Dodaj do ulubionych

W ramach relaksu - zagadki cz. 3

26.10.06, 12:54
Re: Eneida?
Autor: noida
Data: 26.10.06, 12:02

Nic nie mogę wymyśleć, więc będzie łatwe.
Jaki los wróżyły Mamerciątka swoim rodzicom w Mikołajkowy poranek?
Obserwuj wątek
    • magda_b Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 26.10.06, 13:01
      się wtrącę tylko, jako matka złożycielka pierwszego wątku :), ze to miały być
      zagadki o przedmiotach, a nie zagadki same w sobie :)
      • noida Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 26.10.06, 15:36
        A sorry. W takim razie w jakim przedmiocie mieli się znaleźć Mamretowie w
        najbliższej przyszłości wedle swoich dzieci? Wiem, że powinien być przedmiot w
        pytaniu, ale tak mi się wydaje będzie zabawniej ;)
        • antulek Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 26.10.06, 21:56
          w trumnie?
          Są już starzy i niedługo umrą...
          • noida Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 27.10.06, 10:46
            Tak :) Twoja zagadka. A następnym razem obiecuję zadać pytanie zgodnie z zasadami.
            • antulek Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 27.10.06, 14:31
              Zagadka:
              Kalendarz Rycerza Niepokalanej
              • onion68 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 27.10.06, 14:45
                Przypuszczam, że wisiał u pana Jankowiaka w mieszkaniu. Zgadza się?
                • agnieszka_azj Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 27.10.06, 15:23
                  A nie noworoczny prezent, który Gizela dostała od szefowej i ofiarowała
                  rodzicom Mili. Ten, z którego wyczytali, że przyniosła sobie imię Melania ?
                  • antulek Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 27.10.06, 15:55
                    Tak to kalendarz, z którego imię wybrano dla Mili. Gratulacje!
                    • agnieszka_azj Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 27.10.06, 16:09
                      Następna zagadka:

"Kobieta w czasach katedr" (tytuł z pamięci, bo ani tej książki ani stosownego
                      tomu "Jezycjady" nie mam pod ręką) ???
                      • cysia.b Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 27.10.06, 16:18
                        Czytała Terpentula sprzedając obrazy w Noelce
                        pytanie: Bura lizeska
                        • farmazonka Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 27.10.06, 17:15
                          Strój ciotki Lili z Kłamczuchy?
                          Zagadka: dwie niklowane błystki do połowu szczupaków.

PS: To mój pierwszy post tutaj, więc witam wszystkich serdecznie. Cieszę się, że na Was trafiłam.
                          • zgred1967 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 27.10.06, 17:25
                            A co mi tam...
                            Se szczele...
                            W specyficznie uprządkowanym mieszkaniu braci Ogorzałków.
                            • farmazonka Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 28.10.06, 16:55
                              ciepło, ale to nie to :) czekamy dalej.
                              • szprota Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 29.10.06, 17:03
                                mam wrażenie, że pojawiły się w oczach Pauliny podczas rozmowy z Idą?
                              • joaska28 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 31.10.06, 16:28
                                te blyski to z Idy Sierpniowej?
                          • cysia.b Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 27.10.06, 18:34
                            Nie, w burą lizeskę ubrana była pani Szczepańska
                          • laura-gomez Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 31.10.06, 11:14
                            farmazonka napisała:

> Zagadka: dwie niklowane błystki do połowu szczupaków.<

sprzęt ojca Borejki?

• dolmadakia Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 31.10.06, 16:23
                              A nie zalśniły tak oczy Matyldy na widok Maćka?

Gdzie mama Żakowa trzymała maszynkę do mięsa?
                              • dominikaaa3 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 31.10.06, 16:32
                                Maszynka była schowana w starej formie piernikoweji postawiona na połce pod
                                schodami.
                                Moja zagdka:świnki trzy
                                • laura-gomez Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 31.10.06, 17:33
                                  czyli Ida, nutria i Pulpecja chore na świnkę (KK)
                                  krasnal
                                  • agnieszka_azj Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 31.10.06, 17:36
                                    Bić krasnala !!!
                                    Oj, biedny on był - ten krasnal w ogrodzie Mateusza, sąsiada Majchrzaków ;-)))

Skronie śledzia ???
                                    • onion68 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 31.10.06, 19:52
                                      Ściskała p. Sznytek podczas wizyty Bebe, Dambo i Bernarda w sprawie
                                      prześladowania Kozia na koloniach.
                                      To chyba łatwe będzie - różowa suknia z brylancikami na dole?
                                    • onion68 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 31.10.06, 19:53
                                      A z tymi błystkami to jak w końcu??
                                      • lambaluna Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 31.10.06, 20:36
                                        różowa suknia- ida "wiśniowa brunetka"
                                        łADOWARKA DO NOKII?
                                        • szprota aha, też masz mozillę ;) 01.11.06, 13:32
                                          Bodzio potrzebował. na upartego byłabym w stanie określić, jakiej nokii Bodzio
                                          NIE MA, bo nie wszystkie do siebie pasują ;)
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25788&w=50489821&a=51328072
                                          w imieniu Meme84 :)
                                          • agnieszka_azj Re: aha, też masz mozillę ;) 01.11.06, 13:42
                                            meme84 napisała:
                                            >
                                            > moja zagadka będzie bardzo lakoniczna, ale to swego rodzaju słowo klucz do
                                            > pewnej postaci: "nieprawda"
                                            > ktoś wie? (podpowiem ze to wręcz powiedzonko tego kogoś)

"Szkoła jest naszym wspólnym domem, nieprawda". :-)))
                                            Ja wiem, ale nie mam czasu wymyslać zagadki, więc dam szansę innym.
                              • farmazonka Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 01.11.06, 13:49
                                Tak jest :)
                                • farmazonka Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 01.11.06, 13:54
                                  Przepraszam, za szybko wyslałam. Z błystkami chodziło właśnie o oczy Matyldy.
                                  To może jeszcze:wino tokaj
                                  • laura-gomez Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 01.11.06, 17:51
                                    wino to piły Mila i MOnika po zdaniu matury
                                    kufel
                                    • lambaluna Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 02.11.06, 22:20
                                      kufel- hmm "nutria i nerwus" piastowska knajpa?
                                      • laura-gomez Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 03.11.06, 08:29
                                        nie, podpowiedź: Imieniny
                                        • zgred1967 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 03.11.06, 10:32
                                          Czy ktoś kolekcjonował kufle?
                                          Czy mi się z popielniczkami pomyliło?
                                          • laura-gomez Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 03.11.06, 10:35
                                            pomyliło ci się :)
                                            • szprota Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 03.11.06, 18:06
                                              w Merkurym reszta gości kawiarni siedziała nad kuflami...?
                                        • itajustyna Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 03.11.06, 22:30
                                          Hej,

Wiem! Kufel, pamiątkę z wycieczki do Pragi rozbili bracia
                                          Lelujkowie "ustalając" plany imieninowe - czyli tłukąc się jak najęci :)

Zagadka - popelina :)

Pozdrawiam
                                          Justyna
                                          • farmazonka Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 04.11.06, 20:25
                                            Była z niej uszyta spódnica Gizeli, co to ją sobie ubrudziła krwią w czerwcu 56, tak?
                                            Pytam: czekoladowy uśmiech
                                            • agnieszka_azj Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 04.11.06, 23:04
                                              Czekoladowy uśmiech wymalowała Kreska na szarlotce wg przepisu Mamy B., którą
                                              upiekła, zeby w domu ładnie pachniało i żeby Dziadek zgłodniał.

Karpie ???
                                              • mmaupa Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 05.11.06, 01:23
                                                Ciekly. Cesi. Przy Brodaczu.

Grzybienie vel nenufary?
                                                • mmk9 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 05.11.06, 09:17
                                                  Przypowieść Filipa, Nutria i Nerwus. Baz sprawdzania piszę, no ciekawe co z tą
                                                  pamięcią...
                                                  • mmk9 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 05.11.06, 11:59
                                                    No proszę, udalo się. To teraz "Eintopf" proponuję. A skladal sie on m.in. ze
                                                    starej kosci i czarnej rzepy...
                                                  • laura-gomez Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 05.11.06, 13:08
                                                    eintopf gotowały Laura i Róża w DP
                                                    Choroby wieku dziecięcego
                                                  • dominikaaa3 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 05.11.06, 14:07
                                                    Cesia czytała ta kasiazke.
                                                    Orły na śniegu
                                                  • mmaupa Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 05.11.06, 15:14
                                                    Tworzone przez Pulpecje z Baltona - i planowali im dorobic korony z papierkow
                                                    po czekoladzie.

Trzeszczacy fotel bujany?

• farmazonka Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 05.11.06, 17:54
                                                    Zasiadał w nim Marcelek podczas Sylwestra u Romy Kowalik?
                                                    Zagadka: chruściki
                                                  • lambaluna Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 05.11.06, 18:54
                                                    smażyła pani lejujkowa
                                                    - dwa tuziny kopytek?
                                                  • bursztynek22 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 05.11.06, 21:20
                                                    nagotowala zaba w CP.
                                                    mleko pełnotłuste...
                                                  • szprota Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 05.11.06, 21:22
                                                    niosła Róża, gdy ją Żaba zdybała w bramie.
                                                    czarna foliowa plachta.
                                                  • mab1 W ramach relaksu - zagadki cz. 3 08.11.06, 17:08
                                                    > czarna foliowa plachta.

Worek z krasnala brzydala, który zrzucił Przeszczep z wieży?
                                                  • szprota tak, zadajesz:) [nt] 08.11.06, 17:27

• mab1 Re: tak, zadajesz:) [nt] 08.11.06, 18:10
                                                    Okej, szkarłatny metalowy traktor?
                                                  • szprota zagdakam o świcie 08.11.06, 18:54
                                                    stał na honorowym miejscu u Żaków i należał do Bobcia, aka Baltony Floriana.
                                                    miętóweczka?
                                                  • mab1 miętóweczka 08.11.06, 19:42
                                                    W "Małomównym i rodzinie" listonosz częstował miętówką Halinkę. Ale to chyba
                                                    nie o to, nie o to :D
                                                  • szprota o to, o to! 09.11.06, 13:04
                                                    brawo! zadajesz :)
                                                  • mab1 W ramach relaksu - zagadki cz. 3 09.11.06, 21:50
                                                    berecik z prawdziwego moheru :D
                                                  • uccello Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 09.11.06, 22:03
                                                    Nosiła go Genowefa Pompke vel Sztompke.

Samotna kiełbaska śląska?
                                                  • laura-gomez Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 10.11.06, 08:02
                                                    odnaleziona przez Żabę w lodówce
                                                    ziemniaczana Florida
                                                  • mmk9 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 10.11.06, 09:40
                                                    Piotr Ogorzałka robił dla Genowefy
                                                  • mmk9 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 10.11.06, 10:00
                                                    Ileż tresci bylo w tym "OwR", eeeeech.
                                                    Potencjał obronny PRL
                                                  • laura-gomez Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 10.11.06, 10:28
                                                    w brulione Bebe
                                                    relaksik
    • uccello Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 10.11.06, 11:46
      Relaksikowała się Aniela
      Kiełbaską śląską Żaba była czule głaskana przez Wolfiego po twarzy w ramach
      czułości urodzinowych. Wolfi ją znalazł samotną w lodówce.
      ---
      Butelka z herbatą?
      • laura-gomez Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 10.11.06, 11:56
        nie wiem, co masz na mysli, w każdym bądź razie Relakisk to nazwa własna
        • zgred1967 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 10.11.06, 12:21
          No nie mogę się powstrzymać ;-)
          Czy relaksik to nazwa herbatki ziołowej?
          • laura-gomez Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 10.11.06, 12:43
            nie wiem, czy ziołowej, ale tak, herbatki
            • zgred1967 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 10.11.06, 13:46
              No to chyba będzie w jednym z dwu ostatnich tomów.
        • uccello Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 10.11.06, 14:24
          >nie wiem co masz na myśli< napisała laura-gomez
          myślałam,że zbiłaś " godzinkę relaksu" Anieli w Imieninach w jeden relaksik
          i dlatego pozwoliłam sobie zadać następne pytanie o

herbatę w butelce

A ten Relaksik gdzie był?
          • lambaluna Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 10.11.06, 15:00
            herbatę w butelce popijała gizela na pielgrzymce, a herbatkę relaksix bebe i
            kozio w brulionie, była to herbatka ziołowa, godzinkę relaxu miała kłamczucha w
            imieninach, kiedy bernard prowadził laurę na imieniny lucka (całą jeżycjadę znam
            prawie na pamięć) :-)
            • lambaluna Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 10.11.06, 15:05
              zagadka - placek z truskawkami
              • agnieszka_azj Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 10.11.06, 17:54
                U Borejków w dniu zakończenia roku szkolnego, kiedy przyszli Aurelia i Kozio ?
                • lambaluna Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 10.11.06, 19:03
                  nie, tam był placek drożdżowy
                  • agnieszka_azj Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 10.11.06, 20:23
                    Fakt, truskawki były oddzielnie - więc w pewnym sensie był to placek Z
                    truskawkami ;-)))

Ja wymiękam :-(
          • the_dzidka Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 10.11.06, 20:37
            > A ten Relaksik gdzie był?

Kozio sobie zaparzał na sniadanie.
            • lambaluna Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 11.11.06, 13:35
              eh to już powiem - placek z truskawkami podali borejkowie w czarnej polewce
              schoppom :-)żeby ich zmiękczyć, jak twierdził stary schoppe
              • agnieszka_azj Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 11.11.06, 14:43
                To świadczy o tym, z jaką nieuwagą i niesmakiem czytałam ten tom, że mógł mi
                umknąć tak smakowity szczegół :-( Bardzo lubię wszelkie ciasta z truskawkami.
    • uccello Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 11.11.06, 15:23
      prosimy o pytanko
    • uccello Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 12.11.06, 01:19
      to może ja spytam, żeby ruszyć z miejsca:

w czyim mieszkaniu wisiała reprodukcja Marca Chagalla?
      • farmazonka Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 12.11.06, 10:52
        U Aurelii, kiedy mieszkała u ojca i tej Moniki?
        Zagadka:gruby wojskowy koc
        • uccello Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 12.11.06, 12:38
          grubym wojskowym kocem przykryte było łózko małej Mili w domu Gizeli

Aurelia miała reprodukcję Giorgio de Chirico "Melancholia ulicy"

a reprodukcja Chagalla wisiała u...?
          • agnieszka_azj Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 14.11.06, 16:59
            Reprodukcja Chagalla wisi u mnie ;-)))

Rozpaliłaś moją ciekawość do czerwoności ;-))) Miałam kilka pomysłow,
            sprawdziłam, ale pudło :-( Chyba, że jest to w "Noelce", której nie mam w tej
            chwili w domu.

U kogo wisiała ???
            • uccello Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 14.11.06, 18:50
              W "Noelce" wspomniane jest mimochodem ( choć akurat, didaskalia otaczające
              bohaterów wydają mi się ważne i nieprzypadkowe), że na ścianach u Borejków
              wisiały udane reprodukcje Chagalla i uwaga, uwaga -Witkacego. Ten fragment
              puzzli - groteskowy, drapieżny Witkacy nie pasuje mi do ogólnej aury
              borejkowskiej.Ale może jest tylko-jak mawia Ulubiona Autorka- szczyptą soli w
              słodkim cieście.
              Chagall na Twojej ścianie sprawia ,ze zadajesz teraz pytanie. Czuję,że będzie
              perfidnie trudne.
              A co tam, trudne są fajniejsze.
              • agnieszka_azj Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 14.11.06, 19:40
                Więc jednak "Noelka" !!!
                Wiesz, Witkacy nie musi być drapieżny - mogą to być te "wylizane" portrety z
                Firmy Portretowej (dobrze pamiętam ?). Ale rzeczywiście - do Borejków jakoś mi
                nie pasuje.
                Chagall na mojej ścianie to "Samson i Dalila" - taki "podwójny" portret.
                Przywieźli mi go rodzice z muzeum w Nicei, gdzie byli wkrótce po naszym ślubie.
                Nie wyobrażam sobie naszego domu bez niego.

A zagadka ? Proszę bardzo - koszulka z napisem Salzburg ???
                • mab1 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 14.11.06, 21:13
                  Koszulkę z Slzburgiem miał Nerwus podczas pościgu za Natalią.
                  Sucha bułka z musztardą??
                  • uccello Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 14.11.06, 22:48
                    Twarde dropsy
                    Sledzik z cebulką
                    Chleb ze smalcem
                    Konserwowe ogórki
                    Sucha bułka z musztardą
                    menu Tomcia i Romci
                    -
                    • mab1 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 14.11.06, 23:12
                      Błękitna gąsienica widniała na obrazie ciotki Lili. Zdaje się, że była
                      tłuściutka i paliła nargile.

No dobra, a pralka "Frania"? :)
                      • szprota Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 14.11.06, 23:43
                        w jej mydlinach nurzała spracowane ręce pianistki Tosia Kowalikowa.
                        morszczuk już był? (chyba łatwe...)
            • onion68 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 14.11.06, 19:36
              A Aurelii?
            • onion68 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 14.11.06, 19:37
              Uuups, przepraszam, błąd i opóźniony start :(
    • malamadre Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 14.11.06, 23:49
      morszczuka zwęgliła Gaba w "Kwiecie kalafiora"

"Poza prawem"
      • agnieszka_azj Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 14.11.06, 23:59
        Jarmucha uwielbiał Baltona. "Poza prawem" - pierwszy z dwóch filmów J. na
        pokazie DKF w Ostatki

Lennonki ???
        • szprota Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 15.11.06, 00:10
          okularki Romy.
          moje pytanie poniżej :)
      • szprota Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 15.11.06, 00:06
        film Jarmusha, o który wszystkich wypytywał Baltona, i który ostatecznie
        wyświetlił na pokazie z okazji Podkoziołka, na który wybrali się Pulpa z
        Marcelkiem i Roma.
        a sekator i nożyce ogrodowe?
        • mmk9 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 15.11.06, 09:31
          Konrad dostal w Pobiedziskach od "Ruskich" za występ, podarowal Babci
          Jedwabińskiej
          • uccello Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 15.11.06, 17:53
            do mmk9 :dawaj Waćpanna zagadkę!
            • mmk9 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 15.11.06, 20:25
              Przepraszam za spóźnienie, moja zagadka :
              czarne stringi
              • onion68 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 15.11.06, 20:35
                Wystawały jakejś uczennicy na lekcji łączonej podstawówki i gimnazjum, podczas
                której Józinek poznał Trollę. Trzeba szukać imienia i nazwiska właścicielki? I
                zgadza się?
                • wierszyk-pana-leara Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 15.11.06, 20:38
                  Była to Kristal z Dynastii Kopców.
                  W ramach kontrastu do stringów zapytam:

białe giezło?
              • onion68 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 15.11.06, 20:39
                Już mam, Kopiec Kristal.
                To ja pozostanę przy elementach garderoby. Ciepła skarpetka z dziurą na palcu?
                • wierszyk-pana-leara Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 15.11.06, 20:58
                  Kreseczka ją- tę skarpetkę miała.

białe giezło?
                  • bursztynek22 Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 15.11.06, 21:34
                    danka w hamlecie miala cos takiego na sobie.

puder prasowany??
                    • uccello Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 08.02.07, 22:01
                      Ha! Znalazłam wreszcie! Puder prasowany , to jedno z licznych dóbr, obok
                      zająca, kawy, przyprawy do pierników i pantofli balowych nr.38, które udało się
                      zdobyć Mamertom przed świętami.
                      przenoszę wątek do "zagadek cz.4",żeby łatwiej się czytało.
                  • laura_helena Re: W ramach relaksu - zagadki cz. 3 16.11.06, 10:06
                    Biale giezlo miala tez Elka w Noelce przebrana za Aniolka...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka