od tego, że nie będę miał możliwości odpisywania regularnie, ponieważ mam raz dziennie dostęp do sieci, póki co :-) ciepan napisał: > mnie obraża wstawianie znaczków "" i:) bo to jest nabijanie się z mieszkańców, Hej, aby nie przesadzasz?? Przecież to, dlaczego miłabym obrażać kogoś znaczkami? No dobrze, nie będę. > a i przy okazji z samego siebie, że w mieście było nie było wojewódzkim jes> nadal ogromna liczba ulic których nie sposób przejść w normalnych butach i to > nie koniecznie zimą lub wiosną i to wcale nie jest śmieszne (no się po > obrażaliśmy :) Ja lubię i umiem się z siebie śmiać, czasami nie ma innego wyjścia, a i rozładować emocje można. Jeśli chodzi o ulice, to w 100% się zgadzam.... tylko co z tego? Będąc ostatnio na sesji, usłyszałem, co prawda w przerwie, że czas skończyć z ulicami w technologii uproszczonej! Pokazuje to jedno: nie każdemu się podoba, że takie ulice powstają! Jak nie trudno się domyśleć to stwierdzenie padło z ust pana, który mieszka w bloku ! Można chcieć, ale nie zawsze się da przekonać innych do podobnego myślenia. <co do aktywności jak pan radny sam zapewne wie, biała to taka > mała koteria. co z tego że ludzie kogoś znają, że zrobił coś dla ludzi itp. itd > .> sam powinieneś wiedzieć, że nie zostałbyś radnym tylko dlatego, że jesteś znany> ale dlatego, że wstąpiłeś do takiej to a takiej partii. Hmmmm, może to jest różnica dość subtelna, ale dla mnie bardzo ważna, nie wstąpiłem do żadnej partii, i póki co nie zamierzam! Wystartowałem z listy Akcji Samorządowej, która jest społecznym komitetem. I uwierz mi, gdybym startował z list PO lub PiSu (a miałem propozycje), to mój wynik byłby o wiele lepszy (uzyskałbym więcej głosów). Jednak w twoim stwierdzeniu jest trochę racji, że gdzieś tam trzeba się "zapisać", no ale innego wyjścia nie ma, nie można startować w wyborach bez komitetu wyborczego. > raczej jestem introwertykiem,i dlatego jeśli ujawniam emocje t w ten sposób, i że staję się zasadniczy :) Jasne, nie ma się przecież o co gniewać. Miłego dnia życzę i do następnych newsów z Woli :-) pozdr Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
arturkorniluk Re: Wola 14.08.08, 19:55 Witam po dłuższej przerwie :D W końcu coś ruszyło za oknem. Właśnie dzisiaj zakończyli utwardzanie technologią uproszczoną gromadzkiej, środkowej, klonowej i przelotnej do końca. Męczyli się z tym prawie 1,5 miesiąca ale chyba było warto. Oczywiście trzeba trochę ponarzekać. Przede wszystkim nikt nie pamiętał, że gromadzka kończy się przy ogródkach, a nie na skrzyżowaniu z koncertową. Przez to zaniedbanie kierowcy będą musieli nadkładać drogę i jechać gromadzką do witoroskiej. Jadąc boczną zaoszczędziliby jakieś 150m. Poza tym piesi idący w stronę centrum muszą się wciąż przyzwyczajać do chodzenia w brudnych butach. Czyżby radni poskąpili pieniędzy na 60m drogi asfaltowej?? Szkoda gadać. Druga niedoróbka to grubość nowej nawierzchni. Wynosi ona ok 6cm. Wątpię, żeby na wiosnę nawierzchnia prezentowałaby się równie imponująco jak teraz. fakt, asfalt jest naprawdę dobrej jakości. No cóż... do wyborów wszystko zrobią tak jak trzeba. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dziska23 ulica Grzybowa 19.08.08, 13:36 a co z ulicą grzybową?miała byc poprawiana a do tego miał być zrobiny chodnik już mam dość chodzenia z wózkiem po ulicy i martwienia się czy przypadkiem jakaś cieżarówka wracająca z betoniarninie zaczepi o mnie! ktos wie kiedy to bedzie zrobione? Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: ulica Grzybowa 20.08.08, 01:51 AVE !!! dziska23 napisała: > a co z ulicą grzybową?miała byc poprawiana a do tego miał być > zrobiny chodnik No niestety, będzie TYLKO chodnik! Tak wynika z budżetu, który mam przed sobą. Był plan przebudowy ulicy Grzybowej, wraz z chodnikiem, ale radni, niestety także z naszego okręgu wyborczego, zdecydowali obciąć kasę na ten cel. Zostawiono tylko 500 na budowę chodnika. Sesja na której to głosowano była burzliwa, byli przedstawiciele "Grzybowej" i widzieli jak wygląda praca Rady. Argumenty nie są najważniejsze, ważne KTO zgłasza, od KOGO wychodzi pomysł, a czy one jest mądry czy głupi, to nie ważne. Jak "nasi" wymyślili - a mamy większość i możemy wszystko - to jesteśmy ZA, ale jak wymyślili koncepcję "nie nasi", to nawet wbrew logice, wbrew mieszkańcom, pewnie czasem wbrew sobie (bo dyscyplina klubowa przy głosowaniach obowiązuje) - jesteśmy PRZECIW. Reasumująć, póki co w tym roku chodnik, a w przyszłym... być może, ale będziemy się o to starać, budowa ulicy. A może dobrym pomysłem byłoby zrobienie ścieżki rowerowej prowadzącej do lasu i będącej przedłużeniem ścieżki na Podleśnej? Ale jak, skoro chodnik w tym roku :-/ już mam dość chodzenia z wózkiem po ulicy i > martwienia się czy przypadkiem jakaś cieżarówka wracająca z > betoniarninie zaczepi o mnie! Ja też od niedawna spaceruję ulicą Grzybową z wózkiem i odczuwam to na własnej skórze. A radni, którzy mają większość, przed głosowaniem nad obcięciem kasy na Grzybową, wybrali się na "rekonesans" po czym stwierdzili, że jej stan wcale nie jest taki tragiczny! Czy to potrzeba komentować? Zagłosowali jak chcieli, a ja w dalszym ciągu nie mogę pojąć, jak radni z okręgu nr 2 się czują podejmując takie decyzje. Jakoś łatwiej mi przychodzi zrozumieć tych, którzy mieszkają w blokach i mają inną wizję, mają inne potrzeb, ale jeśli ktoś zna osiedla z okręgu nr 2, to ... > ktos wie kiedy to bedzie zrobione? Postaram się do końca tygodnia dać odpowiedź, kiedy ruszą prace przy budowie chodnika. pozdr Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: ulica Grzybowa 21.08.08, 06:44 A może dobrym pomysłem byłoby zrobienie ścieżki rowerowej prowadzącej do lasu i będącej przedłużeniem ścieżki na Podleśnej? A może by tak oznaczyć Podleśną ? Czemu na Aleii są znaki a tu nie. Ale lepiej byłoby chyba poprowadzić ją Grabarską tam mniejszy ruch ? Odpowiedz Link Zgłoś
dziska23 Re: ulica Grzybowa 21.08.08, 10:52 A może dobrym pomysłem byłoby zrobienie ścieżki rowerowej prowadzącej do lasu i będącej przedłużeniem ścieżki na Podleśnej? Sieżka rowerowa była by swietym rozwiążaniem tylko trzebn aznaleźć kogos z "wiekszości" który to zaproponuje! a tak na marginesie powinny one byc przy większości ulic! Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola 20.08.08, 01:21 AVE !!! arturkorniluk napisał: > W końcu coś ruszyło za oknem. Właśnie dzisiaj zakończyli utwardzanie technologi ... ciach... To trzeba się cieszyć :-)) > ... ale chyba było warto. Oczywiście trzeba trochę > ponarzekać. No tak, bez tego Polak umiera ;-))) (bez urazy) > Przede wszystkim nikt nie pamiętał, że gromadzka kończy się przy ogródkach, a nie na skrzyżowaniu z koncertową. Przez to zaniedbanie kierowcy > będą musieli nadkładać drogę i jechać gromadzką do witoroskiej... Postaram się dowiedzieć w Urzędzie dlaczego tak postąpiono i jak tylko coś będę wiedział, to tutaj napiszę. (21 sierpnia mam komisję w UM) > Czyżby radni poskąpili pieniędzy na 60m drogi asfaltowej?? Szkoda gadać. Hmmmm, widzę tutaj niestety brak zrozumienia tego czym zajmują się radni! Radni głosują nad budżetem, w którym są zapisane różne pozycje, min. drogi w tech. uprszcz. I jeśli jakaś ulica się tam znalazła i zostało to przegłosowane, to zostanie ona wykonana do końca roku. W tym roku niestety (będę to przypominał, bo mnie to boli) nawet radni z naszego okręgu byli za wykreśleniem wielu ulic "u nas", powstanie ich mniej niż zaplanowano. Radni nie mogą poskąpić lub nie poskąpić kasy na 60 m drogi. >Druga niedoróbka to grubość nowej nawierzchni. Wynosi ona ok 6cm. >Wątpię, żeby na wiosnę nawierzchnia prezentowałaby się równie >imponująco jak teraz. Ja mam coś takiego, że jak się na czymś nie za bardzo znam, to raczej się za to nie biorę (na budowie ulic się nie znam). Z twojej wypowiedzi wnioskuję, że jesteś fachowcem i wiesz, że 6 cm to za mało :-) Jeśli tak, to pozostaje dać szansę tym co drogę robili, bo może mieli rację i te 6 cm będzie akurat, bo zmienić się już tego nie da, a jeśli racji nie mieli, będziemy mieli argument aby walczyć w Urzędzie o poprawienie tego. >fakt, asfalt jest naprawdę dobrej jakości. No to jest OK czy nie jest OK ? Mało asfaltu, ale dobrej jakości ;-) >No cóż... do wyborów wszystko zrobią tak jak trzeba. Przykro mi, jako radnemu czytać takie zdania, bo nie po to zostałem radnym, żeby walczyć o coś przed samymi wyborami, pokazywać czego dokonałem itp. Staram się aby nie przynieść wstydu tym co na mnie oddali głos. I uwierz mi, że nie zaleję drogi nowym asfaltem (tak na 12 cm) tuż przed wyborami i nie wydrukuję tego jako dokonania na swoim plakacie wyborczym! Jeżeli mieszkańcy uznają, że jestem jako radny OK, to wybiorą mnie ponownie, a jeśli nie to trudno, radnym się bywa, a człowiekiem jest! > Pozdrawiam Również pozdrawiam i mam nadzieję, że jeszcze nie raz będziemy dyskutować :-) Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bingo36 Re: Wola 20.08.08, 10:53 A może coś wiadomo o ul. Łomaskiej? Przed niedziela jacyś panowie geodeci chyba? chodzili robili jakieś pomiary na ulicy i zapisywali coś tam na asfalcie . Czyżby szykowany był projekt przebudowy ? Czy coś komuś wiadomo na ten temat ? Odpowiedz Link Zgłoś
alexa30 Re: Wola 20.08.08, 11:23 Ano właśnie:)Mój mąż tez zwrócił uwagę na to.Bingo,my chyba jesteśmy sąsiadkami:)) Odpowiedz Link Zgłoś
dziska23 Re: Wola 21.08.08, 10:55 na grzybowej tez cos chodzili mierzyli ładnych pare miesięcy temu i nic wiecej nie robią wiec radze niecieszyć sie za wczasu! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Grzybowa i chodnik 21.08.08, 17:29 AVE !!! dziska23 napisała: > na grzybowej tez cos chodzili mierzyli ładnych pare miesięcy temu i > nic wiecej nie robią wiec radze niecieszyć sie za wczasu! Na ulicy Grzybowej także zakończono etap prac projektowych i w niedługim czasie ma ruszyć budowa chodnika po lewej stronie ulicy, jadąc w stronę lasu. Niestety kwota jaką radni przyznali na budowę chodnika wystarcza tylko na odcinek do Ul. Jodłowej, dalej niestety chodnika nie będzie. Wypadałoby złożyć podziękowania radnym mającym większość, za to że nie dali kasy na budowę ulicy, tylko na chodnik, ale jak się okazało nie dali nawet na cały chodnik - tak z oszczędności pewnie, o których ciągle trąbią! Tylko może mieszkańcy woleliby nie oszczędzać i mieć chodnik! No ale przecież jak się ma większość to się wie lepiej, po co kogokolwiek pytać! W każdym razie ulica Grzybowa będzie obiektem moich dociekań w UM i mam nadzieję, że jej losy nie będą smutne i doczekamy się ulicy i chodnika ze ścieżką rowerową z prawdziwego zdarzenia. P.S. W poniedziałek jest sesja Rady Miasta, jeśli macie jakieś sprawy o które mam zapytać naczelników np. od inwestycji, to śmiało piszcie, chętnie zapytam i dam odpowiedź tutaj. pozdr Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dziska23 Re: Grzybowa i chodnik 22.08.08, 13:24 interesuje mnie kiedy zaczną wreszcie co kolwiek robi przy ul grzybowej?a na kiedy przewidziany jest remon ulicy Grzybowej a co z piaszczystą ulica Bukową? Odpowiedz Link Zgłoś
dziska23 Re: Grzybowa i chodnik 25.08.08, 17:50 no i wreszcie cos ruszyło.....od betoniarni zaczynaja wyrównywac teren pod chodnik....! Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Czerwińskiego 31.08.08, 08:22 Ciekawe co z Czerwińskiego i czy kiedyś będzie normalna Odpowiedz Link Zgłoś
archwumx Re: Wola 14.11.08, 08:53 Ulice na naszym osiedlu to koszmar,brak oświetlenia,brak chodników,doły i błoto .Tak w skrócie wygląda osiedla Grzybowa. Zwracaliśmy się do Prezydenta i do rady w sprawie budowy naszej ulicy Jesionowej były obiecanki ale sprawa ucichła .Na naszej ulicy panuje duży ruch gdyż jest to ulica przelotowa łącząca ulicę Ceglaną z Grzybową a dodatkowo często pojawiają się tiry które rozjeżdżają drogę.Nie będę się rozpisywać na ten temat gdyż wszyscy znają sprawę.A panów radnych zapraszam na spacer po naszym osiedlu ale koniecznie z żonami w eleganckich bucikach na wysokich obcasach.Moze wtedy nas choć trochę zrozumieją.Jest jeszcze jedna sprawa może przydał by się jakiś sklep a moze jeden z marketów z miasta przenieść na nasze osiedle .Miejsca jest dosyć . Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Wola 21.08.08, 17:16 AVE !!! bingo36 napisała: > A może coś wiadomo o ul. Łomaskiej? Przed niedziela jacyś panowie geodeci chyba chodzili robili jakieś pomiary na ulicy i zapisywali coś tam na asfalcie .Czyżby szykowany był projekt przebudowy ? Czy coś komuś wiadomo na ten temat ? Dzisiaj rozmawiałem z naczelnikiem Denisiukiem z UM i potwierdził, że prace na Łomaskiej zostaną w tym roku rozpoczęte. Z tego co mi mówił są opóźnienia projektowe i inne "papierkowe" nie zawsze zależne od Urzędu, czasem od wykonawców. Ważne żeby w końcu prace się rozpoczęły. pozdrawiam Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Wola 25.11.08, 08:35 czy coś na Woli dzieje się ciekawego ? bo jakoś forum zamarło ? Odpowiedz Link Zgłoś
bingo36 Re: Wola 20.09.08, 22:24 Czy ktoś wie co to znowu za roboty będą na przejezdzie? Dzisiaj jadąc zauważyłam , że stoją jakieś znaki zasłonięte . Czyżby teraz znów jakiś objazd się szykował? I jak zwykle zero informacji w mediach o utrudnieniach w ruchu . Ludzie wyjadą do pracy i ..się zdziwią , jak na czas nie dojadą , bo trzeba będzie parę km objechać albo w ogromnym korku postać... Odpowiedz Link Zgłoś
dziska23 grzybowa i bukowa 10.09.08, 09:26 widze że prace ruszyły pełną parą chodnik na grzybowej robią i chyba na bukowej wreszcie cos zrobią! Odpowiedz Link Zgłoś
krescencja Zdanowskiego 11.09.08, 03:33 Jeśli możesz spytaj o ulicę Zdanowskiego i boczną od niej między blokami a boiskami sportowymi. 33 lata mieszkam w tych blokach, a ta uliczka jest po deszczach zalana. Dziury są zasypywane piaskiem lub żużlem. Tyle osób parkuje na niej samochody- szczególnie w soboty. Wstyd, że w środku miasta taka uliczka jeszcze istnieje. Jak długo jeszcze mieszkańcy tych bloków będą czekać na nową nawierzchnię i jakikolwiek parking ? Pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Zdanowskiego 12.09.08, 01:13 AVE !!! Z tego co się orientuję Zdanowskiego na 100% będzie robiona w tym roku jeszcze, zapytam o dokładną datę i dam znać. pozdr Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krescencja Re: Zdanowskiego 12.09.08, 14:07 Mariusz dziękuję za dobre chęci :))) Wyobraź sobie dziś rozpoczęto jakieś prace. Nareszcie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
bingo36 Korki !!!! 12.09.08, 14:28 Co się teraz dzieje , że wszystkie samochody jeżdżą Łomaską ? Takie korki i nikt nigdzie nie informuje / np. strona UM czy Słowo Podlasia / o utrudnieniu w ruchu .Dzisiaj spóźniłam się do pracy , chociaż wyjechałam pół godz. wcześniej. Załamka - jedna droga dojazdowa do Grzybowej zamknięta i reszta miasta ma problemy z dojazdem , przez ten objazd. Do kiedy to będzie trwało???I co tam robią, na przejeździe coś? Paranoja , wracać z pracy po godz.16 i jechać rano przed 8 to obłęd ....... Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.michalczuk Re: Zdanowskiego 13.09.08, 00:11 AVE !!! Cieszę się, że rusza ulica o której rozmawialiśmy :-) Jeśli chodzi o korki, to myślę (nie wiem, domyślam się tyko), że ma to związek z TDP, w środę zawita do Białej największy w Polsce wyścig kolarski. Jak byłam małym brzdącem, to Wyścig Dookoła Polski przejeżdżał przez Białą, nie wiem, ale chyba nawet Szurkowski i Szozda wtedy jechali. Musiało to być pod koniec lat 70 tych :-) No a teraz proszę, znowu będą jechać :-) Nie wiem na 100%, ale podobno w środę od 10 do 14 nie będzie można nawet przejść na drugą stronę ulicy, na trasie wyścigu. Ciekawe czy to prawda i jak to będzie wyglądało w praktyce? pozdr Mariusz CZESC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Wola 12.10.08, 04:56 nie jestem specjalistą od "uproszczonej technologii" ale to nie tak źle wygląda jak się popatrzy jak oni to robią. 25 cm podkładu to na takich uliczkach może wystarczyć. Gorzej ze studzienkami bo osadzenia ich są zupełnie nie ubijane i to już widać. Czyli po zimie będzie wesoło. Może ktoś jest tu z wodoiągów ? Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Wola 14.11.08, 06:28 Czerwińskiego ZROBIONA !! jak postępy na innych ulicach ? Odpowiedz Link Zgłoś
krescencja Re: Wola 14.11.08, 16:25 Zdanowskiego w trakcie robót, trochę mało miejsc parkingowych, już samochody stoją na ulicy :( Odpowiedz Link Zgłoś
zuzpop Re: Wola 14.11.08, 16:24 co wy na to zeby na grzybowej wybudowano supermarket ? Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Wola 15.11.08, 06:08 tam nie jest potrzebny jakiś sklep ?? a jaki to co innego Odpowiedz Link Zgłoś
archwumx Re: Wola 15.11.08, 20:38 masz racje jakis a jaki to zasadnicza roznica :). a mialam na uwadze spożywczy Odpowiedz Link Zgłoś
dziska23 Re: Wola 17.11.08, 13:11 już nie przesadzajcie ze sklepami na grzybowej sa dwa i chyba wystarczy! Odpowiedz Link Zgłoś
laurap2 Re: Wola 02.12.08, 10:16 supermarket lub inny .jest tylko jeden i brak jakiejkolwiek konkurencji.a powierzchnia sklepu tez wiele ma do zyczenia. Odpowiedz Link Zgłoś