Dodaj do ulubionych

Serial na dziś - Poker Face

13.07.25, 11:26
Obejrzałam dwa odcinki i niestety trochę się odbiłam. Główna bohaterka sympatyczna i niesztampowa, ale całość robi wrażenie bieda wersji Mentalisty. Nie wiem może po prostu już wyrosłam z takich seriali, że jeden odcinek - jedna sprawa 🤷
Obserwuj wątek
    • louger.n Re: Serial na dziś - Poker Face 13.07.25, 12:19
      A ten serial widziałaś?
      • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Poker Face 13.07.25, 12:22
        Tak i nawet mi się podobał, ale też gdzieś go porzuciłam w połowie pierwszego sezonu. Po prostu nie zassał mnie do swojego świata na dłużej.
        Natomiast do dzisiaj pamiętam mocny odcinek z molestowaną żołnierką.
        • louger.n Re: Serial na dziś - Poker Face 13.07.25, 12:28
          Jak obejrzałam chyba z trzy lata temu. Pewnie że nie jest idealny ale jak dla mnie duży plus.
        • louger.n Re: Serial na dziś - Poker Face 13.07.25, 12:33
          Jeszcze odnośnie odpuszczania. Jakiś czas temu zaczęliśmy oglądać "Piedone". Wyłączyliśmy chyba po pięciu minutach bo nawet jak dla mnie poziom abstrakcji był zbyt wysoki w tych początkowych scenach. Niedawno niechcący wróciliśmy do niego i mam nadzieję że pojawi się kolejny sezon.
          • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Poker Face 13.07.25, 12:51
            Jeszcze serial od, którego odbiłam się po pierwszym odcinku to chwalony The Bear. Tu nawet nie dałam rady dooglądać do końca 🤷‍♀️
            • louger.n Re: Serial na dziś - Poker Face 13.07.25, 13:01
              Nigdy nie czytam recenzji.
            • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Poker Face 13.07.25, 21:02
              bear byl calkiem ok przez dwa sezony, choc za glosny :P z trzeciego ogladnelam pol pierwszego odcinka, dalej nie zamierzam, 4rozwniez nie

i ogolnie nie lubie czekac dlugo na kontynuacje jakiegokolwiek serialu
      • louger.n Re: Serial na dziś - Poker Face 13.07.25, 12:25
        Ja ogólnie nie byłam serialowym widzem. Tak naprawdę obejrzałam jedynie lost. Wiągnął mnie pierwszy sezon, reszta już niekoniecznie ale jestem taka że jak już zaczęłam to muszę do końca 🤦 To były jeszcze czasy że jeden odcinek na tydzień więc co czwartek wiedziałam co będę robić po 20ej 🤣
        • louger.n Re: Serial na dziś - Poker Face 13.07.25, 18:50
          Z 3 lata temu załapałam serialowego bakcyla. Najpierw "Magia kłamstwa", potem lżejszy "Castle" (z kilkoma naprawdę wielkimi odcinkami, szczególnie za sprawą głównej damskiej bohaterki). Stąd "Absentia". Teraz potrzebuję czegoś lekkiego, przy czym mogę robić sto innych rzeczy. Padło na "Rekruta". Z sentymentu dla głównego bohatera 😄😉
    • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Poker Face 13.07.25, 15:27
      tak jak High Potential jest popluczyna po Monku
      • louger.n Re: Serial na dziś - Poker Face 13.07.25, 18:29
        Nigdy nie udało mi się w całości obejrzeć Monka. Muszę poszukać.
        Will Treny - ktoś widział 🤔
        • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Poker Face 13.07.25, 18:31
          louger.n napisała:

> Will Treny - ktoś widział 🤔

Czytałam ze dwie książki z serii, ale serialu nie oglądałam
          • louger.n Re: Serial na dziś - Poker Face 13.07.25, 18:40
            Widziałam, jest już kolejny sezon.
        • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Poker Face 13.07.25, 21:02
          mam na liscie, jeszcze nie doszlam :P
    • brun_on_ten Re: Serial na dziś - Poker Face 14.07.25, 06:12
      borsuczyca.klusek napisała:

> Główna bohaterka sympatyczna i niesztampowa, ale całość robi wrażenie bieda wersji Mentalisty.

No to ją zacytuję:
      Bullshit!
      Mentalista to jak na przykład Columbo czy Monk - wariacje na temat Sherlocka. Wszyscy oni zajmują się od lat całkiem przebiegłymi przestępcami. I są w tym wytrenowani.
      Charlie to zwykła dziewczyna, która w instynktowny sposób wyczuwa, że ktoś wali ściemę w no cóż, jakkolwiek to dziwnie zabrzmi - sprawach banalnych (w porównaniu do tych od sherlocków).

Nie mówię, że to się musi wszystkim podobać, ale to nie jest "bieda-Mentalista".

> Nie wiem może po prostu już wyrosłam z takich seriali, że jeden odcinek - jedna sprawa ?

W tym serialu też masz wątek/sprawę ciągłą...

• borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Poker Face 14.07.25, 08:26
        Ten jej instynkt to wygląda bardziej jak super moc, jest zero - jedynkowy. I teraz pytanie dlaczego dziewczyna o takich zdolnościach mieszka w przyczepie i wikła się w jakieś szemrane gówno. Może gdzieś później jest jej backstory lepiej wyjaśnione, ale właśnie po tych pierwszych dwóch odcinkach nie ciągnie mnie by oglądać dalej
        • brun_on_ten Re: Serial na dziś - Poker Face 14.07.25, 09:02

> Ten jej instynkt to wygląda bardziej jak super moc, jest zero - jedynkowy.

To prawda i o tym właśnie pisałem. Sherlocki są wytrenowane, posługują się żelazną logiką niedostępną dla zwykłego śmiertelnika.
          "Ona jest jakaś inna" - ot ogrywała kasyna aż jej dawały bana i nigdy nie szkoliła się w sprawach kryminalnych.

> I teraz pytanie dlaczego dziewczyna o takich zdolnościach mieszka w przyczepie

Bo co wygrała to roztrwoniła.

> i wikła się w jakieś szemrane gówno. Może gdzieś później jest jej backstory lepiej
          > wyjaśnione, ale właśnie po tych pierwszych dwóch odcinkach nie ciągnie mnie by
          > oglądać dalej

Skoro tak, to mogę spoilerować....

Red John z Mentalisty to oczywiście Moriarty od Sherlocka.
          Tu takich geniuszy zbrodni nie ma... Za to owszem chcą ją zabić. Więc spieprza na zadupia - gdzie niestety moralność nie pozwala jej odpuścić sytuacji w której coś śmierdzi. Angażuje się w nią, wszyscy zaczynają o niej mówić więc już wie, że za chwilę "oni" ja znajdą. I ucieka dalej - co ładnie domyka pomysł na serial.
          Oczywiście w życiu nie jest tak, że gdziekolwiek pojedziesz napotykasz jakąś zbrodnię - ale to serial przecież...
          • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Poker Face 14.07.25, 09:11
            Jeszcze zobacz, że serial jest tak skonstruowany, że widz od początku wie kto zabił. Jedyną zagadkę stanowi jak główna bohaterka do tego dojdzie a to moim zdaniem trochę za mało by zaciekawić na dłużej, przynajmniej mnie.
            W innych serialach tego typu dostajemy na początek trupa i razem z bohaterami rozkminiamy kto zabił
            • brun_on_ten Re: Serial na dziś - Poker Face 14.07.25, 09:21

> Jeszcze zobacz, że serial jest tak skonstruowany, że widz od początku wie kto z
              > abił. Jedyną zagadkę stanowi jak główna bohaterka do tego dojdzie a to moim zda
              > niem trochę za mało by zaciekawić na dłużej, przynajmniej mnie.
              > W innych serialach tego typu dostajemy na początek trupa i razem z bohaterami r
              > ozkminiamy kto zabił
              >

Czyli Columbo nie lubisz?
              • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Poker Face 14.07.25, 09:26
                Columbo był jednak detektywem a nie randomem z super mocą
                • brun_on_ten Re: Serial na dziś - Poker Face 14.07.25, 09:38
                  No jednak nadal od swoich pierwszych scen wiedział na kim siąść. Owszem, przez swoje doświadczenie śledcze. Charlie wyczuwała to instynktownie.
                  Zdecyduj się jednak o czym właściwie mówimy - w jaki sposób postać wyczuwa, że coś śmierdzi - czy o widzu, który z góry wie kto zabił.
                  • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Poker Face 14.07.25, 09:42
                    Po prostu ten cały koncept na mnie nie podziałał. Może jakby to było inaczej sprzedane a ona jest dosłownie jak Superman czy tam inna Wonderwoman i jeszcze o tym wie, bo w drugim odcinku tłumaczy "że ma takie coś takiego".
                    • brun_on_ten Re: Serial na dziś - Poker Face 14.07.25, 10:10
                      No to od początku pisałem - nie spodobało się to nie. Zwłaszcza, że najwyraźniej kontynuacja jest już utopiona.
                      • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Poker Face 14.07.25, 10:23
                        Kontynuacja wjeżdża 17 lipca na Sky Showtime
                        • brun_on_ten Re: Serial na dziś - Poker Face 14.07.25, 10:25
                          Już parę razy miała być, no ale jak będzie to zobaczę.
                          • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Poker Face 14.07.25, 10:40
                            To już chyba oficjalne, bo latają reklamy z tą datą
    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Poker Face 18.07.25, 01:10
      Okazuje się, że to serial produkcji Riana Johnsona czyli tego gościa od Na noże z Danielem Craigiem:

• borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Poker Face 13.04.26, 09:37
      Wygląda na to, że ze względu na problemy głównej aktorki z powrotem do nałogu, trzeciego sezonu nie będzie.
      • carte_2026 Re: Serial na dziś - Poker Face 13.04.26, 11:04

> Wygląda na to, że ze względu na problemy głównej aktorki z powrotem do nałogu,
        > trzeciego sezonu nie będzie.
        >

Ke?
        • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Poker Face 13.04.26, 11:38
          Niestety według doniesień medialnych pani Natasha Lyonne odpięła wrotki i twórcy serialu nie widzą dalszej możliwości współpracy.

U niej to zarówno nałóg alko jak i narko, więc na pewno łatwo nie jest.
          • carte_2026 Re: Serial na dziś - Poker Face 13.04.26, 11:53
            No to szkoda...
            • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Poker Face 13.04.26, 12:02
              Mimo, że serial mnie nie porwał to i tak ta wiadomość mnie zasmuciła
              • carte_2026 Re: Serial na dziś - Poker Face 13.04.26, 12:11
                A ja wczoraj oglądałem jak niżej. Jakoś słabo polepione, gdyby nie kunszt Leonarda to by się nie dało oglądać.

www.filmweb.pl/film/Niebia%C5%84ska+pla%C5%BCa-2000-865

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka