09.05.05, 15:48
Oglądałem wczoraj wiadomości TV Trwam. Byłem w innym pomieszczeniu gdy
puszczono materiał o konwencji Drużyny Pierścienia. Z tego co zrozumiałem
wypowiadał się tam Marek Edelman. Podobno powiedział, że choć nie przepada za
Kościołem, nowa partia powinna brać przykład z "czarnych", z ich sprytu (?)
Czy ktoś jeszcze to słyszał i może potwierdzić? Oszołom? A może ktoś z
naszych forumowych uweków był na konwencji i słyszał osobiście. Bardzo jestem
ciekawy czy słowa "czarni" padły.
Obserwuj wątek
    • kataryna.kataryna Re: czarni? 09.05.05, 15:55
      Padły.

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050509/kraj/kraj_a_2.html
    • basia.basia Re: czarni? 09.05.05, 15:56
      lupus.lupus napisał:

> Oglądałem wczoraj wiadomości TV Trwam. Byłem w innym pomieszczeniu gdy
      > puszczono materiał o konwencji Drużyny Pierścienia. Z tego co zrozumiałem
      > wypowiadał się tam Marek Edelman. Podobno powiedział, że choć nie przepada za
      > Kościołem, nowa partia powinna brać przykład z "czarnych", z ich sprytu (?)
      > Czy ktoś jeszcze to słyszał i może potwierdzić? Oszołom? A może ktoś z
      > naszych forumowych uweków był na konwencji i słyszał osobiście. Bardzo jestem
      > ciekawy czy słowa "czarni" padły.
      >

Padły! Są tu przemówienia także i Edelmana. Żałosne to wszystko:(

www.demokraci.pl/index.php?do=news&navi=0001,0001&id=608
    • kunce tu znajdziesz ten fragment 09.05.05, 16:05
      a także link do całości wystąpienia Marka Edelmana

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=23668749&v=2&s=0
    • lupus.lupus Re: czarni? 09.05.05, 16:09
      Dzięki za informacje. Trochę to przykre, że ta zabawna partia startuje od
      języka "Nie" i IV Departamentu.
      • ayran Re: czarni? 09.05.05, 16:15
        Nie możliwe, bys pisał szczerze. Co ci szkodzi, że nielubiana przez ciebie
        opcja polityczna w pierwszej akcji meczu strzela sobie samobója?
        • ayran Re: czarni? 09.05.05, 16:17
          tzn. niemożliwe.

Nawiasem mówiąc znam księzy, którzy nie obrażają się za nazywanie ich
          czarnymi, a nawet samo tak żartobliwie o sobie mówią.
        • lupus.lupus Re: czarni? 09.05.05, 16:21
          Ale ja się chciałem zaangażować.Iść przodem do przodu. Przeżyć przygody takie
          jak u Tolkiena, walczyć z kaczymi orkami. Zawiodłem się :(
    • basia.basia 4 mln komunistów... 09.05.05, 16:11
      07.05.2005
      Kongres PD: Przemówienie Marka Edelmana

Proszę Państwa, to jest Polska. To jest nasza Polska. My ją budujemy od pół
      wieku i to nie jest zasługa ostatnich paru lat. Trzeba pamiętać, kiedy to się
      zaczęło. Tu opozycja, tam opozycja, ruch…Niesiołowski w więzieniu, dziewczynki
      dziewiętnastoletnie w więzieniu. Opór w Polsce przeciwko tej władzy zawsze trwał.

I kiedy on dopiero wyrósł na coś wielkiego? Trzeba przyznać rację – gdzie to się
      zaczęło i jaka była ideologia tego. I nie być niezadowolonym.

Myśmy to zrobili. Jacek Kuroń powiedział: „Nie palcie komitetów, zakładajcie
      komitety” i Bogdan Borusewicz, któremu się dziś nie podoba tutaj, bo komuchy
      przyjdą, założył związek zawodowy z samymi komuchami. W Gdańsku zrobił ten krok.
      A gdzie on jest, Bogdan? Nie ma go. Oczywiście, powiedział swoje i poszedł. A on
      jest odważny człowiek. Nie bał się więzienia, nie bał się niczego. A co?
      Przecież on z komunistami zaczął pracować. I co? Zawiedli go? To są jego
      najbliżsi przyjaciele, stali zawsze za nim. Ja mam nadzieję, że ci będą stali
      też za nami.

Proszę państwa, ten kongres… Ja długo nie będę mówił, bo tu jest duszno. Ten
      kongres jest przełomem. Kongresem przełomowym. Ja wam powiem, co to jest. Komuna
      i Unia Wolności, to były dwa takie wstrętne psy, które szczekały na siebie bez
      przerwy. Jak za płotem nawet stały, to nie dawały spokoju, tylko rwały siatkę.
      Zasada była taka, że komuna jest „fe”, „be”. Była dobra przy okrągłym stole i w
      pierwszym Sejmie. Kiedy była uległa i robiła wszystko, co Mazowiecki,
      Balcerowicz i Jacek każą, to była dobra, a jak zaczęli po swojemu, to znów się
      zrobili „be”. I oni pisali to samo o Unii Wolności. Nie mogło być porozumienia.
      To jest bardzo podobna sytuacja, do tej, jaka była w Polsce między Polakami a
      Niemcami. Przypomnijcie sobie: nie wiem, czy tu nie ma takich ludzi, którzy
      pamiętają te czasy, kiedy Niemiec był wrogiem. Kiedy Niemiec był wrogiem, był
      zawsze niedobry. Czy była kobieta, czy dziecko, wszystko było fatalne,
      niemieckie. Ziemie Śląskie były zawsze niemieckie i wszystko było polskie, i tak
      dalej. I, proszę Państwa, ja tam nie przepadam za Kościołem, ale muszę wam
      powiedzieć, że mieli genialne posunięcie. Mieli odwagę. Ci czarni. Mieli odwagę
      napisać do biskupów niemieckich „przebaczamy i prosimy o przebaczenie”. Gomułka
      dostał apopleksji, że mu wyrwali atut z ręki. Ale od tego się zaczęło. Oni mieli
      odwagę. Jak ja to przeczytałem pierwszy raz, muszę wam powiedzieć, że tu mnie
      zadziubało, bo ja też do tych Niemców byłem bardzo źle [nastawiony], nie lubiłem
      ich.

Ale w końcu Wujec powiedział, że jak przeczytał, to od razu zrozumiał, że to
      jest coś genialnego, ale trzeba być takim politykiem jak Wujec, nie jak ja.

Słuchajcie, to jest ten przełom u nas. My wyciągamy tę rękę. Oni przychodzą do
      nas i będą razem z nami. I będziemy razem z nimi robili Polskę. Nie skreślimy
      tych czterech milionów szeregowych członków komunistów z Polski. Nie zabijemy
      ich. Nie zrobimy im krzywdy. Muszą przyjść. Ale przychodzą tak, jak Niemcy
      przyszli na nasze warunki, tak oni przychodzą na nasze warunki. Nie wstydźcie
      się, warunki są bardzo dobre. Bądź wolny, mów, co myślisz, nie kradnij i
      będziesz w porządku. Pomagaj bliźniemu. Jak to się sprawdzi, będzie… Unia
      Demokratyczna… Jak my będziemy się nazywali? Partia Demokratyczna, zwycięży w
      wyborach, czy nie zwycięży, będzie moralną wizytówką polskiej polityki. I to
      jest więcej warte, niż wszystko inne. Nawet jak się przegrywa, to lepiej
      przegrać z mądrym, niż wygrać z głupim.

A teraz jeszcze muszę tu powiedzieć tym ludziom, którzy są tutaj niezadowoleni,
      że prawica do nas nie przyszła, że nie przyszła, bo nie chciała, nie myśmy ich
      wygonili. Nie chcieli. Bo oni się między sobą żrą. To są źli ludzie. Jak ktoś
      jest z prawicy i jest radykalny, to musi być z charakteru zły. (Przepraszam.) Bo
      dobrzy są u nas.

Więc ja myślę tak: coś nowego powstało, odwagę mieliśmy, tak, jak biskupi – a ja
      znów o księżach, cholera, ale taki nastrój w Polsce, jak ciągle się mówi o Panu
      Bogu, więc ja nie mogę, bo może ktoś pomyśli, że ja jestem niewierzący. Zresztą,
      zobaczcie, mówi Mazowiecki, mówi Bronek, to są nasi ludzie, aż przyjemność
      posłuchać i nie nudzą. I nie jest to drętwa mowa. I będzie, będzie, będzie ta
      partia dalej Jacka Kuronia, Adama Michnika, Karola Modzelewskiego, Lecha
      Goździka będzie to partia. Będzie to partia tych ludzi, którzy zrobili tę
      Polskę. I tego wam wszystkiego życzę.
      -------------------------------------------------------------------------------

Myślę o niedźwiedziej przysłudze...
      • jan2005 60 % kleru konfidentami UB ! 09.05.05, 16:15
        Brawo !

(Ale dlaczego tak mało, skoro wierzących księży jest tylko ok. 3 % ?)
        • lupus.lupus Re: 60 % kleru konfidentami UB ! 09.05.05, 16:17
          jan2005 napisał:

> Brawo !
          >
          > (Ale dlaczego tak mało, skoro wierzących księży jest tylko ok. 3 % ?)

Powtórz sobie ułamki.
      • kataryna.kataryna Re: 4 mln komunistów... 09.05.05, 16:18
        basia.basia napisała:

To są źli ludzie. Jak ktoś
        > jest z prawicy i jest radykalny, to musi być z charakteru zły. (Przepraszam.)
        B
        > o
        > dobrzy są u nas.

Piękne, jak na partię, która trąbi o porzuceniu języka nienawiści i budowaniu
        porozumienia ponad podziałami.
      • lupus.lupus Re: 4 mln komunistów... 09.05.05, 16:22
        O rany ! Dobrze, że pokazali swoją prawdziwą twarz.
      • lupus.lupus :))))))))))))))))))) 09.05.05, 16:44
        "Zresztą,zobaczcie, mówi Mazowiecki, mówi Bronek, to są nasi ludzie, aż
        przyjemność posłuchać i nie nudzą. I nie jest to drętwa mowa"
    • wilkstein Re: czarni? 13.05.05, 09:41
      Lupusie, kiedys tak pieknie pisales o Judaszu. Skad u Ciebie tyle natchnienia?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka