silenta 10.09.25, 19:30 Korzystacie z tego portalu w szkołach lub przedszkolach Waszych dzieci? Polecacie? Odradzacie? Chodzi np. o wpłacanie i zbieranie w ten sposób pieniędzy na jakieś szkolne wyjścia, materiały plastyczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amelti Re: Szkolna kasa 10.09.25, 19:36 Bardzo. To jest wrecz genialne i korzystalam cala podstawowke dziecka. Dodam ze bylam skarbnikiem wiec windykacja byla cudowna, bo jednym kliknieciem wszyscy dostawali przypomnienia. do tego moglam przelewac z tego konta srodki. Zakladalam zbiorke, ludzie dostawali powiadomienie, klikali i cyk, zaplacone. Do tego za darmo. Nam sie sprawdzilo swietnie. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Szkolna kasa 10.09.25, 19:38 Tak, jako wpłacający rodzic. Na razie nie odnotowałam problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Szkolna kasa 10.09.25, 19:56 Nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje. My wpłacamy ustaloną kwotę jednej mamie, jak się kończą pieniądze jest kolejna zbiórka. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Szkolna kasa 10.09.25, 20:50 Korzystamy. Trochę upierdliwe w użytkowaniu, długo idą płatności, często prace serwisowe. Ale i tak jest to wielkie ułatwienie i w ogle genialny produkt. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Szkolna kasa 10.09.25, 22:29 Świetne to jest mega ułatwienie przy zrzutach Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szkolna kasa 11.09.25, 09:03 Ponieważ uważam, że dobre narzędzie to 3/4 wykonanej pracy, a wszystkie się tu zachwycacie, więc uznałam, że warto się zainteresować. Czy ja dobrze rozumiem: 1. Zakładając konto klasowe trzeba przekazać podmiotowi zewnętrznemu adresy email wszystkich rodziców z klasy czyli wcześniej trzeba uzyskać ich zgody. 2. Każdy rodzic musi założyć dla siebie konto na tym portalu i sam wpisać na listę klasową swoje dziecko. Czyli jeśli jakiś rodzic oleje albo programowo będzie przeciw, to skarbnik nie będzie miał pełnej listy uczniów. To naprawdę gdzieś w Polsce dało radę zafunkcjonować? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Szkolna kasa 11.09.25, 09:26 Nie musisz przekazywać cudzych adresów email, każdy rodzic sam dołącza i sam przekazuje. Albo nie dołącza i nie przekazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szkolna kasa 11.09.25, 14:11 Ze strony "W kolejnym kroku będą Państwo mogli zaprosić pozostałych rodziców do konta klasowego. Powiadomienia email zostaną automatycznie wysłane na wskazane adresy." Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Szkolna kasa 11.09.25, 15:11 Czyli możesz wysłać zaproszenie do osób, które wyraziły taką wolę = podały e-mail. Inni muszą sami się zapisać, tj wyszukać szkole, klasę itp. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Szkolna kasa 11.09.25, 15:17 Czyli możesz wysłać zaproszenie do osób, które wyraziły taką wolę = podały e-mail A w praktyce - gdy ktoś zna adres e-mail innego rodzica, to zarejestruje ten adres w portalu bez zgody zainteresowanego. Welcome to the jungle 🌴 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Szkolna kasa 11.09.25, 16:13 Na najwyraźniej żyje poza dżunglą, bo nic takiego nie zaszło . Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Szkolna kasa 11.09.25, 16:16 Mnie na przykład (jeszcze) nie okradli cyberprzestępcy, ale nie neguję istnienia takiego zjawiska Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Szkolna kasa 11.09.25, 21:36 W praktyce- gdy znasz czyjś email i jesteś metnalną amebą to możesz mu pozamawiać mnóstwo newsletterów, umówić konsultanow od fotowoltaiki i inne takie. Co w związku z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szkolna kasa 11.09.25, 15:59 Podanie przez rodzica adresu email innemu rodzicowi oznacza wg Ciebie automatyczną zgodę na przekazanie go osobom trzecim, w szczególności podmiotom gospodarczym??? Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Szkolna kasa 11.09.25, 13:08 Tak, jeśli ktoś nie chce korzystać, nie ma ochoty wpłacić składki to serwis go do tego nie zmusi. Zupełnie tak samo, jak do tej pory, skarbnik nic nie zdziała. Ale jesli rodzice są zgodni, że chcą jakąś klasową zrzutkę np. na dzień nauczyciela, wycieczkę, kwiaty na koniec roku to dostają narzędzie do tego celu. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Szkolna kasa 11.09.25, 13:12 A jeśli ktoś chce wpłacić składkę, ale nie ma zamiaru korzystać z pośrednictwa randomowych portali, to ma możliwość wykonania normalnego przelewu na rachunek? Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Szkolna kasa 11.09.25, 13:16 Tak, może wpłacić bezpośrednio na konto, ale utrudnia w ten sposób życie skarbnikowi (w klasie ma wpisane 25 dzieci, a przychodzi 26 wpłata dodatkowo za dziecko niezapisane). Ale jest to do ogarnięcia. Cały czas lepiej niż ganianie się z rodzicami i odbieranie od nich składek w gotówce. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szkolna kasa 11.09.25, 14:18 Piszesz tak jakby poza tym portalem nie istniała żadna alternatywa oprócz gotówki. A rozwiązanie pewnie byłoby bardzo wygodne dla skarbnika, gdyby była szansa, że zapisze się 100% rodziców (w tym ci, którzy nie zamierzają płacić). Jednak wydaje mi się na tyle uciążliwe dla pozostałych, że szanse choćby na 90% rejestracji w klasie są niewielkie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Szkolna kasa 11.09.25, 21:39 A jakie są alternatywy oprócz gotówki? Udostępnianie swojego prywatnego konta do zbierania kasy? No nie piszę się na tłumaczenie skarbówce czemu dostaję pieniądze od obcych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Szkolna kasa 11.09.25, 23:33 Aaaa, to ja przepraszam, w czyim imieniu skarbnik zbiera pieniądze? Swoim czy np. Rady Rodziców? To niech se Rada Rodziców założy rachunek bankowy. Proste i skuteczne. Uprzedzając pytania: www.gov.pl/web/edukacja/rady-rodzicow Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Szkolna kasa 12.09.25, 05:48 Jakiej rady rodzicow??? Mowa o klasowym skarbniku a nie o radzie rodzicow, która jest jedna na całą szkołę i faktycznie ma możliwość założenia własnego rachunku bankowego. Na trójkę klasową wyodrębnionego rachunku nie założysz. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Szkolna kasa 12.09.25, 00:16 Jak cię czytam, to oczy otwierają mi się ze zdumienia, jak ludzie sobie potrafią życie poutrudniać i jakie alternatywne rzeczywistości istnieją. Przykre, współczuję - ja, klasowy skarbnik. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Szkolna kasa 12.09.25, 00:23 Jak ja czytam, jak ludziom wyłącza się myślenie oraz instynkt samozachowawczy, gdy chcą "pójść na skróty"... to otwierają się mi oczy ze zdumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Szkolna kasa 12.09.25, 12:51 Można załozyć konto, ale trzeba je opłacać. Można na prywatne konto skarbnika, ale tego mało kto chce, bo nikt nie ma ochoty się tłumaczyć skarbówce, że to nie pokątna działalność tylko składki klasowe. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szkolna kasa 12.09.25, 13:14 Większość banków oferuje darmowe konta dla osób fizycznych. Ale fakt, skarbówka i komornik mogą się zainteresować. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Szkolna kasa 11.09.25, 14:29 Umówmy się, że sensem życia rodzica niekoniecznie jest ułatwianie życia skarbnikowi, a raczej ochrona swoich danych (tj. nierozrzucanie ich wszędzie, gdzie ktoś o to poprosi). Przelew to przelew, wszystko jest dla mnie jasne i zrozumiałe, a jak działa portal śmaki czy owaki nie mam pojęcia, podobnie nie wiem, jak bardzo jest wiarygodny (a pamiętacie Cinkciarza?), jak chroni dane itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Szkolna kasa 11.09.25, 16:15 >sensem życia rodzica niekoniecznie >jest ułatwianie życia skarbnikowi, W takiej sytuacji skarbnik mówi „pocałuj mnie w d… i sama sobie bądź skarbnikiem w klasie swojego bombelka”. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Szkolna kasa 11.09.25, 16:41 Trudno, na tego typu socjotechnikę należy uczyć uodparniania się od najmłodszych lat. Może być skarbnikiem, może nie być, jego wybór. Jeśli firemka zwinie się z kasą albo dojdzie do wycieku danych osobowych - skarbnik zwróci hajs? Nie sądzę... Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szkolna kasa 13.09.25, 16:08 Let Me Pay Sp. z o.o. Na googlu można znaleźć kolejne opinie równie pochlebne jak te wklejone przeze mnie wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Szkolna kasa 11.09.25, 16:51 Bo sie nie zgodziłam na przekazywanie danych ??? Jak uwazam, że piszesz rozsądnie tak tutaj popłynęłaś. Nikt za darmo nie tworzy takich usług. Tu ceną są dane które mają bardzo dużą wartość Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Szkolna kasa 11.09.25, 21:41 Nie musisz ujawniać żadnych danych tylko zrobić przelew na podane konto. Wtedy płacisz o 1 zł drożej, to nie są zabójcze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Szkolna kasa 11.09.25, 23:30 Nie musisz ujawniać żadnych danych tylko zrobić przelew na podane konto Otrzymałaś kiedyś jakiś przelew? Naprawdę nigdy? Sprawdź sobie sekcję "dane nadawcy przelewu". A skoro "złotówka nie pieniądz", myślę, że nie będziesz mieć problemu z tym, żeby przy okazji każdego przelewu wysyłać mi ekstra jednego zeta? Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Szkolna kasa 12.09.25, 05:57 Sam pytałeś kilka postów wyżej czy jest możliwość zrobienia normalnego przelewu na rachunek. No jest. Ale okazuje się, że przelewy już też są be, bo inny rodzic pozna twoje imię i nazwisko. No i ta złotówka kosztów...To faktycznie dla ciebie już innych opcji nie ma. Po prostu nie weźmiesz udziału w składkach, skarbnik za ciebie wyłoży brakującą kwotę. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szkolna kasa 11.09.25, 14:10 > A jeśli ktoś chce wpłacić składkę, ale nie ma zamiaru korzystać z pośrednictwa randomowych portali Dokładnie o to mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Szkolna kasa 11.09.25, 16:47 NO dobra ja na zrzutkę sie zgadzam ale nie zgadzam się na przekazywanie moich danych temu serwisowi... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Szkolna kasa 12.09.25, 12:53 No to zakładasz sobie osobne konto e-mail tylko do tego i likwidujesz po zakończeniu nauki dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szkolna kasa 12.09.25, 13:15 Tak czy inaczej - skarbnik, żeby przekazać czyjeś dane kontaktowe osobom trzecim, musi mieć zgodę tych osób. Już widzę jak skarbnik skutecznie zbiera takie zgody. Odpowiedz Link Zgłoś
freja08 Re: Szkolna kasa 11.09.25, 14:20 U nas była tylko jedna osoba chętna do objęcia funkcji skarbnika i od razu zapowiedziała, że jedynie pod warunkiem że wszyscy będziemy korzystać ze szkolnej kasy. Jeżeli ktoś byłby przeciw to proszę bardzo, niech sam zostanie skarbnikiem i zaproponuje lepsze rozwiązanie lub ogarnia zbiórki w tradycyjny sposób. Nikt się nie sprzeciwił, po miesiącu mieliśmy 100% wpłat. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Szkolna kasa 12.09.25, 13:39 Takie opinie można znaleźć w sieci Zaraz zostaniesz wyjaśniona, że forumki X nigdy coś takiego nie spotkało, więc opisana historia nie miała miejsca. Mnie nie bardzo mieści się w głowie, jak można przekazywać wcale niemałe środki firmie trzeciej, a w zamian dostać obietnice, że będzie dobrze🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Szkolna kasa 12.09.25, 14:27 Te wcale niemałe środki to zwykle kilka czy kilkadziesiąt złotych. Widocznie użytkownicy uznają, że są gotowi na takie ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Szkolna kasa 12.09.25, 14:56 Mnożenie proszę pani, mnożenie przez liczbę wpłacających. Już wolę, żeby hajs zdefraudował znany mi osobiście skarbnik niż szukać wiatru w polu. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szkolna kasa 12.09.25, 15:02 Dokładnie. Prawdopodobieństwo, że rodzic ukradnie kilkadziesiąt złotych innym rodzicom z klasy swojego dziecka jest znacznie mniejsze od prawdopodobieństwa, że firma zajuma setki tysięcy obcym ludziom. No i konkretną osobę fizyczną w razie czego łatwiej jest ścigać. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Szkolna kasa 12.09.25, 15:05 Ale ja osobiscie ryzykuję tylko swoją składkę, a nie składki innych wpłacających. A znany ci osobiście skarbnik może naprawdę nie mieć ochoty pilnować wpłat gotówkowych, umawiać się z rodzicami na przekazanie składek i zapisywać w kajeciku twoje bezcenne dane (wraz z klauzulą o ich przechowywaniu i przetwarzaniu) i zrzeknie się tej zaszczytnej funkcji. I tak nie ma tłumu chętnych na tę fuchę. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Szkolna kasa 12.09.25, 15:28 Po co taka głupawa ironia? Dane osobowe to jest coś, co warto chronić i ograniczać liczbę podmiotów mających do nich dostęp. Finanse to poważna sprawa itd. Może nie uwierzysz, ale ja naprawdę nie mam z tym problemu, że skarbnik zrzeknie się funkcji. Jego wybór. To jest taka sama presja jak w klasie „Jasiu, jeśli nie pójdziesz z nami na wagary, to w klasie nie będziemy ciebie lubić”. Na mnie to nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szkolna kasa 12.09.25, 15:52 Ja mogę swoje własne dane wywiesić na plakatach, ale jako skarbnik nie mam prawa przekazywać cudzych danych innym podmiotom bez jednoznacznej zgody właściciela tych danych. Wydawałoby się, że to wiedza oczywista dla każdego dorosłego. Jak zadzwoni do mnie wujek Ziutek i powie "daj mi numer do Halinki", to też odpowiem "jasne, przekażę Halince, że masz do niej sprawę". Tak jak pisałam wcześniej, zainteresowałam się tematem, bo też widzę potrzebę ułatwienia życia klasowemu skarbnikowi. Ale jednak to rozwiązanie nie wydaje mi się bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Szkolna kasa 12.09.25, 14:37 Jesli wkraczasz między wrony... Nie rozumiem tej idei, ale u jednego dziecka to jest. Kasa idzie bardzo wolno, zakładanie tego konta też trzeba bylo czekać. Bardzo tego nie lubię i wolałabym to przelać jednej osobie jak dotychczas. Jednak wiem, ze ludzie osobne konta zakładali na te pieniądze. Wiec ponosili jakies tam straty czasowe,.moze pieniężne... Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szkolna kasa 12.09.25, 14:59 Czasowo to chyba nie ma wielkiej różnicy czy zakładasz konto w banku czy na rzeczonym portalu. Większość banków oferuje konta osobiste bez opłat. Jakieś ryzyko dotyczy wyłącznie ewentualnego zainteresowania komornika i skarbówki. Mnie naprawdę ten pomysł zaintrygował i pomyślałam, że to może być coś przydatnego. Jednak wątpliwości w miarę drążenia tematu przybywa. Oprócz kwestii przekazywania danych osobowych i wątpliwej przydatności narzędzia w przypadku braku zgody wszystkich rodziców dochodzą kwestie prawno-finansowe. Trójka klasowa (czy też cała grupa rodziców danej klasy) nie ma osobowości prawnej i jest tworem krótkotrwałym, więc jest łatwą ofiarą. Konto klasowe - z tego co wyczytałam - nie jest własnością skarbnika, rodzice są współwłaścicielami. W przypadku jakichkolwiek problem z odzyskaniem kasy nawet nie wiadomo kto miałby prawo oddać sprawę do sądu (100% współwłaścicieli? Mama Zenka też, chociaż zmienił szkołę, ale zapomniała się wypisać?). Już nie mówiąc, że po kilku latach grupa przestaje istnieć i kto wtedy i za czyje pieniądze miałby się szarpać i co zrobić z ewentualnie odzyskanymi pieniędzmi? Firma ma wprawdzie nadzór KNF, ale Cinkciarz też miał. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Szkolna kasa 11.09.25, 09:18 Korzystamy w klasie mlodszego i uwazam, ze to fajne rozwiazanie. Nie jestem skarbniczka, wiec tylko wplacam, ale ogolnie widac wszystkie zbiorki i mysle, ze dla skarbnika to dobre narzedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Szkolna kasa 11.09.25, 09:25 w LO córki korzystamy od ok 3 lat; bardzo wygodna forma, trzeba tylko wziąć pod uwagę, że trzeba kasę zawczasu przelać na swoje subkonto i potem na konkretną zbiórkę na SzK albo od razu na konto zbiórki za dodatkową złotówkę opłaty manupilacyjnej Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Szkolna kasa 12.09.25, 00:14 To chyba wolę swoje rozwiązanie, czyli mam konto dla klasy i rodzice wpłacają, a raz na jakiś czas wysyłam rozliczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Szkolna kasa 12.09.25, 05:52 businessinsider.com.pl/wiadomosci/szkolne-skladki-zagrozone-przez-komornika-i-skarbowke-eksperci-podpowiadaja/k5tr9jg Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Szkolna kasa 12.09.25, 18:26 Na szczęście komornik mnie jeszcze nie ściągał i mam nadzieję, że tak zostanie. A nad pieniędzmi panuję, bo mam przeznaczone na to osobne konto. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Szkolna kasa 12.09.25, 18:56 Z tego artykułu wynika tylko tyle, że na skarbnika należy nie wybierać kogoś z komornikiem na karku i patologii. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Szkolna kasa 12.09.25, 14:38 Też tak wolę, ale u nas nie było wcale dyskusji na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś