Dodaj do ulubionych

pociągi..

20.01.06, 10:25
Mam "przyjemność" codziennego dojeżdżania świtem wczesnym ze Skierniewic do
Warszawy..Z obawą przyjęłam informacje o wielostopniowych mrozach...Pociąg
pośpieszny do Warszawy ma przybyć z opóźnieniem,wsiadam więc w
osobowy..Pociąg Kolei Mazowickiech mimo,że zielony,nowiutki i zapewne uroczy
wiosną i latem, jest przy temperaturze -20 stopni jakby małym
nieporozumieniem-nie ma w nim drzwi oddzielających przedziały,przeciąg hula
przez całą długość od czoła do ogona..A w dodatku grzejniki nie grzeją..Pan
konduktor poproszony o włączenie ogrzewania stwierdza,że zimno bo zima,a po
drugie jemu jest ciepło..
Wiem,że zima;wiem,że zimno;wiem,że ogrzewanie czasem się psuje,ale czemu
znów mogę sobie powiedzieć"ja wiedziałam,że tak będzie" zamiast pozytywnie
się rozczarować,że ciepło i o czasie...
Obserwuj wątek
    • tzavates Hmm.... 20.01.06, 16:07
      Wiem, o którym typie pociągu piszesz, faktycznie to taka letnia wersja bez
      przedziałów i dość słabo ogrzewana. Też dojeżdżam w kierunku W-wy do pracy i
      cóż... Czasem podstawią jakiegoś "trupa" lub coś nie działa, ale jednak w
      większości osobowe Kolei Mazowieckich podjeżdżają już nagrzane. Np. w tym
      tygodniu nie mam zastrzeżeń do osobowego do W-wy o 5:12 rano (odjazd).
      Cieplutko, wybieram przedział z przykręconymi świetlówkami, drzemka :-) Mam
      nadzieję, że nic się nie zmieni w najbliższych dniach.
      • tzavates Re: Hmm.... 28.01.06, 08:28
        Podsumowanie tygodnia :-)
        Poranne Koleje Mazowieckie z Żyrardowa do Skierniewic (6:39) regularnie
        opóźnione, a w środę nawet po prostu odwołali jeden kurs osobowego, przez co
        ludzie licząc na łaskę konduktora wracali bez odpowiedniego biletu pociągiem
        pośpiesznym. Ci, którzy wysiadali przed Skierniewicami niestety musieli czekać
        ponad godzinę na następny. Dodam tylko, że w Żyrardowie nie ma gdzie się ogrzać
        czekając na pociąg, bo dworzec jest "w remoncie". Wieczorne osobowe ze
        Skierniewic (20:42) podstawiane o czasie, jednakże zimne. Najgorzej było w
        poniedziałek - szron na siedzeniach... CDN za tydzień...
        • karioka1985 Re: Hmm.... 28.01.06, 12:08
          i pociągi poskracane. pośpieszne rano mają tylko 4 wagony w tym jeden to
          pierwsza klasa. po prostu przyjemnością jest jazda na korytarzu, przytulona do
          drzwi, przez 40 minut modląc się, by się nie otworzyły po raz drugi tego dnia.
          tłok taki, ze w żyrardowie to już ludzie wsiadają "na chama", byle gdzie (patrz
          łazienka), byle jak (patrz nie domknięte drzwi), byle wsiąść. cuuuudo. i
          jeszcze pociąg nie ogrzewany. ruszyć się nie ma jak bo ludzi to średnio z 6
          osób na metr kwadratowy, więc się marznie.
          p.s. kanar miał na tyle oleju w głowie, ze się nie wychylał, bo by go chyba
          zlinczowali. w którymś momencie to nawet prosił, zeby ktoś machnął odjazd, bo
          on sie ruszyć z przedzialu nie może ;-)
          • sloggi Re: Hmm.... 28.01.06, 16:30
            Ile kosztuje zwykły bilet do Warszawy Śródmieście?
            • tzavates Re: Hmm.... 28.01.06, 17:49
              Ze Skierniewic do Śródmieścia (poc. osobowy oczywiście) 10,50 zł w jedną
              stronę... Jak ktoś jeździ stale to bardzo opłacają się miesięczne lub
              tygodniówki - zwłaszcza od grudnia 2005, kiedy to PKP wprowadziła zniżki 33% dla
              wszystkich do 26 roku życia. Nie trzeba być studentem ani inwalidą - wystarczy
              okazać dokument potwierdzający datę urodzenia i do ukończenia 26 roku bilecik
              sporo tańszy :-)
          • tomek_tomasz Re: Hmm.... 28.01.06, 19:00
            no tak, chyba PKP nie chce zarabiać pieniędzy! Mogliby podstawić jakiś
            przyśpieszony Skierniewice - Warszawa czy coś takiego. Ciekawe czy ilość ludzi
            dojeżdżających z Łodzi do Warszawy się zmniejszyła?
            • karioka1985 Re: Hmm.... 29.01.06, 15:18
              jest jeden przyśpieszony ze skierek do wawki, rano, chyba o 6.04 zatrzymuje
              się: skierki, radziwiłłów, żyrardów, grodzisk, zachodnia, centralna.
              i z warszawy do skierek 0 16.35.
              • tomek_tomasz Re: Hmm.... 29.01.06, 16:44
                no tak jeden pociąg wiosny nie czyni. Z tego co wiem linia Łódź - Wa-wa jest
                jedyną dochodową jeśli chodzi o ruch pasażerski. Więc można by było powiększyć
                te dochody gdyby lepiej przeorganizowac pociągi tak aby podróżnym chciało się
                kożystac z usług PKP. Wkrótce mam nadzieję monopol PKP zostanie przełamany i na
                pewno zjawi się firma oferująca połączenia w takim czasie jak to pasuje
                podróżnym i w takiej ilości aby wygodnie podróżować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka