oby.watel 12.05.24, 08:59 Pali się hala w Warszawie. To kolejny pożar w ciągu ostatnich tygodni. Czy za tymi pożarami stoi Rosja, przed czym służby (nie nasze) ostrzegały? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 12.05.24, 09:50 oby.watel napisał: > Pali się hala w Warszawie. To kolejny pożar w ciągu ostatnich tygodni. Czy za t > ymi pożarami stoi Rosja, przed czym służby (nie nasze) ostrzegały? Jasne - są nawet świadkowie, którzy widzieli jak osobiście putain podpalał. Wcale nie januszostwo, załatwianie przeglądów za skrzynkę wódki czy nawet szukanie odszkodowania. To russkie nas niszczą!!! Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 12.05.24, 09:58 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > oby.watel napisał: > > > Pali się hala w Warszawie. To kolejny pożar w ciągu ostatnich tygodni. Cz > y za t > > ymi pożarami stoi Rosja, przed czym służby (nie nasze) ostrzegały? > > Jasne - są nawet świadkowie, którzy widzieli jak osobiście putain podpalał. > Wcale nie januszostwo, załatwianie przeglądów za skrzynkę wódki czy nawet szuka > nie odszkodowania. > To russkie nas niszczą!!! Świadkowie zawiadomili odpowiednie słuzby? Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 12.05.24, 10:14 No, takie od międzynarodówki. Ironia jest Ci obca? Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 12.05.24, 10:29 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > No, takie od międzynarodówki. Ironia jest Ci obca? To była ironia? A co próbowałeś wyszydzić? Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 12.05.24, 11:23 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Zgadnij... Zdecyduj się, bo ironia nie nadaje się na zgaduj-zgadulę. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 12.05.24, 11:27 To mam zrezygnować z ironii i Ci napisać: "czytaj ze zrozumieniem"? Przecież to jest poniżej godności obu z nas nie mówiąc o innych uczestnikach :D Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Pali się! 12.05.24, 11:30 Nawet strażacy mówią że to dziwny pożar. Wcześniej były rozmowy o nieprawidłowościach i wysoki czynsz. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 12.05.24, 11:43 hrasier_2 napisał: > Nawet strażacy mówią że to dziwny pożar. Wcześniej były rozmowy o nieprawidłowo > ściach i wysoki czynsz. Co uprawdopodobnia chęć odszkodowania. No teraz to już nie bardzo... Nie pykło. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 12.05.24, 11:34 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > To mam zrezygnować z ironii i Ci napisać: "czytaj ze zrozumieniem"? Przecież to > jest poniżej godności obu z nas nie mówiąc o innych uczestnikach :D W żadnym razie nie rezygnuj z ironii. Po prostu nad nią nieco popracuj i pisz ze zrozumieniem. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 12.05.24, 11:38 oby.watel napisał: > W żadnym razie nie rezygnuj z ironii. Po prostu nad nią nieco popracuj i pisz z > e zrozumieniem. W Krakowie też się hala targowa spaliła. Też w dziwnych okolicznościach. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 12.05.24, 11:41 Niektórzy rozumio w lot, inni nie mimo tłumaczeń. Wszystkim nie dogodzę. W końcu co ja jestem? pająk chwat wszystkim brat? Hass' mich oder lieb' mich Das ist mir egal Hass mich oder lieb' mich Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 12.05.24, 12:02 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Niektórzy rozumio w lot, inni nie mimo tłumaczeń. Wszystkim nie dogodzę. W końc > u co ja jestem? pająk chwat wszystkim brat? > > Hass' mich oder lieb' mich > Das ist mir egal Nie przejmuj się. Rozmówcy nie muszą rozumieć i łapać w lot to, co piszesz. Ważne że Ty rozumiesz i w lot łapiesz swoją ironię. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Pali się! 12.05.24, 12:31 Jakies zarzewie ognia tu widzę... będzie pożar? :)) realizujesz swoje marzenia z dzieciństwa, kiedy to chciałeś być...strażakiem? nooo, tooo gasić trzeba, nie podsycać :) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 12.05.24, 12:44 Spokojnie, jak to faceci pokazujemy sobie kto ma dłuższego... eee dłuższą ironię. Wojny nie będzie. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 12.05.24, 12:56 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Czego?! Krótkiego spięcia. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 12.05.24, 13:10 Jakiego spięcia?! Dyskusje bez obrażania to nie spięcia. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 12.05.24, 13:12 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Jakiego spięcia?! Dyskusje bez obrażania to nie spięcia. No i właśnie tego jest szkoda. Zawiedliśmy nadzieje. A prawda jest taka, że nam się po prostu nie chce. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Pali się! 12.05.24, 13:17 oooo :/ a już chciałam być stroną łagodzącą ;) jak plasterek na ranę :D Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 12.05.24, 13:20 ruda.replay napisała: > oooo :/ > a już chciałam być stroną łagodzącą ;) > jak plasterek na ranę :D Plasterki mają bardzo szerokie zastosowanie, więc nie ograniczaj się wyłącznie do jednego. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Pali się! 12.05.24, 13:24 No, wiesz...takie plasterki antykoncepcyjne, mogą wywoływać skutki niepożądane ;) Chyba, że na odciski, to wtedy można wiecej, jak jeden ;) Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 12.05.24, 14:23 ruda.replay napisała: > No, wiesz...takie plasterki antykoncepcyjne, mogą wywoływać skutki niepożądane > ;) Mam wiele różnych koncepcji. > Chyba, że na odciski, to wtedy można wiecej, jak jeden ;) Staram się nikomu nie nadepnąć na odcisk. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 12.05.24, 13:46 ruda.replay napisała: > oooo :/ > a już chciałam być stroną łagodzącą ;) I kto to mówi? No co, ze mną też możesz powalczyć ;D Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 12.05.24, 13:46 oby.watel napisał: > > Jakiego spięcia?! Dyskusje bez obrażania to nie spięcia. > > No i właśnie tego jest szkoda. Zawiedliśmy nadzieje. A prawda jest taka, że nam > się po prostu nie chce. Jak Tobie się chce - to dawaj :) Ring wolny! Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 12.05.24, 14:25 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Jak Tobie się chce - to dawaj :) Ring wolny! Może się chcieć, skoro się nie chce? Potrafisz tak? Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 12.05.24, 14:48 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Nie muszę, mam Tureckiego .) Nim się wyręczasz na ringu? Nie jest za wolny? Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 12.05.24, 14:52 Wiesz, jakby się zagłębić w meandry psychologii albo matrixa, to by wynikało, że on to właściwie ja. Taka sytuacja. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 12.05.24, 16:18 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Wiesz, jakby się zagłębić w meandry psychologii albo matrixa, to by wynikało, ż > e on to właściwie ja. Taka sytuacja. No to mnie uspokoiłeś. Mógłby mi nawtykać, ale jestem pewny, że nie będzie mu się chciało. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 13.05.24, 11:16 Paliło się składowisko śmieci w Kępie Zawadowskiej. Podobnie jak w pozostałych przypadkach nie stwierdzono zagrożenia dla ludzi. Toksyczny dym nie jest groźny, ponieważ unosi się w powietrze i opada na pola uprawne nie wyrządzając nikomu krzywdy. I to jest dobra wiadomość, ponieważ wynika z niej, że można spokojnie utylizować śmieci po prostu podpalając je. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Pali się! 13.05.24, 11:52 No przecież jak miała iść zima stulecia to miłościwie nam panujący dali dyspense na palenie starym trampkiem 🤷♀️ Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Pali się! 13.05.24, 13:25 www.fakt.pl/wydarzenia/polska/warszawa/szokujace-sceny-na-maturach-plonie-dach-liceum/f85s9y7 I po maturze... Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 13.05.24, 14:15 ruda.replay napisała: > www.fakt.pl/wydarzenia/polska/warszawa/szokujace-sceny-na-maturach-plonie-dach-liceum/f85s9y7 > > I po maturze... No i to jest dowód, że żeby się porozumieć nie trzeba znać języka i rozumieć co się mówi. Ogień pojawił się na dachu liceum. [...] Strażacy walczą, aby ogień nie przedostał się na panele fotowoltaiczne, które znajdują się na dachu. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Pali się! 13.05.24, 14:51 A co tam sie pali dzis w Poznaniu ? 13ty wiadomo, pechowy .... Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 13.05.24, 14:59 a74-7 napisał: > Oh pardon , to tylko wybuch byl .... Olej. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 13.05.24, 15:02 Podczas zajęć dydaktycznych z fizjochemii spalania i środków gaśniczych w poznańskiej Szkole Aspirantów PSP doszło do wybuchu. Przed południem w sali, w której przebywało dwudziestu kadetów i dwóch wykładowców doszło do "nieoczekiwanej reakcji w urządzeniu do określania temperatury zapłonu cieczy" Ja nie mogę, państwo z dykty i kartonu... PSP - Państwowa !!! Straż Pożarna. Nie kuwa ochotnicza, gdzie robią za friko jakieś Mirki z okolicy. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 13.05.24, 15:19 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Podczas zajęć dydaktycznych z fizjochemii spalania i środków gaśniczych w po > znańskiej Szkole Aspirantów PSP doszło do wybuchu. Przed południem w sali, w kt > órej przebywało dwudziestu kadetów i dwóch wykładowców doszło do "nieoczekiwane > j reakcji w urządzeniu do określania temperatury zapłonu cieczy" > > Ja nie mogę, państwo z dykty i kartonu... PSP - Państwowa !!! Straż Pożarna. Ni > e kuwa ochotnicza, gdzie robią za friko jakieś Mirki z okolicy. Może też mieli problem z pogłosem? Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Pali się! 14.05.24, 10:49 a74-7 napisał: > Oh pardon , to tylko wybuch byl .... Wątek się rozrośnie. Ja dzisiaj wypalam chwasty palnikiem. Trzymajcie kciuki. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 13.05.24, 16:32 Pali się szkoła, pali się zajezdnia autobusowa, w szkole aspirantów Państwowej Straży Pożarnej "dochodzi do zdarzenia" polegającego na wybuchu... Robi się coraz bezpieczniej. Jak tak dalej pójdzie media będą zaczynały serwisy informacje od informacji co się (jeszcze) nie pali. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 14.05.24, 09:54 Potężny pożar na terenie złomowiska w miejscowości Łąki na Dolnym Śląsku. To już nie jest wojna hybrydowa, ale kognitywna. Ale nie należy się bać, ani łączyć z Rosją, ponieważ Rosji zalezy na tym, żeby się bać i łączyć z Rosją nawet zorzę poranną. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 14.05.24, 10:22 Na złomie elektrycznym i elektronicznym to chyba ciągle można zarobić. Podobno płoną tam głównie opony, a tu to nie wiem. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Pali się! 14.05.24, 10:34 Mnie zastanawia jak to jest z monitoringiem. Teraz wszędzie kamer jak rodzynek w serniku i co, nie ma żadnego uchwyconego nagrania? Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 14.05.24, 10:39 A co ma być? Akurat była niespodziewana awaria... Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 14.05.24, 10:43 borsuczyca.klusek napisała: > Mnie zastanawia jak to jest z monitoringiem. Teraz wszędzie kamer jak rodzynek > w serniku i co, nie ma żadnego uchwyconego nagrania? Jeśli kamera uchwyci podpalacza, to natychmiast pęka nośnik i nagrania nie da się odtworzyć. Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Pali się! 14.05.24, 10:46 Tym z centrum handlowym kupców przy ul. Marywilskiej 44. Pan na białym koniu co się pojawił po 30 godzinach. Kazał się zameldować do pośredniaka. Ludzki pan. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Pali się! 14.05.24, 10:56 praca sie znajdzie , beda orac ,jak to sie drzewiej mowilo .... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 14.05.24, 11:17 a74-7 napisał: > praca sie znajdzie , beda orac ,jak to sie drzewiej mowilo .... Z tego co czytałem, to tam było mnóstwo takich, co kiedyś drobnicą handlowali gdziekolwiek: stragan, sławetne szczęki itp itd, teraz mnóstwo chłamu z Azji. Najwyraźniej ktoś ma inny plan co do tego miejsca... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 14.05.24, 10:56 Skoro opinia publiczna wszędzie widzi russkich - to właśnie różne Janusze biznesu złapały wiatr w żagle. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 14.05.24, 11:02 hrasier_2 napisał: > Tym z centrum handlowym kupców przy ul. Marywilskiej 44. Pan na białym koniu co > się pojawił po 30 godzinach. Kazał się zameldować do pośredniaka. Ludzki pan. Kaczyński cały na biało galopował na koniu? Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 14.05.24, 17:37 ruda.replay napisała: > To był zdaje się Trzaskowski ;) Niemożliwe. Trzaskowski nie umie jeździć konno. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Pali się! 15.05.24, 08:39 Społeczność wietnamska potrafiła się zjednoczyć, nikogo bez pomocy, wsparcia nie zostawią...a Polacy - w czarnej d..... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 15.05.24, 08:47 No już już, już jest zrzuta właśnie przez jakiś tam związek wietnamski założona. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Pali się! 15.05.24, 08:51 Da się? Da! A u nas... może uruchomią jakiś fundusz wspierający kupców, może znajdą im miejsca pracy...tylko czym będą handlować, jak wszystko spłonęło... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 15.05.24, 09:05 ruda.replay napisała: > A u nas... może uruchomią jakiś fundusz wspierający kupców ... > tylko czym będą handlować, jak wszystko spłonęło... Mnie się wydaje, że już od kilkudziesięciu lat żyjemy w kapitalizmie i Klient wybiera po cenie/jakości/dostępności itd. Nie jest rolą Klienta troszczenie się o straty Przedsiębiorcy. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Pali się! 15.05.24, 09:55 To są ludzkie tragedie i wszelkie górnolotne przepisy powinno odejść na drugi plan... Nieludzkim zachowaniem jest zostawić ludzi samym sobie. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 15.05.24, 10:15 ruda.replay napisała: > To są ludzkie tragedie i wszelkie górnolotne przepisy powinno odejść na drugi p > lan... > Nieludzkim zachowaniem jest zostawić ludzi samym sobie. Ke? Ktoś tym ludziom zabraniał w biznesplanie uwzględnić kwestii ubezpieczeń od strat? Zmuszał do pakowania majątku w molocha ze stali i dykty? Pewnie tak - ale nie ja. Ja w ogóle nie chadzam do takich przybytków, bo od razu mam "na zapleczu" widok niewolniczej pracy w tym dzieci. Nie wspieram przez zakup i tym bardziej przez jakieś zrzutki. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Pali się! 15.05.24, 10:20 To są zawsze ciężkie tematy. Jak pojedynczy człowiek traci pracę albo majątek to jest to jego problem i mógł się zabezpieczyć. Przy masowych akcjach następuje nagle wzmożenie i przeciganie się w zabawie kto da więcej i dlaczego to ktoś inny powinien dać. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 15.05.24, 10:22 borsuczyca.klusek napisała: > To są zawsze ciężkie tematy. Jak pojedynczy człowiek traci pracę albo majątek t > o jest to jego problem i mógł się zabezpieczyć. Przy masowych akcjach następuje > nagle wzmożenie i przeciganie się w zabawie kto da więcej i dlaczego to ktoś i > nny powinien dać. Ale dlaczego państwo miałoby decydować za podatników? Może w prosty sposób zapytać podatników, czy chcą pomagać. Każdy kto wpłaci na konto pomocy będzie mógł odliczyć wpłaconą kwotę od dochodu. Pomoże ten, kto może i chce, a nie wszyscy przymusowo. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 15.05.24, 10:44 borsuczyca.klusek napisała: > To są zawsze ciężkie tematy. Jak pojedynczy człowiek traci pracę albo majątek Jasne, tabuny Wietnamczyków w Polsce to są indywidualne osoby, a nie efekt działania jakiejś większej korpo. Litości... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Pali się! 15.05.24, 10:20 Chcesz mi powiedzieć, że kupując fajną koszulkę w innym miejscu masz pewność, że nie uszyły jej małe rączki? Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pali się! 15.05.24, 10:45 ruda.replay napisała: > Chcesz mi powiedzieć, że kupując fajną koszulkę w innym miejscu masz pewność, ż > e nie uszyły jej małe rączki? Nie mam - ale nie mam też możliwości sprawdzenia. Dlatego ogólnie o tym nie myślę - to nie jest odpowiedzialność Klienta. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 15.05.24, 10:20 ruda.replay napisała: > To są ludzkie tragedie i wszelkie górnolotne przepisy powinno odejść na drugi p > lan... > Nieludzkim zachowaniem jest zostawić ludzi samym sobie. Tym tropem poszedł PiS i profilaktycznie górnolotne przepisy odstawił na drugi plan albo wręcz całkowicie olał. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 15.05.24, 10:00 ruda.replay napisała: > Społeczność wietnamska potrafiła się zjednoczyć, nikogo bez pomocy, wsparcia ni > e zostawią...a Polacy - w czarnej d..... Społeczność wietnamska wzięła sprawy w swoje ręce, pomaga sobie wzajemnie. Społeczność polska jest jak rozkapryszone dziecko, trzeba je wziąć za rączkę, otrzeć łezki. Inna analogi a to dziady proszalne. Z tym, że dziad proszalny jest wdzięczny za każdy grosik, a oni będą wściekli i oburzeni cokolwiek by im nie powiedzieć, cokolwiek by im nie zaproponować. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Pali się! 15.05.24, 10:34 .. że Andrzejek prowadzi politykę zagraniczną państwa? Uśmiałam się solennie... Jemu to powinien urosnąć nosek na podobieństwo dyszla ;) Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 15.05.24, 11:59 ruda.replay napisała: > .. że Andrzejek prowadzi politykę zagraniczną państwa? > Uśmiałam się solennie... > Jemu to powinien urosnąć nosek na podobieństwo dyszla ;) Andrzejek nie prowadzi. Wydaje mu się, że prowadzi, bo bardzo chce prowadzić. PiS wyszło naprzeciw jego aspiracjom i przygotowało stosowna ustawę poprawiającą konstytucję. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Pali się! 15.05.24, 15:56 Ostatnie 8 lat, to była tylko dyplomacja, żadnego kreowania polityki zagranicznej. Dreptaliśmy gdzieś tam na samym koncu, bo według J. K był to szkodliwy interes dla Polski.... Odpowiedz Link
oby.watel Re: Pali się! 15.05.24, 17:06 ruda.replay napisała: > Ostatnie 8 lat, to była tylko dyplomacja, żadnego kreowania polityki zagraniczn > ej. Dreptaliśmy gdzieś tam na samym koncu, bo według J. K był to szkodliwy inte > res dla Polski.... W stawaniu okoniem, robieniu wbrew i realizowaniu polityki Moskwy dostrzegłaś dyplomację? Odpowiedz Link