Gość: rrraf IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 14:38 Popieram, na światłach powinno jeździć się cały rok!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miro Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: 213.76.130.* 30.09.02, 15:01 światła mijania w okresie jesienno-zimowym przez całą dobę w zupełności wystarczą,przez cały rok w naszych warunkach pogodowych są zbyteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: 217.11.142.* 30.09.02, 17:46 czy ja wiem? gdy swieci ostre slonce, tez sie przydaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LongIslander Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: 206.57.125.* 30.09.02, 19:28 Przydaja sie tez w deszczu o kazedj porze roku. W stanie NY prawo nakazuje miec wlaczone swiatla zawsze gdy wlaczone sa wycieraczki. Firmy ubezpieczeniowe udzielaja znizek wlascicielom pojazdow w ktorych swiatla wlaczaja sie automatycznie przy uruchamianiu silnika i pozostaja wlaczone w czasie jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: *.telia.com 30.09.02, 19:42 Brawo Ania i Longslander, jeżdżę w Szwcji "od małego", olbrzymi luksus niezaprzątania sobie głowy tzw. myślicielami tzn. kierowcami co "myślą", że jeszcze jest jasno, że jeszcze nie taka gęsta mgła, że osczędzą na paliwie (jak ktoś to eyliczy to beczka piwa u mnie. Najważniejszą funkcja oswietlenia to pokazanie siebie innym kierowcam, co ja widze to dla bezpieczeństwa nieistitne, bo jak nie widzę to nie jadę. Panie i Panowie, to na prawdę luksus, widzę światło daleko wcześniej niz pojazd nawet za dnia, nieważne czy szary na szarym tle, czy zielony w lesie. Dzieki temu mogę spokojnie obserwować pobocze, pieszych, zwierzęta. Kilka razy stanąłem oko w oko o zmierzchu podczas wyprzedzania z myslicielem w jakims pojeździe i wjezdżając do Polski muszę sie całkowicie przestawiać, co nie jest zdrowe. Może decydenci nie będą się wypowiadali w sprawach ruchu drogowego, mimo że każdy z nich to wspaniały kierowca lecz pomyślą o tych wszystkich normalnych jak ja i zastosują się do opini fachowców, Policji Drogowej. My, co to nie jesteśmy tak wspaniałymi kierowcami jak ministrowie i posłowie tez chcielibysmy przeżyć droge do domu. Technicznie maleńki przekażnik za 20 zł + 10 za montaż i mamy światła krótkie po starcie silnika automatycznie. Nikogo w Skandynawi nie namówi sie już dzisiaj na jazdę bez świateł za dnia. Zdecydowanie mniejszy cmentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marr. Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: *.lub.pl 30.09.02, 20:59 moim zdaniem obowiązkowe światła w okresie jesienno-zimowym w zupełności wystarczą.A myślenie zawsze wychodzi na dobre. Za kierownicą także. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: *.telia.com 01.10.02, 00:49 Jak mam wybierac miedzy mysleniem a bezmyslnoscia w kwestii swiatel mijania to, niestety, wybieram bezmyslnosc! Lepszy "bezmyslny" kierowca, ktoremu przekaznik automatycznie wlaczy swiatla niz "myslacy" (czytaj: "bezmyslny" a moze po prostu "mysliwy"?), ktory patrzy jak sie sciemnia i mysli(?), czy to juz czas! Wielu czeka na chwile, kiedy juz sami nic nie widza. Od ponad 20 lat jezdze samochodem w Szwecji i widze praktycznie same zalety uzywania swiatel mijania przez cala dobe i przez caly rok. Dodatkowy argument: wyprzedzajac widac o wiele lepiej, czy z przeciwka cos nadjezdza, gdy to cos ma "oczy", a nie tylko jest niesprecyzowanym konturem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SC Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: 217.96.3.* 01.10.02, 07:53 Człowieku, jeśli masz kłopoty ze wzrokiem, to nie wyjeżdżaj na drogę, wszyscy powołujecie się na Szwecję i ogólnie Skandynawię, więc ja wam powiem coś o Niemczech. Tam ruch jest z tysiąc razy większy niż w 8-milionowej Szwecji, a mimo to nie ma żadnego nakazu używania świateł mijania przez całą dobę. I jakoś nikt nie narzeka, ruch jest bezpieczny i płynny. Jeśli jest naprawdę niebezpiecznie, żadne światła nic tu nie zmienią i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomekS Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: 213.25.190.* 01.10.02, 09:35 Gość portalu: SC napisał(a): > Człowieku, jeśli masz kłopoty ze wzrokiem, to nie wyjeżdżaj na > drogę, wszyscy powołujecie się na Szwecję i ogólnie Skandynawię, > więc ja wam powiem coś o Niemczech. Tam ruch jest z tysiąc razy > większy niż w 8-milionowej Szwecji, a mimo to nie ma żadnego > nakazu używania świateł mijania przez całą dobę. I jakoś nikt > nie narzeka, ruch jest bezpieczny i płynny. Jeśli jest naprawdę > niebezpiecznie, żadne światła nic tu nie zmienią i tyle. Ja mam dobry wzrok, a jednak codziennie mam problemy z dostrzeżeniem samochodów jadących po 18.000 bez świateł, Wczoraj to było mdławo zielone seicento. Ciekawe kiedy wpadnę na kogoś przez to, że nie ma świateł... Poza tym (nie wiem, może już o tym było): pojazd na światłach wygląda na znajdujący się bliżej, co może spowodować, że niektórzy nie będą podejmowali desperackich prób wyprzedzania. Mam taką nadzieję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oetam Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: *.itw.uni-stuttgart.de 01.10.02, 17:37 Gość portalu: SC napisał(a): > Człowieku, jeśli masz kłopoty ze wzrokiem, to nie wyjeżdżaj na > drogę, wszyscy powołujecie się na Szwecję i ogólnie Skandynawię, > więc ja wam powiem coś o Niemczech. Tam ruch jest z tysiąc razy > większy niż w 8-milionowej Szwecji, a mimo to nie ma żadnego > nakazu używania świateł mijania przez całą dobę. I jakoś nikt > nie narzeka, ruch jest bezpieczny i płynny. Jeśli jest naprawdę > niebezpiecznie, żadne światła nic tu nie zmienią i tyle. Tak, tylko, ze w Niemczech caly ruch leci po autostradach, a w Polsce po szosach. A tak poza tym, to uwazam, ze Niemcy sa jedna z najgorzej jezdzacych nacji na swiecie. Mieszkam w Niemczech i do szalu mnie doprowadzaja tutejsi kierowcy. Swiatla w Niemczech wiekszosc zapala, jak nawet z latarka juz nic nie widac. Niemcy notorycznie tez nie uzywaja kierunkowskazow i jezdza lewa strona po autostradzie, czy to znaczy, ze musimy ich nasladowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oetam Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: *.itw.uni-stuttgart.de 01.10.02, 12:21 Gość portalu: miro napisał(a): > światła mijania w okresie jesienno-zimowym przez całą dobę w > zupełności wystarczą,przez cały rok w naszych warunkach > pogodowych są zbyteczne. Czy zdazylo Ci sie kiedys jechac w lecie po poludniu na zachod albo przed poludniem na wsochd? Samochody "wyjezdzajace ze slonca" sa o lepiej widoczne i z wiekszej odleglosci niz samochody, ktore jada bez swiatel. Ja jezdze na swiatlach przez caly rok. Jestem ciekaw co przepowiada przeciwko oswietleniu przez caly rok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ga Re: Od wtorku/ktorego?/ obowiązują??? światła IP: *.ucdavis.edu 30.09.02, 19:47 A wydawaloby sie, ze dopiero od jutra BEDA obowiazywac! Kto tych dziennikarzy uczy polskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: *.host8.starman.ee 30.09.02, 21:51 Caly rok ježdže "na šwiatlach" i nie mam nic przeciw,chciaž ostatnio cztytalem o wynikach badan nad tym tematem ,przeprowadzonych w Belgi i Dani.Wyszlo že najwieksza skutecznošc jazdy z wlaczonymi šwiatlami jest na poczatku,liczba wypadkow skutecznie maleje,za to po uplywie czasu užytkownicy przywykaja,ich ostrožnošc przytepia sie i wszystko wraca do normy,tj.liczba wypadkow wzrasta do poziomu,ktory byl przy jezdzie bez šwiatel.Na dodatek motocyklišci zaczynaja sie mniej wyrožniac z masy samochodow,a šwiatla skutecznie ich wydzielali. Piesi rowniež katem oka szukaja najpierw šwiatlo,potem pojazd co z kolei przytepia ich uwage ,zwlaszcza przy wyjezdzie samochodu z boku,lub z innego powodu w pore nie zauwaža šwiatel.Wiec jak widac sa plusy i minusy,pytanie czego wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remi Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: *.junisoftex.pl / *.grott.silesianet.pl 30.09.02, 22:05 Światła mijania powinny obowiązywać od 1 listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 22:13 jeżdżę grafitowym autem i uważam, że muszę jeździć na światłąch cały rok, bo auto zlewa się z drogą, właszcza pod słońce. Z obserwacji wynika, że ze 20% kierowców używa śwaiteł cały rok i dobrze. W końcu te 100gr paliwa i zużyte szybciej żarówki to nic w porównaniu z poniesieniem bezpieczeństwa jazdy choćby o 1%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: holand Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: *.acn.pl / 10.131.132.* 30.09.02, 22:30 Zdecydowanie popieram swiatla przez caly rok, gdyz nawet wiosną i latem poprawiaja widocznosc pojazdu na tle otoczenia. dotyczy to wielu sytuacji, w których kolorystyka auta zlewa się z tłem. poza tym, w dni słoneczne, wielu kierowców zakłada okulary przeciwsłoneczne , co ponownie o wiele procent obniża widoczność pojazdów nieoświelonych. Dlatego od 6 lat jeżdzę na światłach. To NIC NIE KOSZTUJE! Poza tym nie musze pamietać o tym kiedy musze, a kiedy nie muszę włączać. Włączam odruchowo zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAI Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 23:57 Popieram jeżdzenie na światlach przez cały rok. Sam tak robie zawsze poza terenem zabudowanym. Nie muszą to być światła mijania. W Kanadzie np. montują w niektórych samochodach specjalne światla dzienne (w innych mijania na stałe). A "myśliciele" są najgorsi, zwłaszcza w czasie deszczu czy w zapadającym zmroku. Można ich naprawdę nie zauważyć. Że też nie boja się o swoje życie? Dlatego nakaz na cały rok i nie będzie wykrętów, że było widno, że zapomniał .... Jeżeli to uratuje życie choć jednej osoby, to warto będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolv [...] IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 01.10.02, 00:29 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 126 Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / 172.30.23.* 01.10.02, 06:23 a co powiecie o jeździe w mieście za fiatem 126p z włączonymi światłami, gdy nawet nie widać z tyłu jego włączonego kierunkowskazu, przy wyłączonych światłach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SC Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: 217.96.3.* 01.10.02, 07:47 To sobie jeżdzij przez cały rok, nikt Ci nie broni. Dla mnie byłaby to jednak głupota, bo przede wszystkim na bezpieczeństwo w naszym kraju ma wpływ fatalny stan dróg, a włączone przez całą dobę światła tego nie zmienią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 09:51 Masz racje, ale najlepiej na światłach długich - najlepiej dawać mocno po oczach - bo wszyscy polscy kierowcy chorują przecież na kurzą ślepotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajo światła mijania IP: 138.227.189.* 01.10.02, 10:39 Bez jaj panowie. Swiatla powinny swiecic bez wzgledu na pore dnia i roku.A to chocby dlatego, ze wtedy wiadomo iz pojazd jest w ruchu. Ze ktos w nim siedzi i moze wykonac jakis niespodzie- wany manewr. Poza tym jesli kogos stac na somochod to i powinno byc stac na nowa zarowke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: światła mijania IP: 212.234.226.* 01.10.02, 10:51 Proponuję przyjechać do Francji i poobserwować sposób używania świateł przez tutejszych kierowców. Używania, a właściwie nieużywania, poniewań Francuzi, nie wiedzieć czemu, żywią dziwną awersję do świateł. Bardzo często, przy padającym deszczu, albo nawet wieczorem widuję tych "geniuszy" zasuwających bez świateł, ewentualnie z włączonymi światełkami mijania, absolutnie nieskutecznymi w takich warunkach. Warto przy okazji wspomnieć o paru innych ciekawostkach drogowych we Francji jak np. opuszczanie ronda z wewnętrznego pasa (potworne zagrożenie), lub nagminne przekraczanie dozwolonej prędkości czy jazda po paru kieliszeczkach wina. Ze smutkiem zauważam, że nie robi się właściwie nic, by uporządkować ten drogowy bałagan. I coś jeszcze- spróbujcie nie znając okolicy dotrzeć w konkretne miejsce kierując się znakami drogowami- niemożliwe. Tutejsi drogowcy to mistrzowie braku konsekwencji i logikii. Podsumowujęc, wybierajęc się do tego przereklamowanego kraju samochodem, miejcie oczy dookoła głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmtz Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: *.stacje.agora.pl 01.10.02, 10:42 i tak powinno być przez cały rok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: map Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: *.swm.de 01.10.02, 11:11 W Niemczech, kiedy jadę w trasę, to zawsze włączam światła, bo mam ksenony i ludzie mi szybciej z lewego pasa zjeżdżają :-) A tak na poważnie. Ten przepis jest protezą poczucia bezpieczeństwa i wymówką polityków. Bezpieczeństwo podróży zwiększa się budując bezkolizyjne, dwupoziomowe skrzyżowania, instalując taśmy oddzielające pasma ruchu i prostując zakręty. Że o takim szczególe jak budowa/rozbudowa autostrad nie wspomnę. Ludzie, zestanówcie się, o czym wy mówicie. Politycy najpierw podnoszą podatki, a potem każą wam włączać światła. A pieniędzy na infrastrukturę drogową jest ciągle za mało. No to jak ma spaść liczba wypadków ? Po cholerę komu ABS, jeśli dwudziestoletni połatany asfalt na polskiej drodze międzynarodowej (sic!) ma przyczepność szwedzkiej drogi szutrowej w zimie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajo Re: Od wtorku ... IP: 138.227.189.* 01.10.02, 16:09 Niemcy przyjezdzaja do np. szwecji i zachwycaja sie tamtajszymi drogami. I slusznie choc i Szwecja ma drogi o paskudnej nawierzchni i zle oznakowane. Nie slyszalem zeby ktoremus przeszkadzaly powszechnie wlaczone swiatla w mijanych samochodach. Bezpieczenstwo ruchu drogowego to sprawa zlozona i samo zapalanie swiatel nie wystarczy. Ale jest to rownoczesnie jeden ze sposobow za pomoca ktorych zwykly uzytkownik drog moze pomoc sobie samemu i innym. Wlasnie poprzez poprawienie widocznosci wlasnego pojazdu. Nie wiem skad ten opor. Wlacz swiatla bracie i jedz. Jaki problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek b-b Re: Od wtorku obowiązują światła mijania w czasie IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 17:02 I ja popieram. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś