Dodaj do ulubionych

Henryk Batuta a Koniuchy

10.02.06, 12:40
Strasznie spodobał mi się dowcip opracowany przez szajkę młodzików
zafascynowanych historią PRL:
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,3154677.html
.. bezlitośnie obdarza on ignorancję narodu polskiego - a co poniektórzy na
F.K. twierdzą, że za tzw. komuny byli poddawani nachalnej indoktrynacji,
jeśli chodzi o historię PPR/PZPR i PRL (moim zdaniem: albo tej indoktrynacji
nie było, albo na zajęciach grali w okręciki lub trzymali dziewczęta za
spódnice).

Podejrzewam, że podobnych prowokacji na tym Forum dokonuje jedna z
forumowiczek - rozpisując się o tzw. zbrodni w Koniuchach. Otóż pytałam
znajomą przyjaciółkę (tę od strof Kurskera) i twierdzi, że nic takiego nie
miało miejsca (a jest kompetentna - ur. w Lidzie w 1919 roku, okupację
przeżyła na Nowogródczyźnie, na której znajdują się owe Koniuchy i Naliboki,
zrobiła doktorat na uniwersytceie w Izraelu). Wątek koniuchowy jest więc
prawdopodobnie prowokacją ze strony (..), ale bardzo potrzebną, gdyż obnaża
polską głupotę i podatność na ksenofobiczne oskarżenia.

Prowokatorzy wszystkich forów, łączcie się i prowokujcie~!
Obserwuj wątek
    • emerytka2006 Jeszcze o tzw. zbrodni w Koniuchach 10.02.06, 12:45
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=35773831&a=35773831
      • t-800 Re: Jeszcze o tzw. zbrodni w Koniuchach 10.02.06, 12:50
        Cierpisz na obsesje na punkcie Konciuch, jak "GW" i "demkraci" na punkcie
        Rydzyka. Wygląda na to, że Blada Twarz Ci mocno wadzi. :-)
        • bladatwarz A ubecka krowa, smie twierdzic, ze Koniuch nie byl 10.02.06, 12:53
          Newsweek „Zbrodnia bez kary”: Tam, gdzie krew płynęła potokami, trudno o prawdę
          dziejową. A tym, którzy wierzą w niepodważalne fakty historyczne, radzimy
          odwiedzić wieś Koniuchy. Na krzyżu są wyryte nazwiska mieszkańców Koniuch -
          mężczyzn, kobiet i dzieci. Przed 61 laty ci, co przeżyli, chowali zabitych w
          wąskich rowach. Do trumien wkładali po dwoje: męża z żoną, ojca z synem, bo
          zabrakło desek na trumny - napastnicy spalili całą wieś. Za to, że wioskowi
          utworzyli zbrojną straż do ochrony przed partyzantką, która rabowała żywność,
          zwierzęta i odzież. Anna Suckiel miała wówczas 15 lat. Cudem przeżyła. Instytut
          Pamięci Narodowej w Łodzi już piąty rok prowadzi śledztwo w sprawie Koniuch, wsi
          leżącej przed II wojną światową w województwie nowogródzkim, a obecnie w rejonie
          solecznickim na Litwie. Nikomu nie przedstawiono zarzutów. Pion śledczy ma
          problemy z dotarciem do żyjących sprawców mordu. Nie może się doczekać
          dokumentów archiwalnych z Federacji Rosyjskiej. Nadeszły tylko materiały z
          Litwy. Wiemy, jakie oddziały zaatakowały Koniuchy, znamy nazwiska dowódców i
          niektórych partyzantów - mówi prokurator Anna Gałkiewicz. - Przesłuchaliśmy
          jednego, ale zeznał, że go tam nie było. W sprawie Koniuch zrobiliśmy, co się
          da, lecz na tempo pomocy prawnej z zagranicy nie mamy wpływu. Nr 19/2005 r.

www.ipn.gov.pl/wp_przeglad_100505.html
          • great.one roznica miedzy wami jest taka,ze emerytka pisze 10.02.06, 12:56
            o pewnej forumowiczce /zamiast napisac o antysemitce bladej twarzy/ a ty
            nazywasz ja ubecka krowa,nie wiedzac nawet kim jest.
            • bladatwarz Re: roznica miedzy wami jest taka,ze emerytka pis 10.02.06, 13:00
              great.one napisał:

> o pewnej forumowiczce /zamiast napisac o antysemitce bladej twarzy/ a ty
              > nazywasz ja ubecka krowa,nie wiedzac nawet kim jest.

Nie moge byc antysemitka, bo toleruje zydow i arabow (obie grupy semickie) w ich
              tropikalnych krajach.

Jak mozna nie wiedziec kim jest emerytka?
              • gorby a panstwa zachodnie toleruja u siebie Polakow 10.02.06, 13:06
                glupki moglyby przeciez powiedziec jak chora na glowe bladatwarz - tolertujemy
                Polakow w ich zimnym kraju. Nie jestesmy antypolonistami.
                • kropek_oxford Oj, juz chyba NIE WSZYSTKICH Polakow. Teraz i 10.02.06, 13:21
                  UK zdaje sie dolaczac do polityki Irlandii - prace i to dobrze platna, dostana
                  najlepsi, do tej brudnej i niskoplatnej wykopie sie z zasilku
                  wlasnych "uporczych bezrobotnych". Innymi slowy zacznie sie - dla owych panstw
                  zreszta sluszna - polityka "lowcow glow" i szczegolnych rzemieslniczych
                  talentow: UK zbyt dlugo bylo "zlewem" dla imigrantow bez zawodu i wyksztalcenia.
                  • aron2004 Re: Oj, juz chyba NIE WSZYSTKICH Polakow. Teraz i 10.02.06, 19:46
                    kropek_oxford napisał:

> UK zdaje sie dolaczac do polityki Irlandii - prace i to dobrze platna,
                    dostana
                    > najlepsi, do tej brudnej i niskoplatnej wykopie sie z zasilku
                    > wlasnych "uporczych bezrobotnych".

he he. Łatwo powiedzieć.

Kropku już w Polsce zaczyna się tak robić, że np. w woj. lubelskim ( ponoć
                    najbiedniejszym w Polsce, bezrobocie 16% z hakiem) trudno znaleźć ludzi do
                    pracy...
                • bladatwarz Uczysz sie gorby 10.02.06, 17:49
                  gorby napisał:

> glupki moglyby przeciez powiedziec jak chora na glowe bladatwarz - tolertujemy
                  > Polakow w ich zimnym kraju. Nie jestesmy antypolonistami.
          • kaczka7112 Powiedz Kaczynskiemu by ci wyjasnil 10.02.06, 12:59
            a wyjasni ci , po nazistowsku: zamknie ci tepy twoj ryj.
            • emerytka2006 Witaj, Kaczko. :))) 10.02.06, 13:00
              Co słychać?
          • okarol59 Słuchaj no blada ! 11.02.06, 11:41
            Emerytce mogłabyś ze swoją twarzą co najwyżej buty czyścić. W realu za to
            określenie mogłabyś tak dostać w tę twarz, że nabrałaby kolorów.
            • t-800 Re: Słuchaj no blada ! 11.02.06, 11:59
              A nie lepiej, towarzyszu, od razu kulkę w łeb?
        • emerytka2006 Re: Jeszcze o tzw. zbrodni w Koniuchach 10.02.06, 12:56
          t-800 napisał:

> Cierpisz na obsesje na punkcie Konciuch,

Na jaką obsesję? Raptem 2 (słownie dwa) wątki na temat Koniuch, a już tu mowa o
          obsesji. Po prostu odkłamuje czarne plamy w polskiej historii. Na marginesie -
          jak nazwac tych, co w każdym wątku piszą o Michniku, GW, Łuczywo itd. ?

jak "GW" i "demkraci" na punkcie
          > Rydzyka. Wygląda na to, że Blada Twarz Ci mocno wadzi. :-)

Nie nie wadzi mi, choć dziś rano zachowała się po chamsku nazywając mnie krową.
          Ale do prostactwa na tym forum można już się przyzwyczaić.
          • bladatwarz Re: Jeszcze o tzw. zbrodni w Koniuchach 10.02.06, 13:05

• kaczka7112 RADZIECKIE WOJSKA 10.02.06, 13:07
              i ty tepote znow ilustrujesz. Moze ci obywatelstwo odbiora?
              • bladatwarz Re: RADZIECKIE WOJSKA? 10.02.06, 13:16
                Atak na Koniuchy przeprowadziła 120-150 osobowa grupa partyzantów sowieckich
                pochodzących z różnych oddziałów stacjonujących w Puszczy Rudnickiej, takich
                jak: „Śmierć Okupantowi”, „Śmierć faszyzmowi”, „Piorun”, „Margirio”, oddział im.
                Adama Mickiewicza. Pierwszy z wymienionych oddziałów należał do Brygady
                Kowieńskiej Litewskiego Sztabu Ruchu Partyzanckiego, pozostałe zaś do Brygady
                Wileńskiej. Oddziały te były wielonarodowościowe. Należeli do nich m. in.
                partyzanci żydowscy, uciekinierzy z gett w Kownie i Wilnie. Z kopii szyfrogramu
                z dnia 31.01.1944 r. autorstwa Genrikasa Zimanasa (Henocha Zimana) I Sekretarza
                Południowego Obwodowego Komitetu KP Litwy, a jednocześnie dowódcy Południowej
                Brygady Partyzanckiej do Naczelnika Litewskiego Sztabu Ruchu Partyzanckiego w
                Moskwie Antanasa Šnieckusa wynika, że: „29 stycznia połączona grupa oddziałów
                wileńskich, oddziału „Śmierć Okupantom”, „Margiris” i grupy specjalnej Sztabu
                Generalnego całkowicie spaliły najbardziej zagorzałą w samoobronie wieś powiatu
                Ejszyskiego Koniuchy[...]”.

www.ipn.gov.pl/sled_lodz_12.html
                • snajper55 Re: RADZIECKIE WOJSKA? 10.02.06, 16:59
                  bladatwarz napisała:

> Atak na Koniuchy przeprowadziła 120-150 osobowa grupa partyzantów sowieckich
                  > pochodzących z różnych oddziałów stacjonujących w Puszczy Rudnickiej, takich
                  > jak: „Śmierć Okupantowi”, „Śmierć faszyzmowi”, „Piorun”, „Margirio”, oddział
                  > im. Adama Mickiewicza.

Ciekawe, kto należał do oddziału im. Adama Mickiewicza ? Czyżby Polacy ? W
                  takim razie kiedy Polacy przeproszą za Koniuchy ?

S.
                  • kosciol.mlodziezy.psychicznej Mickiewicz był żydem. 10.02.06, 17:33
                    Już na kartach Pana Tadeusza można odnaleźć przeprosiny za Koniuchy.
                    • snajper55 A był w ogóle jakiś Polak Polakiem ? ;) 10.02.06, 18:18
                      kosciol.mlodziezy.psychicznej napisał:

> Już na kartach Pana Tadeusza można odnaleźć przeprosiny za Koniuchy.

A także za Morela i Wolińską. No i za Batutę. ;))

S.
          • t-800 Re: Jeszcze o tzw. zbrodni w Koniuchach 10.02.06, 13:05
            Ale żeś tak się uczepiła akurat sygnaturki Bladej. :-)
    • bladatwarz Re: Henryk Batuta a Koniuchy 10.02.06, 12:58

• kaczka7112 Re: Henryk Batuta a Koniuchy 10.02.06, 13:00

Polacy , jak ty, doskonale ilustruja te glupote. Idz, zapytaj swe Kaczki, a
        dostaniesz odpowiedz.
      • kropek_oxford Splywaj, blada. Twoje chamstwo PRAWDZIE szkodzi. 10.02.06, 13:00

• bladatwarz Akurat trollowe watki tutaj nie pasuja 10.02.06, 13:07

• kropek_oxford A powiedzial to NACZELNY TROLL :))) 10.02.06, 13:16

• remekk Chaim Lazar chwalił się swoim "bohaterstwem" ... 10.02.06, 13:10
      ...jeszcze w latach 80 -tych .
    • remekk Wobec zbrodni popełnionych na nich trzeba ... 10.02.06, 13:12
      ...dokonywac podobnych zagrań - zobaczymy czy tak bardzo im się to spodoba .
      Jeśli nie potraktujemy ich ofiar tak jak oni traktuja nasze - oni nigdy nie
      zrozumieja w swej zapiekłej głupocie ... .
      • po_godzinach co przez to rozumiesz? 10.02.06, 13:13
        • kropek_oxford Wprowadzenie Ustaw Norymberskich. Tylko ze 10.02.06, 13:23
          remekk jako pierwszy bedzie sie w zgodzie z nimi musial...wykastrowac: choroba
          psychiczna jest w jego przypadku jaskrawo widoczna:)
          • bladatwarz Osadzenie zbrodni komunistycznych wystarczy 10.02.06, 13:24
            ,,Opisane zbrodnie w Nalibokach i Koniuchach zakwalifikowano jako zbrodnie
            komunistyczne, będące jednocześnie zbrodniami przeciwko ludzkości, których
            karalność nie ulega przedawnieniu. Wskazać przy tym należy, iż są to jedynie
            najbardziej tragicznie przykłady. Wiele bowiem innych wsi i osad na terenie woj.
            nowogródzkiego było atakowanych przez partyzantów radzieckich.''

www.ipn.gov.pl/a_060503_grot_galkiewicz.html
            • po_godzinach a nie uważasz, że 10.02.06, 13:26
              zbrodnia jest zbrodnią - niezaleznie od przymiotnika?

Wtedy jedną miara trzeba mierzyć i zbrodnie komunistyczne i te popełnione przez
              Polaków na swoich sąsiadach - Żydach.

Oraz wszelkie inne.
              • bladatwarz Re: a nie uważasz, że 10.02.06, 13:32
                Caly czas to powtarzam.
                Zbrodnia jest zbrodnia, niezaleznie od tego kto byl zbrodniarzem.
                Za Jedwabne juz gruby Olek przeprosil, kiedy doczekamy sie przeprosin za
                Koniuchy i Naliboki.
                Koniuchy 34 zamordowanych (kaNADYJSKIE ZRODLA PODAJA PONAD 60 OSOB),
                Naliboki 128 ofiar
                • po_godzinach Re: a nie uważasz, że 10.02.06, 13:35
                  No nie wiem, może powinnaś apelować do grubego Lecha, aby coś z tym zrobił?
                  • bladatwarz Re: a nie uważasz, że 10.02.06, 13:41
                    Po co?
                    IPN sprawe prowadzi, dokumenty zbieraja, swiadkow znajduja. I tak Izrael nam nie
                    wyda tych ludzi, ani dokumento, ale warto doprowadzic wyjasnianie mordow na
                    Polakach do konca. Dla potomnych i przyszlych pokolen.
                    Mam tylko nadzieje, ze nie zamkna sprawy tak jak zrobili z Jedwabnem. Tylko ja
                    spokojnie do konca wyjasnia. Nawet jesli bedzie straszny krzyk ze strony
                    semickich gazetek. Zreszta mam nadzieje, ze w Jedwabnem bedzie dokonczona
                    ekshumacja.
                    • po_godzinach Re: a nie uważasz, że 10.02.06, 13:47
                      myślałam, że żądasz przeprosin - tak wynikało z tego, co piszesz

A historia pisze się cały czas i bedzie się pisać.

Na twoim miejscu nie oczekiwałabym pisania jej tylko po twojej mysli :)
                      • 9119511tu Edward Przeskok, a rozbicie XIII komendy WiN ! 10.02.06, 14:15
                        A ten Alej Jerozolimski z tym ubekiem Placem Trzechkrzyży ?!!!
                        • po_godzinach Re: Edward Przeskok, a rozbicie XIII komendy WiN 10.02.06, 14:19
                          Nie "Alej" tylko "Al-hej" - tak było w oryginale, ale zostało spolszczone.

Dla wygody. W domu mówili doń "Aluś, złotko".
                          • sawa.com A ja o niczym nie wiedziałam... 10.02.06, 16:32
                            Nazwę "Koniuchy" pierwszy raz poznałam ze stopki bladej twarzy. O zbrodniach
                            tam popełnionych dopiero z tego watku. Inne miejsca i miejscowości albo
                            to: "Dla wygody. W domu mówili doń "Aluś, złotko"".
                            Brzmi dla mnie jak opowieści o żelaznym wilku.

Nie znam historii swojego Narodu :(((
                            • po_godzinach Re: A ja o niczym nie wiedziałam... 10.02.06, 16:38
                              Juz wyjaśniam: "Dla wygody. W domu mówili doń "Aluś, złotko"" - to był żart.

> Nie znam historii swojego Narodu :(((

Myślisz, że jest ktoś, kto ją zna - tak kompletnie i w najdrobniejszych
                              szczegółach?

• sawa.com Re: A ja o niczym nie wiedziałam... 10.02.06, 16:44
                                po_godzinach napisała:

> Juz wyjaśniam: "Dla wygody. W domu mówili doń "Aluś, złotko"" - to był żart.
                                >
                                > > Nie znam historii swojego Narodu :(((
                                >
                                > Myślisz, że jest ktoś, kto ją zna - tak kompletnie i w najdrobniejszych
                                > szczegółach?
                                >

Kim był ten Aluś? I co zmajstrował?
                                • po_godzinach Re: A ja o niczym nie wiedziałam... 10.02.06, 16:48

To, kim był, chyba lepiej wie 9119511tu:

--------------------------------------------------------------------------------
                                  Edward Przeskok, a rozbicie XIII komendy WiN !

A ten Alej Jerozolimski z tym ubekiem Placem Trzechkrzyży ?!!!

Rozumiem, że było to przeskok - gdyby wnościć z całości wątku, pewnie to byłby
                                  ten od Koniuchów.

• bladatwarz Ciesze sie, ze do czegos sie moja sygnturka 10.02.06, 16:49
                              przydala.

Ja tez niedawno zaczelam kojarzyc rozne sprawy i fakty.
                              Wyjasnilo mi sie po kolei wiele rodzinnych rozmow, o ktorych nikt nie chcial
                              glosno rozmawiac, zeby dzieci nie wyszly na podworko i nie rozpowiadaly.
                              Cale szczescie temat Katynia, Sybiru, napasci sowietow na Polakow prowokuje
                              jeszcze inne tematy. Dobrzez, ze tak pozno, ale ze je poznajemy.
    • kaczy_mozdzek Re: Henryk Batuta a Koniuchy 10.02.06, 16:24
      Wymiana poglądów z tobą to dyshonor, więc tylko ci sprezentuję limeryk.

Nie jest to poezja wysokiej próby, ale czytając twoje rymowanki, to i tak za dobra.

Raz Emerytkę z Rzeszowa,
      Obruszyło przezwisko „krowa”.
      Ja starej tak dobrze nie mierzę,
      Bo cóż jest winne to zwierzę,
      Że ona,
      Do każdej podłości gotowa!?

Bez odbioru.
      • bladatwarz Re: Henryk Batuta a Koniuchy 10.02.06, 16:52
        Normalnie, to nie zwracam sie do ludzi per krowa, ale dzis to mnie to babsko
        rozjuszylo.
        A wierszyk piekny.
        • kaczy_mozdzek Re: Henryk Batuta a Koniuchy 10.02.06, 20:13
          Podobał ci się wierszyk??
          A ten? Powinieneś też go docenić. Literacko jest lepszy.
          Jest dla ciebie :))

„Blada twarz” na forum „Kraj”,,
          Wrzeszczy z pasją: Żyda gnaj!!
          Żyje jak w amoku,
          Co tam chowa? - w kroku??
          Obrzezany?? - czy bez jaj !!?

Z tobą też nie dyskutuję i z tych samych powodów, co z emerytką.

A teraz oczekuję waszych wspólnych i ZGODNYCH opinii o mnie i soczystych wyszukanych inwektyw w rodzaju: ty czerwony ch..u, żydzie, katolu, moherze, ... !
          Jak nie napiszecie, to przynajmniej pomyślcie tak o mnie. Tak życzliwie i jednomyślnie.

Nic tak nie łączy ludzi, jak wspólna nienawiść. :)))))))
          • bladatwarz Re: Henryk Batuta a Koniuchy 10.02.06, 20:21
            Hmm ...
            Jakos nigdy mnie interesowalo co ktos ma w kroku.

Emerytce lepszy napisales. :(

> Z tobą też nie dyskutuję i z tych samych powodów, co z emerytką.
            >
            > A teraz oczekuję waszych wspólnych i ZGODNYCH opinii o mnie i soczystych wyszuk
            > anych inwektyw w rodzaju: ty czerwony ch..u, żydzie, katolu, moherze, ... !

To musisz zaczekac na emerytke. Mi dzisiaj sie wyrwalo, a inwektyw z zasady nie
            stosuje, chyba ze po bezposrednim ataku, a to juz sie nawet kropkowi pod moim
            adresem nie zdarza.

> Jak nie napiszecie, to przynajmniej pomyślcie tak o mnie. Tak życzliwie i jedno
            > myślnie.
            >
            > Nic tak nie łączy ludzi, jak wspólna nienawiść. :)))))))
            >

Nie sadze bym kiedykolwiek mogla pomyslec z kims wspolnie i jednakowo, komu
            bliskie sa poglady z antypolskiego paszkwila pt,,My z Jedwabnego''.
    • buraque Re: Henryk Batuta a Koniuchy 10.02.06, 17:06
      emerytka2006 napisała:

> Wątek koniuchowy jest więc
      > prawdopodobnie prowokacją ze strony (..), ale bardzo potrzebną, gdyż obnaża
      > polską głupotę i podatność na ksenofobiczne oskarżenia.
      >
      > Prowokatorzy wszystkich forów, łączcie się i prowokujcie~!

droga pani jest w tym trochę racji, lecz długie i uporczywe powtarzanie
      banialuków może przyprawić słabsze umysły o niesforme myśli. Dbajmy o młodzych
      i o poziom forum.
      • obseerwator droga bladatarzyczko! 10.02.06, 21:42
        zignoruj to lewackie towarzystwo i przenieś się na fantastyczne forum
        www.radiomaryja.pl/forum mamy tam małe forum o szeroko pojętej tematyce
        żydowskiej wpisz www.radiomaryja.pl/forum/zydzi tam to dopiero oczy się
        człowiekowi otwierają, jak się dowiaduje kto ciagnie za sznurki w tym kraju
        • niezlomny.prawicowiec Henryk (Henoch) Batuta - to postać historyczna. 11.02.06, 11:15
          W czasie stanu wojennego strzelał do kombatantów !
          • bladatwarz Podobnie jak major Babel 11.02.06, 11:19
            ktory nabawil sie dyskopatii wczasie wynoszenia akt z archiwum MSW.

Obaj martwia sie, ze utraca za sprawa PO i PiS uprawnienie kombatanckie.
            • niezlomny.prawicowiec Re: Podobnie jak major Babel 11.02.06, 11:25
              bladatwarz napisała:

> ktory nabawil sie dyskopatii wczasie wynoszenia akt z archiwum MSW.
              >
              > Obaj martwia sie, ze utraca za sprawa PO i PiS uprawnienie kombatanckie.
              >

Precz komuno !!!!
              Babela i Batute po sąd !
              • bladatwarz Re: Podobnie jak major Babel 11.02.06, 12:07
                Pod jaki sad?

Obydwaj potrzebuja opieki na stare lata.
                Jeden wirtualny (czyli tani), drugi schorowany (troche drozszy).
                Solidarna Polska nie moze odrzucac zasluzonych obywateli.
    • emerytka2006 PS. Czy wiadomo już 14.02.06, 21:23
      ... za co powinien przeprosić mieszkańców warszawskiego Ursynowa Henryk Batuta?

Odpowiedzi prosimy nadsyłać pocztą. Nagrody (w postaci batut humoru) dostaną 3
      pierwsze osoby, które prawidłowo odpowiedzą na pytanie.
      Za ewentualny brak nagrod przeproszą Żydzi, ubecy i komuniści (ci co pozostali
      przy życiu).
      • emerytka2006 Re: PS. Czy wiadomo już 14.02.06, 21:28
        Powinno być: złote batuty humoru.

Całuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka