Dodaj do ulubionych

casting Metropolis i WindaLift.

20.10.04, 22:26
w warszawie te dwie agencje co tydzien maja casting. dostalem się, chcą ze mną współpracować, czy to nie jakaś sciema na sciagniecie kasy przy robieniu portfolio????
Obserwuj wątek
    • dorala Re: casting Metropolis i WindaLift. 20.10.04, 22:54
      Zdecydowanie tak. Ja byam z dzieckiem na castingu w Metropolis. Pani prosila o
      telefon nastnego dnia,zeby dowiedziec sie czy chca wspolpracowac. Oczywiscie
      chcieli, ale pojawila sie kwestia profesjonalnych zdjec. Bez tego oczywiscie
      ani rusz. A ja, o naiwna, zgodzilam sie i zostalam skierowana do takiej niby
      szkoly w AL. Promienistych. 300 zeta wyjete z kieszeni. Dostalam zdjecia wiec
      niby wszystko jest w porzadku, ale pani obiecywala sie odezwac, szukac zlecen,
      a do tej pory sie nie odezwala (od stycznia 2004), i nie mam zludzen, ze bedzie
      inaczej. Uwaga pani zmienia numery komorek, zglasza sie komunikat, ze telefon
      wylaczony itd. Radze poszukac gdzies indziej tanszych zdjec i agencji, ktore
      nie probuja wuludzic pieniedzy w tak zawoalowany sposob. Sorry wcielo mi
      polskie znaki. Dorota
      • siostra_maria Re: casting Metropolis i WindaLift. 15.12.04, 20:34
        Dzieki!!! normalnie ratujesz mi skore!
    • scout666 Re: casting Metropolis i WindaLift. 22.12.04, 21:17
      Myślę, że mogę wam pomóc w sprawie niespełnionych marzeń. Od kilku lat zajmuję
      się pozyskiwaniem ludzi do reklam, organizowaniem castingów i zatrudnianiem
      modelek, poprostu jestem ,,scautem,, (tak nazywa sie osobę, która wyszukuje
      ciekawych ludzi do pracy w modelingu) Znam prawie wszystkie Agencje w Polsce i
      niemało za granicą, dlatego myślę, że mogę nazwać się ekspertem w tej
      dziedzinie. W pierwszej kolejności muszę stanowczo zaprzeczyć stwierdzeniu, że
      wykonanie portfolio modelce to wyrzucone pieniądze i jakieś naciąganie na
      koszty biednych ludzi. Otóż z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że PORTFOLIO-
      BOOK JEST NIEZBĘDNE do podjęcia jakiejkolwiek pracy w modelingu. Dotyczy to
      pracy dla modelki, fotografa, stylisty itd... Jest kilka bardzo znanych i
      prężnie działających agencji modelek, które same wykonują profesjonalną sesję
      zdjęciową (koszt od 1000pln do 5000pln)za którą modelka zapłaci po otrzymaniu
      pierwszego zlecenia. Sama nic nie inwestuje, ale jest związana z agencją bardzo
      rygorystczną umową. (kontraktem) Tak jak już wcześniej wspomniałem takich
      agencji w Polsce jest niewiele, wprost proporcjonalnie do profesjonalnych
      modelek. Castingi organizowane są bardzo często, ponieważ jest bardzo trudno
      znaleść dobrą modelkę, mniej więcej na sto osób dwie nadają się na modelki,
      pięć na fotomodelki i dziesięć na hostessy, a reszta do chirurga plastycznego.
      Bardzo dobre modelki natychmiast trafiaja za granicę do prestiżowych agencji i
      tam zarabiaja gruby szmal, ponieważ tutaj firmy odzieżowe i
      projektanci ,,klepią biedę,, Właśnie ostatnio widziałem pokaz znanego
      projektanta, Pana Hanaoki, który zatrudnił nie modelki, tylko
      jakieś ,,potwory,, skradzione ze świątecznej promocji. Wiele razy byłem
      zaproszony na jakieś castingi, konkursy i nabory i pomimo tego, że jestem
      przerażony jakością kandydatek na modelki, to jednak uważam , że przeciętna
      dziewczyna, która ma dobre fotki może dostać jakąś ciekawą pracę, jako
      fotomodelka lub hostessa. Jedyną szansą dla przeciętnej dziewczyny to zrobienie
      dobrych zdjęć i pozyskanie przeciętnego zlecenia. Nie zastanawiajcie się czy
      zrobić porfolio, ale gdzie i za jakie pieniądze, ponieważ jakość zdjęć w
      stosunku do ceny jest najistoniejsza. Usłyszalem tutaj o cenie 300pln za
      porfolio, ha, ha... Zwróćcie jescze uwagę na to jaki profil ma agencja.
      Zapytajcie czy firma do której przyszliście na casting to; agencja modelek,
      agencja castingowa, czy agencja reklamowa, a może to fotograf lub jakieś
      studio fotograficzne. Agencja reklamowa chętnie zatrudni przeciętną dziewczynę
      do jakiejś reklamy albo filmu lub sesji zdjęciowej. Agencja castingowa zajmie
      się pośrednictwem w pozyskaniu jakichś zleceń, a agencja modelek wszystkich
      chętnie wyrzuci za drzwi i podpisze kontrakt tylko z jedną dziewczyną. Nie chcę
      tutaj oceniać jakości wspomnianych wyżej agencji, ponieważ znam tylko WINDĘ
      LIFT. Widziałem ostatni pokaz mody z udziałem ich modelek i muszę powiedzieć,
      że jak na nową agencję to nieźle!
      Pozdrawiam, i do usług! Scout.
      • carolina80 Re: casting Metropolis i WindaLift. 26.12.04, 01:12
        Ja tez, wraz z przyjaciolka, bylam na castingu organizowanym przez winda lift.
        Najbardziej zaskoczyl nas fakt, ze obydwie znalazlysmy sie w grupie 8
        najlepszych osob! my uslyszalysmy z kolei o portfolio za 600pln, robionym
        przez - nazwiska nie pamietam- fotografa z Cosmopolitana. Gdy oznajmilysmy, ze
        nie mamy na to teraz kasy, uslyszalysmy o super ofercie specjalnie dla nas- 300
        placimy od razu, 300 bedzie odjete od pierwszego zlecenia. Ostatecznie
        zrezygnowalysmy.
        Scoucie, ja nie podwazam Twojego zdania, moze faktycznie pokaz mody z udzialem
        modelek z windy lift byl ok? moze portfolio daloby mi jakies szanse? pomijajac
        juz fakt, ze obydwie "bylysmy super", ze zdjecia mialy kosztowac, zniechecila
        mnie rowniez ich strona w necie - stale "under construction" i opowiesci
        kolezanki, ktora rowniez miala (w innej agencji) oddac przy pierwszym zleceniu -
        zlecania byly niestety promocjami w marketach.
        Mam nadzieje, ze osoby ktore sie zdecydowaly na wspolprace z ta agencja nie
        beda zawiedzione.
        Swoja droga, jesli jestes w tej branzy, to czy mozesz polecic jakies warte
        uwagi agencje fotomodelek, ewentualnie statystow?
      • miauuu1 Re: casting Metropolis i WindaLift. 27.12.04, 19:27
        co ty pleciesz czlowieku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        najpierw piszesz ze znasz wszystkie agencje w polsce potem stwierdzasz ze
        jednak tylko windel. co to za granda ta agencja jak rowniez agencja metropolis
        to jeden wielki szwindel. dziewczyny ktore tam trafiaja albo chca sie
        dowartosciowac albo sa tak glupie ze zgadzaja sie na to swinstwo ktore im
        robia, wyciagajac od nich kase. Kasa ta ma byc przeznaczona na portfolio - i
        owszem robi sie im zdcjecia w ciagu godziny ew. dwoch. Robi to nie
        profesjonalny fotograf ale amator, ktory po prostu moze korzystac ze studia i
        jest wyposazony w aparat. Niestety to nie Gudzowaty. Wiec dobrych zdjec nie
        robi. Zdjecia z takiej sesji nie nadaja sie nawet do podtarcia.... Praktycznie
        z kazdej sesji mozna wziac 1 zdjecie do portfolio. Chyba ze macie do czynienia
        z profesjonalistami.
        Jesli ktores z was dziewczyny/chlopaki czujecie ze macie warunki do tego aby
        byc statystami, brac udzial w pokazach mody itd. zgloscie sie do agencji
        ktorych nazwy sa warte wymowienia (gudejko czy orange itd.) nie sugerujcie sie
        koniecznie tymi ktore wymienilam. Ale w porównaniu z wczesniej wspomnianymi te
        dbaja o swoich modeli/modelki. pozdra
        ps. sama robie zdjecia wiec raczej nie plote od rzeczy.
        • scout666 Re: casting Metropolis i WindaLift. 31.12.04, 13:24
          Hm? Wydaje mi się, że opinie na temat agencji modelek są bardzo subiektywne.
          Tak jak opinie na temat jakości zdjęć, ale z tego co wiem w ,,Windzie,,
          zdjęcia robi Wojciech Wełnicki (czołowy fotograf magazynu ELLE), dlatego nie
          ośmieszaj się, bo czasami ktoś tutaj czyta listy. Jeżeli wczytałabyś się
          uważniej w mój wcześniejszy tekst, to zobaczyłabyś, że mamy podobne zdanie na
          temat usług w modelingu. Jeżeli jakaś ,,Metropolis,, wykonuje kiepskie fotki,
          to znaczy, że po pierwsze robi to za 200 albo 300pln, po drugie modelki, które
          tam przychodzą nie mają szans w ,,orange,, i po trzecie jeżeli dziewczyna lub
          chłopak, który nadaje sie jedynie na statystę ma inwestować więcej pieniędzy i
          robić sobie sesję modową, to ani jemu, ani agencji taka inwestycja się nie
          zwróci. Jeżeli chodzi o dobre traktowanie dziewczyn przez agencje, to chyba
          nigdy nie byłas na castingu u ,,gudejki,, Bałagan organizacyjny, dziewczyny z
          mamuśkami czekaja po pięć godzin po to żeby dowiedzieć się, że np. casting jest
          odwołany. Wynagrodzenie za udział w reklamie TV (cały dzień pracy) panny
          dostają 60pln, itd... dbają o swoich modeli/modelki?
          Życzę Ci powodzenia w ,,robieniu sobie zdjęć,, i nie naśladuj Pana Gudzowatego,
          bo on nie fotografuje mody tylko pejzaże.
          Pozdro! scout.
          • miauuu1 Re: casting Metropolis i WindaLift. 14.01.05, 13:24
            zgadza sie kazdy ma inne zdanie, praktyke itd co do tego typu agencji, co tyczy
            sie rowniez innych aspektow zycia. Rzeczywiscie Wojtek robi zdjecia, ale raz w
            miesiacu!!!!!!!!! Zdjecia sa wykonywane w piatki i soboty kazdego tygodnia
            (chyba ze cos nawali). Nie osmieszam sie, poniewaz moja wiedza na ten akurat
            temat jest praktycznie 100%. Metropolis robi fotki za 500 zl z czego fotograf
            dostaje 100 zl. Zgadza sie modele nie maja szans w orange - napisalam to po
            to, aby ludziska zastanowili sie, czy czasem warto sie osmieszac, robic sobie
            nadzieje itd... a moze lepiej pogodzic sie ze swoim wzgladem i nie robic z
            siebie debila??? Nie uwazasz??? Ponadto, po cholere placic 500 - po to zeby
            znalezc sie na kiepskiej stronie internetowej, wsrod innych ludzi... tylko po
            to.... poniewaz szefostwo tej agencji nie zorganizuje tym ludziom pracy!!!!!!!!
            Oni chca tylko wyciagnac od tych nich kase!!! (ale to chyba oczywiste dla
            ciebie?)
            Co do wynagrodzenia hehehehe to metropolis ma sklonnosc do organizowania pracy
            dla swoich modelek, tyle ze za darmo. Wyglada to tak: przyjdz na pokaz, nie
            dostaniesz kasy, ale bedziesz miec zdjecia do portfolio hehehehe...taki tekst
            powtarza sie namietnie.
            Co do Guzowatego to chyba nie zrozumiales, moj drogi hehehehe, chodzilo mi o
            to, ze majac super aparat kazdy moze robic super zdjecia - tyle ze nie kazdemu
            to wychodzi...a to aluzja do fotografa tej agencji.

PS. Zdjecia robione w studio Wojtka trafiaja do metropils i do windyl.

pozdro miauuuu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka