Dodaj do ulubionych

Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz:

04.04.26, 06:56
Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz:

1. przedłużenie politycznego życia obecnego TK pod Święczkowskim,
2. wybieranie sobie, kto z nowych sędziów może wejść do systemu,
3. wbicie klina w koalicję rządzącą przez selektywne dopuszczanie „bardziej akceptowalnych” nazwisk.

To nie wygląda jak obrona spójnej wykładni konstytucji, tylko jak taktyczna obrona wpływów Święczkowskiego i polityczna gra na czas.
Gdyby chodziło wyłącznie o zasadę, Nawrocki albo zaprzysiągłby wszystkich wybranych przez Sejm, albo jasno odmówił wszystkim i wziął za to pełną odpowiedzialność polityczną.
Selekcja „tych dwóch, a nie tamtych czterech” najbardziej przypomina próbę sterowania składem TK pod bieżący interes.
Obserwuj wątek
    • czciborwielki Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 04.04.26, 14:01
      kawa_poranna11 napisała:

> Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz:
      >
      > 1. przedłużenie politycznego życia obecnego TK pod Święczkowskim,
      > 2. wybieranie sobie, kto z nowych sędziów może wejść do systemu,
      > 3. wbicie klina w koalicję rządzącą przez selektywne dopuszczanie „bardziej akc
      > eptowalnych” nazwisk.
      >
      > To nie wygląda jak obrona spójnej wykładni konstytucji, tylko jak taktyczna obr
      > ona wpływów Święczkowskiego i polityczna gra na czas.
      > Gdyby chodziło wyłącznie o zasadę, Nawrocki albo zaprzysiągłby wszystkich wybra
      > nych przez Sejm, albo jasno odmówił wszystkim i wziął za to pełną odpowiedzialn
      > ość polityczną.
      > Selekcja „tych dwóch, a nie tamtych czterech” najbardziej przypomina próbę ster
      > owania składem TK pod bieżący interes.

Trzeba przyznać, że nawet mu się udaje. Ale Tusk i Sikorski są doświadczeni, nie dadzą sobie w kaszę dmuchać Batyrowi łamiącemu prawo.
      • don.kichote Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 06.04.26, 11:45
        czciborwielki napisał(a):

> Trzeba przyznać, że nawet mu się udaje. Ale Tusk i Sikorski są doświadczeni, ni
        > e dadzą sobie w kaszę dmuchać Batyrowi łamiącemu prawo.

A oni - Tusk i Sikorski - o tym wiedzą? Wiedzą, że są doświadczeni i nie dadzą sobie w kaszę dmuchać?
        Nie sądzę!
        Za to Batyr wyraźnie mówi: "nie mam waszego płaszcza"...
        • czytelnikus Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 07.04.26, 14:15
          On ma za zadanie obalić ten rząd...
          • no-popis Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 07.04.26, 14:21
            czytelnikus napisała:

> On ma za zadanie obalić ten rząd...
            A to zbrodnia?!
            • asia-loi Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 07.04.26, 18:03
              no-popis napisała:

> A to zbrodnia?!
              >
              Gorzej. Ten rząd został wybrany przez większość Polaków w demokrarycznych i uczciwych wyborach. Batyr natomiast nie wiadomo czy wygrał, a jeżeli wygrał to nieuczciwie, bo są potwierdzone szachrajstwa w komisjach wyborczych, aplikacje Czarnka i Mateckiego 😬
              • obrotowy tendencyjna propaganda. 07.04.26, 18:07
                asia-loi napisała:

> >Gorzej. Ten rząd został wybrany przez większość Polaków w demokrarycznych i ucz
                > ciwych wyborach. Batyr natomiast nie wiadomo czy wygrał, a jeżeli wygrał to nie
                > uczciwie,

tendencyjna propaganda.

i Tusk i Nawrocki ucziwie wygrali.

- to Konstytucja 1997 jest bledna, ze dopuszcza D W U W L A D Z E.
    • mazala2 Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 04.04.26, 14:17
      Obie strony duopolu dążą do zmiany Konstytucji. Chcą systemu prezydenckiego.Tyle lat na fk pijesz poranną kawę i nie kumasz?
      • stasi1 Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 04.04.26, 15:12
        A kto tak konkretnie chce tego systemu prezydenckiego? Oczywiscie poza PiSem i to na warunkach że to oni maja tego prezydenta.
        • stefan4 Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 04.04.26, 18:02
          stasi1:
          > A kto tak konkretnie chce tego systemu prezydenckiego?

Ja na pewno nie chcę. Wystarczy mi przyglądanie się (na szczęście z daleka), jak sprawy toczą się w dwóch głównych prezydenckich satrapiach: w Rosji i USA. Jak prezydent może nałożyć dowolne cła, napuścić swoją zbrojną bandę na ludzi i bez żadnej kontroli sądowej zamknąć ich w łagrach (w przypadku USA nawet w łagrach zagranicznych), albo dokonywać zbrodni wojennych.

Wolę nasz europejski bałagan i brak jednolitości, bo widzę, do czego może prowadzić jednolitość. Nawrocki nie ma u mnie szansy — a czy w ogóle ma szansę, tego nie wiem.

- Stefan
          • stasi1 Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 06.04.26, 10:13
            Ale to nie ma znaczenia czy to bedzie system prezydencki czy też nie. piS przez 8 lat niszczył Polskę i t o bez tego systemu
      • privus Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 04.04.26, 19:44
        A po co komu taki system, skoro w obecnej sytuacji konstytucja staje się parawanem politycznym?
    • privus Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 04.04.26, 19:40
      kawa_poranna11 napisała:

> Więc w co gra Nawrocki?

Gra przede wszystkim ostro na siebie w głównej doli :)
    • ktos_z_kosmosu Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 04.04.26, 19:59
      Nawrocki kawo zaranna robi co mu Kaczyński podpowiada i ja go za to nie winię. Taki gatunek.
      Winię natomiast Tuska, Nitrasa i innych z grupy obsraj PO-wców, którzy podczas ostatniej kampanii wyborczej zepchnąwszy w drugi szereg Trzaskowskiego, sami metodami bez składu i ładu, bo w stylu "każdy ch.j na swój strój" prowadzili coś co uznawali za słuszną kampanię wyborczą.
      Na czele tej grupy stawiam zakochanego w X-ie sryksie Tuska. Już tu ostrzegałem, że jego niechęć do cyklicznego kontaktowania się z Polakami za pośrednictwem TVP, doprowadzi partię do kolejnej klęski.
      Howgh.
      • privus Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 05.04.26, 01:40
        ktos_z_kosmosu napisał:

> Nawrocki kawo zaranna robi co mu Kaczyński podpowiada i ja go za to nie winię.
        > Taki gatunek.
        > Winię natomiast Tuska, Nitrasa i innych z grupy obsraj PO-wców, którzy podczas
        > ostatniej kampanii wyborczej zepchnąwszy w drugi szereg Trzaskowskiego, sami me
        > todami bez składu i ładu, bo w stylu "każdy ch.j na swój strój" prowadzili coś
        > co uznawali za słuszną kampanię wyborczą.

Nie chcieli wypuścić z rąk pierwszych skrzypiec i teraz zmuszeni są wysłuchiwać dźwięków bałałajki :)
      • no-popis Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 07.04.26, 13:31
        ktos_z_kosmosu napisał:
        > Na czele tej grupy stawiam zakochanego w X-ie sryksie Tuska. Już tu ostrzegałem
        > , że jego niechęć do cyklicznego kontaktowania się z Polakami za pośrednictwem
        > TVP, doprowadzi partię do kolejnej klęski.
        Tym razem to będzie trochę trudniej niż poprzednio. Ciekawe gdzie Tusk z zarządem tej zorganizowanej grupy przestępczej zorganizuje azyl polityczny.
    • sverir Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 07.04.26, 05:51
      "Gdyby chodziło wyłącznie o zasadę, Nawrocki albo zaprzysiągłby wszystkich wybranych przez Sejm, albo jasno odmówił wszystkim i wziął za to pełną odpowiedzialność polityczną"

I pomyśleć, że kilka lat temu PiS chciał przeforsować ustawowy zapis, że prezydent ma obowiązek odebrać ślubowanie w terminie 30 dni. Wtedy wydawało się to niekonstytucyjne. A dziś wielu takiego przepis brakuje. Ot co robi pisanie prawa pod doraźną potrzebę chwili.
      • stasi1 Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 08.04.26, 14:21
        Jesteś pewny że to niby PiS chciał coś takiego zapisać? Co oni by na tym skorzystali? Jak na razie tylko prezydenci z PiSu odmawiają przyjęcia ślubowania od wybranych osób
        • sverir Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 08.04.26, 22:00
          "Jesteś pewny że to niby PiS chciał coś takiego zapisać?"

Skoro uchwalił taki przepis, to chyba chciał.

W art. 21 ust. 1 po nowelizacji czytamy:
          "Osoba wybrana na stanowisko sędziego Trybunału składa wobec Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, w terminie 30 dni od dnia wyboru, ślubowanie następującej treści[...]".

"Co oni by na tym skorzystali? Jak na razie tylko prezydenci z PiSu odmawiają przyjęcia ślubowania od wybranych osób "

Na gruncie prawnym - uniknięcie sytuacji takiej, jaką mamy teraz, czyli totalny burdel w ustalaniu czy i kiedy prezydent ma obowiązek odebrać ślubowanie, bo nie jest to jednoznaczne z odmową przyjęcia ślubowania.
          Na gruncie politycznym - miało zamknąć mordeczki ówczesnych opozycjonistów i pokazać im, że nie ma to i tamto, prezydent ma przyjąć ślubowanie sędziów wybranych przez Sejm.

Przydałyby się teraz takie przepisy, co?
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 07.04.26, 10:56
      Inna gierka, która co mnie nie dziwi podziwiana jest przez Kreml.

https://pbs.twimg.com/media/HFOzuudaUAAw4gG?format=png&name=small
      https://pbs.twimg.com/media/HFOzsb1aIAA1wbL?format=jpg&name=900x900
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 07.04.26, 11:09
        Gratulacje, Panie Przydacz.

Wyśmienity dyplomata z pana. Najwyższa światowa półka👏
        Trzeba naprawdę „umieć”, żeby zasłużyć na wyróżnienie ruskich.
        To nie pierwszy raz, kiedy rosyjskie media mają powody do zadowolenia z pańskich działań😡
        https://pbs.twimg.com/media/HFSK4PBXEAAg6gB?format=jpg&name=medium
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 07.04.26, 11:54
      Belweder - historia i duma Polaków kiedyś i dzisiaj.

https://pbs.twimg.com/media/HFO7uUEX0AAp9bg?format=jpg&name=medium
      https://pbs.twimg.com/media/HFO7uUjbcAA_AMM?format=jpg&name=900x900
      • obrotowy juz Wieszcz Mickiewicz tego chcial... 07.04.26, 18:04
        to.ja.pies.na.czarnych napisała:

> Belweder - historia i duma Polaków kiedyś i dzisiaj.

co sie czepiasz - juz Wieszcz Mickiewicz tego chcial i tak sie stalo :)

cyt:
        - "O, gdybym kiedy dożył tej pociechy, Żeby te księgi zbłądziły pod strzechy”

tyle. ze to stalo sie troche odwrotnie: - to strzecha zbłądziła na Palace :)
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: juz Wieszcz Mickiewicz tego chcial... 08.04.26, 14:44
          :)
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: juz Wieszcz Mickiewicz tego chcial... 08.04.26, 14:58
          Piękne i prawdziwe słowa starszej pani o pRezydencie Pisu x.com/speedy5_3/status/2041847257994051743?s=20
    • no-popis a w co gra Tusk? 07.04.26, 13:34
      kawa_poranna11 napisała:

> Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz:
      A w co gra Tusk?
      Wcześniej TK był nielegalny i sterczały vacaty z teraz ....w co gra zmieniając zdanie.
      Sądzę, że nie ma co się tutaj pytać bo to oczywiste. Organizuje Państwo z fasadową demokracją jak u Putina.
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Więc w co gra Nawrocki? W trzy rzeczy naraz: 07.04.26, 17:08
      Przydacz Spałacu kontratakuje 😅

Marcin Przydacz
      @marcin_przydacz
      W związku z nieprawdziwymi i pomawiającymi mnie twierdzeniami p.
      @MichalSzczerba
      otrzymał już wezwanie do natychmiastowego zaprzestania naruszania moich dóbr osobistych i usunięcia ich skutków.

Wzywam także do wpłaty odpowiedniej kwoty na Fundację Małych Stopek.

Brak reakcji będzie powodował kolejne kroki.

Nie zamierzam być biernym wobec kłamstw i pomówień.

x.com/marcin_przydacz/status/2041516968432341491?s=20 wpisy pod jego postem są nie do wyje...ia 😂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka