Dodaj do ulubionych

Nostalgia...

02.09.24, 13:33
Miał ktoś takie NRDowskie "lego"?

Obserwuj wątek
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nostalgia... 02.09.24, 13:39
      Tak, dotarłem już do tego etapu... Sam z tego okresu nic nie mam, bo to wszystko pochłonął cud inżynierii ZSRR - Rubin (akurat już wtedy pod marką Elektron chyba) - strażaki długo pracowali, ale niewiele się dało odratować...
      Jestem na etapie szukania giełd staroci, ba; mam kontakt z facetem, który co jakiś czas jeździ do Niemca na opróżnianie starych domów. Czyli jak to śpiewano:

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nostalgia... 02.09.24, 13:45
        No tak, już znalazłem na niemieckim amazonie. 50 ojrosów za zdekompletowany JEDEN zestaw, a miałem ich więcej kiedyś. Cóż, Szwaby mają swoje sentymenty, na polskich giełdach jest szansa "za grosze".
        Też Wam powiem, jak już mnie wzięło to ogólnie podrążyłem, widziałem zabawki ich produkcji, które miałem, dzisiaj nawet tam są opisane jako unikat. Pod 2000 PLN wychodzi. Tylko siąść i płakać...
    • borsuczyca.klusek Re: Nostalgia... 02.09.24, 14:04
      Miałam jakieś podróby LEGO ale były bez kartonu, więc nie wiem co to mogło być 😃
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nostalgia... 02.09.24, 14:12
        Grossblock to nie była podróba. Tyle podobne, że różne zestawy można było sobie łączyć wedle fantazji.
        Za to pamiętam jak tam kiedyś rok na przełomie wieków siedzieliśmy - kupowało się niemieckie zestawy pod hasłem "pasujemy do lego". No, trochę tak, na większą skalę nie - bo się zaczynało powoli rozjeżdżać - nie ten reżim dokładności wtrysków. W Polsce też przecież takie są.

Wracając (zdjęcie z sieci):

https://11tech.wordpress.com/wp-content/uploads/2009/05/grossblock-baumeister.jpg?w=640
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nostalgia... 02.09.24, 14:13
          A tu masz to, co wygrzebałem z wiekowej fotografii:

• borsuczyca.klusek Re: Nostalgia... 02.09.24, 14:31
          Wygląda to zajebiście, te samochodziki też były w zestawie? 😳
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nostalgia... 02.09.24, 14:35
            borsuczyca.klusek napisała:

> Wygląda to zajebiście, te samochodziki też były w zestawie? 😳

Nie wiem, w moich nie było. Ale po co? To była era różnych matchboxów, nadal są wszędzie takie modeliki dostępne. A jak ktoś już buduje swoje własne osiedle - to i tak sam sobie wybierze co tam ma stać.
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nostalgia... 02.09.24, 14:38
              Tu masz mój garaż - z tej samej foty co klocki. No, wiadomo - nie ta skala modeli :D

• borsuczyca.klusek Re: Nostalgia... 02.09.24, 14:40
                Cudo
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nostalgia... 02.09.24, 14:46
                  I pa jak to jest. Dzięki tej focie "wszystko" pamiętam. WTEDY, ale tam to miałem jakieś powiedzmy 10 lat. Pożar już był na studiach. I tu jest dziura = brak fot. Więc pożaru nie można o wszystko winić. Pewnie wcześniej poleciało na śmieci. Tak samo dziś, oj, jakieś gónwno mp3 poleciało do śmieci - oj, pardą, do punktu selektywnego zbioru odpadów komunalnych .) No ja już do tego nie nostalgnę, ale może kiedyś dzieci... O i to jest kolejny trop dla mnie - są na jutube filmiki ludzi, którzy jeżdżą po tych PSZOKach i wygrzebują cudeńka. Niespodzianka! - już mam taki namierzony w okolicy
    • hrasier_2 Re: Nostalgia... 02.09.24, 14:06
      Mam jeszcze lego jak kupiłem w Budapeszcie. Jest niekompletne. Ale coś jeszcze można zbudować.
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nostalgia... 02.09.24, 14:18
        Poka!
        U nas syn jest legowiec. W sumie chyba nie ma Gwiazdki, żebyśmy mu czegoś nie podrzucili. Się kończy tak - potrawy sio i zaczyna składanie :D
        Kilka lat temu chyba tego dostał:

https://www.lego.com/cdn/cs/set/assets/blt37acd33d80d33837/42107.jpg
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nostalgia... 02.09.24, 14:22
          To też od dłuższego czasu jest "przekleństwo marketingowców". Poszli w specjalizowane modele ze specjalizowanymi częściami. Potem niewiele kreatywnego z nimi możesz zrobić.
      • hrasier_2 Re: Nostalgia... 02.09.24, 14:49
        Mam w piwnicy. Może później fotę strzelę. Teraz jestem na ranczo. Zbudowali drogę wylali asfalt i teraz zburzona bo za płytko. A jest to droga wewnętrzna.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nostalgia... 02.09.24, 14:56
          hrasier_2 napisał:

> Mam w piwnicy.

Znów się powtórzę, ale co tam. Tego oj długo trzymałem w piwnicy. Przy jakichś porządkach przyniosłem bez jakiejkolwiek nadziei, że działa = szybki test i do PSZOKa. Szok - nie do końca, ale działa i to jeszcze jak! Nie, żebym do czegoś miał teraz używać, ale od tej pory dumnie stoi i przywołuje wspomnienia o czasach, gdy był używany (zdjęcie z sieci):

https://www.hifiengine.com/images/model/technics_rs-tr265_double_cassette_deck.jpg
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nostalgia... 02.09.24, 14:56
            Hmmm, coś forum głupnie?

Tekst linku
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nostalgia... 02.09.24, 14:31
      A pamiętacie takie zestawy? Nie musicie - nadal podobne rozwiązania są dostępne. Z tego można skręcić cokolwiek. Nie wiem - przybornik na biurko. Czy z lego-motocykla samego by się dało? Nie wiem...

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nostalgia... 04.09.24, 12:08
      No i jest! Syn znalazł na aledrogo (i tak taniej niż w niemieckich sklepach), pan się sprężył i jak widać nie wysłał "cegły". Teraz tylko szybki test nastąpił - na porządne budowle musicie poczekać do Gwiazdki, bo w takim trybie je oryginalnie dostawałem. Już nie mogę się doczekać! :D

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Nostalgia... 07.09.24, 13:17
      A ktoś miał takie cudo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka