Dodaj do ulubionych

mecze Gryfa

09.08.08, 18:45
Mam bardzo poważne pytania do władz Gminy i organizatorów meczów Gryfa:
1. Kto jest odpowiedzialny za zabezpieczenie meczu pod względem
bezpieczeństwa, ładu i przestrzegania norm prawnych
2. Czy na imprezach sportowych można spożywać alkohol

Właśnie wróciłem z meczu otwarcia Gryf-Michałowo. Mecz pod względem sportowym
ok. Jest tylko jedno "ale" - zachowanie kibiców. Pijani, szarpiący się miedzy
sobą głupole. W rękach co drugiego młodego człowieka piwsko, 14-15 latkowie
żłopiący browar, przekleństwa, przekleństwa, przekleństwa a wszystko w
obecności kilkuletnich dzieci zabieranych ochoczo przez rodziców na ten pseudo
spektakl. Nikogo to nie razi?
Panie i Panowie radni, może zamiast instalacji oka Wielkiego Brata
przeznaczylibyście fundusze przeznaczone na inwigilację mieszkańców Gródka na
propagowanie naprawdę zdrowego życia, edukację młodzieży związaną z
niebezpieczeństwem spożywania środków odurzających (taką z prawdziwego
zdarzenia).
A może zostawimy to w spokoju bo wszyscy piją i nikomu to nie wadzi, więc
niech kilkuletnie dzieci zaczynają się uczyć już teraz jak należy się
zachowywać na takich imprezach i wobec siebie?
Odpowiedzi nie oczekuję bo chyba nikt nie czyta tego forum ale mi trochę ulżyło.
A szczytem wszystkiego było zachowanie ledwie trzymającego się na nogach J.J.
Obserwuj wątek
    • jan381 Re: mecze Gryfa 09.08.08, 19:51
      ile gołebi straciło skrzydełka
    • czacza100 Re: mecze Gryfa 09.08.08, 20:56
      1.Awans drużyny seniorów do IV ligi wiąże się z koniecznością spełnienia wymogów
      licencyjnych. Większość z nich dotyczy stadionu
      *Wymagania w stosunku do klubu, który występuje w rozgrywkach IV ligi są
      identyczne jak w przypadku klasy niższej: dwóch zawodników młodzieżowych do 21
      lat na boisku, minimum dwie własne drużyny młodzieżowe, uprawnienia
      trenersko-szkoleniowe trenera (minimum klasy II)
      *Pozostałe wymogi dotyczą obiektu, na którym odbywają się mecze:
      - Czwartoligowe wymogi licencyjne wymagają trwałego ogrodzenia zewnętrznego
      obiektu, jak i ogrodzenia boiska (pola gry), minimum 200 indywidualnych miejsc
      siedzących, minimum 200 stałych siedzisk dla widowni
      -Obiekt powinien mieć także wydzielony sektor dla kibiców gości i miejsca dla
      pojazdów. Szatnie i toalety dla zawodników i sędziów, wyposażenie obiektu w
      tablicę i regulaminy, a także wydzielone przejście dla sędziów i drużyn,
      zadaszone boksy dla zawodników rezerwowych , oznakowanie punktu sanitarnego,
      zabezpieczenia noszy i noszowych, obowiązek nagłośnienia obiektu i posiadania
      spikera
      . Podobnie jak w klasie niższej klub powinien wyznaczyć kierownika ds.
      bezpieczeństwa.

2.Jeśli chodzi o spożywanie alkoholu zdecydowany ZAKAZ. Zbulwersowany jestem tak
      samo jak Ty przekleństwami, ale gęby nikomu nie zatkasz (ilu ojców "dopingowało"
      zespół przy swoich własnych dzieciach, więc o czym tu pisać)

• jaro1999 Re: mecze Gryfa 10.08.08, 07:58
        Więc ponawiam pytanie: czy władze klubu (Gminy) mają instrumenty i chęć aby to
        zmienić czy zostawiamy wychowanie dzieci chamom na trybunach?
        A teraz uwaga do Rady Gminy: zamiast podejmować decyzje np. co do kamer może
        najpierw si zastanowić. Czy usytuowanie kamer naprawdę poprawi bezpieczeństwo? O
        jakim bezpieczeństwie mówimy? Ja nie chcę być inwigilowany. Czy jesteście pewni,
        że zapisy z kamer nie zostaną wykorzystane np. do szantażu? Uważam że jest to
        ograniczanie swobód obywatelskich!!! Czy może usytuowanie kamer ma podnieść
        "prestiż" miejscowości? - popatrzcie ONI KAMERY MAJĄ!!! To tak jak nadanie praw
        miejskich Krynkom - zadupiem było i zadupiem zostanie bez względu na to czy się
        będzie nazywać miasto wieś czy gorod...
        Tak, zainstalujemy kamery i będziemy patrzeć w telewizorkach jak chamstwo chla,
        przeklina i tłucze się dla chwały dzieciaków - przecież oni muszą to umieć
        • jaro1999 Re: mecze Gryfa 11.08.08, 16:50
          Taaa..., tak jak się domyślałem, zainteresowanie tematem prawie zerowe. Mało
          ważne sprawy...
          A jak dołożę wójtowi i poprę jakąś kandydaturę to się rozpęta dyskusja!
          • razdwaosiem Re: mecze Gryfa 12.08.08, 22:20
            Panie Jaro1999 popieram pana w calej rozciąglości przyklad picia piwa , daje sam
            pan przewodniczący rady gminy i inni notable . Mam pomysl z ukruceniem pijaństwa
            podczas meczów . Do lasu na basowiszcze nie wpuszczają porządnych , nietrzeźwych
            ludzi strażacy gródeccy , przecież można postawić dwóch strażaków przy bramce i
            skontrolować mlodzież a także będących pod wplywem alkoholu na mecz - niech
            stoją pod siatką jak szympanse w ZOO . Kamery już mamy w sklepach to chyba
            wystarczy . DZiwimy się , że mlodzież przeklina a gdzie oni mają się nauczyć
            kultury ?.. Dom kultury - zamknięty , a otwarty Kiler i Promyk a tam wiadomo
            jaki jest tam język "urzędowy". Bylem świadkiem jak na lekcji wfu grali w pilkę
            sypaly się przekleństwa na jedenastą literę alfabetu a pani nauczycielka stala
            daleko w koncie i udawala , że nie rozumie po Polsku , co na to dyrekcja ? Co
            mamy daleko sięgać z wychowaniem , kiedy z gimnazjum policja zabiera pijanych
            nastolatków . Nasz wójt jest zapalonym kibicem ( chwala mu za to ) jest na
            każdym meczu i co na to ? on i radni na czele z pedagogiem Kuźmickim którego
            interesują kamery a nie wychowanie 0 on chce lapać a nie wychowywać , pozatym na
            meczu gdzie jest kilkaset osób nie widzialem nigdy policjanta w mundurze ..
          • pris12 Re: mecze Gryfa 13.08.08, 09:11
            Oczywiście dużo zależy od takiej imprezy jak Siabrouskaja Biesieda ale zależy
            także od wychowania w domu czy tam rodzice niezaczęsto piją i jak dzieci są
            nauczone.A co do brzytkich słow to sie nic nie poradzi bo dzieci slysza je w
            domu szkole od starszych kolegów ale na meczach powinno cos sie z tym zrobic bo
            to przynosi naszej gminie wstyd.:)
    • razdwaosiem Re: mecze Gryfa 12.08.08, 22:26
      Jak można mówić o wychowaniu w trzeźwości , kiedy na Siabrouskaj Biesiedzie co
      pięć metrów byl usytuowanie nalewak z piwem ? widać bylo pijanych rodziców ,
      dziadków , i obok siedzących dzieci i wnuków , babcie też byly zawiane / taka SB
      zalatwi wychowanie w trzeźwości na caly rok do następnej SB a po kilku takich
      biesiadach stajemy się alkoholikami i zabraknie miejsca w na AA w budynku
      przedszkola . Zbulwersowal mnie fakt , gdy wystąpily dzieci z Prawoslawnej
      szkoly wraz z prymakami i spiewaly piosenkę Halu moja Halu gdzie w treści jest
      prywiazali , padpalili Halu .chyba treść tej piosenki skąd inąd ladnej
      szczególnie w wykonaniu zespolu Prymaki nie pasowal wogóle do wieku dzieci , kto
      na to pozwolil ?
      • jaro1999 Re: mecze Gryfa 14.08.08, 04:59
        Nie jest moim zamiarem rozmowa o prohibicji, proszę zwrócić uwagę, że impreza w
        Boryku ma w swojej nazwie "biesiada". Nie pochwalam oczywiście upijania się bez
        względu na okoliczności, próbuję tylko zwrócić uwagę na to, że normy i przepisy
        prawa nie są egzekwowane tam, gdzie powinny być. Jestem przerażony natomiast
        skalą pijaństwa wśród młodzieży i brakiem widocznej reakcji u dorosłych. W
        naszym społeczeństwie pokutuje niestety pogląd, że alkohol nie szkodzi (jakże
        częste są "zalecenia" lekarzy - 50 gram dziennie; jak często jesteście świadkami
        sytuacji gdzie rodzice pozwalają "spróbować" kilkuletniemu dziecku wina czy
        piwa... Co groźniejsze, ludzie (a przede wszystkim młodzież) upijają się w tej
        chwili piwem sądząc, że spożywanie słabszych alkoholi nie grozi uzależnieniem.
        Przerażony też jestem agresją jaka wręcz emanuje od ludzi. Nawet na różnych
        forach internetowych. Gdzie jest do cholery te chrześcijańskie wychowanie,
        miłosierdzie itp., itd...?
        Przepraszam za dygresję. Wracam do głównego tematu i pytania: Czy zmieni się coś
        podczas meczów Gryfa? A może po prostu zakazać wstępu osobom nieletnim? To dobre
        wyjście, chyba nawet lepsze niż pomysł kamer na ulicach.
        • czacza100 Re: mecze Gryfa 14.08.08, 08:52
          Co za pomysł "zakazać wstępu osobom nieletnim na mecz". Może pozamykać dzieci i
          młodzież w domu. Jeszcze takiej głupoty nie słyszałem.
          • jaro1999 Re: mecze Gryfa 14.08.08, 20:06
            Przedstawiam różne głupie pomysły do wykorzystania przez Radę itp., może któryś
            chwyci?
            • alojzy_nie_zdazy Re: mecze Gryfa 16.08.08, 16:20
              Popieram pomysl razdwaosiem w sprawie wykorzystania strażaków na meczach Gryfa .
              W calym kraju strażacy są wykorzystywani nie tylko do gaszenia pożarów ale do
              świąt religijnych wraz ze sztandarem i zabezpieczeń pielgrzymek . Dlatego też
              równie dobrze mogą zabezpieczać porządek na meczach w Gródku .
    • wladzadoroboty1 Re: mecze Gryfa 16.08.08, 18:50
      Witam,
      POPIERAM! Popieram wszelkie uderzenia "piescia w stól- DOSC".
      Czas najwyzszy aby ludzie mówili glosno i wyraznie co ich zdaniem trzeba zmienic i za co sie wziac w pierwszej kolejnosci- to mieszkancy gminy powinni decydowac na co winni poswiecac czas pracy pracownicy gminni. To MY im placimy i to MY powinnismy wymagac! Dlaczego nie mamy wplywu na to jak wyglada miejsce w którym zyjemy i wychowujemy dzieci?
      Z innej beczki napisze, ze moim zdaniem gmina powinna organizowac aktywne konkursy róznego typu aby:
      1) zblizyc ludzi do siebie
      2) zmobilizowac mlodziez i zajac przygotowywaniem sie do zawodów ( nawet gdyby mial to byc wyscig w workach ;)
      3) zmobilizowac ospala ludnosc do odnawiania czesci swoich posesji widocznych z glównych ulic gminy. (Ludzie uzyjcie kolorów!)
      Tak jak napisales malo kogo obchodza tego typu tematy- a szkoda.
      Pozdrawiam
      • pris12 Re: mecze Gryfa 16.08.08, 19:30
        U nas to ludzie sie łącza przy wódce na Biesiadzie lub Dniach Gródka:)
    • footballfans Re: mecze Gryfa 24.03.09, 14:14
      jaro1999 czy ty jestes jakis poje*any czy co ?? jak nieletni nie beda chodzic na mecze to kto ci bedzie chodzil stare dziadki?? zastanow sie co mowisz
      • jaro1999 Re: mecze Gryfa 27.03.09, 00:20
        Dziękuję za diagnozę ale odbiega ona chyba bardzo mocno od stanu faktycznego...
        Czy nie widzicie ludzie ironii z jaką o tym pisałem?
        To taki sam głupi pomysł jak fotoradar czy kamery ale jak widzę niektórzy nie
        rozróżniają absurdu od rzeczywistości...
        Aha a jak to jest z chóralnymi okrzykami kiboli np. na meczu z KS Michałowo (i w
        wielu innych przypadkach): "Michałowo wypier...lać". To do q...wy nędzy z kim
        wtedy będą grać nasi zawodnicy? "Monty Python" i "Miasteczko Twin Peaks" w jednym...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka