Dodaj do ulubionych

Historia spec. judaistyka

08.05.06, 16:30
Witam wszystkich.
Mam parę pytań związanych z tym oto kierunkiem ;)
1. Jaki uzyskaliście wynik matury z historii i wosu, aby dostać się na ten kierunek?
2. Ile procentowo jest na tym kierunku historii, a ile judaistyki?
3. Na stronce Katedry Judaistyki widziałem przedmioty i egzaminy, które należy zaliczyć, czy jest ciężko?
4. Języki - hebrajski i jidysz - jaki według Was jest poziom nauczania? Słyszałem różne opinie na ten temat i już nie wiem komu wierzyć, dlatego pytam się Was studentów :)
Proszę, jak możecie to odpiszcie. Bardzo zależy mi na tych informacjach.
Pozdrawiam, magach
Obserwuj wątek
    • soulflygirl Re: Historia spec. judaistyka 29.06.06, 10:31
      Witam! moge Ci odpowiedzieć ile trzeba mniejwięcej żeby sie dostac, gdyz
      dostalam sie w tamtym roku ( z nową matura na ten kierunek) lecz w ostatniej
      chwili zrezygnowałam, aczkolwiek teraz tego żałuje i jeszcze raz w tym roku
      złożyłam papiery na judaistyke. wiesz co... może zamiast tu sie rozpisywac
      odezwij sie na gg: 5257037 i opowiem Ci cos nie coś o tym kierunku. pozdrawiam
      serdecznie Karina
      • miszencja Re: Historia spec. judaistyka 31.07.06, 13:34
        Hej!Jestem po 1.roku judaistyki i jedno,co moge powiedziec,to to,ze jest to
        kierunek dobry jako drugi. Ponoc na 2.roku jest juz wiecej zajec i trzeba sie
        bardziej przylozyc.Na 1.roku mielismy BARDZO malo zajec i mase wolnego czasu -
        studia nie sa bardzo wymagajace. Trzeba sie zwlaszcza przylozyc do egz. z
        historii sredniowiecznej i Zydow w sredniowieczu oraz do egz. ze wstepu do
        literatury biblijnej, apokryficznej i talmudycznej. Jesli chodzi o material, na
        1. roku jest mniej wiecej po polowie historii powszechnej i historii Zydow.
        Jezyki...hmmm,tu zalezy,na jakiego lektora trafisz. Jezyk jidisz jest
        prowadzony na wysokim poziomie, bardzo milo sie go uczy. A z hebrajskim bywa
        roznie. Ale tak naprawde to od Ciebie zalezy, ile czasu poswiecisz na nauke i
        jak bardzo sie do niego przylozysz. Reasumujac, studia trudne nie sa,ale, jak
        juz napisalam we wstepie, polecam je jako drugi kierunek. Pozdrawiam!
    • mariolkawalczywkisielu Re: Historia spec. judaistyka 31.07.06, 17:21
      1. w zeszłym roku próg był chyba 60pkt (historia rozszerzona + [wos rozs/hist
      sztuki pdst * 0,1])
      2. na pierwszym roku - imhho więcej historii, ale cały czas kręci się ona wokół
      Żydów w sumie:)
      3. to, co jest na stronie Katedry niekoniecznie znajduje odzwierciedlenie w
      rzeczywistości:)
      4. jak poprzedniczka - jidysz jest na wysokim poziomie, na temat hebrajskiego
      się nie wypowiadam, bo nie mam 50% obecności
      i nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że judaistyka dobra tylko jako 2gi kierunek:P
      ja się nie nudzę, do września mam sporo pracy:P
      • violistka84 Re: Historia spec. judaistyka 02.08.06, 11:14
        Chciałam zapytać, czy funkcjonuje coś takiego jak odwołania? Czy są w ogóle
        listy rezerwowe na judaistyce? Wiem, że się nie dostałam, ale więcej informacji
        uzyskać nie mogę, jutro wybieram się do Krakowa, żeby zobaczyć wyniki. Nie mogę
        się dodzwonić do sekretariatu. Napiszcie jakie są realne szanse, że ktoś
        wskakuje na miejsce na dziennych? Powoli zaczynam się rozglądać za
        wieczorowymi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka