Dodaj do ulubionych

Zmarł Jacek Kuroń

• Gość: Maria Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.elartnet.pl / 62.233.208.* 17.06.04, 23:51
      Odszedł dobry i odważny człowiek pozostaje pytanie, czy o taką Polskę walczył?
      czy o to mu chodziło??? Wieczne odpoczywanie racz mu dać Panie...
    • bazan3 Re: Zmarł Jacek Kuroń 18.06.04, 00:17
      Nie pamietam Pana Kuronia, kiedy pracował, działał, tworzył mam dopiero 24
      lata. Studiuję historię, był autorytetem, wzorem. Był...
      • Gość: http://pamietamy.t Re: obys tylko historii nie falszowal jak g...w... IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 09:51
        www.pl.indymedia.org/pl/2004/03/4205.shtml
    • Gość: naiwna Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 00:31
      Szukając w Internecie dla nie mówiącej po polsku przyjaciółki jakichś artykułów
      po angielsku o odejściu Jacka Kuronia, znalazłam taki oto zwięzły ale jakże
      celny tekst Maxima Behara z agencji prasowej Novinite z Sofii:

Zegnaj Panie Jacku!
      For the Record: 17 June 2004, Thursday.
      Poland woke up this morning without a brilliant politician, writer, analyzer
      and a great personality.

Jacek Kuron passed away.

Founder of the Solidarity movement, enormous and energetic fighter for
      democracy and freedom, always smiling, first Minister of Social Affairs of the
      first post-war democratically elected government.

Above all he was the ALWAYS smiling minister, who appeared every Tuesday after
      the headline news on TV Channel One to explain to 40 million Poles what will
      happen to them after the transition from a centralized to market economy. Even
      once, when pan Jacek was hospitalized for a couple of weeks, all those millions
      of Poles were watching him again, explaining what will happen, wearing hospital
      pyjamas and in his bed...

Jacek Kuron was a great man and a great friend.

And more then that - be aware that Poland woke up this morning with one brave
      smile less and with one more legendary hero to stay in history.

Rest in peace Jacek! Zegnaj Panie Jacku!

Polska obudziła się wczoraj uboższa o pewien odważny uśmiech i bogatsza o
      bohatera narodowego, o którym dzieci będą się uczyć w szkołach.
      • Gość: zwykly Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 09:49
        ...czy dzieci w przyszlej Polsce beda sie uczyc w szkolach o Jacku Kuroniu, to
        niewatpliwe, tylko o jakim Kuroniu, tym prawdziwym, czy tym falszywym obrazie
        stworzonym obecnie przez propagande z tej samej komunistycznej rodziny?
    • cobolt Do zobaczenia Jacku!!! 18.06.04, 00:53
      Przepraszam, ze tak pozno cie zegnam 1 w nocy dnia nastepnego, ale coz chcialem
      cie pozegnac, ale nie na zawsze. Bedziesz w naszych sercach jako ten o wielkim
      sercu, ktory rozdal je tym, ktorzy go potrzebowali. Nie znalem cie osobiscie
      ale podobno zawsze kazales mowic do siebie po imieniu. Sam mam 20lat i juz
      czytalem o tobie w podrecznikach do historii, ale nikt nie chce abys byl
      historia bo bedziesz zyl w nas.

DO zobaczenia na tamtym swiecie
      • Gość: zwykly Re: Do zobaczenia Jacku!!! IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 09:52
        "do zobaczenia na tamtym swiecie", napisales.
        A czy ty wiesz cobolcie, ze Kuron jako zaciety marksista-leninista i
        stalinowiec, tamtego swiata nie nie uznawal.
        Jak ty z nim tam sie spotkasz?
    • Gość: abc Wiara, nadzieja i milosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 01:32
      -a z nich najwazniejsza jest milosc.

Pan Jacek Kuron uosabial te slowa jak nikt inny.

Chyle czola.
      • Gość: zwykly [...] IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 09:55
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • behemot.to.kot Kim ty jesteś, zwykły? 18.06.04, 10:02
          • Gość: zwykly [...] IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 11:08
          • Gość: zwykly Re: Kim ty jesteś, zwykły? IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 21:48
            ... widzisz kotku, napisalem ci kim jestem a Wielki Jakaty mnie scenzurowal!
            To ten "bojownik" o wolnosc slowa!
            Zapytaj go dlaczego to zrobil?, moze wulgaryzmow uzywalem, cos niestosownego
            popelnilem, zapytaj tego idola demokracji, dlaczego?, dlaczego on tak nie lubi,
            jakiegos pioneczka z dalekiego kraju, z emigracji, On tak Adam Wielki, zapytaj
            Go a nie ty mnie pytasz?
    • Gość: rublow Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.nrockv01.md.comcast.net 18.06.04, 02:52
      ['] ['] [']
      Przez przypadek dopiero co przeczytalem jego ksiazke "Moja zupa".
      Taka szkoda...
    • Gość: Slawek S. Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.klon.com.pl / *.crowley.pl 18.06.04, 03:39
      Gdy odchodza tacy ludzie, jak Jacek Kuron, zaczynam sie bac. Rozumiem, co
      musieli czuc Polacy 12 maja 1935 roku.
      • Gość: zwykly Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 09:57
        a tobie Slawciu S. co sie stalo?, zes taki slabowity, zupki kuroniowki
        zabraklo?
    • Gość: Marcyś Co za koszmarny rok... IP: *.mcart.com.pl 18.06.04, 10:37
      Ten trok wogóle jest fatalny - odchodzą najwięksi ludzie tamtego okresu...
      Symbole. Wielcy ludzie którym zawdzięczamy tak wiele, którzy dali nam tak
      wiele... Jacek Kuroń - choć nie pasowały mi jego lewicowe poglądy, to na zawsze
      zostanie dla mnie symbolem walki z z reżimem, z tym całym totalitarnym
      bagnem... I odszedł... Tak jak Jacek Kaczmarski... Ronald Reagan... Do kitu ten
      rok...
      • Gość: zwykly Re: Co za koszmarny rok... IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 11:13
        ...oj!, biedny tys Marcys biedny! oj! cos takis slabowity i na ciele a jeszcze
        bardziej na umysle.
        Ledwo ty Marcys idziesz, przez polskie pola, trzymajac sie krowskiego ogona,
        Adasiowej i telewizyjnej propagandy.
        • Gość: kornik Re: Co za koszmarny rok... IP: *.euronet.net.pl 18.06.04, 11:20
          ilu juz dzisiaj ludzi oplules, palancie?? bijesz rekordy nienawisci? zalosny,
          maly czlowieczku...., zal mi ciebie
          • Gość: zwykly Re: Co za koszmarny rok... IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 12:35
            ...nieprawda jest, ze zione, nienawidze, pluje, tak jestem tylko skonstruowany
            przez nature, ze dobrze pamietam przeszlosc, a przynajmniej jej nie
            bagatelizuje, bo rozumiem jej znaczenie na dzis i na jutro.
            "Duzy" czlowiek nie jestem, dlatego posluguje sie nickiem "zwykly".
            Nie musisz uzalaj sie nademna, nie cierpie, poza glupota moich wspoletnicznych
            rodakow, ktorzy bezmyslnie oplakuja smierc stalinowca-komunisty kuronia, ktory
            wespol ze swoimi wspoletnicznymi tak wiele krzywd etnicznym polakom wyrzadzil.
            Rozumiem, ze komunistyczna rodzine i podczepione nierozumne polskie elunie
            drazni jakis glos, przypominajacy o prawdzie nieboszczyka Czerwonego Jacka,
            lupiacego po Drugiej Wojnie z ostatniej swinki, czy krowki, biednego polskiego
            chlopa na wsi mazowieckiej i wypisujacego peany milosne na czesc ludobojcy
            wszechczasow Wielkiego Jozefa Stalina.
            Pozdrawiam ciebie milym twojemu proletariackiemu uchu Heil Lenin!
            • Gość: http://pamietamy.t Re: badz zwykly do ludzi, obnazal ten system IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 09:57
              zydokomuny i uszanuj to

• Gość: zwykly Re: badz zwykly do ludzi, obnazal ten system IP: *.dialup.online.no 20.06.04, 10:04
                czy mam zrozumiec to tak, ze Kuron obnazal system zydokomuny dla zwyklych ludzi?
    • Gość: kagan [...] IP: 213.134.139.* 18.06.04, 12:38
      • Gość: zwykly Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 13:12
        ...rozumiem to kagan, ze gardzisz tym umarlym i dobrze, ze to napisales, moze
        to dotrze do niektorych zaplakanych polskich umyslow, bo placza i nie wiedza ze
        placza jak ci w 1953 roku, za Stalinem plakali.
        Jesli chodzi o krzyczacych zydow, mniejsza o nich, oni wiedza co wrzeszcza.
        Uroili sobie, ze jestesmy stadem glupich baranow i beda nas "pasc", doic i
        obdzierac ze skory.
        Miejmy nadzieje, ze swiadomosc nasza i narodowa bedzie wzrastac i ich zakusy
        niespelnia sie.
    • fredzio54 Re: Zmarł Jacek Kuroń 18.06.04, 12:48
      To byl szlachetny polak, moderny Koszczuszko, poswiecyl sie tym naroda co go
      niewart jest
      Dzisaj w Polsce rzadza Ciemny koscial Katolicki pruszkowa Mafai Monokultura
      postkomuna
      Myslalem ze polacy zmienja sie ale to bled !
    • Gość: lolo Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.04, 12:50
      ...Przyjacielu
      trochę serca nam ubyło
      ile naprawdę, jeszcze nie wiemy.
      Niesiemy teraz pamięć po Tobie
      zrobimy z nią ile umiemy.
      Ci, co z urzędu wieńce kładli
      musieli odejść do swych spraw
      Nas, tak jak Ciebie, czas nie nagli -
      frajerzy zawsze mają czas.
      Bracia spod jednej anatemy
      żegnamy Cię i dziekujemy.
      Że Ci się chciało być zakałą
      gdy wystarczało głośno klaskać,
      że Ci chciało widzieć całość
      gdy wystarczała biała laska,
      że Ci się chciało być tylko sobą
      zwyczajnie dobro od zła rozróżniać
      kiedy nikogo nie było obok
      tylko służalcza szepcząca próżnia.
      Że Ci się chciało myśleć tak mało
      o swoich własnych, nielekkich losach,
      że Ci godności wystarczało
      by nie dorzucać drewna do stosu.
      Że ci się chciało, ciężki frajerze,
      przeżyć po ludzku swe ludzkie życie
      choć w zmartwychwstanie nikt z nas nie wierzy
      ni w wieczną rzeczy pamięć w granicie.
      Bracia spod jednej anatemy
      żegnamy cię i dziękujemy.

[Jonasz Kofta "Epitafium dla frajera"]
      • Gość: zwykly Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 13:17
        ...to nie dotyczy J.Kuronia on FRAJEREM nigdy nie byl!
        • Gość: zwykly Stalin - 1953 rok IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 13:56
          ... pogrzeb Nauczyciela Narodow, Wielkiego J. Stalina!..
          Syreny fabryczne wyja, marsze zalobne plynace z wielkich glosnikow.
          Wzmocnione patrole Milicji Obywatelskiej, egzaltowane wypowiedzi przywodcow
          partyjnych i nawiedzonych, zniewolonych slug.
          Lzy i rozpacz, wrecz koniec swiata!
          Bylem malym chlopcem, moja siostra byla starsza, miala 11 lat.
          Pamietam weszla, mocno czerwona na twarzy i splakana do domu.
          Co dziecko sie stalo?, zapytala matka. Dlugo to trwalo zanim dziewczynka
          zdolala wydukac, ze jechala rowerem, wyly syreny, zostala zatrzymana przez
          milicjanta z paskiem pod broda, ktory zbil ja przy ludziach po twarzy.
          Siostra nie wiedziala, ze nalezalo stac 5 minut na bacznosc, bo.......,,
          JACEK KURON umarl.
          Dzisiaj, nie jeden z nas znow oberwal (tutaj na internecie)od czlonkow rodziny
          komunistyczno - stalinowskiej po mordzie, za to ze nie stoimy na bacznosc, na
          pogrzebie Wielkiego Stalina!
          • Gość: Nycka Re: zwykły 2004 IP: *.chello.pl 19.06.04, 04:43
            Schizofrenia to ciężka choroba, zwykły. Szkoda mi ciebie.
            • Gość: zwykly Re: zwykły 2004 IP: *.dialup.online.no 19.06.04, 08:50
              ...jezeli juz taka diagnoze postawilas pani Nyckowa, to moze bys laskawie
              podala przyczyny, mojej schizofreni?.
              Mnie skarbie nie zaluj, popatrz na siebie i trzymaj sie tematu a tematem jest
              zmarly stalinista J. Kuron!
              Dlaczego zachowujesz sie jak milicjant z 1953 roku i "bijesz mnie po twarzy bo
              nie stoje na bacznosc", tutaj na forum?.
              • Gość: Nycka Re: zwykły 2004 IP: *.chello.pl 19.06.04, 20:37
                nie można bić po twarzy, kogoś kto jej nie ma
                • Gość: zwykly Re: zwykły 2004 IP: *.dialup.online.no 19.06.04, 20:53
                  ....czy jak bym tutaj potepial hitlerowca, pani Nyckowa, to zasluzyl bym sobie
                  na "twarz"?
          • Gość: robertzen Re: Stalin - 1953 rok IP: 194.181.36.* 19.06.04, 09:24
            Wiesz, chyba sporo wycierpiałeś w życiu, ale
            tak sobie mysle, że to tacy ludzie jak ty budują krematoria. Jesteś ZAPIEKŁY W
            BÓLU, potem w nienawiści.
            • Gość: zwykly Re: Stalin - 1953 rok IP: *.dialup.online.no 19.06.04, 20:32
              ...nie wazne ile przecierpialem, trzymam sie tematu a w temacie faktow, prawdy
              i porownan i moj bol, czy rozkosz jest wogole niewazne.
              Krematoriow nie budowalem i nie jestem zapiekly w bolu, czy w nienawisci.
              Jezeli w czymkolwiek jestem zapiekly to w prawdzie.
              Jak tak popatrzalem natomiast na twoje slowa, to sobie mysle slodki
              robertzenie, ze ty jestes zapiekly, ale....... w glupocie!.
              • Gość: http://pamietamy.t Re:fakty nie sa jednoznaczne, piotr sie tez zaparl IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 10:04
                trzy razy
                ale czy to cos zmienilo w istocie sumy z calego jego zycia

• Gość: zwykly Re:fakty nie sa jednoznaczne, piotr sie tez zapar IP: *.dialup.online.no 20.06.04, 10:10
                  ...po ktorej stronie zapieral sie trzy razy nasz wspolczesny "Piotr"?
    • Gość: 12braci Cześć jego pamięci /bt IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 18.06.04, 13:56
      [']
    • moboj Re: Zmarł Jacek Kuroń 18.06.04, 16:12
      wiadomość o śmierci Jacka Kuronia mną wstrząsnęła. siedziałam oniemiała a potem
      ryczałam jak bóbr. odszedł człowiek, który był dla mnie wielkim autorytetem.
      Człowiek przez duże C, otwarty na innych, zatroskany nie o siebie, a ciągle o
      innych... wzór uczciwości i żywy dowód na to, że nie trzeba być w życiu
      chorągiewką, że nalezy mieć kręgosłup i zawsze trzymac się swoich poglądów.
      naśladuję jak umiem, ale marna ze mnie kopia...
      Cześć Jego pamięci [']['][']
    • Gość: R@M Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 16:30
      Szkoda tylko, że takie miernoty się wypowiadają...
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=13542994&a=13542994
    • Gość: dona Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: 82.160.43.* 18.06.04, 17:03
      Uważam, że Jacek Kuroń zapisal się w historii Polski. To człowiek wielkiego
      formatu.
      • Gość: zwykly Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 21:41
        ...to ze ty tak uwazasz, ze on byl wielkiego formatu dona, to wcale nie znaczy
        ze on nim byl, a jesli byl, to jak myslisz czy Hitler nie byl wielkiego
        formatu?, co masz na mysli?.
        Podzielam twoje zdanie, ze napewno zapisal sie w historii Polski, tak jak
        Bierut, Rokossowski, Jaruzelski, czy sloneczko narodow J. Stalin, to nie ulega
        watpliwosci!
    • Gość: pepe czasy sie zmieniaja. zupki knorra to nie to samo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 19:37
      :(
    • Gość: Milusinska [...] IP: *.twmi.rr.com 18.06.04, 22:21
    • Gość: Maciej Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.qc.sympatico.ca 18.06.04, 22:41
      To byl Wielki Polak i wielki, odwazny czlowiek. Nieprzecietnego formatu polityk.
      Bardzo Wielu z nas bedzie jego brakowac. Ciekawe - prowadzil zycie
      Samarytaniana, choc twierdzil, ze nie jest czlwiekiem silnej wiary i jego
      relacje z Bogiem nie sa jednoznacznie zdefiniowane. Boga ciagle poszukiwal,
      choc w tym co robi byla Boza iskra.
      Bedziemy Cie Jacku pamietac.
      Spoczywaj w pokoju !
    • Gość: Leszek Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 00:32
      żal, żal, smutek. szkoda.
      • Gość: zwykly [...] IP: *.dialup.online.no 19.06.04, 01:08
        • Gość: zwykly cenzura GW a prawo. IP: *.dialup.online.no 19.06.04, 09:01
          ...nie zlamalem ani prawa ani regulaminu. Redakcja prowadzi ciezka i dokuczliwa
          cenzure. To ze moje opinie redaktorkom sie podobaja nie daje podstaw do
          wycinania, badz usuwania moich mysli.
          Jest to pozatem wbrew konstytucji i prawu Rzeczpospolitej Polski, ktora
          gwarantuje kazdemu obywatelowi i czlowiekowi wolnosc mysli i wypowiedzi.
          Przypominam Wam cenzorom a szczegolnie Glownemu Redaktorowi Adamowi Michnikowi,
          ze samowolne wprowadzenie cenzury jest kryminalne i karalne!.
          • Gość: naiwna "cenzura" a elementarne poczucie przyzwoitości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 21:56
            "samowolne wprowadzenie cenzury jest kryminalne i karalne!." - zakłócanie
            porządku publicznego też jest karalne, "zwykły", a my jesteśmy tutaj na forum
            publicznym. Gdyby na czyimś pogrzebie pojawił się człowiek szkalujący zmarłego,
            tak jak ty to tutaj robisz, rodzina i przyjaciele mieliby prawo wezwać policję
            i poprosić o usunięcie prymitywnego osobnika zakłócającego ich żałobę.
            Jeśli, "zwykły", nie widzisz, że znalazłeś się tutaj w gronie ludzi, którzy
            Jacka Kuronia wspominają z żalem, to jesteś nie tylko niekulturalny, ale i
            chyba w jakiś sposób ograniczony. Poza tym najwyraźniej ci się nudzi, że tyle
            postów wysyłasz. Get a life! jeśli nie chcesz gotować zup dla tych, którzy są
            głodni, to przynajmniej skonstruuj wędkę i naucz jednego bezrobotnego łowić
            ryby.
            • Gość: zwykly Re: "cenzura" a elementarne poczucie przyzwoitośc IP: *.dialup.online.no 20.06.04, 00:05
              ...to nie jest zaklocenie porzadku publicznego, to nie ma z tym nic wspolnego,
              to jest cenzura i to jest karalne!. Michnik predzej czy pozniej zostanie
              przywolany do porzadku prawnego, on stary rewolucjonista bolszewicki, ktory we
              krwi ma brak szacunku do prawa!
              Forum to nie jest pogrzeb!
              To ze Kuron jest wspominany z zalem, nie usprawiedliwia cenzury.
              To ze Hitler i wielu nazistow i hitlerowcow jest przez wielu wspominanych z
              zalem, nie odbiera prawa do krytyki ich zbrodniczych czynow, tt dotyczy w
              jednakowym stopniu ludobojcow z pod znaku swastyki mlota i sierpa i czerwonej
              gwiazdy.
              To dotyczy Kuronia, Michnika i ich zbrodniczych wystepnych rodzin!
          • Gość: avatar O zachowaniu się na stypie IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 19.06.04, 22:48
            Gość portalu: zwykly napisał(a):

> ...nie zlamalem ani prawa ani regulaminu. Redakcja prowadzi ciezka i
            > dokuczliwa cenzure. To ze moje opinie redaktorkom sie podobaja nie daje
            > podstaw do wycinania, badz usuwania moich mysli.

Nie przesadzajmy. To nie są "myśli". To jest bełkot co najwyżej.

> Jest to pozatem wbrew konstytucji i prawu Rzeczpospolitej Polski, ktora
            > gwarantuje kazdemu obywatelowi i czlowiekowi wolnosc mysli i wypowiedzi.

Gdybyś przyszedł pijany na czyjąś stypę i darł ryja na św. pamięci nieboszczyka,
            opluwał go, obrażał i wyzywał od najgorszych, to zostałbyś w trymiga odstawiony
            za drzwi.

A jakby się to zdarzyło w pewnych kręgach, powiedzmy: polskich tradycjonalistów,
            to byś normalnie dostał po pysku.
            • Gość: zwykly [...] IP: *.dialup.online.no 20.06.04, 00:10
            • Gość: http://pamietamy.t Re: kuron byl czlowiekiem publicznym, i dlatego IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 10:14
              wycinanie wypowiedzi jest jak palenie archiwow
              a kto palil
              okazuje sie ze nie tylko bezpieka

propaganada i cenzura gazety wyborczej nie jest niczym szczegolnym w historii
              szczegolnym jest to ze co innego sie opowiada o cenzorach prl-u a co innego sie robi

mozna przytoczyc fraszke ze kuron
              dopiero na polu bitwy dostrzegal w swoim obozie mechanizm sitwy i zdrady podstaw czlowieczenstwa

• Gość: Piotr Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.phys.put.poznan.pl 19.06.04, 12:26
      Jacek Kuron płacił za wolność, którą się dziś cieszymy, własnym życiem. Szedł
      do więzienia, jak my szliśmy do pracy. Ten wrażliwy człowiek był gnębiony
      psychicznie i fizycznie przez tępych krzewicieli komunistycznej utopii. I nigdy
      im nie ulegl, nie stracił tej wrażliwosci. Pamiętajmy o tym my, którzy nie
      mieliśmy w sobie dość siły, by przeciwstawić się jawnie bezprawiu. Jesteśmy mu
      wiele winni. Niech spoczywa w spokoju.
      • Gość: zwykly Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.dialup.online.no 19.06.04, 20:43
        ...piszesz Jacek Kuron placil za wolnosc......itd.
        Tak to sobie zes lekko kupil, ze on byl gnebiony przez tepych krzewicieli
        komunistycznej utopii.....no przeciez te slowa pasuja jak ulal do Jacka
        kuronia, przeciez to on byl tym tepym krzewicielem, doslownie i w przenosni.
        W okresie kiedy komunizm byl na szczycie zbrodni i klamstwa, on ten "nasz"
        bohater najwiecej sie udzielal.
        ....a pozniej nie placil a "zarabial" na zycie grajac ofiare, niezle mu za to
        stalinowcowi placili, trzeba bylo zyc.....
        • mogiliani Re: Zmarł Jacek Kuroń 20.06.04, 02:34
          Może powieś sobie tę sentencję nad łóżkiem:

"Wybaczaj wiele innym - sobie nie wybaczaj niczego"
          • Gość: zwykly Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.dialup.online.no 20.06.04, 10:24
            ..."silny i madry" jestes dyskutancie do czlowieka, ktoremu oprawcy polakow o
            nazwisku Szechterzy, wpychaja knebel w usta.
            Nie wazne cobys do mnie mowil i inni tobie podobni, bylbym gleboko oburzony,
            gdyby komunista Michnik wycinal twoje (wasze) wypowiedzi a przynajmiej bym cie
            wtedy uszanowal i nie odzywal sie.
            Zachowujesz sie jak ostatni tchorz, "kopiesz" silniejszego, gdy inny
            kryminalista "zwiazal mu rece i nogi"
    • Gość: Kagan [...] IP: *.org 19.06.04, 12:46
      • Gość: kagan [...] IP: *.org 19.06.04, 14:26
        • mogiliani Cierpisz na anoreksję? 19.06.04, 23:20
          Anoreksja: przyczyny i konsekwencje

Anoreksja to choroba, która dotyka obecnie coraz większą liczbę dzieci i
          młodzieży. Jest ona zwykle jednym z przejawów somatyzacji. Somatyzacja to
          sytuacja, w której dany człowiek za pomocą ciała i funkcji fizjologicznych
          sygnalizuje i wyraża te problemy, które mają podłoże pozacielesne. Tendencja do
          somatyzacji pojawia się zwłaszcza wtedy, gdy ktoś nie jest świadomy swoich
          problemów psychicznych, moralnych, duchowych, religijnych czy społecznych i gdy
          nie chce lub nie potrafi ich przezwyciężyć. Sygnalizowanie i odreagowanie
          problemów pozacielesnych za pomocą języka ciała dokonuje się najczęściej
          poprzez zaburzenia snu, układu oddychania (do astmy włącznie), funkcji krążenia
          (nadciśnienie, zakłócenia pracy mięśnia sercowego), a także funkcji odżywania.
          Gdy chodzi o te ostatnie zaburzenia, to przejawiają się one kompulsywnym,
          odruchowym sięganiem po pokarm, albo przeciwnie — odrzucaniem pokarmu, a nawet
          zmianami chorobowymi w układzie pokarmowym (np. owrzodzenie żołądka).

U podstaw anoreksji leżą zwykle poważne problemy psychospołeczne. Z tego
          właśnie względu trudności w przyjmowaniu pokarmów, aż do jadłowstrętu włącznie,
          nie mają podłoża fizjologicznego i leczenie farmakologiczne z reguły nie
          przynosi żadnej poprawy. Trzeba pamiętać, że odżywianie jest funkcją, poprzez
          którą człowiek zaspakaja wiele różnych potrzeb. Dziecko karmione przez matkę
          otrzymuje od niej nie tylko pokarm fizyczny, ale miłość, czułość, bliskość,
          poczucie bezpieczeństwa, kontakt osobisty. Odżywianie jest zatem rodzajem
          ważnego rytu w danej rodzinie i w każdej wspólnocie osób. Nic więc dziwnego, że
          zaburzone kontakty i toksyczne więzi prowadzą również do poważnych zaburzeń w
          odżywianiu.

www.opoka.org.pl/biblioteka/I/IP/anoreksja_pk.html
    • Gość: lee Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 19.06.04, 16:36
      "Widzę Polskę potężną potęgą naszych serc" Pamięć płata figle, mam nadzieję że
      dobrze zapamiętałem . Chyba te słowa, wypowiedziane przy okazji uroczystości
      nadania Jackowi Kuroniowi orderu Orła Białego zapamiętałem najwyraźniej jako
      wspomnienie po nim. Ciekawe czy kiedyś my też ją zobaczymy... Kondolencje dla
      przyjaciół, rodziny...czy tylko...?
    • Gość: Poszukiwacz Prawdy Jacek Kuroń IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 19.06.04, 21:43
      Całe życie chciał reformować komunizm, a wyszedł mu kapitalizm i to ze świńskim
      ryjem. Cały ten lament po nim pokazuje jak bardzo dziś brak nam wzorców.
      Oczywiście podsycają go ludzie, którzy mają w tym swój interes. Chcą skupić
      ludzi wokół swoich idei, a ś.p. Jacek Kuroń może być dobrym symbolem tych idei.
      Kimś takim jak Piłsudski dla piłsudczyków. Zaznaczam, że nie porównuje osób
      tylko pewne procesy. Jako człowiek posiadał dobre cechy i chciał dobrze. Ale
      dobrymi chęciami... Dobrzę, że np. lekarze nie uczą się na błedach przez całe
      jak on. Choć on zajmował się też ważną sprawą bo zdrowiem politycznym
      społeczeństwa i w latach 50-tych strasznie konowalił. To kilka moich
      subiektywnych refleksji o J. Kuroniu. Jego apologetów upraszam o nieobrzucanie
      mnie błotem ponieważ mam prawo do własnego zdania, nie widzę żebym przesadził z
      krytyką i na koniec stawiam zmarłemu po katolicku świeczkę [']
    • Gość: negus Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 22:27
      Nie sądziłem, że będzie tyle postów. Z konieczności przejrzałem drobny ułamek.
      Praepraszam za słowo ale kurwica mnie bierze, jak czytam steki koloaczne ludzi,
      którzy chołubią tzw. wartości chrześcijańskie. Należy ich okreslać raczej jako
      pomioty Glempa, Rrydzyka i tego speca z Gdańska od Brygidy i bursztynów. Dla
      przypomnienia: "niechaj umarli grzebią swych umarłych" to z biblii i inne,
      bardziej znane "de mortius nil nisi bonum" klechistańczyczy !
      Wy, razem wzięci, przy tak potężnych dochodach i dotacjach państwa, nie
      potraficie dokonać nawet części tego co dokonał Kotan, Kuroń i Owsiak.
      Zamilczcie bezwstydnicy!
      Dla mnie J.Kuroń będzie symbolem walki sumienia z rzeczywistością. Prawdziwej
      walki a nie takiej o jakiej słyszę dzisiaj non stop w TV i radiu przy okazji
      tzw. pogrzebu tego zdrajcy (bo zdrajca zawsze będzie tylko zdrajcą).
      ale z powodó jw nie będę się nad nim pastwił.
      No cóż, życzyć wam mogę tylko zdrowia. Rozumu Bozia dla was nie przwidziała.
      Mam nadzieję, że w tym tłoku postów ktokolwiek to przeczyta.
      Wszystkich, co widzą w JK Wielkiego Człowieka, serdzecznie pozdrawiam !

• Gość: avatar Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 19.06.04, 22:43
        Gość portalu: negus napisał(a):

> Nie sądziłem, że będzie tyle postów. Z konieczności przejrzałem drobny ułamek.
        > Praepraszam za słowo ale

Czasami jednak lepiej jest nic nie pisać.
        :-(
      • Gość: zwykly [...] IP: *.dialup.online.no 20.06.04, 00:18
        • mogiliani Następny chory 20.06.04, 00:22
          "Każdy człowiek może zbłądzić, uparcie trwać w błędzie - tylko głupi."

A poza tym popraw swoje odżywianie

Anoreksja: przyczyny i konsekwencje
          Anoreksja to choroba, która dotyka obecnie coraz większą liczbę dzieci i
          młodzieży. Jest ona zwykle jednym z przejawów somatyzacji. Somatyzacja to
          sytuacja, w której dany człowiek za pomocą ciała i funkcji fizjologicznych
          sygnalizuje i wyraża te problemy, które mają podłoże pozacielesne. Tendencja do
          somatyzacji pojawia się zwłaszcza wtedy, gdy ktoś nie jest świadomy swoich
          problemów psychicznych, moralnych, duchowych, religijnych czy społecznych i gdy
          nie chce lub nie potrafi ich przezwyciężyć. Sygnalizowanie i odreagowanie
          problemów pozacielesnych za pomocą języka ciała dokonuje się najczęściej
          poprzez zaburzenia snu, układu oddychania (do astmy włącznie), funkcji krążenia
          (nadciśnienie, zakłócenia pracy mięśnia sercowego), a także funkcji odżywania.
          Gdy chodzi o te ostatnie zaburzenia, to przejawiają się one kompulsywnym,
          odruchowym sięganiem po pokarm, albo przeciwnie — odrzucaniem pokarmu, a nawet
          zmianami chorobowymi w układzie pokarmowym (np. owrzodzenie żołądka).

U podstaw anoreksji leżą zwykle poważne problemy psychospołeczne. Z tego
          właśnie względu trudności w przyjmowaniu pokarmów, aż do jadłowstrętu włącznie,
          nie mają podłoża fizjologicznego i leczenie farmakologiczne z reguły nie
          przynosi żadnej poprawy. Trzeba pamiętać, że odżywianie jest funkcją, poprzez
          którą człowiek zaspakaja wiele różnych potrzeb. Dziecko karmione przez matkę
          otrzymuje od niej nie tylko pokarm fizyczny, ale miłość, czułość, bliskość,
          poczucie bezpieczeństwa, kontakt osobisty. Odżywianie jest zatem rodzajem
          ważnego rytu w danej rodzinie i w każdej wspólnocie osób. Nic więc dziwnego, że
          zaburzone kontakty i toksyczne więzi prowadzą również do poważnych zaburzeń w
          odżywianiu.
          • Gość: zwykly Re: Następny chory IP: *.dialup.online.no 20.06.04, 10:33
            ...to ty jestes chory na anoreksje moralna i umyslowa, nedzny lekarzu,
            stawiajacy diagnoze czlowiekowi na lepsze zycie, serwujesz mu diety, w
            sytuacji, gdy kryminalny Aaron i Stefan Szechter, "poderzneli mu gardlo" i "nie
            zyje" na forum.
    • Gość: !!!!!!!!!!!!!!!!!! Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 20.06.04, 01:26
      wpa napisał(a):

> to był człowiek epoka, nic juz nie będzie takie samo...

Cos tu nie tak!

Z Kuronia robi sie BOHATERA, a z Kuklinskiego ZDRAJCE!

Nie mam nic prrzeciwko Kuroniowi jednak to co osiagnal Kuron w
      porownaniu z Ryszardem Kuklinskim jest nawet nie warte wspomnienia !!!

Uwazam ze obydwaj przeszli do historii jako "meczenincy" komunizmu.
      Jednego zameczyl komunizm drugi byl przesladowany przez komunizm.

Szkoda ze Kiszczaka, Jaruzelskiego i Urbana nie szlak jeszcze nie
      zalatwil aby ludzie mogli sie na nich wresczie wyzywac.

papurec.org/history/h31A.html
      papurec.org/history/h31B.html
      papurec.org/history/h32.html
      papurec.org/history/h26.html
      papurec.org/history/history_frameset.html
      videofact.com/polish.htm
      www.videofact.com/mark/Kuklinski/Kukl_druga_po_main.html
      papurec.org
      videofact.com/new2004.html
      www.videofact.com/english/defectors2_pl.html
      www.videofact.com/polska/aanowi/robocze%20today/spasowski.html
      www.videofact.com/english/defectors1_pl.html
      www.videofact.com/english/defectors8_en.html
      www.videofact.com/english/defectors9_en.html
      www.videofact.com/cold_war/berlin/berlin10e.html
      videofact.com/english/defectors2_4en.html
      videofact.com/english/defectors2_3en.html
      videofact.com/english/defectors2_2en.html
      videofact.com/english/defectors_en.html
      videofact.com
      videofact.com/coldwar.htm
      • Gość: Kagan Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.crowley.pl 24.06.04, 10:19
        Co z tego, jak Jacek Kuron:
        1. Byl czlonkiem PZPR, i to w latach stalinizmu.
        2. Jako zalozyciel tzw. Czerwonego Harcerstwa ("Druzyny Walterowskie")
        rozkulaczal sila i grozba (szantazem), razem z mlodym Adasiem Michnikiem,
        polskich chlopow.
        3. Jako czlonek tzw. KORu przyczynil sie do powrotu nieludzkiego i
        nieetycznego, bo opartego na wyzysku i oszustwie, systemu kapitalistycznego
        do Polski.
        4. Jako minister do spraw bezrobocia w III RP przyczynil sie do jego
        zwiekszenia poprzez poparcie dla kretynskiego planu Balcerowicza, a
        robotnikom zamiast pracy i godziwej placy oferowal jalmuzne w postaci zupek-
        kuroniowek.
        Stad nim gardze... :(
        • behemot.to.kot Powtarzasz się Kaganku 24.06.04, 13:24
          gdy zgaśniesz drogi Kaganku, będziesz miał szczęście, jeżeli będzie o Tobie
          pamietało kilka osób.
          o Jacku K. będzie pamiętało trochę więcej, nawet jeżeli wkleisz ten sam bełkot
          jeszcze 1500 razy. trzymaj się dzielnie (ale z daleka ode mnie) wykładowco
          uniwersytecki nazywający goebelsa mistrzem

Gość portalu: Kagan napisał(a):

• rolotomasi Re: Może i powtarzasz się 24.06.04, 15:27
            Pomijając personalne, forumowe tekściki - to jak było z Kur. w okresie Stalina?
            Czy można ustalić ilość rozkułaczonych polskich chłopów i młodzieży odgonionej
            przezeń od harcerstwa; Wyżej znalazłem 1 czy 2-ie relacje bezpośrednie harcerza,
            któremu Kur. OSOBIŚCIE ZERWAŁ CHUSTĘ << to taki symboliczny znak, ale były też
            skutki tragiczne, nie tylko symboliczne.
            Zamieniam się w słuch.
            • behemot.to.kot Jacek Kuroń 24.06.04, 16:06
              rolotomasi napisał:

> Pomijając personalne, forumowe tekściki - to jak było z Kur. w okresie
              Stalina?

Kuroń przyznał się do swojej winy, ja ceniłem go i cenię między innymi za to. i
              nie będę bił w jego piersi.
              jeżeli chcecie zakładajcie komisję ds. zbrodni stalinowskich Kuronia,
              zakładajcie, ale moim zdaniem nie warto.

nie muszę chyba pisać, że Jacek Kuroń, mimo tak chętnie przywoływanych i tak
              l.i.c.z.n.y.c.h win, "zbilansował" swoje życie na wielkiego plusa, którego
              większość z nas może mu tylko pozazdrościć.
              nie ma dla mnie lepszego wzoru patrioty na dzisiejsze czasy.
              można o nim powiedzieć za Tomaszem Gruszeckim, że był "być może najbardziej
              chrześcijańskim z polityków"
              pozdrawiam
              • rolotomasi Re: tow. Kuroń 24.06.04, 16:31
                Tak myślałem: "Sąd sądem a sprawiedliwośt i tak musi być po naszej stronie"

Pytania nie były: czy przyznał się i czy sobie przebaczył?? tylko KOGO załatwił
                będąc np. najwyższą władzą uczelnianą, czy w młodzieżowych organizacjach.
                'Uwaga porządkowa' << tego =ofiar się nie bilansuje, nie da się i nie wypada,
                po prostu. Ostatnio, przewidywaną ilość zniszczonych istnień ludzkich dla celów
                techniczno-organizacyjnych podliczali Goebels i jego aktyw dla fabryk śmierci w
                hitlerowskich Niemczech.

Nas jest 1= raz, forma zwrotna 'Wy' jest już wyparta przez rdzennie polską> Pan.

To co powiedział o Kur. np.T.Gruszecki jest jego sprawą - inni mówią co innego,
                i to też jest ich sprawa.
                Chrześcijański Polityk <<to wcale nie jest komplement, z mojego punktu siedzenia
                PZDR
                • behemot.to.kot Re: tow. Kuroń 24.06.04, 16:48
                  rolotomasi napisał:

> Tak myślałem: "Sąd sądem a sprawiedliwośt i tak musi być po naszej stronie"

ja nie sądzę, tylko piszę, co myślę

> Pytania nie były: czy przyznał się i czy sobie przebaczył?? tylko KOGO
                  załatwił

ja mu nie przebaczę, Ty chyba też nie, ale może mu przebaczą/przebaczyli ci,
                  którym zrywał te chusty czy żywota

> będąc np. najwyższą władzą uczelnianą, czy w młodzieżowych organizacjach.
                  > 'Uwaga porządkowa' << tego =ofiar się nie bilansuje, nie da się i nie wyp
                  > ada,
                  > po prostu. Ostatnio, przewidywaną ilość zniszczonych istnień ludzkich dla
                  celów
                  >
                  > techniczno-organizacyjnych podliczali Goebels i jego aktyw dla fabryk śmierci
                  w
                  >
                  > hitlerowskich Niemczech.

oj, jaki "ładny" psztyczek
                  ja nie bilansowałem ofiar, tylko życie JK.

>
                  > Nas jest 1= raz, forma zwrotna 'Wy' jest już wyparta przez rdzennie polską>
                  > Pan.

pisałem do Ciebie i innych, którzy akurat w wątku o śmierci JK chcą badać jego
                  złą przeszłość. piszemy na tym forum, nie w oderwaniu od niego.

> To co powiedział o Kur. np.T.Gruszecki jest jego sprawą - inni mówią co
                  innego,
                  > i to też jest ich sprawa.

ja powiedziałem/napisałem za TG i to owszem moja sprawa i moje zdanie

> Chrześcijański Polityk <<to wcale nie jest komplement, z mojego punktu si
                  > edzenia

z mojego może również, ale ja napisałem chrześcijański polityk a nie
                  Chrześcijański Polityk
                  > PZDR
                  i ja pozdrawiam
                • Gość: avatar Re: Kuroń IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 02:16
                  rolotomasi napisał:

> Pytania nie były: czy przyznał się i czy sobie przebaczył?? tylko KOGO
                  > załatwił będąc np. najwyższą władzą uczelnianą, czy w młodzieżowych
                  > organizacjach.

Dobre pytanie. Kogo? A może po prostu nikogo? Nie wiem. Ale jakoś nie ma dużo
                  świadectw o konkretnych świństwach. Tego braku nie sposób racjonalnie
                  wytłumaczyć na przykład mityczną i demoniczną rolą Michnika. Przez ostatnie 15
                  lat wolnej Polski nie wstał ani jeden Kowalski i nie powiedział, na przykład w
                  Radyjo Maryjo które trudno o cenzure w tym przypadku podejrzewać, że Kuroń mu
                  jakąś krzywdę osobiście zrobił w latach 50 i ma doń pretensje. Zarzuty które się
                  w tym wątku przewijają (a i Radyjo Maryjo publikowało), są delikatnie mówiąc
                  bardzo ogólne: przypisują Kuroniowi tzw. całe zło tego świata. Gdyby były
                  prawdziwe, to dawno jakiś konkret wyszedł.

A może wyszedł? Nie wiem. Ja nie słyszałem. I wiesz, że jakoś nie mam poczucia
                  niestosowności, ze takie pytanie teraz zadaję? Jedyne konkrety o których
                  wiadomo, to można zdaje się wszystkie przeczytać w książkach Kuronia. Sam o nich
                  bez ogródek pisze konfesyjnie.

W komunizm było umoczonych kilkaset tysięcy, jeśli nie więcej Polaków: w PZPR, w
                  UB, w milicji, w koncesjonowanych ubeckich filiach (jak Bender w czerwonej
                  radzie narodowej Lublina w latach 70 i w komunistycznym sejmie w latach 80-tych
                  czy Korwin-Mikke w tzw. Stronnictwie Demokratycznym, wspólnie z Suchocką zresztą).

Z tych kilkuset tysięcy czy miliona umoczonych szybko otrząsnęło się bardzo,
                  bardzo niewielu. Za to dawni towarzysze, drobni złodzieje i przysłowiowe
                  Maliniaki (ten typek z Czterdziestolatka), co to w latach 70 nic nie robili
                  tylko w PZPR byli albo w kolejce po mięso potulnie stali i kombinowali, teraz
                  hurmem do kościoła i na promocje biegają, święcą traktory i betoniarki, do mszy
                  dzwonią a niektórzy jeszcze plują na jednego z tych, co wtedy w pierdlu siedzieli.

Zerwanie chusty, o którym piszesz wczesniej i "odgonienie od harcerstwa" to
                  wcale a wcale nie musi być wcale wina. Pytałeś o szczegóły? Czasem kogoś po
                  prostu trzeba opieprzyć, a i do harcerstwa pewnie nie wszyscy się nadają.

Taki Kagan na przykład - chciałbyś go mieć na pokładzie? Jakoś nie wierzę.

:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka