Dodaj do ulubionych

Fauda…Cześc 5

10.09.26, 23:09
Współtwórca i gwiazda serialu „Fauda”, Lior Raz, przedstawia izraelską...wersję wojny izraelsko/ palestyńskiej..
Palestyńczycy powszechnie krytykują izraelski serial telewizyjny „Fauda” jako narzędzie propagandy izraelskiej, które fałszywie przedstawia okupację wojskową i wzmacnia...Negatywne stereotypy.
A Wy co o tym serialu myślicie?
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Fauda…Cześc 5 11.09.26, 08:40
      Niestety nie oglądałam. Swego czasu popularne były seriale poruszające kwestie Izraela. Kojarzę jeszcze Shtisel i Unorthodox, ale żadnego nie widziałam.
    • carte_2026 Re: Fauda…Cześc 5 11.09.26, 10:20
      I znowu netflix. To nie zobaczę.
      • borsuczyca.klusek Re: Fauda…Cześc 5 11.09.26, 10:43
        A jakie masz teraz platformy?
        • carte_2026 Re: Fauda…Cześc 5 11.09.26, 10:51
          Tu u mamy syn mi założył w ramach współdzielenia konta amazona i sky. W domu mam też hbo.
          U nas nf wyleciał właśnie za to, że jako pierwszy zaczął mieć restrykcyjne obostrzenia co do współdzielenia.
          • borsuczyca.klusek Re: Fauda…Cześc 5 11.09.26, 10:55
            Ja dziele konto z rodzicami, bo mieszkam na tyle blisko, że po prostu przełączam z telefonu gdy jest potrzeba.
            Ale ogólnie uważam, że produkcje Netflixa nie są warte tej ceny i hypu. Amazon za nieporównanie mniejsze pieniądze daje dużo więcej ciekawych rzeczy. I filmów i seriali (Fallout ❤️)
            • carte_2026 Re: Fauda…Cześc 5 11.09.26, 11:08
              NF zaczął się u nas przeze mnie :) Zobaczyłem kiedyś na przystanku tramwajowym reklamę The Crown. Od razu wiedziałem, że żonę zainteresuje. Mnie też zainteresował. Potem nf doznał jakiegoś odpiedrolu lewackiego - zaczęto obsadzać czarnych-czarnych w rolach kompletnie historycznie niezgodnych. Nie - to dla mnie nie było problemem, bo pamiętałem ze szkoły, że w starożytnej Grecji role kobiece odgrywali faceci i nikomu to nie przeszkadzało. Choć oczywiście jak to już tu kiedyś pisałem - bym wolał, by powstały dobre seriale o historii Afryki, gdzie afro-afrykanie by byli jak najbardziej na właściwym miejscu.
              Serio poszło o to współdzielenie. Dowolna platforma ma tyle materiałów, że nie dooglądam ich do końca życia.
              • carte_2026 Re: Fauda…Cześc 5 11.09.26, 11:18
                A co do amazona - to my mamy dostęp za jakieś pińć złoty na miesiąc, o ile ostatnio nie podnieśli. Właśnie przez syna, który na tej platformie coś tam sprzedaje/kupuje. A - wleciał odmłodzony Grand Tour. W pierwszym odcinku pojawiły się klasyczne dinozaury (Clarkson, Hammond, May) i dziś zobaczę drugi.
                • borsuczyca.klusek Re: Fauda…Cześc 5 11.09.26, 11:40
                  A słyszałeś, że Amazon miał robić nowe Stargate, ale na razie uwalili projekt?
                  • carte_2026 Re: Fauda…Cześc 5 11.09.26, 16:02
                    Nie...
                    Szczerze - mało mnie to interesuje. Nigdy nie rozumiałem popularności tego mocno w SF wtórnego serialu. Znaczy - później zrozumiałem. Każde pokolenie sobie wybiera seriale i zjawiska które ich łączą.
                    I żeby nie było - nie mówię, że to był gówniany serial. Sam sobie czasem oglądałem.
                    Ogólnie spójny, ciekawy bywał.

Disney zamordował Gwiezdne Wojny.
                    Trwa mordowanie Star Treka przez powstające co chwilę seriale - odpryski.
                    Zostawcie Tytanica! znaczy Stargate.
                    • borsuczyca.klusek Re: Fauda…Cześc 5 12.09.26, 17:28
                      Nie wiem dlaczego, ale myślałam że jesteś fanem Gwiazdnych Wrót. Najwyraźniej coś mi się popieprzyło.
                      • carte_2026 Re: Fauda…Cześc 5 12.09.26, 20:12
                        Gwiezdne Wojny a nie Wrota...
                        • borsuczyca.klusek Re: Fauda…Cześc 5 12.09.26, 20:13
                          Jesteś fanem Gwiazdnych Wojen? Cholera pierwsze słyszę 😳
                          • carte_2026 Re: Fauda…Cześc 5 12.09.26, 20:51
                            Ileż to razy opisywałem jakie wrażenie w kinie zrobiły. Te prawdziwe - potem przemianowane na GW: część IV, Nowa nadzieja.
                            Imperium Kontratakuje i Powrót Jedi też były ok. I tu opowieść została domknięta. Przez wiele lat się odgrażali, że przecież zaplanowane 9 i kiedyś zrobią, ale przynajmniej ja już położyłem na to lachę.
                            No i niestety po latach zaczęli.

Co do dzisiejszego filmu to trochę wyszło mi bokiem nie-czytanie o filmie przed seansem.
                            Vivaldi i ja (2025)
                            No to się spodziewałem przynajmniej większego fragmentu biografii Antonia oczami kochanki? ucznia? rywala?
                            Nic z tego.
                            Faktycznie Vivaldi uczył w tamtym sierocińcu (nie spoiler - bo to widać chyba nawet w pierwszej scenie), wykształcił wiele skrzypaczek itd - ale tutaj jest tłem dla "ja" - czyli jednej z wychowanek. Akcja pewnie nawet roku nie obejmuje. O nim więcej się dowiadujemy z napisów po ostatniej scenie niż z całego filmu... Czyli mógł być dowolny nauczyciel. No ale Vivaldi brzmi dumnie!

"Oszukał" mnie polski dystrybutor, bo tytuł oryginalny

Primavera

to oczywiście 1 część 4 pór roku Vivaldiego, czyli wiosna - co właśnie dobrze odpowiada przedstawionej historii uczennicy.
    • mala200333 Re: Fauda…Cześc 5 12.09.26, 16:58
      W krajach arabskich zakazany…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka