Gość: Maria Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.elartnet.pl / 62.233.208.* 17.06.04, 23:51 Odszedł dobry i odważny człowiek pozostaje pytanie, czy o taką Polskę walczył? czy o to mu chodziło??? Wieczne odpoczywanie racz mu dać Panie... Odpowiedz Link Zgłoś
bazan3 Re: Zmarł Jacek Kuroń 18.06.04, 00:17 Nie pamietam Pana Kuronia, kiedy pracował, działał, tworzył mam dopiero 24 lata. Studiuję historię, był autorytetem, wzorem. Był... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: obys tylko historii nie falszowal jak g...w... IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 09:51 www.pl.indymedia.org/pl/2004/03/4205.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwna Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 00:31 Szukając w Internecie dla nie mówiącej po polsku przyjaciółki jakichś artykułów po angielsku o odejściu Jacka Kuronia, znalazłam taki oto zwięzły ale jakże celny tekst Maxima Behara z agencji prasowej Novinite z Sofii: Zegnaj Panie Jacku! For the Record: 17 June 2004, Thursday. Poland woke up this morning without a brilliant politician, writer, analyzer and a great personality. Jacek Kuron passed away. Founder of the Solidarity movement, enormous and energetic fighter for democracy and freedom, always smiling, first Minister of Social Affairs of the first post-war democratically elected government. Above all he was the ALWAYS smiling minister, who appeared every Tuesday after the headline news on TV Channel One to explain to 40 million Poles what will happen to them after the transition from a centralized to market economy. Even once, when pan Jacek was hospitalized for a couple of weeks, all those millions of Poles were watching him again, explaining what will happen, wearing hospital pyjamas and in his bed... Jacek Kuron was a great man and a great friend. And more then that - be aware that Poland woke up this morning with one brave smile less and with one more legendary hero to stay in history. Rest in peace Jacek! Zegnaj Panie Jacku! Polska obudziła się wczoraj uboższa o pewien odważny uśmiech i bogatsza o bohatera narodowego, o którym dzieci będą się uczyć w szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 09:49 ...czy dzieci w przyszlej Polsce beda sie uczyc w szkolach o Jacku Kuroniu, to niewatpliwe, tylko o jakim Kuroniu, tym prawdziwym, czy tym falszywym obrazie stworzonym obecnie przez propagande z tej samej komunistycznej rodziny? Odpowiedz Link Zgłoś
cobolt Do zobaczenia Jacku!!! 18.06.04, 00:53 Przepraszam, ze tak pozno cie zegnam 1 w nocy dnia nastepnego, ale coz chcialem cie pozegnac, ale nie na zawsze. Bedziesz w naszych sercach jako ten o wielkim sercu, ktory rozdal je tym, ktorzy go potrzebowali. Nie znalem cie osobiscie ale podobno zawsze kazales mowic do siebie po imieniu. Sam mam 20lat i juz czytalem o tobie w podrecznikach do historii, ale nikt nie chce abys byl historia bo bedziesz zyl w nas. DO zobaczenia na tamtym swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: Do zobaczenia Jacku!!! IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 09:52 "do zobaczenia na tamtym swiecie", napisales. A czy ty wiesz cobolcie, ze Kuron jako zaciety marksista-leninista i stalinowiec, tamtego swiata nie nie uznawal. Jak ty z nim tam sie spotkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Wiara, nadzieja i milosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 01:32 -a z nich najwazniejsza jest milosc. Pan Jacek Kuron uosabial te slowa jak nikt inny. Chyle czola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly [...] IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 09:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly [...] IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 11:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: Kim ty jesteś, zwykły? IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 21:48 ... widzisz kotku, napisalem ci kim jestem a Wielki Jakaty mnie scenzurowal! To ten "bojownik" o wolnosc slowa! Zapytaj go dlaczego to zrobil?, moze wulgaryzmow uzywalem, cos niestosownego popelnilem, zapytaj tego idola demokracji, dlaczego?, dlaczego on tak nie lubi, jakiegos pioneczka z dalekiego kraju, z emigracji, On tak Adam Wielki, zapytaj Go a nie ty mnie pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rublow Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.nrockv01.md.comcast.net 18.06.04, 02:52 ['] ['] ['] Przez przypadek dopiero co przeczytalem jego ksiazke "Moja zupa". Taka szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek S. Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.klon.com.pl / *.crowley.pl 18.06.04, 03:39 Gdy odchodza tacy ludzie, jak Jacek Kuron, zaczynam sie bac. Rozumiem, co musieli czuc Polacy 12 maja 1935 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 09:57 a tobie Slawciu S. co sie stalo?, zes taki slabowity, zupki kuroniowki zabraklo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcyś Co za koszmarny rok... IP: *.mcart.com.pl 18.06.04, 10:37 Ten trok wogóle jest fatalny - odchodzą najwięksi ludzie tamtego okresu... Symbole. Wielcy ludzie którym zawdzięczamy tak wiele, którzy dali nam tak wiele... Jacek Kuroń - choć nie pasowały mi jego lewicowe poglądy, to na zawsze zostanie dla mnie symbolem walki z z reżimem, z tym całym totalitarnym bagnem... I odszedł... Tak jak Jacek Kaczmarski... Ronald Reagan... Do kitu ten rok... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: Co za koszmarny rok... IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 11:13 ...oj!, biedny tys Marcys biedny! oj! cos takis slabowity i na ciele a jeszcze bardziej na umysle. Ledwo ty Marcys idziesz, przez polskie pola, trzymajac sie krowskiego ogona, Adasiowej i telewizyjnej propagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornik Re: Co za koszmarny rok... IP: *.euronet.net.pl 18.06.04, 11:20 ilu juz dzisiaj ludzi oplules, palancie?? bijesz rekordy nienawisci? zalosny, maly czlowieczku...., zal mi ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: Co za koszmarny rok... IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 12:35 ...nieprawda jest, ze zione, nienawidze, pluje, tak jestem tylko skonstruowany przez nature, ze dobrze pamietam przeszlosc, a przynajmniej jej nie bagatelizuje, bo rozumiem jej znaczenie na dzis i na jutro. "Duzy" czlowiek nie jestem, dlatego posluguje sie nickiem "zwykly". Nie musisz uzalaj sie nademna, nie cierpie, poza glupota moich wspoletnicznych rodakow, ktorzy bezmyslnie oplakuja smierc stalinowca-komunisty kuronia, ktory wespol ze swoimi wspoletnicznymi tak wiele krzywd etnicznym polakom wyrzadzil. Rozumiem, ze komunistyczna rodzine i podczepione nierozumne polskie elunie drazni jakis glos, przypominajacy o prawdzie nieboszczyka Czerwonego Jacka, lupiacego po Drugiej Wojnie z ostatniej swinki, czy krowki, biednego polskiego chlopa na wsi mazowieckiej i wypisujacego peany milosne na czesc ludobojcy wszechczasow Wielkiego Jozefa Stalina. Pozdrawiam ciebie milym twojemu proletariackiemu uchu Heil Lenin! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: badz zwykly do ludzi, obnazal ten system IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 09:57 zydokomuny i uszanuj to www.pl.indymedia.org/pl/2004/03/4205.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: badz zwykly do ludzi, obnazal ten system IP: *.dialup.online.no 20.06.04, 10:04 czy mam zrozumiec to tak, ze Kuron obnazal system zydokomuny dla zwyklych ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kagan [...] IP: 213.134.139.* 18.06.04, 12:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 13:12 ...rozumiem to kagan, ze gardzisz tym umarlym i dobrze, ze to napisales, moze to dotrze do niektorych zaplakanych polskich umyslow, bo placza i nie wiedza ze placza jak ci w 1953 roku, za Stalinem plakali. Jesli chodzi o krzyczacych zydow, mniejsza o nich, oni wiedza co wrzeszcza. Uroili sobie, ze jestesmy stadem glupich baranow i beda nas "pasc", doic i obdzierac ze skory. Miejmy nadzieje, ze swiadomosc nasza i narodowa bedzie wzrastac i ich zakusy niespelnia sie. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: Zmarł Jacek Kuroń 18.06.04, 12:48 To byl szlachetny polak, moderny Koszczuszko, poswiecyl sie tym naroda co go niewart jest Dzisaj w Polsce rzadza Ciemny koscial Katolicki pruszkowa Mafai Monokultura postkomuna Myslalem ze polacy zmienja sie ale to bled ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.04, 12:50 ...Przyjacielu trochę serca nam ubyło ile naprawdę, jeszcze nie wiemy. Niesiemy teraz pamięć po Tobie zrobimy z nią ile umiemy. Ci, co z urzędu wieńce kładli musieli odejść do swych spraw Nas, tak jak Ciebie, czas nie nagli - frajerzy zawsze mają czas. Bracia spod jednej anatemy żegnamy Cię i dziekujemy. Że Ci się chciało być zakałą gdy wystarczało głośno klaskać, że Ci chciało widzieć całość gdy wystarczała biała laska, że Ci się chciało być tylko sobą zwyczajnie dobro od zła rozróżniać kiedy nikogo nie było obok tylko służalcza szepcząca próżnia. Że Ci się chciało myśleć tak mało o swoich własnych, nielekkich losach, że Ci godności wystarczało by nie dorzucać drewna do stosu. Że ci się chciało, ciężki frajerze, przeżyć po ludzku swe ludzkie życie choć w zmartwychwstanie nikt z nas nie wierzy ni w wieczną rzeczy pamięć w granicie. Bracia spod jednej anatemy żegnamy cię i dziękujemy. [Jonasz Kofta "Epitafium dla frajera"] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 13:17 ...to nie dotyczy J.Kuronia on FRAJEREM nigdy nie byl! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Stalin - 1953 rok IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 13:56 ... pogrzeb Nauczyciela Narodow, Wielkiego J. Stalina!.. Syreny fabryczne wyja, marsze zalobne plynace z wielkich glosnikow. Wzmocnione patrole Milicji Obywatelskiej, egzaltowane wypowiedzi przywodcow partyjnych i nawiedzonych, zniewolonych slug. Lzy i rozpacz, wrecz koniec swiata! Bylem malym chlopcem, moja siostra byla starsza, miala 11 lat. Pamietam weszla, mocno czerwona na twarzy i splakana do domu. Co dziecko sie stalo?, zapytala matka. Dlugo to trwalo zanim dziewczynka zdolala wydukac, ze jechala rowerem, wyly syreny, zostala zatrzymana przez milicjanta z paskiem pod broda, ktory zbil ja przy ludziach po twarzy. Siostra nie wiedziala, ze nalezalo stac 5 minut na bacznosc, bo.......,, JACEK KURON umarl. Dzisiaj, nie jeden z nas znow oberwal (tutaj na internecie)od czlonkow rodziny komunistyczno - stalinowskiej po mordzie, za to ze nie stoimy na bacznosc, na pogrzebie Wielkiego Stalina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nycka Re: zwykły 2004 IP: *.chello.pl 19.06.04, 04:43 Schizofrenia to ciężka choroba, zwykły. Szkoda mi ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: zwykły 2004 IP: *.dialup.online.no 19.06.04, 08:50 ...jezeli juz taka diagnoze postawilas pani Nyckowa, to moze bys laskawie podala przyczyny, mojej schizofreni?. Mnie skarbie nie zaluj, popatrz na siebie i trzymaj sie tematu a tematem jest zmarly stalinista J. Kuron! Dlaczego zachowujesz sie jak milicjant z 1953 roku i "bijesz mnie po twarzy bo nie stoje na bacznosc", tutaj na forum?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nycka Re: zwykły 2004 IP: *.chello.pl 19.06.04, 20:37 nie można bić po twarzy, kogoś kto jej nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: zwykły 2004 IP: *.dialup.online.no 19.06.04, 20:53 ....czy jak bym tutaj potepial hitlerowca, pani Nyckowa, to zasluzyl bym sobie na "twarz"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robertzen Re: Stalin - 1953 rok IP: 194.181.36.* 19.06.04, 09:24 Wiesz, chyba sporo wycierpiałeś w życiu, ale tak sobie mysle, że to tacy ludzie jak ty budują krematoria. Jesteś ZAPIEKŁY W BÓLU, potem w nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: Stalin - 1953 rok IP: *.dialup.online.no 19.06.04, 20:32 ...nie wazne ile przecierpialem, trzymam sie tematu a w temacie faktow, prawdy i porownan i moj bol, czy rozkosz jest wogole niewazne. Krematoriow nie budowalem i nie jestem zapiekly w bolu, czy w nienawisci. Jezeli w czymkolwiek jestem zapiekly to w prawdzie. Jak tak popatrzalem natomiast na twoje slowa, to sobie mysle slodki robertzenie, ze ty jestes zapiekly, ale....... w glupocie!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re:fakty nie sa jednoznaczne, piotr sie tez zaparl IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 10:04 trzy razy ale czy to cos zmienilo w istocie sumy z calego jego zycia www.pl.indymedia.org/pl/2004/03/4205.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re:fakty nie sa jednoznaczne, piotr sie tez zapar IP: *.dialup.online.no 20.06.04, 10:10 ...po ktorej stronie zapieral sie trzy razy nasz wspolczesny "Piotr"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12braci Cześć jego pamięci /bt IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 18.06.04, 13:56 ['] Odpowiedz Link Zgłoś
moboj Re: Zmarł Jacek Kuroń 18.06.04, 16:12 wiadomość o śmierci Jacka Kuronia mną wstrząsnęła. siedziałam oniemiała a potem ryczałam jak bóbr. odszedł człowiek, który był dla mnie wielkim autorytetem. Człowiek przez duże C, otwarty na innych, zatroskany nie o siebie, a ciągle o innych... wzór uczciwości i żywy dowód na to, że nie trzeba być w życiu chorągiewką, że nalezy mieć kręgosłup i zawsze trzymac się swoich poglądów. naśladuję jak umiem, ale marna ze mnie kopia... Cześć Jego pamięci ['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R@M Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 16:30 Szkoda tylko, że takie miernoty się wypowiadają... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=13542994&a=13542994 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dona Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: 82.160.43.* 18.06.04, 17:03 Uważam, że Jacek Kuroń zapisal się w historii Polski. To człowiek wielkiego formatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.dialup.online.no 18.06.04, 21:41 ...to ze ty tak uwazasz, ze on byl wielkiego formatu dona, to wcale nie znaczy ze on nim byl, a jesli byl, to jak myslisz czy Hitler nie byl wielkiego formatu?, co masz na mysli?. Podzielam twoje zdanie, ze napewno zapisal sie w historii Polski, tak jak Bierut, Rokossowski, Jaruzelski, czy sloneczko narodow J. Stalin, to nie ulega watpliwosci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe czasy sie zmieniaja. zupki knorra to nie to samo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 19:37 :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milusinska [...] IP: *.twmi.rr.com 18.06.04, 22:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.qc.sympatico.ca 18.06.04, 22:41 To byl Wielki Polak i wielki, odwazny czlowiek. Nieprzecietnego formatu polityk. Bardzo Wielu z nas bedzie jego brakowac. Ciekawe - prowadzil zycie Samarytaniana, choc twierdzil, ze nie jest czlwiekiem silnej wiary i jego relacje z Bogiem nie sa jednoznacznie zdefiniowane. Boga ciagle poszukiwal, choc w tym co robi byla Boza iskra. Bedziemy Cie Jacku pamietac. Spoczywaj w pokoju ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 00:32 żal, żal, smutek. szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly [...] IP: *.dialup.online.no 19.06.04, 01:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly cenzura GW a prawo. IP: *.dialup.online.no 19.06.04, 09:01 ...nie zlamalem ani prawa ani regulaminu. Redakcja prowadzi ciezka i dokuczliwa cenzure. To ze moje opinie redaktorkom sie podobaja nie daje podstaw do wycinania, badz usuwania moich mysli. Jest to pozatem wbrew konstytucji i prawu Rzeczpospolitej Polski, ktora gwarantuje kazdemu obywatelowi i czlowiekowi wolnosc mysli i wypowiedzi. Przypominam Wam cenzorom a szczegolnie Glownemu Redaktorowi Adamowi Michnikowi, ze samowolne wprowadzenie cenzury jest kryminalne i karalne!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwna "cenzura" a elementarne poczucie przyzwoitości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 21:56 "samowolne wprowadzenie cenzury jest kryminalne i karalne!." - zakłócanie porządku publicznego też jest karalne, "zwykły", a my jesteśmy tutaj na forum publicznym. Gdyby na czyimś pogrzebie pojawił się człowiek szkalujący zmarłego, tak jak ty to tutaj robisz, rodzina i przyjaciele mieliby prawo wezwać policję i poprosić o usunięcie prymitywnego osobnika zakłócającego ich żałobę. Jeśli, "zwykły", nie widzisz, że znalazłeś się tutaj w gronie ludzi, którzy Jacka Kuronia wspominają z żalem, to jesteś nie tylko niekulturalny, ale i chyba w jakiś sposób ograniczony. Poza tym najwyraźniej ci się nudzi, że tyle postów wysyłasz. Get a life! jeśli nie chcesz gotować zup dla tych, którzy są głodni, to przynajmniej skonstruuj wędkę i naucz jednego bezrobotnego łowić ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: "cenzura" a elementarne poczucie przyzwoitośc IP: *.dialup.online.no 20.06.04, 00:05 ...to nie jest zaklocenie porzadku publicznego, to nie ma z tym nic wspolnego, to jest cenzura i to jest karalne!. Michnik predzej czy pozniej zostanie przywolany do porzadku prawnego, on stary rewolucjonista bolszewicki, ktory we krwi ma brak szacunku do prawa! Forum to nie jest pogrzeb! To ze Kuron jest wspominany z zalem, nie usprawiedliwia cenzury. To ze Hitler i wielu nazistow i hitlerowcow jest przez wielu wspominanych z zalem, nie odbiera prawa do krytyki ich zbrodniczych czynow, tt dotyczy w jednakowym stopniu ludobojcow z pod znaku swastyki mlota i sierpa i czerwonej gwiazdy. To dotyczy Kuronia, Michnika i ich zbrodniczych wystepnych rodzin! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avatar O zachowaniu się na stypie IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 19.06.04, 22:48 Gość portalu: zwykly napisał(a): > ...nie zlamalem ani prawa ani regulaminu. Redakcja prowadzi ciezka i > dokuczliwa cenzure. To ze moje opinie redaktorkom sie podobaja nie daje > podstaw do wycinania, badz usuwania moich mysli. Nie przesadzajmy. To nie są "myśli". To jest bełkot co najwyżej. > Jest to pozatem wbrew konstytucji i prawu Rzeczpospolitej Polski, ktora > gwarantuje kazdemu obywatelowi i czlowiekowi wolnosc mysli i wypowiedzi. Gdybyś przyszedł pijany na czyjąś stypę i darł ryja na św. pamięci nieboszczyka, opluwał go, obrażał i wyzywał od najgorszych, to zostałbyś w trymiga odstawiony za drzwi. A jakby się to zdarzyło w pewnych kręgach, powiedzmy: polskich tradycjonalistów, to byś normalnie dostał po pysku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly [...] IP: *.dialup.online.no 20.06.04, 00:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: kuron byl czlowiekiem publicznym, i dlatego IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 10:14 wycinanie wypowiedzi jest jak palenie archiwow a kto palil okazuje sie ze nie tylko bezpieka propaganada i cenzura gazety wyborczej nie jest niczym szczegolnym w historii szczegolnym jest to ze co innego sie opowiada o cenzorach prl-u a co innego sie robi mozna przytoczyc fraszke ze kuron dopiero na polu bitwy dostrzegal w swoim obozie mechanizm sitwy i zdrady podstaw czlowieczenstwa www.pl.indymedia.org/pl/2004/03/4205.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.phys.put.poznan.pl 19.06.04, 12:26 Jacek Kuron płacił za wolność, którą się dziś cieszymy, własnym życiem. Szedł do więzienia, jak my szliśmy do pracy. Ten wrażliwy człowiek był gnębiony psychicznie i fizycznie przez tępych krzewicieli komunistycznej utopii. I nigdy im nie ulegl, nie stracił tej wrażliwosci. Pamiętajmy o tym my, którzy nie mieliśmy w sobie dość siły, by przeciwstawić się jawnie bezprawiu. Jesteśmy mu wiele winni. Niech spoczywa w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.dialup.online.no 19.06.04, 20:43 ...piszesz Jacek Kuron placil za wolnosc......itd. Tak to sobie zes lekko kupil, ze on byl gnebiony przez tepych krzewicieli komunistycznej utopii.....no przeciez te slowa pasuja jak ulal do Jacka kuronia, przeciez to on byl tym tepym krzewicielem, doslownie i w przenosni. W okresie kiedy komunizm byl na szczycie zbrodni i klamstwa, on ten "nasz" bohater najwiecej sie udzielal. ....a pozniej nie placil a "zarabial" na zycie grajac ofiare, niezle mu za to stalinowcowi placili, trzeba bylo zyc..... Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Re: Zmarł Jacek Kuroń 20.06.04, 02:34 Może powieś sobie tę sentencję nad łóżkiem: "Wybaczaj wiele innym - sobie nie wybaczaj niczego" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.dialup.online.no 20.06.04, 10:24 ..."silny i madry" jestes dyskutancie do czlowieka, ktoremu oprawcy polakow o nazwisku Szechterzy, wpychaja knebel w usta. Nie wazne cobys do mnie mowil i inni tobie podobni, bylbym gleboko oburzony, gdyby komunista Michnik wycinal twoje (wasze) wypowiedzi a przynajmiej bym cie wtedy uszanowal i nie odzywal sie. Zachowujesz sie jak ostatni tchorz, "kopiesz" silniejszego, gdy inny kryminalista "zwiazal mu rece i nogi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan [...] IP: *.org 19.06.04, 12:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kagan [...] IP: *.org 19.06.04, 14:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Cierpisz na anoreksję? 19.06.04, 23:20 Anoreksja: przyczyny i konsekwencje Anoreksja to choroba, która dotyka obecnie coraz większą liczbę dzieci i młodzieży. Jest ona zwykle jednym z przejawów somatyzacji. Somatyzacja to sytuacja, w której dany człowiek za pomocą ciała i funkcji fizjologicznych sygnalizuje i wyraża te problemy, które mają podłoże pozacielesne. Tendencja do somatyzacji pojawia się zwłaszcza wtedy, gdy ktoś nie jest świadomy swoich problemów psychicznych, moralnych, duchowych, religijnych czy społecznych i gdy nie chce lub nie potrafi ich przezwyciężyć. Sygnalizowanie i odreagowanie problemów pozacielesnych za pomocą języka ciała dokonuje się najczęściej poprzez zaburzenia snu, układu oddychania (do astmy włącznie), funkcji krążenia (nadciśnienie, zakłócenia pracy mięśnia sercowego), a także funkcji odżywania. Gdy chodzi o te ostatnie zaburzenia, to przejawiają się one kompulsywnym, odruchowym sięganiem po pokarm, albo przeciwnie — odrzucaniem pokarmu, a nawet zmianami chorobowymi w układzie pokarmowym (np. owrzodzenie żołądka). U podstaw anoreksji leżą zwykle poważne problemy psychospołeczne. Z tego właśnie względu trudności w przyjmowaniu pokarmów, aż do jadłowstrętu włącznie, nie mają podłoża fizjologicznego i leczenie farmakologiczne z reguły nie przynosi żadnej poprawy. Trzeba pamiętać, że odżywianie jest funkcją, poprzez którą człowiek zaspakaja wiele różnych potrzeb. Dziecko karmione przez matkę otrzymuje od niej nie tylko pokarm fizyczny, ale miłość, czułość, bliskość, poczucie bezpieczeństwa, kontakt osobisty. Odżywianie jest zatem rodzajem ważnego rytu w danej rodzinie i w każdej wspólnocie osób. Nic więc dziwnego, że zaburzone kontakty i toksyczne więzi prowadzą również do poważnych zaburzeń w odżywianiu. www.opoka.org.pl/biblioteka/I/IP/anoreksja_pk.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lee Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 19.06.04, 16:36 "Widzę Polskę potężną potęgą naszych serc" Pamięć płata figle, mam nadzieję że dobrze zapamiętałem . Chyba te słowa, wypowiedziane przy okazji uroczystości nadania Jackowi Kuroniowi orderu Orła Białego zapamiętałem najwyraźniej jako wspomnienie po nim. Ciekawe czy kiedyś my też ją zobaczymy... Kondolencje dla przyjaciół, rodziny...czy tylko...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poszukiwacz Prawdy Jacek Kuroń IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 19.06.04, 21:43 Całe życie chciał reformować komunizm, a wyszedł mu kapitalizm i to ze świńskim ryjem. Cały ten lament po nim pokazuje jak bardzo dziś brak nam wzorców. Oczywiście podsycają go ludzie, którzy mają w tym swój interes. Chcą skupić ludzi wokół swoich idei, a ś.p. Jacek Kuroń może być dobrym symbolem tych idei. Kimś takim jak Piłsudski dla piłsudczyków. Zaznaczam, że nie porównuje osób tylko pewne procesy. Jako człowiek posiadał dobre cechy i chciał dobrze. Ale dobrymi chęciami... Dobrzę, że np. lekarze nie uczą się na błedach przez całe jak on. Choć on zajmował się też ważną sprawą bo zdrowiem politycznym społeczeństwa i w latach 50-tych strasznie konowalił. To kilka moich subiektywnych refleksji o J. Kuroniu. Jego apologetów upraszam o nieobrzucanie mnie błotem ponieważ mam prawo do własnego zdania, nie widzę żebym przesadził z krytyką i na koniec stawiam zmarłemu po katolicku świeczkę ['] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negus Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 22:27 Nie sądziłem, że będzie tyle postów. Z konieczności przejrzałem drobny ułamek. Praepraszam za słowo ale kurwica mnie bierze, jak czytam steki koloaczne ludzi, którzy chołubią tzw. wartości chrześcijańskie. Należy ich okreslać raczej jako pomioty Glempa, Rrydzyka i tego speca z Gdańska od Brygidy i bursztynów. Dla przypomnienia: "niechaj umarli grzebią swych umarłych" to z biblii i inne, bardziej znane "de mortius nil nisi bonum" klechistańczyczy ! Wy, razem wzięci, przy tak potężnych dochodach i dotacjach państwa, nie potraficie dokonać nawet części tego co dokonał Kotan, Kuroń i Owsiak. Zamilczcie bezwstydnicy! Dla mnie J.Kuroń będzie symbolem walki sumienia z rzeczywistością. Prawdziwej walki a nie takiej o jakiej słyszę dzisiaj non stop w TV i radiu przy okazji tzw. pogrzebu tego zdrajcy (bo zdrajca zawsze będzie tylko zdrajcą). ale z powodó jw nie będę się nad nim pastwił. No cóż, życzyć wam mogę tylko zdrowia. Rozumu Bozia dla was nie przwidziała. Mam nadzieję, że w tym tłoku postów ktokolwiek to przeczyta. Wszystkich, co widzą w JK Wielkiego Człowieka, serdzecznie pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avatar Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 19.06.04, 22:43 Gość portalu: negus napisał(a): > Nie sądziłem, że będzie tyle postów. Z konieczności przejrzałem drobny ułamek. > Praepraszam za słowo ale Czasami jednak lepiej jest nic nie pisać. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly [...] IP: *.dialup.online.no 20.06.04, 00:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Następny chory 20.06.04, 00:22 "Każdy człowiek może zbłądzić, uparcie trwać w błędzie - tylko głupi." A poza tym popraw swoje odżywianie Anoreksja: przyczyny i konsekwencje Anoreksja to choroba, która dotyka obecnie coraz większą liczbę dzieci i młodzieży. Jest ona zwykle jednym z przejawów somatyzacji. Somatyzacja to sytuacja, w której dany człowiek za pomocą ciała i funkcji fizjologicznych sygnalizuje i wyraża te problemy, które mają podłoże pozacielesne. Tendencja do somatyzacji pojawia się zwłaszcza wtedy, gdy ktoś nie jest świadomy swoich problemów psychicznych, moralnych, duchowych, religijnych czy społecznych i gdy nie chce lub nie potrafi ich przezwyciężyć. Sygnalizowanie i odreagowanie problemów pozacielesnych za pomocą języka ciała dokonuje się najczęściej poprzez zaburzenia snu, układu oddychania (do astmy włącznie), funkcji krążenia (nadciśnienie, zakłócenia pracy mięśnia sercowego), a także funkcji odżywania. Gdy chodzi o te ostatnie zaburzenia, to przejawiają się one kompulsywnym, odruchowym sięganiem po pokarm, albo przeciwnie — odrzucaniem pokarmu, a nawet zmianami chorobowymi w układzie pokarmowym (np. owrzodzenie żołądka). U podstaw anoreksji leżą zwykle poważne problemy psychospołeczne. Z tego właśnie względu trudności w przyjmowaniu pokarmów, aż do jadłowstrętu włącznie, nie mają podłoża fizjologicznego i leczenie farmakologiczne z reguły nie przynosi żadnej poprawy. Trzeba pamiętać, że odżywianie jest funkcją, poprzez którą człowiek zaspakaja wiele różnych potrzeb. Dziecko karmione przez matkę otrzymuje od niej nie tylko pokarm fizyczny, ale miłość, czułość, bliskość, poczucie bezpieczeństwa, kontakt osobisty. Odżywianie jest zatem rodzajem ważnego rytu w danej rodzinie i w każdej wspólnocie osób. Nic więc dziwnego, że zaburzone kontakty i toksyczne więzi prowadzą również do poważnych zaburzeń w odżywianiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykly Re: Następny chory IP: *.dialup.online.no 20.06.04, 10:33 ...to ty jestes chory na anoreksje moralna i umyslowa, nedzny lekarzu, stawiajacy diagnoze czlowiekowi na lepsze zycie, serwujesz mu diety, w sytuacji, gdy kryminalny Aaron i Stefan Szechter, "poderzneli mu gardlo" i "nie zyje" na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!!!!!!!!!!!!!!! Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 20.06.04, 01:26 wpa napisał(a): > to był człowiek epoka, nic juz nie będzie takie samo... Cos tu nie tak! Z Kuronia robi sie BOHATERA, a z Kuklinskiego ZDRAJCE! Nie mam nic prrzeciwko Kuroniowi jednak to co osiagnal Kuron w porownaniu z Ryszardem Kuklinskim jest nawet nie warte wspomnienia !!! Uwazam ze obydwaj przeszli do historii jako "meczenincy" komunizmu. Jednego zameczyl komunizm drugi byl przesladowany przez komunizm. Szkoda ze Kiszczaka, Jaruzelskiego i Urbana nie szlak jeszcze nie zalatwil aby ludzie mogli sie na nich wresczie wyzywac. papurec.org/history/h31A.html papurec.org/history/h31B.html papurec.org/history/h32.html papurec.org/history/h26.html papurec.org/history/history_frameset.html videofact.com/polish.htm www.videofact.com/mark/Kuklinski/Kukl_druga_po_main.html papurec.org videofact.com/new2004.html www.videofact.com/english/defectors2_pl.html www.videofact.com/polska/aanowi/robocze%20today/spasowski.html www.videofact.com/english/defectors1_pl.html www.videofact.com/english/defectors8_en.html www.videofact.com/english/defectors9_en.html www.videofact.com/cold_war/berlin/berlin10e.html videofact.com/english/defectors2_4en.html videofact.com/english/defectors2_3en.html videofact.com/english/defectors2_2en.html videofact.com/english/defectors_en.html videofact.com videofact.com/coldwar.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.crowley.pl 24.06.04, 10:19 Co z tego, jak Jacek Kuron: 1. Byl czlonkiem PZPR, i to w latach stalinizmu. 2. Jako zalozyciel tzw. Czerwonego Harcerstwa ("Druzyny Walterowskie") rozkulaczal sila i grozba (szantazem), razem z mlodym Adasiem Michnikiem, polskich chlopow. 3. Jako czlonek tzw. KORu przyczynil sie do powrotu nieludzkiego i nieetycznego, bo opartego na wyzysku i oszustwie, systemu kapitalistycznego do Polski. 4. Jako minister do spraw bezrobocia w III RP przyczynil sie do jego zwiekszenia poprzez poparcie dla kretynskiego planu Balcerowicza, a robotnikom zamiast pracy i godziwej placy oferowal jalmuzne w postaci zupek- kuroniowek. Stad nim gardze... :( Odpowiedz Link Zgłoś
behemot.to.kot Powtarzasz się Kaganku 24.06.04, 13:24 gdy zgaśniesz drogi Kaganku, będziesz miał szczęście, jeżeli będzie o Tobie pamietało kilka osób. o Jacku K. będzie pamiętało trochę więcej, nawet jeżeli wkleisz ten sam bełkot jeszcze 1500 razy. trzymaj się dzielnie (ale z daleka ode mnie) wykładowco uniwersytecki nazywający goebelsa mistrzem Gość portalu: Kagan napisał(a): Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: Może i powtarzasz się 24.06.04, 15:27 Pomijając personalne, forumowe tekściki - to jak było z Kur. w okresie Stalina? Czy można ustalić ilość rozkułaczonych polskich chłopów i młodzieży odgonionej przezeń od harcerstwa; Wyżej znalazłem 1 czy 2-ie relacje bezpośrednie harcerza, któremu Kur. OSOBIŚCIE ZERWAŁ CHUSTĘ << to taki symboliczny znak, ale były też skutki tragiczne, nie tylko symboliczne. Zamieniam się w słuch. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot.to.kot Jacek Kuroń 24.06.04, 16:06 rolotomasi napisał: > Pomijając personalne, forumowe tekściki - to jak było z Kur. w okresie Stalina? Kuroń przyznał się do swojej winy, ja ceniłem go i cenię między innymi za to. i nie będę bił w jego piersi. jeżeli chcecie zakładajcie komisję ds. zbrodni stalinowskich Kuronia, zakładajcie, ale moim zdaniem nie warto. nie muszę chyba pisać, że Jacek Kuroń, mimo tak chętnie przywoływanych i tak l.i.c.z.n.y.c.h win, "zbilansował" swoje życie na wielkiego plusa, którego większość z nas może mu tylko pozazdrościć. nie ma dla mnie lepszego wzoru patrioty na dzisiejsze czasy. można o nim powiedzieć za Tomaszem Gruszeckim, że był "być może najbardziej chrześcijańskim z polityków" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: tow. Kuroń 24.06.04, 16:31 Tak myślałem: "Sąd sądem a sprawiedliwośt i tak musi być po naszej stronie" Pytania nie były: czy przyznał się i czy sobie przebaczył?? tylko KOGO załatwił będąc np. najwyższą władzą uczelnianą, czy w młodzieżowych organizacjach. 'Uwaga porządkowa' << tego =ofiar się nie bilansuje, nie da się i nie wypada, po prostu. Ostatnio, przewidywaną ilość zniszczonych istnień ludzkich dla celów techniczno-organizacyjnych podliczali Goebels i jego aktyw dla fabryk śmierci w hitlerowskich Niemczech. Nas jest 1= raz, forma zwrotna 'Wy' jest już wyparta przez rdzennie polską> Pan. To co powiedział o Kur. np.T.Gruszecki jest jego sprawą - inni mówią co innego, i to też jest ich sprawa. Chrześcijański Polityk <<to wcale nie jest komplement, z mojego punktu siedzenia PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
behemot.to.kot Re: tow. Kuroń 24.06.04, 16:48 rolotomasi napisał: > Tak myślałem: "Sąd sądem a sprawiedliwośt i tak musi być po naszej stronie" ja nie sądzę, tylko piszę, co myślę > Pytania nie były: czy przyznał się i czy sobie przebaczył?? tylko KOGO załatwił ja mu nie przebaczę, Ty chyba też nie, ale może mu przebaczą/przebaczyli ci, którym zrywał te chusty czy żywota > będąc np. najwyższą władzą uczelnianą, czy w młodzieżowych organizacjach. > 'Uwaga porządkowa' << tego =ofiar się nie bilansuje, nie da się i nie wyp > ada, > po prostu. Ostatnio, przewidywaną ilość zniszczonych istnień ludzkich dla celów > > techniczno-organizacyjnych podliczali Goebels i jego aktyw dla fabryk śmierci w > > hitlerowskich Niemczech. oj, jaki "ładny" psztyczek ja nie bilansowałem ofiar, tylko życie JK. > > Nas jest 1= raz, forma zwrotna 'Wy' jest już wyparta przez rdzennie polską> > Pan. pisałem do Ciebie i innych, którzy akurat w wątku o śmierci JK chcą badać jego złą przeszłość. piszemy na tym forum, nie w oderwaniu od niego. > To co powiedział o Kur. np.T.Gruszecki jest jego sprawą - inni mówią co innego, > i to też jest ich sprawa. ja powiedziałem/napisałem za TG i to owszem moja sprawa i moje zdanie > Chrześcijański Polityk <<to wcale nie jest komplement, z mojego punktu si > edzenia z mojego może również, ale ja napisałem chrześcijański polityk a nie Chrześcijański Polityk > PZDR i ja pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avatar Re: Kuroń IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 02:16 rolotomasi napisał: > Pytania nie były: czy przyznał się i czy sobie przebaczył?? tylko KOGO > załatwił będąc np. najwyższą władzą uczelnianą, czy w młodzieżowych > organizacjach. Dobre pytanie. Kogo? A może po prostu nikogo? Nie wiem. Ale jakoś nie ma dużo świadectw o konkretnych świństwach. Tego braku nie sposób racjonalnie wytłumaczyć na przykład mityczną i demoniczną rolą Michnika. Przez ostatnie 15 lat wolnej Polski nie wstał ani jeden Kowalski i nie powiedział, na przykład w Radyjo Maryjo które trudno o cenzure w tym przypadku podejrzewać, że Kuroń mu jakąś krzywdę osobiście zrobił w latach 50 i ma doń pretensje. Zarzuty które się w tym wątku przewijają (a i Radyjo Maryjo publikowało), są delikatnie mówiąc bardzo ogólne: przypisują Kuroniowi tzw. całe zło tego świata. Gdyby były prawdziwe, to dawno jakiś konkret wyszedł. A może wyszedł? Nie wiem. Ja nie słyszałem. I wiesz, że jakoś nie mam poczucia niestosowności, ze takie pytanie teraz zadaję? Jedyne konkrety o których wiadomo, to można zdaje się wszystkie przeczytać w książkach Kuronia. Sam o nich bez ogródek pisze konfesyjnie. W komunizm było umoczonych kilkaset tysięcy, jeśli nie więcej Polaków: w PZPR, w UB, w milicji, w koncesjonowanych ubeckich filiach (jak Bender w czerwonej radzie narodowej Lublina w latach 70 i w komunistycznym sejmie w latach 80-tych czy Korwin-Mikke w tzw. Stronnictwie Demokratycznym, wspólnie z Suchocką zresztą). Z tych kilkuset tysięcy czy miliona umoczonych szybko otrząsnęło się bardzo, bardzo niewielu. Za to dawni towarzysze, drobni złodzieje i przysłowiowe Maliniaki (ten typek z Czterdziestolatka), co to w latach 70 nic nie robili tylko w PZPR byli albo w kolejce po mięso potulnie stali i kombinowali, teraz hurmem do kościoła i na promocje biegają, święcą traktory i betoniarki, do mszy dzwonią a niektórzy jeszcze plują na jednego z tych, co wtedy w pierdlu siedzieli. Zerwanie chusty, o którym piszesz wczesniej i "odgonienie od harcerstwa" to wcale a wcale nie musi być wcale wina. Pytałeś o szczegóły? Czasem kogoś po prostu trzeba opieprzyć, a i do harcerstwa pewnie nie wszyscy się nadają. Taki Kagan na przykład - chciałbyś go mieć na pokładzie? Jakoś nie wierzę. :-) Odpowiedz Link Zgłoś