Dodaj do ulubionych

Duże brawa, panie Prezydencie.

27.03.14, 15:56
Prezydent J.Majchrowski poinformował, że jego urząd chce zorganizować referendum, w którym mieszkańcy Krakowa rozstrzygną, czy chcą w swoim mieście zimowych igrzysk.
Obserwuj wątek
    • don.kichote To sarkazm? Prawda??? 27.03.14, 15:59

• remez2 Re: To sarkazm? Prawda??? 27.03.14, 17:11
        Nie. Uważam, że ma rację. Może będzie to pierwszy krok na drodze od demokracji fasadowej do obywatelskiej.
        • snajper55 Re: To sarkazm? Prawda??? 27.03.14, 19:25
          remez2 napisał:

> Nie. Uważam, że ma rację. Może będzie to pierwszy krok na drodze od demokracji
          > fasadowej do obywatelskiej.

Czyli to mieszkańcy Krakowa powinni decydować czy Polska ma organizować Olimpiadę w Krakowie?
          A może to mieszkańcy Polski powinni decydować czy tę Olimpiadę organizować?

A ja proponuję odejść od fasadowej demokracji o zorganizować referendum z pytaniami:
          - czy chcesz podwyżki zarobków, zasiłków i zapomóg?
          - czy chcesz obniżki podatków?

I niech Polacy zadecydują.

S.
          • remez2 Re: To sarkazm? Prawda??? 27.03.14, 23:22
            Bądź poważny, pliiiiz.
            • snajper55 Re: To sarkazm? Prawda??? 28.03.14, 00:06
              remez2 napisał:

> Bądź poważny, pliiiiz.

Ależ jestem. Pokazuję ci wady demokracji bezpośredniej.

S.
          • remez2 Re: To sarkazm? Prawda??? 28.03.14, 09:20
            > Czyli to mieszkańcy Krakowa powinni decydować czy Polska ma organizować Olimpia
            > dę w Krakowie?
            Tak.
            > A może to mieszkańcy Polski powinni decydować czy tę Olimpiadę organizować?
            Nie. Członkowie wspólnoty mieszkaniowej nie mogą decydować czy w moim mieszkaniu będą obchodzone imieniny prezesa. W dodatku większa część kosztów ma spaść na mnie.
            • snajper55 Re: To sarkazm? Prawda??? 28.03.14, 11:49
              remez2 napisał:

> Nie. Członkowie wspólnoty mieszkaniowej nie mogą decydować czy w moim mieszkani
              > u będą obchodzone imieniny prezesa. W dodatku większa część kosztów ma spaść na
              > mnie.

Jeśli sami będą je finansować. Ale jeśli to całe miasto będzie je musiało finansować, to nie do członków jednej wspólnoty decyzja należy, tylko do wszystkich tych, którzy będą płacić.

S.
    • fiu-bzdziu2010 Re: Duże brawa, panie Prezydencie. 27.03.14, 17:16
      szkoda, że nie zorganizował referendum, zanim wydał publiczną kase na kampanię promocyjną- drobna sprawa tylko logo za 80 tysięcy
      • remez2 Re: Duże brawa, panie Prezydencie. 27.03.14, 17:20
        fiu-bzdziu2010 napisała:

> szkoda, że nie zorganizował referendum, zanim wydał publiczną kase na kampanię
        > promocyjną- drobna sprawa tylko logo za 80 tysięcy
        Masz rację.
      • buldog2 Re: Duże brawa, panie Prezydencie. 27.03.14, 18:02
        Proponuję ogólnokrajowe referendum w sprawie finansowania przedsięwzięcia z budżetu.
        Albo, jeszcze lepiej, finansowanie go poprzez publiczną zbiórkę pieniędzy wśród chętnych.
        • magdolot Re: Duże brawa, panie Prezydencie. 27.03.14, 18:15
          Nie dziwi mnie to, albowiem od lat, kiedy tylko kibole Wisły i Cracovii się pobiją, krakus odruchowo warczy o prezydencie Majchrowskim co im zbudował boiska zamiast....[ciąg dalszy zdania zależy od osobistych preferencji warczącego].
        • m.c.hrabia Re: Duże brawa, panie Prezydencie. 27.03.14, 18:18
          Albo, jeszcze lepiej, finansowanie go poprzez publiczną zbiórkę pieniędzy wśród chętnych

tak jak w podobnej mani wielkości ( na szczęście o rząd mniejszą)
          zwanej ŚOB
        • sclavus z tym robieniem czegokolwiek ze składek, 27.03.14, 18:59
          byłbym ostrożny - przykładem niech będzie świątynia opaCZnościbożej, która miała być "wdzięcznością narodu, postawiona ze składek ... narodu"...
          I naród płaci na nią, tyle że z budżetu :D
        • humbak Re: Duże brawa, panie Prezydencie. 28.03.14, 13:01
          Crowdfunding IO.
    • nazimno Rownie dobrze mozna odwolac prawo grawitacji. 27.03.14, 18:12
      Jakos NIKT nie bierze pod uwage tego, ze zima moze po prostu nie byc taka zima,
      jak potrzebna jest do zorganizowania Igrzysk.
      A przykladow jest pare...

Niestabilnosci klimatu przynosza niespodzianki.
      Niestety, zapomina sie o tym, albo sie to ignoruje.

• alistair-p Re: Duże brawa, panie Prezydencie. 27.03.14, 18:26
      Powinien już dziś zacząć zbierać pieniądze.Zwracam ci uwagę,że to Polska będzie organizatorem a nie Kraków.Ciekawe ile centusie zbiorą do igrzysk.Jesli uzbierają pełną sumę to OK.Ja tymczasem proponuję ogólnopolskie referendum.
    • veglie Re: Duże brawa, panie Prezydencie. 27.03.14, 18:49
      remez2 napisał:

> Prezydent J.Majchrowski poinformował, że jego urząd chce zorganizować referendu
      > m, w którym mieszkańcy Krakowa rozstrzygną, czy chcą w swoim mieście zimowych i
      > grzysk.

No tak.Tylko jeżeli oni będą chcieli to niech Kraków sfinansuje.Jeżeli państwo ma sfinansować to referendum w całej Polsce.:)
    • humbak Re: Duże brawa, panie Prezydencie. 27.03.14, 19:00
      Jakby jeszcze kasiora szła wyłącznie z kiesy Krakowian, miałoby to sens.
    • man_sapiens Re: Duże brawa, panie Prezydencie. 27.03.14, 21:15
      Pytanie w referendum powinno brzmieć: "Czy chcesz, żeby wszyscy polscy podatnicy składali się na promocję prez. Majchrowskiego poprzez wybudowanie w Krakowie i w Zakopanym kosztownych a bezużytecznych obiektów dla wyczynowych sportowców?"
    • mila2712 Re: Duże brawa, panie Prezydencie. 27.03.14, 21:19
      remez2 napisał:

> Prezydent J.Majchrowski poinformował, że jego urząd chce zorganizować referendu
      > m, w którym mieszkańcy Krakowa rozstrzygną, czy chcą w swoim mieście zimowych i
      > grzysk.
      A to Polska właśnie. Najpierw wydają pieniądze a potem chcą organizować referendum
      Za przeproszeniem od dooopy strony.
    • bogucjusz A kto im broni "chcieć"? n/t 27.03.14, 21:34
    • snajper55 Pytanie w referendum ogólnopolskim powinno brzmieć 28.03.14, 00:08
      "Czy chcesz aby mieszkańcy Krakowa sfinansowali olimpiadę w Krakowie?"

Ja jestem za. :)

S.
      • remez2 Re: Pytanie w referendum ogólnopolskim powinno br 28.03.14, 09:14
        snajper55 napisał:

> "Czy chcesz aby mieszkańcy Krakowa sfinansowali olimpiadę w Krakowie?"
        >
        > Ja jestem za. :)
        Bardzo śmieszne.
    • ave.duce Re: Duże brawa, panie Prezydencie. 29.03.14, 11:48
      remez2 napisał:

> grzysk.

www.radiokrakow.pl/www/index.nsf/ID/DWOZ-9EHJQH
      ps. można przy okazji zrobić też referendum, w którym mieszkańcy Krakowa rozstrzygną, czy chcą w swoim mieście Światowych Dni Młodzieży.
      • remez2 Re: Duże brawa, panie Prezydencie. 29.03.14, 11:52
        ave.duce napisała:
        > ps. można przy okazji zrobić też referendum, w którym mieszkańcy Krakowa rozstr
        > zygną, czy chcą w swoim mieście Światowych Dni Młodzieży.
        Dobry pomysł.
        • ave.duce Że też prezydent Majchrowski na to nie wpadł ;) 29.03.14, 11:55
          remez2 napisał:

> ave.duce napisała:
          > > ps. można przy okazji zrobić też referendum, w którym mieszkańcy Krakowa
          > rozstr
          > > zygną, czy chcą w swoim mieście Światowych Dni Młodzieży.
          > Dobry pomysł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka