Dodaj do ulubionych

OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa

11.12.25, 12:51
businessinsider.com.pl/wiadomosci/sprzedaz-wlasciciela-tvn-padly-ostre-slowa-z-ust-donalda-trumpa/h3sdvt1
Pomijam kwestie biznesowe, gdyz nie majac udzialow w zadnym z trzech kolo dupy mi to loto, ale..

"Donalda Trump zapowiedział, że nie zgodzi się na rozwiązanie, które umożliwiłoby dalsze funkcjonowanie CNN w obecnej formie. — Uważam, że ludzie, którzy zarządzali CNN przez ostatni czas, są hańbą. Uważam, że sprzedaż CNN jest konieczna, ponieważ z pewnością nie chcielibyśmy, żeby ludzie po prostu zostawili im trochę pieniędzy, dobrych pieniędzy wraz z CNN, żeby mogli wydawać jeszcze więcej na rozprzestrzenianie trucizny — powiedział Trump, pytany o opinię na temat rywalizacji o przejęcie Warner Bros. Discovery między Paramount Skydance i Netfliksem"

JAK TO KU... PRAWICOWCY JEST?

Jak pie...cie o plaskiej ziemi, mordujacych ludzi szepionkach, ufo-aniolach, jak krytykujecie, ekologie, plujecie na gejow, placzecie o ataku na rodzine, kosciol, itd - to w najgorszym wydaku jak sie Wam udowodni, ze to bzdury argumentem jest:

ALE MAMY WOLNOSC SLOWA / PRAWO DO PIERDOLENIA / KAZDY MOZE MIEC SWOJA PRAWDE / WOLNO KRYTYKOWAC WSZYSTKO / KONIEC Z POPRAWNOSCIA POLITYCZNA

Ale jak nie daj boze w mediach powiedziec, ze ziemia jednak plaska nie jest, szpionki nie morduja ludz, gejostwem nie mozna sie zarazic a rodzin nikt kamieniami nie atakuje i maja sie calkiem dobrze to tego juz nie wolno.

TO JEST SZERZENIE TRUCIZNY / FAKE NEWSOW / TRZEBA SPREDAC ZAORAC / NIE WOLNO BEZKARNIE WAS ATAKOWAC i czarni na bialym pokazywac, ze w duzej mierze :

PRAWICA W DZISIEJSZYM SWIECIE = wyrachowani ludzi, dbajacy o wylacznie wlasny interes, bez zadnych hamulcow i wartosci, ewentulanie traktujacy je czysto instrumentalnie a do tego popierani, przez bande debili, ktora tego nie widzi, ze sa wykorzystywani i perfidnie oklamywani.

No to jak to jest??? WOLNOSC SLOWA ale tylko dla Was?

Nosz ku... mać - jak tu miec jakis szacunek dla ludzi ktorzy mowia - "Bliskie mi sa konserwatywne i prawicowe wartosci" - znaczy jestes klmaca i oszustem dla ktorego drugi czlowiek to insturment a w zyciu liczysz sie ty i nic wiecej.

BRAWO.
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 11.12.25, 13:50
      Samo założenie jest błędne, że Trump jest jakimś prawicowym guru, więc dalsza część Twojego wywodu nie ma sensu.
      • galtomone Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 11.12.25, 14:08
        Trump jest tylko przykladem. Przeciez kazdy z nich pie... to samo = co Jarek/Czarnek/Erdogan/Putin co innego mowia/robia w tych kwestiach?

Republika dobra - TVN klamie
      • galtomone Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 11.12.25, 14:09
        duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Samo założenie jest błędne, że Trump jest jakimś prawicowym guru, więc dalsza c
        > zęść Twojego wywodu nie ma sensu.
        >

Poza tym to nie zalozenie, tylko fakt. W USA i na swiecie prawica pierdzi z zachwytu na temat Trumpa...

www.youtube.com/shorts/DXm4a5Lnd8g
        Mowisz, ze nie guru prawicowy???
        • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 11.12.25, 14:31
          To Ty się martw o swojego Mistrza, Włodzimierza Czarzastego.
          • galtomone Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 11.12.25, 14:34
            ?

Nie rozumiem... jakiego mojego mistrza?
            I co to ma do rzeczy - w sensie, ze to usprwwiedliwia to co robi zje...a prawica na swiecie?

Nie rozumiem Twljego argumentu.
          • dodekanezowiec Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 11.12.25, 23:19
            duze_a_male_d_duze_m napisał:

> To Ty się martw o swojego Mistrza, Włodzimierza Czarzastego.
            >
            W latach 90. byl SLD, UW, AWS. Centrolewica, centrum i centroprawica. Byl tez protoplasta obecnych zjebów PiSowskich czyli ROP. Dla ROP czy PiS - AWS itp.to też urła lewactwo. Wiec nie pieprz proszę 3 po 3 z Włodzimierzem Czarzastym.
            • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 00:19
              Rzep.
            • galtomone Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 08:05
              dodekanezowiec napisał:

> duze_a_male_d_duze_m napisał:
              >
              > > To Ty się martw o swojego Mistrza, Włodzimierza Czarzastego.
              > >
              > W latach 90. byl SLD, UW, AWS. Centrolewica, centrum i centroprawica. Byl tez p
              > rotoplasta obecnych zjebów PiSowskich czyli ROP. Dla ROP czy PiS - AWS itp.to t
              > eż urła lewactwo. Wiec nie pieprz proszę 3 po 3 z Włodzimierzem Czarzastym.

Co???? Mozesz jasniej, bo za ch...a nie widze zwiazku prawicowego pie...nia i zalatwiania swoich biznesow/zlodziejstwa vs to co napisales.

Co ma Czarzasty do wyprowadzania kasy z FS czy placzu Trumpa, ze CNN klamie, bo ZIEMIA JEST PLASKA i w ramach zachowania wolnosci slowa, trzeba go zaorac.
              • tbernard Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 14:17
                Czarzasty ma do tego, że był skorumpowany i powiązania miał z modną swego czasu Aferą Rywina który był przy okazji Lwem. Za coś takiego powinien być zamknięty w klatce razem z Lwem.
                • galtomone Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 15:12
                  Zbaczy jakby Czarzasty nie byl to Trump by byl zadowolony z CNN????

Co ty za bzdury opowiadasz?
                  • boggi_dan Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 13.12.25, 02:42
                    💥💥 Tysiące ludzi wyszło na ulice miast w Bułgarii. Po historycznych protestach rząd ogłosił, że podaje się do dymisji. Można?
                    • tbernard Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 18.12.25, 10:01
                      boggi_dan napisał:

> 💥💥 Tysiące ludzi wyszło na ulice miast w Bułgarii. Po historycznych protestac
                      > h rząd ogłosił, że podaje się do dymisji. Można?

Tylko, że tamten rząd był tak skorumpowany, że już nie był w stanie tego wytrzymać.
                      U nas poziom skorumpowania jest głównie w sądownictwie i prokuraturze, zaś rząd ma skorumpowanie bardziej umiarkowane i nie ma sensu obalać rządu protestami.
    • wislok1 Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 11.12.25, 19:30
      Bardzo dobrze napisane...

Demokracja wedlug trampka to JEGO DYKTATURA z wsparciem skrajnej prawicy w USA

Z demokracja ma to wspolnego tyle co krzeslo z krzeslem elektracznym
      • wislok1 Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 11.12.25, 20:35
        Na szczescie czesc republikanow w USA na to nie chce sie zgodzic, tak samo jak na zdrade Ukrainy i Europy

wiadomosci.onet.pl/swiat/kongres-pokazuje-pazury-sojusze-wazniejsze-niz-kaprysy-trumpa-usa-nie-zamierzaja/y3k4twg

trampek to ruski agent
      • galtomone Demokracja jest jak EU 12.12.25, 11:20
        wislok1 napisał:

> Bardzo dobrze napisane...
        >
        > Demokracja wedlug trampka to JEGO DYKTATURA z wsparciem skrajnej prawicy w USA

Tyyy... ale to tak wyglada nie tylko dla niego...

Wlasciwie wszystkie prawicowe wlade mniej/bardziej otwarcie daza do takiego ukladu albo tesknie do niego wzdychaja, choc oczywiscie glosno mowia co innego.

Wegry - Orban zrobil co mogl (poza likwidacja wyborow), zeby rzadzic - i zazdrosnie patrzy na Fiutina.
        USA - mamy jasnoc... Trump najchetniej by rzadzil do smierci a jak sie nie da/przegrywa - to jest oszustwo
        Turcja - j.w. Ergogan tez robi cos sie da, zeby byc jak Putin - jedyne dobre to, ze sie nie kumpluja, ale cel ma taki sam.
        Slowacja - wzdycha na wschod....
        PL pod PiS - a co niby wszstkie zmiany ktore PiS robil przez 8 lat mialy zapewnic? Wiekszy pluralizm? Kasa publiczna wydawana zeby kupic poparcie to czy LexTVN to z uwagi na pielegnowanie demokracji?

Nawet Putin jest faktycznie ruska prawica jak sie dobrze zastanowic... choc wyrósł z komuny...

> Z demokracja ma to wspolnego tyle co krzeslo z krzeslem elektracznym

To mam takie skojarzenie troche...

Demkracja ma fhuj minusow... Nim sie ludzie dogadaja, to trwa. Kompromis nigdy nikogo nie zadawala. Kazdy ciagnie w sowja strone...

W efekcie zawsze taki Putin czy inny Xi bedzie bardziej efektywny - mowi i sie dzieje.

No wypisz wymaluj problem dykatury vs demokracja (bo ja jednak wole miec mniejsz/wiekszy ale wybor i swiadomosc, ze wladza jest ograniczona i kontrolowana) czy kraju rzadzaonego przez jednego czlowieka vs EU (i demokratyczna wola 27 krajow).
        • wislok1 Re: Demokracja jest jak EU 12.12.25, 19:18
          Bardzo sluszne piszesz

To sa pospolite mendy, ci kolesie, o ktorych wspomniales...

Najweselsze, ze traktuja swoich zwolennikow jako bande przyglupow, ktorymi moga dowolnie manipulowac i ich zdaniem prawie caly narod to banda debili, prawie kazdego mozna zbajerowac
          • boggi_dan Re: Demokracja jest jak EU 13.12.25, 01:54
            wislok1 napisał:

> Bardzo sluszne piszesz
            >
            > To sa pospolite mendy, ci kolesie, o ktorych wspomniales...
            >
            > Najweselsze, ze traktuja swoich zwolennikow jako bande przyglupow, ktorymi moga
            > dowolnie manipulowac i ich zdaniem prawie caly narod to banda debili, prawie
            > kazdego mozna zbajerowac
            Co ty masz do powiedzenia jak nie żyjesz w tym kraju i nie chodzisz na wybory. Temu wyżej nic się podoba. Ani kościół, ani religia. Ani rząd prawicowy. Pewnie by do tyłka Tuskowi wszedł bez mydła, bo mu teraz jest lepiej. Choć dla innych gorzej. Takim się nie wytłumaczy i nie ma sensu ta dyskusja. Niedługo pewnie będzie składał życzenia świąteczne, które ja mam gdzieś.
            • galtomone Re: Demokracja jest jak EU 13.12.25, 08:27
              boggi_dan napisał:

> Temu wyżej nic się podoba. Ani kościół, ani religia. Ani rząd prawicowy.

Jak nic... tylko te 3 rzeczy sa na swiecie do podobania sie - pojebalo Cie?

> Pewnie
              > by do tyłka Tuskowi wszedł bez mydła, bo mu teraz jest lepiej.

Głupiś.

To takie pisanie o wadze argumentu = Ty byś pewnie Macierowiczowi/Czarnkowi/Braunowi do dupy wlazł.... byle dali Ci ludzi okradać.

> Choć dla innych
              > gorzej.

Ch..., ale co wy ukradniecie poblicznego przez rozne willa+ i "konkursy" to Wasze.

> Takim się nie wytłumaczy i nie ma sensu ta dyskusja.

Takim jak ty sie nie wylumaczy, ze prawica to ostatni stek klamst dla idiotow.
            • wislok1 Re: Demokracja jest jak EU 14.12.25, 22:35
              Chodze na wybory, bylem ostatnio w Monachium na prezydenckich
              A wczesniej na parlamentarnych..
              Konsulat zorganizowal to nawet sprawnie....

trampek, orban, kaczor, fiutin, to sa pospolite mendy, ktorym chodzi tylko o wladze,,,
              TO zadni prawicowcy...

Prawica to jest w Bawarii CSU, jest za Europa w UE, przeciwko tym mendom
    • vogon.jeltz Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 11.12.25, 23:17
      > PRAWICA W DZISIEJSZYM SWIECIE = wyrachowani ludzi, dbajacy o wylacznie wlasny interes

Dzisiejszym świecie? Przecież prawica była dokładnie tym zawsze, od początku istnienia spektrum politycznego, a nawet wcześniej.
      • galtomone Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 11:23
        vogon.jeltz napisał:

> > PRAWICA W DZISIEJSZYM SWIECIE = wyrachowani ludzi, dbajacy o wylacznie wl
        > asny interes
        >
        > Dzisiejszym świecie? Przecież prawica była dokładnie tym zawsze, od początku is
        > tnienia spektrum politycznego, a nawet wcześniej.

Zakladam, ze byc moze byli ludzie ktorzy autentycznie wierzyli w konserwatywne wartosci i faktycznie sie ich trzymali w zyciu dokonujac wyborow. Ergo taki Braun nie stalby/nie podawal reki komus kto mowi"sram na biblie" tylko by uzyskac efekt polityczny.

Rozumiem, ze ktos moze byc z tego "jaki jest/byl swiat" w danej chwili zadowolony i nie ebdzie zainteresowany zmiana. Moge tego pogladu nie podzieliac, ale to co innego niz instrumentalne wykorzystywanie hasel/wartosci ktore na co dzien masz w dupie.

• vogon.jeltz Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 13:42
          > Zakladam, ze byc moze byli ludzie ktorzy autentycznie wierzyli w konserwatywne wartosci

"Konserwatywne wartości" to jest eufemizm na "ochrona przywileju klasy panującej / posiadającej". Czyli dbanie wyłącznie o własny interes.
          • galtomone BTW posiadania - kto ma czego ile... 12.12.25, 13:50
            vogon.jeltz napisał:

> > Zakladam, ze byc moze byli ludzie ktorzy autentycznie wierzyli w konserwa
            > tywne wartosci
            >
            > "Konserwatywne wartości" to jest eufemizm na "ochrona przywileju klasy panujące
            > j / posiadającej". Czyli dbanie wyłącznie o własny interes.

Najważniejsze dane z najnowszego World Inequality Report 2026 (zespół Thomasa Piketty’ego):

Top 1% posiada ok. 40% światowego majątku i ponad 20% globalnych dochodów.

Top 10% kontroluje ok. 75% całego majątku i ok. 53–58% dochodów.

Dolne 70% ludzkości musi się zadowolić mniej niż 10% globalnych dochodów i ok. 7–8% majątku
            • tbernard Re: BTW posiadania - kto ma czego ile... 12.12.25, 14:48
              galtomone napisał:

> Najważniejsze dane z najnowszego World Inequality Report 2026 (zespół Thomasa P
              > iketty’ego):
              >
              > Top 1% posiada ok. 40% światowego majątku i ponad 20% globalnych dochodów.
              >
              > Top 10% kontroluje ok. 75% całego majątku i ok. 53–58% dochodów.
              >
              > Dolne 70% ludzkości musi się zadowolić mniej niż 10% globalnych dochodów i ok.
              > 7–8% majątku

Bo to są po prostu rabusie.
    • humorysta Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 08:19
      Komentujesz nie normalne zachowania narcyza. Narcyz juz sie skłócił z rodakami i prawie z całym swiatem. Projektuje najazd na Wenezuele i Kolumbię . Opluł własne stany-np. kalifornie. Zołdaków nasyła na kolejne stany- bo mu władze stanów nie odpowiadają. To jest głupek, który swoimi działaniami doprowadza do konfliktów . Zniszczył producentów soi w USA swoimi cłami-teraz musi im dac rekompensaty. Opluł Europę - bo podobno jest to zagłada cywilizacji. Jak sie dobrze przypatrzysz i przysłuchasz temu bełkotowi- to dochodzisz do wniosku- że mamy do czynienia z wariatem bez celu! Ja nie mam watpliwosci , ze to wariat i oszust. Za chwilę sprzeda Rosji - Ukrainę-bo to juz postanowił- tylko jeszcze nie zrobił. Zajmijmy sie nasza motoryzacja- bo to ciekawsze niz ten idiota.
    • trypel Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 10:11
      Ja np uważam ze poziom klamstw serwowany przez goowno wybiórcze to tez rozprzestrzenianie trucizny ale nie mam mocy sprawczej zeby zamknąć tylko czekam spokojnie aż padnie patrząc na wyniki finansowe
      • galtomone Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 15:05
        trypel napisał:

> Ja np uważam ze poziom klamstw serwowany przez goowno wybiórcze to tez rozprzes
        > trzenianie trucizny ale nie mam mocy sprawczej zeby zamknąć tylko czekam spokoj
        > nie aż padnie patrząc na wyniki finansowe

Ale widzisz gdzies KLAMSTWO/NIE PRAWDE czy moze interpreacjw wg nie Twojego p. widzenia.

Bo jest to jednak dosc zasadnicza roznica.

Slowa w przypadku Trumpa to nie p. widzenia a klamstwa - nie zawsze ale bardzo czesto... Zreszta nie tylko w jego ustach (Morawiecki niby za co przegral? za pie...nie klamstw).

Czym innym jest mowic, ze nie podobaja mi sie uchodzcy z afryki a czym innym pie...c banaluki o najezdzie na zachodnia granice hord...

Podobnie pie...nie o tym jak wazny jest dla ciebie "buk" gdy jedznoczesnie robisz koalicje, z gsciem, ktory na to sra...
        >
        • trypel Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 15:27
          W zeszłym tygodniu pod Wrocławiem byla konferencja dotyczaca sytuacji zwierzat bezdomnych, twoja ulubiona gazeta wysłała tam goscia zeby zrobil wywiad pod z gory założona tezę ze Nawrocki jest zły bo nie podpisał ustawy łańcuchowej. I nagle niespodzanka- wszyscy jak go nie lubili to uważali ze zrobil super i maja nadzieje ze to nie przejdzie. Pismak sie wkurzył, próbował sugerować inne odpowiedzi ale na jednoznaczne stanowisko obrócił sie na pięcie i relacji ze spotkania w prasie nie będzie. Tak to goowno wyborcze pokazuje prawde, to taka sama Prawda jak ta moskiewska
          • galtomone Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 15:44
            Pomijajac , ze nie bardzo rzumiem historie.. bo ja znam takich ludzi co sie nie ciesza - jak zwykle wazna jest prspektywa - toooo gdzie jest klamstwo????

Lubdzie mowili A a nini napisali B czy ludzie mowili A wiec nie nie napisali?

Ty kumasz roznice miedzy klamstwem prawda?

Znaczy co... jak sam milczysz to klamiesz?

Ja nie oczekuje od zadnego medium obiektywnej prawdy bo nie ma czegos takiego w bardzo wielu wypadkach.

Z radoscia bym np. czasem Republiki posluchal wiedzac - ze moze nie mwoia wszystkiego, ale to co mowia to fakty. Niestety tak nie jest.

W przypadku politykow - i tak sie sklada, ze ostatnio w prewazajacej liczbie (niby) prawicowych - tez tak nie jest.

Powiedz mi jak to jest, taki Braun bedzie krzyczal o atak na wartosci katolickie w kwesti np. zwiazkow pratnerskich.

Ale kumpel z ruchu, ktory wpros pisze, ze "sra na biblie" to juz nie jest atak na te wartosci.

No mnie sie to ku... nie spina.
            • trypel Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 16:32
              Kłamstwo jest w przedstawianiu że wszyscy uważają ze to źle ze nie podpisal. A akurat ci co sie znają wiedza ze złe by bylo jakby podpisal. Tylko ich media lewackie do głosu nie dopuszczają.
              • galtomone Czy Ty rozumiesz znaczenie słowa kłamstwo? 13.12.25, 08:47
                trypel napisał:

> Kłamstwo jest w przedstawianiu że wszyscy uważają ze to źle ze nie podpisal.

Dobra.... Jak zwykle najlepiej rozmawiać konkretnie.

Poprosze o link lub linki do artykułów na które sie powołujesz.

Ja znalazlem (z podobny lewicowych zródeł) takie rzeczy za to.

oko.press/jak-nawrocki-pomaga-rzadowi-weta-prezydenta-ustawa-lancuchowa-futra-i-kryptowaluty
                W tekście podkreślono, że weto wywołało burzę wśród obrońców zwierząt, ale jednocześnie cytowano argumenty Nawrockiego, iż przepisy były „nierealne i uderzałyby w polską wieś”. To pokazuje, że część społeczeństwa była zadowolona z jego decyzji.

Wyborcza.pl – choć nie ma pełnego tekstu w otwartym dostępie, w serwisach partnerskich (np. TVN24, Business Insider, Fakt) cytowano wypowiedź Nawrockiego: „Odpowiedzialność za zwierzęta to także ważna część świadectwa wrażliwości społecznej. Ale nie może być uderzeniem w polską wieś, w interes polskich rolników”. To jest jasny sygnał, że część ludzi – zwłaszcza wieś i rolnicy – była zadowolona z weta.

> A
                > akurat ci co sie znają wiedza ze złe by bylo jakby podpisal. Tylko ich media le
                > wackie do głosu nie dopuszczają.

Po pierwsze jak widzisz sa media (LEWICOWO LIBERALNE!!!!) ktore jednak pokazywaly, ze sa inne glosy.

PO DRUGIE!!!!!

Nie dopuszczanie do glosu w danym medium (pokaz mi jak pluralizm opinii wyglada w PL24, Republice czy Trwam - I DARE YOU!!!) to nie to samo co KŁAMSTWO!!!

Ja piszę o ewidentnych KŁAMSTWACH prawicy:

Donaldt T:

„Wybory zostały ukradzione, miliony nielegalnych głosów oddano przez cudzoziemców” – bez dowodów. www.usatoday.com/story/news/factcheck/2024/11/06/donald-trump-misinformation-fact-check/76089352007/

„Haitańscy migranci w Ohio jedzą psy i koty” – całkowicie nieprawdziwe. www.usatoday.com/story/news/factcheck/2024/11/06/donald-trump-misinformation-fact-check/76089352007/

Mateusz M.

"niemieckie wojsko czuje się w Polsce jak u siebie" - tvn24.pl/polska/klasyczny-przyklad-dezinformacji-rzecznik-rzadu-o-wpisach-morawieckiego-i-mateckiego-st8577553

Grześ B.

„Auschwitz z komorami gazowymi to fake” – wypowiedź w Radiu Wnet. wiadomosci.radiozet.pl/polityka/braun-auschwitz-z-komorami-gazowymi-to-fake-dziennikarz-przerwal-program

TV Trwam podała, że Amnesty finansowane jest przez USAID – musiała sprostować. www.radiomaryja.pl/polecamy/sprostowanie-tv-trwam-w-sprawie-podania-nieprawdziwych-informacji-dot-amnesty-international/

TV Republika:

„Donald Tusk ciężarówkami zwozi do Polski ludzi z Afryki, którzy zabijają i gwałcą” – całkowicie nieprawdziwe. wiadomosci.radiozet.pl/polityka/telewizja-republika-uderza-w-tuska-rzecznik-rzadu-reaguje-przekazemy-odpowiednim-sluzbom

x.com/AndrzejZmiasta/status/1944301465708736752

KU... SERIO???

Zaczynasz kumać co to jest KŁAMSTWO?

Carlson przedstawiał szturm na Kapitol jako „pokojowe zgromadzenie”. www.poynter.org/fact-checking/2023/fact-checking-fox-news-host-tucker-carlsons-segments-january-6-footage/

Carlson wielokrotnie powtarzał nieprawdziwe informacje o COVID-19. www.france24.com/en/live-news/20230424-dangerous-misinformer-tucker-carlson-s-legacy-of-falsehoods

„W Ukrainie trwa ludobójstwo wobec rosyjskojęzycznych” – całkowicie nieprawdziwe. www.dw.com/en/fact-check-do-vladimir-putins-justifications-for-going-to-war-against-ukraine-add-up/a-60917168

Zatem bardzo prosze jak zaczynasz cos twierdzić, to poprzyj to konkretem a nie bajaniami z dupy i nie na temat - dziekuje! ;-)
    • trypel Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 13:50
      Wolę prawicę myślącą wyłącznie o swoich pieniądzach niz lewicę myślącą przede wszystkim o moich i uzurpująca sobie prawo do "wiedzenia" lepiej co z nimi zrobic. Jak mam taki wybór to sie dlugo nie muszę zastanawiac
      • tbernard Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 14:44
        Prawica ma tylko zrabowane a nie "swoje".
        • trypel Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 14:58
          Rabowanie cudzej kasy to akurat specjalnosc lewej strony:)
          • galtomone Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 15:10
            trypel napisał:

> Rabowanie cudzej kasy to akurat specjalnosc lewej strony:)
            >

Taaa... to ile prywatne banki i korporacje dostaly publicznej kasy w rpanych krajach - Tesla, SPace X to niby na kredytach tylko jadna?

Co ty pie...sz za przeproszeniem?????
            • trypel Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 15:29
              Aaaa jak bank prywatny to prawica? Ja patrze na poglądy a nie na majątek.
              Gates, Soros to lewactwo. Nie prawactwo
              • galtomone Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 15:53
                Rozumiem, ze cale towarzystwo gornego % kapitalistycznech elit to nie prawacy tylko lewacy z Muskiem i Thelem na czele?

No to zrobmy fact checking - kto najczesciej lape po pieniadze obywateli wyciaga:

Największe transfery publiczne do prywatnych firm, konkretne przykłady
                1. Ratowanie banków, TARP (2008–2009)

George W. Bush (Republikanin)

Program TARP: ~700 mld USD

Pieniądze poszły do:

Goldman Sachs

Citigroup

Bank of America

JPMorgan Chase

Efekt:

Banki uratowane

Kadra zarządzająca nietknięta

Bonusy wypłacane

Obywatele tracą domy

To jest największy transfer publicznych pieniędzy do prywatnego sektora w historii USA.

2. Reaganomics, początek masowego drenażu

Ronald Reagan (Republikanin, lata 80.)

Ogromne cięcia podatków dla najbogatszych

Deregulacja finansowa

Osłabienie związków zawodowych

Skutek:

Lawinowy wzrost nierówności

Przeniesienie ciężaru podatkowego na klasę średnią

Początek finansjalizacji gospodarki

To tutaj systemowo ustawiono kran z publicznymi pieniędzmi do prywatnego kapitału.

3. Trump i Tax Cuts and Jobs Act (2017)

Donald Trump (Republikanin)

Koszt: ~1,9 biliona USD

Najwięksi beneficjenci:

Korporacje

Najbogatszy 1%

Obietnica: inwestycje, wzrost płac
                Rzeczywistość: buybacki akcji, dywidendy

To był gigantyczny transfer przyszłych pieniędzy podatników do obecnych właścicieli kapitału.

4. Subwencje i kontrakty dla Muska

Administracje: Obama + Trump

Tesla, SpaceX, SolarCity:

Ulgi podatkowe

Granty

Gwarancje kredytowe

Kontrakty NASA i Pentagonu

Łącznie dziesiątki miliardów USD.

Tak, Musk krzyczy o „wolnym rynku”,
                ale jego firmy są karmione państwową kroplówką.

5. Clinton i deregulacja banków (tak, Demokrata)

Bill Clinton

Zniesienie Glass-Steagall Act

Zielone światło dla megabanków

To umożliwiło kryzys 2008.

➡️ Clinton był neoliberałem, nie lewicą.

🔴 Razem Republikanie (zaokrąglając):

👉 ~7–9 bilionów USD

To są pieniądze zabrane obywatelom (teraz lub w przyszłym długu) i przekierowane:

do banków

do korporacji

do właścicieli kapitału

🔵 Demokraci – „zabrali obywatelom → dali firmom”

Tu kluczowe: Demokraci częściej wydają na ludzi, więc czysta kwota transferu do firm jest mniejsza, a często warunkowa.

Główne pozycje

Clinton (1993–2001)
                (neoliberał, nie klasyczna lewica)

deregulacja banków

ulgi podatkowe
                ➡️ ~1–1,5 bln USD (długofalowo)

Obama (2009–2017)

stimulus po kryzysie
                ➡️ ~800 mld USD, z czego:

~40–45% do firm i banków
                ➡️ ~300–400 mld USD

Biden (2021– )

Infrastructure Act

CHIPS Act

IRA

Łącznie:
                ➡️ ~1–1,5 bln USD do firm
                ALE:

powiązane z inwestycjami

miejscami pracy

produkcją w USA

🔵 Razem Demokraci:

👉 ~2,5–3,5 biliona USD

⚖️ ZESTAWIENIE JEDNYM RZUTEM OKA
                Partia Zabrali obywatelom → dali firmom
                Republikanie ~7–9 bln USD
                Demokraci ~2,5–3,5 bln USD

Różnica: ~2,5x–3x na niekorzyść Republikanów

I mowisz, ze wolisz Republikanow bo mniej zabieraja?

Jeśli ktoś twierdzi, że „rabowanie cudzej kasy to specjalność lewicy”, to albo nie zna liczb, albo świadomie kłamie.
                Największe transfery publicznych pieniędzy do prywatnego kapitału w USA robili Republikanie.
                • trypel Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 16:34
                  TLDR
                  • galtomone Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 13.12.25, 08:50
                    Jak zawwsze jak przestaje Ci pasowac do twojej wizji.

I ty masz czelnosc mediom pomijanie rzeczy zarzucac...

Nie daj boze udowodnic ci ze pie...sz to ingodrujesz i pomijasz.

Ergo twoje twierdzenia o swiecie bazujace na obrazie fragmentarycznym sa ch...a warte i stad takie "kwiatki" z ciebie wylaza.
                • engine8t Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 18:26
                  Ja wole Republiknow.. :)
                  Dzieki temu ze dali firmom to firmy sie rozwijaly i kraj sie bogacil.
                  Demokraci daja nielegalnym i sobie biora a kraj biednije...

ale zeby byc fair i nie byc posadzonym a stronniczosc to dawaj teraz rownie dluga liste "zaslug: lewicowych..
                  Moze zacznij od tego ile wydali na nielegalnych, na zglile zielne programy ktore przyniosly zero efektow i do tego sprowokowaly pozary bo nie wolno sie naturze spezeciac i na walke z bezdomnoscia ktora to przynisla zero efektow, o DEI i WOKE nie wspomne i jakie to przynislo efekty ?
                  • galtomone Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 13.12.25, 08:51
                    Konkrety poprosze. Cos co sie da ZWERYFIKOWAC a nie twoje debilne opinie.
      • galtomone Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 15:09
        trypel napisał:

> Wolę prawicę myślącą wyłącznie o swoich pieniądzach niz lewicę myślącą przede
        > wszystkim o moich i uzurpująca sobie prawo do "wiedzenia" lepiej co z nimi zrob
        > ic. Jak mam taki wybór to sie dlugo nie muszę zastanawiac

Tyle, ze ta "prawica" teraz mysli tez o twoich... co to PiS kradl i rozdawal swoje czy Twoje?

Erdogan poparcie za wlasne kupuje?

Putin and company wyciska kase z prywatnych (wlasna ciezka praca stworzonych) prywatmnych firm czy z tego co zajebal narodowi?

A Trump z kumplami to co prawda prywatne... ale teraz kombinuja jak sie do wsplnego gara nie tylko nie dolozyc, ale jeszcze z niego nie swoje zabrac - Tesla to niby dotacje z banku dostala czy z publicznej kasy?

Ta prawica to ma do pieniedzy taki sam stosunek jak do prawdy.

Prawda jest moja i tylko moja.
        Kasa jest moja... a Wasza kasa tez wlasciwie jest juz moja.
        • nousecomplaining Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 18:04
          > ale jeszcze z niego nie swoje zabrac
          Eee, on to miszcz w tym jest. Już kombinuje, żeby odmrozić zamrożone onucowe miliardy (ile tego jest? jakieś 150 mld co najmniej) i z kacapskim mordercą nimi "zarządzać". Ja prdle, co za menda.
      • engine8t Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 18:19
        trypel napisał:

> Wolę prawicę myślącą wyłącznie o swoich pieniądzach niz lewicę myślącą przede
        > wszystkim o moich i uzurpująca sobie prawo do "wiedzenia" lepiej co z nimi zrob
        > ic. Jak mam taki wybór to sie dlugo nie muszę zastanawiac
        >

Brilliant! :)
        • tbernard Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 12.12.25, 19:02
          engine8t napisał:

> trypel napisał:
          >
          > > Wolę prawicę myślącą wyłącznie o swoich pieniądzach niz lewicę myślącą p
          > rzede
          > > wszystkim o moich i uzurpująca sobie prawo do "wiedzenia" lepiej co z nim
          > i zrob
          > > ic. Jak mam taki wybór to sie dlugo nie muszę zastanawiac
          > >
          >
          > Brilliant! :)

Brilliant bullshit.
          • engine8t Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 13.12.25, 00:31
            tbernard napisał:

> engine8t napisał:
            >
            > > trypel napisał:
            > >
            > > > Wolę prawicę myślącą wyłącznie o swoich pieniądzach niz lewicę myś
            > lącą p
            > > rzede
            > > > wszystkim o moich i uzurpująca sobie prawo do "wiedzenia" lepiej co
            > z nim
            > > i zrob
            > > > ic. Jak mam taki wybór to sie dlugo nie muszę zastanawiac
            > > >
            > >
            > > Brilliant! :)
            >
            > Brilliant bullshit.

Ty naprawde wierzysz w to lewctwo ? Gdzie i kiedy socjaizm sie sprawdzil?
            • galtomone Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 13.12.25, 08:54
              engine8t napisał:

> Ty naprawde wierzysz w to lewctwo ? Gdzie i kiedy socjaizm sie sprawdzil?

Szwecja, Niemcy, Kanada...
              • trypel Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 13.12.25, 10:22
                Zwłaszcza Szwecji sie udalo
                www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/przemoc-w-szwecji-maja-po-kilkanascie-lat-i-dolaczaja-do-gangow-jak-rekiny/q51q7n3,79cfc278#goog_rewarded
                • galtomone Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 13.12.25, 10:57
                  trypel napisał:

> Zwłaszcza Szwecji sie udalo
                  > www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/przemoc-w-szwecji-maja-po-kilkanascie-lat-i-dolaczaja-do-gangow-jak-rekiny/q51q7n3,79cfc278#goog_rewarded

Mozesz mi wyjśnić jaki to ma związek?

Rozmawiamy o modelu opiekuńczego państwa, który w przypadku Szwecji (i nie tylko) spełania się całkiem dobrze od wieludziesięciu lat.

Chcesz powiedzieć, że przeciętnemu Szwedowi pracującemu fizycznie żyło się gorzej niż amerykaninowi/ruskowi/chińczykowi?

Co ma do tego nieudana polutyka imigracyjna ostatnich nastu lat?

Kanadę jakoś w tym pomijasz... przypadek?

Wskaż gdzie i ile w krajach europejskich czy Kanadzie wciągu ostatnich kat było bankruct konsumenckioch z powodu koniecnzosci leczenia się.

I DARE YOU

I bardzo prosze, jak chcesz kontrargumentować to na temat.

Rónwnie dobrze ja zaczne Ci udowadniac, że kampitalizm jest ch...owy, bo tylko ruscy oligarchowie robia na tym kase.
                  • trypel Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 13.12.25, 11:34
                    Im większy poziom opiekuńczości w państwach europejskich tym niebezpieczniej na ulicy. Dość wyraźny i ścisły związek.
                    O Kanadzie nie pisze bo jej nie znam.
                    • dodekanezowiec Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 13.12.25, 13:50
                      trypel napisał:

> Im większy poziom opiekuńczości w państwach europejskich tym niebezpieczniej na
                      > ulicy. Dość wyraźny i ścisły związek.
                      > O Kanadzie nie pisze bo jej nie znam.
                      >
                      > pierdzielisz trypel.
                      A Stany?
                      Powielasz prawicowy bezbozniku wyśmiewaczu religii głupie pierdzielenie tych roznych faryzeuszy katotalibskich.
                      Warrrrtosci chrzescijanskie Trampeczka.
                      • dodekanezowiec Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 13.12.25, 14:06
                        @trypel
                        Ale to tak pół zartem pół serio.
                        Nie do końca cos powielasz.
                        Głupi argument bo sam go nie lubie.
                        Jak mi ktos zarzuca cos ze "bo w tvn tez tak gadaja" - odpowiadam ze tvn powstało w 1997 a ja mam dany pogląd od 1992.
                        Kolejna kwestia - te różne prawicowe głosy to tez sa czasem prosocjalne, czasem prorynkowe.
                        Mozna rozne paradoksy wymieniać i w kwestiach ekonomicznych i swiatopogladowych np.:
                        - państwo opiekuńcze nad bankami,
                        - lewica bardziej krytykująca chrześcijaństwo niz 100 razy mniej racjonalistyczne religie,
                        - prawica - tu juz mnóstwo powielania faryzeuszostwa z Ewangelii znajdziemy, jak i praktycznego zaprzeczenia słów Chrystusa o pokorze, miłości nieprzyjaciół czy ze kto sie wywyższa bedzie poniżony
                        • trypel Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 13.12.25, 14:40
                          Przeciez u nas teoretyczna prawica czyli pis jest mocno socjalistyczna :)
                          A najbardziej kapitalistyczny rząd to bylo chyba SLD. Jak po raz kolejny powtórzę- świat nie jest czarno-biały.
                      • trypel Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 13.12.25, 14:35
                        Napisalem "W EUROPEJSKICH" stany poki co sa jednak poza
                      • tbernard Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 18.12.25, 10:19
                        dodekanezowiec napisał:

> trypel napisał:
                        >
                        > > Im większy poziom opiekuńczości w państwach europejskich tym niebezpieczniej na ulicy. Dość wyraźny i ścisły związek.

A ja widzę tylko zafiksowanie się na Szwecji z problemem nieasymilującej się muzułmanistycznej migracji i stąd ten "wyraźny i ścisły związek" który widzisz. Bo na przykład Dania która była bardziej restrykcyjna i nie przyjmowała tylu migrantów co Szwecja, to zdaje się nie ma tego problemu, pomimo bycia krajem opiekuńczym. Islandia także zaliczana jest do krajów opiekuńczych i jakoś nie słychać aby było tam niebezpiecznie na ulicy. Nawet wulkanowie nie wybuchają jakoś często aby ludzi na tych ulicach napadać z powodu opiekuńczości państwa.
                    • galtomone Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 15.12.25, 09:32
                      trypel napisał:

> Im większy poziom opiekuńczości w państwach europejskich tym niebezpieczniej na
                      > ulicy. Dość wyraźny i ścisły związek.

No ja nie widze... pokaz te cyferki, z ktorych to wynika.

Ze im bardziej sie nami bedzie panstwo opekowac, tym bedzie niebezpieczniej...

Jakos wprowadzenie 500/800 + nie potwierdza Twoich rewelacji...
              • engine8t Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 14.12.25, 01:18
                galtomone napisał:

> engine8t napisał:
                >
                > > Ty naprawde wierzysz w to lewctwo ? Gdzie i kiedy socjaizm sie sprawdzil?
                >
                >
                > Szwecja, Niemcy, Kanada...
                worldpopulationreview.com/country-rankings/socialist-countries
                worldpopulationreview.com/country-rankings/democratic-socialist-countries
                • galtomone Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 15.12.25, 09:35
                  engine8t napisał:

> worldpopulationreview.com/country-rankings/democratic-socialist-countries

Jezu, engine, to kiedy ty uciekasz z tego komuszego syfu?
                  • engine8t Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 15.12.25, 18:32
                    galtomone napisał:

> engine8t napisał:
                    >
                    > > worldpopulationreview.com/country-rankings/democratic-socialist-countries
                    >
                    >
                    > Jezu, engine, to kiedy ty uciekasz z tego komuszego syfu?

No przecie ucieklem juz ponad 40 lat temu?
              • tbernard Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 18.12.25, 10:05
                galtomone napisał:

> engine8t napisał:
                >
                > > Ty naprawde wierzysz w to lewctwo ? Gdzie i kiedy socjaizm sie sprawdzil?
                >
                >
                > Szwecja, Niemcy, Kanada...

W Szwecji i Kanadzie jest kapitalizm. A w Niemczech socjalizm był w NRD ale tam się nie sprawdził.
                • vogon.jeltz Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 18.12.25, 11:55
                  > W Szwecji i Kanadzie jest kapitalizm

Obiektywnie tak, ale dla engina te kraje to przecież lewactwo i socjalizm .
                  • trypel Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 18.12.25, 12:14
                    Obiektywnie wg ciebie?
                    To chyba subiektywnie

Szwecja to socjalizm pełne gębą. Równanie w dół. Czy się stoi czy sie leży. A kapital spieprza
                    • tbernard Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 18.12.25, 13:32
                      trypel napisał:

> Szwecja to socjalizm pełne gębą. Równanie w dół. Czy się stoi czy sie leży. A kapital spieprza

Nawet jeśli, to Szwecja w sposób stopniowy dochodzi do socjalizmu, bez rewolucji i "przyjaźni" które pewien kraj jest rad innym na siłę wciskać. Czyli to taki bardziej narodowy socjalizm.
                      A tak swoją drogą to chyba mieli epizod w historii, gdy urzędowo jakieś biurwy na widzimisię wybierały obywateli których uznano, że należy wykastrować.
                    • vogon.jeltz Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 18.12.25, 14:15
                      > Obiektywnie wg ciebie?

Obiektywnie wg definicji kapitalizmu. Jest oczywiście jakiś udział własności publicznej, ale zasadniczo środki produkcji pozostają własnością prywatną. Wysoki poziom opodatkowania i redystrybucji to jeszcze nie socjalizm - inaczej USA w latach 1940-1970 byłyby najbardziej socjalistycznym krajem na świecie.
                      • engine8t Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 18.12.25, 21:18
                        vogon.jeltz napisał:

> > Obiektywnie wg ciebie?
                        >
                        > Obiektywnie wg definicji kapitalizmu. Jest oczywiście jakiś udział własności pu
                        > blicznej, ale zasadniczo środki produkcji pozostają własnością prywatną. Wysoki
                        > poziom opodatkowania i redystrybucji to jeszcze nie socjalizm - inaczej USA w
                        > latach 1940-1970 byłyby najbardziej socjalistycznym krajem na świecie.

A ze w USA jest socjalizm - szczegolnie w Kaliforni gdzie jest rzeczywiscei i socjalizm i lewactwo to przeciez widac na odleglosc?
                      • wislok1 Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 18.12.25, 21:54
                        Dokladnie wlasnie tak

Szwecja, Kalifornia i inne przyklady rzekomo sochalistyczne w tym watku to kraje czysto kapitalistyczne...

CZYSTY KAPITALIZM

A ze maja rozbudowane programy socjalne, to o niczym nie swiadczy...
                        Rzecz jasna mozna wszystko sprowadzic do absurdu i nazwac jego krajami socjalistycznymi..........

ALe to czysty idiotyzm...

Wcale nie twierdze, ze te programy socjalne sa OK
                        CZASEM powoduja one, ze ludziom bardziej sie oplaca siedziec w domu i brac zasilek niz pracowac...
                        To juz wtedy jest patologia...

ALe z socjalizmem nie ma to nic wspolnego...

Socjalizm to NACJONALIZACJA gospodarki, UPANSTWOWIENIE firm....
                        Marks zakladal upanstwowienie duzych firm, te male, rodzinne i farmy chlopow mialy pozostac prywatne
                        • trypel Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 18.12.25, 21:59
                          "
                          Wcale nie twierdze, ze te programy socjalne sa OK
                          CZASEM powoduja one, ze ludziom bardziej sie oplaca siedziec w domu i brac zasilek niz pracowac...
                          To juz wtedy jest patologia..."

To jest wlasnie obraz Szwecji, Norwegii, mniej Danii.
                          Motywacja do pracy zerowa bo po co skoro bez żyjesz na podobnym poziomie.
                          Juz sie pojawia 2 pokolenie ludzi których rodzice za ich zycia nie pracowali. Dla nich praca to abstrakcja. Przeciez państwa da
                          • wislok1 Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 19.12.25, 19:01
                            Ta kasa od panstwa wystarczy na podstawowe potrzeby, zadnych luksusow...

Wiec mlodzi sobie dorabiaja dealerka...
                          • vogon.jeltz Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 19.12.25, 21:23
                            > Juz sie pojawia 2 pokolenie ludzi których rodzice za ich zycia nie pracowali

To samo tylko bardziej masz przecież w UK, które od czasów Zardzewiałej Lady jest przecież najbardziej kapitalistycznym krajem w Europie. Same programy socjalne nie czynią socjalizmu. Ja np. jestem lewak, a rozdawnictwo pieniędzy średnio mi się podoba. Co innego gdyby tak kasa szła na publiczne inwestycje i usługi dostępne dla każdego.
                            • engine8t Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 19.12.25, 21:29
                              vogon.jeltz napisał:

> > Juz sie pojawia 2 pokolenie ludzi których rodzice za ich zycia nie pracow
                              > ali
                              >
                              > To samo tylko bardziej masz przecież w UK, które od czasów Zardzewiałej Lady je
                              > st przecież najbardziej kapitalistycznym krajem w Europie. Same programy socjal
                              > ne nie czynią socjalizmu. Ja np. jestem lewak, a rozdawnictwo pieniędzy średnio
                              > mi się podoba. Co innego gdyby tak kasa szła na publiczne inwestycje i usługi
                              > dostępne dla każdego.

Np publiczne inewstycje typu budowanie domow dla malo zarabiajacych i wynajmoanie za syboliczna zlotowke dla nierobow ? A do tego leczenie, transport, i inne uslugi darmowe dla leniwych i tych co im sie nie oplaca pracowac ?

• vogon.jeltz Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 19.12.25, 21:49
                                > A do tego leczenie, transport, i inne uslugi darmowe

Owszem, transport, leczenie i inne usługi publiczne. Już dawno policzono, że to się opłaca np. transport wpływa pozytywnie na możliwość znalezienia pracy. Wy też inwestowaliście w infrastrukturę w waszych złotych czasach i nawet stać was było na wysłanie ludzi na Księżyc, a teraz wam się wszystko sypie, a żeby lecieć w kosmos musicie polegać na odklejonym psychopatycznym miliarderze obcego pochodzenia.
                                • engine8t Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 19.12.25, 22:22
                                  vogon.jeltz napisał:

> > A do tego leczenie, transport, i inne uslugi darmowe
                                  >
                                  > Owszem, transport, leczenie i inne usługi publiczne. Już dawno policzono, że to
                                  > się opłaca np. transport wpływa pozytywnie na możliwość znalezienia pracy. Wy
                                  > też inwestowaliście w infrastrukturę w waszych złotych czasach i nawet stać was
                                  > było na wysłanie ludzi na Księżyc, a teraz wam się wszystko sypie, a żeby leci
                                  > eć w kosmos musicie polegać na odklejonym psychopatycznym miliarderze obcego po
                                  > chodzenia.

O i ja sie tu z toba - po czesci, zgadzam ze jak ktos pracuje i bardzo malo zarabia to mu mozna dac darmowe dojazdy.
                                  Ale darmowe dojazdy na "szukanie pracy" przez cale zycie? To juz nie.
                                  Leczenie darmowe tylko dla tych co naprawde nie sa w stanie pracowc a zwlaszcza jak kiedy pracowali i placili podatki ale tym co nie pracuja bo in to sprawia niewygody to juz tez nie bo powinni pracowac , zarabiac i placic swoje rachunki. Nic tak nie mobilizuje do pracy jak chec przezycia.
                                  No wiec skoro widzisz co my zlego zrobilismy to zauwaz ze to wszystko zaczelo sie sypac mniej wiuecje wtedy kiedy lewctowo zaczelo sie szerzyc. Ale ja to bylbym ostrozny za tym co sie u nas dziej bo nie wiem jak jest we Wloszech ale w Niemczech podobno infrastruktua tez sie wali a do tego oni na ksiezycu nie byli i chyba dlugo nie beda? No i podejrzewam ze gdyby mieli opcje mic takiego psychopatycznego miliardera- geniusza co by im rakiety i satelity i inne rzeczy budowal (np EVs) i wiele innych rzeczy robil to by kanclerzem obwolali - nawet jakby to byl uchdzca z Afgnistanu? :)
                            • trypel Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 19.12.25, 21:40
                              Moze nie bardziej niz w Skandynawii ale dłużej na pewno
                              Laski ktora tam dla mnie pracuje, córka bierze w tej chwili na kredyt ten ich mini segmencik pod manchester nie majac roboty. Jak nie ma to państwo pomoże. Zgroza.
                              Z drugiej strony np koszmarny poziom opieki zdrowotnej. I wlasnie teraz generalny strajk lekarzy.
                              Latam tam co chwile (w tym roku ponad 10 x) I jestem tym krajem przerażony.
                              Jedzą syf. Nie dbają o siebie. Mieszkają w beznadziejnych warunkach. Jak kogos nie stać na prywatna szkole o przyzwoitym poziomie i selekcji uczniów to z gory przegra zycie.
                              Sami sie do tego doprowadzili i nie mówię o brexicie
                        • engine8t Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 19.12.25, 21:36
                          wislok1 napisał:

> Szwecja, Kalifornia i inne przyklady rzekomo sochalistyczne w tym watku to kra
                          > je czysto kapitalistyczne...
                          >
                          > CZYSTY KAPITALIZM

W cbinach jest czystrzy kapitalizm niz w Kaliforni..
                          Wystarczy zobaczyc jak Kalifornia wspomaga narkomanow, bezdomnych, nielegalnych i zlodzieji.
                          >
                          > A ze maja rozbudowane programy socjalne, to o niczym nie swiadczy...
                          > Rzecz jasna mozna wszystko sprowadzic do absurdu i nazwac jego krajami socjalis
                          > tycznymi..........
                          >
                          > ALe to czysty idiotyzm...
                          >
                          > Wcale nie twierdze, ze te programy socjalne sa OK
                          > CZASEM powoduja one, ze ludziom bardziej sie oplaca siedziec w domu i brac zasi
                          > lek niz pracowac...
                          > To juz wtedy jest patologia...
                          >
                          > ALe z socjalizmem nie ma to nic wspolnego...
                          >
                          > Socjalizm to NACJONALIZACJA gospodarki, UPANSTWOWIENIE firm....
                          > Marks zakladal upanstwowienie duzych firm, te male, rodzinne i farmy chlopow mi
                          > aly pozostac prywatne

Takie wyjasniani co jest kapitalizm a co sochjalizm jak co niektorzy prztaczja leninowska definicje lewactwa aby pokazac ze nie lewcy?

I socjalizm, komunizm i kapitalizm z definicji czy czasow Markas przeksztalcil sie w neo wersje ..
                          Socjalizm to rozdawnictwo socjali a wiec oferowanie zycia na koszt innych i bez koniecznsci pracy.
                          • vogon.jeltz Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 19.12.25, 21:39
                            > Socjalizm to rozdawnictwo socjali a wiec oferowanie zycia na koszt innych i bez koniecznsci pracy

Nie, to nie jest socjalizm, tylko po prostu rozdawnictwo. Już w starożytnym Rzymie cesarze rozdawali ludowi zboże. Twierdzisz, że to byli socjaliści?
                            • trypel Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 19.12.25, 22:05
                              Ale przyjmujesz ze język i definicje sie zmieniają i rozumienie pewnych okreslen moze tez ulegać zmianie?
                              • vogon.jeltz Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 19.12.25, 22:09
                                > Ale przyjmujesz ze język i definicje sie zmieniają

Znaczy, to że ty czy engine posługujecie się klemensoidalnymi definicjami z dupy (np. socjalizmu czy lewactwa), nie czyni ich jeszcze powszechnie obowiązującymi.
                                • trypel Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 19.12.25, 22:13
                                  Jednak czyni je powszechnie rozumianymi
                                  • vogon.jeltz Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 19.12.25, 22:16
                                    > Jednak czyni je powszechnie rozumianymi

No wlasni okazuje się, że też nie, czego ten podwątek najlepszym dowodem.
                                    • trypel Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 19.12.25, 22:21
                                      Dlatego wlasnie staram sie uświadamiać tych wolniej myslacych :)
                                      • engine8t Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 19.12.25, 22:25
                                        trypel napisał:

> Dlatego wlasnie staram sie uświadamiać tych wolniej myslacych :)
                                        >

ale jak przestana myslec to po jakims czasie sie tego nie da rozuszac.
                            • engine8t Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 19.12.25, 22:23
                              vogon.jeltz napisał:

> > Socjalizm to rozdawnictwo socjali a wiec oferowanie zycia na koszt innych
                              > i bez koniecznsci pracy
                              >
                              > Nie, to nie jest socjalizm, tylko po prostu rozdawnictwo. Już w starożytnym Rzy
                              > mie cesarze rozdawali ludowi zboże. Twierdzisz, że to byli socjaliści?

A nie? Myslisz ze Socjalizm to Stalim wymysli?
                              • vogon.jeltz Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 19.12.25, 22:41
                                > A nie?

LOL, wy tam wszyscy w tej Ameryce jestesci tacy odklejeni, czy tylko ci z mózgiem zeżartym przez wirus MAGA?
                                • engine8t Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 20.12.25, 01:12
                                  vogon.jeltz napisał:

> > A nie?
                                  >
                                  > LOL, wy tam wszyscy w tej Ameryce jestesci tacy odklejeni, czy tylko ci z mózgi
                                  > em zeżartym przez wirus MAGA?

Jedno i drugie. :) AA to znaczy ze MAGa maja mozgi.?

a Chat GPt co "mysli" na termat orznic MAGA i Leftist?

Key Differences Between Conservatism and Leftism

Individual Responsibility vs. Collective Solutions

Conservatives emphasize personal responsibility, asking what individuals can do for themselves and their communities.
                                  Leftists often focus on collective solutions, questioning what society owes individuals and advocating for systemic changes.

Views on Diversity and Choice

Conservatives advocate for choice in areas like education and healthcare, believing that individuals should have the freedom to make their own decisions.
                                  Leftists may support diversity in identity but often push for uniformity in opinions and policies, which can limit free speech and individual choice.

Governance and Law

Conservatives believe in local governance, arguing that decisions should be made by those closest to the issues, rather than distant lawmakers or judges.
                                  Leftists may resort to judicial or executive actions when legislative outcomes do not align with their views, which can undermine democratic processes.

Cognitive Styles and Problem Solving

Analytical vs. Insightful Thinking

Conservatives tend to use structured, analytical approaches to problem-solving, focusing on gradual processes.
                                  Leftists are more likely to employ insight-based strategies, leading to sudden realizations or "Aha!" moments.

Openness to Change

Conservatives often prefer stability and tradition, which can lead to a more cautious approach to change.
                                  Leftists typically embrace change and innovation, which can sometimes result in rapid shifts in policy and societal norms.

Conclusion

The choice between conservatism and leftism often reflects deeper values regarding individualism, governance, and approaches to problem-solving. Each ideology offers distinct perspectives on how to address societal issues, and the preference for one over the other can depend on personal beliefs about responsibility, choice, and the role of government.
                  • engine8t Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 18.12.25, 21:15
                    vogon.jeltz napisał:

> > W Szwecji i Kanadzie jest kapitalizm
                    >
                    > Obiektywnie tak, ale dla engina te kraje to przecież lewactwo i socjalizm .

Ja tylko zalinkowalem dwie listy - krajow socjlaistycznych i demokracji socjalistycznych. Jak kto ssie z tym niezgadaz to jakie znaczenie ma to co ja mysle? Mam prawo myslec co chce.

A Kanada to socjalizm - zachod (BC, Alberta..) to nie lewactwo ale wschod to absolutnie.
                    Szwecja zawsze byla pokazywana jako przyklad socjalizmu na zachodzie.
    • samochodemwszedzie Re: OT - mojsza prawda vs Wasze klamstwa 18.12.25, 09:39
      Oj boli doopa lewaków boli i tym razem nie od bolcoweania buhahahha!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka