Dodaj do ulubionych

Msze trydenckie w Chełmie

26.02.06, 22:50
Czy jest ktoś zainteresowany mszami świętymi w rycie trydenckim
(przedsoborowym)? Oczywiście po łacinie.
Obserwuj wątek
    • cyt_chelm Re: Msze trydenckie w Chełmie 27.02.06, 11:52
      badanie socjologiczne prowadzisz?
      Ja sam szczerze mówiąc wziąłbym udział w takiej mszy. Dla zaspokojenia czystej
      ciekawości
      • karol1011 Re: Msze trydenckie w Chełmie 27.02.06, 12:34
        Nie prowadzę badań. Po prostu znajomy chce zorganizować (najprawdopodobniej w
        kościele Reformatów) i chce się zorientować w ilości zainteresowanych.
        • cyt_chelm Re: Msze trydenckie w Chełmie 27.02.06, 14:00
          Jeżeli się uda, nie zapomnij podać informacji o dacie
    • donpedro72 Re: Msze trydenckie w Chełmie 27.02.06, 20:15
      Po co? Pytam bo nie wiem.
      • karol1011 Re: Msze trydenckie w Chełmie 27.02.06, 23:17
        Kwestia wiary. Po prostu kilku moich znajomych twierdzi, że msza trydencka
        pozwala głębiej przeżyć mistycznie całą uroczystość eucharystii. A właśnie
        weszły przepisy kanoniczne pozwalające na msze trydenckie bez specjalnego
        zezwolenia biskupa danej diecezji. Czyli droga wolna do zorganizowania takich
        mszy, tylko trzeba chętnych osób żeby kościół nie świecił pustkami.
        • kwiat_paproci Re: Msze trydenckie w Chełmie 27.02.06, 23:20
          Jeśli termin takiej mszy by mi jakoś szczególnie nie przeszkadzał, to z chęcią
          bym poszła. To za ten dopisek "oczywiście po łacinie" ;)
          • karol1011 Re: Msze trydenckie w Chełmie 28.02.06, 00:44
            W kwestii terminu: Niedziela. Ale godziny nie znam.
            • donpedro72 Re: Msze trydenckie w Chełmie 01.03.06, 19:32
              OK, ja też się wybiorę. Tylko która niedziela, która godzina?... A X JE Bownik
              pozwoli?... Pozdrawiam i czekam. Chciałbym pokazać dzieciakom, jak drzewiej
              wyglądała msza... A może podrzucić ci chprały jako tło muzyczne? Nie wiem czy
              będą potrzebne, tylko pytam. Nara.
              • karol1011 Re: Msze trydenckie w Chełmie 01.03.06, 21:52
                Kiedy będzie msza to się okaże w ciągu najbliższego miesiąca. Ale na "górce" nie
                będzie. Tak jak pisałem wcześniej w grę wchodzi Kościół Reformatów jako że nie
                jest kościołem parafialnym i jest położony w centrum miasta. Wszystkie inne
                kościoły to parafie, które odprawiają msze dla swoich wiernych w określonych
                godzinach i w określonym obrządku. Jeśli więc msza trydencka miałaby być na
                "górce" to tylko okazjonalnie na tygodniu. U Reformatów msza będzie regularnie.
                • donpedro72 Re: Msze trydenckie w Chełmie 04.03.06, 21:56
                  To błąd, panie kolego. Spróbuj się dogadać z x. z kościoła pod wezwaniem
                  rozesłania apostołów, o ile go znam, powinien się zgodzić. A dlatego błąd, że
                  sporo narodu za Chiny nie pójdzie do "reformatorów", coby nie zgrzeszyć. ja
                  też...;) a i oprawa w rozesłaniu dodawałaby uroku. No i jeszcze jakby były
                  chprały w tle....Idę, choćby na tygodniu we wtorek o 19 lub w niedzielę o
                  13.17. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka