lady_koczkodan 21.04.07, 16:00 Wpłacacie swój 1% podatku na organizacje pożytku publicznego? I dlaczego tak/nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nessie-jp Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 16:20 No pewnie! Im mniej trafi do budżetu, tym mniej zmarnują na genialne pomysły typu mundurki, lustracja albo wakacje posłów w Egipcie... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 16:58 Wpłacamy z powodów jw., a także żeby poprawić sobie samoocenę i mieć poczucie, że kasa trafi tam, gdzie zostanie racjonalnie wykorzystana. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 17:02 Tak, na hospicjum dla dzieci. Dlaczego? Żeby fiskus nie przeżarł. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 17:04 Tja, w zeszłym roku 4 złote, w tym 16... I nie mówcie mi, że "jak milion osób wpłaci 4 złote..." Instytucji chętnych jest od cięzkiego groma i nie wiem, czy zebrałby się milion chętnych na każdą. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 17:08 Przecież nic Ci nie mówię. Poszeptać Ci do uszka? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 17:11 sibeliuss napisał: > Przecież nic Ci nie mówię. Uprzedzam ewentualne argumenty (dlaczego akurat twoje???) > Poszeptać Ci do uszka? Dlaczego masz mi szeptać do uszka? Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 17:14 1. dopisałaś się do mojej wypowiedzi; 2. dlaczego mam szeptać do czegoś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 17:15 sibeliuss napisał: > 1. dopisałaś się do mojej wypowiedzi; Nie mogłam do wszystkich naraz. ;-) > 2. dlaczego mam szeptać do czegoś innego? To brzmi interesująco. ;-) A dlaczego masz szeptać w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 17:20 Szeptem nawet banał urasta do rangi wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jszhc Re: 1% - wpłacacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 17:04 Nie. Choc chcialam. Biurokracja-okropnosc;/. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 17:05 Faktycznie, biurokracja, że łeb ucina. Podzielić kwotę podatku przez 100 i tyle, ile wyszlo, wpłacić na konto instytucji. Aaaaale byś się napracowała. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 17:10 yoma napisała: > Faktycznie, biurokracja, że łeb ucina. Podzielić kwotę podatku przez 100 i tyle > , > ile wyszlo, wpłacić na konto instytucji. Aaaaale byś się napracowała. taaa, i wszystko powpisywać w tych fajnych absurdalnych rubryczkach, które drogi Urząd co chwila zmienia, żeby nie było za nudno. Powinno być tak: przychodzę i składam PIT-a z kartką "Ja, Kochanica Francuza, przeznaczam 1% mojego podatku na Towarzystwo Tresury Kotów Domowych" Data, podpis. Resztą zajmują się urzędnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 17:15 I tak będzie od przyszłego roku. Faktycznie, wielka fatyga przy wypełnianiu 120 rubryczek wypełnić i 121. Ręce mdleją, długopisy się w trąbkę zwijają. Nie chcecie, nie oddawajcie, ale nie zwalajcie na biurokrację, co? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 17:20 yoma napisała: > I tak będzie od przyszłego roku. > > Faktycznie, wielka fatyga przy wypełnianiu 120 rubryczek wypełnić i 121. Ręce > mdleją, długopisy się w trąbkę zwijają. Nie chcecie, nie oddawajcie, ale nie > zwalajcie na biurokrację, co? Nie chodzi o fatygę, tylko o to, że NIE KAżDY się na tym zna. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 17:23 Akurat mam przed sobą dzisiaj wypełniany PIT 37. Rubryka 110: Podatek należny po zaokrągleniu do pełnego złotego. Rubryka 111: Kwota 1 % zmniejszenia z tytułu wpłaty na rzecz organizacji... Rubryka 112: Podatek należny po zmniejszeniu. Są to umiejętności z zakresu niższych klas szkoły podstawowej, ktora zdaje się jest w Polsce obowiązkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 17:27 > Są to umiejętności z zakresu niższych klas szkoły podstawowej, ktora zdaje się > jest w Polsce obowiązkowa. chyba mamy inne PIT-y. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 17:21 yoma napisała: > I tak będzie od przyszłego roku. > > Faktycznie, wielka fatyga przy wypełnianiu 120 rubryczek wypełnić i 121. Wiesz co...wielka fatyga, przełożyć 2 linijki z chińskiego na suahili. Tylko TRZEBA UMIEć. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 17:23 Patrz wyżej. Jeśli nie masz opanowanego odejmowania i dzielenia przez 100, to nie zwalaj na biurokrację, powtarzam. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 17:28 yoma napisała: > Patrz wyżej. Jeśli nie masz opanowanego odejmowania i dzielenia przez 100, to > nie zwalaj na biurokrację, powtarzam. Patrz wyżej. Chyba wypełniasz innego PIT-a niż my. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jszhc Re: 1% - wpłacacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 17:17 Rozsadnie, latwo i szybko powinno to wygladac tak: w Picie powinna byc rubryka inforumujaca o tej ewentualnosci i albo sie ja zaznaczy albo nie. Tyle. Nie kazdy ma czas chodzic na poczte, wypisywac dowody wplaty, a potem jezdzic do US, by zlozyc dowod wplaty, bo podobno tego wyslac nie mozna (a PIT wysylam poczta). Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 17:20 Dowód wpłaty okazujesz US tylko w razie kontroli, należy go trzymać przez 5 lat. Wpisujesz tylko w PIT, ile przekazałaś i ile ci mają oddać z tej racji. Cala biurokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 17:33 Ja wpłacam przez mBank, na konto tej samej instytucji co zawsze, więc nawet przelew mam już zdefiniowany. PIT wypełniam za pomocą darmowego programu, który sam oblicza 1% (w razie, gdyby mnie to zadanie przerosło!) Nikt nigdy nie chciał ode mnie żadnego okazywania. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 17:35 Tak, żeby choć 1% nie poszedł na śmietnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: 1% - wpłacacie? IP: *.net.autocom.pl 21.04.07, 19:00 ja czekam aż Młodzież Wszechpolska otrzyma status organizacji użyteczności publicznej;) Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 21:53 Fundacje RM mają taki status... co skłania do refleksji, cóż to u licha ta użyteczność publiczna jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatnik Re: 1% - wpłacacie? IP: *.icpnet.pl 21.04.07, 22:02 Nie wpłacam bo nie mam z czego. Zawsze mam nadpłaty i zus mi oddaje to co nadpłaciłem. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 22:09 Gość portalu: Podatnik napisał(a): > Nie wpłacam bo nie mam z czego. Zawsze mam nadpłaty i zus mi oddaje to co > nadpłaciłem. A co tu mają nadpłaty do rzeczy? Zapłaciłeś wyższe zaliczki, niż należny podatek, ale to nie znaczy, że wcale nie zapłaciłeś podatku. A skoro zapłaciłeś, to możesz przekazać 1% od niego. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: 1% - wpłacacie? 21.04.07, 22:13 Daj spokój, o czym tu gadać, jak jemu zus podatki oddaje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mańka Re: 1% - wpłacacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 22:42 No, chłopaki... jeśli Wam ZUS zwraca podatki...:) Nadpłata czy niedopłata nie ma nic do rzeczy, ponieważ 1% na opp oblicza się z kwoty PODATKU NALEŻNEGO czyli wyliczonego, wynikającego z wszystkich sum i odliczeń, z tego, co formalnie by się należało US... Nie wiem, jak prościej wytłumaczyć! Do kochanicy francuza: nie opowiadaj głupot, że masz inne druki, bo to niemożliwe. Jeśli wypełniasz PIT jakimkolwiek aktualnym programem, automatycznie wypełnia stosowne rubryki - równiez dotyczczące 1%. A Ty po prostu nie interesujesz się (wbrew pozorom) niczym, nie masz zdania i nie umiez się dzielić. A, i leniwa jesteś - ot, co:) Odpowiedz Link Zgłoś