20.07.24, 18:35
Czy ktoś wie czy one się w pewnym momencie same wyniosą czy ta baza to już na stałe?

Gołąbki są już golebiowymi nastolatkami chociaż ewidentnie rodzic (?) jeszcze je karmi. Ostatnio awansowały na wyższą grzędę czyli barierkę. W ciągu dnia czasem sobie poleca ale na noc i część dnia wracają. Rodzic je odwiedza.

Już bym dokonała eksmisji ale jeśli odlecą same to mogę się jeszcze przemęczyć.

Myślałam że one po prostu odlecą z gniazda jak się nauczą latać ale jakieś włoskie się trafiły. Plan był taki że jak odlecą wyczyszczę i osiatkuje i nie będą miały gdzie wracać i właśnie nie wiem - czekać i one odlecą czy niestety będą potrzebować soft pusza?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Gołębie 20.07.24, 18:39
      Odlecą, a później wrócą. Gołębie wracają do miejsca gdzie się wykluły. uncertain
      • ichi51e Re: Gołębie 20.07.24, 18:41
        Mogą wracać siatki nie pokonają 💪
        • ichi51e Re: Gołębie 20.07.24, 18:43
          Myślę ze długo nie pożyją - za bardzo się przyzwyczaiły do widoku kociego pyska w szybie - stawiam że pierwsze spotkanie z kotem w naturze będzie ich ostatnim uncertain
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Gołębie 20.07.24, 19:19
            To czemu im to zrobiłaś?
            Nie mogłaś zasłonić, żeby kota nie widziały?
            • ichi51e Re: Gołębie 20.07.24, 19:26
              Jakos nie pomyślałam - ostatnio tak mnie naszło że wychowały się z kotem
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Gołębie 20.07.24, 18:40
      Poczekaj jeszcze trochę, skoro już tyle czekałaś. Jeśli je karmi, to jeszcze nie są całkiem dorosłe.
    • mava12 Re: Gołębie 20.07.24, 19:26
      >Myślałam że one po prostu odlecą z gniazda jak się nauczą latać ale jakieś włoskie się trafiły.

one jeszcze nie nauczyły się latać, to dopiero cwiczenia i nauka zdobywania pozywienia. Nie wiem jak u gołębi ale u bocianów, które obserwuję od lat, trwa to do połowy/końca sierpnia, kiedy to młode odlatują na dobre. Wczesniej to wyglada tak, jak piszesz, odlatują, przylatuja do gniazda, rodzice dokarmiają.
    • babcia47 Re: Gołębie 20.07.24, 23:55
      Gorzej jezeli te twoje maja geny golebi pocztowych bo te zawsze wracają do swojego gołębnika. Mi mloda parka probowala założyć gniazdo na parapecie okna na strychu. Niby wygodnie bo pod dachem ale pierwsza burza by je zrzuciła wiec poszłam przywitać się przez sxybkę z dzikimi lokatorami i sami zdecydowali ze zmienią adres. Musieli założyć gniazdo gdzieś niedaleko bo jednak bazę maja w moim ogrodzie ku radości moich kociasrycg. Jest co oglądać przez szybe i do czego " gadać"
      • babcia47 Re: Gołębie 20.07.24, 23:59
        Tatuś gołab to jakiś jeszcze niedoświadczony bidulek . Niedawno zostal wysłany rano po zakupy na śniadanie z złapała go ulewna burza. Zamiast schować się w świerku albo klonie gdzie prawie nie pada siedzial na ażurowym zlotokapue i mókł jak.. zmokła kura . Ale potem sie otrzepal i poleciał po świeże bułeczki
    • mania_222 Re: Gołębie 21.07.24, 01:20
      U nas gołębie wracają do poprzednich miejsc, niestety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka