Dodaj do ulubionych

Moje wyznanie wiary

24.08.06, 11:06
Wiara to prawdopodobieństwo, że coś jest prawdą. A prawdopodobieństwo określa
się w procentach:

100% pewność
51%-99% wiara
50% brak zdania
1%-49% wątpienie
0% negacja

No to jedziemy z moim credo:

- wszechświat został stworzony przez jakąś świadomy absolut: 20%
- wszechświat został stworzony przez Boga tak, jak jest to opisane w Biblii: 2%
- Jezus Chrystus istniał naprawdę: 95%
- Jezus Chrystus był Synem Bożym: 1%
- istnieje życie po śmierci: 6%
- homoseksualizm zawsze jest nabyty a nigdy wrodzony: 4%
- rezygnacja z mięsa nie wpływa negatywnie na zdrowie: 85%
- kapitalizm to optymalny system ekonomiczny: 10%
- reprezentacja Polski awansuje do Mistrzostw Europy 2008: 75%
Obserwuj wątek
    • trydzyk Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 11:08
      > - reprezentacja Polski awansuje do Mistrzostw Europy 2008: 75%

A skad to ci sie wzielo?... To chyba nie wiara, tylko nadzieja :)

F.
    • Gość: guziel Re: Moje wyznanie wiary IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.06, 11:11
      słyszałeś o "zakładzie Pascala"?? hehe
      • nancyboy Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 11:14
        Tak.

PS. hehe
        • Gość: guziel Re: Moje wyznanie wiary IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.06, 11:55
          no wiec dla tego 1% sie po prostu matematycznie i logicznie opłaca
          • nancyboy Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 12:01
            Ani logicznie ani matematycznie się nie opłaca. Zakład Pascala to bzdura dla
            przedszkolaków.
            • Gość: guziel Re: Moje wyznanie wiary IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.06, 12:27
              Opłacanie się lub nie to tylko zagrywka słowna :P, nie w takich kategoriach
              rozpatruje sie wiare.
              a do Pascala trzeba dojrzeć.

• nancyboy Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 12:30
                > a do Pascala trzeba dojrzeć.
                Przepraszam, że świadom mojej niedojrzałości w ogóle wypowiedziałem jego imię.
                Przepraszam, że w ogóle depczę butami sferę zarezerwowaną dla dojrzałych.

Niezłe słowo-wytrych, gratuluję pomysłowości.
                • Gość: guziel Re: Moje wyznanie wiary IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.06, 13:59
                  takie chwyty działają tylko na odpowiednie przynęty :)
    • braineater Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 11:15
      nancyboy napisał:

> Wiara to prawdopodobieństwo, że coś jest prawdą. A prawdopodobieństwo określa
      > się w procentach:
      >
      > 100% pewność
      > 51%-99% wiara
      > 50% brak zdania
      > 1%-49% wątpienie
      > 0% negacja
      >
      > No to jedziemy z moim credo:
      >
      > - wszechświat został stworzony przez jakąś świadomy absolut: 0%
      > - wszechświat został stworzony przez Boga tak, jak jest to opisane w Biblii:
      0
      > %
      > - Jezus Chrystus istniał naprawdę: 90%
      > - Jezus Chrystus był Synem Bożym: 0%
      > - istnieje życie po śmierci: 0%
      > - homoseksualizm zawsze jest nabyty a nigdy wrodzony: 50%
      > - rezygnacja z mięsa nie wpływa negatywnie na zdrowie: 50%
      > - kapitalizm to optymalny system ekonomiczny: 0%
      > - reprezentacja Polski awansuje do Mistrzostw Europy 2008: 0%

P:)
      • ejkuraczek Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 12:04
        Myslę,ze nieporozumieniem jest tu rozumienie słowa "wiara". Z wiara jak z
        miłoscia albo się kocha albo nie, no chyba,ze ktos kocha w 20%. Tylko jak to
        obliczył??:)
        • nancyboy Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 12:07
          No to powiedz kurczaczku, właśnie rzuciłem kością do gry. Wierzysz, że wypadło 6
          oczek?
          • antykreator Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 12:36
            Nie wymagaj od niej aż tak dużo - jeśli nie zrozumie założenia [a to jest
            pewne] to oskarży Cie o herezje.
          • ejkuraczek Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 14:29
            nancyboy napisał:

> No to powiedz kurczaczku, właśnie rzuciłem kością do gry. Wierzysz, że
            wypadło
            > 6
            > oczek?
            A jakbym siedziała koło Ciebie i to widziała to moge uwierzyc?
            • nancyboy Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 16:11
              Jakbyś siedziała obok to być nie wierzyła, tylko wiedziała.
              Czekam ciągle na odpowiedź.
              • ejkuraczek Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 16:55
                nancyboy napisał:

> Jakbyś siedziała obok to być nie wierzyła, tylko wiedziała.
                > Czekam ciągle na odpowiedź.

hehe..nie wiem czemu myslałam,ze zrozumiesz:)
                Wiara wcale nie jest bardzo "inna" niz wiedza, mozna powiedziec (troche
                filozoficznie, daruj),ze wiara ( w Boga!) jest wiedzą duszy i nie ma nic
                wspólnego i łatwowiernoscią czy prawopodobieństwem .
                Poecie miłosc opisywali w wierszach, wiec ja o wierze tez troche poetycko,
                daruj.
                Powiedzmy,ze zyjesz sobie ogladajac tylko swiat materialny. Nagle powietrze
                zaczyna się przerzedzac i widzisz juz inaczej :nie tylko swiat matarialny,ale
                ze jest cos poza tym.W dadatku widzisz(po faktach w życiu swoim i innych),ze
                ten świat pozamaterialny wpływa na Twoje zycie, innych, inni tez Ci opisuja co
                widza i okazuje się,ze widza to samo lub podobnie. Oczywiscie Ci, ktorzy
                zostali tylko z wizja świata materialnego beda (czasem ze strachu) kpic z tych
                drugich. Jednak Ci drudzy raczej przekonac się nie dadza, skoro widzą co widzą.
                Tym sie rozni wiara od niewiary i ani charakater osob wierzacych (wsród nich
                jest wielu sceptyków, ja tez do latwowiernych sie nie zaliczam:), ani inni
                ludzie (np. ksieza czy niewierzacy),ani wychowanie rodzicow(rodzice moga mówic
                o wierze albo kierunek: gdzie wiary szukac ale czlwiekowi wiary w glowe nie
                wsadzą),ani wiek nie graja tu ostatecznej roli.
                Oczywiscie zdaje sobie sprawe ,ze dla niektorych ludzi religia to tylko kultura
                lub praktykowany zwyczaj albo zbiór zasad moralnych czy zachowan spolecznych,
                ale czy wtedy mozna ja nazywac wiara czy tylko kultura?
                • nancyboy Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 17:02
                  > Powiedzmy,ze zyjesz sobie ogladajac tylko swiat materialny. Nagle powietrze
                  > zaczyna się przerzedzac i widzisz juz inaczej :nie tylko swiat matarialny,ale
                  > ze jest cos poza tym.
                  Ciekawe założenie. Cały Twój wywód jest na nim oparty?
                  • ejkuraczek Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 17:08
                    nancyboy napisał:

> > Powiedzmy,ze zyjesz sobie ogladajac tylko swiat materialny. Nagle powietr
                    > ze
                    > > zaczyna się przerzedzac i widzisz juz inaczej :nie tylko swiat matarialny
                    > ,ale
                    > > ze jest cos poza tym.
                    > Ciekawe założenie. Cały Twój wywód jest na nim oparty?

To nie zalożenie. To fakt,tylko niestety trudno inaczej go opisac. Moge Ci
                    jeszcze napisac,ze czlowiek czuje wtedy ,ze cos innego odkrywa, ze poznaje
                    calosc a nie tylko to co częsciowe ,ze opada mu czarna opaska z oczu ( do dla
                    tych ,co mówia o klpakach na oczach, klapki sa tylko kto je ma?;) -opis
                    nawrocenia mozesz sobie wybrac;)
                    Obawiam sie ,ze rownie trudno byłoby opisac czlowiekowi, ktory np. nigdy nie
                    kochał i ktory w miłosc nie wierzy stan zakochania.
                    • nancyboy Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 17:16
                      > To nie zalożenie. To fakt
                      Bo oczywiście pierwsze wyklucza drugie... :-)
                      • ejkuraczek Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 17:17
                        nancyboy napisał:

> > To nie zalożenie. To fakt
                        > Bo oczywiście pierwsze wyklucza drugie... :-)

dlaczego?
                        drugie moze ostatecznie wynikac z pierwszego.
                        • nancyboy Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 17:18
                          No właśnie. Nie widzisz, że ironizuję Twoją wypowiedź?
                          Napisałaś "To nie założenie. To [w domyśle coś więcej niż założenie] fakt".
                          • ejkuraczek Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 17:21
                            nancyboy napisał:

> No właśnie. Nie widzisz, że ironizuję Twoją wypowiedź?
                            > Napisałaś "To nie założenie. To [w domyśle coś więcej niż założenie] fakt".
                            Bo fakt to cos wiecej niz założenie (fakt to nie teoria albo
                            prawdopodobienstwo). Dlatego tak napisalam.
                            Troche szkoda mi czasu na łapanie za słowka.
                            Mysle,ze sie rozumielismy (generalnie;)
                            • nancyboy Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 17:24
                              > Bo fakt to cos wiecej niz założenie.
                              Masz rację, bo założenie może być fałszywe. Mój błąd.
    • edek101 Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 12:57
      nancyboy napisał:

> - kapitalizm to optymalny system ekonomiczny: 10%

Czy mógłbyś rozwinąć ten punkt? Co z pozostałymi 90%? Pytam z czystej
      ciekawości.
      • nancyboy Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 13:02
        Zapraszam do wątku "minimalna płaca w Polsce jest za niska".
        • Gość: lilimeye Re: Moje wyznanie wiary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 13:33
          "Zakład Pascala to bzdura dla przedszkolaków" piszesz. Napisać można wszystko.
          UDOWODNIJ
          • nancyboy Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 13:37
            1. jeżeli zakładamy, że Bóg jest, i On jest - wygraliśmy;
            2. jeżeli zakładamy, że Boga nie ma, a On jest - przegraliśmy;
            3. jeżeli zakładamy, że Bóg jest, a Go nie ma - nic nie straciliśmy.

W punkcie 3. jest błąd. Powinien brzmieć:
            "jeżeli zakładamy, że Bóg jest, a Bogiem tak naprawdę jest np. Allah, to mamy
            prze..e"
            • ben333 Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 13:59
              A mi się wydaje, że jednak w pierwszym jest bład bo "jeżeli zakładamy, że bóg
              jest i on jest" to kto mi powie ile wygraliśmy i gdzie można odebrać nagrodę??
              Sprawdziłem w betandwin i nie prowadzą takich zakładów także to totalna
              bzdura!!!! Ludzie, opanujcie się nic nie wygracie to pewnie znowu jakaś
              nachalna reklama Knorra!!!
            • ejkuraczek Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 14:30
              nancyboy napisał:

> 1. jeżeli zakładamy, że Bóg jest, i On jest - wygraliśmy;
              > 2. jeżeli zakładamy, że Boga nie ma, a On jest - przegraliśmy;
              > 3. jeżeli zakładamy, że Bóg jest, a Go nie ma - nic nie straciliśmy.
              >
              > W punkcie 3. jest błąd. Powinien brzmieć:
              > "jeżeli zakładamy, że Bóg jest, a Bogiem tak naprawdę jest np. Allah, to mamy
              > prze..e"

Po arabsku "Bóg" to własnie "Allah"- to jest jedno słowo.
              • nancyboy Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 16:12
                Ojej, tłumaczenie dla kurczaczka, jednak jest konieczne:

"Jeśli to prawda objawiona w Koranie jest prawdziwa (łącznie z ich
                przykazaniami) a nie ta z Biblii"? Wtedy katolicy mają przechlastane i zakład
                Pascala rozbija się o kant tyłka.
                • ejkuraczek Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 16:31
                  nancyboy napisał:

> Ojej, tłumaczenie dla kurczaczka, jednak jest konieczne:
                  >
                  > "Jeśli to prawda objawiona w Koranie jest prawdziwa (łącznie z ich
                  > przykazaniami) a nie ta z Biblii"? Wtedy katolicy mają przechlastane i zakład
                  > Pascala rozbija się o kant tyłka.

Nie wiem o czym mówi zakład Pascala.
                  Chodziło mi o to ,ze Ty sugerujesz ,ze Bog a Allah to dwie osoby, a to jest
                  jedna osoba, tylko zdania o niej są rozne.
                  Powiedzmy ,ze razem znamy jednego faceta powiedzmy Piotra.Ja mówie o nim 'fajny
                  gośc" ,a Ty"ale czasem niemiły", ja mowie"pracuje on do 15-tej" ,a Ty "chyba
                  nie, bo widziałem go na miescie o 14-stej". Czy dlatego ,ze róznimy sie
                  pogladami na temat tego faceta to znaczy,ze tych facetow jest dwoch?;)
                  Zwlaszcza,ze wiele cech jest wspolnych "jest to facet, człowiek, pracuje itd"
                  Wizja Boga w islamie, judaiźmie i chrzescijanstwie w najwazniejszych sprawach
                  jest zbiezna.
                  • nancyboy Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 16:37
                    Hmm... żeby porównanie było trafniejsze, posłuchajmy dalszej części rozmowy o
                    Piotrze (powiedzmy, że jest nauczycielem matematyki):

- Wiesz, on oblewa wszystkich, którzy nie rozumieją trygonometrii. Ja cały czas
                    siedzę nad trygonometrią już mi się mylą te sinusy z cosinusami...
                    - Zwariowałeś? Oblewa tych, co nie znają algebry! Rozwiązywanie wielomianów -
                    od miesiąca nie robię nic innego!

Powiedz mi, kurczaczku, czy to fakt, że jest to jedna i ta sama osoba tylko
                    inaczej opisywana, ma tu jakiś wpływ na to, kto zda egzamin? Mi się wydaje, że
                    nie. Że najważniejsze tu jest to, kto ma rację.
                    Zacznij więc przestrzegać też przykazań islamskich (ile ich jest, sto?) bo może
                    to oni dobrze opisują Boga, Allaha, czy jak mu tam?
                    • ejkuraczek Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 16:41
                      nancyboy napisał:

> Hmm... żeby porównanie było trafniejsze, posłuchajmy dalszej części rozmowy o
                      > Piotrze (powiedzmy, że jest nauczycielem matematyki):
                      >
                      > - Wiesz, on oblewa wszystkich, którzy nie rozumieją trygonometrii. Ja cały
                      cza
                      > s
                      > siedzę nad trygonometrią już mi się mylą te sinusy z cosinusami...
                      > - Zwariowałeś? Oblewa tych, co nie znają algebry! Rozwiązywanie wielomianów -
                      > od miesiąca nie robię nic innego!
                      >
                      > Powiedz mi, kurczaczku, czy to fakt, że jest to jedna i ta sama osoba tylko
                      > inaczej opisywana, ma tu jakiś wpływ na to, kto zda egzamin? Mi się wydaje, że
                      > nie. Że najważniejsze tu jest to, kto ma rację.
                      > Zacznij więc przestrzegać też przykazań islamskich (ile ich jest, sto?) bo
                      może
                      > to oni dobrze opisują Boga, Allaha, czy jak mu tam?

człowiek kieruje się swoimi pogladami i swoim doświadczeniem a nie cudzym,choc
                      cudze wysłuchuje i bierze pod uwagę. jesli ja lubie pana od matmy i wiem ,ze
                      wiele rzeczy udało mi się u niego zlatwic (np. wpis do indeksu) to kierujac się
                      pozytywnym doświdczeniem nadal bede go trakowala z zaufaniem, choc zdania
                      innych ludzi posłucham-moze cos z nich tez dla siebie wykorzytam.
                      Np.z isalmu wykorzystuje regularnosc i wiernosc modlitwy muzulmanow ,bo
                      wiem ,ze ma ona bardzo dobre rezultaty ( u muzułamnow jest to obowiazek, u
                      chrzescijan nie) ,ale w praktyce się sprawdza i jest zgodny z moja religią.
                      • nancyboy Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 16:44
                        Nie odpowiedziałaś konkretnie na pytanie:

Co się stanie, jeśli się okaże, że to islamskie przykazania są objawione przez Boga?
                        • ejkuraczek Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 16:57
                          nancyboy napisał:

> Nie odpowiedziałaś konkretnie na pytanie:
                          >
                          > Co się stanie, jeśli się okaże, że to islamskie przykazania są objawione
                          przez
                          > Boga?

Daruj ,ale ja nawet nie znam tych przykazan,wiec trudno mi mówic o ich
                          prawdziwosci.Na pewno wiele pokrywa sie z chrzescijanskimi, jesli wizja Boga
                          jest podobna(im bardziej podobna tym bardziej podobne przykazania).
                          Ale po tym co napisales mam wrazenie,ze niedokladnie przeczytales co napisalam
                          powyzej albo nie wyciagnąełs wniosków.
                          • nancyboy Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 17:01
                            > Daruj ,ale ja nawet nie znam tych przykazan,wiec trudno mi mówic o ich
                            > prawdziwosci.
                            Daruję. Ale ja nie chcę, żebyś mówiła o ich prawdziwości.
                            Nie musisz znać tych przykazań, żeby odpowiedziećna to pytanie:

Co się stanie, jeśli się okaże, że to islamskie przykazania są objawione przez Boga?

Czekam.
                            • ejkuraczek Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 17:05
                              nancyboy napisał:

> > Daruj ,ale ja nawet nie znam tych przykazan,wiec trudno mi mówic o ich
                              > > prawdziwosci.
                              > Daruję. Ale ja nie chcę, żebyś mówiła o ich prawdziwości.
                              > Nie musisz znać tych przykazań, żeby odpowiedziećna to pytanie:
                              >
                              > Co się stanie, jeśli się okaże, że to islamskie przykazania są objawione
                              przez
                              > Boga?
                              >
                              > Czekam.

Nic się nie stanie. A co sie powinno stac wg Ciebie?
                              • nancyboy Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 17:07
                                Allah ześle na potępienie wszystkich katolików a Pascal przeprosi za swój
                                głupawy zakład.
                                • ejkuraczek Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 17:09
                                  nancyboy napisał:

> Allah ześle na potępienie wszystkich katolików a Pascal przeprosi za swój
                                  > głupawy zakład.

Mysle przede wszystkim ,ze kiepsko znasz islam....
                                  • nancyboy Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 17:17
                                    > Mysle przede wszystkim ,ze kiepsko znasz islam....
                                    Wiem. Ale to nie ma tu NIC do rzeczy. Mówię generalnie a nie szczegółowo.
                                    • ejkuraczek Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 17:19
                                      nancyboy napisał:

> > Mysle przede wszystkim ,ze kiepsko znasz islam....
                                      > Wiem. Ale to nie ma tu NIC do rzeczy. Mówię generalnie a nie szczegółowo.

Ktos tu ładnie napisał kiedys " Troche wiedzy szkodzi jeszcze bardziej niz jej
                                      brak". ja pisze o tym co jest a nie o tym co by bylo gdyby babcia miała kółka;)
                                      • nancyboy Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 17:22
                                        > ja pisze o tym co jest a nie o tym co by bylo
                                        Piszesz o tym, w co wierzysz, a nie co jest.
                                        Napisz też co by było (wiesz kiedy).
                                        • lilimeye Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 17:37
                                          A może Bóg jako byt mądry (nie ważne, czy chrześcijański, żydowski, czy
                                          muzułmański) powie po prostu: Byłeś wierny swoim przekonaniom, czyniłeś dobrze,
                                          nie krzywdziłeś - jesteś mnie godny
                                      • herbatniczka4 Re: Moje wyznanie wiary 24.08.06, 20:10
                                        Pozwolę sobie się wtrącić bo wątek mi się spodobał: a co, jeżeli prawdziwe jest
                                        piekło z kolesiami z widelcami i gotowaniem w smole? Nam się głupawe wydaje,
                                        nikt go serio nie bierze a tu... płacz, zgrzytanie, skwierczenie na rożnie i co
                                        wtedy?
                                        No nie opłaca się, jasne, że nie.
                                        Tylko co warta taka wiara co liczy, czy się opłaca? Czy to w ogóle jeszcze jest
                                        wiara wtedy, czy już tylko kalkulacja?
                                        Pzdr.
                                        • Gość: minstrelboy Re: Moje wyznanie wiary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 13:13
                                          No to jedziemy z moim credo:

- wszechświat został stworzony przez jakąś świadomy absolut: 100
                                          - wszechświat został stworzony przez Boga tak, jak jest to opisane w Biblii: 75
                                          - Jezus Chrystus istniał naprawdę: 100
                                          - Jezus Chrystus był Synem Bożym: 100%
                                          - istnieje życie po śmierci: 100%
                                          - homoseksualizm zawsze jest nabyty a nigdy wrodzony: 50
                                          - rezygnacja z mięsa nie wpływa negatywnie na zdrowie: 50
                                          - kapitalizm to optymalny system ekonomiczny: 10%
                                          - reprezentacja Polski awansuje do Mistrzostw Europy 2008: 50

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka