jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 03.11.04, 22:24 Sie odwiedza! Kto chce wina? Muzyka ciagle dreszczowa.... Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 03.11.04, 22:29 Adzielcu, nalewam schlodzonego brouilly )) tego akurat ci u mnie dostatek ))) Odpowiedz Link
marialudwika Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 03.11.04, 22:39 To jeszcze nie wszystko wypite??? Nalej mi tez prosze ml Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 03.11.04, 22:42 Nalewam, ML Tylko uwazaj, bo pomieszane z nalewka moze miec rozne rezultaty ) Odpowiedz Link
instant Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 03.11.04, 22:55 Witaj Sister! ) Pirwszy longdrinek wciagniety pod salatke improwizowana. Na razie skutkow ubocznych brak ) Odpowiedz Link
marialudwika Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 04.11.04, 11:22 Popijam druga instant w pustej o tej porze kawiarence.Prasy dzis nie czytam,po co psuc sobie humor.. ml Odpowiedz Link
dan8 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 04.11.04, 11:41 ML masz racje nie tylko prasy ale TV tez.Wiadomosci nie sa pocieszajace. Odpowiedz Link
monia.i Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 04.11.04, 12:16 Kończę drugą kawę - w nastroju takim-sobie - i pocieszam się, że jutro już piątek...Najpiękniejszy dzień tygodnia....zwłaszcza wieczorem. Zaraz za piątkowym wieczorem jest sobotni poranek Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 04.11.04, 12:52 Dzien dobry ML, Dan i Moniu Zaznaczam tylko, ze zyje, ide na obiad, a po obiedzie sie zglosze ) J. Odpowiedz Link
a.erie Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 04.11.04, 13:34 czy znajdzie sie jakas dobra duszyczka, ktora przysiadzie sie do mnie z kawa? Nastroj mam fatalny. Wiatr i deszcz . I koniec mojej jesieni I znowu rok czekania zeby napasc oczy kolorami, ktore przywracaja o zawrot glowy... Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 04.11.04, 14:27 dzien dobry, a.erie ))) siadam z kawa w sekcji dla palacych. wlasnie spozylam chinski obiad, pan od sprzatania sie krzata po mieszkaniu, za chwile wyskocze zalatwic pare spraw zeby dac mu czas na posprzatanie biblioteki-pokoju komputerowegi, i jak wroce zamkne sie tutaj a on bedzie mogl kontynuowac w reszcie mieszkania... wzielam dzis wolne z powodu hamerykanskiej ambasady )) Odpowiedz Link
marialudwika Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 04.11.04, 16:02 Zazdroszcze takiego pana albo pani,najchetniej jeszcze w czapce niewidce )) Wlasnie powrocilam "z miasta",za oknem znow ciemno szaro i ponuro. Kto wypije ze mna jakis drink? ml Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 04.11.04, 16:18 ML, wiesz przeciez, ze ja zawsze zwarta i gotowa... Ide otwierac pogaduchy....... nawet temat mam Odpowiedz Link
marialudwika Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 04.11.04, 17:22 Liczylam na Ciebie,jak na Zawisze )) ml Odpowiedz Link
omeri Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 04.11.04, 17:37 Witam i prosze szacowne grono o male espresso Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 04.11.04, 17:44 dzien dobry - dobry wieczor Omeri espresso nalewam, z tradycyjnej italianskiej espressowki - cos dolac. nalac? limoncello? grappa? koniak? poire williams? Odpowiedz Link
marialudwika Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 04.11.04, 18:06 I ja jestem chetna do napicia sie z Wami espresso z jakims likierkiem ml Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 04.11.04, 18:24 Nalewam, ML, limoncello schlodzone, z jedna mala kostka lodu )) Odpowiedz Link
marialudwika Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 05.11.04, 11:13 Pije na chubcika trzecia kawke i ruszam do "akcji". Bardzo dzien dobry wszystkim zycze. ml Odpowiedz Link
monia.i Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 05.11.04, 11:23 Tak to właśnie jest - jak na chybcika..)) Ja popijam drugą kawę, do której dodałam Jutkowego eliksiru...Pozdrawiam. Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 05.11.04, 11:38 Dzien dobry ML Czesc Moniu ponownie Robie sobie zielonej herbaty, a co! Odpowiedz Link
kanoka Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 05.11.04, 11:52 Dzień dobry! Zielona herbata juz była, jedna kawa też, teraz druga i ...z powrotem do deski do prasowania ( Acha, mam dwa pytanka: 1. czy też prasujecie przy TV i filmach? Strasznie nie lubie prasować, czekam więc, az mi sie zbierze "taaaaka góra', a przy filmie mniej mnie to prasowanie boli.... 2. czy kupujecie tz pisma kobiece, po to żeby kupić CD z dobrym filmem? Ja w ten sposób uzbierałam niezłą płytotekę....i czy ten rodzaj "promocji"jest wyłącznie polską specjalnością, czy międzynarodową? W efekcie, przez nabożenstwo, jakie żywię do słowa pisanego, zaczęłam czytać prasę kobiecą ;O pozdrawiam knk Odpowiedz Link
monia.i Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 05.11.04, 12:11 Witaj, kanoko! 1. Nie znoszę prasowania...No, może jakieś niewielkie formy (ściereczki, serwetki) jakoś "się prasują" ale juz przy męskich koszulach zaczynam marudzić. Nie potrafiłabym równocześnie prasować i oglądać. Jest duża szansa, że już po pięciu minutach przeleciałabym sobie rozgrzanym żelazkiem po palcach. Moge muzyki słuchać, jak najbardziej - ale filmowi lubie poświęcić całą swoją uwagę...Zwłaszcza, jeśli jest z napisami...)) 2. Czasem kupuję gazetę, której nigdy w życiu bym nie nabyła - gdyby nie dołączony do niej film. Płytę odstawiam na półkę a gazeta sie poniewiera..Tak miałam ostatnio z "Piknikiem pod Wisząca Skałą" dołączonym do - chyba - Claudii. Film niesamowity...magazyn...cóż...nie "mój" w każdym razie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
monia.i Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 05.11.04, 12:16 Nie mam podzielnej uwagi. Nawet jeść nie potrafię w trakcie oglądania filmu. To znaczy, owszem - moge coś tam do ust włożyć...ale jest ryzyko, że zapomnę połknąć. A w kinie do szaleństwa doprowadza mnie wszechobecny popcorn. Jedzą po lewej, jedzą po prawej...rząd wyżej, rząd niżej...Nie wiem, jak to jest możliwe, że dorosły człowiek nie wytrzyma 2 godzin spędzonych w kinie bez jedzenia. Odpowiedz Link
dan8 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 05.11.04, 13:26 Kiedy bylam pierwszy raz w kinie na antypodach,zaskoczyly mnie brawa,ktorymi widzowie wyrazaja swoja aprobate dla danego filmu. Dla mnie nie mialo to sensu,bo brawa kojarza mnie sie z teatrem w ktorym ta aprobate artysci sa w stanie odebrac. Dzisiaj u mnie bardzo spiacy dzien,ochlodzilo sie jest pochmurno i pada. Moje zwierzaczki pies,kot i papuga w poludnie ponownie poszly spac. Odpowiedz Link
omeri Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 05.11.04, 14:05 Jeszcze mala kawa z mleczkiem i do boju... Dzis nie moge sobie pozwolic na wspanialy likier jutki Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 05.11.04, 14:41 Omeri, Przeca moj dzisiejszy likier to dawka energii i adrenaliny w proporcjach 1:1..... nie mozesz sobie pozwolic??.... czestuj sie i nie narzekaj, bo jutro moge miec dolek i kurek sie zakreci!!!! Odpowiedz Link
kanoka Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ do Moni 05.11.04, 15:07 Piknik też jest mój! A teraz jeszcze ostatnio "Przełamując fale" i "Tańcząc w ciemnościach" ) Ale razem z nimi Claudia, Glamour....a czasem Naj, Przyjaciółka i inne takie.... Ale nie umiem nie przeczytać i...po raz pierwszy w życiu jestem na bieżąco z modą i makijażem - chociaż w teorii! i z rewelacjami o celebrities) - naszych i zagranicznych.... Prasowanie szczęśliwie skończyłam...Do wprawy z nieprzyprasowywaniem paluszków doszłam już dosyć dawno, ale początkowo mi się zdarzało... Dzisiaj prasowałam w towarzystwie Kieślowskiego - Trzy kolory - biały.... Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ do Moni 05.11.04, 15:15 Kanoko, Breaking the Waves... wspanialy film, choc - dla mnie - bardzo ciezki i odchorowywalam go, pamietam, trzy dni. "Bialy" Kieslowskiego, to z Zamachowskim i zaczynajacy sie rozwodem??? Wyobraz sobie, ze moj rozwod byl orzekany dokladnie w tym samym miejscu, Palais de Justice, i ze tez na tych schodach stalam "po", zastanawiajac sie, co dalej ) Co dalej, widac jak na dloni, podyktowalo zycie Scisk, Jutka PS. NIE-NA-WI-DZE prasowac!!!! Teraz mi prasuje pan od sprzatania, ale po [powrocie na lono bede musiala sie przemoc. Oj. Odpowiedz Link
maryna04 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ do Moni 05.11.04, 15:21 Czy we Francji jest czeste, ze to mezczyzni sa zatrudnieni w charakterze hauskeeper, czy tylko Tobie tak sie trafilo. Juz wspominalas o tym panu, ale ja myslalam, ze to ktos utrzymujacy porzadek w budynku. Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ do Moni 05.11.04, 15:31 maryna04 napisała: > Czy we Francji jest czeste, ze to mezczyzni sa zatrudnieni w charakterze > hauskeeper, czy tylko Tobie tak sie trafilo.Juz wspominalas o tym panu, ale ja > myslalam, ze to ktos utrzymujacy porzadek w budynku. ********* Maryno, zdarza sie, choc nie jest to zbyt czeste. Pozdrawiam, Jutka )))) Odpowiedz Link
maryna04 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ do Moni 05.11.04, 15:45 Bardzo mi sie to podoba, ale chyba masz go z polecenia, bo tak od razu zaufac meskim talentom. No nie, kieruje sie sterotypami. Moj syn bylby swietnym gosposiem, po przyjsciu do mnie na jakis uroczystszy obiad w pewnym momencie znika w kuchni i sprzata mi w szafkach. Rewelacyjnie to robi, choc nie moge potem czegos znalezc. Teraz niestety najpierw robi mi porzadek w komputerze, wiadomo co potem. Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ do Moni 05.11.04, 15:51 Maryno, masz racje, dostalam go z polecenia przyjaciela.. Jest rewelacyjny. Odpowiedz Link
marialudwika Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ do Moni 05.11.04, 16:55 Jak on prasuje to jeszcze bardziej zazdroszcze..Czeka mnie prasowanie kilku zmian poscieli ,co odkladam z dnia na dzien.Filmow z kobiecych pism nie mam Taki zwyczaj jest tu nieznany.. Postanowilam prasowanko odbyc w weekend.hm.Mam jeszcze kilka takich postanowien.. A teraz siadam sobie pod oknem i wypije aperitif,szkoda,ze samotnie ml Odpowiedz Link
marialudwika Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ do Moni 05.11.04, 18:06 Wpadlam na jakis napoj z lodem by ochlanac po lowach papuzki w wolierze.Jakas "nielapliwa" wyjatkowo.Utwierdzilam sie w przekonaniu,ze sa to ptaszki inteligentne nader.Po ochlodzeniu zegnam "ozieble' i jade do weta. ml Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ ML 05.11.04, 18:55 ML, Prasuje, i to jak!!! co ja bez niego zrobie, nieboga???? Odpowiedz Link
jowoj Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ do Moni 05.11.04, 18:58 Po prostu będziesz musiała znależc sobie Pana do prasowania. Dobry wieczór wszystkim. Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ do Moni 05.11.04, 19:01 Wojciechu!!!! Witaj!! ))) ps. Umiesz prasowac?? z a r t !!! )) Odpowiedz Link
jowoj Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ do Moni 05.11.04, 19:03 Umiem, acz nie cierpię. Ale jeśli trzeba.... ) Odpowiedz Link
jowoj Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ do Moni 05.11.04, 19:05 Muszę znowu zniknąć. Ale Podczas nocnych rozmów rodaków, nie powinno mnie braknąć Odpowiedz Link
felinecaline Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ do Moni 05.11.04, 22:23 Hej, jestes tam, Pitencjo? Kicur odgniewawszy sie (gniewal sie za moj przedwczesny powrot do CHUjka i dezercje z malzenskiej sypialni) zaproponowal kielicha. Nalewam Ci Cutty Sark a my oba jak jedna osoba dzieliwa sie resztka "grenàche". Nasze panienskie - nieustajace!!!!!!! Bonne nuit A wyszlo cosik z Twoich andegawenskich pstrykanek? Odpowiedz Link
jutka1 Felicencjo!! 05.11.04, 22:29 Przpraszam, bylam na dole - zadzwonil psiaciel (ten co lubi damskie obuwie nosic ) z dolu, ze z gromadka jedza u Japonca na mojej ulicy.. to i poszlam.. Potem przenioslam towarzystwo tutaj, i wlasnie wyszli. Wypijam nasze panienskie nieustajace, Kocico, Kicurowi przekaz, ze go pozdrawiam i ze ma cwiczyc zupke jutkowa. A twoja Pitunie podrap ode mnie po brzuszku Andegawenskie pstrykanki zaraz zeskanuje i wloze do albumu. Wszystko wyszlo oprocz zdjecia Pitencji: szare, bure, ciemne i niewyrazne... comme moi, quoi )))))) Odpowiedz Link
marialudwika Re: Felicencjo!! 05.11.04, 22:35 Wznosze toast za Wszystkich kieliszkiem Wyborowej ! Pod tatara!Popierwsze wodka czysta jest jedynym alkoholem,jaki moj /osobisty/ gastrolog uwaza za nieszkodliwy a po drugie pasuje mi i ....koniec To Wasze panienskie i kawalerskie! ml Odpowiedz Link
felinecaline Re: Felicencjo!! 06.11.04, 10:09 Dzieki, Jutencjo, ze poswiecilas chwil pare tej nocy na skanowanie "des vieilles pierres d'Anjou". Qurcze! gdybym mogla przewidziec, ze pogoda tak skreci kark na ostatni dzien "wizyty na szczycie" to wybralibysmy sie w te malownicze ruiny w sobote, zamiast wdychac miazmaty Cointreau. Mam nadzieje, ze relatywna nostalgiczna szarzyzna obrazkow nie odstraszy przyszlych wizytowiczow i szczytowanie bedzie rownie sympatyczne - drobna rada: zagladajcie tu w porze miedzy poczatkiem marca a polowa pazdziernika, bedzie sloneczniej i powodz wszelkiego kwiecia. Albo od polowy grudnia dla tych, ktorzy przyjada zdecydowani zwiedzac raczej podziemie Andegawenii (sezon "drzwi otwartych" w winiarskich piwniczkach). Odpowiedz Link
jutka1 Re: Felicencjo!! 06.11.04, 11:12 Szarosci i jesienne klimaty tez maja swoj urok, Felicencjo. Mnie najbardziej przypadlo do gustu zdjecie "Andegawenia 5" Ze slonecznego Paryzewa lapka macham, dopijajac druga kawe Odpowiedz Link
antyproton Re: Jutka - tourist informations 06.11.04, 11:40 A u mnie dzisiaj zmiana pogody o 180° . Do wczoraj 25 ° C , slonce.Dzis chmury i 15°C. Trza wlaczyc ogrzewanie Jutka - mozesz dac pare namiarow na romatyczne hoteliki w paryzewie ? Trzeba cie wykorzystac dopoki tam jeszcze jestes )) Odpowiedz Link
jutka1 Re: Jutka - tourist informations 06.11.04, 11:50 Neutrino, jaki przedzial cenowy? mozesz do mnie na GW mailem. pozdrawiam i spadam na obiad ) Odpowiedz Link
marialudwika ostatnia kawka..:( 06.11.04, 12:11 Juz wypita,prasa przejrzana.Koniec lenistwa,niestety. W perspektywie zalegle prasowanko,jak mus to mus. Bye! ml Odpowiedz Link
kanoka Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 07.11.04, 09:14 Kawowe dzieńdobrybardzo) Dobudzam się pomału przy kawie po wczorajszych szaleństwach. Leniwie przeglądam prasę...nic męczącego intelektualnie...."Krokodyle nad Wisłą"? - może być ciekawe. kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITEM=1200247&KAT=241 Odpowiedz Link
tom_tam Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 07.11.04, 09:40 "Niech bedzie pochwalony..." i dzien dobry Niedzielnym porankiem w kawiarence z wlasnorecznie zaparzona (za pomoca expresu) filizana Jacobs'a. Podejrzanie bezchmurnie i slonecznie! (na zewnatrz) - ew.ataki szaranczy i krolikow na efekty ciezkiej pracy polskiego rolnika (w/g artykulu zaproponowanego do lektury przez Kanoke)- przeboleje pozdr. tom Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 07.11.04, 09:50 Wlasnie zrobilam sobie drugie podwojne espresso, zeby sie dobudzic. Musze sie dzis zajac papierkowa robota, odkladana od paru tygodni. Szarosc dnia sprzyja niewychodzeniu Odpowiedz Link
marialudwika Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 07.11.04, 11:07 Witam popijajac mocna kawe by sie "ocknac".Piekna pogoda,ale nie bede chwalic dnia..... ml Odpowiedz Link
jutka1 Poniedzialkowe pustki? 08.11.04, 10:42 No tak, jak sie na nocnych markach po nocach siedzi, to potem trzeba odsypiac, ha? Ja tam w sekcji dla palacych siadam z kawa, rozkladam papiery i bede wypelniac rubryczki. Nie lubie, ale jak mus to mus. Jutka Odpowiedz Link
marialudwika Re: Poniedzialkowe pustki? 08.11.04, 10:56 Pije kawe i przegladam prase,siadlam osobno by nie przeszkadzac Jutce. Same zle wiadomosci czytam,niestety.. Kawa jak zwykle smakuje.Dzien dobry wszystkim! ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Poniedzialkowe pustki? 08.11.04, 11:24 Dziendobry jesienne! Dobrze,ze tu przytulnie i mozna spokojnie wypic kawe. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Poniedzialkowe pustki? 08.11.04, 11:34 Dzien dobry, ML, Dzien dobry, Mammaju, ) Wlasnie skonczylam wypelniac rubryczki i zlozylam ostatni podpis, czekam jeszcze tylko na wyjasnienie jedno, ktore mailem ma przyjsc, i bede mogla sie tego pozbyc. Ufff. Teraz moge sobie nalac jeszcze jedna kawe, i pogadac Co slychac? J. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Poniedzialkowe pustki? 08.11.04, 11:34 Pije ,juz trzecia kawe.Zaczytalam sie w artykule o lekach.Smutne to wszystko. kiosk.onet.pl/art.html?NA=1&ITEM=1200250&KAT=241 Odpowiedz Link
jutka1 Re: Poniedzialkowe pustki? 08.11.04, 12:10 ML, przeczytalam. Noz mi sie otworzyl. Odklikowywuje sie w celach obiadowych. Moze mi irytacja na swiat przejdzie nad dobrym kotletem, czy czyms innym. J. Odpowiedz Link
monia.i Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 09:59 Zimno. Pochmurno. Listopadowo. Bez kawy ani rusz. Czy to prawda, że w każdej chwili możemy się na coś uczulić? Coś mi się na obliczu porobiło...Osobisty obawia się, że uczulenie może być na jego osobę..Ja się obawiam, że to się uzewnętrznił mój paskudny charakter. Pani doktor obawia się, że nie wie...Kazała coś łykać i czymś się smarować...Jakie to szczęście, że nie wpadła na pomysł, że może to od komputera lub papierosów... Pozdrawiam bez humoru. Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 10:22 Dzien dobry Moniu ))) Rozchmurz sie, na przekor i na pohybel (pochybel???) Zmien krem to po pierwsze. Lepiej przestan jakiegokolwiek uzywac na pewien czas i obserwuj. Odstaw dotychczasowe kosmetyki typu roz, cienie, kredka, maskara - i tez obserwuj. Sprawdz, czy aby czasem powietrze w domu nie jest zbyt przesuszone od ogrzewania, a jesli jest - podnies poziom wilgotnosci. Odstresuj sie - czasem wywala skora od stresu. Przemysl, jakie jedzenie lub picie moglo to spowodowac.. Uczulenie na osobistego jest przypadkiem raczej rzadkim - chyba, ze jest on czynnikiem wybitnie stresogennym ))) Jutka - ciocia dobra rada bez referencji Odpowiedz Link
marialudwika Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 10:35 Popijam kawe medytujac,mocna i pyszna.Papierosek w reku. Pozdrawiam kawoszy ml Odpowiedz Link
marialudwika Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 10:32 Moniu,nie zazdroszcze.Rok temu mialam uczulenie na rekach i tez pani doktor nie wiedziala.Do tego bylo okropnie swedzace.Pojdz do dermatologa! ml Odpowiedz Link
monia.i Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 10:45 Witam was przy naszym ulubionym, palącym stoliku, pod oknem, niedaleko pieca. ML - byłam u dermatologa - wczoraj. Wcześniej przez jakiś miesiąc obserwowałam się czujnie...i wiem, że nic nie wiem. Popijałam wapno. Jutka - wiem, że to takie może mało kobiece...ale ja się na dobrą sprawę wcale nie maluję. No - okazjonalnie. Mascarą zapewne wydłubałabym sobie oko. A kremy mam dość przyzwoite, dla cer wrażliwych, przed zakupem testowane z próbek. I wcześniej - zero alergii. Jeśli to winogrona albo wino - będe nieszczęśliwa... Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 10:47 Moniu, sprobuj jednak krem na pare dni odstawic - ja kiedys mialam uczulenie na krem z apteki, dla hiperalergikow i wrazliwcow. Trzymam kciuki, zeby to nie bylo uczulenie na wino!! ) Odpowiedz Link
monia.i Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 10:54 Robię, co mogę...Odstawiam i rezygnuję...wino będzie na końcu Poza tym - nie muszę być absolutnie piękna Ach - i Pani Dokror zapisała mi jakieś specyfiki do środka i na zewnątrz. Na ulotce dołączonej do jednego ze smarowideł było wyraźnie napisane:" Nie stosować na skórę twarzy". Ulotkę schowałam głeboko na dno szuflady... Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 11:10 Moniu, Idz do innego doktora. Powaznie mowie. Nie slyszalam o alergii na wino... chyba mozesz spac (i popijac) spokojnie Odpowiedz Link
monia.i Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 11:26 Wiesz...zaczekam kilka dni - używając tego, zo mi Pani przepisała. W końcu...po to poszłam do specjalisty. Pani Doktor jest dermatologiem, pracuje w szpitalu, zaprowadził mnie do niej brat - też w końcu lekarz - odpytał później, co "dostałam"...i nie dziwił się specjalnie. Ryzyk fizyk - co będzie, to będzie. A o możliwości bycia uczulonym na wino wspomniała mi kosmetyczka. Ponoć w składzie wina jest coś, co może wywołać odczyn alergiczny. Ale nie wiem co - w tym momencie zapewne najbardziej kompetentna byłaby Feline - medyk oraz smakosz ww w jednym. Muszą ją kiedy odpytać... Odpowiedz Link
instant Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 13:34 Moniu, a przypadkiem lakieru do paznokci nie zmienilas? Bo wiem, jak niektore potrafia uczulac. Czy ta masc "nie do twarzy" to Bedicort G, ostatnio najmodniejszy specyfik antyalergiczny, najchetniej zapisywany przez lekarzy? U mnie szaro i smutno, nie chce mi sie wyjsc z domu nawet po zakupy, bo leje i wieje, ale chyba bede w koncu musiala, jako ze peciki mi sie koncza ) Dodatkowo doluje sie Robem Douganem i jego "Furious Angels". Taka bardzo dramatyczna i ekspresyjna muzyka, podobno stanowila sciezke dzwiekowa do Matrixa, ktorego jednak jakos nigdy nie moglam lyknac w calosci. Ale mjuzik przepieknosciowy ) Odpowiedz Link
monia.i Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 14:15 Witaj, Instant. Bedicort G - a jakże - na zmianę z Tridermem - i Zyrtec do łykania. I mam się obserwować - jak reaguję...Co czynię średnio raz na godzinę A co do lakieru do paznokci..to..hmm...tego...też sporadycznie. Bezbarwnego - i nie zmieniałam go ostatnio.. Jejku...aż mi głupio..co ze mnie za kobieta...Mascary nie...szminki nie...lakieru bezbarwnego od czasu do czasu... Buuu... Muszę nad sobą popracować Odpowiedz Link
foxal Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 14:32 Moniu.i, Mnie sie wydaje, ze powinnas odstawic wino, bo do win, ktore maja dlugo lezec i byc dobre dodaja zwiazkow siarki, ktora przerywa fermentacje i wowczas wino starzeje sie, ale nie zamienia w ocet. Zamien to wino odwrotnie niz w Kanie Galilejskiej i uczulenie moze/lub napewno Ci przejdzie. Druga sprawa, to popatrz w metryke, niektore metryki zmieniaja chemie hormonalna u pan i to tez jest przyczyna roznych nie rozpoznawanych powiklan, pojawiajacych sie w nieregularnych odstepach czasu, ale z czasem rownie objawy przechodza jak zla pogoda, ktora tez moze miec wplyw. Okazuje sie, ze my tak duzo o sobie wiemy, ale tak trudno jest rozpoznac co nam dolega, jako ze z wiekiem oslabia sie nasz naturalna imune system, ktory nas broni przed zmianami czasu. Badz dobrej mysli i pij duzo swiezej przegotowanej wody. Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 14:33 Czesc Instant Pety rzecz swieta, hahaha.... mroz, deszcz, chlapa, goraczka ))) Powiedzialabym nawet: "bardziej niz" costam, ale nie smiem (costam zaczyna sie na s i po polsku ma 4 litery ))))))))))) prowokator )) Odpowiedz Link
ewapf Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 14:58 Przyszlam z pracy, spozylam, zapilam, teraz przyswajam. Zadzwonil listonosz (dlaczego nie dwa razy?). Dosiadam sie do stolika dla palacych i potrzasam lapki wszystkim przyjaznie. Odpowiedz Link
marialudwika Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 15:07 Tez potrzasam wszystkim lapki.A propos lapek to wlasnie wrocilam z moja czeredka ze spaceru i zmarzlam jak pies Musze wypic cos rozgrzewajacego,moze grzane winko? Mialam i emocje,omal na serce nie zeszlam bo sunia przebiegla o wlos przed jadacym/za szybko!!Choc nie wolno tutaj w parku!/ samochodem pocztowym! ml Odpowiedz Link
instant Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 15:36 Moniu, Ty sie tylko ciesz, ze mozesz sobie pozwolic na makijaz typu "woda, mydlo i krem Nivea" ) Jak widze zapisano Ci zestaw standard nr1, identyczny jak mnie na moje niedawne uczulenie na plastry. Bedicort G mozesz spokojnie stosowac rowniez na twarz, byle cienko smarowac i nie za dlugo, jest naprawde skuteczny. Ewo, listonosz dzwoni dwa razy tylko do napalonych, samotnych mezatek. Do mnie na przyklad wali olowkiem w drzwi, albo doslownie wiesza sie na domofonie, tak wiec ciesz sie, ze Twoj jest przynajmniej tak powsciagliwy ) Wygruzilam sie jednak z domu, zakupilam peciki i male co nieco do jedzonka, praca na dzis skonczona. Spocznij - wolno palic ) Odpowiedz Link
instant Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 15:42 P.S. Jutko-prowokatorko! A o to jest to na "s" i na cztery litery? Rzeczownik, czy czasownik w bezokoliczniku? Bo u mnie ani jedno, ani drugie bez peta ani rusz, a tym, ze jedno "po", a drugie "przed" )) Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 15:46 Instant!!! ))))))))) Mialam na mysli rzeczownik, i zgadzam sie, ze "po".... Co do czasownika, jesli nie jest to "spac" (chociaz tutaj tez "przed"), to tez sie zgadzam.. ojojojojojojoj.... wywala nas z kawiarni za to czy nie? )) Odpowiedz Link
marialudwika Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 15:47 A Jutka jest nadal zagadkowa ml Odpowiedz Link
jutka1 ML ????? :-))))) 09.11.04, 15:58 marialudwika napisała: > A Jutka jest nadal zagadkowa ********* Ja, zagadkowa???? W jakim to temcie, ML ?? )) Odpowiedz Link
ewapf Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 15:46 Noooo, fakt Instant. Do hieny materacowej mi daleko. Odpowiedz Link
felinecaline Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 16:10 Witajcie wszyscy! Moniu, w temacie twojej ewentualnej alergii moznaby "gdybac" do ukichanej smierci. Uczulonym praktycznie mozna byc na wszystko, z osobistym a nawet samym soba wlacznie )) a fakt, ze sie czegos uzywalo (ewentualnie "testowalo") przez czas jakis i bez zadnych objawow alergii tez niczego nie dowodzi; zanim bowiem organizm "zdecyduje", ze jest na cos uczulony i zareaguje alergia bedzie najpierw rozpoznawal alergen i wytwarzal skierowane przeciw niemu przeciwciala. Najrozsadniejsze byloby zrobienie testow skornych w przychodni alergologicznej a nie "strzelanie w ciemno" i pigulami redukujacymi tylko OBJAWY, ale nie usuwajacymi PRZYCZYN ("Zyrtec") czy namaszczanie sie preparatami sterydowymi (tak przypuszczam , bo "moja" /Fr farmakopeja go nie wymienia o "BediKORCIE").czy antybiotykami (to w dodatku strzelanie z harmaty!!!!!) Niesmiale pytanie: od jak dawna juz uzywasz tych specyfikow? Odpowiedz Link
monia.i Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 20:34 felinecaline napisała: > Niesmiale pytanie: od jak dawna juz uzywasz tych specyfikow? Witaj, Feline. Używam od wczorajszego wieczora - pierwsza tabletka i pierwsze mazidło. Za dwa tygodnie mam się pokazać. Hmmmm...cóż - nawet jeśli jest to leczenie jedynie objawowe - to jeśli podziała - jakiś pożytek z tego będzie. Taki, że będę wiedziała, że to alergia. Potem mogę robić testy i tak dalej...Ale jest możliwość, że to jednak nie aleria...nawet coś tam sugerowałam - ale moja sugestia spotkała się z powątpiewaniem... Dzięki wszystkim za rady - i przepraszam za taki "chorobliwy" temat na wątku kawiarnianym. Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 15:48 Czesc Ewo Niektorzy listonosze sa tutaj, nie powiem... Ale i tak najpiekniejsi we Francji sa strazacy!! Czasem widuje w Lasku Bulonskim jak maja cwiczenia... mru mru mru ))) Odpowiedz Link
ewapf Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 15:51 Macham i ja , i melduje pokornie, ze kupilam caly worek czosnku. Jutko, a jakie to cwiczenia moga byc w Lasku Bulonskim? Odpowiedz Link
jutka1 Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 15:55 W Lasku Bulonskim maja tzw. musztre, i cwiczenia fizyczne pt. gimnastyka... mrumrumru.... )))))))) Odpowiedz Link
ewapf Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 16:05 aaa, a juz myslalam, ze co najwyzej 'sikawkowe". Mundury jakos mnie specjalnie w wieku panienskim 'nie braly". O ile dobrze pamietam, milkłam raczej na widok lica jak z Modiglaniego, no i tych smuklych dłoni. Chyba i dzis wolalabym zakatarznego Nobliste, anizeli merkantylnego "wspolczesnego". Ale to problem czysto teoretyczny. Odpowiedz Link
instant Re: KAWIARENKA 40+ ...we wtorek 09.11.04, 15:53 Nie wywala! A nawet jesli beda usilowali, to powiemy, ze to lit(e)rowka ) Odpowiedz Link
jutka1 Instant :-) 09.11.04, 19:06 instant napisała: > Nie wywala! A nawet jesli beda usilowali, to powiemy, ze to lit(e)rowka ) *********** Zawsze najlepiej zwalic na alkohol.... ))) Odpowiedz Link
ewelina10 Listonosz zawsze dzwoni... 09.11.04, 15:54 ...dwa razy !!! Ten zadzwonił tylko raz, bo może... - był to fałszywy listonosz, albo jakiś włóczęga Po dzisiejszym wietrze i deszczu cera moja pewno się rozsypie. Siedzę sobie przy filiżance tchibo, słabo pażonej i z nostalgią patrzę na stolik dla palących ... buuu ... co za lura Odpowiedz Link
ewapf Re: Listonosz zawsze dzwoni... 09.11.04, 16:07 Nawet nie. To bardzo szarmancki i uprzejmy czlowiek. Oh, yes, mister postman... Odpowiedz Link
marialudwika Re: Listonosz zawsze dzwoni... 09.11.04, 16:09 Lubie patrzec na konna policje tutaj,ale z powodu...koni!!Lsnia tak pieknie! Nadal bladze w znalezieniu slowa.chyba Felinencji zapytam,jak wyjdzie z bloku ml PS.Zakatarzonego nie chce..Pozatym noblisci naogol sa "zgrzybiali" Odpowiedz Link
marialudwika Sroda 10.11.04, 09:48 Zasiadam z kubkiem kawy w opustoszalej kawiarence.Oczywiscie przy stoliku dla palacych..Myslalam,ze spotkam Jutke i dowiem sie,o jakie slowo chodzilo! Biore sie za przeglad prasy.. ml Odpowiedz Link
rudakitka1 Re: Sroda 10.11.04, 09:56 Przysiadę się na małą chwileczkę(tylko nie dmuchaj w moją stronę),piję już drugą kawę,ponieważ nie będzie mnie dosyć długo w domu,a picie na miescie nie lezy w moim zwyczaju. miłego dnia ML),nareszcie korespondencja doszła! Odpowiedz Link
monia.i Re: Sroda 10.11.04, 10:00 Witam wszystkich. Kawa wypijana pod te wszystkie wiadomości może zaszkodzić.. ML - jakie słowo Jutki?????? Odpowiedz Link
ewapf Re: Sroda 10.11.04, 10:23 No to i ja do Was na chwilke. Dzien dobry. Mam dzis dzien urlopu, ktory planuje pzeznaczyc na odgruzowanie mojego mieszkania. Jakis czas temu postawilam w nim troche paczek z rzeczami po moich Rodzicach i nie mialam juz sily rozpakowac. Jakies serwisy, pare ladnych durnostojek, sporo ksiazek. Dojrzewam, by to zrobic dzis. Ide, zaparzyc kawe. Odpowiedz Link
monia.i Re: Sroda 10.11.04, 10:34 Mam nadzieję, Ewo, iż posiadasz miejsce na te wszystkie rzeczy. A zajęcie takie trochę...nostalgiczne, prawda? Pozdrawiam! Odpowiedz Link
ewapf Re: Sroda 10.11.04, 10:43 Oj Moniu, wlasnie nie bardzo posiadam. I glowie sie gdzie tu wsadzic. Ale tak , jak teraz jest, to tez prowizora- zastawilam dostep do pianina. Zajecie bardzo nostalgiczne, jak widzisz znow wrocilam rozbiwszy filizanke, rozgrzebawszy nieco nie konczac . I ja serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link
monia.i Re: Sroda 10.11.04, 11:08 Też mam trochę takich różnych pamiątkowych rzeczy...I smutno mi się robi, gdy po raz kolejny sobie uświadamiam, że rzeczy bywają o wiele trwalsze od ludzi. A filiżanek nie tłucz - zwłaszcza jeśli ładne. O wiele lepiej smakuje kawa w czymś pamiątkowo-porcelanowym Odpowiedz Link
ewapf Re: Sroda 10.11.04, 11:13 monia.i napisała: > Też mam trochę takich różnych pamiątkowych rzeczy...I smutno mi się robi, gdy > po raz kolejny sobie uświadamiam, że rzeczy bywają o wiele trwalsze od ludzi. > A filiżanek nie tłucz - zwłaszcza jeśli ładne. O wiele lepiej smakuje kawa w > czymś pamiątkowo-porcelanowym Taaak, czlowiek jest rzeczywiscie epizodem w zyciu przedmiotow. Skleilam, ale chyba musi teraz tylko 'wygladac', pic sie w tym obawiam. Odpowiedz Link
kanoka Re: Sroda 10.11.04, 10:17 Witaj, Ml Piję drugą kawę... Przejrzałam Wprost www.wprost.pl/ i Politykę polityka.onet.pl/ Głównie złe wiadomości..chyba zmienię lekturę.. serwisy.gazeta.pl/czasopisma/0,0.html Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Sroda 10.11.04, 10:40 Przycupnę na moment z herbatą w kawiarence. Miejsce oczywiście beznikotynowe Odpowiedz Link
jutka1 Re: Sroda 10.11.04, 10:46 Witam pieknie mile Panie!! )))) Jak widac na zalaczonym obrazku jestem dzis troche zakrecona. Ale najgorsze chyba juz za mna. Siadam z WIELKIM kubkiem kawy, coby sie dobudzic. Zle spalam, chyba ze stresu czy jak. Oczywiscie w kaciku dla smierdziuchow ML, no przecanie moge tak otwarcie, bo mnie z forum wywala!! (szepne tylko, ze slowo na cztery litery zaczyna sie na "s" i konczy tez na "s", i jest to rzeczownik. )))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
marialudwika Re: Sroda 10.11.04, 10:49 To jednak ja mialam racje,Felicencja "zapodala" inne slowo... ml Odpowiedz Link
jutka1 Re: Sroda 10.11.04, 11:07 Moniu, szeptem z kacika mrucze:.. "kazda pora dnia i nocy dobra, nie tylko do gadania".. )) I uciekam pod stol, na wszelki wypadek jakby ktos chcial mnie za te zberezenstwa opieprzyc! z a r t !! )) Odpowiedz Link
ewapf Re: Sroda 10.11.04, 10:52 Witam i Ciebie Jutko z duzym kubkiem.Bede dzis robic salatke a la Jutka. Dziecię przyjezdza z Wawy- jest okazja do popisu. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Sroda -- Ewo :-))) 10.11.04, 11:10 To dlatego wczoraj pisalas o czosnku!!! Smacznego zycze, tylko pamietaj - ostroznie smaz czosnek zeby sie nie spalil na czarno - musi byc ciemnomiodowy i chrupiacy. I duzo swiezej bazylii. I vinaigrette najlepiej z musztarda (typu) dijon i z octem balsamicznym. Jak nie masz, to sok z cytryny moze byc. Czosnek przygotuj wczesniej, zeby i czosnek, i oliwa, zdazyly wystygnac. J. - a teraz juz ide na nowa kawiarenke, zeby zamieszania nie robic Odpowiedz Link
ewapf Re: Sroda -- Ewo :-))) 10.11.04, 11:15 jutka1 napisała: > To dlatego wczoraj pisalas o czosnku!!! > > Smacznego zycze, tylko pamietaj - ostroznie smaz czosnek zeby sie nie spalil na > > czarno - musi byc ciemnomiodowy i chrupiacy. I duzo swiezej bazylii. I > vinaigrette najlepiej z musztarda (typu) dijon i z octem balsamicznym. Jak nie > masz, to sok z cytryny moze byc. > > Czosnek przygotuj wczesniej, zeby i czosnek, i oliwa, zdazyly wystygnac. > > J. - a teraz juz ide na nowa kawiarenke, zeby zamieszania nie robic > O, dzieki Mistrzyni!!!. Mam lekka dezorientację: ta kawiarenka juz zamknieta? Wyjanijcie, prosze nowicjuszowi. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Sroda -- Ewo :-))) 10.11.04, 11:19 Ewo, jak watek ma sto wpisow, otwieramy nowy odcinek. I tyle... )) Odpowiedz Link
monia.i Re: Sroda -- Ewo :-))) 10.11.04, 11:20 Ewo - gdy wątek przekracza 100 wpisów - Autorka zakłada nowy. Ułatwia to przeglądanie, dopisywanie się...i życie w ogóle )) Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Sroda -- Ewo :-))) 20.10.17, 21:42 Czekam na nowy wątek popijając herbatę , słuchając rmfclassic i czytając Wyborczą . Tyle rzeczy naraz , bardzo jestem dzielna ?? pozdrawiam Was serdecznie , Wodnik pięknie się kłania ) Odpowiedz Link
justychamama Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 20.10.17, 15:48 Ja wzięłam pod lupę punkty od 2 do 5 jakwyjsczdlugow.pl/jak-pozbyc-sie-dlugow/ i udało mi się pozbyć długów, trwało to 9 miesięcy (jak ciąża ale udało się, nigdy więcej pożyczek! Odpowiedz Link
chris.w4 Re: KAWIARENKA 40+ 10.07.18, 20:09 justychamama napisał(a): > udało mi się pozbyć długów był taki czas w moim życiu gdy urządzając się od nowa nie mogłem kupować za gotówkę, bo nie miałem jej wystarczająco dużo, i zadłużałem się kupując na raty. Ale robiłem to rozsądnie po uprzednim wyliczeniu ile miesięcznie mogę bezproblemowo przeznaczyć na ratę. Dopiero po spłaceniu kredytu robiłem następny zakup też na tej zasadzie. Realizacja planów trwała dłużej ale nigdy nie wpadłem w finansowe kłopoty Odpowiedz Link
bafra Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 10.07.18, 18:53 13 lat! Kawiarenka pusta,pamiętacie ML? Odpowiedz Link
adamo1236 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 10.03.19, 21:37 czy ktoś do mnie napisze ..jestem tu nowy Odpowiedz Link
2maja50 Re: KAWIARENKA 40+ /nr.9/ 10.03.19, 22:04 Witaj! Ja tez ale widze ze tu są juz trwale relacje zwane kolami wzajemnej adoracji... Odpowiedz Link
chris.w4 Re: KAWIARENKA 40+ 11.03.19, 11:46 adamo, 2maja, witajcie, zaglądajcie i piszcie. Kól wzajemnej adoracji nie ma, ostatnio niewielu chce się tu pisać Odpowiedz Link
2maja50 Re: KAWIARENKA 40+ 12.03.19, 22:14 A może wreszcie wymiotło ich sprzed komputera i zażywają towarzyskich radości? Oby! Odpowiedz Link