Dodaj do ulubionych

Abp.Zycinski o propagandzie PiS

13.10.05, 00:45
Abp Życiński o zarzutach wobec przodków Tuska: PRL-owska tradycja
Prymitywizm, nawiązanie do "PRL-owskiej tradycji" - tak abp Józef Życiński
nazwał formułowanie przez Jacka Kurskiego (PiS) zarzutów dotyczących przodków
kandydata PO na prezydenta Donalda Tuska.
Zdaniem metropolity lubelskiego, PiS "ma dużo do zrobienia, jeśli chce
odzyskać autorytet".
"Trzeba sobie uświadomić, że tego typu zachowania nie da się pogodzić ani z
prawem, ani ze sprawiedliwością, ani z elementarną kulturą" - powiedział abp
Życiński dziennikarzom we wtorek wieczorem
(..)
Metropolita krytycznie odniósł się także do komentarza Kurskiego, który
reakcję sztabu Tuska nazwał "niepotrzebną burzą w szklance wody". "To jest
demonstracja tego braku kultury politycznej, nad którym ubolewamy od
dłuższego czasu. Sprowadzanie tego do burzy w szklance wody to zasadnicze
nieporozumienie. Po pierwszym żenującym błędzie moralnym pojawia się drugi
błąd, tym razem intelektualny" - powiedział abp Życiński.
wiadomosci.onet.pl/1178229,,,,,,4528,itemspec.html
Gdyby Abp Zycinski byl prymasem Polski mniej byloby w RP zgnilizny
politycznej uprawianej przy poparciu tzw. katolickich ksiezy.
Obserwuj wątek
    • woytek33 Re: Abp.Zycinski o propagandzie PiS 13.10.05, 00:51
      Arcybiskup Życiński to najbardziej świetlana postać tego "układu"! Nie słucham
      episkopatu tylko Tego biskupa!! Nie wiem dlaczego ale Jego podejście najlepiej
      do mnie trafia!!! On wie gdzie miejsce Kościoła, a z drugiej strony Jego pointa
      powala na kolana i daje do myślenia!
    • pieron.slonski Re: Abp.Zycinski o propagandzie PiS 13.10.05, 00:53
      Zawsze mnie zatanawiał fakt, że "liberalni" biskupi ostentatycyjnie mieszają się z ambon do polityki.
      W podobno PeOo jest za rozdziałem kościoła od państwa...
    • pan.nikt Re: Abp.Zycinski o propagandzie PiS 13.10.05, 00:56
      Zyciński i Pieronek. ludzie GW w episkopacie.
      Dyżurne autorytety liberałów.
      Daj spokój.
      • wesoly33 Re: Abp.Zycinski o propagandzie PiS 13.10.05, 01:02
        gdyby tak czytac GW i ogladac tylko TVP
        to mozna by dojsc do wniosku ze w Polsce
        jest tylko dwoch biskupow:
        Pironek i zycinski
        • qwww Re: Abp.Zycinski o propagandzie PiS 13.10.05, 01:17
          Żydziński niech się lepiej do polityki nie miesza, niech lepiej ze Stella Maris-
          Gocłowskim robi interesiki, albo założy własną sektę judaszy z Pieronkiem i
          Muszyńskim do spółki, albo niech wrócą na łono swego mozaizmu
          • woytek33 [...] 13.10.05, 01:46
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • gorby Rydzyk zapomnial juz,ze jest zakonnikiem 13.10.05, 11:18
            Wg ciebie on ma do tego prawo. Kto mu to prawo dal ? Chyba nie Konkordat ?
        • amwaw Re: Abp.Zycinski o propagandzie PiS 13.10.05, 11:26
          Dodajmy- wybory są już przesądzone
          Na Kaczyńskiego głosują same babcie popierające Radio Maryja, Młodzież
          Wszechpolska, rolnicy wywaleni z Samoobrony
          Na Tuska- sama yntelygencja( co najmniej średnie wykształcenie-btw ktoś spotkał
          się w statystyce z wynikiem równe wyższe?), głównie zaś- kobiety.
          A prawda jest taka, że takie zagrania jak:
          - wzięcie po 27l slubu Kościelnego, błyskawiczne przejście z ateizmu na aktywny
          katolicyzm,
          -wożenie ze sobą niepełnosprawnego posła, tylko po ty, żeby wyciągnąć
          inwalidzki wózek i pokazać swoją wrażliwość,
          -odwiedziny w domach opieki społecznej
          Są skierowane do ludzi na tak niskim poziomie, że budzą we mnie tylko dumę, że
          na tego człowieka nie głosowałam...
        • noiska Re: Abp.Zycinski o propagandzie PiS 13.10.05, 11:27
          A gdzie był "autorytet moralny" Życiński gdy HGW robiła sobie kampanię (przed
          wyborczą na prezydenta Warszawy)w hospicjum. Gdyby wtedy zabrał głos miało by
          to inny wydzwięk.
    • qwww [...] 13.10.05, 00:59
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • nielubiegazety2 Opinie JE Abp-a Życimskiego grzeją mnie tak, jak 13.10.05, 11:28
      bełkot Michnika.
      • gorby w porownaniu z toba abp to zero intelektualne 13.10.05, 11:45
        W ogole kazda babcia z RM nawet z podstawowym wyksztalceniem powinna mu robic
        wyklady z teologii i z etyki chrzescijanskiej.
        • incognitto to już wiem dlaczego paież nie zamyka 'ust' 13.10.05, 11:49

ojcu Tadeuszowi...
          bo musialby również zabronić politykowania abp Ż.:))
          • gorby Re: to już wiem dlaczego paież nie zamyka 'ust' 13.10.05, 12:05
            Politykierstwo to podstawowe zajecie Rydzyka. Abp Zycinski wypowiada sie ws
            polityki rzadko. Tutaj chodzilo mu wg mnie o gwalcenie podstawowych zasad etyki
            chrzescijanskiej przez partie,ktora ma czelnosc na nia sie powolywac i zadac
            poparcia kosciola w swojej politycznej dzialalnosci. Nie zapominajmy listu
            Kaczynskiego do proboszczow. Czy czlowiek stosujacy UBeckie metody walki
            po:itycznej mial prawo prosic o poparcie kleru ?
            • incognitto Re: to już wiem dlaczego paież nie zamyka 'ust' 13.10.05, 12:09
              gorby napisał:

> Politykierstwo to podstawowe zajecie Rydzyka. Abp Zycinski wypowiada sie ws
              > polityki rzadko. Tutaj chodzilo mu wg mnie o gwalcenie podstawowych zasad
              etyki
              >
              > chrzescijanskiej przez partie,ktora ma czelnosc na nia sie powolywac i zadac
              > poparcia kosciola w swojej politycznej dzialalnosci. Nie zapominajmy listu
              > Kaczynskiego do proboszczow. Czy czlowiek stosujacy UBeckie metody walki
              > po:itycznej mial prawo prosic o poparcie kleru ?

-podstawowa zasada etyki chcrześcijańskiej
              -ubeckie metody walki

uważasz w tym temacie abp zycimski ma monopol na prawdę???
            • amwaw Re: to już wiem dlaczego paież nie zamyka 'ust' 13.10.05, 12:11
              Życiński w sprawie polityki rzadko??! To już nie wiem co to znaczy często- no
              tyle co Tusk to na pewno nie...
        • bracia_zbrojek Na oltarzu! 13.10.05, 11:50
          Nie mamy nic przeciwko arcybacy z Lublina. Ale czy nie za bardzo chce on byc
          obecny w srodkach masowego przekazu? To dosc ciekawy typ klechy. Ciagle chce
          być na oltarzu,a nie przy nim.
    • ratatatam najwyzszy czas zeby ten typ zajal sie modlitwa 13.10.05, 11:57
      a nie uprawianiem polityki. znany obronca esbeckich agentow i szumowin
      podobnej masci - (vide sprawa Kloczowskiego) duszpasterz wszystkich agentow sb
      i wszystkich redaktorow gazety wyborczej( w niektorych wypadkach to jedni i ci
      sami - np Maleszka ) nie widzial kilka dni temu pani Hanny Gronkiewicz Waltz
      - wykorzystujacej cierpienie umierajacych w hospicjum ludzi - po to tylko by
      zdobyc pare punktow dla Tuska i PO , naczelny moralista 3RP - mial gebe
      zamknieta na klodke - zupelnie jak na slynnym obrazku z 3 malpami (" nie
      widziec, nie slyszec nie mowic")- najwyrazniej dla arcybiskupa to nie bylo
      moarlanie naganna! arcypasterz przejrzal na oczy dopiero teraz - niestety
      klapki na oczach pozwalaja mu patrzec tylko w jedna strone - jak mozna szanowac
      takiego typa , ktory podpierajac sie autorytetem swojego urzedu i kosciola -
      nuza sie w blocie biezacej polityki! Obrzydliwosc!
      • incognitto Re: najwyzszy czas zeby ten typ zajal sie modlitw 13.10.05, 12:06
        ratatatam napisał:

> znany obronca esbeckich agentow i szumowin
        > podobnej masci

a skad wiesz, ze się nie modli?
        każdy ma prawo wybierać sobie intencje w ktorych się modli:)
      • gorby a twoj szef Rydzus ?Czy zrzucil juz habit zakonny? 13.10.05, 12:07
        i moze bez reszty poswiecic sie polityce ?
        • incognitto Re: a twoj szef Rydzus ?Czy zrzucil juz habit zak 13.10.05, 12:11
          gorby napisał:

> i moze bez reszty poswiecic sie polityce ?

o przepraszam!:)
          nie słucham RM, a jak włączę TRWAM to albo sie modla, albo spiewaja, albo
          pokazują obozy, tak więć nie przesadzaj
          wyglada na to, że bronię Rydzyka, ale tak naprawdę to mnie wkurza arcybiskup..
          (i to nie jeden:)
        • ratatatam Zycinski- geba do wynajecia 13.10.05, 12:13
          po pierwsze nie moj szef, po drugie jak sie flekuje jednego kleche za
          uprawianie polityki to dlaczego w tym samym czasie chwali sie za to samo innego?
          • gorby Czy Rydzyk to nie geba Kaczynskiego ? 13.10.05, 12:23
            Podstawowa rola RM jest ustawianie polityczne sluchaczy.religia jest sprawa
            drugorzedna. Zreszta wykorzystywana jest tam w perfidny sposob do uprawiania
            polityki jako podstawowego zadania RM i Rydzyka.
            • ratatatam a czyja geba jest Zycinski?? 13.10.05, 12:25
              przeciez zycinski robi dokladnie to co przypisujesz rydzykowi... zycinski
              perfidnie wykorzystuje autorytet swojego urzedu i autorytet kosciola dla celow
              biezacej gry politycznej - robi to od lat
              • gorby jezeli juz koniecznie chcesz go nazywac "geba" 13.10.05, 12:37
                To zwracam ci jeszcze raz uwage, ze abp Zycinski wystepuje ws polityki bardzo
                rzadko, a Rydzykl na codzien. ABp, jezeli chcesz go juz nazwac "geba"
                jest "geba" inteligentnych katolikow, a nie ciemnogrodu. Jego zdanie podzielaja
                rowniez ludzie,ktorzy nie sa katolikami bo reprezentuje uniwersalne zasady
                etyki,z ktorymi zgadza sie kazdy uczciwy czlowiek.
                • ratatatam Re: jezeli juz koniecznie chcesz go nazywac "geba 13.10.05, 12:47
                  nazywam go "geba do wynajecia" bo jest wlasnie kims takim - czlowiekiem, ktory
                  moze sie dobrze sprzedac - i jest chetnie kupowany - przez roznych specow od
                  reklamy i marketingu politycznego - a jesli z uniwersalnych zasad etyki
                  reprezentowanych przez zycinskiego - wynikalo milczenie w sprawie konferencji
                  hanny gronkiewicz waltz( z umierajacymi ludzmi w tle) i glosny wrzask w sprawie
                  kurskiego - to ja wole etyke mniej uniwersalna ale za to bardziej przywoita (
                  tak calkiem po ludzku)
                  • gorby to cala "etyka" znniewolonych umyslowo przez Rydza 13.10.05, 12:55
                    Atakujecie p. Waltz za to,ze zdemaskowala oblude Kaczynskiego ws tzw.
                    solidaryzmu spolecznego. Czy nie jest wazniejsze, ze to wlasnie czlowiek majacy
                    czelnosc mowic o solidaryzmie spolecznym skapi na utrzymanie w hospicjach w
                    hgodnych warunkach umierajacych. To przeciez za jego kadencji warszawskie
                    hospicja otrzymuja z roku na rok coraz mniej pieniedzy, a pan Kaczynski wydaje
                    miliony na lansowanie swojej obludnej isibki na prezydenta tego kraju. Wasza
                    logika jest obca kazdemu myslacemu czlowiekowi. Nie usilujcie wiec do niej
                    nikogo przekonac.To co robicie jest zwyczajnie podle i bezrozumne.
                    • ratatatam Re: to cala "etyka" znniewolonych umyslowo przez 13.10.05, 13:01
                      pani Waltz po pierwsze obrzydliwie klamala( w interesie Tuska) - co jej
                      udowodniono jeszcze tego samego dnia - po drugie i jeszcze bardziej obrzydliwe -
                      ta postepowa katoliczka z "jasnogrodu" - potraktowala cierpiacych,
                      umierajacacyh ludzi jak przedmioty , jak rekwizyty w dobrze zaaranzowanym
                      spektaklu przedwyborczym i to dobiero bylo podle -nawet nadzwyczajnie- choc nie
                      bezrozumne- bylo nadzwyczajnie podle i sprytnie przemyslane - dlatego brzydze
                      sie takimi ludzmi jak Hanna Gronkiewicz Waltz - i dziwie sie ze dla Tuska (
                      ktorego serce krwawilo na wspomnienie dziadka tak strasznie oplutego ) wszystko
                      w tym wypadku jest OK !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka