asdzxcvfsrggxdfsd 08.05.23, 15:48 Pokażcie swoje gwary. Tutaj moja (he he, nie żebym wszystko zrozumiał :) Blubry starego Marycha Rzucam palenie Marian Pogasz.wmv Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ruda.replay Re: Gwara 08.05.23, 19:01 Ćmiki....słyszałam... Czaaasem wplatam jakieś słówko z gwary....cumel, micyje, syc....i inne ale taką typową gwarą nie posługuję się Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 09.05.23, 08:26 ruda.replay napisała: > Ćmiki....słyszałam... U nas też. > cumel ? > micyje czyżby mecyje? > syc ? Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Gwara 09.05.23, 09:57 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > > cumel > ? > micyje > czyżby mecyje? > > syc > ? Cumel, to smoczek Syc - snera micyje /mecyje/ - coś niewiele wartego, a zachwalanego Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 09.05.23, 10:14 ruda.replay napisała: > Cumel, to smoczek A to u nas w sensie domu chyba nie było osobnego słowa. > Syc - snera toś wyjaśniła :D > micyje /mecyje/ - coś niewiele wartego, a zachwalanego O, a u nas to raczej było odwrotnie, cuda mecyje. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 09.05.23, 10:16 A nie, czekaj. To raczej było na zasadzie, że ktoś odwala cuda mecyje - czyli robi niepotrzebne zamieszanie. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Gwara 09.05.23, 10:55 u mnie to raczej...cuda na kiju - zamieszanie ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 10.05.23, 08:19 Też było, ale raczej jako określenie zaskoczenia czy coś. Ale cuda na kiju! Też dobrze nie pamiętam. Pewnie i tak oba pochodzą od odpustowych zabawek. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Gwara 10.05.23, 10:46 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Też było, ale raczej jako określenie zaskoczenia czy coś. > Ale cuda na kiju! > > Też dobrze nie pamiętam. > > Pewnie i tak oba pochodzą od odpustowych zabawek. > Być może ;) Odpust, to taki..szwarc, mydło i powidło ;)) Odpowiedz Link
malo.co.nie Re: Gwara 08.05.23, 19:42 No moja niby taka, ale raczej nie używam 😉 Gwara warszawska Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 08.05.23, 22:48 Ciekaw skąd tam się wzięły słowa poniemieckie. Odpowiedz Link
malo.co.nie Re: Gwara 09.05.23, 08:40 Mnóstwo zapożyczeń jest - nie tylko z niemieckiego, ale i z rosyjskiego, z jidysz. Ciągłe migracje, tygiel był i jest ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 09.05.23, 08:47 No właśnie 10 sekund po napisaniu sobie uzmysłowiłem, że przez jidysz. Tylko pisząc myślałem jak to pan mówił o niemieckim. Szajse! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Gwara 09.05.23, 11:00 Miałam okazję rozmawiać z panem z Warszawy / żaden słoik/ i wplatał wyrażenia z gwary... doskonale pamiętam...ulyca, stolyca....i ten akcent.... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 09.05.23, 11:05 Ach, akcent... To od razu zauważyła moja żona - nie z poznańskiego. Jak tylko przekraczaliśmy próg mojego domu rodzinnego - to nagle mi się zmieniał akcent, mówiła. Bo ja jednak ogólnie mówię po "ogólnopolsku". Właśnie nie słownictwo wielce - ale "melodia języka". Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 09.05.23, 11:14 No przecież w tym filmiku wyraźnie podkreślali, że gwara warszawska to z Pragi jest głównie. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 09.05.23, 11:57 Ale po co aż tak sięgać? Moi dziadkowie z małą mamą sprowadzili się do Poznania już po wojnie, no niby też z Wielkopolski - ale miejscowego "akcentu" to już raczej "uczyli" się na miejscu. Od sąsiadów bliższych i dalszych. Z kolei jak poznaliśmy się na początku z żoną, to ona "u siebie" zaczęła maltretować sprzedawczynie pytaniem o sznekę z glancą. :) Wszystko się miesza po prostu. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 09.05.23, 12:07 die Schnecke - (niem.) ślimak der Glanz - (niem.) połysk Odpowiedz Link
malo.co.nie Re: Gwara 09.05.23, 12:09 No tak, jakby ślimak się to tym przespacerował... :/ Odpowiedz Link
malo.co.nie Re: Gwara 09.05.23, 12:08 To jest wystrojony na glanc Tadeusz Sznek, tfu, Sznuk ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 09.05.23, 12:11 No nie przespacerował - bo są i zwykłe drożdżówki z lukrem. Tutaj chodzi też o ciasto - możesz sobie od brzegu po kawałku odrywać. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Gwara 09.05.23, 12:15 Lukrowana drożdżówa!...taki cycuś..... wchłonełabym, a jakże :) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 09.05.23, 12:18 Ale nie zwykła drożdżowa, bo na takie zawijanie to chyba musi byś odpowiednie ciasto. Ale nie znam się. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Gwara 09.05.23, 12:22 A kto by tam analizował...byle było zjadliwe i słodkie :) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 09.05.23, 12:25 Za to żona wniosła w moje życie pojęcie "amerykanki" - niby też buła z polewą - ale jedzie amoniakiem. Ble. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 09.05.23, 12:35 Z tym może być problem, bo jak się właśnie konsultowałem to amoniak jest od spulchniania ciasta tam... Odpowiedz Link
camella Re: Gwara 09.05.23, 15:09 Upiekłam kiedyś ciasteczka ,w przepisie było zamiast proszku do pieczenia amoniak.Pyszne były .Jak dodasz za dużo proszku to też szczypie w język,niektórzy nie lubią. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 09.05.23, 15:10 A najwyraźniej ja nie lubię amoniaku. Ale co kto lubi - przynajmniej jest wybór. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Gwara 09.05.23, 16:23 Przypomniałam sobie, że były kiedyś takie ciasteczka - amoniaczki..... Odpowiedz Link
camella Re: Gwara 10.05.23, 10:59 Moja rodzinna gwara pochodzi z Kujaw.Zabrałam sznytki z domu i poszłam do ogrodu flancować 😁 A po naszemu zrobiłam sobie super kanapki,kupiłam na ryneczku kwiaty ,przyjechałam na moją działkę i będę wsadzać .Jest piękna pogoda,miłego dnia. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Gwara 10.05.23, 18:44 Sznyty /szniti/...tak chyba mówiło /mówi się/......określa blizny po samookaleczniu... Odpowiedz Link
camella Re: Gwara 11.05.23, 10:50 Sznyty czyli blizny to nazwy potoczne,nie gwara.Róweż potocznie nazywa się sznyt modny, szykowny strój lub eleganckie zachowanie. Gwarą mówiło się ogarnij pokój i bety a dziś ogarnij się weszło do potocznej mowy czyli zrozum to lub umyj się ,ubierz się łinaczej. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 11.05.23, 10:56 Zaraz zaraz. Moja żona nie znała sznytki, co więcej zawsze mamy "kłótnie" czy kromka to skibka czy "dupka" :) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 11.05.23, 11:03 No w ogólnopolskim tak. U nas była "normalna" skibka i kromka - jako piętka. Chyba, bo już mi się myli od tych wersji :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Gwara 11.05.23, 11:08 to zapytam przy okazji...wiesz, co to...kołtuszka?! :) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 11.05.23, 11:17 Teraz wiem bo sprawdziłem. U nas to była: kwirlejka. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Gwara 11.05.23, 11:24 no, masz ci los! nie słyszałam /nie spotkałam/ takiej nazwy.... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 11.05.23, 11:36 To jest jakoś tak chyba ewenement, bo już spotkałem się z różnymi nazwami. Ale nie pamiętam. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Gwara 11.05.23, 12:36 U koleżanki montewka. U innej rogal. Co wiocha, to inne nazewnictwo. Będąc kiedyś tam w Gdańsku poprosiłam w piekarni o wekę. Pani nie wiedziała, co to. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 11.05.23, 12:45 A to nie wiem. U nas weki to była forma przetworów w słoikach. Ale piekarnia? Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Gwara 11.05.23, 13:14 Taka podłużna, pszenna buła. Będę przed kompem później, to znajdę.... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Gwara 12.05.23, 08:17 Aaa, tego to nie słyszałam ;) gdyby zmienić literkę, to wyjdzie kawiarka...a to wyrażenie znam ;)) Odpowiedz Link
mona.blue Re: Gwara 11.05.23, 08:27 Tu 'warsiawska' gwara rodem z Pragi czy Czerniakowa, w wydaniu artystycznym, u współcześnionym, w zasadzie nawiązanie do gwary, zabawa nią. W wydaniu mojej kumpeli :) m.youtube.com/watch?v=KDu9D_vVoDc&pp=ygUSdGXFm2Npb3dhIMWbcGlld2Eg Odpowiedz Link
mona.blue Re: Gwara 11.05.23, 08:32 Tu dochodzi jeszcze ta specyficzna wymowa rodem z warszawskiej Pragi, intonacja, y zamiast i ( np. stolyca). Cuda wianki też w tekście się pojawiły :) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 11.05.23, 08:37 To cytuję z wyżej: Ach, akcent... To od razu zauważyła moja żona - nie z poznańskiego. Jak tylko przekraczaliśmy próg mojego domu rodzinnego - to nagle mi się zmieniał akcent, mówiła. Bo ja jednak ogólnie mówię po "ogólnopolsku". Właśnie nie słownictwo wielce - ale "melodia języka". Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 11.05.23, 08:36 A czy przypadkiem w materiale malo.co.nie nie było mowy o Twojej kumpeli? Bo coś o śpiewaniu teściowej padło... Odpowiedz Link
mona.blue Re: Gwara 11.05.23, 08:49 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > A czy przypadkiem w materiale malo.co.nie nie było mowy o Twojej kumpeli? Bo co > ś o śpiewaniu teściowej padło... W jakim materiale? Coś chyba przeoczyłam, na razie tylko pobieżnie przejrzałam ten wątek. Odpowiedz Link
mona.blue Re: Gwara 11.05.23, 08:55 Aaa, nie przesłuchałam. całego materiału, ale. bardzo możliwe. Dam jeszcze taki link gwara-warszawska.waw.pl/do-poczytania/tesciowa/ To jest całe środowisko, które interesuje.sie gwara warszawska i ja 'uskutecznia' :) Wczoraj Teściowa pochwaliła się na fb, że została nawet zaproszona do wygłoszenia wykładu na uniwersytecie, wykładu nt gwary. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 11.05.23, 10:32 Tu się powinno otworzyć od odpowiedniego momentu: youtu.be/GX33ecHFsO0?t=411 Odpowiedz Link
mona.blue Re: Gwara 11.05.23, 18:02 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Tu się powinno otworzyć od odpowiedniego momentu: > > youtu.be/GX33ecHFsO0?t=411 Wow, tak to o niej, jak to.sie 'robi' żeby od odpowiedniego momentu zalinkowac filmik? Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 11.05.23, 18:25 Klikasz prawym klawiszem na obrazie i wybierasz "kopiuj adres url bieżącego momentu". Odpowiedz Link
mona.blue Re: Gwara 11.05.23, 18:43 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Klikasz prawym klawiszem na obrazie i wybierasz "kopiuj adres url bieżącego mom > entu". Dzieeeeki! Całe życie trzeba się uczyć ;) z tym że ja działam głównie na tablecie lub telefonie, ale tam mam nadzieję że już rozkminie sama :) Ośmielę się jeszcze zapytać dlaczego czasem wstawiają.sie emotikonki tego.typu :) a czasem 🙂 - chodzi mi o tablet. To znaczy wiem gdzie znaleźć np. 🤩, ale nie wiem dlaczego czasem po wpisaniu z klawiatury zostaje :) a czasem ten 😊, ale to może na komputerze się podmienia. Sorry, namieszałam nieźle, cofam pytanie, to w końcu tylko moja dociekliwą natura, która mi pozostała po pracy jako Quality Engineer 😉 Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 12.05.23, 06:47 To akurat zależy też od ustawień forum. Na przykład na moim opcja włącz domyślnie emoticony NIE jest zaznaczona Czyli jak się klepie z klawiatury to zostają tekstowo :) :D :p Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Gwara 12.05.23, 07:06 O, a dodatkowo jeszcze w ustawieniach swojego konta masz coś takiego do wyboru: Emotikony zawsze nigdy zależnie od ustawień forum Odpowiedz Link
mona.blue Re: Gwara 12.05.23, 10:30 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > O, a dodatkowo jeszcze w ustawieniach swojego konta masz coś takiego do wyboru: > > Emotikony > zawsze > nigdy > zależnie od ustawień forum > Dzięki, przejrzę sobie te ustawienia uważniej. Do tej pory prawie z nich nie korzystałam, tylko dwie opcje wykorzystywałam. Odpowiedz Link
mona.blue Re: Gwara 12.05.23, 10:27 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > To akurat zależy też od ustawień forum. > Na przykład na moim opcja > włącz domyślnie emoticony > NIE jest zaznaczona > > Czyli jak się klepie z klawiatury to zostają tekstowo > :) > :D > :p > Dzięki, dobrze wiedzieć. To może jeszcze podpytam, jak korzystać z opcji VIDEO na forum, żeby pojawił się w poście od razu filmik, a nie link do niego? Os źle robię i nawet gdy wklejam link w tej opcji, w to pole które się pojawia, to nie jest ok, tzn.w rezultacie w poście i tak jest link do clipu, a nie pierwsze ujęcie clipu. 😞 Odpowiedz Link