Dodaj do ulubionych

Lech Walesa

19.02.16, 22:33
Oriana Fallaci ktora zrobila wywiad z Walesa, dopiero duzo pozniej o tym wywiadzie opowiedziala:

On był wtedy taki pewny swego, taki nadęty, że powiedział mi: 'Zobaczy pani, że ja zostanę prezydentem'. 'Co on wygaduje?' - pomyślałam i nigdy nie włączyłam tego do wywiadu, bo to miał być dobry, antykomunistyczny, antyrosyjski wywiad. Nazajutrz, kiedy znów z nim rozmawiałam, powiedziałam: 'Słuchaj, Lechu, wczoraj powiedziałeś coś, co mam nagrane, ale wolałabym to pominąć, bo wygląda śmiesznie i pretensjonalnie'. 'Jakie śmiesznie? Jakie pretensjonalne? Masz napisać, co ci mówię: że będę prezydentem!'

Tych słów również nie ma w filmie o Wałęsie. Nie znalazły się bowiem w wywiadzie opublikowanym przez Fallaci. Zdecydowała, że napisze, że Wałęsa jest w porządku, bo w porządku według niej była 'Solidarność' i wartości, które związek prezentował. Nawet jeśli prywatnie nie lubiła jego przywódcy. „Wałęsa nie podobał mi się jako człowiek, ale stałam wobec ogromnego dylematu: albo przysłużyć się Rosjanom i napisać, że Wałęsa nie jest OK, albo pomóc walce o odzyskanie demokracji i napisać, że Wałęsa jest w porządku."

Oriana Falalci byla bardzo madra, odpowiedzialna kobieta.

Nie tak jak wszyscy ci, ktorzy z jednej strony chca bronic dobrego imienia Polski i Polakow, odebrac nagrode Grassowi, karac 5 letni wiezieniem za "polskie obozy koncentracyjne", a jednoczesnie niszcza swoja wlasna legende, swoj wlasny, rozpoznawalny na calym swiecie symbol.

Zalosne to i malostkowe jest...

Obserwuj wątek
    • jurasberlinczyk49 Re: Lech Walesa 19.02.16, 22:54
      maria421 napisała:

> Zalosne to i malostkowe jest...

"Akcję ekipy z Czerskiej „Jesteśmy z Lechem” należy czytać i interpretować dosłownie, chociaż właściwe hasło powinno brzmieć z francuska „Jesteśmy Wałęsą”. Nie tylko Czerska, ale cała „elita” RPIII jest w tej chwili Wałęsą, czyli obnażonym nic nieznaczącym rechotem historii.

Scenariusza upadku hydry zwanej RP III nie pisał Hollywood, to dzieło samego szatana albo Pana Boga, zależy jaką przyjąć perspektywę. Jeśli mówimy o skrajnym sadyzmie i pognębieniu miernot, które przez ćwierć wieku same siebie nazywały awangardą, to trzeba oddać szatanowi, co szatańskie. Jeśli zaś widzimy w wydarzeniach ostatnich dni wielką dziejową sprawiedliwość, to wypada złożyć dziękczynienie Najwyższemu. Tak, czy inaczej nie sposób porównać wyczynu Kiszczakowej z jakąkolwiek, nawet najbardziej rzetelną pracą analityczną opartą na źródłach. Towarzystwo najpierw straciło mowę, później rozum, bo to nie „szambonurki z IPN” opluły człowieka, któremu zawdzięczają wolność, ale wdowa po Kiszczaku rozsmarowała blagę okrągłostołową i to w jakiej formie!
      Z jednej strony komedia, z drugiej tragedia, no i wisienka na torcie w postaci wyceny – 90 tysięcy za bohatera, o którym mówi cały świat.

Ano właśnie mówił i o to chodzi, że nadal mówi, gdyby świat milczał pewnie też nie udałoby się uratować upadłej legendy, ale przy świecie mówiącym nic się nie da zrobić. Po wstępnym szoku usłyszeliśmy od tych, którzy pozbierali się najszybciej, że „prawda to trucizna”, „autentyczne nie znaczy prawdziwe”, a sam zainteresowany stwierdził, że nie pił wódki z esbekami, tylko wina i szampana. Wszystko psu na budę, bo w BBC i wielu innych mediach zachodnich nikt się nie bawi w relatywizowanie. Przekaz jest prosty i czytelny, również dlatego, by podkreślić sensację – Lech Wałęsa był płatnym agentem komunistycznej bezpieki o pseudonimie „Bolek”."

Amen. ;-)

Źródło.

• jurasberlinczyk49 Re: Lech Walesa 19.02.16, 23:10
        A "na odchodne" nieco poważniejszy tekst, z którego tezami zgadzam się w całej rozciągłości:

"Całkiem świadomie wdałem się w polemikę z kilkoma osobami, które prezentują odmienny ode mnie pogląd na temat newsów dotyczących Lecha Wałęsy. Moi adwersarze, po ujawnieniu nowych faktów na jego temat twierdzą, że „nawet, jeśli Lech Wałęsa współpracował, to nikogo nie skrzywdził” oraz „szlachetnymi czynami (np. ‘obalenie komuny’), odpłacił wcześniejsze winy”. Moim zdaniem takie tezy są nie tylko nieprzyzwoite, ale po prostu błędne i nielogiczne.

Nie będę wymieniał listy krzywd wyrządzonych przez Wałęsę osobom, na które donosił, bo zrobili to historycy i jego byli współpracownicy, którzy przytaczają nazwiska, fakty i daty dokumentujące, jakie krzywdy poniosły konkretne osoby na skutek donosów TW Bolka. Wykraczając poza przypadek Wałęsy warto zauważyć, że bezpiekę interesowało wszystko, co da się wydobyć z przesłuchiwanej czy współpracującej z nimi osoby, a nie tylko donoszenie na kolegów. Wiedza o pozornie nieistotnych sprawach dawała bezpiece cenny oręż przeciw rozpracowywanym opozycjonistom, których można było „zmiękczać” podczas przesłuchań tekstami w rodzaju „i tak wszystko o was wiemy”. Wiedza, jak się ktoś zachowuje w gronie przyjaciół lub jak ma umeblowane mieszkanie, każda, nawet najdrobniejsza informacja uzyskana od tajnego współpracownika, mogła być cenna w walce z opozycją. Dywagacje w rodzaju „prowadziłem grę z esbecją, bo podawałem im nieistotne informacje” są przejawem skrajnej naiwności lub po prostu linią obrony przyłapanych na współpracy, z bezpieczniackim aparatem, osób.

Druga narracja moich adwersarzy, czyli rzekome „odkupienie win”. Historia rodzaju ludzkiego, literatury czy (pop) kultury notuje liczne przypadki odkupienia win. Szaweł – Paweł, Kmicic, Jacek Soplica, Anakin Skywalker, to przykłady z różnych „parafii”, ale podobne przykłady obserwujemy na co dzień w naszym życiu i życiu bliższego czy dalszego otoczenia. Prawdziwe odkupienie musi zawierać przyznanie się do popełnianych czynów, „wyznania popełnionych grzechów”, bowiem trwanie w kłamstwie, zaprzeczanie im, wyklucza taką możliwość.
        Jeśli ma mieć miejsce oczyszczenie z win Lecha Wałęsy, to przede wszystkim powinien on szczerze wszystko wyjawić. Nie może mówić o „uwikłaniu” czy „błędach młodości”, ale o współpracy z komunistyczną bezpieką, krzywdzeniu kolegów, pobieraniu wynagrodzenia za sporządzane donosy, niszczeniu powierzonych mu dokumentów, wieloletnim szkalowaniu osób, które w przeszłości ujawniały jego współpracę z SB, świadomym i długoletnim trwaniu w kłamstwie, gdy w różny sposób zaprzeczał czy fałszował historię własnego życia, Solidarności i Polski. Jeśli taka publiczna postawa miałaby (będzie miała) miejsce, może nastąpić ekspiacja, większe lub mniejsze „odkupienie win” Lecha Wałęsy. Wcześniej jest to niemożliwe.

Trwanie w kłamstwie ma nie tylko wymiar symboliczno-moralny lecz również praktyczny. Osoba, która ma coś na sumieniu, a do czego się nie przyznaje, może ulegać wpływom osób, które są dysponentami takiej ekskluzywnej wiedzy.

Taki soft przykład, to Józef Boczek z „Kariery Nikodema Dyzmy”, który szantażując prezesa banku Dyzmę wyjawieniem jego niechlubnej przeszłości uzyskuje posadę, a później podwyżkę, ale nietrudno sobie wyobrazić sytuację wielokrotnie groźniejszą niż opisana przez Dołęgę-Mostowicza. Jak zachowa się poseł, minister, członek zarządu potężnej spółki czy redaktor naczelny ważnej gazety lub prezes telewizji, któremu ktoś dyskretnie uświadomi, że wie o jego „grzechach młodości” (np. o ucieczce z miejsca wypadku, zdradzie małżeńskiej, sfałszowaniu dyplomu uczelni, współpracy z komunistyczną bezpieką)? Czy tak „zmotywowany” członek zarządu nie będzie skłonny ustawić przetarg tak, by wygrał go wskazany przez szantażystę oferent, a poseł - członek Komisji Obrony Narodowej, nie będzie skłonny do forsowania rozwiązań, które nie muszą być zgodne z interesem i bezpieczeństwem państwa?

W takich przypadkach nie mamy do czynienia tylko i wyłącznie z zachowaniem nagannym (kłamstwo dotyczące własnego życiorysu), ale z ryzykiem poniesienia strat ekonomicznych, politycznych, a nawet dotyczących bezpieczeństwa współobywateli, a to już nie są przypadki błahe i nieistotne.

Czy takie zdarzenia miały miejsce, gdy Lech Wałęsa pełnił jedną z najistotniejszych funkcji w państwie, podpisując lub wetując ustawy, podpisującego akty łaski, wpływając na decyzje gospodarcze, konferując z głowami państw, kontaktując się z przedstawicielami finansjery w Polsce i poza jej granicami? Czy niemożliwy był przypadek, że odwiedza go jakiś Smutny Pan (od Kiszczaka lub skądkolwiek) okazując kopię kompromitującego go dokumentu lub nagrania?
        Na pytanie, czy tak było, nie znamy dziś odpowiedzi, ale jedno jest pewne. Gdyby Lech Wałęsa w okresie transformacji ustrojowej, gdy nie groziło już wsadzenie do więzienia, pozbawienie pracy czy inwazja wojsk sowieckich, przyznał się do współpracy z SB w latach 70-tych, do pisania raportów podpisanych TW Bolek i przyjmowania za to wynagrodzenia, to prawdopodobnie nigdy nie zostałby Prezydentem RP, mimo ogromnego wkładu w „obalanie komuny” nie chodziłby w glorii i chwale i na pewno nie otrzymywałby wysokich honorariów za „wykłady” prezentowane w różnych zakątkach świata, ale zyskałby szacunek wielu osób, tak jak szacunek i przebaczenie zyskały osoby znane nie tylko z historii czy literatury, ale z najnowszych dziejów Polski, które ze skruchą wyznały popełnione czyny.

Gdyby Lech Wałęsa w przeszłości przyznał się do ciemnych epizodów w swoim życiorysie, niemożliwa byłaby sytuacja, że ktoś za pomocą groźby lub szantażu usiłuje cokolwiek na nim wymóc lub od niego uzyskać. Gdyby Wałęsa w przeszłości się przyznał, to nie byłoby jego spektakularnego i bolesnego upadku, który właśnie na naszych oczach nastąpił."

Źródło.

• manny-jestem Re: Lech Walesa 19.02.16, 23:29
          Dodam od siebie ze nie rozumie tych autorow, a paru takich, nawet takich co szanuje jak Michal Szuldrzynski w Rzepie, juz spotaklem, ktorzy pisza ze wciaz mozna i trzeba uznawac Walese za bohatera w latach 80tych.

Szuldrzynski napisal ze niewatpliwe jest to ze Walesa byl agentem w latach 70tych. Raczej pewne jest to ze sprawa kwitow pwodowala jego wsparcie dla lewej nogi i atak na dekomunizacje i lustracje wtedy kiedy byl prezednetem, no ale ponoc nie powinno to umnijeszac jego zaslug z latch 80tych.

No ale jesli kwity u Kiszczaka wplywaly tak znacznie na jego zachowanie w wolnej Polsce kiedy byl prezedyntem i pozniej, to dlaczego mamy uwazac ze nie mialy zadnego wplywu na jego dzialalnosc w czasach Solidarnosci? Dla mnie to kompletnie nielogiczne. Niby bezpieka w czasach Solidarnosci zapomniala ze ma haki na Walese????
          • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 13:55
            manny-jestem napisał:

> No ale jesli kwity u Kiszczaka wplywaly tak znacznie na jego zachowanie w wolne
            > j Polsce kiedy byl prezedyntem i pozniej, to dlaczego mamy uwazac ze nie mialy
            > zadnego wplywu na jego dzialalnosc w czasach Solidarnosci? Dla mnie to kompletn
            > ie nielogiczne. Niby bezpieka w czasach Solidarnosci zapomniala ze ma haki na W
            > alese????
            >

Manny, jeszcze wcale nie wiemy jakie kwity byly u Kiszczaka.

To wszystko jest jakies ... dziwne. Kiszczak umiera w listopadzie 2015 , przed smiercia poleca zonie spieniezyc kwity, sprzedac je IPNowi, co wdowa robi zadajac za te dokumenty 90 tys. zl od instytucji ktora nie moze kupowac (za pieniadze podatnika) dokumentow.... Kiszczak o tym pewnie wiedzial?
            Jezeli te kwity tak kompromituja Walese, to on sam pewnie kupilby je za wyzsza sume.

Pamietasz kampanie wyborcza Walesa- Tymieniecki w 1990 roku? Pamietasz ze Tymieniecki "mial teczki" na Walese ? Jak widac juz wtedy Polakow te teczki malo obchodzily, bo wybrali Walese a nie Tymienieckiego.

Piszesz ze te kwity "wplywaly tak znacznie na jego zachowanie kiedy byl prezydentem".
            Tu bylyby potrzebne dowody ze byl szantazowany i przez kogo, ja widze tylko jeden publiczny szantaz- "marsz na Belweder" urzadzony przez Jaroslawa Kaczynskiego w czasie ktorego palono kukle Walesy, niesiono transparenty "Bolek do Moskwy" i zadano ustapienia Walesy ktory jednak sie nie ugial, a akcja Kaczynskiego nie znalazla wiekszego poparcia wsrod Polakow.

Walesa juz od ponad 20 lat nie jest prezydentem i nie ma zadnego wplywu na polityke w Polsce, wiec skoro Walesa nie ma zadnego wplywu na Polske, to i kwity na niego nie maja zadnego wplywu na polska polityke.

Ta heca, nazywana "walka o prawde" ma na celu zrzucenie Walesy z cokolu Solidarnosci i postawienia na jego miejsca Lecha Kaczynskiego, o czym wyraznie w roku 2010 mowil Jaroslaw Kaczynski.

To PiS i tylko PiS ma w tym interes.

Najbardziej obrzydliwe jest to, ze taraz PiS tak slepo ufa SB, ktora nagminnie falszowala dokumenty....
            • jureek Re: Lech Walesa 21.02.16, 14:27
              maria421 napisała:

> Ta heca, nazywana "walka o prawde" ma na celu zrzucenie Walesy z cokolu Solidar
              > nosci i postawienia na jego miejsca Lecha Kaczynskiego, o czym wyraznie w roku
              > 2010 mowil Jaroslaw Kaczynski.

W roli moralizatora występuje też niejaki Brudziński. Jak tak walczy o prawdę, to niech najpierw sam publicznie opowie o swoich historiach, jak chodził do szkoły.
              • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 14:49
                jureek napisał:

> W roli moralizatora występuje też niejaki Brudziński. Jak tak walczy o prawdę,
                > to niech najpierw sam publicznie opowie o swoich historiach, jak chodził do szk
                > oły.

No ale on sie taraz "nawrocil" na jedynie sluszna opcje polityczna, wiec jakies tam kradzieze to tylko drobne przestepstwa mlodosci byly...

• astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 17:59
                jureek napisał:

> maria421 napisała:
                >
                > > Ta heca, nazywana "walka o prawde" ma na celu zrzucenie Walesy z cokolu S
                > olidar
                > > nosci i postawienia na jego miejsca Lecha Kaczynskiego, o czym wyraznie w
                > roku
                > > 2010 mowil Jaroslaw Kaczynski.
                >
                > W roli moralizatora występuje też niejaki Brudziński. Jak tak walczy o prawdę,
                > to niech najpierw sam publicznie opowie o swoich historiach, jak chodził do szk
                > oły.

Coś podpisał będąc w podstawówce?
                • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:02
                  astra18 napisała:

> Coś podpisał będąc w podstawówce?

Zaraz sie okaze ze rozboj i kradziez to pestka, oczywiscie jezeli delikwent potem sie "nawroci" na jedynie sluszna partie :-)

• astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:06
                    maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                    >
                    > > Coś podpisał będąc w podstawówce?
                    >
                    > Zaraz sie okaze ze rozboj i kradziez to pestka, oczywiscie jezeli delikwent pot
                    > em sie "nawroci" na jedynie sluszna partie :-)

Ja tam nie mam nic do Wałęsy że prowadzał ię z jakąś kochanką Krystyną:)

Taki poziom plotek teraz tu uskuteczniasz? Ty, taka "wrażliwa" na źródła?
                    A fe!:)
                    >
                    >
        • fan.club Re: Lech Walesa 20.02.16, 12:27
          Na odchodne? Ze względu na wkopiowane odchody?
        • jureek Re: Lech Walesa 20.02.16, 14:41
          jurasberlinczyk49 napisał:

> A "na odchodne" nieco poważniejszy tekst, z którego tezami zgadzam się w całej
          > rozciągłości:
          >
          > [i]"Całkiem świadomie wdałem się w polemikę z kilkoma osobami, które prezentują
          > odmienny ode mnie pogląd na temat newsów dotyczących Lecha Wałęsy. Moi adwersa
          > rze, po ujawnieniu nowych faktów na jego temat (...)

Jakie nowe fakty zostały ujawnione? Przypominam, że nawet spis dokumentów nie został opublikowany, nie mówiąc już o zawartości tych dokumentów, a mimo to mówi się o ujawnieniu jakichś nowych faktów.
        • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 13:30
          Juras, nad "upadkiem Lecha Walesy" pracowal PiS i to w konkretnym celu :

"Budowana przez liderów PO konstrukcja lukrująca postać Lecha Wałęsy za jakiś czas rozsypie się jak domek z kart” – mówił w 2010 roku w wywiadzie dla „Gazety Polskiej” Jarosław Kaczyński. Jako następcę Lecha Wałęsy i nowy symbol „Solidarności” wskazywał swojego brata, Lecha Kaczyńskiego.

- Trudno będzie z Lecha Wałęsy uczynić jedynego bohatera „Solidarności”. Jestem pewien, iż kolejne książki o panu Wałęsie – a przecież na pewno powstaną – dokonają dalszej dekonstrukcji tej postaci – mówił sześć lat temu Jarosław Kaczyński w wywiadzie dla „Gazety Polskiej”, odnosząc się do wydanej wówczas książki "Lech Wałęsa - idea i historia. Biografia polityczna legendarnego przywódcy "Solidarności” do 1988 roku" autorstwa P. Zyzaka.

- W mojej ocenie liderzy PO czy szerzej liderzy establishmentu, mają problem z Lechem Kaczyńskim. Tak jak już wspomniałem, budowana przez nich konstrukcja lukrująca postać Wałęsy za jakiś czas rozsypie się jak domek z kart. Na szczęście można w Polsce jeszcze pisać książki – kolejne o Lechu Wałęsie są nieuniknione. Nie mam na myśli jedynie czasów PRL. Jestem przekonany, iż rzetelna praca historyczna o prezydenturze Wałęsy jeszcze mocniej zdekonstruuje tę postać – mówił Kaczyński.

Jako następcę Lecha Wałęsy wymienił swojego brata – Lecha Kaczyńskiego.

O to chodzi Jaroslawowi Kaczynskiemu!
          Obalic Walese jako symbol Solidarnosci i na to miejsce wstawic swego brata Lecha Kaczynskiego.

Podla gra.
          • jurasberlinczyk49 Re: Lech Walesa 21.02.16, 16:53
            maria421 napisała:

> Juras, nad "upadkiem Lecha Walesy" pracowal PiS i to w konkretnym celu :
            (...)
            > Obalic Walese jako symbol Solidarnosci i na to miejsce wstawic swego brata Lech
            > a Kaczynskiego.

> Podla gra.

Ponieważ niezwykle skrupulatna w wrzaskliwym domaganiu się "linków" i "źródeł" Maria nie zalinkowała jakoś tym razem (zapewne przez przeoczenie ;-)) źródła tego przykrojonego pod konkretną tezę, zacytowanego przez nią fragmentu wywiadu, pozwolę sobie wkleić poniżej niezmanipulowaną całość tegoż fragmentu z oryginału. Jak nie trudno się zroientować, do maryjnej koncepcji "obalenia Wałęsy jako symbolu Solidarności i wstawienia na jego miejsce swego brata Lecha Kaczyńskiego" pasuje ta szersza, nieokrojona wersja wypowiedzi jak przysłowiowa pięść do nosa.

Na początek kontekst historyczny.
            Kaczyński udzielił tego wywiadu w pażdzierniku 2010 roku, ok. pół roku po tragedii smoleńskiej, czyli w okresie największego nasilenia tzw. przemysłu nienawiści, już po uroczystościach 30 lecia powstania Solidarności. Na sali obecni byli niezwykle zimno powitany Tusk, "nowy" prezydent Komorowski i cała śmietanka "grupy trzymającej wtedy absolutną władzę". Jako jeden z wielu przemawiał też Jarosław Kaczyński, który niejako w imieniu Brata przypominał pewne niewygodne dla establishmentui fakty. Na scenę wypadła słynna dzisiaj "tramwajarka-celebrytka" i "odważnie" zgnoiła prezesa, za co bardzo szybko została wynagrodzona przez "salon", a wkrótce i samego pana premiera specjalną rentą.

Gazeta Polska tytułuje wywiad z J. Kaczyńskim: "Tusk nadal boi się Lecha Kaczyńskiego".

Oto obszerne fragmenty:

Pana wystąpienie na zjeździe „Solidarności” wywołało prawdziwą burzę. Spodziewał się Pan takiej reakcji?

Wszystko, co powiedziałem, jest prawdą. Wystarczy sięgnąć choćby po ostatnio wydaną książkę o Annie Walentynowicz. Jednak mamy taki klimat, iż fakty wielu osobom przeszkadzają, że dopuszczalna jest tylko lukrowana, hagiograficzna opowieść o naszej najnowszej historii.

Czy Henryka Krzywonos ma zastąpić Annę Walentynowicz, stać się nową przywódczynią gdańskiego strajku?

Mam poczucie, że wystąpienie pani Krzywonos było zaplanowane jeszcze przed zjazdem „Solidarności”. Donald Tusk nie mógł nie przyjąć zaproszenia na to spotkanie. Musiał przyjechać, jednak miał świadomość, iż nikt go nie powita owacjami. Dlatego istniała potrzeba przykrycia jego agresywnego wystąpienia i wygwizdania przez związkowców jakimś wydarzeniem, które przy okazji uderzy we mnie. Taka jest – w mojej ocenie – geneza wejścia na scenę pani Krzywonos. Bez względu na to, co bym powiedział, jej reakcja byłaby taka sama. Widziałem zresztą, iż wstała wcześniej, niż ja powiedziałem to, co rzekomo ją tak zdenerwowało.

Tusk zarzucił dzisiejszemu kierownictwu (Solidarności), ale i poprzednim po 1989 r., rozbicie związku.

„Solidarność” została rozbita przez wprowadzenie stanu wojennego. Odpowiedzialność za to ponosi Jaruzelski. To z kolei Bronisław Komorowski – z partii Donalda Tuska – tak fetował Jaruzelskiego choćby na uroczystości zaprzysiężenia. Taka jest prawda, Donald Tusk posługuje się wersją kłamliwą, bo tak jest mu wygodniej.

Jak Pan ocenia wypowiedź Tadeusza Mazowieckiego, który ujawnił, kogo Pan obwiniał o ugodowość wobec komunistycznej władzy w czasie strajku?

Mam kilka zasad, których nigdy nie łamię. Wśród nich jest ta, że nie komentuję i nie opowiadam prywatnych rozmów. Dziwię się, że pan Mazowiecki w mediach cytuje strzęp prywatnej rozmowy ze mną. To w mojej ocenie nie przystoi. Ale każdy odpowiada za siebie i kieruje się swoim sumieniem. Za zachowanie ze wszech miar niegodziwe uważam okazywanie braku szacunku dla zmarłych. To nie tylko sprzeczne z zasadami, które tworzą naszą cywilizację, ale też jakże niskie. Atakowanie człowieka, który nie może się obronić, nie wymaga żadnej odwagi, do tego wystarczy jedynie bezczelność. Pan Mazowiecki mówi o prezydenturze Lecha Kaczyńskiego „mało wybitna”. Jednak ta zaciekła walka z pamięcią o moim Bracie, z jego spuścizną, pokazuje, że osiągnął bardzo wiele jako prezydent RP, a czas jego urzędowania był okresem licytowania Polski w górę.

cdn.
            • jurasberlinczyk49 Re: Lech Walesa 21.02.16, 16:56
              "Może dlatego jego rola w Sierpniu jest tak umniejszana. Bogdan Lis powiedział, że Lech Kaczyński był na strajku przez godzinę.

To zupełne kłamstwo. Sprawa jest powszechnie znana. Leszek rzeczywiście nie był na całym strajku, ale nigdy nie twierdził, iż był. Był obecny w drugiej fazie, i tę obecność można liczyć w dniach, a nie w godzinach. To wynikało z dwóch powodów. Po pierwsze, otrzymał zadanie rozmów z negocjatorami. Miał ku temu predyspozycje, przede wszystkim jako świetny prawnik, zresztą napisał część porozumienia. A po drugie – Brat był wówczas w zupełnie wyjątkowej sytuacji rodzinnej. Marta była maleńka, a Marylka bardzo bała się zostać sama. Mimo to zaangażował się tak, jak tylko mógł, i jego rola jest nie do pominięcia. Wszyscy, którzy twierdzą, iż było inaczej, zwyczajnie kłamią, bo przecież wystarczy zajrzeć do książek, by sprawdzić, jak było naprawdę.

Czy jesteśmy świadkami dramatycznej walki o zawłaszczenie spuścizny „Solidarności” i podporządkowanie jej dominującemu nurtowi politycznemu?

Trudno będzie z Lecha Wałęsy uczynić jedynego bohatera „Solidarności”. Jestem pewien, iż kolejne książki o panu Wałęsie – a przecież na pewno powstaną – dokonają dalszej dekonstrukcji tej postaci. Lech Kaczyński – choć w rzeczywistości był jednym z grona liderów „Solidarności” – przez lata obecności w polityce nie sprzeniewierzył się ideałom, które stanowiły fundament zrywu wolnościowego. Nawet więcej – jako pierwszy prezydent wolnej Polski docenił działaczy „Solidarności”. W naturalny sposób zatem może być dziś postrzegany przez wielu jako wielka postać solidarnościowa. Tego boją się ci, którzy dziś tak bezczelnie pomniejszają jego rolę. Obawiają się, że w obliczu niechybnej kompromitacji Wałęsy to Lech Kaczyński stanie się symbolicznym patronem ruchu solidarnościowego. Oto przyczyna blokowania upamiętnienia dorobku tragicznie zmarłego prezydenta.

Taki też był przecież przekaz wystąpienia Tuska na zjeździe „Solidarności”. Oskarżał wszystkich o rozbicie jedności związku, roztrwonienie jego potencjału – co to miało wspólnego z prawdą o historii najnowszej „Solidarności”? Nic. Ale to bez znaczenia. Tusk mówił to do najbardziej naiwnej części swojego elektoratu, ludzi, którzy zaiste oceniają świat poprzez jednostkowe obrazy, bo nie mają chęci do głębszej analizy.

W wystąpieniu przed koncertem na terenie d. Stoczni Gdańskiej prezydent Komorowski nie wspomniał swojego tragicznie zmarłego poprzednika. Nowa głowa państwa ma chyba poważny problem, jak poradzić sobie z dorobkiem Lecha Kaczyńskiego.

Nie tylko on. W mojej ocenie liderzy PO czy szerzej liderzy establishmentu mają problem z Lechem Kaczyńskim. Tak jak już wspomniałem, budowana przez nich konstrukcja lukrująca postać Wałęsy za jakiś czas rozsypie się jak domek z kart. Na szczęście można w Polsce jeszcze pisać książki – kolejne o Lechu Wałęsie są nieuniknione. Nie mam na myśli jedynie czasów PRL. Jestem przekonany, iż rzetelna praca historyczna o prezydenturze Wałęsy jeszcze mocniej zdekonstruuje tę postać. Lech Kaczyński sprawdził się jako jeden z szerszego grona przywódców „Solidarności” i sprawdził się w wolnej Polsce. Piastował wiele bardzo wysokich urzędów, nie licząc prezydenckiego, i za każdym razem był wysoko oceniany. Jego dorobek jest ogromny i niepowtarzalny. Dlatego dziś tak zaciekle walczy się o zablokowanie upamiętnienia go czy wręcz o zakłamanie.

Platforma i jej zaplecze doskonale zdają sobie sprawę, że Polska, która uczci pamięć Lecha Kaczyńskiego, nie będzie tą Polską, której oni chcą. To sprawa niesłychanie ważna, choć na pierwszy rzut oka może się zdawać niepierwszorzędna. Dotyczy symboli i historii, ale to w końcu one będą budować tożsamość naszego kraju. Tak jak Piłsudski nie mógł być symbolem PRL. Tak samo Lech Kaczyński – przy całej nieporównywalności postaci – nie może być symbolem kondominium rosyjsko-niemieckiego w Polsce. A może być symbolem Polski niepodległej i symbolem „Solidarności”, bo tak się potoczyła historia po 1989 r."

Tak więc Jarosław Kaczyński BRONIŁ jedynie pamięci swego, tragicznie zmarłego Brata przed dalszymi, poza jego śmierć, brutalnymi atakami platfusów i establishmentu, próbującymi zdeprecjonować jego rolę zarówno w tworzeniu Solidarności jak i w dalszej działalności politycznej aż do tragicznej śmierci w Smoleńsku. O jakiejś "podłej" próbie wymiany z Bolkiem Wałęsą w ogóle nie może być mowy.

No ale jak wiadomo, tonący w swym zakłamaniu i posrany ze strachu estabishment III RP złapie się każdej brzytwy, a Maria nazwie "jadem" i "podłością" każdą kretyńską tezę, której odrzucenie wiązałoby się z zawaleniem jej poukładanego, lemingowego światka...

Żenada.

• maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 17:20
                Juras, pozwol ze ponownie zapytam :

Dlaczego aktywnosc Lecha Kaczynskiego w Magdalence i przy Okraglym Stole ma sie nie liczyc, a jego aktywnosc w czasie Porozumien Sierpniowych ma sie liczyc?

Nie tylko ma sie liczyc, ale ma z niego zrobic legende Solidarnosci?

• astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 18:20
                  maria421 napisała:

> Juras, pozwol ze ponownie zapytam :
                  >
                  > Dlaczego aktywnosc Lecha Kaczynskiego w Magdalence i przy Okraglym Stole ma
                  > sie nie liczyc, a jego aktywnosc w czasie Porozumien Sierpniowych ma sie liczyc
                  > ?

>
                  > Nie tylko ma sie liczyc, ale ma z niego zrobic legende Solidarnosci?

A nie był? Bylo ich wiele a nie jak to znamy od lat jedną narrację: JA SAM, Z DANUŚKOM.
                  >
                  >
                  >
                  • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 18:59
                    astra18 napisała:

> > Nie tylko ma sie liczyc, ale ma z niego zrobic legende Solidarnosci?
                    >
                    > A nie był? Bylo ich wiele a nie jak to znamy od lat jedną narrację: JA SAM, Z D
                    > ANUŚKOM.

Jasne, sukces ma wielu ojcow a porazka jest zawsze sierota, prawda?

Dlatego teraz kazdy chce byc legenda Solidarnosci, ale nie Magdalenki :-)

• astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:09
                      maria421 napisała:

>
                      > Jasne, sukces ma wielu ojcow a porazka jest zawsze sierota, prawda?

Sukeces Solidarności miał wielu ojców czego Wałęsa nie przyjmuje do wiadomości.
                      >
                      > Dlatego teraz kazdy chce byc legenda Solidarnosci, ale nie Magdalenki :-)

Nie każdy miał stałe kontakty z Kiszczakiem od 1981 roku czym się chwalił Wałęsa:)
                      >
                      >
                      >
                      • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:27
                        astra18 napisała:

> Sukeces Solidarności miał wielu ojców czego Wałęsa nie przyjmuje do wiadomości.

Ale to akurat Walesa byl przewodniczacym MKS. Nazwiska Lecha Kaczynskiego nie ma nawet na liscie sygnatariuszy Porozumien Sierpniowych.

> Nie każdy miał stałe kontakty z Kiszczakiem od 1981 roku czym się chwalił Wałęs
                        > a:)

Kto wie z kim mial wtedy kontakty Rajmund Kaczynski...

• astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:30
                          maria421 napisała:

> Ale to akurat Walesa byl przewodniczacym MKS. Nazwiska Lecha Kaczynskiego nie m
                          > a nawet na liscie sygnatariuszy Porozumien Sierpniowych.

Walentynowicz, Gwiazdy, Wyszkowskiego tez nie ma?
                          >
                          > > Nie każdy miał stałe kontakty z Kiszczakiem od 1981 roku czym się chwalił
                          > Wałęs
                          > > a:)
                          >
                          > Kto wie z kim mial wtedy kontakty Rajmund Kaczynski...

Jego już nie zapytasz, Wałęsa sam chlapał na prawo i lewo, szczególnie w 1988 roku, a teraz ma amnezję.
                          >
                          • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:37
                            astra18 napisała:

> Walentynowicz, Gwiazdy, Wyszkowskiego tez nie ma?

Jest tam pani Krzywonos, po ktorej niedawno jezdzilas jak po lysej kobyle. Czyzby dlatego ze jest w PO a nie w PiSie?

> Jego już nie zapytasz, Wałęsa sam chlapał na prawo i lewo, szczególnie w 1988 r
                            > oku, a teraz ma amnezję.

Natomiast Kaczynscy jak tylko Kiszczaka przy Okraglym Szole zobaczyli, to mu przykladnie w morde dali i obrady zerwali, prawda ? :-)

• astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:41
                              maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                              >
                              > > Walentynowicz, Gwiazdy, Wyszkowskiego tez nie ma?
                              >
                              > Jest tam pani Krzywonos, po ktorej niedawno jezdzilas jak po lysej kobyle. Czyz
                              > by dlatego ze jest w PO a nie w PiSie?

Nie, nie dlatego. Dlatego że jej "legenda tramwajarki" jest raczej słaba.
                              >
                              > > Jego już nie zapytasz, Wałęsa sam chlapał na prawo i lewo, szczególnie w
                              > 1988 r
                              > > oku, a teraz ma amnezję.
                              >
                              > Natomiast Kaczynscy jak tylko Kiszczaka przy Okraglym Szole zobaczyli, to mu pr
                              > zykladnie w morde dali i obrady zerwali, prawda ? :-)

Nie dostąpili "zaszczytu" picia wódeczki z "człowiekiem honoru":)
                              >
                              • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:52
                                astra18 napisała:

> Nie, nie dlatego. Dlatego że jej "legenda tramwajarki" jest raczej słaba.

Mocniejsza niz Lecha Kaczynskiego ktory co prawda tam byl, ale tylko troche, bo Martusia wtedy malutka byla i Marylka sie bala zostac sama.
                                Walesa Danusie jednak zostawil na ladnych pare dni z piatka (czy ile ich wtedy bylo) dzieci.

> Nie dostąpili "zaszczytu" picia wódeczki z "człowiekiem honoru":)

Bylas tam i widzialas?
                                • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:54
                                  Jeszcze to ze szczegolna dedykacja dla Jurasa i Astry :

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,6043447,Oswiadczenie_Edwarda_Graczyka.html?pelna=tak

• astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:58
                                    maria421 napisała:

> Jeszcze to ze szczegolna dedykacja dla Jurasa i Astry :
                                    >
                                    > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,6043447,Oswiadczenie_Edwarda_Graczyka.html?pelna=tak

Niech się jeszcze przysięgnie na Matkę Boską z klapy Wałęsy:)
                                    >
                                    • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 20:01
                                      astra18 napisała:

> maria421 napisała:
                                      >
                                      > > Jeszcze to ze szczegolna dedykacja dla Jurasa i Astry :
                                      > >
                                      > > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,6043447,Oswiadczenie_Edwarda_Graczyka.html?pelna=tak
                                      >
                                      > Niech się jeszcze przysięgnie na Matkę Boską z klapy Wałęsy:)

Na lepszy komentarz Cie nie stac?

• astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 20:15
                                        maria421 napisała:

> Na lepszy komentarz Cie nie stac?

Komentarz adekwatny do całej schizofrenicznej akcji GW pzypisującej PiSowi bratanie się z nieżyjącym generałem, a z drugiej strony powoływaniem się na słowa esbeka.
                                        i Ty w to wchodzisz "jak w masło".
                                        >
                                • astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:55
                                  maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                                  >
                                  > > Nie, nie dlatego. Dlatego że jej "legenda tramwajarki" jest raczej słaba.
                                  >
                                  > Mocniejsza niz Lecha Kaczynskiego ktory co prawda tam byl, ale tylko troche, bo
                                  > Martusia wtedy malutka byla i Marylka sie bala zostac sama.
                                  > Walesa Danusie jednak zostawil na ladnych pare dni z piatka (czy ile ich wtedy
                                  > bylo) dzieci.

Mario, masz obsesję:)
                                  Pytałam cię wcześniej o Kornela Morawieckiego, jak nie znasz to chociaż przeczytaj.

>
                                  > > Nie dostąpili "zaszczytu" picia wódeczki z "człowiekiem honoru":)
                                  >
                                  > Bylas tam i widzialas?

A źródła nie łaska znaleźć?:)"Mam Cię wyręczać "- że się posłużę sławnym cytatem?:)
                                  • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 20:00
                                    Astra, nie moge powiedziec ze Morawiecki sie msci na Walesie, bo nie znajduje przyczyny dla ktorej mialby sie mscic.

Co innego z J. Kaczynskim, ktory niedlugo po tym jak go Walesa wywalil zorganizowal "marsz na Belweder" z paleniem kukly Walesy, transparentami "Bolek do Moskwy" i zadaniem ustapienie Walesy.

• astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 20:18
                                      maria421 napisała:

> Astra, nie moge powiedziec ze Morawiecki sie msci na Walesie, bo nie znajduje p
                                      > rzyczyny dla ktorej mialby sie mscic.

To dlaczego nawołuje Wałesę do przyznania się?
                                      Nie widzisz że w takim przypadku cała narracja którą tu stosujesz idzie w łeb?
                                      >
                                      > Co innego z J. Kaczynskim, ktory niedlugo po tym jak go Walesa wywalil zorganiz
                                      > owal "marsz na Belweder" z paleniem kukly Walesy, transparentami "Bolek do Mosk
                                      > wy" i zadaniem ustapienie Walesy.

Kobieto, podaj mi wypowiedź JK w tej sprawie z ostatnich dni.
                                      Kamiński z IPNu został wybrany przez PO po śmierci Kurtyki, i co ma z nim wspólnego JK?
                                      >
                                      >
                                      • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 20:21
                                        astra18 napisała:

> To dlaczego nawołuje Wałesę do przyznania się?

Moze z takich samych powodow jak Ty?

> Nie widzisz że w takim przypadku cała narracja którą tu stosujesz idzie w łeb?

Nie wywalil Walesa Kaczynskich? Nie urzadzil mu za to Jaroslaw "marszu na Belweder" z paleniem kukly Walesy, z transparentami "Bolek do Moskwy" i zadaniem ustapienia Walesy?

> Kobieto, podaj mi wypowiedź JK w tej sprawie z ostatnich dni.

Zdaje sie ze Kaczynski jest w szpitalu, nie?

> Kamiński z IPNu został wybrany przez PO po śmierci Kurtyki, i co ma z nim wspól
                                        > nego JK?

Ja pisalam ze media PiSowskie sa szybsze niz IPN. Do nich za medialna nagonke mam pretensje.

> >
                                        • astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 20:30
                                          maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                                          >
                                          > > To dlaczego nawołuje Wałesę do przyznania się?
                                          >
                                          > Moze z takich samych powodow jak Ty?

A jakie ja mam powody które są zbieżne z powodami Morawieckiego?
                                          Ja mogę tylko z wielkim szacunkiem odnieść się do słów osoby, która była czynnym uczestnikiem tamtych wydarzeń i nie mniej represjonowanym niż inni.
                                          >
                                          > > Nie widzisz że w takim przypadku cała narracja którą tu stosujesz idzie w
                                          > łeb?
                                          >
                                          > Nie wywalil Walesa Kaczynskich?

Wałęsa pod osłoną nocy - patrzcie jak to historia chichocze:) - ze słynnym "policzmy głosy" obalił rząd Olszewskiego bo czuł zagrożenie związane z lustracją, czego bał się jak ognia.
                                          Poskładaj sobie w końcu te puzzle.
                                          Nie urzadzil mu za to Jaroslaw "marszu na Belwe
                                          > der" z paleniem kukly Walesy, z transparentami "Bolek do Moskwy" i zadaniem ust
                                          > apienia Walesy?

I to był powód marszu.
                                          >
                                          > > Kobieto, podaj mi wypowiedź JK w tej sprawie z ostatnich dni.
                                          >
                                          > Zdaje sie ze Kaczynski jest w szpitalu, nie?

Taaak? a na co i ciągle tam jest? Taki Wałęsa to by nadawał nawet z piwnicy:)
                                          >
                                          > > Kamiński z IPNu został wybrany przez PO po śmierci Kurtyki, i co ma z nim
                                          > wspól
                                          > > nego JK?
                                          >
                                          > Ja pisalam ze media PiSowskie sa szybsze niz IPN. Do nich za medialna nagonke m
                                          > am pretensje.

Tzn. najpierw w mediach powidziano o kwitach a potem kwity pojawiły się w IPNie?:)
                                          >
                                          > > >
              • jureek Re: Lech Walesa 21.02.16, 17:28

> Tak więc Jarosław Kaczyński BRONIŁ jedynie pamięci swego, tragicznie zmarłego
                > Brata przed dalszymi, poza jego śmierć, brutalnymi atakami platfusów i establis
                > hmentu, próbującymi zdeprecjonować jego rolę zarówno w tworzeniu Solidarności j
                > ak i w dalszej działalności politycznej aż do tragicznej śmierci w Smoleńsku.

Wystarczy powiedzieć, że prezydentura Kaczyńskiego nie była wybitna i już jest to brutalny atak.
                • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 18:56
                  jureek napisał:

> Wystarczy powiedzieć, że prezydentura Kaczyńskiego nie była wybitna i już jest
                  > to brutalny atak.

Dokladnie tak.
              • astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 18:23

> No ale jak wiadomo, tonący w swym zakłamaniu i posrany ze strachu estabishment
                > III RP złapie się każdej brzytwy, a Maria nazwie "jadem" i "podłością" każdą kr
                > etyńską tezę, której odrzucenie wiązałoby się z zawaleniem jej poukładanego, le
                > mingowego światka...
                >
                > Żenada.
                >

Tak, tak, tu wyciąć, tam przyciąć i jest teza.
                • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 18:54
                  wyborcza.pl/1,75248,6003815,Esbek__Nie_zwerbowalem_Lecha_Walesy.html
                  Ze szczegolna dedykacja dla Jurasa i Astry

• astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:10
                    maria421 napisała:

> wyborcza.pl/1,75248,6003815,Esbek__Nie_zwerbowalem_Lecha_Walesy.html
                    > Ze szczegolna dedykacja dla Jurasa i Astry

Ależ skąd! Dlatego przypadkowo był stałym gościem na imieninach u Leszka:)
                    >
                    • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:15
                      astra18 napisała:

> Ależ skąd! Dlatego przypadkowo był stałym gościem na imieninach u Leszka:)

Kiedy???

Ty lepiej powiedz cos na temat wiarygodnosci Cenckiewicza ktory go usmiercil :-)

• astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:17
                        maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                        >
                        > > Ależ skąd! Dlatego przypadkowo był stałym gościem na imieninach u Leszka:
                        > )
                        >
                        > Kiedy???

A łońskiego roku:)
                        >
                        > Ty lepiej powiedz cos na temat wiarygodnosci Cenckiewicza ktory go usmiercil :-
                        > )

czytałaś książkę Cenckiewicza? Nie wierzę:) Czy jakiś tytuł?
                        >
                        • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:21
                          astra18 napisała:

> A łońskiego roku:)

Nie wiem co to jest, wiec prosze o date.

> czytałaś książkę Cenckiewicza? Nie wierzę:) Czy jakiś tytuł?

A co, nie usmiercil go ?

• astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:33
                            maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                            >
                            > > A łońskiego roku:)
                            >
                            > Nie wiem co to jest, wiec prosze o date.

ten "łoński" to zarcik a konkret to 01.10.2013.
                            >
                            > > czytałaś książkę Cenckiewicza? Nie wierzę:) Czy jakiś tytuł?
                            >
                            > A co, nie usmiercil go ?

Pytałam czy czytałaś książkę.
                            >
                            • astra18 Re: To co z tą książką? Bedzie cytat?:) 21.02.16, 20:20
                              astra18 napisała:

>
                              > Pytałam czy czytałaś książkę.
                              > >
    • astra18 Re: Lech Walesa 20.02.16, 07:55
      maria421 napisała:

>
      > Nie tak jak wszyscy ci, ktorzy z jednej strony chca bronic dobrego imienia Pols
      > ki i Polakow, odebrac nagrode Grassowi, karac 5 letni wiezieniem za "polskie ob
      > ozy koncentracyjne", a jednoczesnie niszcza swoja wlasna legende, swoj wlasny,
      > rozpoznawalny na calym swiecie symbol.

"Legenda" sama niszczy się swoim tkwieniem w kłamstwie.
      >
      > Zalosne to i malostkowe jest...

Bo lepsze jest umacnianie wizerunku tej "legendy" niż odkrywanie prawdy???

>
      • zbyfauch Re: Lech Walesa 20.02.16, 13:40
        astra18 napisała:

> prawdy???

Wałęsa, robol i prostak, co to mu historia tych kilka zwojów głowowych zabełtała, nigdy nie był z mojej bajki. Niemniej orgia nienawiści ze strony pisowskiego szamba powoduje, że zaczynam mu współczuć.
        • astra18 Re: Lech Walesa 20.02.16, 17:33
          zbyfauch napisał:

> astra18 napisała:
          >
          > > prawdy???
          >
          > Wałęsa, robol i prostak, co to mu historia tych kilka zwojów głowowych zabełtał
          > a, nigdy nie był z mojej bajki. Niemniej orgia nienawiści ze strony pisowskiego
          > szamba powoduje, że zaczynam mu współczuć.

Że też to szambo Ci nie przeszkadzało kiedy leciało wcześniej z drugiej strony, ot zagadka.
          >
          >
          • astra18 Re: Lech Walesa 20.02.16, 18:13
            Ło matko, podpisał coś na płaczącą prośbe...
            Jak juz podpisał to temu esbekowi darowali te zgubione pieniądze na samochód operacyjny czy co?
            Jest tu jakiś tłumacz?:)
            Breaking news:

pbs.twimg.com/media/CbqV8b8W0AIDWKw.jpg:large
            • jureek Re: Lech Walesa 20.02.16, 19:58
              astra18 napisała:

> Ło matko, podpisał coś na płaczącą prośbe...

Zgadzam się, że tłumaczenia Wałęsy są żenujące.
          • zbyfauch Re: Lech Walesa 21.02.16, 02:04
            astra18 napisała:

> Że też to szambo Ci nie przeszkadzało kiedy leciało wcześniej z drugiej strony,
            > ot zagadka.

Nie wiem, jakie szambo miał wylewać Wałęsa i na kogo (zapewne na Męża Tysiąclecia i jego brata Wodza Wszech Czasów). Czego by jednak ten prostak nie wyemitował, nie było to tak naładowane nienawiścią, jak wobec niego. Obawiam się, że zasługą PiSu będzie odwzajemnienie uczucia, którym darzy resztę świata. Do tej pory mógł liczyć na drwinę, ewentualnie pogardę.
            • astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 07:09
              zbyfauch napisał:

>
              > Nie wiem, jakie szambo miał wylewać Wałęsa i na kogo (zapewne na Męża Tysiąclec
              > ia i jego brata Wodza Wszech Czasów).

No to po co się odzywasz w temacie "szamba".Jak się nie zna faktów dot. działalnoci tej drugiej strony w tym temacie to lepiej nie polemizować.

Czego by jednak ten prostak nie wyemitowa
              > ł, nie było to tak naładowane nienawiścią, jak wobec niego.

To się mało wie, kolego.

Obawiam się, że zas
              > ługą PiSu będzie odwzajemnienie uczucia, którym darzy resztę świata. Do tej por
              > y mógł liczyć na drwinę, ewentualnie pogardę.

Kornel Morawiecki i Jan Kelus, na przykład, nie należą do PiSu.
              >
              >
            • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 13:58
              zbyfauch napisał:

> Nie wiem, jakie szambo miał wylewać Wałęsa i na kogo (zapewne na Męża Tysiąclec
              > ia i jego brata Wodza Wszech Czasów).

Wywalil ich z hukiem za co Jaroslaw do tej pory sie msci.

Czego by jednak ten prostak nie wyemitowa
              > ł, nie było to tak naładowane nienawiścią, jak wobec niego. Obawiam się, że zas
              > ługą PiSu będzie odwzajemnienie uczucia, którym darzy resztę świata. Do tej por
              > y mógł liczyć na drwinę, ewentualnie pogardę.

Pelna zgoda.

>
              • astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:15
                maria421 napisała:

> zbyfauch napisał:
                >
                > > Nie wiem, jakie szambo miał wylewać Wałęsa i na kogo (zapewne na Męża Tys
                > iąclec
                > > ia i jego brata Wodza Wszech Czasów).
                >
                > Wywalil ich z hukiem za co Jaroslaw do tej pory sie msci.

Ten też się mści?:

> wiadomosci.onet.pl/kraj/kornel-morawiecki-prosze-lecha-walese-by-stanal-obok-nas-by-byl-naszym-symbolem/thhqqv

• maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:19
                  astra18 napisała:

> Ten też się mści?:
                  >
                  >
                  > > wiadomosci.onet.pl/kraj/kornel-morawiecki-prosze-lecha-walese-by-stanal-obok-nas-by-byl-naszym-symbolem/thhqqv
                  >
                  A tez zostal z hukiem przez Walese wywalony?

>
                  • astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:35
                    maria421 napisała:

> A tez zostal z hukiem przez Walese wywalony?

To Ty nie wiesz kto to jest??????Szkoda.
                    A po znajomości Ci powiem że nie został przez Wałęsę wywalony, tak jak Kaczyński też nie został bo niby jak i kiedy?

>
                    > >
        • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 14:02
          zbyfauch napisał:

> Wałęsa, robol i prostak, co to mu historia tych kilka zwojów głowowych zabełtał
          > a, nigdy nie był z mojej bajki.

Kazdemu "robolowi" pewnie by woda sodowa do glowy uderzyla gdyby historia tak go katapultowala.
          Walesa byl "z mojej bajki" dopoki byl opozycjonista, w momencie kiedy stal sie kandydatem na prezydenta przestal byc "z mojej bajki".

>Niemniej orgia nienawiści ze strony pisowskiego szamba powoduje, że zaczynam mu współczuć.

Ja tez.
          >
          • jureek Re: Lech Walesa 21.02.16, 14:11
            maria421 napisała:

> Walesa byl "z mojej bajki" dopoki byl opozycjonista, w momencie kiedy stal sie
            > kandydatem na prezydenta przestal byc "z mojej bajki".

U mnie najbardziej podpadł, gdy upokarzał publicznie Turowicza.
            • astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 18:05
              jureek napisał:

> maria421 napisała:
              >
              > > Walesa byl "z mojej bajki" dopoki byl opozycjonista, w momencie kiedy sta
              > l sie
              > > kandydatem na prezydenta przestal byc "z mojej bajki".
              >
              > U mnie najbardziej podpadł, gdy upokarzał publicznie Turowicza.

A mnie podpadł prynajmniej raz w tygodniu zaczął opowiadać co raz to inna bajkę na temat swojej działalności i wspólpracy z SB.
              Teraz mamy kulminację i nikt tak jak on sam tej swojej legendy nie "odbrązowia".
    • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:31
      Tak czy inaczej, elektryk Walesa mial wieksze poszanowanie dla prawa niz doktor prawa Duda.

• astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:37
        maria421 napisała:

> Tak czy inaczej, elektryk Walesa mial wieksze poszanowanie dla prawa niz doktor
        > prawa Duda.

Juras miał rację, a Tobie i tak się wszystko z.....chusteczką kojarzy:)
        Już Ci pisałam o tym że nie pamiętasz chyba słynnej "falandyzacji" prawa.
        A na dodatek maił Wałęsa takie "poszanowanie" prawa, że te karteczki z dokumentów sobie wyrwał na pamiątkę:)
        >
        • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:48
          astra18 napisała:

> Juras miał rację, a Tobie i tak się wszystko z.....chusteczką kojarzy:)
          > Już Ci pisałam o tym że nie pamiętasz chyba słynnej "falandyzacji" prawa.
          > A na dodatek maił Wałęsa takie "poszanowanie" prawa, że te karteczki z dokument
          > ów sobie wyrwał na pamiątkę:)

Oj, super ze to przypominasz, bo teraz moge mowic o "Astryzacji prawa" :-) Czyli o Twoim upartym twierdzeniu ze skoro prezydent moze stosowac prawo laski, to Duda mial prawo ulaskawic Kaminskiego przed rozprawa :-)

• astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 19:51
            maria421 napisała:

> astra18 napisała:
            >
            > > Juras miał rację, a Tobie i tak się wszystko z.....chusteczką kojarzy:)
            > > Już Ci pisałam o tym że nie pamiętasz chyba słynnej "falandyzacji" prawa.
            > > A na dodatek maił Wałęsa takie "poszanowanie" prawa, że te karteczki z do
            > kument
            > > ów sobie wyrwał na pamiątkę:)
            >
            > Oj, super ze to przypominasz, bo teraz moge mowic o "Astryzacji prawa" :-) Czyl
            > i o Twoim upartym twierdzeniu ze skoro prezydent moze stosowac prawo laski, to
            > Duda mial prawo ulaskawic Kaminskiego przed rozprawa :-)

Ty się ciągle plączesz w "zeznaniach" jak ten Wałęsa co gada za kazdym razem co innego.:)
            Teraz piszesz "przed rozprawą", wcześniej że nie skazanego, pogubić się można.
            >
            >
            >
            >
            • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 20:03
              astra18 napisała:

> Ty się ciągle plączesz w "zeznaniach" jak ten Wałęsa co gada za kazdym razem co
              > innego.:)
              > Teraz piszesz "przed rozprawą", wcześniej że nie skazanego, pogubić się można.

Masz nagle problemy ze zrozumieniem ze przed rozprawa nie jest sie skazanym? :-)

• astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 20:19
                maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                >
                > > Ty się ciągle plączesz w "zeznaniach" jak ten Wałęsa co gada za kazdym ra
                > zem co
                > > innego.:)
                > > Teraz piszesz "przed rozprawą", wcześniej że nie skazanego, pogubić się
                > można.
                >
                > Masz nagle problemy ze zrozumieniem ze przed rozprawa nie jest sie skazanym? :-

Jak to nie był skazany?:)
                > )
                >
                >
                • maria421 Re: Lech Walesa 21.02.16, 20:27
                  astra18 napisała:

> Jak to nie był skazany?:)

Baw sie sama w mnozenie tych samych pytan. Ja do tamtego tematu nie mam zamiaru tu wracac, chcialam Ci tylko pokazac Twoja hipokryzje w zarzucaniu Walesie "falandyzacji prawa", podczas kiedy Ty sama stosujesz dokladnie to samo wobec postepowania Dudy.
                  • astra18 Re: Lech Walesa 21.02.16, 20:32
                    maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                    >
                    > > Jak to nie był skazany?:)
                    >
                    > Baw sie sama w mnozenie tych samych pytan.

Bo się plączesz w tym co piszesz.

Ja do tamtego tematu nie mam zamiaru
                    > tu wracac, chcialam Ci tylko pokazac Twoja hipokryzje w zarzucaniu Walesie "fa
                    > landyzacji prawa", podczas kiedy Ty sama stosujesz dokladnie to samo wobec post
                    > epowania Dudy.

To Ty kochana do tego tematu wracasz, nespa?:)I to dwa razy ni z gruchy ni z pietruchy:)
                    • maria421 Re: Lech Walesa 22.02.16, 08:32
                      astra18 napisała:

> Bo się plączesz w tym co piszesz.

Na przyklad w czym sie placze?

> To Ty kochana do tego tematu wracasz, nespa?:)I to dwa razy ni z gruchy ni z pi
                      > etruchy:)

To byl tylko przyklad na to ze stosujesz podwojne standardy- zarzucasz Walesie naginanie prawa, a sama bronisz Dudy kiedy lamie konstytucje.
                      • astra18 Re: Lech Walesa 22.02.16, 17:52
                        maria421 napisała:

> Na przyklad w czym sie placze?

W tym o czym napisałam we wcześniejzym poście.

> To byl tylko przyklad na to ze stosujesz podwojne standardy- zarzucasz Walesie
                        > naginanie prawa, a sama bronisz Dudy kiedy lamie konstytucje.

Nie ja zarzucałam tylko odpowiedziałam na Twoje ni z gruchy ni z pietruchy "a Duda to i siamto" nie związne z tematem falandyzacją z czasów Wałęsy.
                        Nie odwracaj już tego kota bo się zmęczysz:)
                        • maria421 Re: Lech Walesa 22.02.16, 18:05
                          astra18 napisała:

> W tym o czym napisałam we wcześniejzym poście.

Czyli?

> Nie ja zarzucałam tylko odpowiedziałam na Twoje ni z gruchy ni z pietruchy "a D
                          > uda to i siamto" nie związne z tematem falandyzacją z czasów Wałęsy.
                          > Nie odwracaj już tego kota bo się zmęczysz:)

Stosunejsz podwojne standardy, Astra.
                          Zarzucasz Walesie naginanie prawa ale nie chcesz przyznac ze Duda zlamal konstytucje.
                          • astra18 Re: Lech Walesa 22.02.16, 18:11
                            maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                            >
                            > > W tym o czym napisałam we wcześniejzym poście.
                            >
                            > Czyli?

Mam pisać kolejny raz bo Tobie nie chce się przewinąc parę postów do góry?:)Kaman!

>
                            > Stosunejsz podwojne standardy, Astra.
                            > Zarzucasz Walesie naginanie prawa ale nie chcesz przyznac ze Duda zlamal konsty
                            > tucje.

MArio, ja nawet nie pamiętałam o tym falandyzowaniu dopóki nie wyjechałaś z tym "a Duda siotamto":)
                            A nie moge Ci przyznać czegoś co się nie wydarzyło, Złociutka.
                            • maria421 Re: Lech Walesa 22.02.16, 20:28
                              astra18 napisała:

> Mam pisać kolejny raz bo Tobie nie chce się przewinąc parę postów do góry?:)Kam
                              > an!

Masz mi udowodnic to co mi zarzucasz.
                              >
                              > MArio, ja nawet nie pamiętałam o tym falandyzowaniu dopóki nie wyjechałaś z tym
                              > "a Duda siotamto":)
                              > A nie moge Ci przyznać czegoś co się nie wydarzyło, Złociutka.

No widzisz, wlasnie potwierdzilas ze stosujesz podwojne standardy- zarzucasz Walesie naginanie prawa, ale nie zauwazasz ze Duda zlamal konstytucje ....

• astra18 Re: Lech Walesa 23.02.16, 18:02
                                maria421 napisała:

> Masz mi udowodnic to co mi zarzucasz.

To sobie sprawdź, to co pisałam kilka postów wyżej.
                                > >
                                > > MArio, ja nawet nie pamiętałam o tym falandyzowaniu dopóki nie wyjechałaś
                                > z tym
                                > > "a Duda siotamto":)
                                > > A nie moge Ci przyznać czegoś co się nie wydarzyło, Złociutka.
                                >
                                > No widzisz, wlasnie potwierdzilas ze stosujesz podwojne standardy- zarzucasz Wa
                                > lesie naginanie prawa, ale nie zauwazasz ze Duda zlamal konstytucje ....

Skoro była słynna falandyzacja prawa to po co piszesz że "przynajmniej Wałęsa nie złamał konstytucji jak Duda":)
                                >
    • maria421 Re: Lech Walesa 29.02.16, 08:57
      Lech Walesa jednak jest uwazany za bohatera narodowego :

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19694329,walesa-nadal-bohaterem-narodowym-sondaz-ibris-ujawnienie-teczki.html#MTstream

• astra18 Re: Lech Walesa 29.02.16, 09:04
        maria421 napisała:

> Lech Walesa jednak jest uwazany za bohatera narodowego :
        >
        > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19694329,walesa-nadal-bohaterem-narodowym-sondaz-ibris-ujawnienie-teczki.html#MTstream

A partii rządzącej stale rośnie poparcie:)
        Cyk, cyk.
        >
      • a000000 Re: Lech Walesa 29.02.16, 09:56
        maria421 napisała:

> Lech Walesa jednak jest uwazany za bohatera narodowego :

nic podobnego.... Wałęsa jest tu tylko pionkiem, który gdyby nawet przyznał, że to on strzelał do papieża - niczego by to nie zmieniło.... Tu chodzi o zoologiczną nienawiść pewnych gremiów do braci Kaczyńskich. Ciekawe, komu aż tak szyki pokrzyżowali.....

Co do Wałęsy. Nie jest posągiem z brązu, ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne.... Jak każdy. Problem z nim taki, że sam uwierzył w swoją wielkość i idzie w zaparte.... zapewne prowadzony przez ubeka co to się przy nim kręci. Zasadą ubecji było kłamstwo - gdy złapią rękę twoją na gorącym uczynku - krzycz że to nie twoja ręka.
        Czy papiery są podrobione? A do czego miały by służyć te podróbki Kiszczakowi, skoro miał dostęp do wszelkich oryginałów? Sądzę, że są prawdziwe, Wałęsa podpisał i donosił, prędko zauważył gdzie wdepnął więc zerwał współpracę. Tylko szkoda że się zapiera.... złego ma doradcę. I złą pamięć... Wszak sam o swej współpracy mówił pod koniec lat 70-tych....
        I mają rację ci, którzy którzy pytają o wpływ tych papierów na lata 90-te....

Wczorajsza wypowiedź niejakiej łamistrajkowej Heni była tak nasycona prostacką nienawiścią, że aż dziw.... tego typu wypowiedzi zrażają wielu ludzi do całego ruchu.... tak nie wolno... szczucie ludzi na "kurdupla" ma swój paragraf i chętnie bym widziała tą pyskatą babę przed sądem, za mowę nienawiści.
        • maria421 Re: Lech Walesa 29.02.16, 10:52
          Azerko, a Ty znow widzisz tylko nienawisc do Kaczynskich nie dostrzegajac, czy nie chcac dostrzec nienawisci Jaroslawa Kaczynskiego do wszystkich ktorzy sie z nim nie zgadzaja....

Posel Zalek obraza zbiorowo wszystkich sobotnich manifestantow KODu, a bylo ich kilkadziesiat tysiecy, przypisujac im zbiorowa esbecka przeszlosc... Nawet tych, ktorych w czasach esbecji jeszcze na swiecie nie bylo.

• a000000 Re: Lech Walesa 29.02.16, 13:54
            maria421 napisała:

> Posel Zalek obraza zbiorowo

a któż to taki ten poseł Zalek? Czy to jakaś ważna i opiniotwórcza figura, aby analizować jego wszystkie wypowiedziane słowa?
            No ale skoro przywołujesz zbiorową esbeckość to TAK, ktoś kto wiesza swojemu dziecku na szyję karton z napisem:" jestem TW Bolek" jest dla mnie bardzo podejrzany.... taki popiera esbeków i ich wredne metody. A ktoś kto nie widzi niczego złego w donoszeniu do SB ,sam stawia się w szeregu zdrajców.

> Azerko, a Ty znow widzisz tylko nienawisc do Kaczynskich nie dostrzegajac, czy
            > nie chcac dostrzec nienawisci Jaroslawa Kaczynskiego do wszystkich ktorzy sie z
            > nim nie zgadzaja....

nie, nienawiści nie dostrzegam. Dostrzegam dezaprobatę, obojętny dystans, separację.... Kaczyński jest zbyt inteligentny aby publicznie epatować nienawiścią wobec kogokolwiek.
            A co do "kurdupla". Kaczyński jest tylko 2 cm niższy od Wałęsy. Ciekawe, czy Krzywonosowa jest tego świadoma. Także ciekawi mnie, czy Wałęsowa wie, że to nie PiS podwyższył wiek emerytalny... bo wczoraj na wiecu jakieś dyrdymały plotła.... Tak, jakby wszystkiemu był winien kościół i zakonnik który nie jest zakonnikiem....

A co do KOD..... mam pewność, że większość manifestantów nie ma pojęcia że manifestuje wyłącznie przeciw Kaczyńskiemu. I że to wszystko do demokracji ma się nijak. Kolejni naiwni wyprowadzeni na ulicę.... czy oni zdają sobie sprawę z tego, że są nacjonalistami? Gdy narodowcy nieśli flagę i krzyczeli tu jest Polska - byli określani przez PO jako nacjonaliści i faszyści.... A gdy KOD-owcy robią to samo, to kim są?

Bardzo to wszystko mi się nie podoba. To tak wygląda, jakby przemysł pogardy rozkwitał nadal. Stado nierobów kopie dołki i zakłada pułapki na rząd, który chce pracować.... który chce w końcu zacząć zmieniać ten kraj na taki, o który walczyła solidarność.
            • maria421 Re: Lech Walesa 29.02.16, 16:15
              Azerko, zanim sie posel Zalek wypowiedzial w ten sposob na temat KODu, zrobil to posel Kaczynski.
              Posel Kaczynski tez nie jest opiniotworczy?

Nie wiem co musialby powiedziec Kaczynski zebys zauwazyla u niego nienawisc a nie tylko dezaprobate. Najwyrazniej okreslenie czesci obywateli Polakami "najgorszego sortu" , przypisanie im "genu zdrady", jak tez to wystapienie :

www.youtube.com/watch?v=QlUw6ifpxPo

dla Ciebie nie sa dostatecznym dowodem pogady jaka Kaczynski wyraza dla swoich oponentow.

KOD manifestuje przeciw temu co robi PiS, czyli Kaczynski, Duda, Szydlo i inni.
              Zaczelo sie od demonstracji przeciw demontazowi demokracji poprzez skok na TK i na media a teraz mamy protest przeciw demontazowi legendy Solidarnosci jaka jest Walesa.

Azerko, jak mozesz nazwac dziesiatki tysiecy maszerujacych w manifestacjach KODu "nierobami"???
              Oprocz zasluzonych emerytow sa tam glownie ludzie ktorzy pracuja i placa podatki!

• astra18 Re: Lech Walesa 29.02.16, 17:44
                maria421 napisała:

> KOD manifestuje przeciw temu co robi PiS, czyli Kaczynski, Duda, Szydlo i inni.

A kto organizuje te demonstracje? Ci którzy przez 8 lat doporowadzili do tego że inni wyborcy pokazali im czerwoną kartkę i ci którzy chcieliby a nie mogą sobie porządzić.
                Idą ci którzy są "rozczarowani" ze ich ulubieńcy nie dostali się do władzy znowu.
                Więc bez specjalnego wymyslania i gomnastykowania.
                >
                > Zaczelo sie od demonstracji przeciw demontazowi demokracji poprzez skok na TK i
                > na media a teraz mamy protest przeciw demontazowi legendy Solidarnosci jaka je
                > st Walesa.

Wałęsa to się sam zdemontował i robi to dalej.
                Teraz wysłał na "barykady" swoją żonę która mu jeszcze więcej obciachu przynosi plotąc bzdury o wieku emerytalnym, bo przecież nie kuma kto podniósł i co.:)

>
                >
                >
                • jureek Re: Lech Walesa 29.02.16, 19:21
                  astra18 napisała:

> A kto organizuje te demonstracje? Ci którzy przez 8 lat doporowadzili do tego ż
                  > e inni wyborcy pokazali im czerwoną kartkę i ci którzy chcieliby a nie mogą sob
                  > ie porządzić.

Kijowski był w rządzie?
                  • astra18 Re: Lech Walesa 29.02.16, 19:23
                    jureek napisał:

> astra18 napisała:
                    >
                    > > A kto organizuje te demonstracje? Ci którzy przez 8 lat doporowadzili do
                    > tego ż
                    > > e inni wyborcy pokazali im czerwoną kartkę i ci którzy chcieliby a nie mo
                    > gą sob
                    > > ie porządzić.
                    >
                    > Kijowski był w rządzie?

A Schetyna nie był?
                    • jureek Re: Lech Walesa 29.02.16, 19:27
                      astra18 napisała:

> > Kijowski był w rządzie?
                      >
                      > A Schetyna nie był?

Schetyna był. A jak tam z odpowiedzią na moje pytanie?
                      • astra18 Re: Lech Walesa 29.02.16, 19:30
                        jureek napisał:

> astra18 napisała:
                        >
                        > > > Kijowski był w rządzie?
                        > >
                        > > A Schetyna nie był?
                        >
                        > Schetyna był. A jak tam z odpowiedzią na moje pytanie?

Już Ci odpowiedziałam o tych którzy władzę utracili i stoją obok Kijowskiego który z prawem ma na bakier a o prawie gada.

• jureek Re: Lech Walesa 29.02.16, 19:33
                          astra18 napisała:

> Już Ci odpowiedziałam o tych którzy władzę utracili i stoją obok Kijowskiego kt
                          > óry z prawem ma na bakier a o prawie gada.

Pytanie było, czy Kijowski był w rządzie, a nie kto obok kogo stoi.
                          No to jak? Był w rządzie, czy nie był?
                          I nie opowiadaj, że odpowiedziałaś na moje pytanie, bo nie odpowiedziałaś, tylko zadałaś swoje pytanie, na które bez żadnego kręcenia Ci odpowiedziałem.

• a000000 Re: Lech Walesa 01.03.16, 14:35
                            > Pytanie było, czy Kijowski był w rządzie,

Kijowski w rządzie nie był, ministrem nie był, premierem nie był, prezydentem nie był, jak i wiele milionów obywateli tego kraju....
                            I co z tego? Czy to oznacza, że ci ludzie nie wspierają konkretnego nurtu o konkretnych poglądach? Nie są tak zwanym mięsem armatnim, fundamentem na którym politycy budują swoje kariery i majątki...???
                            • jureek Re: Lech Walesa 01.03.16, 16:28
                              a000000 napisała:

> Nie są tak zwanym mięsem armatnim, fundamentem na którym p
                              > olitycy budują swoje kariery i majątki...???

I Ty zarzucasz innym pogardę.
                              Pewnie bardzo byś się oburzyła, gdyby określenia "mięso armatnie" użyć w stosunku do uczestników "miesięcznic", nieprawdaż?
                          • astra18 Re: Lech Walesa 01.03.16, 18:37
                            jureek napisał:

> astra18 napisała:
                            >
                            > > Już Ci odpowiedziałam o tych którzy władzę utracili i stoją obok Kijowski
                            > ego kt
                            > > óry z prawem ma na bakier a o prawie gada.
                            >
                            > Pytanie było, czy Kijowski był w rządzie, a nie kto obok kogo stoi.
                            > No to jak? Był w rządzie, czy nie był?

Napisałam o tych którzy byli w rządzie i o tych którzy mają "chrapkę".
                            Sprawdź.
                            > I nie opowiadaj, że odpowiedziałaś na moje pytanie, bo nie odpowiedziałaś, tylk
                            > o zadałaś swoje pytanie, na które bez żadnego kręcenia Ci odpowiedziałem.

Jeśli nie doczytałeś dokładnie mojej odpowiedzi to nie zwalaj na mnie winę dokładając coś o kręceniu.
                            >
                            • jureek Re: Lech Walesa 01.03.16, 19:53
                              astra18 napisała:

> Jeśli nie doczytałeś dokładnie mojej odpowiedzi to nie zwalaj na mnie winę dokł
                              > adając coś o kręceniu.

Wczoraj o godzinie 19:21 spytałem Cię, czy Kijowski był w rządzie. W którym Twoim poście, z której godziny odpowiedziałaś mi na to pytanie?

• astra18 Re: Lech Walesa 01.03.16, 20:09
                                jureek napisał:

> astra18 napisała:
                                >
                                > > Jeśli nie doczytałeś dokładnie mojej odpowiedzi to nie zwalaj na mnie win
                                > ę dokł
                                > > adając coś o kręceniu.
                                >
                                > Wczoraj o godzinie 19:21 spytałem Cię, czy Kijowski był w rządzie. W którym Two
                                > im poście, z której godziny odpowiedziałaś mi na to pytanie?

Widać że nie przeczytałeś mojego postu z godziny 17.44, w którym wyjaśniłam kto organizuje te demonstracje, a wydawać się mogło że zadajesz mi pytanie w związku z tym postem.
                                >
                        • maria421 Re: Lech Walesa 29.02.16, 19:36
                          astra18 napisała:

> Już Ci odpowiedziałam o tych którzy władzę utracili i stoją obok Kijowskiego kt
                          > óry z prawem ma na bakier a o prawie gada.

Przestan bezmyslnie powtarzac glupoty! Obok Kijowskiego stoi np. Petru, ktory NIGDY nie byl u wladzy, Nowacka tez nie byla u wladzy tylko w opozycji do poprzedniej wladzy.

KOD ma mase koordynatorow w roznych miastach ktorzy NIGDY nie byli u wladzy.

• a000000 Re: Lech Walesa 01.03.16, 14:31
                            maria421 napisała:

Obok Kijowskiego stoi np. Petru, ktory N
                            > IGDY nie byl u wladzy, Nowacka tez nie byla u wladzy tylko w opozycji do poprz
                            > edniej wladzy.

Nie jest to prawda. Te osoby były u władzy, tyle że w drugim i trzecim szeregu.... jako doradcy, jako członkowie partii wspierającej tą rządzącą.... Ci ludzie cały czas kręcą się wokół władzy.

> KOD ma mase koordynatorow w roznych miastach ktorzy NIGDY nie byli u wladzy.

takie lokalne szare eminencje mające na względzie "załapanie się"....

KOD ma tylko jeden cel - zniszczyć Kaczyńskiego. Dlatego jestem przekonana, że ci ludzie są sterowani...
                            • maria421 Re: Lech Walesa 01.03.16, 16:34
                              a000000 napisała:

> KOD ma tylko jeden cel - zniszczyć Kaczyńskiego. Dlatego jestem przekonana, że
                              > ci ludzie są sterowani...

Azerko, fantazja Cie ponosi.
                              Nie przyjmujesz po prostu do wiadomosci ze ci ludzie nie zgadzaja sie z tym co robi PiS i PiSowski prezydent.

• astra18 Re: Lech Walesa 01.03.16, 18:39
                                maria421 napisała:

> a000000 napisała:
                                >
                                > > KOD ma tylko jeden cel - zniszczyć Kaczyńskiego. Dlatego jestem przekonan
                                > a, że
                                > > ci ludzie są sterowani...
                                >
                                > Azerko, fantazja Cie ponosi.

A Ty niedokładnie słuchasz tego co wygadują na tych demonstracjach.
                                kto ostatnio wrzeszczał :"Kaczyński musi odejść" ? To nie sam Petru?

• maria421 Re: Lech Walesa 01.03.16, 19:18
                                  astra18 napisała:

> A Ty niedokładnie słuchasz tego co wygadują na tych demonstracjach.
                                  > kto ostatnio wrzeszczał :"Kaczyński musi odejść" ? To nie sam Petru?

Kaczynski wieloktrotnie publicznie mowil "Tusk musi odejsc".

Kaczynski chcial ZNISZCZYC Tuska???

• astra18 Re: Lech Walesa 01.03.16, 19:30
                                    maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                                    >
                                    > > A Ty niedokładnie słuchasz tego co wygadują na tych demonstracjach.
                                    > > kto ostatnio wrzeszczał :"Kaczyński musi odejść" ? To nie sam Petru?
                                    >
                                    > Kaczynski wieloktrotnie publicznie mowil "Tusk musi odejsc".
                                    >
                                    > Kaczynski chcial ZNISZCZYC Tuska???

Tusk się sam zniszczył wizerunkowo, heh:)
                                    >
                                    • maria421 Re: Lech Walesa 01.03.16, 19:34
                                      astra18 napisała:

> > Kaczynski wieloktrotnie publicznie mowil "Tusk musi odejsc".
                                      > >
                                      > > Kaczynski chcial ZNISZCZYC Tuska???
                                      >
                                      > Tusk się sam zniszczył wizerunkowo, heh:)

Wyjrzyj poza PiSowskie szmatlawce.

A poza tym nie odpowiedzialas mi na pytanie czy Kaczynski wolajac "Tusk musi odejsc" chcial ZNISZCZYC Tuska.

• astra18 Re: Lech Walesa 01.03.16, 19:42
                                        maria421 napisała:

> > Tusk się sam zniszczył wizerunkowo, heh:)
                                        >
                                        > Wyjrzyj poza PiSowskie szmatlawce.

Nie muszę, ja tu żyję, mieszkam, słyszę.
                                        >
                                        > A poza tym nie odpowiedzialas mi na pytanie czy Kaczynski wolajac "Tusk musi od
                                        > ejsc" chcial ZNISZCZYC Tuska.

Ja słyszałam o rządzie który powinien odejść, konkretnego nazwiska nie słyszałam.
                                        Trudno odnosić mi się do Twoich złych snów i fobii.
                                        >
                                        • maria421 Re: Lech Walesa 01.03.16, 19:53
                                          astra18 napisała:

> Nie muszę, ja tu żyję, mieszkam, słyszę.

> Ja słyszałam o rządzie który powinien odejść, konkretnego nazwiska nie słyszała
                                          > m.
                                          > Trudno odnosić mi się do Twoich złych snów i fobii.

Astra, jak wrzucisz do Google "Kaczynski Tusk musi odejsc" to Ci wyskoczy prawie 62 tys wynikow.

• astra18 Re: Lech Walesa 01.03.16, 20:11
                                            maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                                            >
                                            > > Nie muszę, ja tu żyję, mieszkam, słyszę.
                                            >
                                            > > Ja słyszałam o rządzie który powinien odejść, konkretnego nazwiska nie sł
                                            > yszała
                                            > > m.
                                            > > Trudno odnosić mi się do Twoich złych snów i fobii.
                                            >
                                            > Astra, jak wrzucisz do Google "Kaczynski Tusk musi odejsc" to Ci wyskoczy prawi
                                            > e 62 tys wynikow.

Pierwsze z góry wyraźnie opisują słowa Kaczyńskiego o RZĄDZIE Tuska który powinien odejść.
                                            >
                                            • maria421 Re: Lech Walesa 01.03.16, 20:13
                                              astra18 napisała:

> Pierwsze z góry wyraźnie opisują słowa Kaczyńskiego o RZĄDZIE Tuska który powin
                                              > ien odejść.

Szukaj dalej, bardzo szybko znajdziesz.

• astra18 Re: Lech Walesa 01.03.16, 20:18
                                                maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                                                >
                                                > > Pierwsze z góry wyraźnie opisują słowa Kaczyńskiego o RZĄDZIE Tuska który
                                                > powin
                                                > > ien odejść.
                                                >
                                                > Szukaj dalej, bardzo szybko znajdziesz.

Masz te nagrania o jednostkowym potraktowaniu pana Tuska a nie jego rządu?
                                                Dawaj. Bo ja przeczytałam nagłówek ale już w treści się okazuje sie że to chodzi o rząd Tuska.
                                                No chyba że mnie jednak zaskoczysz.
                                                >
                                                >
                                                • maria421 Re: Lech Walesa 01.03.16, 20:25
                                                  astra18 napisała:

> Masz te nagrania o jednostkowym potraktowaniu pana Tuska a nie jego rządu?
                                                  > Dawaj. Bo ja przeczytałam nagłówek ale już w treści się okazuje sie że to chodz
                                                  > i o rząd Tuska.
                                                  > No chyba że mnie jednak zaskoczysz.

Mowil ze "Tusk musi odejsc"? MOWIL!
                                                  Wiec nie tlumacz teraz co jasnie Kaczynski mial na mysli, tylko wreszcie odpowiedz czy chcial ZNISZCZYC Tuska czy nie.

• astra18 Re: Lech Walesa 01.03.16, 20:31
                                                    maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                                                    >
                                                    > > Masz te nagrania o jednostkowym potraktowaniu pana Tuska a nie jego rządu
                                                    > ?
                                                    > > Dawaj. Bo ja przeczytałam nagłówek ale już w treści się okazuje sie że to
                                                    > chodz
                                                    > > i o rząd Tuska.
                                                    > > No chyba że mnie jednak zaskoczysz.
                                                    >
                                                    > Mowil ze "Tusk musi odejsc"? MOWIL!

A ja Cie proszę o nagranie, jesli łaska, bo capslok sprawy nie załatwia jeśli chodzi o wiarygodność.

> Wiec nie tlumacz teraz co jasnie Kaczynski mial na mysli, tylko wreszcie odpowi
                                                    > edz czy chcial ZNISZCZYC Tuska czy nie.

Jak mam Ci odpowiedzieć na coś co nie miało miejsca wg mojej wiedzy, może jescze jakieś wirtualne tortury mi tu zastosujesz żebym Ci przyznała rację, co?
                                                    Daj mi to nagranie w którym Kaczyński mówi dokładnie o Tusku to co Petru pieprzył na demonstarcji i już.
                                                    >
                                                  • maria421 Re: Lech Walesa 01.03.16, 20:50
                                                    Astra, Kaczynski mowil ze "Tusk musi odejsc" , jak bedziesz chciala to sama znajdziesz.

Ja mu prawa do tego nie odmawiam, ja nie dopatruje sie checi "zniszczenia" Tuska.

OK, to Azerka, nie Ty napisala ze Petru chce "zniszczyc Kaczynskiego" bo wola ze Kaczynski musi odejsc.
                                                    Ale Ty, najwyrazniej jestes tego samego zdania. Tzn. uwazasz ze Kaczynskiemu wolno, a Petru nie...
                                                  • astra18 Re: Lech Walesa 02.03.16, 18:54
                                                    maria421 napisała:

> Astra, Kaczynski mowil ze "Tusk musi odejsc" , jak bedziesz chciala to sama zna
                                                    > jdziesz.

Nie ma i co mi zrobisz?:)Brak źródełka kochana:)Mówił o "rządzie Tuska który musi odejść".
                                                    No chyba że jednak pokusisz się o dowodzik.
                                                    >
                                                    > Ja mu prawa do tego nie odmawiam, ja nie dopatruje sie checi "zniszczenia" Tusk
                                                    > a.
                                                    >
                                                    > OK, to Azerka, nie Ty napisala ze Petru chce "zniszczyc Kaczynskiego" bo wola z
                                                    > e Kaczynski musi odejsc.
                                                    > Ale Ty, najwyrazniej jestes tego samego zdania. Tzn. uwazasz ze Kaczynskiemu wo
                                                    > lno, a Petru nie...

Kaczyński nie wołał stricte personalnie w stronę Tuska tak jak zrobił to Petru.
                                                    Zapomniał tylko że Kaczyński jest posłem, i niby na życzenie pana Petru i tych skakających pan poseł Kaczyński ma złożyć mandat poselski:)
                                                    NO i powiedz, jak traktować poważnie tych co takie hasła skandują, nie mówiąc o tych którzy klaszczą i skaczą w rytm apelu:)))
                                                  • a000000 Re: Lech Walesa 01.03.16, 20:34
                                                    maria421 napisała:

odpowi
                                                    > edz czy chcial ZNISZCZYC Tuska czy nie.

a czy stołek premiera jest dożywotni, dziedziczny, czy jak? Jeśli uważam, że osoba pełniąca funkcję premiera do tej funkcji sie nie nadaje, to i chcę by ze stanowiska odeszła.... to wcale nie oznacza, że chcę zniszczyć osobę.
                                                    Choć jeśli chodzi konkretnie o Tuska, to od dnia katastrofy doprawdy wcale mnie nie dziwią bardzo negatywne uczucia jakie Kaczyński żywi do Tuska. Gdybym to ja znalazła się w sytuacji "brata pełnego podejrzeń", pewnie byłabym tak samo wredna. A może i bardziej.
                                                  • maria421 Re: Lech Walesa 01.03.16, 20:44
                                                    a000000 napisała:

> a czy stołek premiera jest dożywotni, dziedziczny, czy jak? Jeśli uważam, że os
                                                    > oba pełniąca funkcję premiera do tej funkcji sie nie nadaje, to i chcę by ze s
                                                    > tanowiska odeszła.... to wcale nie oznacza, że chcę zniszczyć osobę.
                                                    > Choć jeśli chodzi konkretnie o Tuska, to od dnia katastrofy doprawdy wcale mni
                                                    > e nie dziwią bardzo negatywne uczucia jakie Kaczyński żywi do Tuska. Gdybym to
                                                    > ja znalazła się w sytuacji "brata pełnego podejrzeń", pewnie byłabym tak samo
                                                    > wredna. A może i bardziej.

Azerko, to jeszcze mi wytlumacz dlaczego uwazasz ze jak Kaczynski domagal sie "Tusk musi odejsc" to wcale go nie chcial zniszczyc, natomiast jak Petru wola "Kaczynski musi odejsc" to piszesz ze chce "zniszczyc" Kaczynskiego.
                                                  • astra18 Re: Lech Walesa 01.03.16, 20:48
                                                    maria421 napisała:

>
                                                    > Azerko, to jeszcze mi wytlumacz dlaczego uwazasz ze jak Kaczynski domagal sie "
                                                    > Tusk musi odejsc" to wcale go nie chcial zniszczyc,

Najpierw to udowodnij, czekam i czekam, myślałam że masz telefon od córki:)

natomiast jak Petru wola "K
                                                    > aczynski musi odejsc" to piszesz ze chce "zniszczyc" Kaczynskiego.

A Kaczyński jest teraz premierem?:)

• maria421 Re: Lech Walesa 02.03.16, 12:31
                                                    astra18 napisała:

> Najpierw to udowodnij, czekam i czekam, myślałam że masz telefon od córki:)

Nie udawaj ze nie znalazlas tego linku, ktory pokazuje sie jako jeden z pierwszych :

"Tusk musi odejść". Kaczyński wskazuje sześć powodów

Jarosław Kaczyński w radiowej "Trójce" powiedział, dlaczego Donald Tusk "ponosi moralną odpowiedzialność" za katastrofę smoleńską. - Tusk rozpoczął wojnę z prezydentem. Obniżył jego prestiż i co za tym idzie zachęcił tym samym do ataków - podkreślił prezes PiS. - Nie wymusił decyzji na ministrze obrony, by zakupić nowe samoloty. To zmieniłoby sytuację, no chyba, że to był zamach - ciągnął dalej Kaczyński, dodając, że "Tusk podjął grę z Putinem". Według lidera PiS, to także Tusk doprowadził do rozdzielenia delegacji, które leciały do Katynia na uroczystości upamiętniające mord na polskich oficerach. - Podpalił dom, a nie jest dzieckiem - powiedział Kaczyński, kończąc wyliczanie powodów, dla których premier powinien odejść z życia politycznego.
                                                    "

PREMIER, a nie rzad.

wiadomosci.onet.pl/kraj/tusk-musi-odejsc-kaczynski-wskazuje-szesc-powodow/ejs83
                                                    Bedziesz teraz udowadniac ze Kaczynski wcale nie powiedzial tego co powiedzial?

> A Kaczyński jest teraz premierem?:)

A czy Petru mowil ze Kaczynski ma odejsc ze stanowiska premiera?
                                                    Czy ze stanowiska prezesa PiSu nie mozna odejsc?

• astra18 Re: Lech Walesa 02.03.16, 19:01
                                                    maria421 napisała:

>
                                                    > PREMIER, a nie rzad.

A ja prosiłam o nagranie wypowiedzi a nie kompilację wymysłów onetu.
                                                    Zawsze powtarzał o rządzie Tuska, tym bardziej że wymieniał inne nazwiska z rządu, jest to logiczne.

> Bedziesz teraz udowadniac ze Kaczynski wcale nie powiedzial tego co powiedzial?

Szczególnie że wymienił inne osoby z rządu:)
                                                    A nagaranie już masz pod ręką ?

> A czy Petru mowil ze Kaczynski ma odejsc ze stanowiska premiera?
                                                    > Czy ze stanowiska prezesa PiSu nie mozna odejsc?

No teraz to się Ciebie żarty trzymają, niech sobie Petru sam odejdzie z partii którą sam założył:)
                                                    >
                                                  • a000000 Re: Lech Walesa 01.03.16, 22:49
                                                    maria421 napisała:

> Azerko, to jeszcze mi wytlumacz dlaczego uwazasz ze jak Kaczynski domagal sie "
                                                    > Tusk musi odejsc" to wcale go nie chcial zniszczyc, natomiast jak Petru wola "K
                                                    > aczynski musi odejsc" to piszesz ze chce "zniszczyc" Kaczynskiego.

Kaczyński ma plan alternatywny, ma wizję Polski, ma grupę oddanych mu ludzi o takich samych poglądach gotowych realizować plan. Chce działać, budować, tworzyć.....
                                                    Petru nie ma nic.... ma tylko hasło: przeszkadzać. Jak to ma wyglądać gdy już przeszkodzi, to nikt nie wie. Zaobserwuj go w sejmie.
                                                    Dlatego uważam, że Kaczyński nie kieruje się chęcią destrukcji, natomiast Petru - tak.
                                                    Kaczyńskiemu Petru zwisa - za mały to pikuś... natomiast cała energia Petru jest skierowana przeciw tej jednej konkretnej osobie....
                                                    Petru Kaczyńskiemu do pięt nie dorasta intelektualnie, wie o tym i dlatego chętnie gryzie, pod dyktando kogoś kogo jeszcze nie mam zidentyfikowanego - jakaś grupa, jakieś lobby....

• maria421 Re: Lech Walesa 02.03.16, 10:00
                                                    a000000 napisała:

> Kaczyński ma plan alternatywny, ma wizję Polski, ma grupę oddanych mu ludzi o t
                                                    > akich samych poglądach gotowych realizować plan. Chce działać, budować, tworzyć
                                                    > .....
                                                    > Petru nie ma nic.... ma tylko hasło: przeszkadzać. Jak to ma wyglądać gdy już
                                                    > przeszkodzi, to nikt nie wie. Zaobserwuj go w sejmie.
                                                    > Dlatego uważam, że Kaczyński nie kieruje się chęcią destrukcji, natomiast Petru
                                                    > - tak.
                                                    > Kaczyńskiemu Petru zwisa - za mały to pikuś... natomiast cała energia Petru jes
                                                    > t skierowana przeciw tej jednej konkretnej osobie....
                                                    > Petru Kaczyńskiemu do pięt nie dorasta intelektualnie, wie o tym i dlatego chęt
                                                    > nie gryzie, pod dyktando kogoś kogo jeszcze nie mam zidentyfikowanego - jakaś g
                                                    > rupa, jakieś lobby....

Azerko, czytalas program "Nowoczesnej"? Najwazniejsze zalozenia ( z Wikipedii)

Główne założenia programowe Nowoczesnej[23]:

budowa nowoczesnego społeczeństwa opartego na innowacyjnej przedsiębiorczości;
                                                    wolność gospodarcza;
                                                    budowa społeczeństwa obywatelskiego;
                                                    promowanie wykształcenia, aktywności, uczestnictwa obywateli w rządzeniu państwem;
                                                    obniżenie kosztów pracy;
                                                    ograniczenie udziału państwa w gospodarce i dofinansowywania nierentownych branż;
                                                    likwidacja przywilejów grup zawodowych (jak np. górnicy i rolnicy);
                                                    transfer polskich odkryć naukowych do gospodarki;
                                                    reforma systemu opieki zdrowotnej, równy dostęp dla wszystkich, niezależnie od dochodów, miejsca zamieszkania i stanu zdrowia;
                                                    walka z biurokracją krępującą rozwój przedsiębiorczości, uproszczenie procedur;
                                                    przejrzyste i jednoznaczne przepisy;
                                                    pozbawienie partii politycznych finansowania z budżetu państwa;
                                                    ograniczenie do dwóch kadencji w parlamencie;
                                                    możliwość głosowania w wyborach przez Internet;
                                                    podatek liniowy: 3x16% (VAT, CIT i PIT).

Jakie masz zastrzezenia?

Na temat intelektu Petru sie nie wypowiem, nie mial jeszcze okazji go ujawnic. Natomiast uwazam ze intelekt Kaczynskiego jest calkiem ograniczony. To co Kaczynski niewatpliwie posiada to doswiadczenie polityczne, ostatecznie przez wiekszosc zycia niczym innym sie nie trudnil.
                                                    Petru tego nie ma, w polityce jest nowicjuszem, ja w kazdym razie dalabym mu szanse. Od czasu do czasu cos nowego, ktos nowy jest bardzo potrzebny.
                                                  • a000000 Re: Lech Walesa 02.03.16, 17:28
                                                    maria421 napisała:

>
                                                    > Główne założenia programowe Nowoczesnej

ech.... wszystkie partie takie bajki obiecują.....a jak biorą władzę to nastaje czas na zmierzenie się z realiami.... niech ta partia powie JAK zamierza te obiecanki realizować. Obiecywać to nie sztuka. A po tym jak się Nowoczesna zachowuje w Sejmie widać, że wcale im o budowę Polski wspaniałej nie chodzi.

> Na temat intelektu Petru sie nie wypowiem, nie mial jeszcze okazji go ujawnic.

Peru nie jest kimś nowym w polityce. Bierze udział w różnych projektach już od wielu lat. I owszem, ujawnił swój intelekt. Zadziwiająco mikry. Gdy zaczął się pojawiać w TV z nadzieją na powiew nowości i młodości patrzyłam.... ale im bardziej patrzyłam tym mniej nadziei widziałam. Do dziś ten facet rozmył się w szarzyźnie awanturniczej bylejakości. Ma tylko jeden plus - na tle Kaczora wypada jak amant filmowy. Ale do polityki to zdecydowanie za mało.

> Natomiast uwazam ze intelekt Kaczynskiego jest calkiem ograniczony

ci którzy mieli z nim kontakt bezpośredni, nie poprzez media, twierdzą że to rasowy erudyta. I są nim oczarowani. Facet ma doskonałą pamięć, mnóstwo wiadomości i umiejętność budowy logicznych zdań. Rzadkość w polityce.... Ma jednak tego pecha, że jego powłoka cielesna budzi niechęć... a ludzie oceniają wedle tego co widzą. I rzadko rozumieją co postać do nich mówi.
                            • jureek Re: Lech Walesa 01.03.16, 16:37
                              a000000 napisała:

> takie lokalne szare eminencje mające na względzie "załapanie się"....

Wśród opolskiego KOD-u jakoś tych lokalnych szarych eminencji nie widzę. W taki sam sposób próbował ich oczerniać minister Jaki, który jest z Opola, więc świadomie kłamał, gdy mówił o demonstrujących w obronie koryta. I to jeszcze bezczelny, bo akurat własnemu ojcu po wyborach załatwił stanowisko kierownicze w miejskiej spółce.

> KOD ma tylko jeden cel - zniszczyć Kaczyńskiego. Dlatego jestem przekonana, że
                              > ci ludzie są sterowani...

I znowu ta pogarda dla ludzi. Nie przychodzi Ci do głowy, że samemu z siebie, bez sterowania można być przeciw temu, co robi Kaczyński i kierowane przez niego osoby na stanowiskach rządowych? Dlatego, że ci demonstrujący nie podzielają Twoich poglądów, to nie mogą być zdolni do samodzielnego myślenia i są tylko sterowanym mięsem armatnim?
                          • astra18 Re: Lech Walesa 01.03.16, 18:35
                            maria421 napisała:

n bezmyslnie powtarzac glupoty! Obok Kijowskiego stoi np. Petru, ktory N
                            > IGDY nie byl u wladzy, Nowacka tez nie byla u wladzy tylko w opozycji do poprz
                            > edniej wladzy.

Schetyna,Kosiniak - Kamysz,Trzaskowski...oni nie byli w rządzie?????
                            >
                            > KOD ma mase koordynatorow w roznych miastach ktorzy NIGDY nie byli u wladzy.

Tak, masę koordynatorów którzy dostaja kasę organizowanie lokalnych demonstracji.
                            Tylko skąd ta kasa?????
                            >
                            >
                            • maria421 Re: Lech Walesa 01.03.16, 19:19
                              astra18 napisała:

> Tak, masę koordynatorów którzy dostaja kasę organizowanie lokalnych demonstracj
                              > i.
                              > Tylko skąd ta kasa?????

Pewno Soros z Putinem sie zlozyli. Finansuja "wojne hybrydowa" :-)

W kazdym razie, ze SKOKow ta kasa raczej nie pochodzi :-)

• astra18 Re: Lech Walesa 01.03.16, 19:34
                                maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                                >
                                > > Tak, masę koordynatorów którzy dostaja kasę organizowanie lokalnych demon
                                > stracj
                                > > i.
                                > > Tylko skąd ta kasa?????
                                >
                                > Pewno Soros z Putinem sie zlozyli. Finansuja "wojne hybrydowa" :-)

Ja tam nie wiem ale skądś musi być, nie? Niby taki spontan a tu taki gips.
                                >
                                > W kazdym razie, ze SKOKow ta kasa raczej nie pochodzi :-)

Odetchnęłam z ulgą że zabrakło w tym niemerytorycznym wpisie słowa "PiS":)))Ufff, choć na chwilę..
                                >
                                • maria421 Re: Lech Walesa 01.03.16, 19:50
                                  astra18 napisała:

> Ja tam nie wiem ale skądś musi być, nie? Niby taki spontan a tu taki gips.

Zapytaj tego doradce prezydenta co wyskoczyl z "wojna hybrydowa" , on pewno bedzire wiedzial:-)

> > W kazdym razie, ze SKOKow ta kasa raczej nie pochodzi :-)
                                  >
                                  > Odetchnęłam z ulgą że zabrakło w tym niemerytorycznym wpisie słowa "PiS":)))Uff
                                  > f, choć na chwilę..

Natomiast Twoje sugerowanie ze KOD jest przez kogos sponsorowany jest straaaasznie merytorycznie, nie?
                                  • astra18 Re: Lech Walesa 01.03.16, 19:54
                                    maria421 napisała:

> Zapytaj tego doradce prezydenta co wyskoczyl z "wojna hybrydowa" , on pewno bed
                                    > zire wiedzial:-)

Nie trzeba go pytać, są dostępne dowody na to.
                                    >
                                    > > > W kazdym razie, ze SKOKow ta kasa raczej nie pochodzi :-)
                                    > >
                                    > > Odetchnęłam z ulgą że zabrakło w tym niemerytorycznym wpisie słowa "PiS":
                                    > )))Uff
                                    > > f, choć na chwilę..
                                    >
                                    > Natomiast Twoje sugerowanie ze KOD jest przez kogos sponsorowany jest straaaasz
                                    > nie merytorycznie, nie?

Jak idzie skądś kasa na opłacenie koordynatorów, to sponsoring jest, nie?
                                    • maria421 Re: Lech Walesa 01.03.16, 20:02
                                      astra18 napisała:

> Nie trzeba go pytać, są dostępne dowody na to.

Na przyklad jakie?

> Jak idzie skądś kasa na opłacenie koordynatorów, to sponsoring jest, nie?

A moze sie sami zrzucaja?
                                      • astra18 Re: Lech Walesa 01.03.16, 20:15
                                        maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                                        >
                                        > > Nie trzeba go pytać, są dostępne dowody na to.
                                        >
                                        > Na przyklad jakie?

Zestaw wypłat dla pozczególnych koordynatorów.
                                        >
                                        > > Jak idzie skądś kasa na opłacenie koordynatorów, to sponsoring jest, nie?
                                        >
                                        > A moze sie sami zrzucaja?

Jak na razie to "zrzucają" banialuki i hasła do podskoków tym biednym ludziom.
                                        • maria421 Re: Lech Walesa 01.03.16, 20:19
                                          astra18 napisała:

> Zestaw wypłat dla pozczególnych koordynatorów.

Oczywiscie masz liste?

> Jak na razie to "zrzucają" banialuki i hasła do podskoków tym biednym ludziom.

A powinni przykladnie wiecowac "Jaroslaw Polske zbaw", prawda? :-)
                                          • astra18 Re: Lech Walesa 01.03.16, 20:33
                                            maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                                            >
                                            > > Zestaw wypłat dla pozczególnych koordynatorów.
                                            >
                                            > Oczywiscie masz liste?

Miałam i o ile się nie mylę linkowałam, podczas dyskusji z Jureekiem.
                                            >
                                            > > Jak na razie to "zrzucają" banialuki i hasła do podskoków tym biednym lud
                                            > ziom.
                                            >
                                            > A powinni przykladnie wiecowac "Jaroslaw Polske zbaw", prawda? :-)

A już odetchnęłam z ulgą.
                                            • jureek Re: Lech Walesa 02.03.16, 11:45
                                              astra18 napisała:

> Miałam i o ile się nie mylę linkowałam, podczas dyskusji z Jureekiem.

Tak, linkowałaś tego fejka.
                                              • astra18 Re: Lech Walesa 02.03.16, 19:04
                                                jureek napisał:

> astra18 napisała:
                                                >
                                                > > Miałam i o ile się nie mylę linkowałam, podczas dyskusji z Jureekiem.
                                                >
                                                > Tak, linkowałaś tego fejka.

Muszę Cię zmartwić Jureek, bo do tego "fejka" którym nie jest:) odnosili się koordynatorzy i wyjasniali że przecież za coś muszą to organizaować.
                                                Problem tylko w tym że nie podali skąd pochodza te pieniądze.
              • a000000 Re: Lech Walesa 29.02.16, 18:12
                maria421 napisała:

> Posel Kaczynski tez nie jest opiniotworczy?

no ale Ty piszesz o pośle Zalku, nie o Kaczyńskim....

> dla Ciebie nie sa dostatecznym dowodem pogady jaka Kaczynski wyraza dla swoich
                > oponentow.

powiadasz, pogardy. A owszem, poseł Kaczyński jest inteligentny, szybko się uczy... I w końcu zauważył że Mojżesz miał rację mówiąc oko za oko, ząb za ząb.

Nie jestem posłem Kaczyńskim a też zauważam w naszym narodzie gen zdrady i gorszy sort.

> Zaczelo sie od demonstracji przeciw demontazowi demokracji poprzez skok na TK

tia.... chcesz powiedzieć, że demontaż demokracji rozpoczęli ci, którzy w czerwcu skoczyli na TK wybierając na zapas posłów...?????
                Ja to widzę tak: platforma pozakładała pułapki , jedną z nich był TK właśnie. Prezydent nie miał wyjścia , nie mógł zaprzysięgać "kukułczego jaja" jaką PO mu podrzuciło... To kukułcze jajo jest bezprawne, trzeba było anulować tamtą uchwałę i powołać nowych sędziów. A swoją drogą - dlaczego PO tych swoich nie zgłosiło ponownie? Bo na rękę im jątrzenie?

>a teraz mamy protest przeciw demontazowi legendy Solidarnosci jaka je
                > st Walesa.

Wałęsa nie potrzebuje pomocników w demontażu swojej legendy, jest w tym doskonały.
                Powiem Ci, że z wielką przykrością patrzę na to co ten człowiek wyprawia.

> Azerko, jak mozesz nazwac dziesiatki tysiecy maszerujacych w manifestacjach KOD
                > u "nierobami"???

nierobami są ci, którzy ludzi na ulicę wyprowadzają, przeszkadzają nowemu rządowi a sami przez lat osiem nie zrobili niczego pożytecznego, prócz doprowadzenia kraju do stanu ch.d. i kamieni kupa - jak to sami stwierdzili.

• maria421 Re: Lech Walesa 29.02.16, 18:28
                  Azerko, juz Ci pisalam jak powinnno byc naprawione wykroczenie Sejmu PO poza swe kompetencje, ale jeszcze raz powtorze:

- Duda powinien zaprzysiac wszystkich sedziow wybranych 8 pazdziernika
                  - ustawa czerwcowa powinna trafic do TK
                  - Sejm PiS powinien sie wstrzymac z wyborem nowych sedziow do momentu orzeczenia TK, o co TK apelowal
                  - po orzeczeniu TK wybor 2 sedziow pazdziernikowych zostalby uniewazniony
                  - Sejm PiS wybralby 2 brakujacych sedziow

I nie byloby KODu...

Azerko, czy przywodcy KODu wyciagaja te dziesiatki tysiecy manifestantow sila?
                  To sa ludzie ktorzy ida marznac zeby zamanifestowac swoj sprzeciw bo czuja ze musza to robic. I to sa ludzie ktorzy pracuja i placa podatki tak samo jak przez ostatnie osiem lat pracowali i placili podatki. Nie wolno im ublizac!

Walesa jaki jest kazdy widzi. Ale "gdy Walesa robil strajki Duda robil w majtki, a Kaczynski 13 grudnia spal do poludnia" . Jego zaslugi sa o wiele wieksze niz zaslugi tych, ktorzy teraz go do "TW Bolek" redukuja. Niech sami najpierw zrobia rachunek sumienia.

• astra18 Re: Lech Walesa 29.02.16, 18:51
                    maria421 napisała:

> Walesa jaki jest kazdy widzi. Ale "gdy Walesa robil strajki Duda robil w majtki
                    > , a Kaczynski 13 grudnia spal do poludnia"

A inni nie dotarli n czas do domu i uniknęli internowania.

. Jego zaslugi sa o wiele wieksze n
                    > iz zaslugi tych, ktorzy teraz go do "TW Bolek" redukuja. Niech sami najpierw zr
                    > obia rachunek sumienia.

A jaki rachunek sumienia mają zrobić? Że odmówili wpółpracy i niczego nie podpisali , na nikogo nie donosili, oni też nie mają prawa krytykować łgarstw Wałęsy?
                    >
                    >
                    • maria421 Re: Lech Walesa 29.02.16, 19:08
                      astra18 napisała:

> A jaki rachunek sumienia mają zrobić? Że odmówili wpółpracy i niczego nie podpi
                      > sali , na nikogo nie donosili, oni też nie mają prawa krytykować łgarstw Wałęsy
                      > ?

Rachunek tego jaki jest ich wlasny wklad w obalenie komunizmu.

Posluchaj co biskup Pieronek na ten temat mowi, moze zasluzony duchowny bardziej do Ciebie trafi niz ja :

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,19696444,bp-pieronek-o-teczkach-bolka-nachalne-oskarzenie-obrzucanie.html#BoxNewsLink

• astra18 Re: Lech Walesa 29.02.16, 19:14
                        maria421 napisała:

> > ?
                        >
                        > Rachunek tego jaki jest ich wlasny wklad w obalenie komunizmu.

Właśnie o nich piszę i m.in. o jednym z nich już tu wspominałam.
                        >
                        > Posluchaj co biskup Pieronek na ten temat mowi, moze zasluzony duchowny bardzie
                        > j do Ciebie trafi niz ja :
                        >
                        > www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,19696444,bp-pieronek-o-teczkach-bolka-nachalne-oskarzenie-obrzucanie.html#BoxNewsLink

A mogę nie zrozumieć obrony człowieka który donosił na swoich kolegów i nie potrafi się do tego przyznać i przeprosić?
                        Podałam Ci przecież przykład aktora Tomasza Dedka i jego postawy w sprawie donosów na kolegów.
                        W całej tej "awanturze" chodzi o zaprzeczenia Wałęsy, swoją "legendę" grzebie tym z dnia na dzień.
                        >
                        • maria421 Re: Lech Walesa 29.02.16, 19:18
                          Astra, Ty musisz byc pewno chodzaca swietoscia i z tego powodu uwazasz ze masz prawo wymagac od Walesy zeby sie w worku pokutnym i z glowa posypana prochem przeczolgal pod Twoimi stopami, to wtedy zdecydujesz czy mu wybaczysz czy nie, prawda?

• astra18 Re: Lech Walesa 29.02.16, 19:28
                            maria421 napisała:

> Astra, Ty musisz byc pewno chodzaca swietoscia i z tego powodu uwazasz ze masz
                            > prawo wymagac od Walesy zeby sie w worku pokutnym i z glowa posypana prochem pr
                            > zeczolgal pod Twoimi stopami, to wtedy zdecydujesz czy mu wybaczysz czy nie, pr
                            > awda?

Ja mogę jedynie oczekiwać żeby były prezydent na którego głosowałam powiedział prawdę.
                            Prosić o wybaczenie powinien tych których skrzywdził i nie dośc że tego nie robi to jeszcze ich obraża. Tak się zachowuje pospolity gnojek.
                            >
                            • maria421 Re: Lech Walesa 29.02.16, 19:31
                              astra18 napisała:

> Ja mogę jedynie oczekiwać żeby były prezydent na którego głosowałam powiedział
                              > prawdę.
                              > Prosić o wybaczenie powinien tych których skrzywdził i nie dośc że tego nie rob
                              > i to jeszcze ich obraża. Tak się zachowuje pospolity gnojek.

A prawde oczywiscie znasz najlepiej Ty :-)

• astra18 Re: Lech Walesa 01.03.16, 18:40
                                maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                                >
                                > > Ja mogę jedynie oczekiwać żeby były prezydent na którego głosowałam powie
                                > dział
                                > > prawdę.
                                > > Prosić o wybaczenie powinien tych których skrzywdził i nie dośc że tego n
                                > ie rob
                                > > i to jeszcze ich obraża. Tak się zachowuje pospolity gnojek.
                                >
                                > A prawde oczywiscie znasz najlepiej Ty :-)

Oni znają, ci którzy nie donosili i też walczyli o wolną Polskę.
                                >
                  • a000000 Re: Lech Walesa 01.03.16, 14:23
                    maria421 napisała:

> - Duda powinien zaprzysiac wszystkich sedziow wybranych 8 pazdziernika

NIE, ponieważ ci sędziowie zostali wybrani z naruszeniem prawa.

> - ustawa czerwcowa powinna trafic do TK

zgoda.

> - Sejm PiS powinien sie wstrzymac z wyborem nowych sedziow do momentu orzeczeni
                    > a TK, o co TK apelowal

zgoda.

> - po orzeczeniu TK wybor 2 sedziow pazdziernikowych zostalby uniewazniony
                    > - Sejm PiS wybralby 2 brakujacych sedziow

i tu mamy problem. Gdyż trzech uznanych przez TK sędziów zostało wybranych bezprawnie.
                    Ich wybór naruszył konstytucję, gdyż (zgodnie z orzeczeniem TK) skoro sędzią TK staje się w momencie wyboru przez sejm - do zakończenia kadencji poprzednich - było sędziów TK 20, czyli niezgodnie z konstytucją. I z regulaminem sejmu, gdyż PO nie zdążyło wprowadzić zmian wedle których wybierali tych sędziów.

uzasadnienie TK które zostało wygłoszone przed kamerami wyraźnie świadczy o stronniczości politycznej sędziów. Sędziów nie interesowała prawna strona wyboru, tylko utarcie nosa pisiorom.

> Azerko, czy przywodcy KODu wyciagaja te dziesiatki tysiecy manifestantow sila?

to są ludzie którym się wydaje, że się "załapali" na kapitalizm i są lepszego sortu.... NIESTETY Mario droga, ale po stronie zwolenników PO panuje przeświadczenie, że są oni kimś lepszym niż pogardzane mohery czy prawicowcy.

Jego zaslugi sa o wiele wieksze n
                    > iz zaslugi tych, ktorzy teraz go do "TW Bolek" redukuja.

zależy z której strony na to spojrzeć. Na pewno Wałęsa ma w swoim życiorysie sytuacje chwalebne.... ale ma też naganne. I moim zdaniem powinien pozostać trybunem ludowym i do polityki nie wchodzić, gdyż się do tego nie nadaje.

• maria421 Re: Lech Walesa 01.03.16, 14:37
                      a000000 napisała:

> NIE, ponieważ ci sędziowie zostali wybrani z naruszeniem prawa.

TAK bo Duda nie ma kompetencji do orzekania w tej sprawie.

> i tu mamy problem. Gdyż trzech uznanych przez TK sędziów zostało wybranych bezp
                      > rawnie.

DWOCH nie trzech.

> Ich wybór naruszył konstytucję, gdyż (zgodnie z orzeczeniem TK) skoro sędzią T
                      > K staje się w momencie wyboru przez sejm - do zakończenia kadencji poprzednich
                      > - było sędziów TK 20, czyli niezgodnie z konstytucją. I z regulaminem sejmu, gd
                      > yż PO nie zdążyło wprowadzić zmian wedle których wybierali tych sędziów.

Ale o tym mogl orzec tylko TK, nikt inny.
                      Wiec PiS powinien byl czekac na orzeczenie TK.

> uzasadnienie TK które zostało wygłoszone przed kamerami wyraźnie świadczy o str
                      > onniczości politycznej sędziów. Sędziów nie interesowała prawna strona wyboru,
                      > tylko utarcie nosa pisiorom.

Azerko, tak czy inaczej to TK i tylko TK mial prawo orzekac w tym temacie. Nie Duda, nie Sejm, tylko TK.

> to są ludzie którym się wydaje, że się "załapali" na kapitalizm i są lepszego s
                      > ortu.... NIESTETY Mario droga, ale po stronie zwolenników PO panuje przeświadcz
                      > enie, że są oni kimś lepszym niż pogardzane mohery czy prawicowcy.

Skad mozesz wiedziec co sie wydaje dziesiatkom tysiecy ludzi w roznym wieku i z roznych klas spolecznych? Emerytom ktorzy tam demonstruja tez sie wydaje ze sie "zalapali na kapitalizm"?
                      Nie mozna tez mowic ze wszyscy manifestujacy z KODem sa zwolennikami PO.

> zależy z której strony na to spojrzeć. Na pewno Wałęsa ma w swoim życiorysie sy
                      > tuacje chwalebne.... ale ma też naganne. I moim zdaniem powinien pozostać trybu
                      > nem ludowym i do polityki nie wchodzić, gdyż się do tego nie nadaje.

Zgadzam sie z tym, ze Walesa powinien pozostac trybunem ludowym i nie wchodzic do polityki.
                      Sprzeciwiam sie jednak redukowaniu go tylko do "TW Bolek".

• jureek Re: Lech Walesa 01.03.16, 16:25
                      a000000 napisała:

> to są ludzie którym się wydaje, że się "załapali" na kapitalizm i są lepszego s
                      > ortu.... NIESTETY Mario droga, ale po stronie zwolenników PO panuje przeświadcz
                      > enie, że są oni kimś lepszym niż pogardzane mohery czy prawicowcy.

Łatwo przychodzi Ci ryczałtowe obrażanie ludzi. Moja ciotka emerytka "załapała" się na kapitalizm? Moja bratowa bibliotekarka z piątką dzieci to też beneficjentka III RP pogardzająca moherami? Kuzyn ciężko pracujący w hucie szkła?
                      Jakoś nie widzę u nich pogardy dla moherów, ale nie podoba im się, że właśnie druga strona traktuje ich z pogardą, jako gorszych Polaków czy wręcz niegodnych miana Polaka, jako "komunistów i złodziei", z których cała Polska się śmieje. Tej pogardy, tego wykluczania z narodu nie widzisz?

P.S. Ciekawe, że o ile na początku w pisowskiej propagandzie był stale obecny motyw "kwiku odrywanych od koryta", to obecnie fraza ta raczej znika z esemesowych przekazów dnia. Czyżby dlatego, że "koryta" mają już inną obsadę?
    • swiatlo Re: Lech Walesa 02.03.16, 02:06
      Witam, jestem tutaj nowy.
      Dla mnie cała sprawa Wałęsy jest niesłychanie smutna. Człowiek którego wszystko przerosło: intelektualnie i moralnie.
      Nie wiem czy naprawdę donosił, wygląda że tak, wszystkie poszlaki na to wskazują.
      Smutne jest nie to że donosił czy nie donosił. Złamał się, podpisał, ale potem z tym zerwał, stał się prawdziwy - ludzie by mu to wybaczyli. Ale że człowiek który jest naszym symbolem szedł przez tyle lat w zaparte, kłamstwo za kłamstwem, krętactwo za krętactwem, po manipulacjach i prześladowaniach, jest nie do wybaczenia. I co więcej dalej się plącze, gmatwa, dalej idzie w zaparte. Wstyd.
      O tym że jest to człowiek prosty i intelektualnie ograniczony to wiadomo nawet dla jego zwolenników. Tego się nie da ukryć i to nie jest wadą. Ludzie nawet bardzo prości potrafią być szlachetni, prawi i odważni. Ale krętactw, manipulacji, braku honoru i niewyobrażalnej megalomanii to wybaczyć się nie da.
      Patrzę się na niego jak dalej się miota, broni, kręci, obrabia innych i przychodzi mi jedno słowo do głowy: hańba!

Oczywiście można się zapytać: czy nie można było tego przykryć, zamazać? W imię zachowania legendy? Bo jednak potrzebujemy legendy, potrzebujemy symboliki.
      Sam tego nie wiem. Nie wiem czy nawet by się tak dało. Ile można przykrywać, chować, udawać? I co to za legenda oparta na oczywistym krętactwie? To już chyba lepiej ujawnić i dać sobie z tym spokój.

Źle wybraliśmy sobie ten symbol i być może trzeba sobie to przyznać.
      • maria421 Re: Lech Walesa 02.03.16, 08:53
        Swiatlo, Walesa jaki jest kazdy widzi.

Ale to on jest symbolem walki robotniczej z komuna, nie tylko w Polsce, ale i na calym swiecie. Jezeli nie on, to KTO w Polsce mialby byc tym symbolem? KTO?

Walesa nie jest swiety , nie doczeka sie procesu kanonizacji, wiec nie musi byc bez grzechu i bez skazy.