Dodaj do ulubionych

świece i lece

01.11.11, 16:59
dziś się dowiedziałem, że istnieje "obowiązek" zapalania świec rano żeby cały dzień się na grobie paliło. Ja tam palę kiedy chcę. A jak to jest u was na wsiach? Jedyny obowiązek jaki ja znałem, to kupno precelków lub p.skórki
Obserwuj wątek
    • stefcia41 Re: świece i lece 01.11.11, 17:03
      nie słyszałam o takim obowiązku
      a jak inaczej robie to się nie liczy?
      • kapitan_marchewa Re: świece i lece 01.11.11, 17:06
        Precelki to gdzie? Bo ta skórka w stolycy, już wiem..
        U mnie na wsi zawsze takie niby obwarzanki, maka z wodą...
        • kapitan_marchewa Re: świece i lece 01.11.11, 17:10
          TV Łódź, wywiad kwestujących sprzed cmentarzy. Mówią ci młodzi: pieniędze albo piniędze.
          Tylko w Łodzi tak jest? Znam też "dźwi" i "sięgać coś"....
          Poza "migawką" i "krańcówką" oczywista wink
          • stefcia41 Re: świece i lece 01.11.11, 17:13
            a "som" ???
            tak mówi nauczycielka w szkole Młodego

a co to "migawka" ?
            i to drugie?
            • kapitan_marchewa Re: świece i lece 01.11.11, 17:26
              Migawka i krańcówka nie znasz? Ze wsi jesteś?? wink
              A angielka?
              Guglaj kobieto droga, guglaj wink
              • stefcia41 Re: świece i lece 01.11.11, 17:29
                no z głębokiej prowincji ja...
                migawka to jeno z aparatem foto mnie sie kojarzy big_grin
              • kapitan_marchewa Re: świece i lece 01.11.11, 17:29
                PS. Stefcia, znalazłem coś o "świeżonce":
                naped.blox.pl/2006/11/Swiezonka-czyli-swieze-miesko.html
                • stefcia41 Re: świece i lece 01.11.11, 17:32
                  angielka to bułka??
                  w Wawie jest wrocławska big_grin
                  a we Wrocławiu ? big_grin
                  • dzidzia_bojowa Re: świece i lece 01.11.11, 17:36
                    A we Wrocławiu batonsmile
                    • kaga9 Re: świece i lece 01.11.11, 17:54
                      A w Radomiu gryzkasmile

Moja mama, studiując w Krakowie, zapragnęła nabyć tęże i poprosiła panią ekspedientkę o gryzkę. Pani, miast spytać "a co to?", powiedziała "nie ma". Mama na to, że jak nie ma, skoro leży. "Która?", pani na to. "No, ta". "A, pani, to się weka nazywa"...
                      • kapitan_marchewa Re: świece i lece 01.11.11, 18:43
                        Dzidzia, baton to taka czekoladka, no batonik...
                        Kaga, gryza to się prosiło w podstawówce: "daj gryza"...
                        Gdzie wyście się uchowały??????11111111
                        Angielka to taka bułka, nie bagietka, grubsza i krótsza.
                        Niektórzy mówią "wrocławska".
                        No taka długa bułka smile
                        • oblocznosc Re: świece i lece 01.11.11, 18:46
                          Zadna angielka to jest baton, a czasem bulka wroclawska, ale to zalezy od dzielnicy big_grin
                      • stefcia41 Re: świece i lece 01.11.11, 18:44
                        big_grinbig_grin
                        • old.bear Re: świece i lece 01.11.11, 19:37
                          Jaki baton ???111 ANGIELKA 111 smile
                          I nikt nam (Kapitanowi i mnie) nie powie że baton to angielka wink
                          • kapitan_marchewa Re: świece i lece 01.11.11, 19:51
                            Miś, nie polemizuj...
                            Uny nawet nie wiedzom co to migawka i krańcówka...
                            Normalnie Charcibałdy gmina Bedoń, trzy kilometry przesieką leśną w kierunku na Myszyniec...
                            Jakby cywilizacja jeszcze nie dotarła...
                            Poszłaby taka do Manufaktury, poprosiła batona i co by dostała? Pewnie batona jakiegoś...
                            A jakby ta druga chciała gryza to co by dostała? Pewnie by ktoś dał gryza...
                            Strach się bać...
                            • kapitan_marchewa Re: świece i lece 01.11.11, 19:53
                              Zapomniałem dodać: wink 11111111
                            • tygrysgreen Re: świece i lece 01.11.11, 21:16
                              już wiem co to migawka i krańcówka, u nas w mieście tak studenty z łódzkiego pewnie gadali bo słowa się przypomniały
                              a te takie puchate to po prostu bułki albo paluchy

świecić trzeba cały czas i pilnować żeby po zmierzchu było jasno na cmentarzu
                            • kaga9 Re: świece i lece 01.11.11, 22:03
                              Alesz Kapitanie, nie "gryz", ino "gryzka"111

Aaa, TY pracujesz w Manufakturze i byś nie zakumał, tak?big_grin
                          • oblocznosc Re: świece i lece 01.11.11, 19:54
                            Angielka na sniadanie? tongue_out A na kolacje to kto?

A propos, wiecie, skad sie wziela nazwa "angielka"?
                            • stefcia41 Re: świece i lece 01.11.11, 19:56
                              a na kolację - gryz wrocławskiego batona big_grin
                              • oblocznosc Re: świece i lece 01.11.11, 19:59
                                stefcia41 napisała:

> a na kolację - gryz wrocławskiego batona big_grin

.... na krancowcebig_grin A potem do domusmile
                                • dzidzia_bojowa Re: świece i lece 01.11.11, 20:22
                                  u nasz na wsi bułka wrocławska wygląda tak:

https://społem24.pl/gfx_towar/TE79D31307.jpg

bułka poznańska tak:

https://www.piekarnia-gryc.pl/pliki/Image/gal/1_4_mid.jpg

A TO JEST BATON i już1 smile

https://8groszy.pl/img/117692/products_large/bulka_paryska_220g_szwedka.jpg
                          • wmiesciejakrybytramwaje Re: świece i lece 01.11.11, 19:56
                            że Angielki urodą nie grzeszą, fakt. Ale żeby zaraz od batonów je wyzywać? A fe wink
                            • old.bear Re: świece i lece 01.11.11, 20:32
                              No angielka Dzidzi jest prześlicznej urody ... mniaaammmm smile
                              • stefcia41 Re: świece i lece 01.11.11, 20:40
                                ha big_grin
                                a u nas i paryska jest big_grin

https://www.nowakowski.com.pl/repository/products/mrozone-zapieczone/6740.jpg
                                • old.bear Re: świece i lece 01.11.11, 21:09
                                  No też niczego sobie smile
                                  • ewa9717 Re: świece i lece 01.11.11, 21:43
                                    Dzidziu, ta pierwsza to maślana, druga - zwykła z cipką, a baton to jeszcze może być weka wink
                                    • tygrysgreen Re: świece i lece 01.11.11, 22:02
                                      >zwykła z cipką

buahaha! gdzie tak mówią?
                                      • ewa9717 Re: świece i lece 01.11.11, 22:12
                                        U nas w pipidówku, a i gdzie indziej też słyszałam. Jest też wersja - z pitką wink
                                        • kapitan_marchewa Re: świece i lece 02.11.11, 14:31
                                          Bułka z cipką mnie niepomiernie ubawiła smile
                                          U nas się mówi "z przedziałkiem", albo po prostu duża bułka.
                                          W przeciwieństwie do małej bułki, czyli "kajzerki"..
                                          • kaga9 Re: świece i lece 02.11.11, 15:00
                                            Ale kajzerka musi mieć pięć nacięć, taka bez nacięć to zwykła mała śniadaniowa.

Kajzerka nie musi być mała.
                                            • kaga9 Re: świece i lece 02.11.11, 15:04
                                              Ahahah, wrzućcie sobie w grafikę google "kajzerka". Piąty obrazekbig_grin
                                              • kapitan_marchewa Re: świece i lece 02.11.11, 16:09
                                                Znalazłem tę bułkę(angielkę) z nazwami regionalnymi włącznie:
                                                pl.wikipedia.org/wiki/Bu%C5%82ka_paryska
                                                • drzejms-buond Re: świece i lece 02.11.11, 16:18
                                                  taaa, no to juz wiem jaka to u wasz tradycja nagrobna...
                                                  po cmentarzu z kajzerkami latajo!
                                                  big_grin)))

to fajna tradycja jest...świecka?
                                                  • kapitan_marchewa Re: świece i lece 02.11.11, 16:24
                                                    O tej DUŻEJ kajzerce Kagi mówisz??? smile
                                                  • kaga9 Re: świece i lece 02.11.11, 17:12
                                                    Kaga nie ma AŻ TAK DUŻEJ...kajzerkitongue_out
                                                  • kapitan_marchewa Re: świece i lece 02.11.11, 18:03
                                                    OD Kagi miało być, znaczy zapodanej..
                                                    Ale dumna się poczułaś, nie???111 wink
                                                  • kaga9 Re: świece i lece 02.11.11, 18:08
                                                    Z powodu kajzerki?tongue_out
                                              • tygrysgreen Re: świece i lece 02.11.11, 18:17
                                                kajzerka według Googli
                                                • tetika Re: świece i lece 02.11.11, 18:31
                                                  To jest wroclawska https://www.putka.pl/images/bulka_wroclawska_big.jpg

To jest paryska
                                                  -https://www.nowakowski.com.pl/repository/products/mrozone-zapieczone/6740.jpg-
                                                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/id/eh/jxau/AFoec9GsOHTbebtJBA.jpg

forum.gazeta.pl/forum/f,95537,Kacik_Przyjazni.html
                                                  • tetika Re: świece i lece 02.11.11, 18:32
                                                    Paryska zawsze byla delikatniejsza i lepsza.
                                                    takie bullki pamietam z warszawy z moich lat wczesnomlodzienczych
                                                  • tetika Re: świece i lece 02.11.11, 18:33
                                                    A to co dzidzia dala jako bulka poznanska u mnie bylo znane jako "malgoska"
                                                • kapitan_marchewa Re: świece i lece 02.11.11, 18:40
                                                  ciiiii, taką własnie Kaga reklamuje wink
                                                  • stefcia41 Re: świece i lece 02.11.11, 18:59
                                                    jak zwał tak zwał te bułki
                                                    ale zawsze do kompletu kupowałam to big_grin
                                                    ale to była wyżerka...

https://wspomnieniostan.blox.pl/resource/jogurt_owocowy.jpg
                                                  • kaga9 Re: świece i lece 02.11.11, 20:05
                                                    O mamo, słodki jogurt z bułką?111 Aż mnie ciary przeszły.
                                                  • stefcia41 Re: świece i lece 02.11.11, 20:12
                                                    ale z obrzydzenia ?
                                                    czy ekstazy ?
                                                    big_grin
                                                  • oblocznosc Re: świece i lece 02.11.11, 20:19
                                                    Do bulki swiezej to sie kupowalo mleko w butelce w jedynym otwartym rano sklepie na Monciaku i szlo sie na molo, tak bylo w wersji wakacyjnej; w wersji codziennej byla drozdzowka.
                                                  • tetika Re: świece i lece 02.11.11, 20:36
                                                    swiezy chlebek niosiac do domu zagryzalam czekolada i mialam to samo co dzis nazywaja .......nutella smile
                                                  • stefcia41 Re: świece i lece 02.11.11, 20:59
                                                    co kraj to obyczaj wink
                                                    ja jogurt, koleżanka kefir i bułka smile
                                                  • ewa9717 Re: świece i lece 02.11.11, 21:57
                                                    Bułka i śmietana. Podpatrzyłam u remontujących dom koło szkoły wink
                                                  • kapitan_marchewa Re: świece i lece 03.11.11, 06:36
                                                    O tak11
                                                    Bułka i śmietana z buteleczki. W czasie dużej przerwy..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka