Dodaj do ulubionych

Czy pamietacie zapach chinskiego piórnika ??

03.01.07, 03:46
bo dzis jakos tak dziwnie poczulem wlasnie ten zapach , przypomniał mi się
tez specyficzny i jak ze przyjemny zapach wnętrza sklepu "Pewex" ...ahhh co
to byly za czasy !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: aris Re: Czy pamietacie zapach chinskiego piórnika ?? IP: 217.116.110.* 03.01.07, 10:30
      tak.To były czasy...pamiętam jak smakowała pomarańcza przywieziona prosto z
      Niemiec.
      Pamiętam zapachy których dziś już się nie docenia .
      Zapach piłki do kopania która była sprzedawana w sklepach Polsportu.
      • pimpirim Re: Czy pamietacie zapach chinskiego piórnika ?? 03.01.07, 11:40
        a ja pamiętam pachnące gumki i to nie te o których teraz większośc
        pomyślała...hahaha
        • Gość: rfv Re: Czy pamietacie zapach chinskiego piórnika ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.07, 12:09
          I prawdziwe amerykńskie papierosy a nie to gó...o co teraz nazywają marlboro.
        • giovanna8 Re: Czy pamietacie zapach chinskiego piórnika ?? 04.01.07, 00:04
          O tak, chińskie pachnące gumki były the best!
    • Gość: jaija Re: Czy pamietacie zapach chinskiego piórnika ?? IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.01.07, 14:33
      Najwspanialsze zapachy dzieciństwa ;):
      - chińskie piórniki z pachnącymi gumkami
      - wnętrze Pewexu
      - pudełka zawierające Barbie i inne luksusy z tegoż Pewexu ;)
      Teraz wszystkie sklepy to Pewexy, ale ludzie! (poniżej 20 r.ż). Jak tam
      pachniało!!! Naprawdę rajska woń!
      • Gość: jurek Re: Czy pamietacie zapach chinskiego piórnika ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 14:38
        ja wchodziłem z kolegami do "peku" bo tak brzmiała nazwa pewexu w owczesnym
        slangu , tylko po to aby poczuc ten cudowny zapach !!
        • Gość: jaija Re: Czy pamietacie zapach chinskiego piórnika ?? IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.01.07, 14:51
          Tak! I pooglądać cudeńka ;) Pamiętam, jak kiedyś mama za przysłane dolary
          kupiła chyba 1,5 l Sprite'a na Święta, a ja miałam straszny katar i NIE CZUŁAM
          TEGO SMAKU! CO za żal!
          No i Mars dzielony na kilka kawałków, bo komunistyczne dziecko nie było
          przyzwyczajone do takiej ilości słodyczy w jednym batoniku ;)
          • Gość: anka Re: Czy pamietacie zapach chinskiego piórnika ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 15:10
            pamietam , gumy donald + kawa + proszek omo dawaly chyba tak cudowna mieszankę !
            • Gość: julia Re: Czy pamietacie zapach chinskiego piórnika ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 20:02
              ciekawe czy mozna odtworzyc ten zapach z pewexu ???
      • Gość: małaan Re: Czy pamietacie zapach chinskiego piórnika ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 20:22
        ja nie pamietam zapachu pewexu, ale zapach Donald'ów i juicy fruit - jak
        najbardziej :)
    • nessie-jp Re: Czy pamietacie zapach chinskiego piórnika ?? 03.01.07, 21:20
      Pamiętam.

Chińskie piórniki kupowane w Pedecie (Państwowe Domy Towarowe - socjalistyczna
      wersja dzisiejszych galerii handlowych). W pięknych kolorach, z obrazkami, z
      plastiku, na magnetyczne zapięcie. Gumki pachnące, kredki świecowe i kredki
      Bambino. Zapach kredek chińskich w 24 kolorach
    • Gość: wasa A propos Pewexu... IP: 213.17.150.* 03.01.07, 21:28
      Pamiętacie, że w Pewexie była granatowa podłoga, taki gumolit z wytłoczonymi
      kółeczkami oraz ogólnie stylistyka granatowo - żółta?
      Na hasło "Pewex" najpierw widzę te podłogę ;-) i granatowe zasłony w
      przebieralni - to ślad w pamięci z rodzinnego kupowania mamie dżinsów Wrangler,
      hehe...
      • Gość: robert Re: A propos Pewexu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 01:47
        pamietam jak kuplem colę ale uwaga... w puszce !!!! i zacząlem zbierac puszki i
        ustawialem je na meblosciance ! mialem ich chyba z 80 i to kazda inna !
        a zapach ...ohhh yeahh !!!
        • venus22 Re: A propos Pewexu... 04.01.07, 04:11
          o co z tymi puszkami sie stalo bo moze teraz to juz wartosciowe antyki :)

Venus
          • Gość: jaija Re: A propos Pewexu... IP: *.elblag.dialog.net.pl 04.01.07, 13:12
            Zbierano puszki po zachodnich napojach, albo opakowania po dezodorantach, albo
            po czekoladach.
            • amikeo Re: A propos Pewexu... 04.01.07, 13:22
              Ja zbierałam papierki po czekoladach zagranicznych i do dziś mam dwa zeszyty z
              tą właśnie wyklejona kolekcja. Jak sie dobrze nos przyłoży to mozna poczuc ten
              zapach:) Czasem przypomni mi się zapach chińskich gumek do ścierania...
              Hmmmm....
              • default Re: A propos Pewexu... 04.01.07, 13:30
                A ja zbierałam pudełka po zachodnich papierosach, miałam w drzwiach do pokoju
                wstawioną dyktę zamiast szyby i na tej dykcie je naklejałem. Były bardzo
                różnorodne, kolorowe, z różnymi obrazkami - teraz kiedy patrzę na kasetę z
                papierosaami w sklepie, to wszystkie jakieś takie jednolite, wtedy chyba były
                bardziej różnorodne, z ciekawszą szatą graficzną. A z drugiej strony dykty
                naklejałam zdjęcia idoli wycięte z Bravo, które kupowało się na Skrze (w W-
                wie).
            • Gość: aris Re: A propos Pewexu... IP: *.orange.pl 04.01.07, 15:49
              Puszki to była rewelacja.Mój brat miał ich chyba ze 100 ja też sporo.Jak się
              pokłuciliśmy to wpadałem z piłeczką od tenisa i w puchy!!!!!
      • Gość: aris Re: A propos Pewexu... IP: *.orange.pl 04.01.07, 15:59
        Pamiętam tych... Panów z pod Pewexeu sprzedających dolary.
    • Gość: aris Re: Czy pamietacie zapach chinskiego piórnika ?? IP: *.orange.pl 04.01.07, 16:02
      Wiesz co robiłeś w 87,88,89 roku w wigilie???wpierd...karpia,a ja stałem pod
      pewexem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka