20.06.17, 08:37
Dziewczyny z jaką częstotliwością wykonujecie badania krwi i moczu?
W pierwszej ciąży co wizytę lekarka zlecała robić. Teraz robiłam raptem 3 razy. Na następną wizytę mam zbadać mocz (sama zasugerowałam) bo ostatnio miałam b.dużo kryształów. Płacę za badania, bo chodzę prywatnie do lekarza więc jakoś nie oszczędzamy na tym, ale lekarka nie potrzebuje wyników co wizytę.
Czy ilość badań zależy od wyników, lekarza?
Obserwuj wątek
    • nastka1980 Re: Badania 20.06.17, 12:08
      Krew miałam tylko raz w pełnym wymiarze plus raz z palca hemoglobine, mocz co wizyte u połoznej, ale taki w automacie, zanurza pasek w moczu wkłada do tego "analizatora" i sa odrazu wyniki. W Norwegii robi się mało badań. Nie robi sie badania ginekologicznego i tylko 1 usg. Glukoza tylko jesli sa wskazania.
    • olenienie88 Re: Badania 21.06.17, 08:09
      Ja póki co miałam 4 razy pełna morfologię i mocz, raz posiew moczu, a to i tak mniej niż w poprzedniej ciazy. Dodatkowo ostatnio miałam tez crp i krzywa cukrowa, a teraz będę miała powtórzone Tsh i toksoplazmozę. Na szczęście mam pakiet medyczny i robię wszystko za darmo.
      • ash_3 Re: Badania 21.06.17, 11:47
        Krzywą miałam w 24tc. Toksoplazmoze również (z tego co zrozumiałam w III trymestrze moja lekarka nie potrzebuje wyników bo już dziecku tak nie zagraża?).
        Teraz pewnie 1-2x morfo do czasu porodu i chyba coś się powtarza VDRL jak się nie mylę.
        • olenienie88 Re: Badania 21.06.17, 14:50
          Z ta tokso to zależy czy masz przeciwciała czy nie, tak mi sie wydaje. Ja nie mam, wiec trzeba w 3 trymestrze powtórzyć.
          • ash_3 Re: Badania 21.06.17, 17:59
            To że nie chorowałam i nie choruje obecnie tzn. że nie mam przeciwciał? W ogóle tego nie kumam z tymi wynikami ani tokso ani różyczki... A z dra Google nie korzystam bo później za dużo czytam bez sensu wink
            • olenienie88 Re: Badania 21.06.17, 20:56
              No tak, przeciwciała sie wytwarzają jak sie przechoruje dana chorobe. Ja np mam przeciwciała cytomegalii, czyli musiałam ja kiedys przechodzić smile a tokso niestety przed ciaza nie zaliczylam..
              • ash_3 Re: Badania 22.06.17, 07:37
                Co lekarz to inne podejście. Każdy inaczej prowadzi ciążę.
                • olenienie88 Re: Badania 22.06.17, 08:59
                  Ale akurat powtórzenie tokso zaleca PTG, jeśli w 1 trymestrze nie wyszły przeciwciała smile wiec nie do konca to jest widzimisie lekarza.
                  • ash_3 Re: Badania 22.06.17, 10:46
                    Mi już zleciła w II trymestrze jak pisałam (24tc) a w III nie będzie badań... Sprawdziłam i w pierwszej ciąży miałam w I i w III.
                    Tak samo z biocenozą - mam badanie co trymestr w tej ciąży a znajoma rok temu była w ciąży i nic takiego nie miała.
                  • ash_3 Re: Badania 22.06.17, 10:57
                    Podaj mi proszę źródło tych zaleceń PTG co do III trymestru. Szukałam i znalazłam, że PTG zaleca powtórzenie między 21-26tc, więc chyba moja gin wie co robi ☺
    • livia_22 Re: Badania 23.06.17, 10:49
      do tej pory robiłam co wizytę mocz, morfologię i tsh, ostatnio dodatkowo jeszcze krzywa cukrowa. Na najbliższą wizytę na początku lipca lekarka stwierdziła, że "mam odpocząć od badań" i nie mam robić żadnych.
    • aniak37 Re: Badania 24.06.17, 09:38
      Ja robię co miesiąc morfologie i mocz , ni i te inne badania ciążowe tez robiłam i już wszystkie mam zrobione.
    • aniak37 Re: Badania 24.06.17, 09:38
      Ja robię co miesiąc morfologie i mocz , ni i te inne badania ciążowe tez robiłam i już wszystkie mam zrobione.
      • nus1ek Re: Badania 24.06.17, 10:11
        To chyba jednak w dużej mierze zależy od lekarza. Ja do tej pory robilam 2x morfologie i mocz, na następna wizyte mam zrobic po raz trzeci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka