karol1011 26.02.06, 22:50 Czy jest ktoś zainteresowany mszami świętymi w rycie trydenckim (przedsoborowym)? Oczywiście po łacinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cyt_chelm Re: Msze trydenckie w Chełmie 27.02.06, 11:52 badanie socjologiczne prowadzisz? Ja sam szczerze mówiąc wziąłbym udział w takiej mszy. Dla zaspokojenia czystej ciekawości Odpowiedz Link Zgłoś
karol1011 Re: Msze trydenckie w Chełmie 27.02.06, 12:34 Nie prowadzę badań. Po prostu znajomy chce zorganizować (najprawdopodobniej w kościele Reformatów) i chce się zorientować w ilości zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
cyt_chelm Re: Msze trydenckie w Chełmie 27.02.06, 14:00 Jeżeli się uda, nie zapomnij podać informacji o dacie Odpowiedz Link Zgłoś
donpedro72 Re: Msze trydenckie w Chełmie 27.02.06, 20:15 Po co? Pytam bo nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
karol1011 Re: Msze trydenckie w Chełmie 27.02.06, 23:17 Kwestia wiary. Po prostu kilku moich znajomych twierdzi, że msza trydencka pozwala głębiej przeżyć mistycznie całą uroczystość eucharystii. A właśnie weszły przepisy kanoniczne pozwalające na msze trydenckie bez specjalnego zezwolenia biskupa danej diecezji. Czyli droga wolna do zorganizowania takich mszy, tylko trzeba chętnych osób żeby kościół nie świecił pustkami. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_paproci Re: Msze trydenckie w Chełmie 27.02.06, 23:20 Jeśli termin takiej mszy by mi jakoś szczególnie nie przeszkadzał, to z chęcią bym poszła. To za ten dopisek "oczywiście po łacinie" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
karol1011 Re: Msze trydenckie w Chełmie 28.02.06, 00:44 W kwestii terminu: Niedziela. Ale godziny nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
donpedro72 Re: Msze trydenckie w Chełmie 01.03.06, 19:32 OK, ja też się wybiorę. Tylko która niedziela, która godzina?... A X JE Bownik pozwoli?... Pozdrawiam i czekam. Chciałbym pokazać dzieciakom, jak drzewiej wyglądała msza... A może podrzucić ci chprały jako tło muzyczne? Nie wiem czy będą potrzebne, tylko pytam. Nara. Odpowiedz Link Zgłoś
karol1011 Re: Msze trydenckie w Chełmie 01.03.06, 21:52 Kiedy będzie msza to się okaże w ciągu najbliższego miesiąca. Ale na "górce" nie będzie. Tak jak pisałem wcześniej w grę wchodzi Kościół Reformatów jako że nie jest kościołem parafialnym i jest położony w centrum miasta. Wszystkie inne kościoły to parafie, które odprawiają msze dla swoich wiernych w określonych godzinach i w określonym obrządku. Jeśli więc msza trydencka miałaby być na "górce" to tylko okazjonalnie na tygodniu. U Reformatów msza będzie regularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
donpedro72 Re: Msze trydenckie w Chełmie 04.03.06, 21:56 To błąd, panie kolego. Spróbuj się dogadać z x. z kościoła pod wezwaniem rozesłania apostołów, o ile go znam, powinien się zgodzić. A dlatego błąd, że sporo narodu za Chiny nie pójdzie do "reformatorów", coby nie zgrzeszyć. ja też...;) a i oprawa w rozesłaniu dodawałaby uroku. No i jeszcze jakby były chprały w tle....Idę, choćby na tygodniu we wtorek o 19 lub w niedzielę o 13.17. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś