Dodaj do ulubionych

Fundusz Remontowy

16.04.03, 10:43
W roku 2001 wpłaciłam na Fundusz Remontowy Spóldzielni Mieszkaniowej kwotę
440,44 zł, za małą by skorzystać z odliczenia. W roku 2002 wpłaciłam 471,52
zł, co pozwala na skorzystanie z ulgi. Czy mogę w zeznaniu za rok 2002
odliczyć sumę kwot wpłaconych na Fundusz Remontowy w latach 2001 i 2002 tzn.
911,96 zł ?
Obserwuj wątek
    • skorpioniik Re: Fundusz Remontowy 16.04.03, 11:33
      herr_flick napisała:

> W roku 2001 wpłaciłam na Fundusz Remontowy Spóldzielni Mieszkaniowej kwotę
      > 440,44 zł, za małą by skorzystać z odliczenia. W roku 2002 wpłaciłam 471,52
      > zł, co pozwala na skorzystanie z ulgi. Czy mogę w zeznaniu za rok 2002
      > odliczyć sumę kwot wpłaconych na Fundusz Remontowy w latach 2001 i 2002 tzn.
      > 911,96 zł ?

Odliczeniu podlegają jedynie wydatki poniesione w roku podatkowym, a więc
      jedynie 471,52 :(
      • klaus1 Re: NIEPRAWDA 18.04.03, 09:32
        limi tak górny jak i dolny "ulgi remontowej" odnosi się do okresu 3 letniego
        (2000-2002),
        możesz odliczać
    • joko5 Re: Fundusz Remontowy 18.04.03, 09:17
      Wydatki na remont i modernizację budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego
      oraz wpłaty na wyodrębniony fundusz remontowy spółdzielni mieszkaniowej lub
      wspólnoty mieszkaniowej mogą być odliczone w 2002 r., jeżeli suma wydatków
      poniesionych przez podatnika w latach 2000-2002 wynosi co najmniej 462 zł.
      Dokładnie takie brzmienie ma objaśnienie do wypełnienia PIT-D, sama tak się
      rozliczałam i nie było problemu.
      • radoslaw.gumulka Re: Fundusz Remontowy 23.04.03, 19:43
        Rzeczywiście znana mi praktyka jest taka, że nie kwestionuje się "opóźnionych"
        rozliczeń.
        Taka interpretacja nie wynika jednak bezpośrednio z przepisów.
        Okres 3-letni przewidziany jest jedynie do okreslenia maksymalnej kwoty
        odliczeń. Zasadą jest natomiast(art. 27a ust. 1 zd. 1 przed dwukropkiem),, że
        odlicza się wówczas, jeżeli wydatki poniesione są w roku podatkowym (w naszym
        przypadku jednak na szczęście warunek ten jest spełniony). Zmniejszenie zaś
        podatku, zgodnie z ust. 5, może być dokonane jeżeli ich suma osiągnie wartość
        0,3%, z czego przecież nie wynika, że może być dokonane również w którymkolwiek
        z następnych lat okresu trzyletniego. Jest również ust. 15 oraz zasada ścisłej
        interpretacji ulg jako wyjątku od powszechności opodatkowania...

Co zatem robić? Sprawdzić praktykę swojego urzędu lub skorygować zeznanie za
        rok ubiegły.

Radosław Gumułka
    • radoslaw.gumulka Re: Fundusz Remontowy 24.04.03, 06:50
      Poprzednia odpowiedź może trochę na wyrost, odnosi się bardziej do dyskusji
      Kolegów, którzy zabrali głos.

W konkretnym tutaj przypadku oczywiście Pytajacy nie musi się martwić, gdyż
      Jego akurat wpłata za 2001 r. była niższa od dolnego limitu ulgi (w związku z
      czym nie doszło do "świadomej" rezygnacji z prawa do odliczenia); i tak
      odliczenie w 2001 r. nie było możliwe.
      I oczywiście nie ma żadnych wątpliwości co do prawa do odliczenia w 2002 r.
      skumulowanej wartości wydatków.

Radosław Gumułka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka