Dodaj do ulubionych

Demograficzny cud nad Wisłą

27.08.14, 11:29
W pierwszym półroczu tego roku urodziło się w naszym kraju blisko 187 tysięcy dzieci, czyli o prawie 5 i pół tysiąca więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. To pierwszy wzrost liczby urodzeń od sześciu lat, czyli od szczytu ostatniego demograficznego wyżu.

Optymizmem szczególnie napawa fakt - czytamy w "Pulsie Biznesu" - że wzrost liczby urodzeń został odnotowany teraz, kiedy - według naturalnych procesów demograficznych - narodzin powinno ubywać, bo liczba kobiet w wieku rozrodczym spada.

Czytaj wiÄ?cej na biznes.interia.pl/wiadomosci/news/demograficzny-cud-nad-wisla,2043606,4199#iwa_item=3&iwa_img=0&iwa_hash=16280&iwa_block=business?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Ja też takiego cudu oczekuję i to już niedługo.smile
Obserwuj wątek
    • wikul Re: Demograficzny cud nad Wisłą 27.08.14, 14:39
      Bardzo optymistyczna informacja. Poczekajmy jednak na dłuższy trend.
      • jagodajna Re: Demograficzny cud nad Wisłą 27.08.14, 16:56
        Eeeeetam, żadnego cudu nie ma. Do statystyki ujęli pewnie młode mamy będące w Anglii, które bez obaw rodzą dzieciaczki. U nas młodzi mocno się zastanawiają nadal. A dzisiejsze obiecanki premiera i tak nic nie pomogą.
        • wikul Re: Demograficzny cud nad Wisłą 27.08.14, 17:44
          jagodajna napisała:

> Eeeeetam, żadnego cudu nie ma. Do statystyki ujęli pewnie młode mamy będące w A
          > nglii, które bez obaw rodzą dzieciaczki. U nas młodzi mocno się zastanawiają na
          > dal. A dzisiejsze obiecanki premiera i tak nic nie pomogą.

Na litość boską, czytaj uważnie zanim znów o wszystko obwinisz Tuska.

W pierwszym półroczu tego roku urodziło się w naszym kraju blisko 187 tysięcy dzieci, czyli o prawie 5 i pół tysiąca więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. To pierwszy wzrost liczby urodzeń od sześciu lat, czyli od szczytu ostatniego demograficznego wyżu.
          • dorka556 Re: Demograficzny cud nad Wisłą 27.08.14, 18:25
            Nie trzeba statystyk, wystarczy rozejrzeć się wkoło.
            Tyle małych drepczących dzieci, niemowlaków w wózkach i przyszłych mam z dumą obnoszących pokaźne brzuszki, już dawno nie widziałam.
            Wśród młodych jest wręcz moda na potomstwo i to wcale nie na jedynaków.
            • jaga_22 Re: Demograficzny cud nad Wisłą 27.08.14, 19:17
              Pyżalska będzie miała 6-te dziecko.Sporo aktorek jest w ciąży,
              Celebryci dają przykład,to dobrze.
              Moja wnusia ma 9 m-cy,a lada tydzień urodzi się wnusio.

https://www.fakt.pl/m/crop/-658/-500/faktonline/635096616704279656.jpg
          • jagodajna Re: Demograficzny cud nad Wisłą 27.08.14, 21:02
            wikul napisał:
            Na litość boską, czytaj uważnie zanim znów o wszystko obwinisz Tuska.

Nie piszę "to wina Tuska" i jakie (?!) "zanim znów...." bo nigdy przenigdy nie obwiniałam premiera o coś tam....to są moje przemyślenia i chyba mi wolno.
            • estella50 Re: Demograficzny cud nad Wisłą 27.08.14, 21:29
              Kiedy myśmy rodziły nasze dzieci, nie bałyśmy się o pracę, o żłobek/przedszkole, a nawet o dach nad głową.
              A nasze dzieci (wnuki?) niczego nie są pewne. No chyba że są dziećmi bogatych rodziców.
              Jak tylko rząd Tuska wydłużył urlopy macierzyńskie, wprowadził urlopy tacierzyńskie, to dzieci się posypały !
              Nasi młodzi chcą mieć swoich juniorów, ale jako racjonalne i odpowiedzialne osoby nie będą skazywały młodych na biedę i klucz na szyi (bo rodzice zdobyli staż, albo śmieciówkę).
              Dzieci rodzą młode Polki poza Polską, bo jakąś pracę, jakiś dach nad głową tam znajdą, a państwo (to obce !) pomoże finansowo i instytucjonalnie w opiece i wychowaniu. Proste ! I tam ma kto podatki płacić.
              • dorka556 Re: Demograficzny cud nad Wisłą 28.08.14, 11:15
                estella50 napisała:

> Kiedy myśmy rodziły nasze dzieci, nie bałyśmy się o pracę, o żłobek/przedszkole
                > , a nawet o dach nad głową.

Jak myśmy rodziły (80 rok+następne), bałyśmy się o wszystko. Nie było nic poza octem i musztardą.
                Dostałam kartkę na wyprawkę, zostawiłam ją na pamiątkę, bo niestety towar 'nie dowieźli'. Tetra na pieluszki, kaftaniki, śpioszki. proszek do prania, mleko itd. to wszystko było nieosiągalne. O urlopie płatnym 3 -mies. nawet nie wspomnę.
                Niestety mimo szczerych chęci nie mogę o tym zapomnieć, szczególnie wtedy, gdy młoda mama narzeka, że pieluszki jednorazowe są drogie.
                • dorka556 Re: Demograficzny cud nad Wisłą 28.08.14, 11:37
                  Zapomniałam dodać, że to właśnie wtedy, był tzw. wyż demograficzny.
                  • jagodajna Re: Demograficzny cud nad Wisłą 28.08.14, 12:00
                    Tak, to właśnie w "wyżu" a konkretnie w 83 roku byłam na urlopie wychowawczym płatnym. Pierwsze moje dziecko miało mamę na co dzień przez wiele miesięcy.
                  • estella50 Re: Demograficzny cud nad Wisłą 28.08.14, 14:24
                    Masz rację co do pustych półek. Ja moje rodziłam w końcówce lat 70. Mój 5-latek nie miał butów na zimę, nie mogłam zdobyć. Koleżanka z pracy poratowała nas botkami po swojej córce, 2 numery za duże. Były jakieś pieniądze, ale pustki w sklepach.
                    Dobrze, że rodzi się więcej dzieci, będzie komu pracować na nasze emerytury ..................
                    • wikul Re: Demograficzny cud nad Wisłą 28.08.14, 15:41
                      estella50 napisała:

> Masz rację co do pustych półek. Ja moje rodziłam w końcówce lat 70. Mój 5-latek
                      > nie miał butów na zimę, nie mogłam zdobyć. Koleżanka z pracy poratowała nas bo
                      > tkami po swojej córce, 2 numery za duże. Były jakieś pieniądze, ale pustki w sk
                      > lepach.
                      > Dobrze, że rodzi się więcej dzieci, będzie komu pracować na nasze emerytury ...
                      > ...............

A ja czytam na różnych forach jak to wspaniale było w PRL-u. Niektórym myli się sentyment do czasów młodości z oceną realnego bytu w tamtych czasach.
                      • iryska2604 Re: Demograficzny cud nad Wisłą 28.08.14, 19:38
                        anoagata 28.08.14, 14:13 Odpowiedz
                        Nie znam konkretów Putina ale wspomagamy sie wzajemnie gospodarczo.
                        I chciałabym się tego trzymać.

Anoagatko miła , a w czym Putin nas wspiera???
            • wikul Re: Demograficzny cud nad Wisłą 27.08.14, 22:28
              jagodajna napisała:

> wikul napisał:
              > Na litość boską, czytaj uważnie zanim znów o wszystko obwinisz Tuska.
              >
              > Nie piszę "to wina Tuska" i jakie (?!) "zanim znów...." bo nigdy przenigdy nie
              > obwiniałam premiera o coś tam....to są moje przemyślenia i chyba mi wolno.

Przepraszam, jeżeli uraziłem ale od rana słyszę jeden nieustanny lament na Tuska i rząd a dupoklepacz Iwiński przeszedł samego siebie. Nie dali mu okazji do popisywania się tasiemcowym sraczkosłowiem.
      • engine8 Re: Demograficzny cud nad Wisłą 27.08.14, 23:01
        No mnie juz prosze nie liczyc smile
        • jaga_22 Re: Demograficzny cud nad Wisłą 28.08.14, 10:22
          Słyszałam Iwińskiego,a co on taki był rozsierdzony?
          żeby chociaż miał rację.
          • wikul Re: Demograficzny cud nad Wisłą 28.08.14, 13:09
            jaga_22 napisała:

> Słyszałam Iwińskiego,a co on taki był rozsierdzony?
            > żeby chociaż miał rację.

Nie otrzymał wystarczającej ilości czasu na swoje tasiemcowe sraczkosłowie polegające na cytowaniu i kompilowanie w nieskończoność jakiś przysłów i powiedzeń z całego świata.
            • anoagata Re: Demograficzny cud nad Wisłą 28.08.14, 14:10
              wikul napisał:

> jaga_22 napisała:
              >
              > > Słyszałam Iwińskiego,a co on taki był rozsierdzony?
              > > żeby chociaż miał rację.
              >
              > Nie otrzymał wystarczającej ilości czasu na swoje tasiemcowe sraczkosłowie pole
              > gające na cytowaniu i kompilowanie w nieskończoność jakiś przysłów i powiedzeń
              > z całego świata.
              I takie to 'sraczkosłowie' reprezentowało moje województwo.Ooohhh.
    • smutas13 Re: Demograficzny cud nad Wisłą 28.08.14, 10:36
      jaga_22 napisała:

> W pierwszym półroczu tego roku urodziło się w naszym kraju blisko 187 tysięcy d
      > zieci, czyli o prawie 5 i pół tysiąca więcej niż w analogicznym okresie roku ub
      > iegłego.
      > Ja też takiego cudu oczekuję i to już niedługo.smile

Moja najmłodsza wnusia jest w tej liczbie. Jest drugim dzieckiem mojej córki. Roczny urlop macierzyński zachęcił młodych do powiększenia rodziny. Są szczęśliwi. Córka po macierzyńskim wybiera się do pracy.
      • anoagata Re: Demograficzny cud nad Wisłą 28.08.14, 10:49
        Chciałabym chciała.... ale nie mogę już wspomóc Tuska.
        • jaga_22 Re: Demograficzny cud nad Wisłą 28.08.14, 11:08
          U córki będzie jeszcze inaczej.Maluch przyjdzie jako trzeci
          po 17 latach przerwy.Po urlopie macierzyńskim ma zamiar wrócić do pracy,
          a zięć będzie się zajmował dzieckiem,bo z jego pensji by nie wyżyli.
        • wikul Re: Demograficzny cud nad Wisłą 28.08.14, 13:10
          anoagata napisała:

> Chciałabym chciała.... ale nie mogę już wspomóc Tuska.

A Putina możesz ?
          • anoagata Re: Demograficzny cud nad Wisłą 28.08.14, 14:13
            Nie znam konkretów Putina ale wspomagamy sie wzajemnie gospodarczo.
            I chciałabym się tego trzymać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka