borsuczyca.klusek 04.01.24, 23:14 Kocham oryginał, ale kocham też cover: Anna Naklab feat. Alle Farben & YouNotUs - Supergirl [;Official Video]; Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mr.elliot.jones Re: Najlepsze covery 06.01.24, 10:52 Takie właśnie lubię - gdy wnoszą coś nowego. Tutaj jest ewidentnie więcej "powietrza" czy nie wiem jak to nazwać. A to mój ulubiony przykład - bierzesz cudzy utwór i przerabiasz na swój styl. Na wszelki wypadek najpierw oryginał. Kraftwerk - Das Model A teraz słuchawki na uszy / rozkręcić kolumny. Rammstein-Das Modell-Official Video [;HD]; Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Najlepsze covery 06.01.24, 18:12 Zajebiste! W ogóle Rammstein to moja młodość. Młodość skoszona jak zboże... A oglądałeś może film Zagubiona autostrada D. Lyncha? Odpowiedz Link
mr.elliot.jones Re: Najlepsze covery 07.01.24, 13:19 borsuczyca.klusek napisała: > A oglądałeś może film Zagubiona autostrada D. Lyncha? To jest jeden z tych filmów, co czekają, aż je "na spokojnie obejrzę". Bo jakoś nie zachwycił. Z Lyncha to u mnie oczywiście Miasteczko TP (ale pierwszy sezon) no i The Straight Story. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Najlepsze covery 06.01.24, 18:13 Bardziej remix niż cover, ale dla mnie bardzo udany: David Guetta & Bebe Rexha - I'm Good (Blue) [;Official Music Video]; Odpowiedz Link
mr.elliot.jones Re: Najlepsze covery 07.01.24, 14:05 O, coś mi nie wysłało chyba... Na czym ta udaność polega? Z jednego przeboju do skakania zrobiono drugi do skakania. Jedyne co mi się rzuca na uszy to autotune - jakby wokalistka nawet tego nie potrafiła wyciągnąć :) Pierwszy z brzegu metal cover (choć i akustyczna w tym jest): Max Boras - "I'm Good (Blue)" Metal Cover (OFFICIAL MUSIC VIDEO) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Najlepsze covery 07.01.24, 15:35 mr.elliot.jones napisał: > O, coś mi nie wysłało chyba... > Na czym ta udaność polega? Good vibes 😀 Odpowiedz Link
mr.elliot.jones Re: Najlepsze covery 07.01.24, 16:16 Eee, to skomponuj coś własnego a nie jedziesz na cudzym :) Odpowiedz Link
hana2 Re: Najlepsze covery 07.01.24, 02:26 Lubię ten na przykład: youtu.be/LRP8d7hhpoQ?si=RBGmDVoPo1VeLplH Ależ miałam dziś fajny wieczór i tak, aby go przedłużyć, zajrzałam do salki przy kinoteatrze. Ps. Nie wiem czemu wklejają mi się linki, choć wklejam tak, aby pojawiały się ikonki z YT. Odpowiedz Link
mr.elliot.jones Re: Najlepsze covery 07.01.24, 14:18 hana2 napisała: > Big in Japan Aczkolwiek jak najbardziej spełnia moje kryterium coveru ("zrób po swojemu") to tutaj wolę oryginał. Odpowiedz Link
mr.elliot.jones Re: Najlepsze covery 07.01.24, 13:41 hana2 napisała: > Lubię ten na przykład: Pentatonix mój ulubieny też jest. > Ależ miałam dziś fajny wieczór i tak, aby go przedłużyć, zajrzałam do salki prz > y kinoteatrze. Zapraszam :) > Ps. Nie wiem czemu wklejają mi się linki, choć wklejam tak, aby pojawiały się i > konki z YT. Zakładam osobny wątek - popróbujemy... Odpowiedz Link
mr.elliot.jones To może Rihanna po zmianie płci? 07.01.24, 13:56 Umbrella - Vintage "Singin' in the Rain" Style Rihanna Cover ft. Casey Abrams & The Sole Sisters Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Najlepsze covery 07.01.24, 15:37 To pewnie wszyscy kojarzą: youtu.be/V1bFr2SWP1I?si=M9f5hFURZSZJlm2H Odpowiedz Link
mr.elliot.jones A skoro idziemy w żarty... 07.01.24, 16:02 LETNI x MichuM4K- „O Grzegorz Braun” (PARODIA „Peggy Brown” Myslovitz) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Najlepsze covery 19.01.24, 20:06 KULT - Lipcowy poranek [;OFFICIAL AUDIO]; Odpowiedz Link
mr.elliot.jones Re: Najlepsze covery 20.01.24, 07:45 Trochę mało Kultu w tym Kulcie jak dla mnie na dobry cover. Choć oczywiście wykonanie zacne. Odpowiedz Link
mr.elliot.jones Re: Najlepsze covery 21.01.24, 08:30 Billie Jean - Michael Jackson (Accordion Cover) Douglas Borsatti Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Najlepsze covery 22.01.24, 22:01 A cover z tłumaczeniem słów to dalej cover czy ma jakąś inną nazwę? KAZIK I KWARTET PROFORMA - Gorzki płacz (OFFICIAL AUDIO) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Najlepsze covery 23.01.24, 14:01 Chyba nie ma... Utwór X - polska wersja? To ja na odwrót, jak toja: Citizen G.C. - Don't Ask About Poland Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Najlepsze covery 23.01.24, 17:50 O takich przykładów dużo nie ma, ale zawsze się coś znajdzie: Myslovitz - Sound Of Solitude Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Najlepsze covery 24.01.24, 15:43 Jest więcej - w latach 80 wymyślili, że w ten sposób nasi podbiją zachód. Tu masz całą płytę Lady Pank. Lady Pank - Drop Everything (1985) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Najlepsze covery 24.01.24, 17:24 I jakoś nikomu się kurka nie udało 😒 Najbliżej chyba była Górniak po koniec lat 90' bo i głos i wygląd, tylko podobno głowa nie ta: Edyta Górniak - One And One [;Official Music Video]; Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Najlepsze covery 24.01.24, 17:36 Muza lat 80 to było nowum u nas - ale mocno opierała się na tym co na zachodzie znali od dekad. I z tego co wiem - o ile nawet płacili "nativom" za tłumaczenie tekstu - to już nikt nie mógł nic poradzić na wymowę (wyśpiew?) angielską u większości naszych wokalistów. Paradoksalnie pewnie - jako ciekawostka - większą szansę na przebicie by miały utwory w egzotycznym dla nich języku. Bo to, że w Polsce popularnością cieszył się poniższy utwór (bo to tak miło, że ktoś się coś nauczył po polsku) bynajmniej nie oznaczało, że jakiś anglojęzyczny klient zapłaci za katowanie wymowy jego języka... Marino Marini - Nie Płacz Kiedy Odjadę Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd To teraz prawdziwy cover - ale też powrót w czasie 24.01.24, 17:54 O ile PRL bardzo długo wykorzystywał zachodnie utwory "bez krępacji" = plagiatował, to podobno Jugosławia przynajmniej w pewnym okresie płaciła za prawa autorskie. Miki Jevremović - Zbogom, Kalifornijo (California Dreamin') Odpowiedz Link
hana2 Re: Najlepsze covery 26.01.24, 22:45 Kasia Kowalska - Modlitwa youtube.com/watch?v=2xP92loFdWY&si=QodNn6bfAewF87J7 Odpowiedz Link
hana2 Re: Najlepsze covery 27.01.24, 09:02 Nie wiem w sumie czy to jest cover, gdy jeden artysta wykonuje utwór innego artysty podczas koncertu. youtu.be/8klMG6E3bow?si=Wr_AA5lEmT0rJlMt Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Najlepsze covery 27.01.24, 16:00 Też nie wiem - ale czemu by nie miało? Chyba, że myślisz o słowie "tribute" - tego się widziałem używa, gdy wielu robi swoje covery na koncert/płytę poświęconą twórczości kogoś innego. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Najlepsze covery 26.01.24, 23:25 EWA FARNA - ARAHJA (Jest MOC i CIARY!) ❤👍 Odpowiedz Link