osse 13.10.05, 17:49 Planuję w przyszłym roku zdawać na etnologię albo kulturoznawstwo. Ktoś mógłby mi powiedzieć, czy warto? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kinia.gda Re: jak na etnologii? 27.10.05, 17:15 Ja jestem kilka lat po etnologii. Kierunek wymarzony! Co z tego kiedy rzeczywistość postudencka jest..cóż tu pisać..qr...truuudna. Nikt bardzo nie jarzy co to jest etnologia, notorycznie jest mylona z etnografią!!! Jeśli etnologia to proponuję jakiś kurs na socjologii i jakieś papierki z niej, bo dla socjologów roboty jest dużo. Odpowiedz Link
osse Re: jak na etnologii? 03.11.05, 17:19 A jak przebiegają egzaminy na etnologię??? I czy można dostać jakieś testy z poprzednich lat - a jeśli tak, to gdzie o nie pytać?? Odpowiedz Link
rebeliant-punk Re: jak na etnologii? 17.01.06, 18:39 osse dobre pytanie tez próbuje sie dostać na etnologie oraz kulturoznastwo dokłądnie ukrainoznastwo bo czesto tam język znam troche język no i tnaie szlugi mają ;) Odpowiedz Link
badjuk Znalezisko 18.01.06, 11:32 Odkryłem na swoim polu (mieszkam w małej miejscowości, woj. świętokrzyskie) narzędzia z epoki kamienia łupanego. Może mi ktoś doradzi co dalej z tym zrobić? Odpowiedz Link
mamba25 Re: Znalezisko 18.01.06, 13:52 1. skąd wiesz, że pochodzą z tego okresu. 2. sprobuj sie skontaqtować z instytutem archeologii PAN w Krakowie, oni prowadzą różne wykopaliska, m.in. w kieleckim. tam ktoś cie już pokieruje. Odpowiedz Link
badjuk Re: Znalezisko 18.01.06, 14:45 Wiem że z tego okresu bo to są bardzo prymitywne kamienne narzędzia, żadnych bardziej wymyślnych jeszcze nie znalazłem. Odpowiedz Link
mamba25 Re: Znalezisko 01.02.06, 10:18 wobec tego daj to do określenia jakiemuś archeologowi, zadzwoń do krakowa, czy gdzieś indziej jestem pewna, ze potraktują Cię poważnie. moze to coś rzadkiego... Odpowiedz Link
mamba25 Re: Znalezisko 01.02.06, 10:18 wobec tego daj to do określenia jakiemuś archeologowi, zadzwoń do krakowa, czy gdzieś indziej jestem pewna, ze potraktują Cię poważnie. moze to coś rzadkiego... Odpowiedz Link
haslo04 Etnologia bardzo przyszlosciowa 18.01.06, 22:09 Mieszkajac w USA od razu Wam mowie ze to jest bardzo przyszlosciowa dzidzina. Obecnie tutejsze firmy o zasiegu swiatowym bardzo stawiaja na znajomosc regionalnych realiow, kultury itp. Jesli sie ta dziedzina podoba, radzilbym podazac za sercem i studiowac. Oczywiscie Polskie realia sa troche inne, ale zaloze sie ze z powszechna globalizacja stanie sie ta dyscyplina wazna i w Polsce. Jesli chodzi o praktyczne podejscie do sprawy, skoncentrowalbym sie na przyszlosciowych ynkach, czyli oczywiscie Chinach lub Indiach. Sa to rynki egzotyczne na ktorych nikt sie w Polsce nie zna, a zarazem potezne i pelne potencjalu. No nic...powodzenia! Odpowiedz Link