Dodaj do ulubionych

opodatkowasc kosciol

27.05.05, 12:08
co o tym myslicie? pewnie wielu katolikow sie ze mna nie zgodzi i wiekszosc
wyznawcow zgodnie z nauka w ktora wierza mnie zbeszta- jednak dla mnie
instytucja kosciola to najlepsza firma. wskazcie mi inna ktora przez wieki
zawsze wykazuje dochod. moze by tak opodatkowac? pewnie ciezko bedzie
dochodzic ile tak naprawde maja dochodu- wiec moze podatki wg liczby
katolikow w danej parafi? nie mowie o wielkich liczbach. moze 1zl moze 2 albo
5 w skali roku. po co podnosic akcyze na paliwa, ziwekszac podatki i
zabierac ulgi?
Obserwuj wątek
    • Gość: ha ha ha mam lepszy pomysł... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 16:10
      gdyby było tak jak w Niemczech (obowiązkowy podatek sciągany z wiernych), to od
      razu okazałoby się że jest nie 90% ale 3% katolików w Polsce ;)
      • Gość: qscielny Re: mam lepszy pomysł... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 11:20
        wlasnie o tez mi chodzi. wtedy tak napradwe byloby widac kto i w co wierzy. ja
        np. wierze w Boga a nie w kosciol
      • Gość: Lena Re: mam lepszy pomysł... IP: 80.48.96.* 30.05.05, 11:35
        Obowiązkowy podatek na kościoły to nie opodatkowanie kościoła ale opodatkowanie
        ludzi. Jest to dla mnie głupie bo to ile rzucam na tacę jest moją sprawą jeśli
        chcę utrzymywać kościół. Może kościół powinien prowadzić ewidencję dochodów -
        pewnie je prowadzi a my nawet nie wiemy - i np. dawć mi poświadczenie na
        początku roku,że dałam "na tacę" 600 zł (52 niedziele + dodatkowe święta x10
        zł), że 6 razy do roku kupuję do mojej parafii jedzenie dla biednych
        każdorazowo za 150-200 zł a ja wtedy odliczę 19% od podatku. Nie wiem
        czy "państwo" dobrze by na tym wyszło.
    • Gość: LePeR Re: opodatkowasc kosciol IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.05.05, 11:44
      Wiesz, to że zaczynali od stajenki a cieśla założył rodzinną firmę, której franczyza cały czas się dobrze sprzedaje, nie oznacza, że teraz tam ekonomistów brak. :)

Dwa razy tego samego błędu się nie popełnia.
      Świetnie sobie zdają sprawę, że byłoby to igranie z ogniem wprowadzając podatek religijny w Polsce.
    • antypajac Re: opodatkowasc kosciol 30.05.05, 12:27
      W Polsce to jest raczej bez sensu gdyż u nas i tak ksiądz brałby dodatkowo kase
      co łaska. Jedynym pozytywnym skutkiem byłaby jasność co do ilości katolików w
      Polsce. Mogłoby się okazać że jest ich nie 90% jak podaje kościół ale np. 60%.
      De fakto tych którzy identyfikują się z parafią i czują się z nią związani a
      nie tylko ochrzczeni przez rodziców i zapisani do ksiąg parafialnych przez
      księdza.
      • mr_pope Re: opodatkowasc kosciol 30.05.05, 13:05
        Przepraszam, ale o tym czy ktoś jest, czy nie jest katolikiem nigdy nie będą
        decydowały płacone podatki, a rzeczywista wiara i osobista deklaracja człowieka.
        To, że ktoś dla celów podatkowych uzna się za ateistę nie oznacza nagle, że
        przestaje być katolikiem. Jedyne co byłoby jasne to liczba osób gotowa ponieść
        ciężar swojego Kościoła.
        • antypajac Re: opodatkowasc kosciol 30.05.05, 13:20
          Jeżeli ktoś uważa się za prawdziwego katolika w tym sensie ze instytucja
          kościoła (parafia, papież, hierarchia katolicka itd.) ma dla niego duże
          znaczenie to płaciłby podatek bez wahania i bez jakichś tam oszustw. Więc to by
          był na pewno dobry sprawdzian ilości "prawdziwych" katolików albo też tych
          identyfikujących się z instytucją kk.
          Jeżeliby się okazało że jest takich tylko 30% to na pewno wtedy żaden tłusty
          biskup nie gadałby więcej głupot w stylu nam się "należy" to albo tamto bo w
          Polsce jest 90%-towa większość katolicka.
          • mr_pope Re: opodatkowasc kosciol 30.05.05, 13:53
            Z tym gadaniem tłustych biskupów się nie zgodzę. Na pewno twierdziłby, że to
            podatek powstrzymuje prawowitych katolików przed przyznaniem się do wyznania i
            nadal upierałby się na te 90%:) Jednakże co do "prawdziwego katolika" to w
            żadnym wypadku szczerość wiary nie implikuje przyznania się do wiary przed
            organem podatkowym, jeśli obowiązku świadczenia nie usankcjonuje Kościół. Tak
            samo nie sądzę czy w przypadku nałożenia podatków od innowierstwa nie ujawniłoby
            się nagle 105% katolików.
            • antypajac Re: opodatkowasc kosciol 30.05.05, 16:51
              Zauważ ze ja mówię o tych wierzących, uczciwych i fundamentalistycznie
              podchodzących do sprawy.
              Oczywiście gdyby oficjalnie kościół nie sankcjonował podatku kościelnego to
              byłoby niewiele ponad 0% zgłoszeń.
    • mr_pope Re: opodatkowasc kosciol 30.05.05, 13:02
      Obecnie istnieje podatek, którego stawka zależy od liczby mieszkańców parafii
      (niekoniecznie katolików). Rozwiązanie, które proponujesz zmniejszyłoby przychód
      z tytułu podatku od osób duchownych a nie zwiększyło. Coś co mnie jednak martwi
      to fakt, że rośnie liczba kryptolewaków szukających dodatkowych dochodów
      pozornie w instytucjach a de facto (co już ktoś słusznie zauważył) w kieszeniach
      podatników. Tak, proszę państwa, opodatkowanie związków wyznaniowych to
      uderzenie po kieszeniach wiernych, a nie instytucji. W dodatku wychodzi na to,
      że taki podatek byłby niczym innym jak tylko świadczeniem z tytułu wyznania, co
      samo w sobie pachnie Imperium Arabskim i totalitarnym antykatolicyzmem.
      • antypajac Re: opodatkowasc kosciol 30.05.05, 13:34
        Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę jak kościół katolicki doi naszą biedną
        Polskę. Nie dość że prawie nie płacą podatków (ten ryczałt to śmiech na sali) a
        sumy jakimi obraca (w świetle prawa) jedna z instytucji zwana kościołem
        katolickim są niejawne i nie podlegają żadnej kontroli przez świeckie państwo.

Według oficjalnych danych kwota około 1 mld zł rocznie idzie na
        wydatki związane z kościołem katolickim. I to wszystko zgodnie z prawem, a
        przecież religia jest sprawą prywatną każdego człowieka!
        • mr_pope Re: opodatkowasc kosciol 30.05.05, 16:01
          Zdaję sobie sprawę. Ale nie wiem dlaczego zamiast uniemożliwić dojenie niektórzy
          chcą doić Kościół. To błąd. Kościół ma pewne swoje dochody, ale w wielu
          przypadkach utrzymuje się z dotacji i darowizn, które pochodzą w gruncie rzeczy
          od tych biednych Polaków. Odciąganie z nich podatków, to podwójne opodatkowanie,
          przewalanie kolejnych sum przez konta rządowe i samorządowe, a zwykłemu
          człowiekowi nie będzie od tego lepiej. Jestem zwolennikiem odcięcia Kościoła od
          państwowych i samorządowych źródeł pieniędzy, ale nie za opodatkowaniem, bo to
          kompletnie nic nie da.
          • antypajac Re: opodatkowasc kosciol 30.05.05, 17:09
            Czyli np. sumę około 500 mln zł która idzie na katechetów w szkołach uczących
            religii powinien wyasygnować kościół?
            Hmm ja jestem za - tylko spróbuj to wyegzekwować od kościoła! Życzę
            powodzenia:) Przecież to im zależało na tym aby pozbyć się nauczania religii ze
            swoich parafii z różnych względów głównie finansowych.
            Albo kapelani wszelkiej maści. Myslisz ze kościół zrezygnuje z apanaży jakie
            mają kapelani na państwowym wikcie?
            Nie wiem czy wiesz ale gen. biskup S. Głódź który niedawno odszedł z wojska
            dostał z tej okazji 250 tyś. złotych odprawy z budżetu MON. I jakoś nie
            wzbudziło to w nikim niesmaku.

Reasumując ja jestem za całkowitym zniesieniem dotacji dla kościoła bo niby to
            z jakiej okazji? Jest to instytucja całkowicie bezproduktywna, nie przynosząca
            państwu żadnych wymiernych korzyści. Wychodząc z założenia że religia jest
            sprawą prywatną każdego człowieka i jak jest zapisane w konstytucji wszystkie
            religie są równe.
            A jako instytucja prywatna kk powinien być opodatkowany tak jak wszystkie inne
            podmioty obracające środkami finansowymi, kwestia w jaki sposób i ile.
            • mr_pope Re: opodatkowasc kosciol 30.05.05, 18:58
              Tak, uważam, że wszystkie pieniądze jakie Kościół wydaje na swoich duchownych i
              katechetów powinien wykładać z własnej kasy i własnych dochodów. Jeśli nie
              wystarczy na pokrycie wszystkich związanych z tym kosztów powinien przeprowadzić
              redukcję zatrudnienia.

I w zasadzie zgadzam się z Twoimi postulatami poza jednym, ale to już
              wynikającym z poglądów ekonomicznych niż religijnych. Uważam, że Kościół (nie
              tylko zresztą Kościół) powinien ponosić jak najmniejsze ciężary finansowe.
    • Gość: pea Re: opodatkowasc kosciol IP: 195.136.246.* 30.05.05, 14:32
      dobry pomysł:)
      jakby udałosię to wprowadzxić to pewnie zaraz zaczęli by z ambon krzyczeć, że
      niepłacenie podatków to grzech śmiertelny...
    • otawszczyk wishful thinking 31.05.05, 06:45
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka