Dodaj do ulubionych

Zmarł Tomasz Stańko.

29.07.18, 14:06
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,23730390,tomasz-stanko-nie-zyje-legendarny-artysta-jazzowy-mial-76-lat.html#A_BoxMmthTi //
Obserwuj wątek
    • man_sapiens Re: Zmarł Tomasz Stańko. 29.07.18, 14:13
      Żal.
      Kogo będziemy tak wspominać za 50 lat? Sławomira?
      • inocom 2007 30.07.18, 00:38
        man_sapiens napisał:

> Żal.
        > Kogo będziemy tak wspominać za 50 lat? Sławomira?

• eiran Re: Zmarł Tomasz Stańko. 30.07.18, 07:19
        Tak szczerze i autentycznie uważasz, że nie ma w tej chwili jakichkolwiek żyjących polskich muzyków, którzy zasługiwaliby na pamięć po 50 latach?
    • inocom Re: Zmarł Tomasz Stańko. 29.07.18, 14:16
      Będzie Ciebie brakować.
    • aniechto.only Re: Zmarł Tomasz Stańko. 29.07.18, 14:27
      ["]

Z najwyższej półki panbóczek bierze, wczoraj Kora, dzisiaj Stańko
      • lumpior Re: Zmarł Tomasz Stańko. 29.07.18, 14:37
        pl.wikipedia.org/wiki/Tomasz_Sta%C5%84ko
    • buldog2 Re: Zmarł Tomasz Stańko. 29.07.18, 14:39
      Co powiedzieć?
      • zdybex Re: Zmarł Tomasz Stańko. 29.07.18, 17:01
        trąbił i z butelki i w trąbke. pewnie czegoś był nadmiar
        • erte2 Re: Zmarł Tomasz Stańko. 29.07.18, 19:31
          zdybex napisała:
          trąbił i z butelki i w trąbke. pewnie czegoś był nadmiar
          Wybacz, ale nie Tobie to oceniać. Jego życie, jego wybór i jego sprawa. A nam pozostawił muzykę, tę którą grał i tę którą komponował.

Miałem przyjaciela, malarza, (malował, jak sam mawiał, techniką starych mistrzów - mam kilka jego obrazów) który cały swój dobytek mieścił w torbie turystycznej, a mieszkał gdzie się da. A swoje obrazy głównie rozdawał przyjaciołom, chociaż mógłby je całkiem nieźle sprzedawać. Zapytałem go kiedyś: Rudolf, czemu nie sprzedajesz swych obrazów, a jeśli już to po kosztach, przecież mógłbyś mieć niezłe pieniądze? Odpowiedział: Wiesz, żeby dobrze malować to ja muszę być głodny i na kacu.
          Może to jest właśnie cena za tę "iskrę bożą" której my, grzeczni i poukładani nie posiadamy i nie rozumiemy....
        • erte2 Re: Zmarł Tomasz Stańko. 30.07.18, 15:14
          zdybex
          Czy wyobrażasz sobie "Piwnicę pod Baranami" abstynencką, ulizaną, przestrzegającą ciszy po 22. i grzecznie czekającą na zielone światło?
          youtu.be/o8AXLhjo4L4
      • inocom Re: Zmarł Tomasz Stańko. 30.07.18, 00:33
        buldog2 napisał:

> Co powiedzieć?

Nic nie mówić. Strata jest wielka nie do oszacowania słowami. Nie ma takich słów.
    • weteran-czasu Re: Zmarł Tomasz Stańko. 29.07.18, 19:37
      ["]
    • szwampuch58 Re: Zmarł Tomasz Stańko. 29.07.18, 19:48
      Jazz to nie moja dziedzina ale zal artysty co wyrobil sobie swiatowa renome w tej nie polskiej dziedzinie
    • piq świetny, mądry i twórczy człowiek,... 29.07.18, 20:55
      ...na jego przykładzie można zobaczyć, że człowiek powinien myśleć i rozwijać się ciągle i w każdym wieku. W latach 80. robiłem mu solowy koncert w Przemyślu, wymyśliłem występ na schodach pochyłego rynku, oświetlonych tylko świeczkami. Dźwięk jego trąbki, jedyny w swoim rodzaju, biegł ku Sanowi, odbijał się od drugiego brzegu i wracał, błądził pod arkadami, by trafić z powrotem na szczyt schodów.
      Stańko po koncercie powiedział, że był to jego drugi najlepszy występ solowy po Taj Mahalu i że szkoda, iż nie został zarejestrowany.
      W tamtym czasie Stańko żył na krawędzi, upalał się niemiłosiernie, ale z biegiem lat nie tylko mądrzał jako człowiek, ale dojrzewał jako artysta. A był wyjątkowo wolny i bezkompromisowy w tym, co robił, choć odwoływał się do bogatego dziedzictwa i je szanował.

Będę go pamiętał póki żyję, w tym i ów letni wieczór w Przemyślu, gdy Stańko wznosił się na wyżyny swojej improwizacji w czasie koncertu zrobionego wbrew regułom.
      • erte2 Re: świetny, mądry i twórczy człowiek,... 30.07.18, 18:46
        Raz tylko go słuchałem "na żywo" w głębokich latach '70. kiedy koncertował wspólnie z SBB. Niezapomniane....
        Odchodzą Artyści - Młynarski, Wodecki, Kora, Stańko.... Zostają Martyniuki, Sławomiry, Clea, Dody....
        • taniarada [...] 30.07.18, 19:36
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • erte2 Re: świetny, mądry i twórczy człowiek,... 31.07.18, 00:27
            taniarada
            Zdaję sobie sprawę że to niewiele da, ale jednak zaapeluję: zachowaj jakieś resztki przyzwoitości i zamilknij....
        • inocom Naprawdę tylko raz słuchałeś Stańki? 30.07.18, 19:41
          erte2 napisał:

> Raz tylko go słuchałem "na żywo" w głębokich latach '70. kiedy koncertował wspó
          > lnie z SBB. Niezapomniane....

W swoim życiu?
          Możesz się zaliczać do elity :) wśród totalnych.
          • erte2 Re: Naprawdę tylko raz słuchałeś Stańki? 31.07.18, 13:41
            inocom
            Bądź łaskaw choć raz zachować się przyzwoicie.
    • mazala1 Wieczne odpoczywanie daj Mu Panie. 31.07.18, 07:39
      Poznałem Go w Rotundzie. Niezwykle wrażliwy i skromny Mistrz trąbki. Dorównywał światowym sławom.
      • mazala1 Dowód 31.07.18, 08:57
        www.youtube.com/watch?v=DQweemGiMNo
    • mazala1 Kopalnia wiedzy o Zmarłym Artyście 31.07.18, 07:46
      www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,12770,Desperado-Autobiografia
    • mazala1 Wspaniały album Tomka 31.07.18, 07:58
      www.youtube.com/watch?v=gYJi68hYaBs
    • mazala1 Opowiadaj Tomku, opowiadaj.. 31.07.18, 08:03
      www.youtube.com/watch?v=pxi8_umgbLQ
    • mazala1 Stańko o walce ku przestrodze 31.07.18, 08:26
      youtu.be/zryxba7BhrQ?t=749
    • krzychup8 Re: Zmarł Tomasz Stańko. 31.07.18, 08:38
      To jedna z najsmutniejszych informacji ostatnich dni ;/ bylo piekne pożegnanie w Krakowie
    • mazala1 Wielki finał ziemski 31.07.18, 09:03
      www.youtube.com/watch?v=g7RXcvDT9SU
      • erte2 Re: Wielki finał ziemski 31.07.18, 13:59
        mazala1
        Jest rozpoznawalny po pierwszych taktach, tak jak Miles Davis, Louis Armstrong, Stan Getz, Erroll Garner, Jan Garbarek.... Elita światowego jazzu.
        • zdybex Re: Wielki finał ziemski 31.07.18, 20:50
          jak się nawalę to jestem też wirtuozem pierdów spod pachy. byłem na wielu koncertach jazzowych zawleczony przez tzw towarzystwo. jak kopał bębenek jakiś Jasiu przez pół godziny to była improwizacja, po której od perkusji odprowadzało go trzech chłopa i to był najebany Śliwa a nie Armstrąg. Trąbka TO KIEDYŚ BIG bandy a obecnie pożegnalne tony na pogrzebach.Symfonii ten geniusz nie napisał. Zaćpany padł
          • zdybex Re: Wielki finał ziemski 31.07.18, 20:59
            Łysawych dziadów w kapeluszach i cwanych czapeczkach występujących w takim wizerunku skreślam od razu. Stare zakompleksione jak Ptaszyn i jak nasz drogocennyStańko, plus ze 100innych
            • glupota.nie.boli Koniecznie zapalcie banalną świeczkę 31.07.18, 22:29
              *
            • erte2 Re: Wielki finał ziemski 31.07.18, 23:19
              zdybex
              Polecam ci Martyniuka, Sławomira, arcydzieła typu "jak się masz kochanie" albo "majteczki w kropeczki". To twój poziom i to ogarniesz. Wyżej nie sięgaj....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka