Dodaj do ulubionych

MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk

• carte_2026 Meksyk - Ekwador 2:0 01.07.26, 09:49
      mogło być dużo więcej po obu stronach, sądząc po skrócie.

Za to mamy drugie w w historii czerwo za "zasłanianie ust w sytuacji konfliktowej".
    • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 01.07.26, 10:05
      Norwegia pokonała dobrze grające Wybrzeże Kości Słoniowej. Emocje były do końca, bo wynik wisiał na włosku.

Za to Francja zgniotła Szwecję. Przypominam, że to moglibyśmy być my!
      • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 01.07.26, 11:41
        No z nami France to w ogóle by problemu nie miały.

Norwegowie zaś dowiosłowali do meczu z Brazylią.
        Neymar coś już zagrał, czy pojechał tylko za dawne zasługi?
        • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 01.07.26, 11:51
          Może pojechał jako tak zwany atmosferowicz?
          • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 01.07.26, 12:15
            borsuczyca.klusek napisała:

> Może pojechał jako tak zwany atmosferowicz?
            >

No właśnie też nie. W jakimś poprzednim meczu przy hydration break poleciał coś tłumaczyś kolegom. Młodziak to nawet go trochę słuchał - ale starszy zawodnik wręcz ostentacyjnie machnął ręką w jego kierunku po czym mu pokazał plecy.
    • carte_2026 Anglia 2 - DR Kongo 1 01.07.26, 20:07
      co to miało być od 80 minuty, bo akurat wtedy zacząłem oglądać.
      Było 1-1, piłkę miało Kongo, tylko nikt nawet nie usiłował wyjść na dobrą pozycję. Tak sobie dreptali i klepali. W końcu poszła kontra na 2-1 i to też ich nie obudziło. Prędzej mogło być 3-1 niż 2-2 i dogrywka.
      Do domu mi.
    • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 02.07.26, 01:00
      Belgia przegrywając 0:2 wygrała 3:2. Sędzia 5h sprawdzał VAR przy karnym a potem chłopaki grali prawie trzecią dogrywkę 😄
      • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 02.07.26, 01:05
        Przeklejam z Twittera pana Konrada Marca, bo mi się nie chcę samej rzeźbić:

- Świetny Senegal. Habib Diarra z Sunderlandu raz, Ismaila Sarr z Crystal Palace dwa

- Belgia nie ma konkretnego pomysłu na powrót. Rudi Garcia zmienia Doku i De Bruyne. W przerwie wchodzi dziadek Lukaku

- Sfrustrowani Trossard i Tielemans skaczą sobie do gardeł

- Dziadek Lukaku na 1:2, Trossard do Tielemansa = remis. Przy wybitnej pomocy bramkarza i obrony Senegalu. Ichniejszy Dariusz Szpakowski mógłby rzucić "Co myśmy zrobili? Jezus Maria"

- Wszystkie zmiany Garcii dają radę.

- Karny w 125. minucie na wagę awansu "Czerwonych Diabłów". Wcześniej VAR, Ciss prowokuje rywala, po czym pada jak długi. Tielemans wywalczył, Tielemans wytrzymał.

- Gramy 132 minuty. Senegal ma wolnego z 18 metrów, ale Sarr nie daje rady.

Jeszcze przytoczę o co chodziło Borkowi, gdy wspomniał o prywatnym konflikcie w zespole Belgii:

Sprawa sięga 2012–2013 roku. W tamtym czasie Kevin De Bruyne był związany z Caroline Lijnen. Gdy ich związek przechodził kryzys, Caroline odwiedziła w Madrycie Thibaut Courtois, który grał wtedy w Atlético Madrid. Między nią a Courtoisem doszło do romansu
      • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 02.07.26, 08:35

> Belgia przegrywając 0:2 wygrała 3:2. Sędzia 5h sprawdzał VAR przy karnym a pote
        > m chłopaki grali prawie trzecią dogrywkę 😄

O to popatrzę na powtórkę.
        Co do varu to mieliśmy już sporo kontrowersji, z pewnością to potem analizuje jakie fifowskie Kolegium Sędziów.
        I wyciąga konsekwencje.
        Dodatkowo mamy fazę pucharową i każdy błąd może przesądzić czy ktoś gra dalej, to dmuchają na zimne.
        Wypowiem się jak obejrzę.

A właśnie leci jeszcze raz Anglia - DR Kongo.
        Ja nie mogę, co Kongo odwaliło. Mieli 1-0 do 75 minuty. Ba, właściwie powinno być 2-0, tylko chłop trafił w słupek z kilku metrów. No i nie upilnowali w polu karnym Kanego (czy jak tam się go odmienia), czyli tego, którego powinni przede wszystkim pilnować...
        • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 02.07.26, 08:44
          Ps - jeśli coś z tego mundialu zapamiętam na stałe, to na razie numerem 1 jest pan bramkarz Lionel Mpasi. Robił wszystko, by jak Tomaszewski "zatrzymać Anglię". Niestety, koledzy z pola "postanowili" przegrać.
          • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 02.07.26, 09:06
            Zaczął się poranek mundialowy i znowu skrócik tego meczu. To mam do zapamiętanie kandydata nr. 2. Strzelcem bramki dla Konga w 7 minucie był pan

Cipenga

:)
        • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 02.07.26, 08:48
          Odmienia się Kane'a (chyba)
          • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 02.07.26, 09:15
            Właśnie ekspert tvp mówił, że w angielskiej prasie porównują Mpasiego do Tomaszewskiego. To było w 1973 roku a oni do dziś pamiętają...

• carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 02.07.26, 09:36
              Wleciał też skrócik Belgia - Senegal. O varze się na tej podstawie nie wypowiem, ale Senegal (przypominam - to jest Francja B) spedrolił jeszcze bardziej niż Kongo. Mieli 2-0 do 85 minuty!
              No ale nie mieli Mpasiego, gol na 2-2 to był wielbłąd ich bramkarza.
    • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 03.07.26, 19:39
      Dopiero teraz obejrzałam skrót meczu Chorwacja - Portugalia. Co za chory absurd się tam wydarzył 🙄
      • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 03.07.26, 21:33
        Absurdu nie widziałem, widziałem za to po raz pierwszy w analizie połączenie obrazu z kamer z sygnałem jakiegoś czujnika ruchu w piłce. No i tu miałem pytanie, czy aby te sygnały pochodzące z różnych urządzeń zostały prawidłowo zsynchronizowane. Bo przecież z samego obrazu równie dobrze mogło wynikać, że piłka zarejestrowała odbicie się od głowy Portugalczyka za tym Chorwatem. Specjalnie czekałem na pełną powtórkę meczu.
        Niestety - boiskowemu pokazano tylko ułamek czasu przy podejrzeniu odbicia piłki przez Chorwata - i nie mogłem zobaczyć, czy na wykresie sygnału z piłki był zaraz drugi szczyt - po odbiciu się od Portugalczyka.

No dobra, se tu prowadzę inżynierskie rozkminy - ale przecież wiem. Dla Ciebie cały var nie ma sensu.
        No to co by było, gdyby go nie było?
        I tak to boiskowy by podjął ostateczną decyzję - i jakakolwiek by nie była, to druga strona by mówiła o absurdzie.

Portugalia - no sędzia kalosz nie widział, że było podanie do zawodnika na pozycji spalonej.
        Chorwacja - prawidłowy gol, sędzia wydrukował awans Portugalii.

• carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 03.07.26, 22:58
      Kangury do domu, dalej graja faraony.
      • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 03.07.26, 23:02
        No i w sumie zasłużenie
        • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 03.07.26, 23:23
          To dla mnie był dziwny mecz. Na początku. Co mnie oba kraje obchodzą? Nic. To próba kibicowania po kolorach strojów, no jedni w zieleni (przynajmniej portki) co jest odpowiednie dla mojej "urody". Za to drudzy biało-czerwoni na odwrót.

Machnąłem ręką, nie wiem komu kibicować.
          Jak zaczęli grać, to szybko poczułem, że serduszko bije za Egiptem.
          Mimo tego, że obecnie to są takie faraony jak z koziej dupy trąbka. Tera to głównie krew arabska.

Nieważne. Niedługo Argentyna - Republika Zielonego Przylądka.
          Znów trudny wybór. Z jednej strony Mistrz Messi - z drugiej od dzieciństwa nasiąknąłem zasadą, że jak nie grają nasi - to kibicujemy słabszemu... To znów muszę poczekać aż się zacznie i serduszko komuś zabije.
    • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 04.07.26, 18:59
      Zaraz pierwszy mecz 1/8 finału Maroko - Kanada
      • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 04.07.26, 21:13

> Zaraz pierwszy mecz 1/8 finału Maroko - Kanada
        >

Jak się podobał? Ja polecę klasykiem.

• borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 04.07.26, 21:44
          Pierwsza połowa do kosza, druga mogła być

Teraz czekamy na Francję
          • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 04.07.26, 21:53
            Czekamy, bo tu też wiem komu kibicować. I nie są to żadne france :D
    • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 06.07.26, 08:31
      Haaland jest wielki, Haaland jest piękny. Haaland jest takim Lewandowskim jakiego nigdy nie mieliśmy. Drugi gol był fenomenalny, gość nawet się nie spocił.

Drugiego meczu nie widziałam, ale... Europa jest wielka, Europa jest piękna
      • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 06.07.26, 09:11
        To mogliśmy być my!
        • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 07.07.26, 21:50

> To mogliśmy być my!
          >

Owszem - w jakimś równoległym wszechświecie.
          • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 07.07.26, 21:51
            carte_2026 napisał:

> Owszem - w jakimś równoległym wszechświecie.

Niekoniecznie...
            Gdyby nie PZPN i cholerna, polska myśl szkoleniowa to kto wie...
      • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 06.07.26, 09:22
        Oba gole to był dokładnie styl Lewego.
        Panowie przeciwnicy, ja tu sobie tak tylko przechodzę, spokojnie. Nagle! piłka spadała tam gdzie był i "wystarczyło dostawić nogę".

Więc gdyby to myśmy mieli Haalanda - zamiast Lewego - efekt by był dokładnie taki sam: laga na Hallanda i niech coś z tym zrobi.

My zamiast Lewego to byśmy potrzebowali Messiego/Ronaldo.
      • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 06.07.26, 21:53
        https://d2udx5iz3h7s4h.cloudfront.net/2025/12/5/Reuters/image/2025_12_05T180751Z_1909723917_UP1ELC51ED2UI_RTRMADP_3_SOCCER_WORLDCUP_DRAW.JPG?width=1440&format=webp&quality=80
    • carte_2026 Var skandal 07.07.26, 20:10
      Gdy padł gol na 2-0 dla Egiptu var cofnął analizę do sytuacji na polu karnym... Egiptu. Był tam faul w obronie, poszła z tego kontra - więc ok, gol nieuznany,
      Gdy padł gol na 3-2 dla Argentyny po faulu obronnym w polu karnym Argentyny - var ani pisnął.
      A protesty Egipcjan boiskowy rozstrzelał serią kartek.

• borsuczyca.klusek Re: Var skandal 07.07.26, 20:22
        Vary - srary, technologie za miliony monet, które miały wyeliminować błędy ludzkie. A tu proszę jak mieliśmy sędziowanie uznaniowe i przepychanie kolanem tak mamy dalej tylko wszystko trwa znacznie dłużej

Brawo FIFA! Dobrą robotę robicie
        • carte_2026 Re: Var skandal 07.07.26, 21:52
          Nie no, wiele wyeliminowały. Dlatego właśnie dzisiaj po raz pierwszy mówiłem o skandalu. Takiego numeru jeszcze nie widziałem. Ale w ogóle mnie to nie dziwi na tych mistrzostwach...
          • borsuczyca.klusek Re: Var skandal 07.07.26, 22:01
            Eliminują tam gdzie im pasuje...
    • carte_2026 A tymczasem... 08.07.26, 21:56
      na Mistrzostwach Europy U-19 Niemcy awansowali właśnie do finału.
      Czy to będzie pociechą dla niemieckich kibiców?
      Nie wiem, polskie młodzieżówki od dawna odnoszą różne sukcesy - ale to się w ogóle nie przenosi na "dorosłą" reprezentację, jak widać. Może u Niemca jest inaczej...
      • borsuczyca.klusek Re: A tymczasem... 08.07.26, 21:59
        Największym pocieszeniem dla Niemców jest, że ich nowym treneiro może zostać Jürgen Klopp
        • carte_2026 Re: A tymczasem... 08.07.26, 22:03

> Największym pocieszeniem dla Niemców jest, że ich nowym treneiro może zostać Jü
          > rgen Klopp
          >

Tu zgoda. Kwestia tylko - w różnych klubach on był nieomal bogiem - jak u nas Papszun. Nasi Papszuna jak dotąd na selekcjonera narodowego nie wzięli. A jak będzie w niemieckim związku?
          • borsuczyca.klusek Re: A tymczasem... 08.07.26, 22:10
            carte_2026 napisał:

> Tu zgoda. Kwestia tylko - w różnych klubach on był nieomal bogiem - jak u nas P
            > apszun. Nasi Papszuna jak dotąd na selekcjonera narodowego nie wzięli. A jak bę
            > dzie w niemieckim związku?

Bo Papszun ma opinię ciężkiego charakteru a PZPN wolał teraz brata-łatę Urbana. Poza tym Papszun oprócz Rakowa jeszcze niczego aż takiego nie pokazał
            • carte_2026 Re: A tymczasem... 08.07.26, 23:14
              Papszun niedawno uratował (niestety) legusię przed spadkiem z ekstraklapy.

Za to o ile dobrze pamiętam był silnym faworytem gdy ostatecznie wybrano garnitury Probierza.
              No ten to mistrz, "udało" mu się skonfliktować z Lewym aż tak, że on wypiął na niego 4 litery. No co miał zrobić Kulesza? Dymisja garniturowca.

Z Papszunem to całkiem inna gra.
              Porażki repry są porażkami selekcjonera; sukcesy są wszystkich na czele z preziem.
              Papszun po pierwsze sobie nie pozwoli na zawłaszczanie swoich sukcesów - a jeśli taki nastąpi to wszyscy będą wieszać psy na Kuleszy - nie można było tak od razu zrobić?!

To żodyn prezio takiego wyboru nie dokona, bo dla niego to jest sytuacja lost-lost.

• borsuczyca.klusek Re: A tymczasem... 08.07.26, 23:20
                Jeszcze Papszun zrobi rzeczywiście coś poważnego z Legią to będzie najpoważniejszym kandydatem po Urbanie
                • carte_2026 Re: A tymczasem... 08.07.26, 23:57
                  No właśnie NIE będzie, najpierw trzeba zmiany na stanowisku Kuleszy popieranego przez twardy beton PZPN.
    • carte_2026 Skandal w tvp sport 09.07.26, 19:29
      Dziś gościem jest pani i podpisali ją: ekspert tvp.
      A gdzie feminatyw ja się pytam?!
      • borsuczyca.klusek Re: Skandal w tvp sport 09.07.26, 20:30
        carte_2026 napisał:

> Dziś gościem jest pani i podpisali ją: ekspert tvp.
        > A gdzie feminatyw ja się pytam?!

Skandal i patriarchalna opresja!
        • carte_2026 Re: Skandal w tvp sport 09.07.26, 21:48
          Hur dur!!!
    • carte_2026 Francja - Maroko 09.07.26, 22:03
      Czyli znowu była kolonia. Zapewne i tutaj bogate francuskie kluby prowadzą różne szkółki, zdolnych młodych biorą do siebie i proponują francuskie obywatelstwo.Tak czy siak kibicuję przeciw francom.

• borsuczyca.klusek Re: Francja - Maroko 09.07.26, 22:33
        Który to już zmarnowany karny?

Borek dobrze mówi, że karny to jeszcze nie gol

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka