Dodaj do ulubionych

PO - PiS - konserwatyzm

20.09.08, 11:27
Proponuję zastanowić się, która partia ma większe prawo posługiwać, sie tą doktryną i która jest w tym bardziej wiarygodna. Wiem, że na niektórych bloxach już temat ten jest sardonicznie walcowany np. tu marekmigalskiwatch.blox.pl/2008/09/Zapuszkowani-Rzeczpospolita-13-wrzesnia-2008.html
Wypowiadają w różnych mediach analitycy i politycy generalnie, a tylko nieliczni członkowie i zwolennicy obu partii mają świadomośc konsekwencji, które mogą wyniknąć z rozpętania dyskursu w tym temacie. Jestem ciekaw, co sądzicie na temat opozycji konserwatywnego-liberalizmu/konserwatyzmu liberalnego i konserwatyzmu solidarnego/patriotycznego/narodowego, jakkolwiek wyznaczy się tu granicę.
Obserwuj wątek
    • the_cause Re: PO - PiS - konserwatyzm 20.09.08, 12:33
      Przeca u nas nie ma żadnej, chocby w minimalnym stopniu poglebionej, refleksji,
      nad tym kto jaki reprezentuje konserwatyzm. U nas jest dorazna dzialalnosc
      polityczna obliczona na maksymalnie kwartał do przodu. A te wypocinki z blogu o
      Migalskim to, w sensie pragmatyzmu politycznego, są nic nie warte.

Marek Migalski Watch..hehe, przynajmniej nazwa śmieszna.
      • martin.slenderlink Re: PO - PiS - konserwatyzm 20.09.08, 12:53
        Nie wiem, czy wypocinki... W zasadzie sięgają do esencji i do bieżących wypowiedzi. Przecież to czy Sikorski, czy Tusk są ulegli, a Kaczyńscy twardzi w stosunkach zagranicznych, to podstawowe tematy widzów tych słownych potyczek w TV, czy czytelników prasy. Tak samo, jak kierunek liberalny/solidarny. Jeśli jedna i druga opcja okresla się jako konserwatyści i pretenduje do trwałego istnienia na tej pozycji, to chyba dyskusja o ich rdzeniu i podstawach własnej mysli jest zasadna. Przynajmniej dla zachowania ścisłości wywodu w deklarowaniu konserwatyzmu. Wiadomo, że Jarosław Kaczyński chce miec ugrupowanie "nowoczesne", czerpiące eklektycznie z nurtów przedwojennych, a Donald Tusk chce mieć pod sobą liberałów przedsiębiorców, którym nie obcy jest Hayek, czy Friedman, a jednocześnie chciałby przygarniać nowoczesnych i nie zrażać szanujących katolicką tradycję. Tyle, ze to wszystko blablabla, dopiero jak się przechodzi do konkretów, wychodzi szukanie oparcia dla własnych działań, czy wypowiedzi. Moim zdaniem niewątpliwie błysnął instynktem politycznym Jarosław Gowin. Póki co odpowiedzi PiSowców były blade. W każdym razie jednak, jesli system partyjny w Polsce nie stanie sie po anglosasku dwu, wzglednie dwu i pół z rodziną PSLu na dostawkę, to ciężko myślec o trwałym utrzymywaniu elektoratu na poziomie 20-30% przez obie partie. A to mnie juz ciekawi, bo mielismy juz kombinacje AWSów UW KLDów ROPów etc. i wtedy też wszyscy mysleli, że to są stabilne siły jasno rozgraniczające grupy elektoratów, a tylko politologów interesowala zmiana, czy wskaźniik przesunięcia elektoratu.
      • olazpola Re: PO - PiS - konserwatyzm 20.09.08, 14:51

zgadzam się. Nad konserwatyzmem może zastanawia się kilka jednostek (Gowin,
        Rokita, etc.) inni tylko myślą, którą grupę wyborców sobie zjednać. Wyścig o
        tego, kto chętniej pobiegnie do urny i z jakiego powodu. Gdyby chcieć po imieniu
        nazywać ideologie wyznawane przez nasze partie, to do Pisowi dużo bliżej do
        narodowego socjalizmu niż do konserwatyzmu.
        • taziuta Re: PO - PiS - konserwatyzm 20.09.08, 15:29
          olazpola napisała:

> ... Wyścig o tego, kto chętniej pobiegnie do urny i z jakiego
          > powodu. Gdyby chcieć po imieniu nazywać ideologie wyznawane przez
          > nasze partie, to do Pisowi dużo bliżej do narodowego socjalizmu
          > niż do konserwatyzmu.

Bez przesady, PiS to czystej wody populizm. Dzięki temu wygrali w
          2005 roku. Tusk zmałpował i dzięki populizmowi(*) wygrał w 2007... :)

(*) no i plus kompromitacja PiS-u. Teraz pora na kompromitację PO :)
          • silesius.monachijski6 Nie klam taziuta 20.09.08, 15:47
            taziuta napisał:

> olazpola napisała:
            Przeczytaj program PiS-u, zastanow sie, dlaczego J.Kaczynski rozpisal wybory w
            2007 roku (wiedzac ze przegra z populistami z PO), spojrz na sprawe Jaruckiej i
            Cimoszki, itd., itp; nie jestem (nie bylem i nie bede) czlonkie czlonkiem PiS-u,
            ale chyba to nie przypadek, ze wroga Kaczynskim i PiS-owi post-pzrpowska
            "Polityka" wsrod 10 najlepszych poslow Sejmu sytuuje 4 z PiS-u; Nie zycze sobie
            porownywania POlszewii do PiS-u; nie wolno mieszac g... z np. chalwa; a Ty to
            robisz taziuta; zas Thuske jest podobny do Millera: wtedy Miller mial cala TVP
            (Kaczynski nigdy nie mial; teraz - PiSoiwska podobno TVP puszcza (nawet na ITVP)
            program Lisa, zdecydowanie anty-PISowski), Thuske ma cala "mendialna" horde za
            soba;
            .
            Polszewia jest tak "konserwatywna" jak "pantwotworczy" byl SLD Millera; krytykuj
            PiS, ale niemporownuj te partie do takiego szamba, jakim jest POlszwia

>
            > > ... Wyścig o tego, kto chętniej pobiegnie do urny i z jakiego
            > > powodu. Gdyby chcieć po imieniu nazywać ideologie wyznawane przez
            > > nasze partie, to do Pisowi dużo bliżej do narodowego socjalizmu
            > > niż do konserwatyzmu.
            >
            > Bez przesady, PiS to czystej wody populizm. Dzięki temu wygrali w
            > 2005 roku. Tusk zmałpował i dzięki populizmowi(*) wygrał w 2007... :)
            >
            > (*) no i plus kompromitacja PiS-u. Teraz pora na kompromitację PO :)
            • wos9 To ty kłamiesz - PiS, to bolszewia w najczystszym 20.09.08, 16:00
              wydaniu!

silesius.monachijski6 napisała:

> taziuta napisał:
              >
              > > olazpola napisała:
              > Przeczytaj program PiS-u, zastanow sie, dlaczego J.Kaczynski
              rozpisal wybory w
              > 2007 roku (wiedzac ze przegra z populistami z PO), spojrz na
              sprawe Jaruckiej i
              > Cimoszki, itd., itp; nie jestem (nie bylem i nie bede) czlonkie
              czlonkiem PiS-u
              > ,
              > ale chyba to nie przypadek, ze wroga Kaczynskim i PiS-owi post-
              pzrpowska
              > "Polityka" wsrod 10 najlepszych poslow Sejmu sytuuje 4 z PiS-u;
              Nie zycze sobie
              > porownywania POlszewii do PiS-u; nie wolno mieszac g... z np.
              chalwa; a Ty to
              > robisz taziuta; zas Thuske jest podobny do Millera: wtedy Miller
              mial cala TVP
              > (Kaczynski nigdy nie mial; teraz - PiSoiwska podobno TVP puszcza
              (nawet na ITVP
              > )
              > program Lisa, zdecydowanie anty-PISowski), Thuske ma
              cala "mendialna" horde za
              > soba;
              > .
              > Polszewia jest tak "konserwatywna" jak "pantwotworczy" byl SLD
              Millera; krytyku
              > j
              > PiS, ale niemporownuj te partie do takiego szamba, jakim jest
              POlszwia
              >
              > >
              > > > ... Wyścig o tego, kto chętniej pobiegnie do urny i z jakiego
              > > > powodu. Gdyby chcieć po imieniu nazywać ideologie wyznawane
              przez
              > > > nasze partie, to do Pisowi dużo bliżej do narodowego
              socjalizmu
              > > > niż do konserwatyzmu.
              > >
              > > Bez przesady, PiS to czystej wody populizm. Dzięki temu wygrali
              w
              > > 2005 roku. Tusk zmałpował i dzięki populizmowi(*) wygrał w
              2007... :)
              > >
              > > (*) no i plus kompromitacja PiS-u. Teraz pora na kompromitację
              PO :)
              • silesius.monachijski6 Wez sobie relanium wos); glupim pomaga 20.09.08, 21:50
                wos9 napisała:
                do urny i z jakiego
                >
                > > > > powodu. Gdyby chcieć po imieniu nazywać ideologie wyznawane
                > przez
                > > > > nasze partie, to do Pisowi dużo bliżej do narodowego
                > socjalizmu
                > > > > niż do konserwatyzmu.
                > > >
                > > > Bez przesady, PiS to czystej wody populizm. Dzięki temu wygrali
                > w
                > > > 2005 roku. Tusk zmałpował i dzięki populizmowi(*) wygrał w
                > 2007... :)
                > > >
                > > > (*) no i plus kompromitacja PiS-u. Teraz pora na kompromitację
                > PO :)
                >
                >
            • martin.slenderlink Re: Nie klam taziuta 20.09.08, 20:38
              Ok, POlszewia to tylko namiętne hasło z pozycji przeciwnika, a jak byś zdefiniował PO, gdybyś robił to kompletnie na zimno? Chodzi mi o elementy doktryny. Nie zrozum mnie źle. Ja po prostu swoje w życiu przeczytałem i zwyczajnie nie wierzę w utrzymanie się na dłuższą metę opozycji PO - PiS, zwłaszcza w tak pokaźnych rozmiarach, tj. z takimi elektoratami. Musiałby nastąpić podział na strong/weak constituencies jak w systemie brytyjkskim przykładowo i powiedzmy PO atakowałaby pozycję dominująca PiS (o niej mówił Maerk Migalski po zwycięstwie S.Zająca)w Podkarpackiem, a broniłaby swojej powiedzmy w Szczecińskiem. Nie sądzę jednak by te ugrupowania miały siłe wykształcic coś takiego, jak opozycja Conservative - Labour i ich wzgledna konwergencja programowa. Ostatnie deklaracje Jarosława Gowina pytanego przez Rzepę oraz wyraźne podkreślanie konserwatyzmu obyczajowego przez Tuska świadczą jednak, że jesli ma tu występować jakaś opozycja, to na pewno nie w tym wymiarze, więc jedyna knwergencja jaką sobie wyobrażam przy zachowaniu twardych sympatii z obu stron może przebiegac w wymiarze gospodarczym. Jak pokazują jednak przykłady z różnych krajów cięzko, by rywalizowały ze sobą w wymiarze gospodarczym dwa potężne ugrupowania konserwatywne. Jeśli chodzi o politykę zagraniczną, po ostatnich wystapieniach Powella czy Kissingera można się na serio zastanawiać, które stanowisko jest tak naprawde twarde, a które uległe, koncyliacyjne etc. W każdym razie nie w tym rzecz. Nazwy PiSbolszewia i POlszewia są dla mnie dziwnie symetryczne i przywołują jakąś potrzebę istnienia wroga jednoznacznego i wręcz jawią się jako wzajemne przypisywanie sobie jego etykiety. Manicheizm, brak poczucia gry o sumie zerowej w każdej ludzkiej rywalizacji. Mni w każdym razie nieciekawi to jak i przypisywanie etatyzmu Leszkowi Millerowi. Interesuje mnie, jak przeciwnik PO postrzega jej program. Skoro to żaden konserwatyzm (nawet nie liberalny), to co?
              • martin.slenderlink Re: Nie klam taziuta 20.09.08, 20:44
                Żebym nie został wyzwany od takich, co to nie rozumieją, co piszą. Celowo wspominam o konwergencji obok rywalizacji, bo musi być wyraźna opozycja, by możliwa była stopniowa konwergencja z poziomu bardziej spolaryzowanego, co było w zasadzie podstawą architektury takiego brytyjskiego systemu. U nas kilku polityków wyskakuje - to my będziemy tacy i wybierają sobie obszary rywalizacji na oslep bez zadnego ugruntowania własnych pozycji, przy czym każde mniej więcej musi miec podobne poglądy by odpowiadalo społeczenstwu, a rywalizacja opiera się na sferach, w ktorych powinna być jak najmniejsza, np. polityce zagranicznej i robieniu w nich min, nastepnie obwieszczaniu wszem i wobec sukcesów lub wpadek przeciwnika. Sorry, ale to mnie nie podnieca, tak jak i pisanie w rzepie o niemieckich nazwach polskich miast.
    • akszoj_refisz Re: PO - PiS - konserwatyzm 20.09.08, 15:22
      większość członków parti widzi sprawę dość łatwo. Albo partia jest konserwatywna
      albo nie. Wyborcy zresztą również. Później nawyżej mogą sie dziwić, czemu tak, a
      nie inaczej głosowali posłowie.
    • hiperrealizm Re: PO - PiS - konserwatyzm 20.09.08, 15:47
      :)
      :(
      :P
      https://bi.gazeta.pl/im/0/5542/m5542250.jpg
    • elwer-pancerfaust44 Re: PO - PiS - konserwatyzm 20.09.08, 15:54
      PiS konserwatywny w polskim znaczeniu ;katolicki;.PO liberalna po rekolekcjach w
      klasztorze czyli liberalizm katolicki.Jednym zdaniem:POPIS to chadecja
      podzielona na dwie sekty.
      • the_cause Re: PO - PiS - konserwatyzm 20.09.08, 20:17
        Ale my tu chyba dyskutujemy o wpisie z Marek Migalski Watch?
        • elwer-pancerfaust44 Re: PO - PiS - konserwatyzm 20.09.08, 20:37
          A o czym piszę,przecież o tym samym co Migalski:PO musi wchodzić w retorykę PiS
          by nie stracić elektoratu o konserwatywnym nastawieniu a la PiS.Dwie sekty tych
          samych chadeków rajcują się między sobą,a na zewnątrz przedstawiają to jako
          wojnę 2 partii.
        • martin.slenderlink Re: PO - PiS - konserwatyzm 20.09.08, 20:49
          Ogólnie dyskutujemy. Dałem tylko przykład bloxa znalezionego, poza tym ten tekst w rzepie też mozna wyszukać, dośc ciekawy temat dla mnie, nie chce mi sie teraz szukać linka.
          • elwer-pancerfaust44 Re: PO - PiS - konserwatyzm 20.09.08, 21:01
            Niektórym marzy się dwubiegunowość polskiej sceny politycznej.Tzw liberałowie i
            tzw konserwatyści bez tzw lewicy.Czyli dwupartyjność oparta na 2 partiach,tj
            Liberałów(?)Czyli PO i PiS konserwatyści,a raczej na 1 POPiSie i przemiennych
            rządach frakcji z tego POPiSu.Liberałowie z PO biegnący na wyprzódki do
            tynieckiego klasztoru się rekolektorować i konserwatyści z PiS biegający do
            Torunia po nauki i poparcie.Chadecja robiąca jasełka wojenek aby tylko się
            odróżniać dla publiki.
            • martin.slenderlink Re: PO - PiS - konserwatyzm 20.09.08, 21:13
              Ja tam patrzę realnie. Wychowany jestem na Herbucie, Antoszewskim, Markowskim, Grabowskiej i żaden partyjny działacz nie robi na mnie wrażenia, tym bardziej, że patrzę na to również od strony organizacyjnej, procesu przekształcen w charakterze partii tj. trendów ogólnych, polskich etc. (np. kadrowa - masowa - wyborcza). Ten podział nie widzi mi się nie tylko ze względu na tzw. weltanschauung i krystralizację orientacji ideologicznych (czy raczej postideologicznych). Nie widzę podstaw organizacyjnych. Czy ktoś jeszcze z obserwatorów "sceny politycznej" pamięta, jak dygotali co niektórzy przed 15% Samoobroną? No, a partia ta pokazała jak straciła orientację, czy chce być masowa, wyborcza, kadrowa, ponieważ byli tam ludzie, którzy nie mieli pojęcia na jakiej bazie utrzymywac poparcie polityczne. Zwłaszcze w sytuacji postideologicznej, gdzie raczej rządzą ugrupowania kadrowe udające wyborcze. Wystarczyło kilka wystąpien w mediach, kilka tekstów, kilka spazmów zniechęceń elusive elektoratu, by poszło im wszystko.
              • elwer-pancerfaust44 Re: PO - PiS - konserwatyzm 20.09.08, 21:46
                WeltAnschauung moderne jest obcy i najgrożniejszy właśnie dla takich
                liberałów(PO)i takich konserwatystów(PiS).Bo jeżeli głównymi centrami ich myśli
                są Dziwisz i Rydzyk,to ich polityka jest jak Zahnprothese.
                • martin.slenderlink Re: PO - PiS - konserwatyzm 20.09.08, 22:16
                  Jeżeli jest jak mówisz, a obydwie wymienione postaci to jedyne prężne ośrodki mysli politycznej mogacej przyjąć się w Polsce i alternatywnej wobec siebie, to cofam wątpliwości dotyczące dwupartyjnego systemu. Chociaż cięzko mi sobie wyobrazić wewnętrzną wojnę w ramach katolickiej myśli społecznej. Nalezałoby jakąś reformację przeprowadzić.
                  • elwer-pancerfaust44 Re: PO - PiS - konserwatyzm 20.09.08, 22:21
                    NAJWYŻSZY CZAS!By pretendent do prezydenckiego stołka nie brał ślubu kościelnego
                    tuż przed wyborami prezydenckimi,po 20 latach tylko ze ślubem
                    cywilnym.Liberał(?)bierze ślub kościelny by zostać prezydentem?To ni pies ni
                    wydra,ni kalendarz ni klepsydra, taki liberalizm.
            • martin.slenderlink Re: PO - PiS - konserwatyzm 20.09.08, 22:05
              Tylko odróżniać się dla publiki. No to już poważny zarzut jest. To się zalicza już do naruszenia zasady odpowiedzialnej partii politycznej, która to istnieje po to, by bronić swoich racji w rywalizacji politycznej, a nie w zmowie z drugą istnieć i udawać, by trzymać naprzemienna władzę. Chyba, że mówisz o nieświadomym teatrzyku udawania rywalizacji.
              • elwer-pancerfaust44 Re: PO - PiS - konserwatyzm 20.09.08, 22:11
                O taką głupotę nie posądzam POPiS,że robią nieświadomie te jasełka.To jest
                polityczna gra,tylko prowadzona z dwóch centrów strategicznych.Czyli z Krakowa i
                Torunia.Ale to i tak jedna prowincja Watykanu.
    • mig_watch moj blog w dyskusji, dziekuje 20.09.08, 21:17
      Dobry wieczor,

Wlasnie widze (czytam) blog, ktory prowadze (do spolki z kolega) stał sie w
      jakiejs mierze przedmiotem dyskusji na tym wątku. Dziekuje forumowiczom i
      zapraszam na marekmigalskiwatch.blox.p, czyli Marek Migalski rozłozony na
      czynniki pierwsze :-)

Cholera, to chyba nie spamowanie??
      • martin.slenderlink Re: moj blog w dyskusji, dziekuje 20.09.08, 21:19
        Spam, jak pieron. Ja na miejscu uczestników dyskusjona lub nawet dotychczasowych odwiedzaczy bloxa dał se siana.
    • haen1950 Migalski? 20.09.08, 22:11
      Facet ciągle zapowiada deszcz, jak przyleje, to wtedy pełno go w
      mediach - miałem rację!- krzyczy. Taki z niego meteorolog.

Naukowe analizy wg ubiegłowiecznych mędrców tracą szybko sens przy
      tym absurdalnie wielkim postępie szybkości przepływu informacji. Po
      prostu, ludzie popierają tych, którym w danej chwili wierzą i ufają,
      bez specjalnej refleksji, intuicyjnie. Wykantowani odwracają się na
      zawsze. Klasyka podziału społecznego zanika, są raczej bardziej i
      mniej wykształceni, radzacy sobie w życiu i ofermy. No i socjal,
      oczywiście.

Wygrywa większość ten, kto potrafi umiejętnie pogodzić interesy
      różnych grup społecznych z interesem ogółu, czyli państwa. Klasyką
      jest tu polityka społeczna wg koncepcji platformy Tuska. Będą go
      popierać, dopóki będzie wzrost stopy życiowej, przy spadku wyplują
      przy najbliższej okazji.

Nie zawracaj sobie specjalnie główki klasykami. Odchodzą do lamusa.
      Nadchodzi społeczeństwo epoki medialnej.
      • elwer-pancerfaust44 Re: Migalski? 20.09.08, 22:25
        Tuskowi ani telewizja ani Boże nie pomoże gdy weżmie się za reformy,bolesne
        aczkolwiek konieczne.Polakom już od 45 roku wciskano bajki o świetlanej przyszłości.
      • martin.slenderlink Re: Migalski? 20.09.08, 22:28
        "Wygrywa większość ten, kto potrafi umiejętnie pogodzić interesy
        różnych grup społecznych z interesem ogółu, czyli państwa." Czy to się robi również intuicyjnie, czy to zaawansowana socjotechhnika XXI wieku? A jesli to zaawansowana socjotechinka XXI wieku dostosowana do społeczenstwa epoki medialnej (would you like to know more? kill da insect kinda stuff) to na czym konkretnie bazuje?
        "Nie zawracaj sobie specjalnie główki klasykami." Bardzo Cię przepraszam, ale wyjątkowo czuły jestem na patronizowanie w rozmowie ;). To mój arbitralny czynnik ludzki.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka