camella Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 08:09 chris.w5 napisał: > ruda.replay napisała: > > i wyszło takie cuś... > > i wyszło efektownie pięknie zdobi ścianę Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 08:30 camella napisała: > pięknie zdobi ścianę Ale nie moją ; ) Wisi w szkole :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 08:56 camella napisała: > Właśnie zastanawiałam się gdzie wisi 🤔 Taki łapacz...kurzu :D Z papieru :) Odpowiedz Link
camella Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 09:04 Własnie to są kurzolapki 😁jak byłam w Bieszczadach nauczyłam się robić ładne kwiaty z papieru ale gdzie to stawiać.Zostaly mi tylko obrazki na szkle malowane. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 09:21 camella napisała: > Własnie to są kurzolapki 😁jak byłam w Bieszczadach nauczyłam się robić ładne k > wiaty z papieru ale gdzie to stawiać.Zostaly mi tylko obrazki na szkle malowane > . Lubię twory plastyczne, tylko upychać nie ma gdzie. Ostatnio robiłam wspólnie z moim szczęściem obraz z koralików. Wisi na ścianie, bo co miałam zrobić :D Baletnice :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 09:45 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Z czego inspiracja? Z nudów :) Taki gotowiec ze sklepu... Trzeba koralikami ozdabiać... Pracochłonne trochę... Może jakaś kopia obrazu...nie mam pojecia Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 09:57 A, czyli tak jak kolorowanki/wyszywanki. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 10:03 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > A, czyli tak jak kolorowanki/wyszywanki. Dokładnie tak... Baza na kleju i każdy koralik przykleja się. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 10:06 ruda.replay napisała: > asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > > > A, czyli tak jak kolorowanki/wyszywanki. > > Dokładnie tak... > Baza na kleju i każdy koralik przykleja się. To się nazywa Haft Diamentowy. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 10:07 Widziałem tylko takie zestawy dla dzieci - bardzo proste obrazki. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 10:25 Tak, są takie dla dzieci, prościutkie w wykonaniu. Ten trochę taki bardziej skomplikowany, ale dla starszej w sam raz ;) Pomagałam, bo jednak cierpliwości i ochoty brakowało ;) Odpowiedz Link
camella Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 09:39 I ślicznie ,pięknie wygląda w innym świetle ,bo fotka nie daje tego uroku? U mnie wisiała na nici Barbie podobnie ubrana w suknie z koralikami 😁 Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 09:46 Światło odbija, to foto mgliste z kawałkiem drzwi :D Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 10:30 Wiszą w parze....trzeci w szafie leży ;) Foto krzywe, że aż po oczach daje....ale to nazwijmy...wersja robocza ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 11:25 Tak myślałem. U mnie na osiedlu to organizator akcji by chyba zbankrutował na roślinkach :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 11:38 Drogowcy przyjąda, z łopaty spoiwo strzelą, przyjdzie zima wszystko wypłucze, resztę rozjeżdżą i od nowa dziurkolandia ;)) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 11:43 Parę lat temu to nawet jeździli walcem. To się trzyma - i pęka wokół tego :D Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 11:47 Stare z nowym, to tak właśnie łączy ;) niedawno robili uliće i już łeb urywa, jak wpadasz w dziury.... takie to sztukowanie dróg....ale zdzierać całość, to koszt ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 11:49 Na łosiedlu to wystarczy lepić częściej - jak kiedyś robili. Ale i to to jest koszt wszak... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 12:02 ...albo lepszy /droższy/ materiał kupować ;) jak sie taniochą chce oblecieć, to robota podwójna ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 12:10 I tak trzeba oddać, że nie było szalonych podwyżek najmu jak gdzie indziej bywało. To już wolę się toczyć 5 km/h. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 12:19 Tu były, bo mam znajomych, którzy mieszkają w blokach.... jeszcze jedna się dobrze w domu nie uleżała, już przychodziła następna.... w tym roku podobno 4 były, a gdzie tam do końca roku :) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 12:28 To jeszcze zależy jak wszystko jest rozliczane. Bo u nas na przykład prąd i gaz to są osobne rachunki od konkretnych dostawców. A to podrożało najbardziej. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 12:35 Dokładnie nie potrafię sprecyzować.... ale i tak słyszę, że ci, co w domach mieszkają, to...."nie muszą co miesiąc płacić wysokich czynszów" bo tym w domach, to wiesz...krasnoludki ogrzwają chatę, woda kapie za darmochę i w ogóle wszystko cacy ;) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 12:36 Jak to leciało...płacą, a w mieszkaniu zimno :D no, ale chyba trzeba odkręcić, a nie zakręcać... wtedy będzie ciepło ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 12:45 ruda.replay napisała: > Dokładnie nie potrafię sprecyzować.... > ale i tak słyszę, że ci, co w domach mieszkają, to...."nie muszą co miesiąc pła > cić wysokich czynszów" > bo tym w domach, to wiesz...krasnoludki ogrzwają chatę, woda kapie za darmochę > i w ogóle wszystko cacy ;) Ale to nie tak. Media to jedna rzecz - i każdy płaci. Tutaj chodzi o sam czynsz czy tam "koszty remontowe" jakkolwiek to opisują na rachunkach. I tego w domu całkowicie własnościowym nie płacisz - za to każdy remont obciąża Twoją osobista kieszeń. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 12:50 Obciąża i to okrutnie.... no, ale... zawsze można sprzedać i iść na blokowisko :)) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 12:52 No, i wtedy co miesiąc będziesz sporą kwotę "czynszu" płacić. wybór należy do Ciebie :) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 01.07.23, 14:00 Morze , nasze morze .....;) Malenka oaza z wodopojem Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 01.07.23, 15:03 O, widzę rękę małżonka...reszta w różowej koszulce :))) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 01.07.23, 15:27 U nas zapowiada sie PINK Summer :) Na poczatek Pink na zywo w Hyde Parku , nie moja ulubiona , ale czy Doda by sprostala?:D Pink live Summer Carnival at BST Hyde Park 2023 Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 01.07.23, 15:30 Dodzia lubi takie fiki miki, za odpowiednią sumę pewnie by i show zrobiła ;) ze skrzydełkami, bo lubi ;) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 01.07.23, 15:41 Darujmy wiec Dodzie, ale Marylka R juz chyba passe ;D, chociaz ....kto wie...;) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 01.07.23, 15:51 Marylka nie odpuszcza ;) ciśnie, ile się da.... fikołków robić nie da rady, ale gdyby tak na huśtawce posadzić, to by pobuja jeszcze ;) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 01.07.23, 15:33 Trend na lato to Barbiecore :roz,wiecej rozu , slodko w kazdym odcieniu .... Ken tez moze byc w tych odcieniach ; moj Ken zaakceptowal kolorek z marszu :D Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 01.07.23, 15:55 Dobry wybór, ładnie współgra z opalenizną... :) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 01.07.23, 20:20 Wreszcie , mona ! Zupelnie nie znam Szwajcarii, ale w przeszlosci spotkalam wielu Szwajcarow , jakies 20 lat temu circa;) ktorzy przyjechali do Londynu za praca.Kiedy kontrakt sie skonczyl - prawie plakali ,ze musza wracac do swojego "nudnego " jak to okreslali kraju bo tam tylko krowy z dzwonkami :) Bardzo sympatyczni ludzie ,zero agresji ,kulturalni .Takie bylo moje doswiadczenie ze Szwajcarami. Odpowiedz Link
mona.blue Re: FOTO - kącik. 01.07.23, 20:39 Fajnie, że to piszesz. Ja też odniosłam wrażenie, że Szwajcarzy są sympatyczni i kulturalni, ale ja miałam z nimi tylko przelotny kontakt, w komunikacji miejskiej, sklepie czy restauracji. I zastanawiałam się, czy to tylko takie powierzchowne cechy, czy tacy są naprawdę. Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 01.07.23, 21:02 Chyba tacy sa, to bardzo ustabilizowany kraj , ale byc moze sie myle ;) Miasto niezbyt duze , ok .500tysiecy , cisza ,spokoj ... Architektura moze nie tyle ciekawa ,ile bardzo 'stabilna' I pewnie taki system ;):) Odpowiedz Link
mona.blue Re: FOTO - kącik. 01.07.23, 21:50 Też to przypisywałam stabilizacji Szwajcarii :) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 03.07.23, 13:58 Tu tak szybko pisza, ze zgubilam prawie watek . Napisz ,jak wnuczatko ?Czyz nie najpiekniejsze na swiecie ?;) Spedzilas quality time z rodzinka ,nacieszylas oczy i dusze .... Ciekawi mnie ,czy dziecko urodzone w Szwajcarii z automatu otrzymuje obywatelstwo , czy musi czekac do 18 tki.( to takie pytanie troche na wyrost ,ale zawsze ..;) Odpowiedz Link
mona.blue Re: FOTO - kącik. 03.07.23, 14:28 Wnuczek oczywiście slodki, skradł mi i drugiej córce serce. Niezrównane uczucie tak patrzeć na wnuczka i córkę z zieciem jak dobrze się nim zajmują. Co do obywatelstwa to nie wiem, dopytam się przy najbliższej rozmowie :) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 01.07.23, 21:03 Fajnie, że to piszesz. Lubie poznawac 'nowe' :-) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 03.07.23, 19:28 Ile wspomnień :) Pies też się załapał na wczasy? ;) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 03.07.23, 19:42 stara buda nabyta za grosze i odrestaurowana; Okolo 4 lat zajela nam zabawa ciagniecia tego ,ale co zwiedzilismy to nasze ;) Zawsze zabieralismy kuleszanke corci i oczywista piesa.koniec 80tych chyba. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 03.07.23, 19:59 Przeżyć nikt nie zabierze, buda ale w tamtych latach, to był luksus. Na wczasy w camperze jeszcze bym się pisała, właśnie ze względu na to, że zwiedzić można dużo. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 06:35 ruda.replay napisała: > Przeżyć nikt nie zabierze, buda ale w tamtych latach, to był luksus. Na wczasy > w camperze jeszcze bym się pisała, właśnie ze względu na to, że zwiedzić można > dużo. Mnie się wydaje, że buda lepsza - można zostawić na kempingu i szybko, wygodnie podjechać samą osobówką w różne miejsca pozwiedzać. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 06:34 a74-7 napisał: > > stara buda nabyta za grosze i odrestaurowana; > Okolo 4 lat zajela nam zabawa ciagniecia tego ,ale co zwiedzilismy to nasze ;) > Zawsze zabieralismy kuleszanke corci i oczywista piesa.koniec 80tych chyba. Mieliście jakiś dodatkowy namiot? - bo spanie w tyle osób w takiej budzie to chyba mało przyjemne. No i przede wszystkim - co zwiedzaliście? Bo tu mi się przypomniał jeden odcinek top gear jak Clarkson darł łacha z Brytyjczyków tarabaniących się na kemping by zażyć wypoczynku jaki mogą mieć we własnym ogródku :) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 09:40 Mieliście jakiś dodatkowy namiot? - bo spanie w tyle osób w takiej budzie to chyba mało przyjemne.Buda wlasnie byla 4osobowa( czytaj 4 lozka ,lub jedno podwojne sporych gabarytow i dwa pojedyncze. Ty myslisz juz kategoriami starszego pana ,hehe,ciasno,malo przyjemne ,cieple kapcie ,luksus... Mlodzi bylismy, energia grzala;) W L. dzieci mialy swoje pokoje, a tu byl fun , wakacyjnie ,bez ramek :D Ciagnelismy sie wzdluz wybrzezy kraju i przez wszystkie jego regiony.Od Lands End do Dingwall . Kraj bardzo ciekawy i jak dla mnie piekny. Nie na podstawie lektury , ale tego co widzialam :) Za kazdym rogiem cos ciekawszego .....;) A Clarkson siem wypowiedzial .... fakt: masz motorhome jedziesz na parking ,pozniej na kolejny; buda wygodniejsza ,bo zostawiasz na parkingu i swobodnie samochodem ...praktyczniejszy wybor. Kiedys nie bylo tylu restrykcji ,ile masz teraz z parkingiem , mozna bylo zaparkowac na dziko w wielu miejscach , dzis - raczej nie.Nudne choc wygodne parkingi z dobrym czystym zapleczem ( shower,toalety) ale do miast daleko . PS:Pozniej znajde widelko co Clarkson powiedzial w Nasa, ...;) W budzie byla kuchenka,toaleta , byl nawet kominek angielski :DCompact ale ,dalo sie ! Showerka nie mielismy ,brudasy jedne !:-P Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 09:52 Na oko, to mię się wydaje, że buda większa od tych, co w Polsce były.... te polskie, to zdaje się mniejsze... muszę spojrzeć w gógla.... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 09:57 ruda.replay napisała: > Na oko, to mię się wydaje, że buda większa od tych, co w Polsce były.... > te polskie, to zdaje się mniejsze... > muszę spojrzeć w gógla.... W Polsce to była specjalna wersja malucha z jakimś namiotem z dachu :) A tak poważnie - to zwykły bagażnik dachowy, na nim namioty i hajda. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 10:00 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > ruda.replay napisała: > > > Na oko, to mię się wydaje, że buda większa od tych, co w Polsce były.... > > te polskie, to zdaje się mniejsze... > > muszę spojrzeć w gógla.... > > W Polsce to była specjalna wersja malucha z jakimś namiotem z dachu :) > A tak poważnie - to zwykły bagażnik dachowy, na nim namioty i hajda. Tak było....bo gdzie upchać bagaże, jak to pudełko było ;) a pasażerowie, jak śledzie w konserwie... ale kto tam na to patrzył.... i się gnało.....prędkością zawrotną ;) ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 11:05 Kuwa, niby śledzę forum na bieżąco, a tego wpisu nie widziałem... Ale właśnie gnało się nad jakieś jeziorko i tam siedziało z tydzień albo 2 pod namiotem. Albo na wczasy w Bułgarii, ale to z walizami a nie namiotami :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 11:14 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Kuwa, niby śledzę forum na bieżąco, a tego wpisu nie widziałem... > > Ale właśnie gnało się nad jakieś jeziorko i tam siedziało z tydzień albo 2 pod > namiotem. > Albo na wczasy w Bułgarii, ale to z walizami a nie namiotami :) A, gdzie tam Bułgaria...nie stać nas było.... każdy grosz pchało się w chałupę...i wiecznie czegoś brakowało... w końcu i maluch poszedł do ludzi.... bo zima się zbliżała , a ogrzewania nie było :) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 11:32 Na chałupę było stać... A ja to tylko z rodzicami w ADM... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 11:37 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Na chałupę było stać... A ja to tylko z rodzicami w ADM... taaa..było.... od teściowej, jakas spadkowa.... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 11:41 No i czemu ja nie dostałem takiego spadku?! Tylko długa po tatusiu... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 11:54 Uhm, ale czemu akurat mój? Co ja nabroiłem w poprzednim wcieleniu? Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 11:57 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Uhm, ale czemu akurat mój? Co ja nabroiłem w poprzednim wcieleniu? może tego czepka przy narodzinach nie miałeś :> czy jakos tak :> Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 09:55 a74-7 napisał: > Ty myslisz juz kategoriami starszego pana ,hehe,ciasno,malo przyjemne ,cieple k > apcie ,luksus... No aż tak to nie. Ale 4 osoby w takim gabarycie to latem duszno może być. Choć fakt - niekoniecznie w brytyjskim klimacie. Ale takiej Hiszpanii latem sobie nie wyobrażam :) > Ciagnelismy sie wzdluz wybrzezy kraju i przez wszystkie jego regiony.Od Lands E > nd do Dingwall . A taki "caravaning" to ja rozumiem. > A Clarkson siem wypowiedzial .... fakt: masz motorhome jedziesz na parking ,poz > niej na kolejny; No on raczej o takich co na jeden tylko. Buda pod prąd i 2 tygodnie w jednym miejscu. Ale wiadomo - to odwieczny zgryźliwiec :D > Kiedys nie bylo tylu restrykcji ,ile masz teraz z parkingiem , mozna bylo zapar > kowac na dziko w wielu miejscach , dzis - raczej nie.Nudne choc wygodne parkin > gi z dobrym czystym zapleczem ( shower,toalety) Miałem taki krótki fakt okres, że myślałem o czymś takim. Pomijając fakt, że w Polsce to nawet nie wiem jak jest z infrastrukturą - to taki zestaw jednak wolno jeździ (przy naszych zasobach finansowych nie kupisz odpowiedniej mocy osobówki), pali jak smok - więc co oszczędzisz na noclegu to zje paliwo. No i czasu szkoda. Więc my wolimy nawet pojechać na krócej osobówką i zapłacić więcej za tanie hotele. Generalnie rozumiem kamperowców - ale już bardziej w wersji: bardziej doposażone kampery - na dalekie wyprawy do Azji powiedzmy. No i takich relacji tez jest mnóstwo w sieci. > Showerka nie mielismy ,brudasy jedne !:-P A właśnie od tego są dobre campingi: prysznic - osobówka na zwiedzanko i powrót na nocleg do kampingu. Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 10:53 W 70/80 tychAnglia byla dosc "zacofana " dwa latka snulismy sie tylko autem korzystajac z B&B czysto ,ale to tez bylo czyste sredniowiecze standardowo.Stad pomysl na budke na kolkach. Benzyna w miare tania ,wiec sie ciagnelo...Nie wspomne ze nauka ciagniecia tej przyczepy odbyla sie w krotki sposob: w uproszczeniu: -Chcialbym wziac kilka lekcji instruktazu na ciagniecie caravanu. -Ok ,przywiez do nas bude to udzielimy ci lekcji. teraz - zadnych srodkow zastepczych. Hotel full wypas musi byc, z widokiem na morze.No, takie wygodne kapcie :) A co mi pani w recepcji bedzie drzwi zamykala ..;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 11:10 a74-7 napisał: > W 70/80 tychAnglia byla dosc "zacofana " Co Ty gadasz? I do kogo?! Do mnie co to wtedy żył w PRL?! Się biegało na Międzynarodowe Targi Poznański by wybłagać jakiś prospekt z zachodniego świata :) > Hotel full wypas musi byc, z widokiem na morze.No, takie wygodne kapcie :) A w życiu. Była objazdówka po Czechach, ostatnio był no okej taki troszku lepszy hotel - rano w samochód i objazdówka. Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 11:31 Z buda - tylko po UK .W innych krajach wypozyczalismy autko i w plener . Wieczorkiem do hotelu.Zawsze cos sie dzialo ,relaksujacy drink, jakies balety i do nastepnego. Teraz poruszamy sie lokalnymi busami,czy pociagami , czy taxi. My przeciez jezdzimy po drugiej stronie drogi,nie bede na starosc ryzykowac ;) Natomiast w namiocie -bylam tylko dwa razy: pierwszy i ostatni !W Lebie nad polskim morzem.Wspomnienia mam mile ,ale to nie moja bajka ,mam sztywny kark ;D Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 11:40 a74-7 napisał: > Z buda - tylko po UK .W innych krajach wypozyczalismy autko i w plener . Bogole... Pewnie i w PRL były wypożyczalnie dla zagramaniczniaków... Ja pamiętam jak jeździłem za młodu z ojcem w różne delegacje, no i w hotelu zostały tylko miejsca dla klienta dewizowego. Pan się zlitował i skasował nas w taryfie dla bidoków-Polaków...Tylko prosił się szybko rano zwijać zanim kerownik przydzie na kontrol. > Natomiast w namiocie -bylam tylko dwa razy: pierwszy i ostatni !W Lebie nad pol > skim morzem.Wspomnienia mam mile ,ale to nie moja bajka ,mam sztywny kark ;D e nie było tak źle, ale to były czasy licealno - studenckie; komfort spania akurat nie bardzo kogokolwiek interesował :D Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 11:01 Ale takiej Hiszpanii latem sobie nie wyobrażam W Hiszpanii, nie dysponujesz forsa- mozesz spokojnie spac na plazy ;) Oczywista po uprzednim zatankowaniu ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 11:11 Ale sensacja! czasem deszcz popada. Stąd było pytanie o namiocik :D Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 11:50 Alez ty wygodnicki :D Jesli towarzystwo naprane spi na plazy - deszczyk tylko ocuci i zmyje kurz z ostatniej nocy .22Widzialam takie sceny na Majorce,Ibizie .... My w pelnym marszu do Ibiza Old Town , a oni dopiero sie suszyli w porannym sloneczku . Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 11:55 No to wszystko się wyjaśniło - nigdy nie byłem tak naprany, żeby spać na plaży. Jakoś kuwa zawsze trafię do łóżeczka :D Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 11:58 Ps - ja prawdopodobnie głowę do alkoholu mam po ojcu; kiedyś się chwalił, że za młodych lat wyciągał spod stołu konsula rassiji. Ale ile było w tym prawdy to nie wiem, fakt; że mógł dużo obalić. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 12:53 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Ps - ja prawdopodobnie głowę do alkoholu mam po ojcu; kiedyś się chwalił, że za > młodych lat wyciągał spod stołu konsula rassiji. Ale ile było w tym prawdy to > nie wiem, fakt; że mógł dużo obalić. to musisz być kawał chłopa...bo cherlakom po dwóch piwach nogi się plączą :))) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 13:01 No pewnie, brzuch piwny co się zowie! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 13:10 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > No pewnie, brzuch piwny co się zowie! Podobno to nie po piwie... To ciąża spożywcza 😂 Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 13:18 Znaczy to akurat prawda. Piwo wbrew powszechnej opinii wcale nie ma wiele kalorii - co innego to co do niego podjadamy. Odpowiedz Link
friend_of_women Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 06:40 Dla kontrastu, kolory też naturalne ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 07:25 O, i to nie jedno. Konkretnie, że a) nie ruszy b) jak ruszy to się przewróci c) jak ruszy i się nie przewróci to będzie można zwiedzać okolicę szybkością pieszego aż do najbliższego wiaduktu :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 11:20 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > O, i to nie jedno. Konkretnie, że > a) nie ruszy > b) jak ruszy to się przewróci > c) jak ruszy i się nie przewróci to będzie można zwiedzać okolicę szybkością pi > eszego aż do najbliższego wiaduktu :) Zanim do wiaduktu, to kable najbliższe też trza zwijać ;) się mie przypomniał z telewizorni program, jak chałupy przewozili.... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 11:27 No akurat jak patrzę na swoja okolicę to kable nie lecą po słupach. Taka cywilizacja. Ale przez wiadukty to bym raczej za daleko nie zajechał. Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 09:44 Ten to prawdziwe cudo, wstawila bym to do ogrodka , wtedy dziecko moze przyjechac na dluzszy pobyt do mnie :-) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 09:48 Tak przy okazji - Byla pierwsza zona Trumpa -Ivana , swojego czasu zamowila luxusowy yacht , wspaniale wnetrza, tyle ze nie mogl plywac :) To tak na marginesie tych wypasionych ciekawostek. Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 09:54 I obiecany Clarkson in NASA( uwaga - manipulowanie pogoda to ponoc teoria spiskowa) Jeremy Clarkson - ''NASA is playing god, it's making it's own weather'' Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 10:44 Nie no, sztuczne wywoływanie opadów jest techniką znaną i stosowaną czasami od lat. Teorie spiskowe mówią o czymś zupełnie innym :D Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 10:58 Wiem ,geoengineering juz od lat '70 Modyfikacje klimatu i pogody mamy na biezaco. Ale ciii szaaa. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 11:13 Taaa, szasza sza. NWO nas morduje, w sumie nie wiadomo po co - ale sza sza! Nie interesuj się - otwórz umysł i zapłać za kolejną książkę/prelekcję na ten temat! Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.07.23, 11:16 Ps - "specjalna operacja wojskowa" na Ukrainie według różnych danych zabija jakieś 10000 ludzi miesięcznie. No ale wszechświatowy spisek od 50 lat musi manipulować klimatem... Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 08.07.23, 10:56 Nowa zabawka dla Ukrow- cluster bombs...:-( dzieci z zapalkami.... Odpowiedz Link
camella Re: FOTO - kącik. 08.07.23, 10:45 Nie wiem czy moje byś teraz chciała, dziś będzie chyba 40 stopni w cieniu tylko go szukać .. Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 08.07.23, 11:05 Aaa to ja podziekuje :) Wczoraj bylo 32 w miescie ... Dzis tylko 25, pachnie deszczem . Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 08.07.23, 11:57 U mnie duuzo gorącego słońca :) daje równo :) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 08.07.23, 15:17 No to zapraszasz teraz na basen i grilla wieczorem ;) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 08.07.23, 16:01 Oj, chyba nie masz wątpliwości, że tak :))) coś na ząbek i do przepłuczenia gardełka się znajdzie :))) Odpowiedz Link
chris.w5 Türk Şehitlik Camii 24.07.23, 21:42 przed wejściem trzeba zdjąć buty, kobiety zasłaniają włosy, chusty przy wejściu do wypożyczenia, meczet Türk Şehitlik Camii zbudowany 1999-2005 w stylu architektury osmańskiej 16. i 17. wieku według projektu tureckiego architekta Hilmiego Şenalpa, przy Columbiadamm, Neukölln, Berlin Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Türk Şehitlik Camii 25.07.23, 07:40 W Polsce w cerkwi (gdzieś też dawałem foty) pan w krótkich spodenkach dostał fartuszek do zasłonienia kolan. Ramiona i włosy im nie przeszkadzały. Odpowiedz Link
chris.w5 Türk Şehitlik Camii 25.07.23, 21:32 meczet Türk Şehitlik Camii zbudowany 1999-2005 w stylu architektury osmańskiej 16. i 17. wieku, przy Columbiadamm, Neukölln, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Re: FOTO - kącik 29.07.23, 23:45 ruda.replay napisała: > pstrykamy i chwalimy się takie moje pstrykanie, wieża kontrolna dawnego portu lotniczego Flughafen Tempelhof, widok z Golßener Straße, Tempelhof, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Flughafen Tempelhof 30.07.23, 00:08 wieża kontrolna dawnego portu lotniczego Flughafen Tempelhof, widok z Golßener Straße, Tempelhof, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Airbus A319-100 30.07.23, 19:00 ruda.replay napisała: > a samolociki jakieś masz? owszem, Airbus A319-100, Siberia Airlines, nad dzielnicą Reinickendorf, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Flughafen Tempelhof 01.08.23, 21:07 z bliższej odległości i pod słońce, wieża kontrolna dawnego portu lotniczego Flughafen Tempelhof, widok z Golßener Straße, Tempelhof, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Flughafen Tempelhof 02.08.23, 18:49 wieża kontrolna dawnego portu lotniczego Flughafen Tempelhof, Columbiadamm, Tempelhof, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Flughafen Tempelhof 05.08.23, 01:30 od 2008 park miejski Tempelhofer Park na dawnym lotnisku portu lotniczego Flughafen Tempelhof, przy Columbiadamm, Tempelhof, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Flughafen Tempelhof 06.08.23, 02:03 od 2008 park miejski Tempelhofer Park na dawnym lotnisku portu lotniczego Flughafen Tempelhof, przy Columbiadamm, Tempelhof, Berlin Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Flughafen Tempelhof 06.08.23, 09:00 Fajny, dużo przestrzeni zielonej, można wypoczywać :-) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Flughafen Tempelhof 06.08.23, 10:58 Taki minimalistyczny ten park , zawsze szybko mozna go przerobic na lotnisko, jakby co ;) Odpowiedz Link
chris.w5 Flughafen Tempelhof 07.08.23, 22:01 wieża kontrolna dawnego portu lotniczego Flughafen Tempelhof, Tempelhof, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 automobilklub ADAC 08.08.23, 23:04 reklama na budynku ogólnoniemieckiego automobilklubu ADAC, budynek podlega ochronie zabytków, widok z Güntzelstraße, Wilmersdorf, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 vis-a-vis 09.08.23, 19:10 vis-a-vis po zachodzie słońca, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 honda CBR 10.08.23, 23:15 honda CBR na Otto-Suhr-Allee, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 honda CBR 11.08.23, 22:58 honda CBR na Otto-Suhr-Allee, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 vis-a-vis 13.08.23, 19:07 vis-a-vis po zachodzie słońca, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 wieczorne vis-a-vis 13.08.23, 23:45 wieczorne vis-a-vis, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 wieczorne vis-a-vis 14.08.23, 21:41 widok ten sam, ale przy różnym oświetleniu każdorazowo inny, wieczorne vis-a-vis, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 30.07.23, 11:47 Ja mam samolocik :) Trzeba jeszcze zgadnac kto w srodku leci ?:) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 30.07.23, 11:52 To prosimy o samolociki :) gdzieś jakiś mam, ale czy się dokopie do nich...;) gdzie leci? ;)) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 30.07.23, 11:59 Na moim Bajden do Windsoru na obiadek ;):) 13.july 2021 Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 30.07.23, 12:17 Duży samolocik, bo pewnie i świta też leci na pudding :D wygrzebałam jakieś foty, może kiedyś znajdę w sobie chęci, by te wszystkie foty poskładać w jakąś całość ;) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 30.07.23, 12:40 Fajne , I to przyjemne laskotanie zanim oderwie sie od ziemi, patrzenie w dol ;czy juz ,czy jeszcze ...lubie ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 30.07.23, 12:49 jak już wyląduje i widzę, że gubi prędkośc, to też lubię :D ale nie wszędzie dojedzie się dorożką, czasem innego wyjścia nie ma ;)) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 02.08.23, 19:11 A... na ten moment ,kiedy kolka dotkna tarmaku- tez czekam ;) zwlaszcza ,kiedy sie dluzej siedzi na **pie....:-D:-D Odpowiedz Link
camella Re: FOTO - kącik. 31.07.23, 08:23 Słoneczniki kwiaty lata, to rośliny, które zawsze odwracają głowę do słońca. Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 02.08.23, 19:08 Wiele roslin otwiera swoje kwiaty o poranku i zamyka je wieczorem ..... Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 04.08.23, 15:57 Pola slonecznikowe-przepiekne, samotny slonecznik tez majestatyczny :) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 04.08.23, 09:34 a74-7 napisał: > Wiele roslin otwiera swoje kwiaty o poranku i zamyka je wieczorem ..... Ale nie każda się kręci za słońcem :) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 04.08.23, 15:41 A co np taki slonecznik robi noca ? Tak sie pytam ...:-P Odpowiedz Link
camella Re: FOTO - kącik. 04.08.23, 16:00 Łodyga mu rośnie w nocy, po zachodniej stronie przyspiesza i kwiatek rano budzi się od strony wschodu słońca .. Miałam kiedyś dwa duże słoneczniki i cały czas na siebie patrzały ,tak że do końca to nie wiadomo :-) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 04.08.23, 16:36 Chciala bym wyhodowac kilka w ogrodzie , ale ponoc sa dosc zarloczne w sensie zjadaja jakis tam kawalek ziemi z trawa. Poza tym zielone parakeets by go zjadly w okamgnieniu ...szkoda :-/ Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 04.08.23, 16:38 Ach te tajemnice slonecznika , zeby nie bylo, ze to historie spiskowe ;);):) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 04.08.23, 16:51 Stary dawno temu wyhodował kilka, ale tylko raz, bo później walczył, żeby łodygi wydrzeć z ziemi.... połamać się nie dały i machał siekierą. I potem tylko takie małe, ozdobne :-) Odpowiedz Link
camella Re: FOTO - kącik. 04.08.23, 16:48 Spróbuj raz. Kiedyś mi wróble obiadły i ja to widziałam,śmiesze było. Możesz kupić nawóz ,żeby lepiej rosły.W tym roku male szpaczki obdziubały krzaczek porzeczek a czereśni nie tknęły. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 04.08.23, 16:53 Czereśnie u mnie okrutnie masakrowaly. A poza tym, to była jakaś jasna odmiana, niespecjalna w smaku i poszła pod topór :-) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 04.08.23, 16:54 Bale już na polach, piękne widoki dla oka....:) I obiektywu ;) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 04.08.23, 18:23 PCzerwone porzeczki wyjatkowo obrodzily w tym roku, skonczyly na krzakach, bo nie zdazylam tego przejesc , ptaszory nie tykaly. Natomiast teraz codzienna bitwa szpaczych zlodziei o.... figi sasiada :D Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 04.08.23, 17:50 Oj, żeby się te ładne paznokietki nie porysowały ;) Tę córcie masz urodziwą bardzo :-) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 04.08.23, 17:59 Senkju :D Najwazniejsze , ze mamy swietny bond! Mozemy na sobie polegac :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 05.08.23, 12:25 To najważniejsze, mieć wsparcie własnego dziecka :) Od małego ładniutka, taki śmiejący człowieczek :-) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 06.08.23, 12:11 a74-7 napisał: > Usmiech po mamie ;):D To mamusia też musi być urodziwa kobietka, z promiennym uśmiechem :)) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 18.08.23, 12:48 "ile lat ma Twoja córka ? smile" A na ile wyglada ?:D Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 18.08.23, 12:52 a74-7 napisał: > "ile lat ma Twoja córka ? smile" > A na ile wyglada ?:D Powiem tak - może mieć i 16 (też takie widziałem) a może i z 30+? Bo mnie też nigdy nie wierzył, że jestem starszy niż wyglądam... Odpowiedz Link
camella Re: FOTO - kącik. 18.08.23, 13:01 Piękna jest ,wygląda młodo.Myslę, że jest po 30 tce.Tak się pytam bo mam wnuczkę,podobną do niej ma 16 lat Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 18.08.23, 17:21 A ja chcialam pokazac tylko jak u nas schodza sloneczniki , ona byla szybsza i chapnela swoja dzialke ;) Gratuluje wnusi camella :)Sweet sixteen ;)Gdyby tak cofnac czas ... Odpowiedz Link
camella Re: FOTO - kącik. 18.08.23, 17:38 Dziękuję,mam z wnuczką bardzo dobry kontakt.Jest jak druga córka,bardziej na luzie nie muszę tak się starać o wychowanie. Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 18.08.23, 18:38 Moja mowi , ze jestesmy "telepatetyczne" czyli telepatycznie nadajemy na tych samych drutach /wires nawet z wiekszych odleglosci :D Pozwole sobie zadac malo taktowne pytanie: Czy twoja corka rezyduje w UK ?Takie odnosze wrazenie :) Jesli nie chcesz - nie odpowiadaj , nie chcialam byc wscibska ;):) Odpowiedz Link
camella Re: FOTO - kącik. 18.08.23, 18:51 Nie ,ale ktoś z rodziny.Wiecej informacji mogę udzielić prywatnie jeśli chcesz. Moja córka mieszka niedaleko mnie . Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 18.08.23, 19:12 Dzieki , nie ma problemu :) Ja nawet poczty gazetowej nie mam :) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 19.08.23, 07:27 a74-7 napisał: > Moja mowi , ze jestesmy "telepatetyczne" czyli telepatycznie nadajemy na tych > samych drutach /wires W Polsce jest idiom: na tych samych falach. Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 19.08.23, 10:39 W Polsce jest idiom: na tych samych falach. Dzieki,czasami szuka sie na szybko slowa - i wychodzi jak wychodzi ;) Jak mozesz - poprawiaj :) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 19.08.23, 10:41 Mię nie chodzi o poprawianie; po prostu "imigrantom" chętnie pomogę w aktualnej polskiej kulturze językowej. :) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 19.08.23, 11:15 jak zwal, tak zwal . A jakie korzysci z tego dla ubogiego jezykowo migranta ;):D.Pozdro :) Odpowiedz Link
camella Re: FOTO - kącik. 19.08.23, 12:30 Ważne ,że zrozumiałe jak telepatycznie to rozumiemy się w lot Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 06.08.23, 11:01 Chris , a masz moze w albumie Denkmal für die ermordeten Juden Europas ? To jest cos , pomnik robi wrazenie ..! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 06.08.23, 12:11 Pazik wczoraj mnie zaszczycił obecnością w ogrodzie ;) troszkę skrzydełko miał sfatygowane ;) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 06.08.23, 13:39 Taki pazik tygrysek , czy latajaca zebra ;) ...Bardzo urodziwy :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 06.08.23, 19:56 a74-7 napisał: > Taki pazik tygrysek , czy latajaca zebra ;) ...Bardzo urodziwy :) Mam szczęście do takich z uszkodzonym skrzydełkiem ;) Motylek inwalida ;-) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 06.08.23, 20:30 Mam szczęście do takich z uszkodzonym skrzydełkiem wink Motylek inwalida wink Jak dlugo moze z kwiatka na kwiatek - zaden z niego inwalida ;) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 06.08.23, 20:39 a74-7 napisał: > Mam szczęście do takich z uszkodzonym skrzydełkiem wink > Motylek inwalida wink > Jak dlugo moze z kwiatka na kwiatek - zaden z niego inwalida ;) Dobrze, że w ogóle się pojawił W ubiegłym roku nie miałam szczęścia spotkać... chociaż goniłam po łąkach ;-) Odpowiedz Link
chris.w5 Re: FOTO - kącik 06.08.23, 13:27 a74-7 napisała: > masz moze w albumie Denkmal für die ermordeten Juden Europas ? mam gdzieś na dysku, muszę poszukać, może potrwać Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik 06.08.23, 13:35 Poczekam cierpliwie , bo rozmiar tego jest imponujacy. Jako ciekawostke dorzuce ze w Londynie przewala sie plany pod kolejny HMemorial( juz ich kilka mamy) o rowniez poteznej wielksci, w samym sercu- tuz obok Westminsteru.Byly protesty. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik 06.08.23, 13:38 Hm to może ja poproszę o niemiecki pomnik pomordowanych Polaków - tak dla porównania? Odpowiedz Link
chris.w5 Re: FOTO - kącik 06.08.23, 14:21 asdzxcvfsrggxdfsd, nie ma, artykuł portalu Deutsche Welle z 4 lipca 2019 na ten temat Odpowiedz Link
chris.w5 Holocaust-Mahnmal 06.08.23, 19:46 a74-7 napisała: > Poczekam cierpliwie Holocaust-Mahnmal, Pomnik Pomordowanych Żydów Europy, wzniesiony w 2005 według projektu amerykańskiego architekta Petera Eisenmana, upamiętnia zagładę Żydów w 2. wojnie światowej, widok z Ebertstraße, Mitte, Berlin Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 06.08.23, 15:43 Przyblizcie w dwoch slowach o co chodzi w artykule, bo ja nie szprecham .Bedzie ten pomnik dla Polakow czy tez nie zasluzyli ? Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 06.08.23, 15:47 Natomiast ten kwadratowy plac juz nigdy nie bedzie nalezal do Niemcow, bo to teraz ziemia. swieta. O to mnie sie rozchodzi. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: FOTO - kącik 06.08.23, 19:17 a74-7 napisała: > Przyblizcie w dwoch slowach o co chodzi w artykule do niedawna portal Deutsche Welle był też w języku polskim, teraz nie, po angielsku też nie chce pokazać. Możesz zdać się na pomoc tłumacza google 'Polscy politycy wielokrotnie narzekają, że naród, który 1 września 1939 padł pierwszą ofiarą niemieckiej inwazji i za swój opór musiał zapłacić ogromną krwawą ofiarę, nie ma odpowiedniego miejsca na złożenie wieńca na pomnikach historycznych... Bundestag (parlament) debatował' Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik 06.08.23, 20:07 oki, dzieki Chris, jeszcze pewnie dluga debata bedzie.... Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 10.08.23, 21:28 Kolorowo i i oaza dla rybakow .:) Fajna odskocznia. U mnie dzis byla piekna pogoda , posiedzielismy w knajpie nad rzeka.Malo ludzi , bo wakacje i czwartek ,milo bylo ;) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 17.08.23, 21:18 Taki gość na firance... wielkości paluszka wskazującego :-) Odpowiedz Link
camella Re: FOTO - kącik. 17.08.23, 21:39 Trzeba wyprosić ,bo będzie cykał całą zimę :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 20.08.23, 20:11 Wyprosiłam kulturalnie ;) na wolności niech sobie żyje ;)) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 18.08.23, 17:13 Zdjecie bylo robione 10 lat temu , czyli 30tka na karku .Teraz ma 4 siwe wlosy i nie wolno zdjec robic :D;) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 18.08.23, 17:22 No i porozrzucalo odpowiedzi do zdjecia ,heh .... Odpowiedz Link
camella Re: FOTO - kącik. 18.08.23, 17:35 No szkoda ale zgadłam ,że 30 tka 🙂Mamy córki w podobnym wieku . Odpowiedz Link
camella Re: FOTO - kącik. 18.08.23, 19:48 Kaszubskie Oko-wieża widokowa,Jezioro Żarnowieckie,farma wiatraków Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 18.08.23, 20:00 Musze przyznac , pieknie teraz , wszystko zadbane,dopiete na ostatni guzik ... Thumbs up! :) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 18.08.23, 20:03 I schody dla entuzjastow :D A w srodku wiezy jest windeczka ?:) Odpowiedz Link
camella Re: FOTO - kącik. 18.08.23, 20:04 a74-7 napisał: > I schody dla entuzjastow :D > A w srodku wiezy jest windeczka ?:) Tak winda jest ,jak większa grupa to się opłaca. Odpowiedz Link
chris.w5 Ernst-Reuter-Platz 19.08.23, 00:11 plac Ernst-Reuter-Platz, w tle budynki uniwersytetu Technische Universität, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
camella Re: FOTO - kącik. 19.08.23, 01:13 chris.w5 napisał: plac Ernst-Reuter-Platz, w tle budynki uniwersytetu Technische Universität, > Charlottenburg, Berlin Chyba źle ci wkleilo,nie tam gdzie chciałeś.Ty pewnie wszędzie pieszo chodzisz,że takie fajne foty możesz robić. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: FOTO - kącik 19.08.23, 02:01 camella, dziękuję, pstrykam gdy podczas spaceru coś wpadnie mi w oko Odpowiedz Link
chris.w5 Re: FOTO - kącik 19.08.23, 13:41 camella napisała: > z myślą o Tobie robiłam takie foto dziękuję, aktualne, czy wspomnieniowe? Odpowiedz Link
camella Re: FOTO - kącik 19.08.23, 13:46 Aktualne ,pamiętam kiedyś dla Ciebie też zrobiłam Odpowiedz Link
chris.w5 fotografia uliczna 19.08.23, 23:05 fotografia uliczna, Otto-Suhr-Allee, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
camella Re: fotografia uliczna 20.08.23, 09:47 Pusta ulica,wcześnie rano pani się chyba w podróż wybiera. Odpowiedz Link
a74-7 Re: fotografia uliczna 20.08.23, 23:27 W wiejskim klimacie wink) Na sianie , kochanie ;):) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: fotografia uliczna 20.08.23, 23:32 a74-7 napisał: > W wiejskim klimacie wink) > Na sianie , kochanie ;):) oj, nie było mi dane :D:D Odpowiedz Link
ruda.replay Re: fotografia uliczna 20.08.23, 23:33 a74-7 napisał: > Piekny pierscien ! jakas rybka machneła ogonem i tak powstał :)) Odpowiedz Link
camella Re: fotografia uliczna 20.08.23, 21:50 ruda.replay napisała: > Trochę wody dla ochłody ;)) Super fotka ,gdzie robiona? Odpowiedz Link
ruda.replay Re: fotografia uliczna 20.08.23, 22:28 camella napisała: > Ładnie się udało, zachód słońca:) lubię zachody słońca...często poluje na nie...:) trochę fot mam, w listopadzie najbarwniejsze są :) Odpowiedz Link
chris.w5 architektura przemysłowa 20.08.23, 22:16 architektura przemysłowa, widok z Am Hain, Ruhleben, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
ruda.replay Re: architektura przemysłowa 20.08.23, 22:28 ładnie wygląda, paski pracochłonne :)) Odpowiedz Link
camella Re: architektura przemysłowa 20.08.23, 22:41 To wątek na architekturę przemysłową ,Chris dał wyzwanie :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: architektura przemysłowa 20.08.23, 23:01 Muszę pogrzebać w plikach, może coś znajdę :) Odpowiedz Link
a74-7 Re: vis-a-vis 23.08.23, 08:47 Remontuja czy buduja nowy dom ? Ciekawe graffiti na tych wysokosciach :D Odpowiedz Link
chris.w5 Re: vis-a-vis 23.08.23, 14:22 a74-7, dom otrzymał nową elewację, graffiti tutaj lepiej widoczne Odpowiedz Link
a74-7 Re: vis-a-vis 23.08.23, 17:55 Fajnie przyblizyles obraz, bez uszczerbku dla ostrosci :) Szczerze przyznam , ze nie lubie graffiti.Pewnie i to zamaluja wkrotce., a moze nawet juz to zrobili ?;), bo fotka z maja '20roku. Za to balkon na fotce - niczego sobie :) Odpowiedz Link
a74-7 Re: vis-a-vis 23.08.23, 22:31 A to jakis znany artysta , np na miare Banksy'ego? Odpowiedz Link
chris.w5 Re: vis-a-vis 24.08.23, 02:06 a74-7, na pewno nie, według mnie to zwyczajny wandalizm. Znanym jest berliński streetart i graffiti-artysta El Bocho (swoją tożsamość trzyma w tajemnicy), tu jedna z jego twórczości Odpowiedz Link
a74-7 Re: vis-a-vis 27.08.23, 19:33 vis a vis, niby tak samo , ale o kazdej porze dnia , czy w zaleznosci od pogody - inaczej ...:) Odpowiedz Link
chris.w5 Re: vis-a-vis 27.08.23, 19:44 a74-7, właśnie tak i to prowokuje mnie do pstryknięcia Odpowiedz Link
chris.w5 Re: vis-a-vis 29.08.23, 21:31 ruda.replay, to niebo zachęciło mnie do pstryknięcia Odpowiedz Link
ruda.replay Re: vis-a-vis 29.08.23, 21:40 Też tak mam. Ciekawy układ chmurek i cyk. Lubię spoglądać w górę :-) Odpowiedz Link
chris.w5 fotografia uliczna 31.08.23, 02:23 fotografia uliczna, na Leibnizstraße, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 kymco 01.09.23, 19:44 tajwański trójkołowy skuter kymco MXU 250, Bismarckstraße, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 kymco 02.09.23, 20:45 tajwański trójkołowy skuter kymco MXU 250, Bismarckstraße, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Upper West Hotel 03.09.23, 00:36 Upper West Hotel, City West, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Kantstraße 03.09.23, 21:04 Kantstraße, widok w kierunku zachodnim, City West, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Kranzler Eck 04.09.23, 20:13 nowy Kranzler Eck zbudowany według projektu amerykańskiego architekta Helmuta Jahna, widok z Kurfürstendamm, City West, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Kurfürstendamm 05.09.23, 17:48 fotografia uliczna, Kurfürstendamm, City West, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
a74-7 Re: City West 06.09.23, 18:01 Hehehe przypomina mi sie "Szpica "z czasow Komorowskiego Odpowiedz Link
chris.w5 Re: City West 06.09.23, 20:28 a74-7 napisał: > przypomina mi sie "Szpica "z czasow Komorowskiego nie mam pojęcia o co chodzi? na zdjęciu z 2003 obelisk wysokości 27m na kuli o średnicy 3m autorstwa niemieckiego rzeźbiarza Karla Schlemmingera na placu Joachimstaler Platz. Obelisk wahadłowy można wprawić w ruch. Rzeźby Schlemmingera znajdują się w wielu miastach na całym świecie, między innymi w Atenach, Lizbonie, Londynie, Teheranie, Riyadzie, Salt Lake City, Lipsku i Monachium Odpowiedz Link
chris.w5 Kantstraße 08.09.23, 21:05 na rogu przy Kantstraße, City West, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 kościół Sankt Marien am Behnitz 09.09.23, 23:30 rzymskokatolicki kościół Sankt Marien am Behnitz, Świętej Marii na Behnitz, widok z Am Juliusturm, Spandau, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Altstadt Spandau 10.09.23, 20:48 makieta starego miasta Altstadt Spandau na Breite Straße na starym mieście, Spandau, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Altstadt Spandau 11.09.23, 02:38 w tle ewangelicki kościół Sankt-Nikolai-Kirche, widok z Kirchgasse, stare miasto Altstadt Spandau, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Altstadt Spandau 11.09.23, 22:04 Ritterstraße, stare miasto Altstadt Spandau, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Kurfürsten Joachim II. 12.09.23, 06:50 statua elektora brandenburskiego Kurfürsten Joachima II. (1505-1571) przed ewangelickim kościołem Sankt-Nikolai-Kirche, stare miasto Altstadt Spandau, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Sankt-Nikolai-Kirche 13.09.23, 00:00 ewangelicki kościół Sankt-Nikolai-Kirche, widok z Carl-Schurz-Straße, stare miasto Altstadt Spandau, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Sankt-Nikolai-Kirche 13.09.23, 19:21 ewangelicki kościół Sankt-Nikolai-Kirche, widok z Carl-Schurz-Straße, stare miasto Altstadt Spandau, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Carl-Schurz-Straße 14.09.23, 19:59 Carl-Schurz-Straße, stare miasto Altstadt Spandau, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Altstadt Spandau 15.09.23, 05:33 stare miasto Altstadt Spandau, widok z Am Juliusturm, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Hotel Waldorf Astoria Berlin 07.09.23, 22:39 Hotel Waldorf Astoria Berlin, City West, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 21.08.23, 09:14 Dla mnie przykladem architektury industrialnej jest budynek Lloydsa Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 21.08.23, 11:24 no, pięknie.....:) bez GPSa nie znalazłbym Cię ;) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 21.08.23, 11:35 :D:D Ale jak juz mnie znajdziesz ,to przeniesiemy do zupelnie innego miejsca; doslownie 15 krokow dalej ;) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 21.08.23, 11:48 Wór dolarów i można robić zakupy ;) spojrzałam w górę ;) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 21.08.23, 11:49 Mnóstwo gęsi kanadyjskich, wisiały dosłownie wszędzie ;) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 21.08.23, 11:53 Jak to w Hameryczce...dużo szkła, ciaśniutko ;) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 21.08.23, 11:55 I tak plątaliśmy się do póżnej nocy - weekend był ;) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 21.08.23, 11:58 Mississauga...tu na każdym kroku słychać j. polski... taka sobie galeria ;) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 21.08.23, 12:02 Ludzi, jak na lekarstwo, wszyscy w klimatyzowanych samochodach, wilgotność taka, że kapie z człowieka... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 21.08.23, 12:03 Zwane puszkami, lub M. Monroe... mieszkań wolnych dużo, ceny bajońskie, lokallizacja - przy ruchliwej ulicy... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 21.08.23, 12:06 Brampton...tu można było kupić od marchewki po spodnie ;)) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 21.08.23, 12:09 Wisła....i zakupy po polsku...polskie towary, za ladami Polki... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 21.08.23, 12:11 Mississauga...Costco...wszystko w hurcie, dla mających swój biznes Karta wstępu kosztowała wtedy 30$, nie pamietam już na ile... Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 21.08.23, 20:01 O widzisz ! Lubie takie ujecia miast.To przeciez tylko ponad 800 tysiecy ludzi , ale prezencje ma.I widze jak ciebie ten shopping zdominowal ;);) Sama bym poplynela :D Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 21.08.23, 20:05 W dobrym punkcie lezy Mississauga.Mialas okazje pojechac na wycieczke do USA? Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 21.08.23, 21:10 Będąc w Kanadzie? nie.... Nad Niagarą spoglądałam na Tęczowy most, bo na jego końcu były Stany. W USA byłam dużo wcześniej. Tylko raz...W Kanadzie 3 razy...wracałam w terminie, to nie było problemu na lotnisku ;) paszporcik, rzut okiem u pieczątka ;) pół roku swobodnie można siedzieć... Doczekam, może się "przelecę" bliżej wiosny kolejny raz... muszę dostać się do starego kompa, tam mam skarbnicę fot wszelakich... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 21.08.23, 21:26 Za plecami most do USA, a ja sobie tak stoję nad Niagarą i myślę...daleko mam do domu :D Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 22.08.23, 16:55 "Rudka a co Ci się z twarzą zrobiło ?" Jak to co ?prototyp maseczki wdrozonej w zycie 10 lat pozniej :);):D. Ty ladna lala jestes /bylas ,figura, wlos i ten teges;)Komplementow nigdy zadosc:) Nawet Niagra taka malutka ...:) Odpowiedz Link
camella Re: FOTO - kącik. 22.08.23, 17:26 Ach to Ona te trendy modowe wprowadziła , ale chętnie bym ją zobaczyła bez maseczki 😁 Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 22.08.23, 18:11 Nie będę ludzi twarzą straszyła ;) Ellie, jak zwykle łaskawa dla mnie :) parę zmarszczek przybyło, ale reszta chyba taka sama, w każdym razie - nie urosłam..nic, a nic ;)) Odpowiedz Link
chris.w5 Lietzenburger Straße 23.08.23, 20:47 Lietzenburger Straße, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Lietzenburger Straße 23.08.23, 21:28 chris.w5 napisał: > Lie > tzenburger Straße, Charlottenburg, Berlin Kawał budowli, a ile okien do umycia ;) Odpowiedz Link
chris.w5 Lietzenburger Straße 24.08.23, 20:48 przy Lietzenburger Straße, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Lietzenburger Straße 25.08.23, 21:21 przy Lietzenburger Straße, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
chris.w5 Lietzenburger Straße 26.08.23, 01:08 przy Lietzenburger Straße, Charlottenburg, Berlin Odpowiedz Link
camella Re: FOTO - kącik. 26.08.23, 14:58 ruda.replay napisała: > Tylko dla chudych ;) Jakieś skarpetki by się znalazły :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 26.08.23, 20:23 camella napisała: > ruda.replay napisała: > > > Tylko dla chudych ;) > Jakieś skarpetki by się znalazły :) Już niedługo skarpetki pójdą w ruch ;-) Chociaż przyznam, że zdarza mi się chodzić bez, nawet w zimie. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: FOTO - kącik 23.08.23, 21:06 ruda.replay napisała: > Jakieś sklepiki dla biedoty ładna seria zdjęć Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 29.08.23, 15:50 Coś by tu skubnął ;-) W każdym razie nie odmówiłabym :-) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 29.08.23, 18:54 Tez bym skubnela,ale skonczylo sie na lizaniu przez szybke; nawcinalismy sie kaczuchy pekinskiej i wonton zupki, zabraklo miejsca :D Mialam plany zakupow, ale dzien goracy byl , wiec wszyscy mieli taki sam pomysl ,zeby wyjsc do klimatyzowanego Westfield.Chyba nastepnym razem ...:) lody dla ochlody :) po prawej dlugi rzad restauracji z ogrodkami , a ludziska i tak w zacienionej czesci po lewej, pod zraszana zielona sciana .... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 01.09.23, 20:43 a74-7 napisał: > Tez bym skubnela,ale skonczylo sie na lizaniu przez szybke; nawcinalismy sie ka > czuchy pekinskiej i wonton zupki, zabraklo miejsca :D > Mialam plany zakupow, ale dzien goracy byl , wiec wszyscy mieli taki sam pomysl > > > > > lody dla ochlody :) > W tym gąszczu postów dopiero znalazłam ;) To na talerzykach, to jest tooo, co oczami jem :D Od pierwszej chwili mi "posmakowało" :))) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 01.09.23, 20:44 Miałam kiedyś od koleżanki....czy roslinka nie rozsiewa się po ogródku? a może pomyliłam ją z inną... Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 02.09.23, 20:54 Swietne cykadla, rudka ; to pierwsze - super ! :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: FOTO - kącik. 11.09.23, 09:06 To są właśnie..piekne chwile ;) na koniec dnia ;)) Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 13.09.23, 21:08 Wizytowka mojego miasta ;) Zdjecie juz stare . Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 14.09.23, 11:39 Oni wtedy zdjęli to kiczowate malowanie mostu czy to jakiś photoshop jest? Odpowiedz Link
a74-7 Re: FOTO - kącik. 14.09.23, 14:58 A gdzie ty tu kiczyk widzisz ,he? Electric blue ;-P to swiatla, a mostek malniety na niebiesko z bialymi akcentami i czerwonymi juz od silver jubilee( circa 1977.) jasnie panujacej Elzbiety na tronie .I co komu to przeszkadza ???Kiedys byl brazowy kolorek, a fee, Odpowiedz Link