03.03.11, 01:29
Ile macie haseł dostępu, kodów, pinów, i takich tam, do róznych bardziej i mniej ważnych (oraz całkiem nieważnych) sytemów elektronicznych: banków, aplikacji w pracy, portali, kart, poczty, onlajnowych sklepów, i tak dalej..
i jak sobie radzicie z zapamiętywniem które jest do czego?
(a może sobie nie radzicie?...)
Obserwuj wątek
    • voxave Re: Pasłordy 03.03.11, 02:07
      Ja mam zeszyt----jak długo czegoś nie uzywam to zajrzę
      moja koleżanka wiele razy rejestrowala sie fs bo ciagle zapominala jaki ma login i hasło
      mój kolega z Australi ma wiele loginów na fs i wiele nazwisk,nie wiem w co gra,ukrywa sie czy co ale fajne zdięcia przysyła z wielu miejsc w Auistrali
      • minniemouse Re: Pasłordy 03.03.11, 02:14
        ja nie mam wiele kont z prostej przyczyny - nie mam tyle czasu na komputer
        ale staram sie uzywac rozne nicki i passwordy na roznych forach bo tak jest zwyczajnie bezpieczniej.
        tez mam zapisane bo tak nie da sie zapamietac. na szczescie na wiekszosci logowanie jest automatyczne :)

Minnie
        • narfi Re: Pasłordy 03.03.11, 04:14
          To jest ciekawy temat. Zastanawiam sie dlaczego ludzie uzywaja roznych nickow na roznych forach.Wstydza sie swoich poprzednich postow?Zakladaja inna maske na kazda okolicznosc?Udaja rozne osobowosci w zaleznosci od okazji?Piszac o sobie kreca,klamia,w koncu sie gubia w tym wszystkim robiac z siebie idiote i musza zaczynac od nowa,zeby odzyskac swa wiarygodnosc?
          Dzieje sie to tak czesto,ze naprawde zniecheca do partycypowania. Wolalbym wiedziec
          z kim mam do czynienia.Orientacyjny wiek,zawod,miejsce zamieszkania,no ,ale to utopia.
          Pewnie jedyny powod ,dla ktorego fora internetowe istnieja to jest wlasnie anonimowosc ,
          mozliwosc udawania kogos kim sie nie jest i unikanie odpowiedzialnosci za swoje slowa.
          Wszystko to, co jest niemozliwe w realnym swiecie.
          • voxave Re: Pasłordy 03.03.11, 06:34
            Ja akurat nieczego nie ukrywam a jak mnie ktos pyta o szczegóły odpowiadam tak jak jest to zgodne z prawda----mam inne nicki na forum ogrodniczym i jak on wyskakuje to wiem że jestem w ogrodzie--i tak jest z innymi portalami
            nawet avatary i zdięcia sa autentycznie moje--po co ja mam kogos zwodzic że jestem kimś innym
            w realu juz spotkalam osobe i cieszę sie ze nie musialam sie tlumaczyc dlaczego nie jestem podobna do zamieszaczonej fotki
            Tak jest najlepiej
            • matylda1001 Re: Pasłordy 03.03.11, 11:38
              voxave napisała:

> Tak jest najlepiej<

A jeszcze lepiej jest używać jednego nicka. Fajnie jest gdy odwiedza się jakieś forum po raz pierwszy i spotyka się na nim znajomych. Inny nick mam tylko na forum lokalnym, ale to dlatego, że tamten był pierwszy, potem przestał mi sie podobać, ale nie chciałam zaczynać wszystkiego od początku.
            • yoma Re: Pasłordy 03.03.11, 12:35
              > na forum ogrodniczym

O, a na którym? :)
              • voxave Re: Pasłordy 03.03.11, 12:48
                Yoma---forum ogrodniczo-działkowe pl.----miłosnik skretnikow i wróg roslin inwazyjnych
                • yoma Re: Pasłordy 04.03.11, 12:31
                  Dzięki, a inwazyjne to dla ciebie które?

O pardąsik... nie to forum. Już się chciałam zagalopować :)
                  • voxave Re: Pasłordy 04.03.11, 12:43
                    Takie które wbrew życzeniom ogrodnika rozrastaja sie jak chca np.topinambur
                    • yoma Re: Pasłordy 04.03.11, 13:16
                      Masz topinambur i go nie chcesz? Zanim wytępisz, podeślij trochę! Poważnie proszę :)
                      • voxave Re: Pasłordy 04.03.11, 13:42
                        mam jeszce resztke zaraz \na wiosne wyjdzie to powyrywam i ci prześle ch.olere jedna dam znac na tym forum jak to zalatwimy ok
                        • yoma Re: Pasłordy 04.03.11, 13:44
                          > to powyrywam

Ale daj też bulwę, nie tylko nać, OK? :)

Nie śmiećmy na forum, pisz na yoma@gazeta.pl, jakby co. Dzięki piękne :)
                          • voxave Re: Pasłordy 04.03.11, 14:24
                            Yoma ok
          • minniemouse Re: Pasłordy 04.03.11, 07:29
            Zastanawiam sie dlaczego ludzie uzywaja roznych nickow na roznych forach.Wstydza sie swoich poprzednich postow?

najwyrazniej czytac nie umiesz bo w koncu wpisalas sie dokladnie pode mna .....

Minnie
            • narfi Re: Pasłordy 04.03.11, 07:41
              ...a gdzie sie mialem wpisac jak tam wszystkiego trzy posty bylo.
              Moj post nie byl specyficznie ani do Ciebie ani o Tobie.Zreszta Twoje powody zmieniania nickow do mnie nie przemawiaja.
              Wez sie czep tramwaju.
              • minniemouse Re: Pasłordy 04.03.11, 08:30
                Zreszta Twoje powody zmieniania nickow do mnie nie przemawiaja.

buahaha - przegapilas albo nie doczytalas,
                poza tym z daleka widac ze tylko szukasz konfrontacji i podjudzasz:

Udaja rozne osobowosci w zaleznosci od okazji?Piszac o sobie kreca,klamia,w koncu sie gubia w tym wszystkim robiac z siebie idiote i musza zaczynac od nowa,zeby odzyskac swa wiarygodnosc?

noo, i tylko ty jedna taka uczcciwa i szlachetna ze masz wszedzie jeden. kon by sie usmial...

Minnie
                • narfi Re: Pasłordy 04.03.11, 08:40

........................./´¯/)
                  ......................,/¯..//
                  ...................../..../ /
                  ............./´¯/'...'/´¯¯`·¸
                  ........../'/.../..../......./¨¯\
                  ........('(...´(..´......,~/'...')
                  .........\.................\/..../
                  ..........''...\.......... _.·´
                  ............\..............(
                  ..............\.............\
                  • matylda1001 Re: Pasłordy 04.03.11, 10:12
                    A ja sie zastanawiam jakie to talenty plastyczne marnują sie na forach;)
                  • voxave Re: Pasłordy 04.03.11, 10:34
                    Narfi--po lapkach dostaniesz jak tak bedziesz sie dziecko zac\howywał
                  • yoma Re: Pasłordy 04.03.11, 12:32
                    Bardzo ładne, wolno przekopiować?
                    • narfi Re: Pasłordy 04.03.11, 12:37
                      ....i tak juz pewnie przekopiowalas :)
                      • yoma Re: Pasłordy 04.03.11, 12:41
                        Jeszcze nie, na razie grzecznie pytam :)
                        • narfi Re: Pasłordy 04.03.11, 12:49
                          ....kopiuj sobie ,kopiuj.
                          Najwyzej nas oboje do pierdla wsadza:)
                          • yoma Re: Pasłordy 04.03.11, 13:17
                            Dziękuję uprzejmie :) a Minnie nam będzie przysyłać pomarańcze.
                            • narfi Re: Pasłordy 04.03.11, 13:37
                              :piwo:
                              • yoma Re: Pasłordy 04.03.11, 13:45
                                Fajki, podobno podstawowa waluta w pierdlu.
                                • matylda1001 Re: Pasłordy 04.03.11, 15:56
                                  yoma napisała:

> Fajki, podobno podstawowa waluta w pierdlu. <

Została mi cała paczka z czasów gdy paliłam, w razie czego podrzucę Wam:)
                  • minniemouse Re; 04.03.11, 23:49

Narfie - no tak
                    :)
                    przegralismy argument,wiec ptaszkujemy co ?
                    zachowanie typowe dla

www.gx94radio.com/blogs/afternoons/wp-content/upLoads/loser.jpg
                    :D

Minnie
                    • narfi Re: Re; 05.03.11, 02:35
                      O Boze .....ale przynudzasz.
                      W nic nie gralem, to i przegrac ani wygrac nie moglem.
                      Wez Ty lepiej cos na bol glowy :)
                      • minniemouse Re: Re; 05.03.11, 10:01
                        W nic nie gralem, to i przegrac ani wygrac nie moglem.

technicznie, to przegrales argument,
                        no ale "loser" to tez taki pewien typ... jak np ty.

Minnie
    • Gość: ka_p_pa Re: Pasłordy IP: *.lukman.pl 03.03.11, 10:54
      Karty -3 piny
      Poczta- jedno konto na co dzień, czyli 1 login, jedno hasło
      Konto w banku z dostępem przez internet- jeden login, jedno hasło
      Konto na Allegro- kolejny login i kolejne hasło
      Konto na eBay - kolejny login, kolejne hasło
      PayPal -jak wyżej
      To zapisane,by w razie nagłej i niespodziewanej potomni i spadkobiercy nie trudzili się zbytnio. Sam też muszę czasem zerknąć.

Cała reszta - jeden login, w miarę możliwości i jedno hasło
      • yoma Re: Pasłordy 03.03.11, 12:36
        Zapomnieliście o peselu, nipie i kodzie do domofonu...
        • dritte_dame Re: Pasłordy 03.03.11, 12:51
          yoma napisała:

> Zapomnieliście o peselu, nipie

Nie, nie.
          Chodzi mi tylko o takie, kórych zgodnie z zasadami bezpieczenństwa dostępu nie należy nigdzie zapisywać albo nawet zgodnie z umową zawartą z "wymagaczem" hasła (np. z bankiem) nie wolno nigdzie zapisywać.

Pesel jest na dowodzie osobistym a NIP też na różnych pisanych dokumentach i w razie zapomnienia można je "odzyskać" z właściwych urzędów.

> i kodzie do domofonu...

Ten to "szara strefa" :)
          Niby tajny a właściwie to publiczny (znany wszystkim mieszkańcom klatki i większości ich znajomych)
      • dritte_dame Szczęściarz! :)) 04.03.11, 14:26
        Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):

> Karty -3 piny
        > Poczta- jedno konto na co dzień, czyli 1 login, jedno hasło
        > Konto w banku z dostępem przez internet- jeden login, jedno hasło
        > Konto na Allegro- kolejny login i kolejne hasło
        > Konto na eBay - kolejny login, kolejne hasło
        > PayPal -jak wyżej
        > To zapisane,by w razie nagłej i niespodziewanej potomni i spadkobiercy nie trud
        > zili się zbytnio. Sam też muszę czasem zerknąć.
        >
        > Cała reszta - jeden login, w miarę możliwości i jedno hasło

Masz bajkowo proste życie!
        Szczerze zazzzzzdroszczę :))

Ja tylko tych ważnych, które regularnie zmieniam (bo albo systemy mnie zmuszaja albo zdrowy rozsądek) mam już około trzydziestu!:

W pracy:

3 hasła domen administracyjnych i sieciowych do osobistych systemów Windowsowych.
        1 hasło użytkownika UNIXa
        1 hasło dostępu do firmowego Intranetu
        1 hasło dostępu do firmowego majla
        1 hasło dostępu zdalnego (VPN) do firmowego Intranetu
        1 hasło dostępu do moich firmowych danych personalnych.

Prywatne:

2 Linuxowe hasła (osobno administratora i użytkownika) na jednym laptopie
        1 Windowsowe hasło użytkownika/administratora na tym samym laptopie
        1 Windowsowe hasło użytkownika/administratora na innym laptopie
        1 hasło szyfrowania dysków zewnętrznych (USB HD), na których jest bekap tych laptopów.
        1 hasło dostępu do prywatnego majla
        1 hasło dostępu do prywatnego konta bankowego
        1 hasło dostępu do konta karty kredytowej w innym banku
        1 hasło dostępu do konta linii kredytowej w jeszcze innym banku
        1 hasło dostępu do prywatnego polskiego konta bankowego
        4 hasła dostępu do różnuch kont w firmie inwestycyjnej
        1 hasło dostępu do kont w innej firmie inwestycyjnej
        1 hasło dostępu do konta majlowego na które przychodzą niektóre rachunki za energię, podatki, komórki, itp.
        3 administracyjne hasła dostępu do prywatnych domen internetowych.

Co zrobić żeby nie zapisywać i nie oszaleć??
        • voxave Re: Szczęściarz! :)) 04.03.11, 14:32
          -Powiem tak-----rrrrrrrrrrrrrrrrrrrraaaaaaaattuuuuuuuuuuuuunnnnnkkkkkuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
        • Gość: ka_p_pa Re: Szczęściarz! :)) IP: *.lukman.pl 04.03.11, 17:30
          > Co zrobić żeby nie zapisywać i nie oszaleć??

Jak pisałem wyżej- cała reszta - jeden login, w miarę możliwości i jedno hasło
          lub rozwinięcie loginu i hasła. Czy Twoje konta służbowe muszą być zabezpieczane różnymi hasłami?
          • dritte_dame Re: Szczęściarz! :)) 04.03.11, 17:48

> > Co zrobić żeby nie zapisywać i nie oszaleć??
            >
            > Jak pisałem wyżej- cała reszta - jeden login, w miarę możliwości i jedno ha
            > sło

> lub rozwinięcie loginu i hasła. Czy Twoje konta służbowe muszą być zabez
            > pieczane różnymi hasłami?

No, tego jeszcze systemy nie wymuszają, ale odpowiednie opublikowane przez zespół bezpieczństwa sieciowego procedury zdecydowanie zalecają.
            Trzeba podpisać że się te zalecenia przeczytało, zrozumialo i przyjęło do wiadomości :)

Systemy wymuszają za to różne inne atrakcje, które sprawiaja że użycie wszędzie identycznego hasła jest praktycznie niemożliwe:

- Zmianę conajmniej raz na 90 dni, ale w niektórych przypadkach także nie wcześniej niż za X dni po ostatniej zmianie.

- Niemożliwość ponownego użycia któregokolwiek z osiemnastu (na przykład) ostatnio użytych haseł.

- Konieczność albo niemożliwość uzycia w haśle określonych znaków w dodatku do liter (cyfry, spacje, rozmaita interpunkcja i wszelkie inne widoczne znaki, znaki alfabetów nieangielskich, itp...)

- Minimalną lub maksymalną długość hasła (z występujacym wariantem że min. gdzieś jest większe od max. gdzie indziej).

Idzie sie załamać.. :(
          • dritte_dame Re: Szczęściarz! :)) 04.03.11, 17:55

> Czy Twoje konta służbowe muszą być zabezpieczane różnymi hasłami?

O służbowych jest wyżej, natomiast dokładnie taka klauzula jaką opisujesz jest z reguły zawarta w we wszelkich umowach internetowego dostepu do prywatnych kont instytucji finansowych.

Że to samo hasło nie powinno być użyte do jakiegokolwiek autoryzowanego dostępu gdzie indziej, ma nie być zapisywane, ma się nie kojarzyć latwo z jakimikowiek publicznynmi danymi delikwenta, i tak dalej..
          • dritte_dame Re: okresowe zmiany 04.03.11, 18:03
            > > Co zrobić żeby nie zapisywać i nie oszaleć??

Jak pamietasz, napisałam też że regularnie hasła zmieniam "bo albo systemy mnie zmuszaja albo zdrowy rozsądek".

Czy domyślasz sie dlaczego regularnie zmieniam prywatne ważne hasła nawet wtedy gdy systemy dostępu mnie do tego nie zmuszają i gdy równocześnie mam całkowitą pewność że hasło nadal pozostaje znane wyłącznie mnie samej? :)
            • Gość: ka_p_pa Re: okresowe zmiany IP: *.lukman.pl 04.03.11, 18:07
              > Czy domyślasz sie dlaczego regularnie zmieniam prywatne ważne hasła nawet wtedy
              > gdy systemy dostępu mnie do tego nie zmuszają i gdy równocześnie mam ca
              > łkowitą pewność że hasło nadal pozostaje znane wyłącznie mnie samej? :)

Nie mam zielonego pojęcia.
              • dritte_dame Re: okresowe zmiany 04.03.11, 18:22

> > Czy domyślasz sie dlaczego regularnie zmieniam prywatne ważne hasła nawet
                > wtedy
                > > gdy systemy dostępu mnie do tego nie zmuszają i gdy równocześnie m
                > am ca
                > > łkowitą pewność że hasło nadal pozostaje znane wyłącznie mnie samej? :)
                >
                > Nie mam zielonego pojęcia.

Po to żeby sprawdzać czy procedura zmiany hasła przez użytkownika w tym konkretnym systemie w ogóle (lub nadal) działa!

Pare razy już zdarzyło mi się że po pierwszym w ogóle lub po którymś z kolei ustawieniu prywatnego hasła system następnej zmiany (po kilku miesiącach) nie przyjał.

Niemożliwość natychmiastowej zmiany ważnego hasła przez użytkownika w dowolnym czasie jest groźna w sytuacji gdy hasło zostanie kiedykolwiek i w jakikolwiek sposob "ujawnione" a jego zmiana wymaga dzwonienia do technicznej obsługi portalu (w ich godzinach pracy), tłumczenia kim sie jest i czego się chce, itp. co może dać hakerom wiele dodatkowych godzin na spokojne "obrobienie" konta i zatarcie wszelkich śladow.
                • Gość: ka_p_pa Re: okresowe zmiany IP: *.lukman.pl 04.03.11, 19:53
                  > Po to żeby sprawdzać czy procedura zmiany hasła przez użytkownika w tym konkret
                  > nym systemie w ogóle (lub nadal) działa!

E tam. Przyznaj się, że po prosu upierdliwa jesteś:)
                  • dritte_dame Re: okresowe zmiany 04.03.11, 20:20

> > Po to żeby sprawdzać czy procedura zmiany hasła przez użytkownika w tym k
                    > onkret
                    > > nym systemie w ogóle (lub nadal) działa!
                    >
                    > E tam. Przyznaj się, że po prosu upierdliwa jesteś:)

To też :))

Ale to o czym piszę to też prawda.
                    Właśnie kolejny raz z rzędu (i w tym przypadku regularnie jak co 3 miesiace) użeram się z jednym takim serwisem bankowym żeby wreszcie "fiksnęli" ten swój portal.

Z Windowsa zmiana hasła nie działa, z Linuksa nie działa, ani z IE, ani z fajerfoksa , ani a Chrome, ani z Safari, ani z żadnej z czterech fizycznych i jednej wirtualnej maszyn, z których próbowałam, ani z sieci mojego "prowajdera" podłączającego mnie w domu, ani z mojej sieci firmowej, ani zza fajerłola ani z przed niego, ani z wyczyszczonym "kaszem" przeglądarki ani z brudnym, ani, ani, ani...

A serwis, ile razy do niego dzwonię w tej sprawie, nie ma pojęcia co się dzieje i dlaczego i w kółko oferuje że sam zmieni mi haslo.

A co gorsza - ta usterka czasmi "sama naprawia się" po kilku dniach.

Wściec się można.
                    Ale "wypisać" się z tej akurat firmy z tego tylko powodu się nie chcę bo pod kazdym innym względem są bardzo w porządku :)
                    • Gość: ka_p_pa Re: okresowe zmiany IP: *.lukman.pl 04.03.11, 20:42
                      > Z Windowsa zmiana hasła nie działa, z Linuksa nie działa, ani z IE, ani z fajer
                      > foksa , ani a Chrome, ani z Safari, ani z żadnej z czterech fizycznych i jednej
                      > wirtualnej maszyn, z których próbowałam, ani z sieci mojego "prowajdera" podłą
                      > czającego mnie w domu, ani z mojej sieci firmowej, ani zza fajerłola ani z prze
                      > d niego, ani z wyczyszczonym "kaszem" przeglądarki ani z brudnym, ani, ani, ani
                      > ...

Jak już pisałem, nie znam tego problemu, gdyż nie stosuję takiej procedury- nie potrzebuję, a i upierdliwy jestem umiarkowanie:))
                      Korzystam za to dość często z procedury "zapomniałem hasła" tam gdzie loguję się sporadycznie, np płacąc za ubezpieczenie pojazdów. Zawsze działa.
        • ciotka_ltd Modlic sie i czekac:) 04.03.11, 18:09
          Sama staram sie zmuszac rozne firefoxy etc, by mi hasla i loginy pamietaly gdzie sie da (poza tym mam zapisane, w roznych miejscach, w paru kopiach - inaczej sie nie da), ale marzy mi sie czytnik, co po przylozeniu kciuka rozne konta mi otwiera... I niemal jestem pewna, ze taki czytnik jest tuz tuz:)
          PS. Dla spokoju sumienia mam internetowe dojscie tylko do jednego konta bankowego - specjalnie pod zakupy on line, zawsze z ograniczona suma pieniedzy, bo ja tam maszynom, pani droga, nie ufam;)
          • Gość: ka_p_pa Re: Modlic sie i czekac:) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.03.11, 18:27
            > PS. Dla spokoju sumienia mam internetowe dojscie tylko do jednego konta bankowe
            > go - specjalnie pod zakupy on line, zawsze z ograniczona suma pieniedzy, bo ja
            > tam maszynom, pani droga, nie ufam;)

W moim banku, a i w bankach, gdzie mają konta moje dzieci każda transakcja musi być potwierdzona esemesem. Wydaje mi się to wystarczającym poziomem zabezpieczenia. Bardziej niebezpieczne jest używanie karty kredytowej w podejrzanych miejscach.
            • dritte_dame Re: esemes 04.03.11, 18:37

> W moim banku, a i w bankach, gdzie mają konta moje dzieci każda transakcja musi
              > być potwierdzona esemesem.

Czyli: posiadanie komórki i umiejętność wysłania esemesa są obowiazkowe.
              • Gość: ka_p_pa Re: esemes IP: *.lukman.pl 04.03.11, 19:52
                >
                > Czyli: posiadanie komórki i umiejętność wysłania esemesa są obowiazkowe.

Do obsługi konta, tak.
            • ciotka_ltd Re: Modlic sie i czekac:) 04.03.11, 20:01
              Komorka to tez maszyna. I to bardzo prosta do 'wlamania sie' z zewnatrz. Nadal nie ufam!
              • Gość: ka_p_pa Re: Modlic sie i czekac:) IP: *.lukman.pl 04.03.11, 20:08
                ciotka_ltd napisała:

> Komorka to tez maszyna. I to bardzo prosta do 'wlamania sie' z zewnatrz. Nadal
                > nie ufam!

Prosta? Nic na ten temat nie wiem, oświeć.
                Konto z loginem, 8 cyfr, hasło 10 znaków, transakcja, która musi być potwierdzona esemesowym hasłem przychodzącym z banku na mój numer. Kaskada zabezpieczeń naprawdę zbudzająca zaufanie.
          • dritte_dame Re: Modlic sie 04.03.11, 18:39
            A cóż mają począć ateiści? ;(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka