Dodaj do ulubionych

Bożogrobcy

10.07.24, 13:05
Zakon Rycerski Świętego Grobu w Jerozolimie (OESSH) (łac. Ordo Equestris Sancti Sepulcri Hierosolymitani), pot. bożogrobcy – papieski zakon rycerski zrzeszający osoby świeckie i duchowne, pierwotnie utworzony w celu opieki nad Bazyliką Grobu Świętego w Jerozolimie i jej zbrojnej ochrony. [wiki]

Mieliśmy właśnie okazję porozmawiać z jednym z nich. Tak chciao tao, że akurat przechodziliśmy jak ludzie wychodzili z mszy. Więc my myk myk szybciutko; ksiądz już powoli zamykał, czy można na chwilkę?
Od słowa do słowa się okazało, że to ksiądz, zakonnik ale i rycerz.
Nie będę wchodził w historię miejsca; oni w pewnym momencie zobowiązali się świadczyć usługi "szpitalne" dla miasta X, ale zażądali wybudowania dla nich małego a pięknego kościoła.

- Wiecie, tak działa każda mafia - powiedział rycerz.
Obserwuj wątek
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Bożogrobcy 10.07.24, 16:09
      Zaebista pogoda na urlop - od rana Sahara, teraz chmury że oj zara luną; chyba grzmi gdzieś.
      Jak dobrze, że w mieście X większość nie tylko najważniejszych miejscówek jest w odległości 1 - max 2 km od naszego klimatyzowanego hotelu. "Taka gmina..."
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Bożogrobcy 10.07.24, 16:15
        To co - zaczynamy zgadywankę, co X znaczy? czy wszyscy już wcześniej widzieli, że napisałem gdzie w tym roku jedziemy?
        • a74-7 Re: Bożogrobcy 10.07.24, 17:44
          No wiesz, jak widzieli to moga niepamietac ,wiec nie badz taki skromny i pochwal sie :D
          Ja tez jutro udaje sie do Xy , moze ktos zgadnie :D
          • hrasier_2 Re: Bożogrobcy 10.07.24, 21:15
            U mnie są Rycerze Orderu Jasnogórskiej Bogarodzicy u tronu swej Orędowniczki. Ze Szwajcarii i Niemiec. Kumpel jest. Właśnie mnie odwiedził.
            • hrasier_2 Re: Bożogrobcy 10.07.24, 21:17
              Tu jest link. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.jasnagora.com/tematy/Rycerze%2520Jasnogorskiej%2520Bogarodzicy/temat_96&ved=2ahUKEwjL3cvNl52HAxX5R_EDHXvRBOoQFnoECBIQAQ&usg=AOvVaw3IOn-0QiNMBD_C_TzyiYrf
    • asdzxcvfsrggxdfsd wskazówka 1 11.07.24, 08:45
      To oczywiście nie Częstochowa, ale kościołów pełno, w samym centrum też. Bo miasto lokowane na pagórkach na bagnach. Lokowane, gdy naturalne warunki obronne miały krytyczne znaczenie. Czyli stare, tak stare, że pewnością wszyscy się uczyliście o nim w szkole. I nie rozpędzać mi się proszę - w Polsce jesteśmy.
      • ruda.replay Re: wskazówka 1 11.07.24, 09:22
        Musiałam być wtedy chora, bo nie wiem, co to za miasto :P pogoda stricte plażowa, żar leje się z nieba....butki wtapiają się w asfalt :)
        Wycieczki, zwiedzanie w taką pogodę, to prawdziwe wyzwanie...
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: wskazówka 1 11.07.24, 09:45
          Więc znów pomogło tao nam - klimatyzowany hotel w odległości 10 minut od głónego wzgórza z najstarszymi zabytkami. I setki pomniejszych ciekawostek do szwendania się w okolicy. Tak się potoczyła historia, że miasto dość szybko straciło główne znaczenie. I teraz jest perełka w zasięgu wzroku. No prawie. Bo ta ulica gdzieś w połowie się załamuje. Bo za Prusaka to były 2 ulice osobne. Potem po odzyskaniu niepodległości przyszedł "przypadkiem" pożar i zrobiono nowe wytyczenia ulic.
          • ruda.replay Re: wskazówka 1 11.07.24, 10:38
            Co to za miasto? Bo nie dosłyszałam :P
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: wskazówka 1 11.07.24, 10:53
              Leci kolejna wskazówka, uwaga...
    • asdzxcvfsrggxdfsd Wrocław ma krasnale 11.07.24, 10:56
      a miasto X - króliki.

Czyli wskazówka 3. Bo 2 to byli Prusacy.

Ukłony dla kolegi z Częstochowy: jest też królik - żużlowiec.
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wrocław ma krasnale 11.07.24, 12:16
        Forni zgadła na blogu; ma prawo do obrazka na forum Jak ktoś chce się dalej bawić, to niech chwilowo bloga nie sprawdza.
        • ruda.replay Re: Wrocław ma krasnale 12.07.24, 12:21
          Nie zaglądałam na bloga, ale przypomniałam sobie.... trochę mnie zblokowało przez upał ;)
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wrocław ma krasnale 12.07.24, 12:30
            Jak my się cieszymy, że wybraliśmy miasto, gdzie wszędzie jest blisko. Po śniadanku spacerek a potem na południe myk pod klimę...
            A teraz kto ma pod ręką papierową dychę, niech dokładnie ją obejrzy. Jest tam motyw z miasta X, ale nie chodzi o Mieszka I.
            Tego wykorzystano na lokalnych koszulkach.

Kto tu Mieszko?
            My Słowianie!
            • hrasier_2 Re: Wrocław ma krasnale 12.07.24, 12:51
              Wystarczy pojechać do każdej galerii i posiedzieć sobie na kawie i lodach. I oczywiście się schłodzić.
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wrocław ma krasnale 12.07.24, 12:58
                No nie pojadę na piwko do galerii. A pieszo to kilkaset metrów do pierwszego wodopoju :)
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wrocław ma krasnale 12.07.24, 13:03
                  Wróć! Jak już mam przepłacać to hotelowy bar piętro niżej :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka