Dodaj do ulubionych

To jest chore!

10.05.14, 10:20
Moi znajomi pojechali na długi weekend majowy zwiedzać Kazimierz Dolny, Nałęczów i Lublin. Dzisiaj pytałam o wrażenia. Znajoma była zachwycona z jednym ale. 3 maja żadne muzeum nie było czynne, nie mogli zwiedzic Zamku ani innych tego typu placówek , po prostu w święta obowiązuje nie tylko zakaz handlu ale i innej działalności. Czynne były za to wszystkie restauracje i inne tego typu przybytki no i oczywiście kościoły. Krew mnie zalewa, bo skoro mamy dzień wolny to można się przecież ukulturalnić a tu? Chała, zero, nic . A dąży się do rozciągnięcia zakazu na wszystkie niedziele, chyba po to byśmy do reszty schamieli.
Obserwuj wątek
    • maria6450 Re: To jest chore! 10.05.14, 10:56
      To nie jest normalne w cywilizowanym wydawałoby się kraju jakim jest Polska. Są na świecie miasta, gdzie w niedzielę można wejść do muzeum za darmo, tym różnią się od powszedniego dnia. Dlatego już nie będę głosować na PO, niewiele różnią się od poprzedników, a niewiele to prawie tyle co nic.
      • dwa-filary Re: To jest chore! 10.05.14, 11:24
        maria6450 napisała:

> To nie jest normalne w cywilizowanym wydawałoby się kraju jakim jest Polska. Są
        > na świecie miasta, gdzie w niedzielę można wejść do muzeum za darmo, tym różni
        > ą się od powszedniego dnia. Dlatego już nie będę głosować na PO, niewiele różn
        > ią się od poprzedników, a niewiele to prawie tyle co nic.

No to Ci powiem, ze np. Zamek Królewski w niedzielę wita gości za darmo. To, ze władze danego regionu pozamykały muzea nie jest winą PO, Rządu, czy Tuska uncertain
        • maria6450 Re: To jest chore! 10.05.14, 11:47
          dwa-filary napisała:

> maria6450 napisała:
          >
          > > To nie jest normalne w cywilizowanym wydawałoby się kraju jakim jest Pols
          > ka. Są
          > > na świecie miasta, gdzie w niedzielę można wejść do muzeum za darmo, tym
          > różni
          > > ą się od powszedniego dnia. Dlatego już nie będę głosować na PO, niewiel
          > e różn
          > > ią się od poprzedników, a niewiele to prawie tyle co nic.
          >
          > No to Ci powiem, ze np. Zamek Królewski w niedzielę wita gości za darmo. To, z
          > e władze danego regionu pozamykały muzea nie jest winą PO, Rządu, czy Tuska uncertain

Masz rację, co do muzeum, a rozczarowanie PO odezwało się we mnie nie w tym miejscu wink
          • skuter44 Re: To jest chore! 10.05.14, 11:58
            Mam nadzieję, że to był wyjątek. U nas Muzeum Okręgowe .... było otwarte. Ale to jedno z najwyżej notowanych w kraju.
          • dwa-filary Re: To jest chore! 10.05.14, 12:26
            Masz rację, co do muzeum, a rozczarowanie PO odezwało się we mnie nie w tym m
            > iejscu wink

Tego akurat nie napisałaś /wspomniałaś o muzeach w wątku o zamkniętym muzeum/, ja Ciebie nie agituję do głosowania na PO tylko do pisania realnej prawdy. Głosuj na kogo chcesz smile
    • jaga_22 Re: To jest chore! 10.05.14, 11:18
      Czy to aby na pewno rząd winien?
      www.muzeumnadwislanskie.pl/index.php?l=pl&r=328
      W tym roku Muzeum Nadwiślańskie obchodzi jubileusz 50-lecia istnienia. Zapraszamy do korzystania z bogatej oferty wydarzeń przygotowanych specjalnie na tę okazję. Miło nam także zakomunikować, że w sezonie letnim oraz zimowym wszystkie ekspozycje muzealne czynne są przez cały tydzień, łącznie z poniedziałkami. Zapraszamy!
      • jaga_22 Re: To jest chore! 10.05.14, 11:26
        W roku 2014 Muzeum Lubelskie jest dostępne dla zwiedzających od wtorku do niedzieli,

muzeumlubelskie.pl/
        • maria6450 Re: To jest chore! 10.05.14, 11:43
          No to miło.
          • anoagata Re: To jest chore! 10.05.14, 13:06
            Że to jest chore to fakt,bo nie wiadomo kiedy i gdzie człowiek by mógł się trochę odchamić.
            Do muzeum nie chodzę,wystarczy że spojrzę w lustro i wszystko mam jak na dłoni..
            • tamaryszek44 Re: To jest chore! 10.05.14, 16:02
              To ja się Zajbelko nie dziwie rozgoryczenia twoich znajomych. Faktycznie gafa w anty kulturowym kierunku. Takie przybytki właśnie w takie dni powinny stać otworem.
              • jaga_22 Re: To jest chore! 10.05.14, 16:26
                Podałam linki,że muzea są otwarte przez cały tydzień,
                może trafili nie w te godziny.

muzeumlubelskie.pl/
                www.muzeumnadwislanskie.pl/index.php?l=pl&r=328
                • dwa-filary Re: To jest chore! 10.05.14, 18:14
                  Albo dyrektor muzeum postanowił samowolnie mieć długi weekend.
                  • zajbel Re: To jest chore! 11.05.14, 09:49
                    Tak, muzea te są czynne w niedziele ale nie w święta , a 3 maja było w sobotę. Chodzi mi o te 12 dni świątecznych w roku. A że niektóre przypadają w długie weekendy kiedy jest czas gdzieś wyskoczyć i coś zobaczyć to rozgoryczenie bardzo duże.
    • skuter44 Re: To jest chore! 11.05.14, 09:52
      Powiem delikatnie.... niewiele straciłaś.
    • engine8 Re: To jest chore! 12.05.14, 20:10
      Nie rozumiem co w tym jest chorego? Dl amnie to wyglada calkiem zdrowo..
      Moze to ze znajomi zalozyli ze oni maja prawo do dnia wolnego a pracownicy muzem nie?
      Kazdy chce cieszyc sie dlugim weekendem

10 tys km od Polski wydawalo mi sie ze wszytko bylo jasne i podane do ogolnej wiadomosci ze w tym dniu wszytkie instytucje i zaklady beda nieczynne z wyjatkiem tych gdzie wlasciele pracuja i cos tam jeszcze.... jedno bylo pewne ze cokolwiek jest pod kontrola i na budzecie panstwa - ma wolny dzien..
      Jest tyle innych rzeczy do roboty i miejsc do zwiedzanie ze nie powinno byc problemu?
      Wszyscy chcilebysmy miec wolny dzien i odwiedzac muzea - a ktos sie zastanawia ze pracownicy nie mieli by dnia wolnego?

W innych krajach jest podobnie - w swietz uznae przez rzad jako panstwowe pracownicy instytucji panswowych nie przychodza do pracy...
      Oczywiscie majac wolne - jedni chcieliby wyslac list, inni zlatwis sprawy w urzedach jeszcze inni odwiedzic muzem..... ale tam musza pracowac ludzie tacy sami jak my?

I w niektorych krajach rozwiazano to prosciej - kazdy tego typu obiekt ma duza grupe voluntariuszy i kiedy pracownicy instutucji rzadowej maje ustawowy dzien wolny - oni wlasnie zabezpieczaja obsluge...
      Moze dobrze byloby zaoferowac swoja darmowa prace w muzem w niedzile i swieta dla dobra innych?
      Restauracje i koscioly nie podlegaja panstwowym zakazom i zarzadzeniom wiec moga byc otwarte.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka