Dodaj do ulubionych

czytam propozycje "reformatorów piłki nożnej"

25.12.06, 11:10
...i czegoś nie łapię.
Wszyscy jak jesden mąż: trzeba zmniejszyć ilość zespołów w pierwszej lidze".
Tymczasem w Europie im silniejsza liga tym więcej zespołów.
Może mi ktoś wytłumaczyć ten paradoks.
Obserwuj wątek
    • rudestus0700 Re: czytam propozycje "reformatorów piłki nożnej" 26.12.06, 17:14
      Idea jeśli ją dobrze rozumiem jest taka: im mniej klubów w pierwszej lidze tym
      lepsza (przede wszystkim pod względem ekonomicznym) liga. Z jednej strony trudno
      odmówić temu argumentowi słuszności patrząc na degrengolade niektórych
      pseudo-klubików. Z drugiej strony jednak pozbawienie pierwszej ligi tak
      zasłużonych zespołów jak choćby Górnik Zabrze boli mnie także ,jako że mój
      ojciec zaraził mnie kibicowaniem Górnikowi. Najśmieszniejsze jest to, że
      wszelkie próby takowej reformy kończą się w tym kraju dosyć śmiesznie vide
      sławetne podzielenie ligi na dwie grupy grupy, później spadkową i mistrzowską,
      kilka lat temu.
    • nelsonek Re: czytam propozycje "reformatorów piłki nożnej" 26.12.06, 21:22
      To ilosc druzyn w najwyzszej klasie rozgrywkowej decyduje o jej sile?
      • rudestus0700 Re: czytam propozycje "reformatorów piłki nożnej" 27.12.06, 00:26
        Nawet te słabe kluby podupadające mają w swoich szeregach piłkarzy w niektórych
        przypadkach nawet dobrych. W momencie kiedy "wyrzucimy" te klubiki z pierwszej
        ligi będą oni zmuszeni do szukania pracy w mocniejszych klubach czym być może je
        wzmocnią. Taki może być argument za zmniejszeniem ligi. Bolączką naszych mocnych
        klubów jest bowiem brak dobrych piłkarzy na każdą pozycję. A z naszej ligi gdyby
        tak pozbierać to dałoby się złożyć ze dwie dobre drużyny. Ale żeby było jasne:
        nie jestem za zmniejszeniem 1 ligi w tej chwili. Wydaje się, że nawet w drugiej
        lidze jest kilka ciekawych drużyn.
        • hanatol Re: czytam propozycje "reformatorów piłki nożnej" 27.12.06, 01:59
          Chyba bardziej chodzi o sponsorów niż o piłkarzy.
          • rudestus0700 Re: czytam propozycje "reformatorów piłki nożnej" 27.12.06, 09:42
            hanatol napisał:
            > Chyba bardziej chodzi o sponsorów niż o piłkarzy.

To oczywiste, ale powody mogą być różne. Z drugiej strony nie warto porównywać
            naszej ligi z tymi najlepszymi zagranicą. Im mniej klubów u nas tym
            stabilniejsze zespoły finansowo i organizacyjnie.
            • piotr7777 Re: może i tak, ale 27.12.06, 18:07
              ...w lidze angielskiej są 22 drużyny, w lidze np. maltańskiej 8. Ciekawe która
              z nich jest silniejsza.
              • rudestus0700 Znaj Pan miarę! 27.12.06, 18:59
                piotr7777 napisał:
                > ...w lidze angielskiej są 22 drużyny, w lidze np. maltańskiej 8. Ciekawe która

O to żeś kolego pomylił liczbę zespołów w Premiership (bo raczej o nią ci
                chodzi) się nie boczę, bo w sumie każdemu mogło się przydarzyć. Ale już to, że
                chcesz porównywać, według mnie, najlepszą ligę na świecie z polską to gruba
                przesada. I nie zrozum mnie źle, jasne warto marzyć i takie tam, ale w tej
                chwili dążenie do tego by polska liga była tak mocna jak angielska i
                porównywanie ich obydwu tylko zaciemnia obraz. Nie chodzi tu bowiem o jakieś
                mrzonki tylko o to by w ponad 38 milionowym państwie w środkowo-wschodniej
                Europie była jak najlepsza liga. Jak najstabilniejsze finansowo kluby, i
                wreszcie drużyna w Lidze Mistrzów. I jeszcze raz: nie twierdzę, że zmniejszenie
                ligi poradzi na wszystko. Ale może warto spróbować...
                P.S. A na Malcie jest 8 zespołów pewnie dlatego, że tylko tylu ludzi zebrali.
                Ale tam nie marzą o Lidze Mistrzów...
                • pchoinsk Re: Znaj Pan miarę! 29.12.06, 13:27
                  rudestus0700 napisał:
                  > P.S. A na Malcie jest 8 zespołów pewnie dlatego, że tylko tylu ludzi zebrali.
                  > Ale tam nie marzą o Lidze Mistrzów...

Taka mała uwaga, na Malcie są 4 ligi:
                  Premier Division - 10 drużyn
                  First Division - 10 drużyn
                  Second Division - 12 drużyn
                  Third Division - 19 drużyn

Pozdrawiam!
                  • rudestus0700 Re: Znaj Pan miarę! 29.12.06, 15:49
                    Wielkie dzięki za informację, bo nawet się zastanawiałem ile jest zespołów na
                    Malcie. Jakoś nie miałem Tylko Piłki po ręką żeby sprawdzić...
                    • pchoinsk Re: Znaj Pan miarę! 29.12.06, 17:14
                      rudestus0700 napisał:

> Wielkie dzięki za informację, bo nawet się zastanawiałem ile jest zespołów na
                      > Malcie. Jakoś nie miałem Tylko Piłki po ręką żeby sprawdzić...

Proszę bardzo :)
                      Właśnie zauważyłem że przegapiłem jeszcze First Division na Gozo (druga wyspa
                      należąca do Republiki Malty) tam gra aktualnie 7 drużyn.
                      • rudestus0700 Re: Znaj Pan miarę! 29.12.06, 20:39
                        A można wiedzieć skąd takie informacje czerpiesz? Może jeszcze mecze oglądasz?
                        • pchoinsk Re: Znaj Pan miarę! 31.12.06, 00:14
                          rudestus0700 napisał:
                          > A można wiedzieć skąd takie informacje czerpiesz? Może jeszcze mecze oglądasz?

Dane głównie z www.maltafootball.com albo www.mfa.com.mt. Mecze
                          raczej nie bo nie bardzo mam czas i dostęp.
              • nelsonek Moze powtorze pytanie: 27.12.06, 20:46
                Czy ilosc druzyn w 1 lidze (czy jak kto woli ekstraklasie) jest najwazniejszym
                czynnikiem decydujacym o jej sile?
                • rudestus0700 Re: Moze powtorze pytanie: 27.12.06, 22:09
                  nelsonek napisał:
                  > Czy ilosc druzyn w 1 lidze (czy jak kto woli ekstraklasie) jest najwazniejszym
                  > czynnikiem decydujacym o jej sile?

Cały czas twierdzę, że nie. Owszem większość wielkich lig na świecie ma dużo
                  drużyn, ale moim zdaniem właśnie nie należy się tym kierować. To o co powinno
                  chodzić to stabilizacja finansowa klubów tak aby miały choćby pieniądzze na
                  szkolenie mlodzieży.
    • markus.kembi Re: czytam propozycje "reformatorów piłki nożnej" 27.12.06, 23:19
      Ależ to chyba oczywiste, że im więcej zespołów, tym wyższy poziom sportowy ligi.
      Proponuję pozostawić 2 zespoły w ekstraklasie, będą grały ze sobą 15 razy
      jesienią i 15 na wiosnę.
      • rudestus0700 Re: czytam propozycje "reformatorów piłki nożnej" 28.12.06, 08:56
        markus.kembi napisał:
        > Ależ to chyba oczywiste, że im więcej zespołów, tym wyższy poziom sportowy ligi

No pewnie, ale to siła ligi determinuje ilość drużyn mogących w niej grać, a
        nie odwrotnie. W lidze angielskiej czy hiszpańskiej mogłoby grać równie dobrze o
        dwie czy nawet cztery drużyny mniej .I czy wiele by ta liga straciła ze swej siły?
      • nelsonek Re: czytam propozycje "reformatorów piłki nożnej" 28.12.06, 10:33
        To ja proponuje by polska ekstraklase uczynic najsilniejsza liga swiata. Niech
        gra w niej 120 zespolw. Wtedy konkurencja bedzie olbrzymia, a wiec poziom
        sportowy zdecydowanie wzrosnie. A ligi angielska, hiszpanska czy wloska zostana
        daleko w tyle...

markus.kembi napisał:
        > Ależ to chyba oczywiste, że im więcej zespołów, tym wyższy poziom sportowy ligi
        > .
        > Proponuję pozostawić 2 zespoły w ekstraklasie, będą grały ze sobą 15 razy
        > jesienią i 15 na wiosnę.
        • alf58 Re: czytam propozycje "reformatorów piłki nożnej" 28.12.06, 10:57
          A i obstawiać będzie co...
          • Gość: aguirre Re: czytam propozycje "reformatorów piłki nożnej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 19:07
            i kolejka ze 4 lata potrwa :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka