indris Czyli chcesz wyjścia z UE ? 08.09.05, 14:12 15% VAT to unijne minimum na ten podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Czyli chcesz wyjścia z UE ? 08.09.05, 15:45 a co nie mozemy wystąpić z wnioskiem o zmiany? Ja chcę 5% tylko!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pernambuco1 Re: Podatek LINIOWY - 15 % każdy, ZA i PRZECIW ?? 08.09.05, 15:26 Jestem jak najbardziej za liniowym. Ale wątpię, czy ta wersja przejdzie, no chyba że PO zdobędzie połowę miejsc w ławach. Myślę, że przy obecnym układzie sił większe szanse ma propozycja PeDecji 3x 19% + zachowanie ulg dla najmniej zarabiających. Odpowiedz Link Zgłoś
garbusol Re: Podatek LINIOWY - 15 % każdy, ZA i PRZECIW ?? 08.09.05, 15:42 Ja jestem za! Dla mnie podatek liniowy wiąże się ze wzrostem inwestycji, większą liczbą nowych miejsc pracy a co za tym idzie zmniejszeniem bezrobocia. Dla rozwoju rynku jest to idealna propozycja - od początku popierałem w tej kwestii PD i PO. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk JAK obnizenie podatku od osob fizycznych (nie zas 08.09.05, 15:44 firm) ma wplynac na WZROST INWESTYCJI? Prosze o jakiekolwiek przyklady:))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: JAK obnizenie podatku od osob fizycznych (nie 08.09.05, 15:46 np większe oszczędności w bankach co da bankom kapitał na pożyczki Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Pozyczki zaleza od STOP PROCENTOWYCH. 08.09.05, 15:49 W bankach szmalu duzo i zawsze - gdy jest biznes - mozna liczyc na transfery i pozyczki z obcych bankow:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: Pozyczki zaleza od STOP PROCENTOWYCH. 08.09.05, 16:18 > JAK obnizenie podatku od osob fizycznych (nie zas firm) ma wplynac na WZROST INWESTYCJI? Prosze o jakiekolwiek przyklady:))))))))))) Proszę bardzo. Jest w Polsce instytucja działalności gospodarczej prowadzonej osobiście. Krótko mówiąc jednoosobowa firma działająca na uproszczonych zasadach. Część takich firm/osob rozlicza się już podatkiem liniowym, częśc progresywnym. I obniżenie tego podatku może dać im dodatkowe dochody. Czy pójdą na inwestycję czy na przepicie to już inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Od jakiegos roku te firmy TEZ placa 19% podatku 08.09.05, 16:40 od firm, podatku korporacyjnego (nb. ciagle zbyt wysoki, taki jak w UK). Odpowiedz Link Zgłoś
martijn Re: JAK obnizenie podatku od osob fizycznych (nie 08.09.05, 15:53 Można powiedzieć że koszt pracownika (jego wynagrodzenie ze wszyskimi składnikami) składa sie z 4 części. ZUS płacony przez firmę, zus płacony przez pracownika, podatek dochodowy oraz wreszcie pobory pracownika, które dostanie do ręki czyli wynagrodzenie netto. Jeżeli którykolwiek ze składników się zmniejszy, to i zmniejszy się koszt pracownika, i różnicę pracodawca może przeznaczyć na inwestycję a potem na nowe miejsca pracy. Pozdrawiam Praktykujący kontroler finansowy Odpowiedz Link Zgłoś
polkala Re: JAK obnizenie podatku od osob fizycznych (nie 08.09.05, 16:03 Litwa, Łotwa, Słowacja, Estonia już mają ten podatek liniowy, i jeszcze chyba jakieś państwa, i z nich nie rezygnują. Niemcy też chcą swe podatki przynajmniej obniżyć. To motywuje. A czemu niby na nieudaczników mieliby inni pracować. wwszyscy niech płacą równe podatki - jestem za. ale może mnie ktoś przekona, pokaże argumenty, to jestem otwarta... Odpowiedz Link Zgłoś
martijn Re: JAK obnizenie podatku od osob fizycznych (nie 08.09.05, 16:36 Argumenty przeciw??? Odpowiedz Link Zgłoś
ianek70 Re: JAK obnizenie podatku od osob fizycznych (nie 08.09.05, 16:48 martijn napisał: > Argumenty przeciw??? Bogaci płacą wyższe podatki, wszyscy mamy szkoły i szpitale. Bogaci płacą mniej, oni mają droższe prywatne szkoły i szpitale, a my nic. Im niższe podatki dla bogatych pasożytów, tym więcej tych pieniędzy, za które ja pracuję pozostaje w kieszeniach mojego szefa, zamiast finansować służbę zdrowia, oświatę i infrastrukturę. Ale dla polityków, najbardziej przekonującym argumentem przeciwko temu jest fakt, że wprowadzenie podatku liniowego w kraju o długiej tradycji demokracji i sprawiedliwości społecznej skończyłoby się linczem na parlamencie. To oczywiście nie dotyczy Polski, więc niech eksperymentują tu ekonomiści. Odpowiedz Link Zgłoś
martijn Re: JAK obnizenie podatku od osob fizycznych (nie 08.09.05, 16:56 Jesteś biedny? Odpowiedz Link Zgłoś
ianek70 Re: JAK obnizenie podatku od osob fizycznych (nie 08.09.05, 17:02 martijn napisał: > Jesteś biedny? Przeciętnie biedny, albo przeciętnie bogaty, jak kto woli. Ale nie rozumiem, co to ma wspólnego z fantazjami ekonomistów. Odpowiedz Link Zgłoś
martijn Re: JAK obnizenie podatku od osob fizycznych (nie 08.09.05, 17:07 Masz pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
ianek70 Re: JAK obnizenie podatku od osob fizycznych (nie 08.09.05, 17:27 Miewam. A Ty, czy nadmiernie skomplikowany system fiskalny pozabawia Ci uczciwej pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
martijn Re: JAK obnizenie podatku od osob fizycznych (nie 09.09.05, 09:43 (zarabiam uczciwie tyle ze w ostanich miesiącach jadę na 40%) Czyli masz pracę. To jesteś o niebo bogatszy do tych, którzy nie maja. Mam następne pytanie. Kto da pracę bezrobotnym? Odpowiedz Link Zgłoś
ianek70 Re: JAK obnizenie podatku od osob fizycznych (nie 09.09.05, 10:31 martijn napisał: > Kto da pracę bezrobotnym? Polakom? Skąd mam wiedzieć, nie mieszkam w Londynie. Ale bogaci Polacy mogą płacić niższe podatki, bo i tak cała tutejsza infrastruktura finansowana jest w dużej części przez zachodnich podatników. Dlaczego polski biznesmen ma płacić aż 40%, skoro ci frajerzy w kopenhaskim MacDonaldzie płacą jedynie 50% i mogą Was sponsorować? Odpowiedz Link Zgłoś
martijn Re: JAK obnizenie podatku od osob fizycznych (nie 09.09.05, 11:05 Niestety twoje posty nie trzymaja się kupy. By the way, mieszkam w Polsce i interesują mnie podatki płacone w Polsce oraz losy polskich bezrobotnych. Bezrobotnych. A nie takich frajerów, którzy miewają pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
login39 Jest tez kilka innych pytan, na poziomie szkoly po 09.09.05, 10:32 wszechnej: Jezeli podatek dochodowy wynosi 10%: 1- ile zaplaca: a - pracownik z pensja brutto 2000 zl b - szef z pensja brutto 8000 zl 2 - kto zaplaci wyzszy podatek. 3 - czy obaj placa tyle samo podatku? Niestety, elektorat lewicy, pomimo PRZYMUSU edukacji, nie rozumie, nie potrafi tych zadan rozwiazac. Odpowiedz Link Zgłoś
ianek70 Trickle-down economics! A blast from the past! 08.09.05, 16:22 kropekuk napisał: > firm) ma wplynac na WZROST INWESTYCJI? Prosze o jakiekolwiek > przyklady:))))))))))) Prosty, bzdurny thatcheryzm. Im więcej oddamy bogatym, tym bardziej się wzbogacą. I będą musieli nas zatrudniać, żeby ochraniać im pałaców, helikoptery myć, buty liczyć, i tak dalej. Wszystko już sprawdzone przez konserwatysty (po polsku "liberały") 20 lat temu. Teoria ta (szukaj "trickle-down" w angielsko-polskich słownikach ekonomicznych, nie ma...) ma jedną poważną wadę - to po prostu kawałek gówna. Tak samo, jak każda ideologia od komunizmu po chrześcijaństwo - świetnie wygląda na papierze, ale nie uwzględnia natury ludzkiej. Bogatszy bogacz zamiast kupić trzy maluchy (więcej pracy dla nas plebsów) kupuje Rollsa (tyle samo pracy dla nas plebsów). Z tego prostego powodu: a) podatek liniowy jest nieznany w krajach o długim doświadczeniu kapitalizmu b) konserwatysty w tym stuleciu nie wrócą na Ulicę Downinga. Polscy wyborcy i ekonomiści oczywiście lepiej wiedzą, dlatego ich kraj jest w takim zajebistym stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Powiedz to co ja: zamiast kupic 3 maluchy kupuje 08.09.05, 16:42 merca i daje zarobic Niemcom, nie zas Polakom. UK za Thatcher miala jeszcze jakas wytworczosc TOWAROW LUKSUSOWYCH. Polska tej wytworczosci nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
ianek70 Re: Powiedz to co ja: zamiast kupic 3 maluchy kup 08.09.05, 16:57 kropekuk napisał: > merca i daje zarobic Niemcom, nie zas Polakom. UK za Thatcher miala jeszcze > jakas wytworczosc TOWAROW LUKSUSOWYCH. Polska tej wytworczosci nie ma. No, w dzisiejszej PL sytuacja już taka sama, jak za Thatcher (masowe bezrobocie, pruderyjność, nierówność, korupcja, rozkład społeczny i złodziejska prywatyzacja), ale jakoś tutaj nie widać protestów, strajków, zadym, żadnego oporu... Tylko "Tak proszę pana, chcemy więcej..." A kiedy górnicy rzucili czymś ostatnio w Warszawie, widzieliście uśmiech niedowierzania newsreaderki BBC "I to były największe zamieszki w Polsce od lat..." Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Zwlaszcza, ze w tym samym mniej wiecej czasie 08.09.05, 17:05 lecialy w tejze BBC rocznicowe dokumenty o zamieszkach w gorniczej czesci Midlands, a i obecnie za owe strajki-lamistrajki jakis eks-gornik angielski innego eks-gornika zabil... Odpowiedz Link Zgłoś
conkret Przeciw !!! 08.09.05, 16:25 0% podatku dochodowego, 150 zł podatek ryczałtowy dla kazdego pracującego, Likwidacja akcyz, i obniżenie podatków pośrednich. Likwidacja przymusu płacenia ZUS - to nasz program. Głosuj na 12 Odpowiedz Link Zgłoś
liberus glos za liniowym 08.09.05, 17:03 Czy biedni straca na liniowym? Czy zyskaja tylko bogaci? Podstawowy blad w mysleniu lewicy (czyli, w sensie gospodarczym, SLD, SDPL, PiS, LPR, Samoobrony)polega na tym, ze calosc dochodow ludzi pochodzi wedlug nich z budzetu panstwa. Czyli: jesli zaplacisz wiekszy % podatku to tracisz, jesli mniejszy - to zyskujesz. Natomiast partie te w ogole nie biora pod uwage dwoch kwestii: od jakiej PODSTAWY naliczany jest ten 5 oraz ilu podatnikow osiaga taka podstawe, czyli innymi slowy - jakie sa srednie zarobki. Podatek liniowy, oprocz istotnych zalet takich jak uproszczenie poboru podatkow, stymuluje wzrost gospodarczy, ktory odbija sie na sytuacji finansowej zarowno zamoznych, jak i biednych. Nie odbywa sie to jednak poprzez zwiekszone zasilki i inne transfery z budzetu, ale poprzez wyzszy stan zatrudnienia (mniejsze bezrobocie) oraz wyzsze place - sa to konsekwencje zdrowego wzrostu gospodarczego. No dobrze, a jaki wplyw na niski podatek liniowy na wzrost gospodarczy? Dlaczego pieniadze zaoszczedzone przez kogos, kto teraz placi 40% podatku maja pomoc biednemu? Bo wedlug retoryki lewicy, bogaty po prostu przeje dodatkowe pieniadze i to dla niego jest podatek liniowy. Pamietajmy jednak o jednym: suma pieniedzey w gospodarce w danym momencie jest stala. wysokosc podatkow wplywa tylko na to, czy pieniadze te sa u ludzi, czy w budzecie panstwa. Krytycy lewicowi, zanim cokolwiek skrytykuja, powinni wziac pod uwage wazna sprawe: Osobnik zamozny, ktory nagle ma wieksze dochody z tytulu nizszych podatkow, czesc tej kasy skonsumuje, czesc zaoszczedzi. w przypadku, gdy pieniadze te zostana w budzecie panstwa, wydane zostana albo na konsumpcje, albo na inwestycje zgodne z widzimisie rzadu (to jeszcze nie jest tak zle), ale zostana zmarnowane przez np. dotacje do firm panstowych, prezent dla gornikow, dotacje dla partii politycznych, wpychanie do prywatnych spolek politykow i ich znajomych. A co z oszczednosciami owych wspomnianych wyzej zamoznych? Kupia akcje, obligacje, jednostki funduszy, zaloza lokate bankowa. Przelozy sie ta na wiecej emicji akcji przez spolki (wiecej kapitalu!), wiecej kredytow (bo wiecej lokat), a nawet lepsza sytuacje budzetu (obligacje SP). skorzysta gospodarka na wrunkach rynkowych. Rozwoj gospodarki to i wzrost zatrudniania - na to nie ma bata. A zatrudniani sa i biedni i bogaci. W dluzszym czasie wiekszy wzrost gospodarczy musi prowadzic do wzrostu plac - zobaczcie przyklad Irlandii, po 15 latach reform zarobki tam sa teraz wyzsze niz w UK. Ale czy sam podatek liniowy sprawi cuda? NIE! On sprzyja sukcesowi gospodarczemu kraju, ale nie warunkuje go. Potrzeba jeszcze kilka innych spraw. 1. Wielkosc podatkow musi byc niska. Nic nam nie da liniowy podatek 30%. 2. Potrzebna jest reforma sadownictwa, zwlaszcza gospodarczego. 3. Konieczna jest zmiana kodeksu pracy. znam ludzi, ktorzy sie boja zatrudniac kogokolwiek na etat, wlasnie z powodu obecnego kodeksu i zwiazanych z tym np oplat ZUS. 4. Konieczna jest zmiana struktury wydtakow budzetowych: wiecej kasy na inwestycje (wspolfinansowanie projektow UE), mniej na prezenty socjalne. Nie zawajmy zasilkow na lewo i prawo, dawajmy pracy! Zasilki tylko dla naprawde potrzebujacych. Dosc zdrowych, 40letnich rencistow. Wracajac do podatku liniowego... poza tym wszystkim marzy mi sie PIT, ktory ma pol strony i wypelnia sie go w 5 minut: + przychody - koszty uzyskania = dochod stawka podatku x% = podatek podpis Odpowiedz Link Zgłoś
frank_76 Re: glos za liniowym 09.09.05, 11:50 > Podatek liniowy, oprócz istotnych zalet takich jak uproszczenie poboru > podatkow, Mit! Przy podatku liniowym musimy tak samo wyspowiadać się z dochodów w PIT- cie, jak przy progresywnym. Zmiana skali podatkowej na płaską nic tu nie zmieni. Ja jestem przeciwnikiem jakichkolwiek podatków dochodowych, bo to one głównie powodują biedę i bezrobocie. Przy progresji dodatkowo demotywują do powiększania zarobków i pracowitości. Podatek prosty w pobraniu to taki, który nie opiera się na kontroli dochodów, np. ryczałt osobisty, zwany także pogłównym. W lewicowej Polsce jest to jednak na razie mżonka. Odpowiedz Link Zgłoś
gregorak Re: glos za liniowym 10.09.05, 12:02 frank_76 napisał: > Podatek prosty w pobraniu to taki, który > nie opiera się na kontroli dochodów, np. ryczałt osobisty, zwany także > pogłównym. W lewicowej Polsce jest to jednak na razie mżonka. W jakim kraju na świecie powiązuje taki system podatkowy - nie ma podatków dochodowych, jest podatek pogłówny? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Podatek LINIOWY - 15 % każdy, ZA i PRZECIW ?? 08.09.05, 17:04 Liberus takie coś linkował: www.economist.com/printedition/displaystory.cfm?Story_ID=3861190 Odpowiedz Link Zgłoś
indris Przeciw podatkowi liniowemu 09.09.05, 10:55 Argumenty są m.in. TUTAJ P.S. Nie jestem fanem pisma, z którego pochodzi artykuł, ale argumenty tam podane są warte rozważenia. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Przeciw podatkowi liniowemu 09.09.05, 10:57 dlaczego najwyższa stawka nie wynosi 90%? przecież byłoby więcej pieniędzy dla biednych Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Pójdźmy szerzej i zaproponujmy 09.09.05, 11:03 120 proc. podatku dochodowego dla zarabiających powyżej 100.000 zł. Pseudowrażliwość społeczna zawsze w modzie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
login39 To juz bylo, w Szwecji 09.09.05, 11:05 A. A. Milne - do zaplaty podatek ponad 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Pozostaje tylko przeprowadzić postępowanie 09.09.05, 11:09 dowodowe o zbawiennym wpływie podatku 100 proc na rozwój gospodarczy i likwidację obszarów nędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Podatek LINIOWY - 15 % każdy, ZA i PRZECIW ?? 09.09.05, 11:07 skoro podatek progresywny jest dobry, to dlaczego w POlsce jest źle? przecież powinno być super Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Podatek LINIOWY - 15 % każdy, ZA i PRZECIW ?? 09.09.05, 11:21 skoro jest tak dobry to dlaczego u ruskich większości jest tak żle a nielicznym lepiej niż super? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Podatek LINIOWY - 15 % każdy, ZA i PRZECIW ?? 09.09.05, 11:29 no jak to u ruskich większości jest źle? jest o wiele lepiej niż w Polsce. Białoruś i Rosja to bardzo szybko rozwijające się kraje - Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 3 x 15% - w jakim celu ? 09.09.05, 13:20 VAT jest podatkiem, którego zadaniem jest kształtowanie w społeczeństwie odpowiedniej, zgodnej z różnymi koncepcjami społecznymi, konsumcji. Dlatego w większości państw jest zróżnicowany, niski na żywność, wyższy na towary mniej potrzebne. W ten sposób to zróżnicowanie odgrywa bardzo ważną społeczną rolę. Nawet pani premier Margaret Thatcher wprowadzając swoje reformy pozostawiła zróżnicowanie podatków. W Polsce znacznie większym problemem od zbyt wysokiego VAT-u są zbyt wysokie składki na ubezpieczenia społeczne płacone przez pracodawców.. To one przede wszystkim zawyżają koszty pracy. Ich obniżenie to rzeczywiście bodziec do tworzenia nowych miejsc pracy. Inne podatki nie mają takiego bezpośredniego przełożenia. Podatki powinny sprzyjać kumulowaniu kapitału w przedsiębiorstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
login39 adalberto3, ciebie kaowiec z Rejsu powinien 09.09.05, 23:23 potraktowac jako tworzywo. "VAT jest podatkiem, którego zadaniem jest kształtowanie w społeczeństwie odpowiedniej, zgodnej z różnymi koncepcjami społecznymi, konsumcji" Wy, roznej masci oszolki, odczepcie sie ode mnie. JA WIEM LEPIEJ na co wydac zarobione przeze mnie pieniadza. G... mnie obchodza Wasze, "koncepcje". Was powinien w swoje owslosione lapska wziac kaowiec, przelozyc przez kolano i kszaltowac zgodnie z roznymi koncepcjami spolecznymi. Tak dlugo, az zaczniecie fikac koziolki zgodnie ze scenariuszem "lepiej wiedzacych". Rozumiem, ze takie materialy budowlane sa mniej potrzebne (bo oblozone 22% VAT- em)? Co do drugiej czesci Twojej wypowiedzi, zgadzam sie z Toba (w czesci dotyczacej ubezpieczen spolecznych, bo przeciez nie stwierdzenia: "Podatki powinny sprzyjać kumulowaniu kapitału w przedsiębiorstwie" - jedynym celem podatkow powinno byc finansowanie wspolnych dla CALEGO spoleczenstwa potrzeb), ale po tym co napisales w pierwszej czesci mam Cie za lewaka uszkodzonego. Odpowiedz Link Zgłoś