carte_blanche_2025 14.10.25, 16:47 ale że serio wszyscy przegapili tegoroczny konkurs?! No to nawiązanie do wątku o Korei Płd. Otóż: nie tylko k-pop. Hyuk Lee - wywiad po I etapie | Konkurs Chopinowski 2025 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 14.10.25, 17:01 Ręce mi opadły... Dzisiaj w studiu TVP Kultura jednym z ekspertów jest jakiś Szymanowski, nie wiem, czy z TYCH Szymanowskich. Właśnie powiedział: oczekiwania som ogromne No ja piedrolę. Odpowiedz Link
leziox Re: Piedrolenie o Szopenie 14.10.25, 19:15 HAHAHAHA! Jak to w kraju, komentatorzy są bardzo namiętni w ocenach. :D Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Piedrolenie o Szopenie 14.10.25, 19:24 I to bez względu na rodzaj konkursu 🙄 Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 14.10.25, 19:26 co powiesz o: nieprawdopodobnie osobiste podejście do brzmienia architektonika dużych form to to, w czym czuje się najlepiej To z aktualnych wypowiedzi komentatorów w studiu - i to notowanych w trakcie pisania tego postu! Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Piedrolenie o Szopenie 14.10.25, 19:05 Czy literówka w tytule jest intencjonalna? 😅 Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 14.10.25, 19:14 borsuczyca.klusek napisała: > Czy literówka w tytule jest intencjonalna? 😅 > Że "piedrolenie"? Owszem - wiele portali jak zauważy poprawną formę to zrobi z tego coś w stylu p____e Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Piedrolenie o Szopenie 14.10.25, 19:27 Poszukam sobie czegoś na YT do posłuchania, bo jak włączam na TVP Kultura to mi Stary Borsuk przełącza 😤 Jest to człowiek wyjątkowo niewrażliwy na muzykę🙄 Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 14.10.25, 19:34 borsuczyca.klusek napisała: > Jest to człowiek wyjątkowo niewrażliwy na muzykę🙄 > Rammsteinem go! Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Piedrolenie o Szopenie 14.10.25, 19:37 Rammstein ma chociaż fajne teledyski Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 14.10.25, 19:43 borsuczyca.klusek napisała: > Rammstein ma chociaż fajne teledyski > A muzę to nie?! Odpowiedz Link
leziox Re: Piedrolenie o Szopenie 14.10.25, 19:49 Nooo, np. takie Ohne Dich, albo Komm in mein Boot...Albo Engel... Da się i słuchać i oglądać. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Piedrolenie o Szopenie 14.10.25, 20:00 Dla mnie też, w liceum byłam fanką Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 19.10.25, 20:32 Dziś finał, po 21 będzie Polak. Na razie u ekspertów pojawiły się "schody harmoniczne". Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 19.10.25, 21:07 Swoją drogą zobaczcie jakie rasistowskie jury. W finale 1 Biały, 1 Gruzin i 9 pochodzenia azjatyckiego. A gdzie są Czarni ja się pytam?! :D Odpowiedz Link
leziox Re: Piedrolenie o Szopenie 19.10.25, 21:55 Czarni? Czarni są wszędzie. Cóż za pytanie! :D Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 19.10.25, 22:10 Otóż sprawdziłem - żadnego płci dowolnej nie było nawet w eliminacjach przed-telewizyjnych. No, może kogoś przeoczyłem... Odpowiedz Link
dunajec1 Re: Piedrolenie o Szopenie 20.10.25, 18:34 Co do poloneza, na wiejskiej zabawie doszlo do zadymy no i a jakze bojki, ktos zadzwonil po MeOsow, ci przyjechali i po krotkiej tam rozprawie mowia do jednego -idziemy do poloneza -oo, przepraszam, nigdzie nie ide, z korwami nie tancze. Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 01:21 wpolityce.pl/kultura/743653-kolejny-skandal-na-konkursie-chopinowskim-nuty-z-bledami Odpowiedz Link
e-zybi Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 01:52 Widać, komuś bardzo zależało, aby to wszystko zepsuć, obniżyć rangę festiwalu! Koncerty Chopina z orkiestrą są grane od wielu dekad. Wydrukowanie nut z błędami to sabotaż, bo jak inaczej to nazwać? Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 02:42 Reakcja na wynik końcowy: Internet: Cooooooo?! Ekspert w studiu: Nigdy do tego nie powinno dojść. Odpowiedz Link
e-zybi Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 07:54 Byli lepsi, ale on wygrał. A może to tylko taki ukłon w stronę Jankesów? ;) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 08:23 Kurczę to prawie jak Eurowizja, też po finale sami niezadowoleni 🙄 Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 08:50 Gorzej. W EV obserwujesz głosowanie, widzisz ile kto punktów nazbierał, jakie ma szanse czy już przepadł. W Chopinie też jest system punktowy, wylicza się średnią za wszystkie etapy wraz z finałem. Możesz zobaczyć (z poprzedniej edycji, nie wiem czy teraz już opublikowali) ile kto komu dał punktów w etapach I - III. ALE nie w finale. Bo tam końcową tabelkę musi zatwierdzić w głosowaniu chyba większość 2/3 jury. "Protokołu nie podpisano" i rozpoczęły się kilkugodzinne tajne obrady. Sprytnie, nie? Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 09:05 A ilu jest członków jury i skąd są rekrutowani? To jest problem wszelakich nagród uznaniowych. Czy to Oscary, Chopeny, EV czy jeszcze coś innego. Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 09:37 www.chopincompetition.pl/pl/jury Zwróć uwagę skąd jest przewodniczący i dlaczego z kraju zwycięzcy... Nie - problem jest taki, że opowiada się widzom iż istnieje przejrzysty system punktowy z którego wyskakuje jednoznaczny wynik ale na końcu tabelka wędruje do niszczarki i się ogłasza co się chce. Nikt nie będzie pytany, dlaczego najpierw w finale dał X punktów o a po kilku godzinach zmienił na Y. Honorową jurorką (cokolwiek to znaczy) była Lidia Grychtołówna, pianistka, pedagog. Lat 97 ale umysł jak brzytwa. Postawili jej łaskawie krzesełko koło schodów w oczekiwaniu na wynik, nawet kawę podali. Po pewnym czasie podszedł reporter z pytaniem o wrażenia, a On na to: - Zaraz jedziemy do domu. Ile można czekać? Jest ten system punktowy czy go nie ma? Nad czym tyle dyskutować? Lidia Grychtołówna plays Schumann and Chopin Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 13:39 I żeby była pełna jasność - gdzie mnie do oceny wykonań utworów Chopina-wirtuoza. Eric Lu to dla mnie też mistrz fortepianu. Mogę się tylko opierać na wypowiedziach ekspertów TVP Kultura płci dowolnej - pianistów, jurorów itp. Oczywiście wszystkiego nie oglądałem, nie wiem, czy którekolwiek na Lu stawiało. Natomiast Ci, co byli po ogłoszeniu wyników też mieli postawę Cooooo?! Zdanie "nie powinno dojść do takiego wyniku" wypowiedział pan: chopin-antonin.eu/artist/jan-popis/ Odpowiedz Link
louger.n Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 11:35 Za moich szkolnych czasów pewną fryzurę określało się mianem Chopina ... wkur.ionego 🤷 Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 11:47 Heh, jak ja dłużej nie trafię do fryzjera, to też na mnie mówią szop-en. Znaczy kiedyś mówili, teraz to by był pewnie łysiejący szopen. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 11:55 Podobno polscy mężczyźni łysieją najszybciej w Europie 🙄 Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 12:02 A co mnie statystyki. No zakola powoli się powiększają. Nie mam problemu, bo kiedyś zgodziłem się na oebanie na krótko maszynką (nie na łyso) i żonie się podobało. Mnie też - bo długo znowu nie musiałem chodzić do fryzjera :D Odpowiedz Link
leziox Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 12:02 Nie wiem,ale ja zacząłem się golić na łyso ze względu na moje yebane loczki, które nijak nie dawały się uczesać. Któregoś dnia na kacu i w szale wkurwa, że nic nie da się z tym zrobić, ogoliłem czachę. No i tak mi się spodobało, że trwa do dzisiaj. Nawet nie wiem, czy naprawdę jestem łysy. :D Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 12:09 O, u mnie po etapie szopena też przychodzi czas na loczki. Z tym, że jak się klimat ocieplił to sam szopen mnie zaczyna wmurwiać... Odpowiedz Link
leziox Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 12:10 No to stań się łysy - przynajmniej na jakiś czas i spróbuj, czy Ci z tym dobrze. :D Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 12:22 Ale po co, jak na "prawie jeża" mi było dobrze? Odpowiedz Link
louger.n Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 12:23 A nie słyszałeś że "prawie" robi różnicę 🤔😉 carte_blanche_2025 napisał: > Ale po co, jak na "prawie jeża" mi było dobrze? Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 12:38 Aha - ale to MNIE było dobrze :D Odpowiedz Link
louger.n Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 12:22 Moja córka nie lubi gumek przy innych spineczek we włosach. Podcięła więc włosy na krótko. Ile się nasłuchała, ile my się nasłuchaliśmy że to przecież dziewczynka a w takich krótkich włosach... 🤦 Odpowiedz Link
leziox Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 12:30 Każdemu wg. potrzeb. Jeśli jej wygodnie w tym, to tak naprawdę nikomu co do tego. Ale jak to mówi przysłowie starożytnych Rosjan - ludziom gęby nie zamkniesz. Odpowiedz Link
louger.n Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 12:34 Wychodzę z założenia że to jej ma się podobać i ona ma się czuć w tym dobrze. A jojczące towarzystwo niech zajmie się sobą. Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 12:39 leziox napisał: > Każdemu wg. potrzeb. Jeśli jej wygodnie w tym, to tak naprawdę nikomu co do teg > o. > Ale jak to mówi przysłowie starożytnych Rosjan - ludziom gęby nie zamkniesz. Kurde, co za dzień. Zgadzam się z Leziem w 100%... Odpowiedz Link
leziox Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 13:41 No, dziwne. Chyba muszę wziąć tabletki na uspokojenie z tego wrażenia. :> Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 13:49 Niech Kolega nie wpada w panikę. Jaszcze nieraz się zdążymy poprztykać. Odpowiedz Link
leziox Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 14:06 Ufff...Uspokoiłeś mnie teraz niezmiernie! :) Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 14:10 Może jednak w końcu założę praktykę terapeutyczną?... Odpowiedz Link
louger.n Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 15:06 A ja kawy się napiję bo literki mi się poprzestawiały i przeczytałam... 🤦🤣 carte_blanche_2025 napisał: > Niech Kolega nie wpada w panikę. Jaszcze nieraz się zdążymy poprztykać. Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 15:09 louger.n napisała: > A ja kawy się napiję bo literki mi się poprzestawiały i przeczytałam... 🤦🤣 > carte_blanche_2025 napisał: > > > Niech Kolega nie wpada w panikę. Jaszcze nieraz się zdążymy poprztykać. Ke? Przecież dokładnie tak napisałem. Odpowiedz Link
leziox Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 20:01 louger.n napisała: > Pytanie co ja przeczytałam 😉🤔 Chyba wolę nie wiedzieć! :P Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 17:42 W ramach "piertolenia" dyskusja o filmie Chopin. Kurczę to mógłby być hit a wyszedł mocno średni film w dodatku nudny... Chopin, Chopin! FILM na bogato, ale z problemami. DYSKUSJA Odpowiedz Link
leziox Re: Piedrolenie o Szopenie 21.10.25, 21:11 Miał być Szopen, a wyszedł im Janko Muzykant. :) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Piedrolenie o Szopenie 22.10.25, 00:05 A Chopin na gitarze? Jimmy Page's Chopin Prelude n.4 - Arms Concert New York 1983 Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 22.10.25, 06:42 Za dużo się nasłuchałem ostatnio o oddawaniu "ducha muzyki Chopina". Jimmiemu się nie udało. Eric Lu – Prelude in E minor Op. 28 No. 4 (third stage) Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Re: Piedrolenie o Szopenie 22.10.25, 06:43 Tak lepiej: Chopin: Prelude Op.28. No.4. - Jozsef Eotvos -guitar Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 Polskie Radio Chopin 22.10.25, 07:17 Grają nie tylko Chopina. chopin.polskieradio.pl/ Odpowiedz Link
carte_blanche_2025 CSI - Chopin normalnie 22.10.25, 09:48 W jury zasiadał nauczyciel zwycięzcy. Ten sam, którego uczeń wygrał poprzedni konkurs. Obaj na fortepianie Fazioli. Coś mi się wydaje, że w koncercie laureatów wszyscy musieli na nim grać. Co jest? Wielkie święto muzyki zamieniło się w promocję włoskiej firmy założonej w 1981 roku? Odpowiedz Link