Dodaj do ulubionych

Swołocz :(

18.12.09, 09:53
Zniknęła tablica

https://bi.gazeta.pl/im/9/2510/z2510939Z,Brama-z-napisem--Arbeit-macht-frei--KL-Auschwitz-I-.jpg

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7378649,Zniknela_tablica__Arbeit_macht_frei_.html
Skąd w tym KATOLICKIM państwie tyle swołoczy?

:p
Obserwuj wątek
    • gat45 Re: Swołocz :( 18.12.09, 09:58
      Nie będę się wypowiadać, jako że od lat pracuję na opinię osoby,
      piszącej posty spokojne i wyważone. I bez brzydkich słów.
      • ave.duce Re: Swołocz :( 18.12.09, 10:03
        Takiej to dobrze!

Wobec tego, co się stało > tej haniebnej kradzieży i tego, co się dzieje i nasila wokół (vide: Super Express, Rzepa, ND, TVP, etc.)
        widzę coraz wyraźniej, że tej papugi/pawia nie da się uratować. Będzie coraz gorzej.

Pawia można puścić, a co z papugą?

• inna57 Re: Swołocz :( 18.12.09, 11:05
          Z papugą bym nie zaczynała bo dziób ma solidny.

A co do swołoczy, używanie tak subtelnego określenia sprawców tego czynu
          świadczy o Twojej wyjątkowej delikatności i takcie. Jak sądzę i w Twojej i w
          mojej głowie rodzą się na ich temat mniej delikatne określenia.
          • ave.duce Re: Swołocz :( 18.12.09, 11:37
            Zimę jeszcze pobędę tutaj > mam wszak obowiązki wobec WSIowych "braci mniejszych".

Ale wiosną odlecę. Dixit.
            Odechciewa mi się bronić TEGO kraju przed PiS, kk, etc.
            Why me? What for?

• inna57 Re: Swołocz :( 18.12.09, 12:43
              Mam nadzieję że zima skończy się przed 10 marca inaczej będę musiała moim
              stołownikom jakąś wałówkę zostawić bo bilety już się grzeją.
              • ave.duce Re: Swołocz :( 18.12.09, 13:08
                Audaces fortuna juvat!
                Poradzą sobie, głupie nie są :)

• inna57 Re: Swołocz :( 18.12.09, 13:22
                  Głupie nie, ale nawykłe do luksusów. Nie zostawię nieboraczków bez zaopatrzenia.
            • venus99 Re: Swołocz :( 18.12.09, 16:48
              dlatego,że obowiązek obrony tego kraju przed hordami
              barbarzyńców jest takim samym obowiązkiem jak pamięć o
              przeszłości i pomordowanych milionach ludzi.
              dlatego nie możesz odleciec.
    • gat45 Re: Swołocz :( 18.12.09, 12:34
      W głównym wydaniu dziennika - 12.30 - France Culture podało tę
      informację jako pierwszą, z korespondencją z Polski. Kopenhaga
      dopiero teraz leci.
      • ave.duce Re: Swołocz :( No i proszę! Wreszcie 18.12.09, 12:38
        "na czołówkach" światowych będzie... Polska! Biało-czerwoni!

• lackzadek Re: Swołocz :( No i proszę! Wreszcie 18.12.09, 14:29
          Czy był już jakiś komentarz w rydzyjku?
          Bo gnojówka przy tym zdarzeniu to perfumeria.
          • zapijaczony_ryj Re: Swołocz :( No i proszę! Wreszcie 18.12.09, 16:04
            lackzadek napisał:

> Czy był już jakiś komentarz w rydzyjku?
            > Bo gnojówka przy tym zdarzeniu to perfumeria.

Po dwóch latach kaczyzmu różne rzeczy sa możliwe
            • venus99 Re: Swołocz :( No i proszę! Wreszcie 18.12.09, 16:50
              to nie tylko 2 lata kaczyzmu.to wiele dziesiatków lat tolerancji dla
              chamstwa,ciemnoty,prostactwa,skrajnej prawicy,bękartów po
              Adolwie,zawodowych,prawdziwych patriotów i całej tej hołoty.
    • manny-jestem Re: Swołocz :( 18.12.09, 14:33
      swolocz to rezultat 50 lat komunistycznego panstwa.
      • tytanya Re: Swołocz :( 18.12.09, 14:41
        Opanuj się manny.:(
      • gat45 Re: Swołocz :( 18.12.09, 15:00
        manny-jestem napisał:

> swolocz to rezultat 50 lat komunistycznego panstwa.

Szęściarz z Ciebie : Twoje jest królestwo niebieskie, zważywszy na
        ducha ubóstwo. Bo Ty tylko umiesz głosić slogany, ale próby
        merytorycznej rozmowy zostawiasz bez odpowiedzi.

Więc niech tak zostanie. Ty wiesz swoje. I dobrze ci tak.
      • ave.duce Re: Swołocz :( 18.12.09, 15:30
        Puk, puk > głucho!

ps. Polacy, Naród Wybrany > od stuleci piją, bo muszą, kradną, bo muszą, kłamią,
        bo muszą, zdradzają, bo muszą, zabijają, bo muszą > wszystko przez

komuszą PRL!

• manny-jestem Re: Swołocz :( 18.12.09, 15:34
          W duzym stopniu owszem.
          • ave.duce Re: Swołocz :( 18.12.09, 16:14
            W jak dużym? Czy w tak samo dużym, jakie są na tym polu zasługi kk?

• manny-jestem Re: Swołocz :( 18.12.09, 18:17
              W zdecydowanie wiekszym. Katolicyzm wymaga od ludzi aby stali sie lepsi. To ze
              jestesmy ulomni, w tym takze heirarchowie kk, powoduje ze niestety wiecej mamy
              takich sytuacji niz dobroci.

A komunizm za zalozenia wymaga od ludzi aby byli zlodziejami i mordercami.
              • ave.duce Re: Swołocz :( 18.12.09, 19:58
                Manny, chyba Cie pogięło.
                Doprowadzasz do tego, że JA muszę stawać w obronie komunistów!

manny-jestem napisał:

> A komunizm za zalozenia wymaga od ludzi aby byli zlodziejami i mordercami.

Podasz te założenia? KONKRETNIE.

• manny-jestem Re: Swołocz :( 18.12.09, 20:45
                  Upanstwowic wlasnosc prywatna (kradziez) i eliminacja wrogow klsowych (morderstwo).
      • venus99 Re: Swołocz :( 18.12.09, 16:53
        przez wszyztkie lata PRL coś takiego się nie zdarzyło.natomiast
        pozostaje faktem,że przez wszystkie lata powojenne byli-podobno
        ludzie-szukający na terenie byłych obozów złota po pomordowanych.
        taka stara,polska,katolicka tradycja.
    • manny-jestem Swoja droga Ave 18.12.09, 15:14
      skad ta pewnosc ze tego nie ukradl ateista, agnostyk, buddysta albo nawet Zyd?

Tylko od razu katolik?
      • gat45 Re: Swoja droga Ave 18.12.09, 15:24
        manny-jestem napisał:

> skad ta pewnosc ze tego nie ukradl ateista, agnostyk, buddysta
        albo nawet Zyd?
        >
        > Tylko od razu katolik?

Pewności nie ma, jest tylko (podobno) 99 % prawdopodobieństwa
        • manny-jestem Re: Swoja droga Ave 18.12.09, 15:33
          To przyznajesz ze 99 procent Polakow to katolicy? Dziwne. Bo mi polscy
          niewierzacy od dawna tluamcza ze to nieprawda.
          • ave.duce Re: Swoja droga Ave 18.12.09, 16:16
            Ostatnie wieści, jakie miałam: 93% ochrzczonych, co > wg kk = katolików rzymskich.

• venus99 Re: Swoja droga Ave 18.12.09, 16:55
            bo to są polscy katolicy.bardzo specyficzni.może to dziwne ale
            niewiele mają wspólnego z chrześciaństwem.
      • ave.duce Re: Manny, Ty znowu żartujesz ;) 18.12.09, 15:25
        Ze statystyki i prawdopodobieństwa.

Założymy się?

• manny-jestem Re: Manny, Ty znowu żartujesz ;) 18.12.09, 15:32
          Zalozmy.
          • ave.duce Re: Manny, Ty znowu żartujesz ;) 18.12.09, 16:19
            Dobra. Ten, kto PRZEGRA założy wątek sławiący WYGRANEGO.

Tu, na FzD.
            Stoi?

• manny-jestem Re: Manny, Ty znowu żartujesz ;) 18.12.09, 18:16
              Stoi. A jak to sprawdzimy?
              • ave.duce Re: Manny, Ty znowu żartujesz ;) 18.12.09, 19:59
                Da się zrobić. Tylko, oczywiście, muszą najpierw złapać te swołocze.

• manny-jestem Z WP 21.12.09, 14:55
                  Five men were arrested late Sunday after the damaged "Arbeit Macht Frei" ("Work
                  Sets You Free") sign was found near one of their homes in a snowy forest outside
                  Czernikowo, a village near the northern Polish city of Torun, on the other side
                  of the country from the memorial site.

The brazen pre-dawn Friday theft of one of the Holocaust's most chilling symbols
                  sparked outrage from around the world. Polish leaders launched an intensive
                  search for the 5-meter (16-foot) sign that spanned the main gate of the camp in
                  southern Poland where more than 1 million people, mostly Jews, were killed
                  during World War II.

The men's arrest late Sunday came after more than 100 tips, said Andrzej Rokita,
                  the chief police investigator in the case.

Police said it was too soon to say what the motive for the theft was but they
                  are investigating whether the Nazi memorabilia market may have played a part.
                  The suspects do not have known neo-Nazi or other far-right links, Rokita
                  said
                  .

"Robbery and material gain are considered one of the main possible motives, but
                  whether that was done on someone's order will be determined in the process of
                  the investigation," added deputy investigator Marek Wozniczka.

"They are ordinary thieves," Rokita said.
                  • manny-jestem najzwyczajni w swiecie zlodzieje 21.12.09, 18:31
                    ktorych mnostwo na calym swiecie bez znaczenia jakiej wiekszosci religi czy
                    ideologia.

wyborcza.pl/1,75248,7385824,Napis_z_Auschwitz_skradziono_na_zamowienie.html
                    • ave.duce Manny > to było do przewidzenia :( 21.12.09, 19:21
                      Żenada :(((

• manny-jestem Re: Manny > to było do przewidzenia :( 21.12.09, 20:42
                        W czym zenada. Gdzie masz jakikolwiek dowod ze to wierzacy katolicy?

Jesli sa uniki to z Twojej strony.

Zaprzeczasz ze zlodziejstwo istnieje wszedzie bez znaczenia na religie?

Jak taki podasz to dotrzymam zakladu.

Ciekaw jestem czy Ty dotrzymasz jesli nie znajdziesz.
                        • ave.duce Re: Manny > to było do przewidzenia :( 22.12.09, 13:10
                          Odwracasz kota ogonem i tyle.
                          Chcesz mi wmówić, że te swołocze spod Torunia to nie katolicy, wpisani w księgi parafialne?

• manny-jestem Re: Manny > to było do przewidzenia :( 22.12.09, 14:54
                            I kto teraz znajduje najlatwiejsza wymowke? Chcesz powiedziec ze wpisane w
                            ksiegi parafialne to potwierdzenie ze to katolicy?

Z tego co wiem Lenin byl wpisany w ksiegi prawoslawne a Marks w synagodze. To
                            znaczy ze dzialania tego peirwszego powinnismy zrzucic na prawoslowie a tego
                            drugie na judaizm?

Naprawde tak myslisz?

Zlodziejstwo ma sie dobrze we wszystkich kulturach swiata. jak chcesz udowodnic
                            ze ich zlodzjestwo bylo spowodowane wiara katolicka to musisz znalezc dowod ze
                            to sa praktykujacy katolicy a nie wymigiwac sie wpisami w kisegach parafialnych.

Zreszta masz chociaz dowod ze sa wpisani do parafialnych.? Bo zeby sie nie
                            okazalo ze to pieciu ateistow odpowiednio wychowanych jest...

I to ja niby odwracam kota ogonem?
                            • ave.duce Re: Manny > to było do przewidzenia :( 22.12.09, 15:33
                              W naszym zakładzie nie chodziło o to, czy złodzieje występują w różnych krajach,
                              kulturach, religiach, bo to jest oczywista oczywistość. Te swołocze należą do kk
                              i o to chodziło.

"Bóg, Honor, Ojczyzna" > Dla mnie z tej trójcy liczy się tylko HONOR.

EOT
                              • manny-jestem Re: Manny > to było do przewidzenia :( 22.12.09, 17:49
                                Te swołocze należą do k
                                > k=

Po pierwsze powtarzam daj na to dowod. Tego ze sa wpisani w ksiegi kk nie
                                mozesz zalozyc bo moze sie okazac ze nie sa.

Po drugie wpisanie w ksiegi nie robi katolika. Chrzest jest pierwszym krokiem,
                                ale to decyzja podjeta przez rodzicow. Dorosly czlowiek sam decyduje na ile nalezy.

Po drugie zaklad byl ze to katolicyzm doprowadzil ich do kradziezy. Nie to ze sa
                                wpisani w ksiegi koscielne. Wpisanie w ksiegi nie robi katolika. Chrzest jest
                                pierwszym krokiem, ale to decyzja podjeta przez rodzicow. Dorosly czlowiek sam
                                decyduje na ile nalezy.

Ale zeby nie bylo ze naciagam ale wywijam kota ogonem to pojde na latwizne.

Jesli udowodnisz ze cala piatka wpisana jest w ksiegi koscielne to uznam ze
                                wygralas zaklad.
                                • ave.duce Re: Manny > to było do przewidzenia :( 22.12.09, 18:13
                                  Nie, nigdzie nie napisałam, że "to katolicyzm doprowadzil ich do kradziezy".

Zadałam pytanie:

Skąd w tym KATOLICKIM państwie tyle swołoczy?

Manny, zostaje Ci tylko "Bóg i Ojczyzna".

ps. w wątku Gat przytaczam naszą "rozmowę". Może zajrzyj tam, zamiast się chandryczyć. Udowodnij mi, że NIE SĄ KATOLIKAMI, tylko tym, czym Ty chcesz, aby byli.

• manny-jestem Re: Manny > to było do przewidzenia :( 22.12.09, 18:19
                                    Powinienem sie obrazic ale w swiatecznym duchu przebacze.

Ty zalozylas watek. Ja spytalem skad wiesz ze to katolicy. Ty odpowiedzialas ze
                                    ze statystki i prawdopodbienstwa i zaproponowalas zaklad. Zaklad wiec dotyczyl
                                    tego czy oni sa katolikami a nie tym ze zyja w katolickim panstwie. Zgodzilem
                                    sie ale spytalem jak to udowodnisz. Napisalas jedynie ze da sie zrobic.

Od tamtego czasu ZADNEGO DOWODU jeszcze nie widzialem. Jedynie przytyki osobiste
                                    podparte chorkiem grupy.
                                    • ave.duce Re: Manny > to było do przewidzenia :( 22.12.09, 19:08
                                      Jeżeli Cię uraziłam > przepraszam.

Wg Ciebie zatem te swołocze należą do +/- 7% obywateli, którzy NIE są KATOLIKAMI, tak?

ps. wydaje mi się ponadto, że gdyby byli to, np., świadkowie Jehowy, muzułmanie lub wyznawcy judaizmu > natychmiast by o tym poinformowano. Poczekajmy zatem, może podadzą więcej info na temat tych swołoczy i, ewentualnie, ich rodzin, środowiska, etc.

• manny-jestem Re: Manny > to było do przewidzenia :( 22.12.09, 19:42
                                        A dlaczego niby nie? Jakos na forach nie widac zeby Polacy byli w 93%
                                        katolikami. Wrecz przeciwnie. Ktos z zewnatrz moglby pomyslec ze jest odwrotnie.

Wracajac do meritum. Ja Ciebie spytalem skad wiesz ze oni sa katolikami i zaklad
                                        byl o to czy sa katolikami a nie o to gdzie sie urodzili.

Dowiedz ze sa i wygrasz zaklad.

Jakos na razie to opiera sie jedynie na Twojej intuicji.
                                        • ave.duce Re: Manny > to było do przewidzenia :( 22.12.09, 20:13
                                          Typowy z Ciebie kaczysta. Nikt Cię nie przekona, że czarne jest czarne, a białe
                                          > białe.

Nie odpowiadam za to, jak się zachowują katolicy rzymscy na forach.

Ze statystyk kościelnych wynika (według danych Głównego Urzędu Statystycznego z
                                          2007), że do Kościoła katolickiego w Polsce należy 33,9 mln osób (liczba
                                          ochrzczonych).

• manny-jestem Re: Manny > to było do przewidzenia :( 22.12.09, 20:34
                                            Ale dopoki nie udowodnisz ze ci zlodzieje sa katolikami dopoty nie wiemy czy sa.

Slyszalas o zasadzie innocent until proven guilty.?
                                            • ave.duce Re: Manny > to było do przewidzenia :( 22.12.09, 20:42
                                              Zabawny jesteś, Manny.

Nie chce mi się grzebać po forach i wyciągać Twoich postów n/t, np., krzyży > uzasadnienia ich obecności ...

Na razie Twoje wywijasy mnie ZNUDZIŁY. Jesteście tak do siebie podobni w zamęczaniu interlokutorów niczym klony.

Jedź wypocząć, ja też odpocznę. W między czasie może coś się JESZCZE BARDZIEJ wyjaśni.

• manny-jestem Re: Manny > to było do przewidzenia :( 22.12.09, 21:03
                                                W watku ktory polecialas Gat spytala wyraznie czy przegrany uzna wyniki
                                                SLEDZTWA. Sledztwo zaklada przebadanie dowodow. Tutaj na razie nie ma mowy o
                                                sledztwie a jedynie o linczu.
                                                • ave.duce Re: Manny > to było do przewidzenia :( 22.12.09, 21:39
                                                  O linczu? Nic z tego nie rozumiem.

ps. poczekamy zatem.

• venus99 Re: Swoja droga Ave 18.12.09, 16:53
        podobno wszyscy Polacy to katolicy.
        • ave.duce Re: Swoja droga Ave 22.12.09, 18:21
          Może tak, bo się coraz mniej czuję Polką, a coraz bardziej tym, czym w istocie
          jestem > kosmopolitką.

• zapijaczony_ryj Ja myślę, że to jakaś prowokacja 18.12.09, 16:02
      ave.duce napisała:

> Zniknęła tablica
      >
      > https://bi.gazeta.pl/im/9/2510/z2510939Z,Brama-z-napisem--Arbeit-macht-frei
> --KL-Auschwitz-I-.jpg

Bo nie sądze, zeby w tym kraju mieszkało aż takie bydło!
      >
      > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7378649,Zniknela_tablica__Arbeit_macht_frei_.html
      > Skąd w tym KATOLICKIM państwie tyle swołoczy?
      >
      > :p
      • ave.duce Re: Ja myślę, że to jakaś prowokacja 18.12.09, 16:24
        A ja sądzę, że nie znamy jeszcze możliwości, jakie tkwią w tym > w większości
        katolickim > ciemnym ludzie.

RELIKWIE...

• a-siek Wyjaśnisz mi związek między ciemnotą 18.12.09, 19:10
          (ponoć katolicką) a zorganizowaną prowokacją?

Teoria o złomiarzach jest absurdalna.
          • ave.duce Re: Wyjaśnisz mi związek między ciemnotą 18.12.09, 20:56
            Uważasz, że neonaziści są oświeceni?

• manny-jestem Re: Wyjaśnisz mi związek między ciemnotą 18.12.09, 21:51
              A pewna jestes ze to neonazisci a nie grupka urwisow nie majaca czego zrobic ze
              swoim czasem?
              • ave.duce Re: Wyjaśnisz mi związek między ciemnotą 18.12.09, 22:17
                manny-jestem napisał:

> A pewna jestes ze to neonazisci a nie grupka urwisow nie majaca czego zrobic ze
                > swoim czasem?

Nie jestem pewna, że to neonaziści.
                Jeżeli byli to, jak ich sympatycznie nazywasz "urwisy", to CIEMNE jak tabaka w rogu.

• a-siek Uważam, że neonaziści sa bardzo wygodni 19.12.09, 03:53
              do apodyktycznego wskazania paluchem ich jako sprawców.
              Szczególnie, ze neonazisci zdaje się od Oświęcimia trzymali się z
              daleka zawsze.

ave.duce napisała:

> Uważasz, że neonaziści są oświeceni?
              >
              • ave.duce Re: Uważam, że neonaziści sa bardzo wygodni 19.12.09, 09:04
                To przypuszczenie.
                Są oświeceni, czy nie są?
                Skąd wiesz, że się trzymali, etc.?

• a-siek Re: Uważam, że neonaziści sa bardzo wygodni 19.12.09, 12:41
                  To zależy kogo rozumiesz jako neonazistę: kibola czy szefa
                  organizacji neonazistowskiej - tu poziom oswiecenia jest odmienny,
                  jak w każdej skrajnej opcji ideologicznej: są mózgi organizacji i
                  pożyteczni idioci.
                  • ave.duce Re: Uważam, że neonaziści sa bardzo wygodni 19.12.09, 19:45
                    Kibole mnie mniej interesują.

• venus99 Re: Ja myślę, że to jakaś prowokacja 18.12.09, 16:56
        a ja wiem,że takie bydło niestety w tym kraju również mieszka.
        • zapijaczony_ryj Mnie jako Polakowi jest zwyczajnie wstyd. 18.12.09, 18:07
          venus99 napisał:

> a ja wiem,że takie bydło niestety w tym kraju również mieszka.
          • venus99 Re: Mnie jako Polakowi jest zwyczajnie wstyd. 18.12.09, 19:40
            mam dziwne wrażenie,że sprawcom jest to uczucie całkowicie obce.
    • a-siek Czasami rzeczy oczywiste nie są takie oczywiste 18.12.09, 19:31
      www.rp.pl/artykul/9149,265864_Burzliwe_dziele_freskow.html
      • ave.duce ? ;) 18.12.09, 20:03
        Tematyka wątku, tytuł Twojego postu i sprawa poruszona w artykule.
        O co chodzi? Chyba nie sugerujesz, że ktoś z Muzeum Oświęcimskiego
        sprzedał/oddał zwieńczenie bramy Instytutowi Yad Vashem?

ps. też jestem zdania, że złomiarze odpadają.

• a-siek Re: ? ;) 19.12.09, 03:44
          Nie. Ale napis mógł zwinąć jakiś szanowany kolekcjoner z Izraela,
          aby "uchronić go przed swołoczą z Polski". A za jakiś czas strona
          izraelska rozpocznie "negocjacje" w sprawie legalizacji sprawy.

Kradzież takiego niewymiarowego żelastwa to dość skomplikowane
          przedsięwzięcie logistyczne, moim zdaniem niewykonalne
          dla "swołoczy" kimkolwiek ta by nie była. Jeśli napis nie znajdzie
          się w ciągu kilku dni w okolicznych krzakach - wersja o kradzieży na
          zlecenie bogatego kolekcjonera zacznie się uprawdopodabniać.

Dlatego wstrzymałabym się przez jakiś czas z wstydzeniem się za
          tych, kto dla aktywistów walczacych z antysemityzmem w Polsce byłby
          wymarzonym sprawcą tej kradzieży.

• ave.duce Re: ? ;) 19.12.09, 09:06
            Ok, to Twoja teoria.
            Tak czy owak > ten, który ukradł (przecież nie osobiście "kolekcjoner z
            Izraela") jest, wg mnie, swołoczą.
            Według Ciebie nie jest?

• a-siek Re: ? ;) 19.12.09, 12:38

ave.duce napisała:

> Ok, to Twoja teoria.
              > Tak czy owak > ten, który ukradł (przecież nie
              osobiście "kolekcjoner z
              > Izraela") jest, wg mnie, swołoczą.
              > Według Ciebie nie jest?
              >

Swołocz (tak rozumiem to słowo) kradnie dla złomu albo dla zakładu.
              Złodziej zatrudniony przez kolekcjonera to cyniczny zawodowiec,
              stosując analogicznie nomenklaturę na s - skurwiel.
              • ave.duce Re: ? ;) 19.12.09, 19:46
                sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2576691
                • a-siek Re: ? ;) 20.12.09, 14:55
                  Owszem. Tyle, że w języku potocznym określenia swołocz raczej używa
                  się w odniesieniu do osób działających z niskich pobudek, a nie do
                  złodziei w białych rękawiczkach.

ave.duce napisała:

> sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2576691
                  • ave.duce No to się diametralnie różnimy > 20.12.09, 16:54
                    Dla mnie "swołocz" określa sprawcę ze względu na czyn, jaki popełnił, nie ze względu na "pochodzenie społeczne".

• ave.duce Re: No to się diametralnie różnimy > acc. 20.12.09, 18:02
                      ave.duce napisała:

> Dla mnie "swołocz" określa sprawcę ze względu na czyn, jaki popeł
                      > nił, nie ze względu na "pochodzenie społeczne".
                      >

Dojaśnię ;) > ze względu na to, co ukradł.

• a-siek Re: No to się diametralnie różnimy > 21.12.09, 08:23
                      No różnimy się.

Moja cała rodzina pochodzi ze wschodu, z kresów i słowo swołocz
                      używane było zawsze w odniesieniu do ludzi prymitywnych.
                      Dokładniej rzecz ujmując, tak moja babcia określała baby pożyczajace
                      sobie dzieci w kolejce po kawę i pomarańce :).

ave.duce napisała:

> Dla mnie "swołocz" określa sprawcę ze względu na czyn
                      , jaki popeł
                      >
                      • ave.duce Re: No to się diametralnie różnimy > 21.12.09, 10:44
                        Ok.

W świetle ostatnich doniesień "swołocz", wg Ciebie, jest odpowiednim określeniem?

• a-siek Re: No to się diametralnie różnimy > 21.12.09, 12:32
                          Za wp.pl "Zatrzymani mają od 20 do 39 lat. Jeden z nich prowadzi
                          firmę budowlaną, pozostali są bezrobotni. Wszyscy byli już karani za
                          różne przestępstwa m.in. kradzieże, pobicia i bójki."

Za Ave:
                          > Dla mnie "swołocz" określa sprawcę ze względu na czyn, jaki popeł
                          Dojaśnię ;) > ze względu na to, co ukradł.

To chyba jednak określenie "swołocz" nieco zależy, od mentalności
                          sprawcy, nie tylko od samego czynu. Dojaśniając: tego co ukradziono.

ave.duce napisała:

> Ok.
                          >
                          > W świetle ostatnich doniesień "swołocz", wg Ciebie, jest
                          odpowiednim określenie
                          > m?
                          >
                          • ave.duce Re: No to się diametralnie różnimy > 21.12.09, 13:03
                            Ok > nie pogodzimy się i dlatego "w tym temacie" proponuję EOT.

• gat45 Myślałam, że to moja specjalność : 21.12.09, 13:25

zanudzanie prośbami o uściślenie terminologii przed rozpoczęcieem
                      dyskusji. Ale epitety i określenia z zasady emocjonalne w zakres
                      moich uściśleń nigdy nie wchodziły, bo i po co ?

No po co ?
                      • ave.duce Re: Myślałam, że to moja specjalność : 21.12.09, 20:00
                        Widać zaraziłam się od Ciebie wirusem "terminologii".

> No po co?

Bo tak.

• ziolo.zielone Re: Swołocz :( 18.12.09, 21:58
      Swołocz to trochę zapomniane słowo i w dzisiejszych czasach (wulgaryzmy już
      oswojone) zapomniane.
      Ale to odpowiednie słowo. Tyle że nie wszyscy rozumieją jego znaczenie i wagę.
      To odpowiednie słowo, bez względu na to czym się "swołocz" kierowała.
      • ave.duce Re: Swołocz :( 18.12.09, 22:20
        Dzięki, Zioło!

• ziolo.zielone Re: Swołocz :( 18.12.09, 22:25
          A nie ma za co.
          Do kościoła mi nie po drodze, ale według mnie to właśnie "swołocz" np. kradnie
          krzyże z grobów.
          Tu ukradli z wielu nieopisanych. To podłość.
          • ave.duce Re: Swołocz :( 18.12.09, 22:31
            Są tacy, którzy starają się już tłumaczyć sprawców. To też podłość.
            "Bierna".

• ziolo.zielone Re: Swołocz :( 18.12.09, 22:48
              Skoro bierna to tak jakby mniejszej wagi i można sobie wybaczyć.
              No nie? :/
              • ave.duce Re: Swołocz :( 18.12.09, 22:57
                Rozgrzeszenie nie będzie potrzebne, bo wcale się o tym nie wspomni podczas
                przedświątecznej spowiedzi. Po co pasterzowi owieczka ma zawracać głowę takim
                drobiazgiem.

• ziolo.zielone Re: Swołocz :( 18.12.09, 23:06
                  Czuję się jakby przymuszona;)
                  Już dawno nie odrabiałam rachunków.
                  Ja tylko sobie rosnę, ale ja jestem tylko ziołem. Co innego gdybym była
                  człowiekiem. Do tego ważnym ;)
                  • ave.duce Re: Swołocz :( 18.12.09, 23:13
                    Ważnym? Jesteś ważna.

ps. muszę się zając wypuszczeniem Pani Bakusi Czarnej Mordy na obchód gumna.
                    See U, I hope. GuD najt :)

• venus99 Re: Swołocz :( 19.12.09, 09:26
                NIE.po biernej zazwyczaj przychodzi czynna.przypomnij sobie frazę
                pewnego przyzwoitego pastora z Niemiec.
    • airam.as Re: Swołocz :( 19.12.09, 20:34
      No swołocz. Ktokolwiek to był. I co zrobić.?
      Mysle, że to jednak grubsza sprawa, niz zwykli ZŁOmiarze wzięli i ukradli
      kawałek metalu...
      Pop...y ten świat.
      Sprawców, rzecz jasna, nie wykryją. Bo jak? A Polska zostanie obsr..a z góry na
      dół we wszystkich swiatowych mediach. ech...
      • ave.duce Re: Swołocz :( 20.12.09, 09:46
        Nic dodać, nic ująć.

• blind_as_a_bat Re: Swołocz :( 21.12.09, 01:39
      Policja znalazła napis => pocięty na kawałki :-(
      • blind_as_a_bat "Kradzież została przeprowadzona z pobudek czysto 21.12.09, 08:09
        rabunkowych. Złodzieje chcieli sprzedać napis. Nie ma mowy o podtekście ideologicznym, czy działaniu organizacji neofaszystowskiej".

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7385774,Kradziez_w_Auschwitz_byla_przeprowadzona_na_zamowienie.html
        Czysty rabunek na zlecenie szalonego kolekcjonera.
        • gat45 To znaczy, że prawdziwy motyw znajduje się 21.12.09, 10:24

o oczko wyżej - u kolekcjonera. Mam nadzieję, że dzielni wykonawcy
          nie będą go szlachetnie ukrywać i poznamy tego mecenasa sztuki.
          Jestem naprawdę ciekawa zleceniodawcy i nie wykluczam żadnej
          obediencji.
        • airam.as Re: "Kradzież została przeprowadzona z pobudek cz 21.12.09, 19:02
          A jednak...swołocz.
    • humbak Re: Swołocz :( 21.12.09, 10:14
      No i niech mi ktoś wyjaśni, po co komu w kolekcji taki napis?
      Ma cała sprawa przyjemny tradycjonalistyczny posmaczek. Jak to miło że nie umarł zwyczaj okradania innych z zabytków, dzieł sztuki i pomników historii by zasilić swoje zbiory:) Jak ktoś będzie za ten czy ukarany, będziemy mieli do czynienia z niezłą obłudą:)
      • ave.duce Re: Swołocz :( 21.12.09, 10:48
        Z jednej strony (np. w British Museum) czuję się jak u pasera w magazynie, z drugiej > to były inne czasy i nie wiadomo, czy te zabytki byłyby uratowane, zniszczone, czy trafiłyby do kolekcji prywatnych. Teraz powinny być oddane właścicielom > państwom. Tak myślę.

• humbak Re: Swołocz :( 21.12.09, 12:28
          Biorąc pod uwagę że w tych czasach rzeczone kraje należały do UK, Francji i innych Niemiec bądź Hiszpanii usprawiedliwienie jest mocno marne. A oddanie teraz to już jest kwestia bezdyskusyjna. I moralnie i faktycznie, tylko rozumienie bezdyskusyjności inne:]
          • ave.duce Re: Swołocz :( 21.12.09, 13:05
            No to chyba się nie pokłócimy :)))

ps. "rozumienie bezdyskusyjności inne:]" > o co chodzi?

• humbak Re: Swołocz :( 21.12.09, 13:14
              W kontekście moralnym- wiadomo kto leży, w kontekście rzeczywistości obserwowanej- nie ma dyskusji.
              • tatarak11 [...] 21.12.09, 18:20
                Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
                • remez2 Kosz. 21.12.09, 18:36

• ave.duce Do Tataraku11 > 2 ostrzeżenie. 21.12.09, 19:17

• ave.duce Re: Swołocz :( Szwedzki trop? 22.12.09, 12:41
      ... Obywatel obcego kraju zamieszany w grabież z Auschwitz. Trop prowadzi do Szwecji - dowiaduje się TVN24. Policja ustala, czy był zleceniodawcą kradzieży, czy jedynie pośrednikiem ...

www.tvn24.pl/12690,1634799,0,1,pokazali-napis-z-auschwitz-szwedzki-trop-w-kradziezy,wiadomosc.html
      • venus99 Re: Swołocz :( Szwedzki trop? 22.12.09, 13:05
        ugrupowania prawicowo-nacjonalistyczne i nazistowskie są wprawdzie w
        Szwecji stosunkowo nieliczne ale bardzo aktywne.jest wśród nich duża
        ilość wielbicieli Adolfa.
      • gat45 Pan Pozarski przewidział !!! 22.12.09, 13:24

Od soboty rano :

forum.gazeta.pl/forum/w,28,104644125,104645379,Re_ZADAM_publicznego_procesu_dla_zwyrodnialc.html
        • ave.duce Re: Pan Pozarski przewidział !!! 22.12.09, 13:33
          Mimo tego i owego i coś tam, coś tam > wielce sobie cenię intelekt Pana Pożarskiego.

• ave.duce Re: Pan Pozarski przewidział !!! 24.12.09, 15:18
            Zlecenie kradzieży historycznej tablicy z napisem "Arbeit Macht Frei" przyszło spoza Szwecji - twierdzi radio RMF FM, powołując się na gazetę "Aftonbladet". Bulwarówka dotarła do byłego lidera szwedzkiej organizacji nazistowskiej. Miał on pośredniczyć między kupcem a sprawcami kradzieży w Polsce. Mężczyzna twierdzi, że kupiec miał za historyczny napis z bramy byłego obozu koncentracyjnego oferować "kilka milionów". Według informacji RMF FM, po świętach Bożego Narodzenia ma zostać wydany europejski nakaz aresztowania zleceniodawcy kradzieży. Śledczy na podstawie zgromadzonych informacji są bowiem w stanie ustalić jego tożsamość.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7397738,Szwecja__policja_dementuje_sensacje_ws__kradziezy.html
            • ave.duce Re: Pan Pozarski przewidział !!! 29.12.09, 17:27
              ... Zysk z kradzieży miał sfinansować organizowanie zamachów w związku z wyborami, które odbędą się we wrześniu przyszłego roku. Ekstremiści (neonaziści) chcieli rzekomo ostrzelać posłów w szwedzkim parlamencie i zorganizować zamach na mieszkanie premiera Fredrika Reinfeldta oraz MSZ ...

www.rp.pl/artykul/412466_Szwedzki_slad_potwierdzony.html
    • manny-jestem Ci Szwedzi 22.12.09, 15:45
      tez katolicy?

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7389644,Tablica__Arbeit_macht_frei__miala_trafic_do_Szwecji_.html
      • ave.duce A to Szwedzi kradli w Auschwitz? b/t 22.12.09, 18:15
        • tw_wielgus Re: A to Szwedzi kradli w Auschwitz? b/t 22.12.09, 18:20
          Dziwne staje się to, że policja i prokuratura na razie wstrzymały
          się od potwierdzenia kraju pochodzenia zleceniodawcy.
          Ale Szwecja wydaje mi się wysoce prawdopodobna ze względu na znaczny
          procent ateizacji społeczeństwa..;P
          • ave.duce Re: A to Szwedzi kradli w Auschwitz? b/t 22.12.09, 19:10
            Załóżcie sobie z Mannym wątek.

• tw_wielgus Re: A to Szwedzi kradli w Auschwitz? b/t 22.12.09, 20:52
              Ten wydaje się odpowiedni do kontynuowania omawiania wszystkich
              aspektów tego haniebnego czynu. Chyba że przez aklamacje przyjmiemy,
              ze byli to Polacy, katolicy, od Giertycha, karmieni propagandowymi
              pismami nijakiego Bubla i na dodatek gorący entuzjaści Radia Maryja.
              • ave.duce Re: A to Szwedzi kradli w Auschwitz? b/t 22.12.09, 21:40
                To sobie omawiaj. Nic mi do tego.

• manny-jestem Re: A to Szwedzi kradli w Auschwitz? b/t 22.12.09, 21:07
          Byc moze, jesli beda dowody, okaze sie ze wykonawcami rozboju byli tepi katolicy
          ale jak widac pomyslodawca byl jakis Szwed.

Skad sie taka swolocz bierze w tej SOCJALISTYCZNEJ Szwecji?
          • ave.duce Re: A to Szwedzi kradli w Auschwitz? b/t 22.12.09, 21:41
            Nie mieszkam w Szwecji. Mieszkam w katolickiej Polsce.

• manny-jestem A tak z ciekawosci? 22.12.09, 19:59
      Czy tych co ukradli freski Bruna Schulza z Dorohobycza tez uwazasz za swolocz?
      • ave.duce Re: A tak z ciekawosci? 22.12.09, 20:17
        Już ten temat tu wciskano, załóż wątek. Osobny.

• manny-jestem Re: A tak z ciekawosci? 22.12.09, 20:35
          Biorac pod uwage to ze piszesz "wciskano" to widze ze nie ma potrzeby na osobny
          watek.

Zakladam wiec ze "swolocz" moze istniec jedymie w "katolickim" kraju.
          • ave.duce Re: A tak z ciekawosci? 22.12.09, 20:45
            Chodziło mi o "wciskanie" tematu.
            Źle zakładasz.

• blind_as_a_bat Re: Swołocz :( Kolekcjoner sie znalazl? => 03.01.10, 15:30
      Auschwitz sign was stolen for wealthy British Nazi
      • ave.duce Re: Swołocz :( Kolekcjoner sie znalazl? => 03.01.10, 21:29
        Co na to zwolennicy spiskowej teorii "żydowskiej"?

• blind_as_a_bat Re: Swołocz :( Kolekcjoner sie znalazl? => 04.01.10, 00:28
          Tradycyjnie => nic.

P/S. Co z Twoim zakladem? Pan MANny wywinal orla?
          • ave.duce Re: Swołocz :( Kolekcjoner sie znalazl? => 09.01.10, 10:19
            były neonazista Anders Hoegstroem > pośrednik.

• ave.duce Swołocz "w białych rękawiczkach" :( JKM 07.01.10, 21:23

"A gdyby okazało się, że kradzież zlecił jakiś Żyd, który otarł się o obóz? Jak by zareagowały gazety?" - pyta Janusz Korwin-Mikke. "Pewno by powiedziały, że ma do tego moralne prawo".

• ave.duce Re: Swołocz "w białych rękawiczkach" :( JKM 08.01.10, 13:42
        Up.

• manny-jestem Re: Swołocz "w białych rękawiczkach" :( JKM 08.01.10, 19:14
          No i sa dowody na katolicyzm tych bandytow?
          • ave.duce Re: Swołocz "w białych rękawiczkach" :( JKM 08.01.10, 19:34
            Manny > nie zaczynaj znowu, bo przeprowadzę sondę na ten temat, podobną do tej o
            Arłukowiczu, tyle że "probabilistyczną". Trafiłeś kiedyś dużą wygraną?

Zastanów się jeszcze raz nad tym, co napisałam w pierwszym poscie i nad tym, ilu
            katolików jest w Polsce. I jaka jest szansa, że akurat tych pięciu nie było
            katolikami.
            Problem polegał na czym innym, ale Ty, jak zwykle, zwekslowałeś go na boczny tor
            > jak Morawieckiego. Czasem wydaje mi się, że piszemy w innych językach.

Przyzwyczaiłam się do Twojego sposobu prowadzenia "dyskusji". Niektóre osoby
            jednak tego nie trawią i podziwiają moją świętą do Ciebie cierpliwość. Doceń to.

• blind_as_a_bat Re: Swołocz "w białych rękawiczkach" :( JKM 09.01.10, 01:30
            Są.
            • ave.duce Swołocz :( 09.01.10, 10:26
              blind_as_a_bat napisał:

> Są.

29-letni Marcin A., przedsiębiorca budowlany z Czernikowa pod Toruniem,
              kolega ze wsi - Andrzej S. zwany "Soczewą",
              bracia "Mysze" z Lipina
              i niejaki "Skowronek".

> "typowi" dość dumni przedstawiciele polskiej "prowincji".

• ave.duce Swołocze :( z katolickiego państwa 18.03.10, 21:39
      pójdą siedzieć ...

Krakowski sąd skazał

trzech mężczyzn

na kary od 1,5 do 2,5 roku więzienia oraz nawiązki po 10 tys. zł.

• gat45 Kolejna perełka :((( 15.07.10, 13:19
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,114197659,114197659,Zniszczono_grob_Ireny_Sendler.html
      • tw_wielgus Re: Kolejna perełka :((( 15.07.10, 14:02
        Nawet słów brakuje aby odpowiednio nazwać sprawców tego czynu.
        • ave.duce Powtórzę pytanie > skąd w tym KATOLICKIM państwie 15.07.10, 14:19
          tyle swołoczy?

... - Nie odpuścimy - mówi pan Andrzej włączając Radio Maryja. - Jak te Żydki z rządu przyjdą, to zobaczą, co to znaczy nasz gniew - zapowiada. ...

• tw_wielgus Re: Powtórzę pytanie > skąd w tym KATOLICKIM 15.07.10, 14:49
            Nie do mnie to pytanie, to nie moje środowisko, zapewniam Cię.
          • jola.iza1 Re: Powtórzę pytanie > skąd w tym KATOLICKIM 15.07.10, 16:00
            Z mlekiem matki, raz. Dwa, a mówiłam, że trza wiedzieć co mówi wróg??
            Ja słucham i wiem:(
            • ave.duce Re: Powtórzę pytanie > skąd w tym KATOLICKIM 15.07.10, 22:03
              I co mówił a propos tego wandalizmu?

ps. Wandale... 'księciem Wandali' był nazywany Mieszko I.

• jola.iza1 Re: Powtórzę pytanie > skąd w tym KATOLICKIM 15.07.10, 22:41
                Spoko, chwilowo nic nie słyszałam, ale jestem pewna, że nic nie powie.
                O dawniejsze nie pytaj, zdam relacje za dni dwa?? Łazi mi ćma po
                plecach, nie śmiem się ruszyć:)
    • gat45 Tradycja :(((( 16.07.10, 10:34
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8143674,Zagraniczni_artysci_odebrali_trudna_lekcje_tolerancji.html

No i OK.
      • tw_wielgus Re: Motyw.. 16.07.10, 11:16
        "Podwórko, w którym powstaje mural, to typowa śródmiejska
        studnia. Kamienice odrapane, pośrodku kubły na śmieci, a na
        pobliskim murku siedzi czwórka chłopaków, wiek na oko 12-13 lat.

- Przecież to prawda, co tam napisane. Żydów trzeba jebać, bo z nich
        się robi szare mydło. Czytałem w internecie - przekonuje pierwszy z
        nich.

- Nie lubimy Żydów, tak jak nie lubimy innych klubów piłkarskich -
        wtrąca drugi.

Trzeci: - My chcieliśmy mieć tutaj herb Śląska. Jego by nikt nie
        ruszył.

- A widzieliście kiedyś w życiu jakiegoś Żyda? - pytam.

Żaden nie odpowiada."
        • gat45 Re: Motyw.. 16.07.10, 11:51
          Powtarzam się, wiem. Ale jeszcze raz : tego typu napisy oburzają
          mnie wprawdzie, ale w normie. Normę przekraczam dopiero wtedy, kiedy
          na własne oczy widzę na warszawskim murze (ścisłe centrum)
          szubienicę z gwiazdą dawidową i napisem "Żydzi do gazu", który to
          napis od trzech lat blednie na słońcu i deszczu. Nikomu nie wpadło
          do głowy, żeby toto zamalować czy zmyć. Stały element pejzażu.

To jest polska tolerancja, taka szczególna odmiana. Wiem,
          zgryźliwość przeze mnie przemówiła. Jednak moi Rodzice mieli rację,
          kiedy zdecydowali się mnie wywieźć z tak tolerancyjnego kraju.
          • tw_wielgus Re: Motyw.. 16.07.10, 11:58
            Rozumiem i zgadzam się z Tobą.
            Zjawisko antysemityzmu w Pl oceniam jako marginalne, może jestem
            zbytnim optymistą, ale nie sądzę abyśmy byli w tej dziedzinie
            liderem.
            We Francji płoneły synagogii, tak uzupełniając obraz tego
            tolerancyjnego kraju, Gat. Bądźmy sprawiedliwi.
            • gat45 Re: Motyw.. 16.07.10, 12:09
              Bardzo się staram być sprawiedliwa. Naprawdę. Nie masz pojęcia, ile
              mnie, młodocianą, kosztowało, żeby nie znienawidzić Polaków i całej
              Polski. Dałam sobie radę, latwo nie było.

Owszem, we Francji profanowano żydowskie cmentarze i synagogi. Ale
              to jednak zupełnie inne zjawisko. Nie lubię upraszczać, ale jednak
              są to zwykle wyczyny mniejszości muzułmańskiej, biorącej odwet za
              Palestynę. Rodowity Francuz już się nie ośmiela być antysemitą -
              rezultat afery Dreyfusa sprzed ponad wieku i długiej edukacji. No i
              ma wybór - może nie lubić czarnych, Arabów itp. Jak każdy rasizm
              jest to paskudne, ale jednak trochę inne. Bo ma niestety często
              jakiś realny podkład i powód, nawet jeżeli jest to dla mnie
              tlumaczenie nie do przyjęcia.

Polski antysemityzm to nienawiść czysta i bezinteresowna. Mistyczna
              i mityczna. Transcendentna. Przerażająca.
              • tw_wielgus Re: Motyw.. 16.07.10, 12:44
                gat45 napisała:

> Bardzo się staram być sprawiedliwa. Naprawdę. Nie masz pojęcia,
                ile
                > mnie, młodocianą, kosztowało, żeby nie znienawidzić Polaków i
                całej
                > Polski. Dałam sobie radę, latwo nie było.

Nie potrafię wczuć się w Twoją sytuację, nie jestem w Twojej skórze.
                Nigdy nie byłem przedmiotem kpin z tego powodu z powodu urodzenia,
                koloru oczu czy włosów. Niemniej odbieram Twoje słowa jako
                niesprawiedliwe.
                >
                > Owszem, we Francji profanowano żydowskie cmentarze i synagogi. Ale
                > to jednak zupełnie inne zjawisko. Nie lubię upraszczać, ale jednak
                > są to zwykle wyczyny mniejszości muzułmańskiej, biorącej odwet za
                > Palestynę. Rodowity Francuz już się nie ośmiela być antysemitą -
                > rezultat afery Dreyfusa sprzed ponad wieku i długiej edukacji. No
                i
                > ma wybór - może nie lubić czarnych, Arabów itp. Jak każdy rasizm
                > jest to paskudne, ale jednak trochę inne. Bo ma niestety często
                > jakiś realny podkład i powód, nawet jeżeli jest to dla mnie
                > tlumaczenie nie do przyjęcia.

>
                > Polski antysemityzm to nienawiść czysta i bezinteresowna.
                Mistyczna
                > i mityczna. Transcendentna. Przerażająca.

Nie sądzę, wydaje mi się, że jesteś przewrażliwiona.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się