Dodaj do ulubionych

Jednorodny narod - z cyklu poczytaj mi Oszolomie

10.06.02, 17:40
"10.6.Katowice - Co najmniej 100 tysiecy osób zadeklarowało w spisie
powszechnym narodowość śląską - szacuje Ruch Autonomii Śląska, który namawiał
respondentów do podawania rachmistrzom takiej narodowości.

"Z informacji, które do nas napływają wynika, że odsetek osób, deklarujących w
poszczególnych miastach narodowość śląską jest wysoki, rzędu 15 proc." -
powiedział podczas poniedziałkowej konferencji prasowej rzecznik Ruchu Jerzy
Gorzelik.

Dodał, że informacje, na których Ruch opiera te szacunki, pochodzą bezpośrednio
od części rachmistrzów i z niektórych biur spisowych.

Gorzelik przyznał, że tego typu dane są niepełne, jednak - jego zdaniem -
świadczą o tendencjach w niektórych miastach.

"Mamy np. dane z 10 obwodów w Katowicach, gdzie narodowość śląską deklarowało
ok. 15 proc. badanych, podobne informacje przekazali nam rachmistrzowie w
Piekarach Śląskich. W Czerwionce-Leszczynach odsetek ten wyniósł ok. 20-80
proc., w zależności od obwodu" - uważa Gorzelik. (PAP"

Czyzby czwarte Powstanie Slaskie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Hania Re: Jednorodny narod - z cyklu poczytaj mi Oszolomie IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 10.06.02, 17:50
      douglasmclloyd napisał(a):

> "10.6.Katowice - Co najmniej 100 tysiecy osób zadeklarowało w spisie
      > powszechnym narodowość śląską - szacuje Ruch Autonomii Śląska, który namawiał
      > respondentów do podawania rachmistrzom takiej narodowości.
      >
      > "Z informacji, które do nas napływają wynika, że odsetek osób, deklarujących w
      > poszczególnych miastach narodowość śląską jest wysoki, rzędu 15 proc." -
      > powiedział podczas poniedziałkowej konferencji prasowej rzecznik Ruchu Jerzy
      > Gorzelik.
      >
      > Dodał, że informacje, na których Ruch opiera te szacunki, pochodzą bezpośrednio
      >
      > od części rachmistrzów i z niektórych biur spisowych.
      >
      > Gorzelik przyznał, że tego typu dane są niepełne, jednak - jego zdaniem -
      > świadczą o tendencjach w niektórych miastach.
      >
      > "Mamy np. dane z 10 obwodów w Katowicach, gdzie narodowość śląską deklarowało
      > ok. 15 proc. badanych, podobne informacje przekazali nam rachmistrzowie w
      > Piekarach Śląskich. W Czerwionce-Leszczynach odsetek ten wyniósł ok. 20-80
      > proc., w zależności od obwodu" - uważa Gorzelik. (PAP"
      >
      > Czyzby czwarte Powstanie Slaskie?

Moze Oszolek tam jeszcze nie dotarl z wykladami na temat jednorodnych narodow i
      multiglobalistow?
      • douglasmclloyd Re: Jednorodny narod - z cyklu poczytaj mi Oszolomie 10.06.02, 17:53
        Gość portalu: Hania napisał(a):

> douglasmclloyd napisał(a):
        >
        > > "10.6.Katowice - Co najmniej 100 tysiecy osób zadeklarowało w spisie
        > > powszechnym narodowość śląską - szacuje Ruch Autonomii Śląska, który namaw
        > iał
        > > respondentów do podawania rachmistrzom takiej narodowości.
        > >
        > > "Z informacji, które do nas napływają wynika, że odsetek osób, deklarujący
        > ch w
        > > poszczególnych miastach narodowość śląską jest wysoki, rzędu 15 proc." -
        > > powiedział podczas poniedziałkowej konferencji prasowej rzecznik Ruchu Jer
        > zy
        > > Gorzelik.
        > >
        > > Dodał, że informacje, na których Ruch opiera te szacunki, pochodzą bezpośr
        > ednio
        > >
        > > od części rachmistrzów i z niektórych biur spisowych.
        > >
        > > Gorzelik przyznał, że tego typu dane są niepełne, jednak - jego zdaniem -
        > > świadczą o tendencjach w niektórych miastach.
        > >
        > > "Mamy np. dane z 10 obwodów w Katowicach, gdzie narodowość śląską deklarow
        > ało
        > > ok. 15 proc. badanych, podobne informacje przekazali nam rachmistrzowie w
        > > Piekarach Śląskich. W Czerwionce-Leszczynach odsetek ten wyniósł ok. 20-80
        >
        > > proc., w zależności od obwodu" - uważa Gorzelik. (PAP"
        > >
        > > Czyzby czwarte Powstanie Slaskie?
        >
        > Moze Oszolek tam jeszcze nie dotarl z wykladami na temat jednorodnych narodow i
        >
        > multiglobalistow?

Hanysy juz na niego czekaja z goracym przyjeciem.
    • Gość: Oszołom Re: Jednorodny narod - z cyklu poczytaj mi Oszolomie IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.06.02, 17:53
      Ślązacy to żaden naród to grupa etniczna tak jak Górale kaszubi Kurpie
      • douglasmclloyd Re: Jednorodny narod - z cyklu poczytaj mi Oszolomie 10.06.02, 17:57
        Gość portalu: Oszołom napisał(a):

> Ślązacy to żaden naród to grupa etniczna tak jak Górale kaszubi Kurpie

Czy tobie zawsze trzeba tlumaczyc, jak krowie na granicy?

Cytat: "Co najmniej 100 tysiecy osób zadeklarowało w spisie powszechnym
        narodowość śląską" - koniec cytatu.
        • Gość: Hania Re: Jednorodny narod - z cyklu poczytaj mi Oszolomie IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 10.06.02, 18:04

> Gość portalu: Oszołom napisał(a):
          >
          > > Ślązacy to żaden naród to grupa etniczna tak jak Górale kaszubi Kurpie
          >
          > Czy tobie zawsze trzeba tlumaczyc, jak krowie na granicy?
          >
          > Cytat: "Co najmniej 100 tysiecy osób zadeklarowało w spisie powszechnym
          > narodowość śląską" - koniec cytatu.

Oszolom ma juz wyrobione zdanie na ten temat - "Slazacy to nie narod", wiec
          raczej go sie nie przekona. Poza tym burzysz mu wizje Polski jednolitej narodowo.
          100 tysiecy, to juz nie w kij dmuchal!
          Oszolku, sprawdz moze w jakiejs encyklopedii, jesli nie wierzysz. I moze jeszcze
          definicje slowa "narod"?
          • Gość: Oszołom Re: Jednorodny narod - z cyklu poczytaj mi Oszolomie IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.06.02, 20:11
            zajrzyj do encyklopedii Haniu a dowiesz się wszystkiego
        • Gość: wikul Re: Jednorodny narod - z cyklu poczytaj mi Oszolomie IP: *.acn.waw.pl 10.06.02, 23:16

>
          >
          >

To wystarczy zadeklarować i już jest naród ?
          Wbrew twojej niezachwianej pewności narodu ślaskiego nie ma , jest natomiast część
          Ślązaków (niewielka) którzy z oślim uporem twierdzą że są narodem . Reprezentuje
          ich organizacja pod nazwa Ruch Autonomii Ślaska (RAŚ) która bezskutecznie starała
          sie o sądowe uznanie narodowości śląskiej w instytucjach sądowych krajowych i
          międzynarodowych . Ambitnym przywódcom tego ruchu głównie zależy na przywilejach
          politycznych bo po uznaniu narodowosci śląskiej skorzystaliby np.z ordynacji
          wyborczej która gwarantuje określony parytet miejsc w parlamencie . W woj.ślaskim
          mieszka obecnie ok.4 899 000 ludzi . Deklaruje swoja narodowość śląską wg
          powyższych (moim zdaniem zawyżonym) szacunkom 100 000 osób a więc kim jest reszta
          mieszkańców Śląska i Zagłębia .
          Więc to jednak chyba tobie trzeba tłumaczyć jak krowie .

• douglasmclloyd Re: Jednorodny narod - z cyklu poczytaj mi Oszolomie 10.06.02, 23:29
            Gość portalu: wikul napisał(a):

>
            > > Gość portalu: Oszołom napisał(a):
            > >
            > > > Ślązacy to żaden naród to grupa etniczna tak jak Górale kaszubi Kurpi
            > e
            > >
            > > Czy tobie zawsze trzeba tlumaczyc, jak krowie na granicy?
            > >
            > > Cytat: "Co najmniej 100 tysiecy osób zadeklarowało w spisie powszechnym
            > > narodowość śląską" - koniec cytatu.

> To wystarczy zadeklarować i już jest naród ?
            > Wbrew twojej niezachwianej pewności narodu ślaskiego nie ma , jest natomiast cz
            > ęść
            > Ślązaków (niewielka) którzy z oślim uporem twierdzą że są narodem . Reprezentuj
            > e
            > ich organizacja pod nazwa Ruch Autonomii Ślaska (RAŚ) która bezskutecznie stara
            > ła
            > sie o sądowe uznanie narodowości śląskiej w instytucjach sądowych krajowych i
            > międzynarodowych . Ambitnym przywódcom tego ruchu głównie zależy na przywilejac
            > h
            > politycznych bo po uznaniu narodowosci śląskiej skorzystaliby np.z ordynacji
            > wyborczej która gwarantuje określony parytet miejsc w parlamencie . W woj.ślask
            > im
            > mieszka obecnie ok.4 899 000 ludzi . Deklaruje swoja narodowość śląską wg
            > powyższych (moim zdaniem zawyżonym) szacunkom 100 000 osób a więc kim jest resz
            > ta
            > mieszkańców Śląska i Zagłębia .
            > Więc to jednak chyba tobie trzeba tłumaczyć jak krowie .

Krytyczne uwagi na temat narodowosci proponuje kierowac do rachmistrzow. Wszak to
            oni wpisywali w kwestionariuszach narodowosc slaska. A moze skrytykowac nalezy
            tych, ktorzy podaja sie za Slazakow? Czyzyb wyszyscy byli czlonkami RAS? Poza
            tym, jesli narodowosc slaska nie istnieje, to co z wynikami spisu?

• Gość: Marcel Re: Jednorodny narod - z cyklu poczytaj mi Oszolomie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 12:29

>
          >
          >
          A jak pedałów namawiano by zadeklarowali narodowość pedalską to pedały też sa
          narodem?
          Naród jest pojęciem obiektywnym, a nie subiektywnym.

• Gość: Emeryt Re: Jednorodny narod - z cyklu poczytaj mi Oszolomie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.02, 20:18
      To co tak mało na tym Śląsku ludzi mieszka. Gorzelik twierdzi, że 15%
      mieszkańców jest Ślązakami, a spis wykazuje, że jest ich około 100 tys. tzn, że
      Śląsk zamieszkuje tylko 9oo tys. ludzi. Myślałem, że jest ich znacznie więcej.
      Zgłupiałem jak zwykle. :)))
      • Gość: Piotrek Prosta sprawa IP: 207.30.78.* 10.06.02, 20:58
        W Twoich czasach emerycie a w zasadzie Twojej pracy zawodowej gdy górników
        brało się z łapanek po wsiach to było na Ślunsku dużo więcej ludzi.
        Obecnie w dobie re........ .....struktutyzacji .....formy ludzie zmykają
        stamtąd w podskokach. Jeszcze będzie tam pusto tak jak kiedyś, czas pokaże.
      • douglasmclloyd Re: Jednorodny narod - z cyklu poczytaj mi Oszolomie 10.06.02, 21:25
        Gość portalu: Emeryt napisał(a):

> To co tak mało na tym Śląsku ludzi mieszka. Gorzelik twierdzi, że 15%
        > mieszkańców jest Ślązakami, a spis wykazuje, że jest ich około 100 tys. tzn, że
        >
        > Śląsk zamieszkuje tylko 9oo tys. ludzi. Myślałem, że jest ich znacznie więcej.
        > Zgłupiałem jak zwykle. :)))

Pietnascie procent w miastach (dane z 10 okregow). Slask to takze wies.

• Gość: Emeryt Re: Jednorodny narod - z cyklu poczytaj mi Oszolomie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.02, 21:54
          To jeszcze gorzej. Katowice, Bytom, Chorzów, Gliwice i Sosnowiec maja napewno
          grubo ponad milion.
          • douglasmclloyd Re: Jednorodny narod - z cyklu poczytaj mi Oszolomie 10.06.02, 22:33
            Gość portalu: Emeryt napisał(a):

> To jeszcze gorzej. Katowice, Bytom, Chorzów, Gliwice i Sosnowiec maja napewno
            > grubo ponad milion.

Nie wiem ile razem maja te miasta mieszkancow. Wiem natomiast, ze 15% od miliona
            to 150,000.

P.S.
            Sosnowiec to nie Slask a Zaglebie.
    • douglasmclloyd Narod - definicja 10.06.02, 23:32
      Naród, utworzona w procesie historycznym trwała wspólnota ludzi, która powstała
      w wyniku współżycia jednostek, rodzin i grup w określonych warunkach
      przyrodniczo-biologicznych oraz ukształtowała rozumiane przez siebie i
      przekazywane z pokolenia na pokolenie:

1) potrzeby, emocje i wyobrażenia;

2) ich artykulację - język (zarówno w wąskim, jak i szerokim tego słowa
      znaczeniu);

3) środki i sposoby ich zaspokajania, nadając im swoisty dla własnego poznania
      sens kulturowy.

• Gość: wikul Narod - definicja i jak to sie ma do n.ślaskiej IP: *.acn.waw.pl 11.06.02, 00:13

> Naród, utworzona w procesie historycznym trwała wspólnota ludzi, która powstała
        >
        > w wyniku współżycia jednostek, rodzin i grup w określonych warunkach
        > przyrodniczo-biologicznych oraz ukształtowała rozumiane przez siebie i
        > przekazywane z pokolenia na pokolenie:
        >
        > 1) potrzeby, emocje i wyobrażenia;
        >
        > 2) ich artykulację - język (zarówno w wąskim, jak i szerokim tego słowa
        > znaczeniu);
        >
        > 3) środki i sposoby ich zaspokajania, nadając im swoisty dla własnego poznania
        > sens kulturowy.
        >

To bardzo ładna definicja a wiec jak ona się ma do Śązaków .
        Mieszkałem kiedyś (i chodziłem do szkoły) na Śąsku i z własnych obserwacji wiem
        jak bardzo skomlikowane są tam stosunki ludnościowe . Z grubsza można podzielić
        Ślązaków na tych orientujących się na Polskę , na tych którzy identyfikuja się
        z Niemcami i tych którym trudno zidentyfikować swoja orientację . Na to wszystko
        nakłada się ogromna rzesza ludzi napływowch (trudna do oszacowania) . Ci ludzie
        wymieszali sie w dużym stopniu z miejscowymi i zdecydowanie orientują sie na
        Polskę . Dodatkowo trzeba uwzględnic zagłębiaków którzy zawsze orientowali sie na
        Polskę i mniejszość niemiecką , niejednolitą , czasem również wymieszaną a
        przeciwną ze wzgledów zasadniczych (konkurencja) Ruchowi Autonomii Ślaska . To
        tylko dotyczy woj ślaskiego a opolszczyzna z bardzo silnym ruchem mniejszości
        niemieckiej ?. Jakim zatem językiem miałaby posługiwać sie ew.narodowość śląska
        i jakie terytoria obejmować ? Do jakich jednolitych tradycji mogłaby sie
        odwoływać ? Jednolita gwara śląska nie istnieje . Inna jest np.w Tarnowskich
        Górach a inna na Żywiecczyźnie (zbliżona do gwary góralskiej). Inne sa tradycje
        Ślązaków polskich a inne niemieckich , a tradycje tych zza Buga ?
        A więc w moim przekonaniu nie ma narodowości ślaskiej a są wspaniali ludzie -
        Ślązacy .
        • Gość: CCCP A Kaszubi? IP: *.acn.waw.pl 11.06.02, 00:41
          Gość portalu: wikul napisał(a):

>
          > > Naród, utworzona w procesie historycznym trwała wspólnota ludzi, która pow
          > stała
          > >
          > > w wyniku współżycia jednostek, rodzin i grup w określonych warunkach
          > > przyrodniczo-biologicznych oraz ukształtowała rozumiane przez siebie i
          > > przekazywane z pokolenia na pokolenie:
          > >
          > > 1) potrzeby, emocje i wyobrażenia;
          > >
          > > 2) ich artykulację - język (zarówno w wąskim, jak i szerokim tego słowa
          > > znaczeniu);
          > >
          > > 3) środki i sposoby ich zaspokajania, nadając im swoisty dla własnego pozn
          > ania
          > > sens kulturowy.
          > >
          >
          >
          > To bardzo ładna definicja a wiec jak ona się ma do Śązaków .
          > Mieszkałem kiedyś (i chodziłem do szkoły) na Śąsku i z własnych obserwacji wiem
          >
          > jak bardzo skomlikowane są tam stosunki ludnościowe . Z grubsza można podzielić
          >
          > Ślązaków na tych orientujących się na Polskę , na tych którzy identyfikuja się
          >
          > z Niemcami i tych którym trudno zidentyfikować swoja orientację . Na to wszystk
          > o
          > nakłada się ogromna rzesza ludzi napływowch (trudna do oszacowania) . Ci ludzie
          > wymieszali sie w dużym stopniu z miejscowymi i zdecydowanie orientują sie na
          > Polskę . Dodatkowo trzeba uwzględnic zagłębiaków którzy zawsze orientowali sie
          > na
          > Polskę i mniejszość niemiecką , niejednolitą , czasem również wymieszaną a
          > przeciwną ze wzgledów zasadniczych (konkurencja) Ruchowi Autonomii Ślaska . To
          > tylko dotyczy woj ślaskiego a opolszczyzna z bardzo silnym ruchem mniejszości
          > niemieckiej ?. Jakim zatem językiem miałaby posługiwać sie ew.narodowość śląska
          > i jakie terytoria obejmować ? Do jakich jednolitych tradycji mogłaby sie
          > odwoływać ? Jednolita gwara śląska nie istnieje . Inna jest np.w Tarnowskich
          > Górach a inna na Żywiecczyźnie (zbliżona do gwary góralskiej). Inne sa tradycje
          >
          > Ślązaków polskich a inne niemieckich , a tradycje tych zza Buga ?
          > A więc w moim przekonaniu nie ma narodowości ślaskiej a są wspaniali ludzie -
          > Ślązacy .

A jak się ta definicja ma do narodowości kaszubskiej?

Motto na dzisiaj: Ziemia dla Ziemniaków!
          • douglasmclloyd Re: A Kaszubi? 11.06.02, 03:22
            Gość portalu: CCCP napisał(a):

> Gość portalu: wikul napisał(a):
            >
            > > douglasmclloyd napisał(a):
            > >
            > > > Naród, utworzona w procesie historycznym trwała wspólnota ludzi, któr
            > a pow
            > > stała
            > > >
            > > > w wyniku współżycia jednostek, rodzin i grup w określonych warunkach
            > > > przyrodniczo-biologicznych oraz ukształtowała rozumiane przez siebie
            > i
            > > > przekazywane z pokolenia na pokolenie:
            > > >
            > > > 1) potrzeby, emocje i wyobrażenia;
            > > >
            > > > 2) ich artykulację - język (zarówno w wąskim, jak i szerokim tego sło
            > wa
            > > > znaczeniu);
            > > >
            > > > 3) środki i sposoby ich zaspokajania, nadając im swoisty dla własnego
            > pozn
            > > ania
            > > > sens kulturowy.
            > > >
            > >
            > >
            > > To bardzo ładna definicja a wiec jak ona się ma do Śązaków .
            > > Mieszkałem kiedyś (i chodziłem do szkoły) na Śąsku i z własnych obserwacji
            > wiem
            > >
            > > jak bardzo skomlikowane są tam stosunki ludnościowe . Z grubsza można podz
            > ielić
            > >
            > > Ślązaków na tych orientujących się na Polskę , na tych którzy identyfikuja
            > się
            > >
            > > z Niemcami i tych którym trudno zidentyfikować swoja orientację . Na to ws
            > zystk
            > > o
            > > nakłada się ogromna rzesza ludzi napływowch (trudna do oszacowania) . Ci l
            > udzie
            > > wymieszali sie w dużym stopniu z miejscowymi i zdecydowanie orientują sie
            > na
            > > Polskę . Dodatkowo trzeba uwzględnic zagłębiaków którzy zawsze orientowali
            > sie
            > > na
            > > Polskę i mniejszość niemiecką , niejednolitą , czasem również wymieszaną a
            >
            > > przeciwną ze wzgledów zasadniczych (konkurencja) Ruchowi Autonomii Ślaska
            > . To
            > > tylko dotyczy woj ślaskiego a opolszczyzna z bardzo silnym ruchem mniejszo
            > ści
            > > niemieckiej ?. Jakim zatem językiem miałaby posługiwać sie ew.narodowość ś
            > ląska
            > > i jakie terytoria obejmować ? Do jakich jednolitych tradycji mogłaby sie
            > > odwoływać ? Jednolita gwara śląska nie istnieje . Inna jest np.w Tarnowski
            > ch
            > > Górach a inna na Żywiecczyźnie (zbliżona do gwary góralskiej). Inne sa tra
            > dycje
            > >
            > > Ślązaków polskich a inne niemieckich , a tradycje tych zza Buga ?
            > > A więc w moim przekonaniu nie ma narodowości ślaskiej a są wspaniali ludzi
            > e -
            > > Ślązacy .
            >

> A jak się ta definicja ma do narodowości kaszubskiej?

Tak samo, jak do slaskiej. Z tym, ze wyniki spisu na Kaszubach nie sa jeszcze
            znane.
    • stakoj Cwiercinteligentom: Jednorodny narod - Marsjanie! 11.06.02, 09:10
      Jakie to szczescie, ze w spisie czesc nie zadeklarowala
      narodowosci MARSJANIE!
      Gdyby Kagan prowadzil spis to znalazloby sie duzo
      Chazarow!
      A cwiercinteligenci mieliby
      kolejne "argumenty" do dyskusji z Oszolomem!
      BTW Pytalem juz na tym Forum:
      Jesli Sejm ustali w glosowaniu, ze zima zaczyna sie w czerwcu,
      to lipcu spadnie snieg?
      Gdy legalna partia Le Pena zdobyla prawie 20 glosow,
      to postempowcy lkali nad hanba i faszyzmem!
      Po czym poznac, ze tym razem Lud ma racje?
      • douglasmclloyd Re: Cwiercinteligentom: Jednorodny narod - Marsjanie! 12.06.02, 03:59
        stakoj napisał(a):

> Jakie to szczescie, ze w spisie czesc nie zadeklarowala
        > narodowosci MARSJANIE!

Na czym to szczescie niby polega?

> Gdyby Kagan prowadzil spis to znalazloby sie duzo
        > Chazarow!
        > A cwiercinteligenci mieliby
        > kolejne "argumenty" do dyskusji z Oszolomem!

Spis przeprowadzali wykwalifikowani rachmistrze, a poczatek tego watku, to cytat
        z ogolnopolskiej gazety. Do kogo chcesz skierowac pretensje? Ankieterow,
        ankietowanch czy tworcow ankiety, ktorzy dopuscili wpisywanie narodowosci
        slaskiej?

> BTW Pytalem juz na tym Forum:
        > Jesli Sejm ustali w glosowaniu, ze zima zaczyna sie w czerwcu,
        > to lipcu spadnie snieg?

Przeciez Sejm zadnej ustawy w sprawie narodowosci slaskiej nie uchwalil, ktos
        czuje sie Slazakiem albo nie. Po 'BTW' wnioskuje, ze piszesz ze Stanow. Nigdy nie
        spotkales sie z przypadkiem, gdy na zadane przez cieby pytanie: Czy jestes
        Polakiem? - otrzymales odpowiedz: Polak? Nie. Jo jezdem Gorol.

> Gdy legalna partia Le Pena zdobyla prawie 20 glosow,
        > to postempowcy lkali nad hanba i faszyzmem!
        > Po czym poznac, ze tym razem Lud ma racje?

Po wynikach ankiety.
    • Gość: eres Re: Jednorodny narod - z cyklu poczytaj mi Oszolomie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.02, 23:52
      Niech no się teraz dowie o tym Europa. Alemani i Hesowie w Niemczech
      natychmiast zażądają autonomii i uznania ich odrębności narodowej, a o znanych
      ciągotach Bawarczykach i Wschodnich Fryzyjczykach nawet nie wspomnę. W ślad za
      nimi holenderscy Fryzyjczycy zażądają nie tylko odrębności, ale i zjednoczenia
      z ich wschodnimi braćmi itd..
      W Polsce natomiast po Ślązakach do boju o odrębność ruszą rychło nasi Górale,
      bo jakiś Pipin-2, czy Kagan przypomni tym poczciwcom, że już gubernator GG –
      Hans Frank powołał Goralen-Volk z księciem tego Volku na czele.
      Jak widać wielu ludziom w Polsce Jugosławia-bis się marzy.
      • douglasmclloyd Re: Jednorodny narod - z cyklu poczytaj mi Oszolomie 12.06.02, 04:02
        Gość portalu: eres napisał(a):

> Niech no się teraz dowie o tym Europa. Alemani i Hesowie w Niemczech
        > natychmiast zażądają autonomii i uznania ich odrębności narodowej, a o znanych
        > ciągotach Bawarczykach i Wschodnich Fryzyjczykach nawet nie wspomnę. W ślad za
        > nimi holenderscy Fryzyjczycy zażądają nie tylko odrębności, ale i zjednoczenia
        > z ich wschodnimi braćmi itd..
        > W Polsce natomiast po Ślązakach do boju o odrębność ruszą rychło nasi Górale,
        > bo jakiś Pipin-2, czy Kagan przypomni tym poczciwcom, że już gubernator GG R
        > 11;
        > Hans Frank powołał Goralen-Volk z księciem tego Volku na czele.
        > Jak widać wielu ludziom w Polsce Jugosławia-bis się marzy.

A co powiesz o mieszkajacych w Polsce Bialorusinach i Ukraincach? Kiedy oglosza
        suwerennosc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka