mala9955 06.05.09, 20:02 Co sądzicie o tym gdy dziadek szykuje eksmisję swoim wnukom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beatagiegiel Re: eksmisja 06.05.09, 20:36 Czy sa jakieś ku temu powody? Dlaczego on to robi? Odpowiedz Link Zgłoś
mala9955 Re: eksmisja 06.05.09, 21:52 trudno mówić o powodach, gdy wnuki mają po naście lat, chyba że zemsta lub zawiść. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro1999 Re: eksmisja 10.05.09, 08:40 Nic nie dzieje się bez przyczyny. Szczególnie jak się ma naście lat... Odpowiedz Link Zgłoś
mala9955 Re: eksmisja 10.05.09, 20:11 Przyczyna tkwi zupełnie w czym innym. "Dziadziuś" chce się pozbyć synowej. Nie dość, że jego synek zostawił ją z dwójką dzieci a z płaceniem alimentów bywa różnie to teraz chcą wogóle "dobić" dziewczynę. Odpowiedz Link Zgłoś
tarpanj023 Re: eksmisja 13.05.09, 07:28 czy tym dziadziusiem jes moze ojciec ryżyk- tak mowią w Gródku, jeżeli tak to współczuję Odpowiedz Link Zgłoś
mala9955 Re: eksmisja 13.05.09, 15:19 Skojarzenia są super trafne - gratuluję. Chociaż poruszając ten temat nie chodziło mi o osoby a raczej o sam problem. Jak to jest z moralnością osób, które o tej moralności tyle przecież mówią. I mówią też o milości do bliźniego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
haradok12 Re: eksmisja 13.05.09, 18:07 Wątpie w to że ks. Mikołaj eksmitowal by swoja synowo ot tak! Z tego co mi wiadomo dom w któym mieszka pani Joanna jst własnością parafialną wiec moze baciuszka jako tesc jej tego nie robi tylko jako proboszcz i administrator parafii. Choć nawet w to wątpie ze wogole eksmituje...A do tego kapłan jest aby naprowadzac ludzi na dobra droge i poczuczac, taka jest jego rola. Odpowiedz Link Zgłoś
obie-ktyw Re: eksmisja 14.05.09, 20:07 Nie rozumiem w jakim celu zaczyna się taki temat na forum???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ja.zunia Re: eksmisja 14.05.09, 20:59 Jak to w jakim celu. Żeby wszyscy się dowiedzieli, kto prawi mam kazania. A czy drodzy forumowicze wiedza, że nasz "ryżyk" chce pozbawić swoją synową pracy w szkole. Był w tej sprawie już u p. dyrektor gimnazjum. Czy moralne jest pozbawianie własnych wnczek środków do życia. Chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro1999 Re: eksmisja 14.05.09, 21:06 Niemoralne i niezgodne z naukami jakimi próbują nas raczyć ci goście w czarnych mundurkach jest wiele rzeczy... A motłoch niech im wierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
obie-ktyw Re: eksmisja 14.05.09, 21:22 Ale po co "włazić z butami" w czyjeś sprawy rodzinne??? Odpowiedz Link Zgłoś
indygo9 Re: eksmisja 28.06.09, 16:45 a moze to jednak nie jest "włazenie "w cudze sprawy i podwórko tylko zdanie INNYCH LUDZI na jakis temat---obiektyw ie.Zaden kapłan nie jest osoba prywatną niezaleznie od religii a temat jest wazny niezaleznie od miejsca-kazda opinia w tym jest odbiciem tego jakimi jestesmy ludzmi, na ile jestesmy zobojetniali bądz cyniczni wobec tego co dla innego człowieka moze byc dramatem , zapetleniem i na ile jestesmy gotowi pomóc.To ,iz są poruszane własnie wazne tematy a nie tylko akcje pt "produkcja banalnych słow"stanowi nie tylko o tym iz test to temat do plotek ale o tym ile "człowieka jest w człowieku" Odpowiedz Link Zgłoś
razdwaosiem Re: eksmisja 28.06.09, 22:58 Zgadzam się z Indygo , że kapłan nie jest osobą prywatną lecz kimś szczególnym w danym społeczeństwie . A jeśli chodzi o włażenie w cudze sprawy , które poruszasz Ty i inni ludzie , to należy sprawę poznać z jednej jak i z drugiej strony , a potem wydawać wyrok . Nawet przestępca ma prawo się bronić . W sprawie eksmisji ja nie widzę żadnego dramatu a sprawa ta należała do rozdmuchanych . W sprawie pomocy nikt na forum nie zaproponował żadnej pomocy . Po upadku PRL ludzie stali się zobojętniali na cudze krzywdy . Stali się zamknięci we własnych domach i zamknęli się ze swoimi problemami w domu ale chętnie widzą innych bliźnich którym dzieje się krzywda a oni rzekomo starają się tą krzywdę naprawić . Odpowiedz Link Zgłoś
indygo9 Re: eksmisja 29.06.09, 23:53 To co tu wystukałam na klawiaturze wczesniej to była tylko riposta co do wyrazonego zdania kogos o nicku obiek-tyw .Odnosząc się tylko do tego co napisałes razdwaosiem iz "nawet przestępca ma prawo sie bronic"-no cóz -masz słusznosc:)))).Co do innych Twoich opinii polemizowałabym.Nie wydałam tu zadnej opinii na temat jakiejkolwiek konkretnej osoby ani tez konkretnej personalnej sytuacji z bardzo prostej przyczyny -nie znam tematu. Natomiast ogólnie uwazam iz jesli ktos zachowuje sie podle wobec innego człowieka to nijak i w niczym nie zasłania go i nie zwalnia z odpowiedzialnosci moralnej chociazby/innej tez/ to, iz nosi jakąkolwiek szate nawet kapłana . A jesli jednak jest to szata kapłana i jest w roli przewodnika duchowego to nie moze działac wbrew dekalpgowi i morale tym bardziej/dłuzsza dyskusja/. Zaskakuje lekko to Twoje stwierdzxzenie iz grzechem jest mowienie tak czy siak o kapłanie-grzechem i podłoscia jest wógole/!/ gadanie i szukanie tanich sensacji w zyciu innych ludzi -jesli li tylko jest to interesowne , tanie gmeranie na cudzym podwórku niosące znamiona plotki a nie zwykłego zatroskania dotkniętego zrozumieniem i chęcią pomocy w znalezieniu rozwiązania.Plotką i gadaniem o blizszych i dalszych sąsiadach zwykle zajmują sie Ci którzy w tak banalny ,płytki sposób chcą odwrócić uwagę od własnych problemów i dotknąć złudzenia chwili iz są jednak kims lepszym/tylko chwili-bo zasługują na politowanie/. Zdumiewa,ale to stara psychologiczna prawda .Dziwi mnie bardzo polemizowanie na temat wiary bądz jej braku-nikogo nie powinno interesowac czy ktos jest mniej , bardziej czy w ogole niewierzący , bądz tez w co , kogo i jak wierzy. Istotniejszym jest chyba to jakim jest człowiekiem i daje tym samym swiadectwo o sobie.Wypowiadanie nonsensownych opinii -bardzo ogólnych bez wsparcia tego konkretnymi przykladami uzasadniającymi akurat czyjes zdanie jest zwykłym gadaniem i nikogo to nie stawia na pozycji osoby bardziej swiatłej , mądrzejszej czy tez lepszej. Nie zgadzam się tez z tym iz jako ludzie zobojętnielismy na cudze krzywdy:).Myslę ze moze stalismy sie mniej ufni i pogubieni w tym zapędzonym , goniącym na złamanie czegos tam i nmiej wiadomo dokąd swiatu.No cóz materia bywa przytłaczająca ale wierzę iz nie jest silniejszą od tego co sie zwie duchowoscią i chyba warto pamiętac iz ten człowiek obok nas nie jest ani gorszy ani lepszy , moze gorzej tylko sobie badz lepiej radzi na tym swiecie a moze potrzebuje naszego wsparcia wlasnie teraz.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
obie-ktyw Re: eksmisja 14.05.09, 21:26 ... bo najlepiej dostrzegać błędy innych, a zapominać o swoich.... Odpowiedz Link Zgłoś
ja.zunia Re: eksmisja 15.05.09, 17:25 To nie jest włażenie w czyjeś sprawy. To interesowanie się krzywdami jakie wyrządza się innym ludziom. Znanym nam pośrednio lub bezpośrednio. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro1999 Re: eksmisja 15.05.09, 20:08 Otóż drogi (droga) cubas4 bardzo się mylisz. Ksiądz to ksiądz i z błędami ludzkimi nie może mieć nic do czynienia. Przecież to ON (ksiądz) wytyka innym ich błędy i wskazuje drogę (cha cha cha)!!! Czyli cubas4 pochwalasz hipokryzję czarnych? ON może ale Ty nie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ebbe2 Re: eksmisja 15.05.09, 20:39 Nie wiem czy poruszając ten temat na forum Gródka pomożemy p.Joannie. Obawiam się, że wręcz odwrotnie. "Ktoś" może to źle zinterpretować. Napewno pomocą byłoby gdybyście podpowiedzieli p. Joannie o możliwości wynajęcia mieszkania lub kupna mieszkania tutaj na terenie Gródka. Bo na 90% musi znaleźć nowe lokum i to jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
tarpanj023 Re: eksmisja 15.05.09, 22:46 Nie można lokatora z dnia na dzień wyrzucić z mieszkania,nie jest to takie łatwe.Proponuję Google,pytanie,czy można zmusić lokatora do opuszczenia mieszkania?,i wszysto uważnie przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
razdwaosiem Re: eksmisja 20.05.09, 21:18 Ludzie , czyście oszaleli ?? co was obchodzą sprawy rodzinne ?.. to sa sprawy osobiste i nie wlazcie z brudnymi butami do czystej poscieli . Oficjalnie o żadnej eksmisji i pozbawieniu pracy pani Joanny nic nie wiadomo . Prosze nie wycierac swoich brudnych ust ksiedzem Mikolajem . Lokal zamieszkiwaany przez p. Joanne jest to tzw. "organistówka" - mieszkanie służbowe , przeznaczone dla wikarego , tudzież psalmisty , a jak wiadomo pani Joanna nie spełnia tych warunków . Najlepiej nie zaglądać do cudzych garnków kiedy w swoim jest pusto . Jeśli jesteś chrześcianinem postępuj w mysl słów Zbawiciela - " kto jest bez grzechu niech pierwszy żuci w nią kamieniem " , bo my w Gródku widzimy źdźbło w oku a w swoim nie widzimy gałęzi cierniowej . O pracy pani Joanny decyduje otrzymanie misji kanonicznej wydawanej przez biskupa diecezji - ABP. Jakuba i w tej sprawie nikt wiecej nie ma nic do powiedzenia . Odpowiedz Link Zgłoś
jaro1999 Re: eksmisja 20.05.09, 23:16 Wydaje mi się że ludzie nie oszaleli. Słusznie zauważają hm, niezbyt etyczne(nieetyczne, przepraszam ale mam problem z określeniem) zachowanie osoby, która uzurpuje sobie prawo do wskazywania zachowań złych i dobrych. Drogi(-a) "razdwaosiem" ksiądz, batiuszka czy wójt to nie jest osoba prywatna czy to się komuś podoba czy nie. W szczególności właśnie te osoby w czarnych mundurkach, ciskające w nas codziennie kamienie(tak, tak). Przecież mają dawać przykład, czyż nie? Myślę, że są już jednak tak bezczelni, że nie zwracają uwagi na swoje zachowania zupełnie odbiegające i sprzeczne z tym bla bla dla ciemnogrodu. Proszę, wiadomość z "pierwszej strony" wp.pl: wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Ksieza-i-zakonnice-gwalcili-dzieci---kardynal-ubolewa,wid,11145921,wiadomosc.html O, jest też jako pierwsza wiadomość w gazeta.pl wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6631343,Tysiace_dzieci_molestowanych_w_placowkach_Kosciola.html Odpowiedz Link Zgłoś
jaro1999 Re: eksmisja 21.05.09, 18:59 Przepraszam ale przykład sam się narzucił.Nie miałem zamiaru przytaczać żadnych przykładów. Po prostu wszedłem na wp i samo przyszło. Bardzo dobry przykład bo chodzi mi o hipokryzję czarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszy-groszek Re: eksmisja 22.05.09, 08:16 Was pogięło! o. M. nigdy by czegoś takiego swoim wnukom nie zrobił! nie zapominajcie, że jest jeszcze rada parafialna! Oni mają wpływ na decyzje księdza! Zapomnieliście, że jest biskup? A był ktoś kiedyś na religii i widział "pracę" tej pani? Więc nie oceniajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
razdwaosiem Re: eksmisja 01.06.09, 20:58 Szanowny "jaro" ty jesteś albo komunista albo z rodziny komunistów . Najprawdopodobniej nigdy nie byłeś w cerkiw. Prawda , że baciuszka jest osobą publiczną ale jest także i człowiekiem . Dziwię się bardzo , ze nasi forumowicze mają nieuzasadnione pretensje do o.Mikołaja a nie do jego syna Jurka . Zwracam się do was abyście nie używali słowa "ryżyk" w stosunku do o.Mikołaja. Chciałem przypomnieć jeszcze dla Jaro , że o.Mikołaj w swych kazaniach opiera się nie na własnych przemyśleniach moralnych lecz na pouczeniach św.Ojców , których ty na pewno nie znasz . Chcę przypomnieć , że o.Mikołaj nie jest władny w udzieleniu eksmisji z domu parafialnego ani z usunięcia pani Joanny ze szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro1999 Re: eksmisja 02.06.09, 22:14 Drogi razdwaosiem. zdefiniuj mi pojęcie "komunista" a wtedy spróbuję się do tej kwestii odnieść. Zaznaczę od razu, że nie boję się tej łatki przypiętej przez ludzi "czystych moralnie". Bardzo brzydko osądzać jest ludzi nie znając ich. Czy to jedne z pouczeń św. Ojców, które ktoś próbuje wprowadzić w życie? Oczywiście,że nie znam "św. Ojców" bo urodziłem się w XX w. a nie w czasach zamierzchłych..., tak więc nie mogłem poznać żadnego z nich osobiście, niestety. Co do cerkwi i przemyśleń moralnych. Przez długi, bardzo długi czas żyłem w kraju, gdzie wielu, naprawdę wielu księży przemieszcza się przy pomocy komunikacji publicznej, wielu z nich zapier... na roli aby utrzymać siebie i rodzinę. Byłem świadkiem jak ksiądz w metrze wyjął spod sutanny monetę i dał ten pieniążek żebrzącemu cudakowi. Drogi razdwaosiem, pracowałem przy remoncie klasztoru, a w soboty jeździłem tam z synem aby pomóc zakonnicom przy obejściu, (hodowały kury, kaczki, kozy, owce i inne cuda). Drogi razdwaosiem, żyłem w kraju, gdzie najważniejszym świętem jest Pascha, a liturgia w Wielką Sobotę to niezapomniane przeżycie nawet dla takich ludzi jak ja. Z drugiej strony, w tym samym kraju księża i zakonnicy kręcą lody wraz z członkami prawicowego rządu, działając ponad prawem, gdzie ksiądz był jednym z mózgów gangu narkotykowego. Ale też w kraju, gdzie premier rządu, swego czasu powiedział arcybiskupowi, żeby n nie wtrącał się do polityki, jak on nie wtrąca się do spraw kościelnych. Przeżyłem trochę w tym życiu i trochę widziałem. Mam też w związku z tym przemyślenia, swoje przemyślenia a nie przemyślenia innych, i te przemyślenia w różny sposób artykułuję. Podkreślam: to są moje przemyślenia a nie przemyślenia św. lub nie Ojców czy kogokolwiek. Co do władności lub nie o. Mikołaja: wydaje mi się, że sutanna otwiera bez wyjątku wszystkie drzwi i daje niestety nieograniczoną władzę we wszystkich dziedzinach naszego życia. Przypomniało mi się jeszcze, że w tym kraju komuniści mają 9-cio procentową reprezentację w parlamencie (ale jaja, nie?) Odpowiedz Link Zgłoś
razdwaosiem Re: eksmisja 16.06.09, 21:58 Drogi jaro . Będąc w Polsce nie widziałem Ciebie nigdy ani nikogo z Twojej rodziny w cerkwi . Być może będąc w Grecji natchnął Ciebie Duch Święty i stałeś się więżący a nie komunistą . Obrażanie duchownego , między innymi o. Mikołaja jest grzechem a obraza duchownego prawosławnego obraża wszystkich wierzących prawosławnych ale będę bardzo szczęśliwy jeśli jednak zostaniesz natchniony i zostaniesz prawdziwie wierzącym chrześcianinem , tego życzę Tobie i całej Twojej rodzinie Odpowiedz Link Zgłoś
jaro1999 Re: eksmisja 18.06.09, 18:35 Jeśli chcesz podyskutować na temat wiary i niewiary i moich motywów takiego a nie innego zachowania w stosunku do kościoła proponuję otworzyć nowy temat. Nie wiem w którym momencie obraziłem kogoś, w szczególności jakiegoś duchownego, proszę mi to uzmysłowić. Piękna figura logiczna o obrazie duchownego a zatem całej społeczności, piękna acz z gruntu rzeczy fałszywa. A co powiesz o obrażaniu uczuć NIEWIERZĄCYCH lub wierzących inaczej albo w innego boga? Aha a czy duchowny to już nie jest człowiek? "Niedotkniątko"? Zakaz krytyki i oceny? No, no, oby tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
wladzadoroboty1 Re: eksmisja 30.06.09, 14:35 Witam, czytam Twoje wypowiedzi od dluzszego czasu i mam nadzieje ze jeszcze dlugo bedzie mi dane je czytac. Jestes najrezolutniejszym uczestnikiem tego forum. Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro1999 Re: eksmisja 18.06.09, 20:52 I tak ładnie się trafiło a propos: tygodnik.onet.pl/32,0,28657,1,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś
razdwaosiem Re: eksmisja 26.06.09, 20:56 Szanowny Jaro , nie mam zamiaru z Tobą dyskutować dalej na temat wiary i niewiary , zeby odjac ten temat , nalezy znac kanony wiary od podszewki i zalozenia ateistyczne . Azeby zglebic kanony wiary nalezy byc wierzacym , co sadze , ze dla Ciebie jest z tym nie po drodze . W Gródku o.Mikolaj tez chetnie jezdzilby srodkiem komunikacji miejskiej lub mpk , gdyby tu byla . Jak wiemy duchowny jest szczegolnym "czlowiekiem" w tym przyznaje Ci racje . Z powazaniem Razdwaosiem Ps.Radze Ci wziac do poduszki homilie sw Sergiusza z Radoneza a nie Kapital Marksa , ktory tez jest niezly co na wlasnej skórze przekonali sie Rosjanie Odpowiedz Link Zgłoś
fioletowykot7 Re: eksmisja 05.06.09, 14:56 wszyscy czarni to złodzieje i oszuści, a na wiernych to tylko zbijają kase, ot co! Odpowiedz Link Zgłoś
razdwaosiem Re: eksmisja 28.06.09, 23:03 Fioletowykocie , chciałbym wiedzieć na jaką sumę czarni jak się wyrażasz oszukali . Ile co niedziela rzucasz na tacę ?? i może powiesz nam jaką kasą dysponują czarni i w czym Cię oszukali. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro1999 Re: eksmisja 22.03.10, 20:54 polecam: bi.gazeta.pl/im/0/7687/m7687420.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
hulajszczyk Re: eksmisja 24.03.10, 21:12 jaro1999 napisał: > polecam: bi.gazeta.pl/im/0/7687/m7687420.mp3 _________ A co to ma do tematu??? Odpowiedz Link Zgłoś
jaro1999 Re: eksmisja 25.03.10, 18:31 Jeżeli odsłuchałeś to włącz hm, wyobraźnię - obłuda i hipokryzja rządców dusz... Ale co to może mieć wspólnego z tematem - przecież u nas musi być inaczej! Odpowiedz Link Zgłoś