Dodaj do ulubionych

Mętlik na forum wobec "programu" Kukiza

01.06.15, 17:00
Nie ma programu Kukiza, jest plan Kukiza.
Nie ma też partii Kukiza, są zwolennicy jego planu.
Plan polega na tym, aby wprowadzić system wyborczy JOW i wówczas społeczeństwo oddolnie wybierze swoich reprezentantów odpowiedzialnych przed wyborcami.

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Pawel-Kukiz-o-inicjatywie-ws-JOW-ow-wpirzyli-sie-w-to-referendum,wid,17591542,wiadomosc.html
Zaznaczył też, że "żadnej partii nie chce tworzyć". - Nie będę tworzyć żadnych durnych struktur. Zaraz się pojawią cwaniacy itd. Wybierzemy sobie własnych posłów z JOW-ów. Takich, którzy będą odpowiedzialni przed nami, a nie wodzami partyjnymi. I tyle. I cała filozofia. I to jest cała moja polityka. A jak to zrobimy, to mam w du**e tą politykę i wracam tylko i wyłącznie na scenę - podkreślił były kandydat na prezydenta.

--------------------
To szczytna idea Pawła, ale moim zdaniem nie ma większych szans na realizację w tym wariancie. Oddolne, rozproszone ruchy, bez wyraźnych liderów i kierownictwa, zawsze przegrają z zwartą strukturą partyjną.
Dobrze by było, aby Paweł to jeszcze przemyślał.
Obserwuj wątek
    • wagonetka to wytłumacz mi, proszę 01.06.15, 17:04
      w jaki sposób JOW-y pomogą w wyłonieniu silnego rządu
      • danillko Re: to wytłumacz mi, proszę 01.06.15, 17:08
        wagonetka napisał(a):

> w jaki sposób JOW-y pomogą w wyłonieniu silnego rządu
        Jak mam rozumieć ten "silny rząd"? Chodzi o siłę zaplecza finansowego, kadrowego, policyjnego i do jakiego poziomu ma owa siła rządu dochodzić?
        • wagonetka Re: to wytłumacz mi, proszę 01.06.15, 17:11
          danillko napisał(a):

> Jak mam rozumieć ten "silny rząd"?

normalnie
          silny rząd to taki, który ma znaczną większość w parlamencie
          • danillko Re: to wytłumacz mi, proszę 01.06.15, 17:58
            wagonetka napisał(a):

> danillko napisał(a):
            >
            > > Jak mam rozumieć ten "silny rząd"?
            >
            > normalnie
            > silny rząd to taki, który ma znaczną większość w parlamencie

Normalnie, po ogłoszeniu wyników wyborów liczy się parlamentarne szable i tworzy rząd samemu. albo w koalicji. Jeżeli nie jest to możliwe, to przeprowadza powtórne wybory.
            Aż do skutku.
        • tw_wielgus Re: to wytłumacz mi, proszę 01.06.15, 17:20
          Fajnie, w teorii brzmi to podniecająco.
          Przejdźmy do szczegółów. Jaki typ jednomandatowych okręgów ma Paweł Kukiz na myśli?
          Chodzi mi o system , na którym systemie mamy się wzorować?
          • danillko Re: to wytłumacz mi, proszę 01.06.15, 18:00
            tw_wielgus napisał:

> Przejdźmy do szczegółów. Jaki typ jednomandatowych okręgów ma Paweł Kukiz na my
            > śli?
            > Chodzi mi o system , na którym systemie mamy się wzorować?
            Sądzę, że tych szczegółów nawet Kukiz nie zna, ale wspominał coś o systemie z USA.
            Osobiście wolałbym okręgi wielkości 2-3 powiatów i 2 najlepsze wyniki wchodzące do parlamentu.
      • aniechto.only Re: to wytłumacz mi, proszę 01.06.15, 17:10
        Zadajesz za trudne pytania.
        • danillko Obudź się gostku. Idzie zmiana... 01.06.15, 18:03
          Powoli się przyzwyczajaj...
          aniechto.only napisała:

> Zadajesz za trudne pytania.
      • dystans4 Re: to wytłumacz mi, proszę 01.06.15, 18:44
        W tej kwestii JOWy nie zmienią zapewne nic. Główne korzyści polegają zarówno na upodmiotowieniu posłów (dziś to narzędzia w rękach szefów partii) i wprowadzeniu odpowiedzialności przed wyborcami. W konsekwencji - wyższą jakość wybieranych kadr. A jak pamiętamy, "kadry rieszajut wsjo!".
        Przykład: brak lęków członków, w tym posłów, PiS, skutkowałby większą ilością rozsądku w ich działalności.
    • penire Re: Mętlik na forum wobec "programu" Kukiza 01.06.15, 17:17
      Coraz bardziej dostrzegam geniusz u Kukiza. Przecież to jest jakiś kabaret a on zdobywa 20 procent....

Proponuje stworzenie systemu , w którym każdy będzie mógł ustrzelić swojego posła w telewizorze. Nie podoba się to dzwoni i telewizor przestaje pokazywać posła i zaczyna innego w specjalnie przyszykowanych wiadomościach dla każdego obywatela z osobna w zindywidualizowanej ofercie.
      • yoma Re: Mętlik na forum wobec "programu" Kuki 01.06.15, 17:34
        To mogłabym sobie oddudzić programy informacyjne? Super, wchodzę w to :)
        • dystans4 Re: Mętlik na forum wobec "programu" Kuki 01.06.15, 18:48
          Jej! W ogóle nie ma sprawy! Dudzizm to tylko powierzchnia, gra pozorów, nic więcej. Wystarczy chwila, mocniej zetrzeć i już, jej nie ma. Zostają... i Prezydent Wsieja Rusi Władimir Władimirowicz Putin.
          --
          Yoma! I Świat...
      • danillko Ulżyłeś sobie platfongu... 01.06.15, 18:02
        Niech Ci *bul* lekkim będzie...

penire napisał:

> Coraz bardziej dostrzegam geniusz u Kukiza. Przecież to jest jakiś kabaret a o
        > n zdobywa 20 procent....
        >
        > Proponuje stworzenie systemu , w którym każdy będzie mógł ustrzelić swojego pos
        > ła w telewizorze. Nie podoba się to dzwoni i telewizor przestaje pokazywać posł
        > a i zaczyna innego w specjalnie przyszykowanych wiadomościach dla każdego obywa
        > tela z osobna w zindywidualizowanej ofercie.
    • erka_46 Re: Mętlik na forum wobec "programu" Kukiza 01.06.15, 17:47
      danillko napisał(a):

> Dobrze by było, aby Paweł to jeszcze przemyślał.

- i chciał zostać premierem.
      Mógł być niegdyś ś.p. pan Mazowiecki,zwykły dziennikarz,to może być też pan Kukiz,zwykły artysta.

W USA swego czasu też artysta rządził i artystycznie z komuną się rozprawił,więc i u nas szansa by powstała podobna.
      Kukiz rozgoniłby te krety śpiewem swym na cztery wiatry .

Po zmianach ustrojowych modyfikacji uległy zadania służb wywiadu i kontrwywiadu wojskowego, a zwłaszcza kierunek ich wykonywania. Raport WSI pokazał, że żołnierze WSI nie wypełniali swoich obowiązków, prowadzili działalność na granicy prawa oraz że ponad 90% żołnierzy WSI pochodziło z komunistycznych służb specjalnych działających w związku z działalnością SZ PRL.

- no a teraz są w podziemiu.

Pan Komorowski coś chyba wie na ten temat,skoro pragnął ich przy życiu pozostawić.
    • 13kisiel Re: Mętlik na forum wobec "programu" Kukiza 01.06.15, 18:20
      ktoś wierzy w partyjne programy ??? (rotfl)
    • free-sound Jaki plan taki mętlik. 01.06.15, 18:56
      Krzyczą za JOW-ami, a nie zdają sobie sprawy z zagrożeń.
      Można się uczyć z książek i poprzez doświadczenie.
      To drugie może być bolesne.

PS.
      Dzięki JOW-om Senat jest opanowany przez jedno ugrupowanie (to tak nawiasem).
      • dystans4 Re: Jaki plan taki mętlik. 01.06.15, 19:11
        Dzięki JOW-om Senat jest opanowany przez jedno ugrupowanie (to tak nawiasem).

No tak. Tak ludzie chcieli, tak wybrali. Zrzucić odpowiedzialności (w tym przypadku niewielkiej) się nie da i wiadomo, wybrać jeszcze raz, czy nie. A bez tego...
        • erka_46 Re: Jaki plan taki mętlik. 02.06.15, 08:22
          dystans4 napisał:

> Dzięki JOW-om Senat jest opanowany przez jedno ugrupowanie (to tak nawias
          > em).

>
          > No tak. Tak ludzie chcieli, tak wybrali. Zrzucić odpowiedzialności (w tym przyp
          > adku niewielkiej) się nie da i wiadomo, wybrać jeszcze raz, czy nie. A bez tego
          > ...
          >

- bo do tej pory jakoś tak było w tej POlsce,że ludziska nie wierzyli iż od nich cokolwiek zależy,i szli do urny w wiekszości ci co wiedzieli,lecz wiedzą swą z "obcymi" dzielić się nie zamierzali.

No cóż,taki to mieliśmy naród POsowiecki,lecz ćwierć wieku minęło i nowy naród z ciemności wyłazi ,który wie o co w tym wszystkim chodzi.

Potrafi pokazać gdzie raki zimują.

No ,a jeśli idzie o ten mętlik,to coś mi się wydaje ,że największy mętlik to POpaprańcom powstał w głowie.
          Oni dziś,żeby u władzy się utrzymać,gotowi by byli przyjąć program ojca Rydzyka.
    • fredoo Re: Mętlik na forum wobec "programu" Kukiza 02.06.15, 08:32
      Zdaje się że Pan Kukiz sam nie rozumie róznicy między JOW i systemem obecnym jak zresztą większość Polaków. Proszę jak ktoś rozumie niech napisze!!! Chętnie przeczytam
      • erka_46 Re: Mętlik na forum wobec "programu" Kuki 02.06.15, 08:59
        fredoo napisał:

> Zdaje się że Pan Kukiz sam nie rozumie róznicy między JOW i systemem obecnym ja
        > k zresztą większość Polaków. Proszę jak ktoś rozumie niech napisze!!! Chętnie p
        > rzeczytam

jow.pl/abc/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka